Keresés

Részletes keresés

rovó Creative Commons License 2004.11.30 0 0 226

Első Polgár: Az eletterelmelet egyaltalan nem volt hulyeseg, a fajelmelet igen.

kavkaz: A fajelmélet nem egyszerěen hülyeség, kib****tt. hülyeség!

 

Rovó: Például a palesztinok másodrangú állampolgárként való kezelése a saját hazájukban.

 


 

Előzmény: kavkaz (225)
kavkaz Creative Commons License 2004.11.30 0 0 225
Az eletterelmelet egyaltalan nem volt hulyeseg, a fajelmelet igen.

A fajelmélet nem egyszerěen hülyeség, kib****tt. hülyeség!

A masodik vilaghaborut a koolajat legaktivabban felhasznalo orszagok nyertek ( USA, SZU, Anglia) es ezutan terjedt el az olajalapu intenziv gazdasag, amelynek nincs szuksege a gyarmatokra.

Így van. És miután a hidegháború évei alatt nem valósult meg tökéletesen az atomenergia-alapú gazdaság, ezért így maradt.

(Az olaj veszes fogyasaval mindez valtozni fog, aminek elso felvonasa es gyakorloterepe Irak.)

Bingo! És ezért taps jár! Igen, gyakorlóterep. A rekolonizáció és egy amerikai birodalomépítés elsô felvonása. A leszěrhetô tapasztalatok (és kudarcok) jó szolgálatot fognak tenni a Bush után jövôknek.

ui. Az atlanti (vagy nyugati) civilizáció egyoldalúan függ az olajtól. Az EU esetében ez azt jelenti, hogy ha záros határidôn belül nem szál be a rekolonizációba, vagy nem állítja át gazdaságát a nukleáris energiára, akkor az USA gyarmata lesz. Vagy valami hasonló. És itt megint csak élettérrôl van szó...
Előzmény: Első Polgár (224)
Első Polgár Creative Commons License 2004.11.30 0 0 224
Az eletterelmelet egyaltalan nem volt hulyeseg, a fajelmelet igen.
1945ben Kina es Torokorszag kivetelevel az egesz vilag az europaiak es telepeseik uralma alatt allt. Ez kb a szarazfoldek felszinenek 93%-a ( Antarktisz nelkul).
Az europai nagyhatalmak kozul egyedul Nemetorszag maradt ki a bulibol.
Amirol Hitler csak pofazni tudott, azt az oroszok, angolok, franciak, hollandok, portugalok, spanyolok mar 400 eve aktivan csinaltak. Meg a vilag osszes civilizacioja tobb kevesebb sikerrel mar 5000 eve.
Az olaj elotti gazdasagoknak pedig szukseguk volt hatalmas mezogazdasagi teruletekre, mert petrolkemia nelkul rengeteg ipari nyersanyagnovenyre, fara van szukseg, es mutragyazas es aktiv muveles nelkul( szinten olaj, illetve foldgaz fuggo) a termesatlagok kb felere esnek vissza. A masodik vilaghaborut a koolajat legaktivabban felhasznalo orszagok nyertek ( USA, SZU, Anglia) es ezutan terjedt el az olajalapu intenziv gazdasag, amelynek nincs szuksege a gyarmatokra. Illetve nincs annyira szuksege a gyarmatokra, hogy a nepessegrobbanas alatt allo harmadik vilag katonai megszallasat vallalja. Ezert is bomlott fel a gyarmati rendszer a vilaghaboru utan.
(Az olaj veszes fogyasaval mindez valtozni fog, aminek elso felvonasa es gyakorloterepe Irak.)
Előzmény: Brutalis Harmonia (223)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.11.28 0 0 223

Amugy nem egeszen ertem az orosz hadjarat szuksegesseget... A XX. sz. kozepen, jocskan tul az ipari forradalom, ennek az idiotanak az a hagymazas kepzete tamadt, hogy akkor nekik most hatalmas mezogazdasagi teruletek kellenek? Es majd a bajor gazda otthoagyja a jo kis foldjet, es megy a francba, ahol telen minusz negyven fokos hoseg tombol?? Az OK, hogy kiirtunk mindenkit, de hol talalsz te annyi nemetet, aki betolti a helyuket? A barmoknak Ausztria utan le kellett volna allniuk. Vagy rogton az oroszoknak menni, elotte pedig meggyozni az amerikaiakat, hogy a kommunizmus ellen kuzdenek. Elvegre sokan a masik parton meg most is ugy gondoljak, hogy a rossz ellenseg ellen harcoltak...

 

Amugy: Rudel konyvet olvasgatom (a leghiresebb Stuka-pilota), es van nehany erdekes reszlet. Az elso egy kitetel, mely szerint ok Europa es Nemetorszag szabadsagaert kuzdottek, de ez mindegy. A masik ketto erdekesebb. Barbarossa elott mindenki ugy gondlta, hogy az oroszok atengedik oket a kozel-keleti olajlelohelyekig, azert a nagy mozgositas. A masik meg az, hogy nagyon sok felig kesz repuloteret, uzemanyag- es loszerraktarat bombaztak. Ugy tunik, legalabbis az o konyvebol, hogy az oroszok is mozgolodtak.

Törölt nick Creative Commons License 2004.11.28 0 0 222
Egyébként az oroszok elleni támadás elvetésében döntő szerepet játszottak a kínai tapasztalatok. Amikor a szárazföldi hadsereg vezetői hetykén kijelentették, hogy az oroszokkal néhány hét vagy hónap alatt elbánnak, valaki közbevetette, hogy na szép, szép, de ugyanezt mondták 37-ben Kínára is, és még mindig nem látni annak se a végét...
Előzmény: Törölt nick (221)
Törölt nick Creative Commons License 2004.11.28 0 0 221
A dél nem logikus, hanem az egyetlen lehetséges irány volt akkor (1941 végén). 41 elején még tényleg felmerült az északi irány, de ezt végül elvetették, ezért kötöttek néhány héttel Hitler támadása előtt megnemtámadási egyezményt az oroszokkal...
Előzmény: Reventlow (220)
Reventlow Creative Commons License 2004.11.27 0 0 220

Nem azt akartam mondani, hogy nem dél volt a logikus. De még 1941 első felében is volt olyan álláspont, hogy az oroszokat kell megtámadni. A döntésben persze nem csekély szerepet játszott az amerikai embargó.

 

 

Előzmény: Törölt nick (218)
Törölt nick Creative Commons License 2004.11.27 0 0 219
Csak az volt a kérdés, hogy az USA-t is támadják meg közben. Mellette és ellene is szóltak érvek: ha nem támadják meg, az USA flotta oldalba kaphatja a japán támadást. Ha viszont megtámadják, és a háború elhúzódik, akkor - erre Jamamoto hívta fel a figyelmet - az USA biztos győztes.
Előzmény: Törölt nick (218)
Törölt nick Creative Commons License 2004.11.27 0 0 218
"ha Japán nem dél felé indul, akkor az út északnyugatra vezet."

Ha Japán nem dél felé indul, akkor nem indul semerre. Az indonéz olajat mindenképpen meg kellett szerezniük, miután az USA 1941 őszén olajembargót hirdetett, gyakorlatilag elfogadhatatlan ultimátum kíséretében.
Előzmény: Reventlow (180)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.11.26 0 0 217
Mitchell mar demonstralta. Az, hogy nem lattak a szemuktol, oket minositi. (Minden oldalon.)
Előzmény: kavkaz (183)
Első Polgár Creative Commons License 2004.11.25 0 0 216
Szerintetek, ha Hitler nem a Szovjetunio ellen tamad, hanem Afrikan keresztul elfoglalja a Szuezi csatornat es onnan megy a dragalatos olajmezoi fele (mondjuk Irak, Iran iranyaba), ugyanakkor tavoltartja a japanokat az USAtol, mennyivel lett volna tobb eselye?

egy ideig nekem is ez volt a maniam, hogy a hulye hitler siman nyerhetett volna ekeppen, de ma mar azt hiszem, felesleges lett volna.
egyreszt az angolok felegettek volna az olajmezoket->1 evig nincs termeles. emellett a nemeteknek csovezetekeket kellett volna epiteni iraktol a foldkozi tengerig, mert az angolok vszeg a szuezi csatornat is tonkretettek volna visszavonulas kozben, valamint az Ormuzi szorost is zavartak volna csatahajoikkal, igy a tengeri olajszallitas a nemetek szamara elkepzelhetetlen.
az angolok nem vesztettek volna sokat mert abban az idoben a kozel kelet termelese kb akkora volt mint romaniae. az orosz termeles ennek kb 4xese volt, az amerikai 20x-osa. raadasul texas joval kozelebb van angliahoz mint baszra, hiszen a II. vhban az angolok afrika megkerulesevel szalitottak az utanpotlast/olajat a kozel keletre/rol.
raadasul a sivatagban nem volt jol kiepitett infrastruktura (vasut) a tamadashoz, a nemet hadsereg pedig gyengen volt motorizalva ( Rommel osszes teherauotjat az angoloktol zsakmanyolta, Altalaban Rommel osszes akcioja a logisztika miatt bukott meg, az utolsot kiveve, amikor mar 3x-os angol foleny volt )
Az ukran -nemet hatartol a kaukazus sokkal kozelebb van, mint Tripolitol bagdad,a kaukazus tobb olajat termel, jobb a vasuti infrastruktura is odafele. csak az a 6 millio orosz katona ne lett volna utkozben.

Viszont Hitler nagy hulye volt, amikor a Baku bombazo kozelbe kerult, egy repulot nem kuldott ellene ( bezzeg Sztalingrad kapott 2000 bevetest naponta ), Bakuban, Groznijban, Asztrahanyban volt az orosz finomito kapacitas legalabb 80%-a. A nemetek kb 70 kmre voltak Groznijtol, 150-re Asztrahanytol es 500km re Bakutol. El se kellett volna foglalni oket csak hetente ketszer lebombazni a finomitokat. Ha ezek a kapacitasok kiesnek, nincs 1700 tankbol allo tamadas Sztalingrad bekeritesere es kurszki csata sem.
Előzmény: Brutalis Harmonia (179)
kavkaz Creative Commons License 2004.11.25 0 0 215
Viszont kínai területen a japánok kifejezetten üldözték a triádokat. Ugyanis nem sikerült megnyerniük ôket a saját céljaiknak, mivel a legnagyobb szervezetek a settlementekben székeltek (nyugati éra alatt) ezért, hogy megelôzzék e szervezeteknek az ellenálláshoz csatlakozásást minden kínait, akinek tetoválása volt (kínában, japánhoz hasonlóan a tetoválás fontos szerepet játszot e körökben) lemészároltak.

A szervezett běnözés megnyerése a megszállt területen azért fontos -azóta is-, mert ôk már a békében is illegalitásban, vagy féllegálisan tevékenykednek. Adott esetben egy késôbbi ellenállás nagy tapasztalatú veterán tagjai lehetnek az illegalitásba süllyedt politikai szervezetekkel összefogva.
Előzmény: kavkaz (214)
kavkaz Creative Commons License 2004.11.25 0 0 214
Legjobb tudomásom szerint Németországban sose volt maffia szinten szervezett běnözés.

Oroszországban nagy hagyománya volt, és van az artyeleknek és a különféle blatnoj szervezeteknek, csak most éppen másképp hívják ôket. Ez akkoris megvolt, a németek építettek is rá a megszállt területeken.

A japánok. Na ôk tényleg egy más kultúra. Ott nincs szervezett běnözés a mi fogalmainkkal. Ott az egész társadalom organikusan szervezôdött és szervezôdik ma is. A jakuza szervezeteknek megvolt és megvan a szerepük ma is. A japán kínapolitika erôsen hajazott a német háborús ostpolitikra.
Német: mi kell az alsóbbrendě szlávnak, hogy dolgozzon?
-némi kaja
-sok vodka
-nô
Japán: mi kell a kínai kulinak, hogy dolgozzon?
-némi rizs
-sok ópium
-prostituált
Ebbôl adódóan a japánok a Kvantung hadsereg ellátása mellett igen sok bordéllyal és ópiumbarlaggal kombinált szórakoztatónegyedet létesítettek a kínai területeken. Az ópiumtermelést e célból alaposan fel is futtatták, nô meg, mint "hadizsákmány" és a rossz szociális körülmények miatt bôven rendelkezésre állt.

Apropó. Az arab térségben a német titkosszolgálatok alaposan igénybe vették a keleti "běnözôi" körök segítségét.
Előzmény: rev251 (212)
kavkaz Creative Commons License 2004.11.25 0 0 213
Azért kíváncsi lennék, mire vitte volna egy nacionalista de nem antiszemita polgári kormányzat németországban. Úgy értve, hogy egy ilyen államaparátus robbantja ki mondjuk 42-43-ban a háborút és vezeti a gázsérült, a csirketenyésztô és az elhízott morfinista expilóta helyett.
Előzmény: rev251 (210)
rev251 Creative Commons License 2004.11.25 0 0 212
És egy kérdés: német győzelem esetén milyen lett volna a szervezett bűnözés?
(Egy kis párhuzamos történelem, ami a diplomáciatörténetből és az érettségi tételekből is kimarad...)

Mert ugye: Mussolini prefektusa (az emberi jogok sárba tiprásával) majdnem kiirtotta az olasz maffiát, értsd, elviselhető szintre szorította le a számukat
(olyan, mint a patkányirtás: a populáció sosem 0, csak elegendően kicsi. A "keveredési entrópia miatt nem lehet 0 a szennyezőanyag-koncentráció", ill. vmi haszna/szerepe a patkánynak is van)

A nácik a gyanus iparágakat és a köréjük szükségképp szerveződő alvilágot "koncentrálták", mármint lágerekbe. (Tipikusan a kurvákra és a belőlük élőkre gondolok)

A USA-Anglia Segítség miatt tudtommal szabad kezet adott a maffiának Szicíliai partraszállás kapcsán (ellenálló és bandita ugyanúgy konspirál és ugyanazzal lő), ezenkívül az Union Corse-nak Marseille-ban
Tán még ide kapcsolódik, hogy a maffia amerikai leányának egyik fontos emberét is kiengedték (Lucky Luciano?)

Kinek adtak volna szabad kezet a németek?
Csak nem a Rózsa Sándornak...:)?

Tényleg: és a japánok??? Az egy egész más kultúra, más a szervezett és más a bűnözés, de akkor is.

Egy hipotézis: drogok. A német vegyipar/gyógyszeripar miatt, ill. Kínát is ópiummal törték meg (az angolok), amit Japán csinálhatott volna megint
Előzmény: kavkaz (208)
Első Polgár Creative Commons License 2004.11.25 0 0 211
Szerintetek, ha Hitler nem a Szovjetunio ellen tamad, hanem Afrikan keresztul elfoglalja a Szuezi csatornat es onnan megy a dragalatos olajmezoi fele (mondjuk Irak, Iran iranyaba), ugyanakkor tavoltartja a japanokat az USAtol, mennyivel lett volna tobb eselye?

egy ideig nekem is ez volt a maniam, hogy a hulye hitler siman nyerhetett volna ekeppen, de ma mar azt hiszem, felesleges lett volna.
egyreszt az angolok felegettek volna az olajmezoket->1 evig nincs termeles. emellett a nemeteknek csovezetekeket kellett volna epiteni iraktol a foldkozi tengerig, mert az angolok vszeg a szuezi csatornat is tonkretettek volna visszavonulas kozben, valamint az Ormuzi szorost is zavartak volna csatahajoikkal, igy a tengeri olajszallitas a nemetek szamara elkepzelhetetlen.
az angolok nem vesztettek volna sokat mert abban az idoben a kozel kelet termelese kb akkora volt mint romaniae. az orosz termeles ennek kb 4xese volt, az amerikai 20x-osa. raadasul texas joval kozelebb van angliahoz mint baszra, hiszen a II. vhban az angolok afrika megkerulesevel szalitottak az utanpotlast/olajat a kozel keletre/rol.
raadasul a sivatagban nem volt jol kiepitett infrastruktura (vasut) a tamadashoz, a nemet hadsereg pedig gyengen volt motorizalva ( Rommel osszes teherauotjat az angoloktol zsakmanyolta, Altalaban Rommel osszes akcioja a logisztika miatt bukott meg, az utolsot kiveve, amikor mar 3x-os angol foleny volt )
Az ukran -nemet hatartol a kaukazus sokkal kozelebb van, mint Tripolitol bagdad,a kaukazus tobb olajat termel, jobb a vasuti infrastruktura is odafele. csak az a 6 millio orosz katona ne lett volna utkozben.

Viszont Hitler nagy hulye volt, amikor a Baku bombazo kozelbe kerult, egy repulot nem kuldott ellene ( bezzeg Sztalingrad kapott 2000 bevetest naponta ), Bakuban, Groznijban, Asztrahanyban volt az orosz finomito kapacitas legalabb 80%-a. A nemetek kb 70 kmre voltak Groznijtol, 150-re Asztrahanytol es 500km re Bakutol. El se kellett volna foglalni oket csak hetente ketszer lebombazni a finomitokat. Ha ezek a kapacitasok kiesnek, nincs 1700 tankbol allo tamadas Sztalingrad bekeritesere es kurszki csata sem.
Előzmény: Brutalis Harmonia (179)
rev251 Creative Commons License 2004.11.25 0 0 210
Ezzel teljesen egyetértek.
Akkor győzhettek volna, ha nem kezdik el, nem hergelik az embereket, nem terhelik túl kapacitásaikat. Vagy, ami ezzel egyenértékű, széthúzzák 50-100 évre (ami csak "sima" gazdasági verseny)

De mégis, feltéve a lehetetlent (hisz erről szól a topic):
KleinWeichFenster!!!!
Előzmény: kavkaz (209)
kavkaz Creative Commons License 2004.11.25 0 0 209
Ha nem üldöznek mindenkit aki nem náci és árja.
Ha eljutnak odáig, hogy kell a bomba miatt.
Ha ...

Túl sok a "Ha". Sokmindent elcsesztek. A nácizmus mint eszmerendszer egy fél vereség volt önmagában.
Előzmény: rev251 (207)
kavkaz Creative Commons License 2004.11.25 0 0 208
Amúgy milyen nép az, amelyiknek még saját maffiája sincs? Hallottál te Baltás Hans nevě végrehajtóról, vagy Krügerrôl a Taufpaterrôl? Nem csoda, hogy semmit se tudnak a gyakorlatias megoldásokról...
Előzmény: kavkaz (205)
rev251 Creative Commons License 2004.11.25 0 0 207
Igen, ilyesmikre is vonatkozik, hogy rosszul végezték az elemzést

De hogy ON legyek:
HA hitler győz (vagy Németo, Hitlert félre/falhoz állítva - az utóbbi nem német dolog...): Kié lett volna a számítástechnika?:

Ugye, egyfelől Turing és Neumann (ha nem üldözik a zsidókat, utóbbi németeknek is dolgozhatott volna, ill. ha nem a buzikat, az előbbi is, bár ez nem valsz. - Megjegyzem, Turingot Angliában is zaklatták emiatt, amikor már elmúlt a háború, talán öngyilkos is lett, emiatt?)

Viszont nagy matematikai apparátus egy Enigmát megcsinálni, megérteni, elemezni, továbbfejleszteni.
Elektronikában sem volt az USA minden szempontból fölényben (mégha az 1930-as években állítólag kissé lenézték az európai áramkörtechnikát)

Szóval lett volna-e német számítógép mondjuk 1948-ra?
Előzmény: kavkaz (201)
Égensétáló Lukács Creative Commons License 2004.11.25 0 0 206
A merénylettervekről olvastam. Schellenberg szerint (bár elég déliibábos a memoárja) még Himmlert is sikerült meggyőzni. Csak aztán Hitler megint fellelkesítette. Ebben volt az ő nagy-nagy ereje. Számomra nem világos, hogy a németek mit akartak a háborúval, ezt lentebb már írtam. az sem tiszta hogy HOGY akarták. A németek erőforrásai miatt pedig nem sok kísérletre volt erjük. Minden félbehagyott terv csak közelebb hozta nekik a véget.
kavkaz Creative Commons License 2004.11.25 0 0 205
Nem. Német:)))
Előzmény: rev251 (202)
kavkaz Creative Commons License 2004.11.25 0 0 204
Igen, csakhogy ennek a kicentizésnek meglett az ára. A tábornoki kar elbizonytalanodott (lehet, hogy mégse seggfej ez a káplár?) és elfogadott olyan hajmeresztô megoldásokat is, mint lengyelország megtámadása 39-ben, vagy egy felig kész flottával belevágni a vh-ba 39-ben. A furcsa háború már csak Hitler mázlija volt. Ha akkor támadnak a szövetséges angol-francia csapatok akkor a Siegfried vonal "blöffje" nem állítja meg ôket. Hiszen a legütôképesebb német csapatok keleten, a hadsereg meg még logisztikailag nem egészen felkészült, mint az az anschluss idején kierült (a kis forgalmi dugó Linznél...)
Előzmény: rev251 (200)
kavkaz Creative Commons License 2004.11.25 0 0 203
Gyönyörě:)))
Előzmény: rev251 (199)
rev251 Creative Commons License 2004.11.25 0 0 202
Gyönyörű és röhejes.
Nem az kimondott orosz fatengelyes, vagy amerikai gyakorlatias módszer.
Előzmény: kavkaz (195)
kavkaz Creative Commons License 2004.11.25 0 0 201
Azt hiszem Eric Tropp volt az aki nagyon kiabált ez ügyben.

A baj az volt, hogy az Enigma alapja egy civil kódoló volt (ami ugye beszerezhetô), +lengyel hadizsákmány is jutott londonba még a háború elején...
Előzmény: rev251 (197)
rev251 Creative Commons License 2004.11.25 0 0 200
Nem is ezekre gondoltam.
Bár Hitler politikusnak profi volt, a dekadenciából következő mozgásképtelenség mértéke már nem volt evidencia, hogy ti. PONTOSAN mit és meddig hagynak. Ezt pedig felmérte (demilitarizált övezet megszállása a legszebb példa)

Inkább vmi olyasmi, hogy a ez nem a XVIII. sz., a főváros elfoglalása nem számít (Moszkva). És annyiban amatőr, hogy nem mondta meg, hogy helyette mi számít (ill.mondott dolgokat, csak időben változott, ill. nem volt kellően súlyozva - mint afféle szeszélyes diktátor)
Előzmény: kavkaz (198)
rev251 Creative Commons License 2004.11.25 0 0 199
És ebben (mármint a hordozóban) az a szép, hogy nem csak csúcsragadozó, hanem tonna-hatékony is.
Ára: nem olyan mozgékony, és azért illik kíséretet adni. Partraszálló műveletek és "tengeri igazoltatás" nem végezhető közvetlenül, (ellentétben egy kisebb rombolóval) +tengeralattjáró védelem miatt

Szép dolog az evolúció
Előzmény: kavkaz (196)
kavkaz Creative Commons License 2004.11.25 0 0 198
A jó meglátásai az adott korban evidenciák voltak a napi sajtó szintjén is.

Ilyen volt például, hogy:
-a demokráciák dekadenciájuk miatt nem akarnak majd háborúba bonyolódni a közép-európai kisállamokért. Lásd: Cseszlovákia, Anschluss, stb...
-a szovjet hadsereg adott esetben fabatkát se ér a némettel szemben. Amiben a háború elején igaza is lett...

Ezek nem Hitler zseniális meglátásai voltak.
Előzmény: rev251 (192)
rev251 Creative Commons License 2004.11.25 0 0 197
A tengeralattjárókkal egy baj volt, és ez a legfontosabb német stratégiai melléfogások egyike. Nem cserélték le az Enigmát. Pedig a tengeralattjáróparancsnokok egy része is szentül meg volt gyôzôdve róla, hogy angolok feltörték. De a mérnökök szerint ez lehetetlen. A felsô vezetés a mérnököknek hitt.

(anélkül, hogy tudnám, hogy ki-mikor-mit nyilatkozott)
Szerintem a titkosszolgálatban/kémelhárításban volt a hiba.
Ha elemzik, hogy mikor mi szivárog ki, ez nem okoz olyan veszteséget.
1. tudni kell, hogy kiment-e készülék az ellenséghez
2. (ha 1.-et nem is tudjuk), nézni kell, hogy tudhatja-e az ellenség /a reakcióiból ítélve/, hogy mi azt fogjuk lépni, amit. A másik cselekvése mögé ésszerű LEHET előzetes információkat gondolni. Persze az ellenség okos, nem mindig lép, ha info van, nehogy kiderüljön a léte.
(és ezt a logikai műveletet az U-boot parancsnokok úgy látszik, jobban csinálták, mint a központ. De legalább Dönitz meglépte az alapot: nagy veszteség esetén visszarendelte a hajóit, tekintet nélkül az elméletre. Nem tipikusan merev-német megoldás)
Ha ezt a (matematikai-logikai szintű finomságot) nem v. nem jól csinálják, azt hihetik, hogy az ellenségenk nincs olyanja. Márpedig akkor jogos lehet a konstruktőrök (nem csak mérnök) álláspontja, hogy az enigma nem feltörhető - készülékismeret nélkül.

És két megjegyzés:
a. Félinformációim szt. nem volt mindenre kiterjedő a feltörés, a módosítások pár hónapra blokkolni tudták a megfejthetőséget, ill. nem minden enigma-alapú rsz.-t törtek fel.
(Régebben a könyvajánló részben beszélgettük, el kéne olvasnom az ajánlottakat is :)
b. Az Atlanti-óceánon anyagcsata volt, ha a németek nem nagyságrenddel nagyobb ellenség (10-20dB) ellen harcolnak, akkor az enigmás tévelygésük (3dB) belefért volna. Főleg, hogy a sima rádió-iránymérés is működött a tengók felderítésekor (nem voltak gyors frekiugrásos adó-vevők)
Előzmény: kavkaz (182)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!