Azt mondod akkor a jupiter 37a az jó?Basszus miért nem azt vettem inkább,egy ismerősöm azt mondta jó a cosina is és jó árban találtam,azért vettem ezt.Na és a pentacon milyen,melyik változat?
Mindegy, hova sorolják, ha NEM M42-es, akkor kár vesződni most vele.
Az M42-es változatnak két fajtája van:
- Az ún. "preset" változat, ez (emlékeim szerint) 15 blende lamellás, a vége cserélhetős (M42 / EXA /...) Ez a drágábbik változat, sokak szerint ez a jobb. "Bokeh monster".
- A másik pedig a beugróblendés - 6 blende lamellás - változat, ez van ún. "electric" (régi Praktica M42 gépek között volt, amelyik használta az elektromos blende visszajelzést) és "auto" MC felirattal is.
- Canon gép szempontjából lényegtelen melyiket veszed. A több blende lamella jobban adja a körkörös szűkítést, nem csak nyitottan lesz köralakú a csúcsfények. A másik fajták pedig ált. MC bevonatosak, modernebbek.
Gyere be a Soóshoz egyszer, és próbálj fel több 135-öst, mindig van nála 3-4 féle.
3,5/135 Sonnar is. Na nem mondom, hogy mindig olcsó, de pl van náluk most egy 55-250IS, 36 ezerért. Az megéri. AF, éles, megbízható. És rekesz is van...
Igen tulképp mindegyik 2,8-as életlen. A Prakticar 135-öse nagyon jó, csak PB bajonettes, és hiába van adapter hozzá, nincs vele EOS-on sem végtelen Nikonon még kevésbé.
Én egy erős döntést követően a seggéről a gyári bajonettcsatlakozást ( 4 csavar) leszedtem, a rekeszmozgató mechanika kilógó vállát kicsvartam, klt csavar) , majd a rekeszgyűrű vállából lecsiszoltam szépen anyit, hogy síkban legyen a bajonett alatti fém felülettel. Arra tettem fel egy 62 mm-es eos fordítógyűrűt, pillanatragival. Így van vele végtelen.