Az alanyok különféle mirabolán és sarjadzó zöld ringló, a nemeseket nem tudom már, hogy mik maradtak meg. A legnagyobb (tavaly koronaszintbe szemzett) egyszerűen leszáradt, az alany 10 cm-rel lentebbről hajt.
Ez a Jeszenszky már nagyon böki a csőröm... be kell szereznem valami antikváriumból :)
Sajnos nem találtam sarjakat de vannak szilvamagjaim, amiket elvetnék. Olvastam hogy enyhén a földbe nyomva mohával terítve, majd tavasszal kupacolva csíráztatják. Ez járható út, vagy inkább a "hűtős" módszert alkalmazzam?
Pontosan! A kötés fölött a kérget meghasogatod pár helyen, kb, mint szemzésnél. Az a magyarázat, hogy a sebzés miatt képződő kalluszból nagyobb eséllyel törnek elő gyökerek. De sok faj hasogatás nélkül is jól gyökeresedik, elég neki a kötés okozta nedvtolulás, itt az a jó, ha bevág a kötés. Néha egyébként a hasogatás mellett sem gyökeresedik. Általában, ha nagyon kellene, akkor nem......
Az viszont sokat segít, ha locsolod nyáron, vagy jó vastagon trágyával, nyesedékkel takarod a felkupacolást. Nekem az a tapasztalatom, ami tavasztól őszig nem gyökeresedik meg, azt jobb kidobni.
Tehát kicsit alátúrok, ha van gyökere akkor amilyen mélyen tudom, leválasztom, ha nincs akkor csak hagyjam még egy évet? 40 centi körüli sarjakat már érdemes? Pontosan mennyire vágjam vissza?
Van sarjam, lombhullás után próbálok kiásni, ha tudok kivenni gyökerestől, akkor küldök. Küldj egy mailt ide: oltovesszo@citromail .hu a címeddel, itteni nick neveddel, és hogy mit szeretnél.
Azt nem tudom,de fordítva van értelme.Kajszihoz használnak szelektált őszibarack-alanyokat ./Rubira,Montclar stb/.Tavaly én is szemeztem őbarack magoncra kajszit és szépen fejlődik.
Tudom hogy túlzásba viszem, de szeretnék egy kombó fát csinálni szilva-kajszi-nektarin-őszi négyessel! :) Ha egyáltalán lehetséges, milyen alanyt ajánlotok?
A szilvának elég az idő, lehet, hogy még az őszinek is. (Szeptember közepéig szoktak szemezni, ilyenkor már minden hét számít.)
Kicsit félreérthetően írtam, szerintem a probléma az, hogy nem szereti az őszi a kajszialanyt. Ha megmarad is, nem fog rendesen nőni. Én is gyártottam tavaly meg idén szilvára szemzett ősziket, ami megmaradt is, csak 1-2 araszt nőtt egy év alatt.