Csak azért érdekesen számolnak. Az ember azt gondolná ha 9%-ot esik Ft-ban a gázolaj ára akkor legalább egy 25Ft-os esés következik be, erre azt írják, hogy 6-8Ft-os csökkenéssel kell számolni. Most akkor hogy is van ezzel a 9%-al? Milyen árszintek veszik a 9%-át? Józan paraszti ésszel a csúcsárnak a 9%-át veszik, hiszen innen esett 9%-ot. A csúcs az legyen 310FT, annak a 9%-a Ft-ban 27.9Ft. Akkor mi az 6-8Ft-os esés? Miért nem 27.9Ft-tal lesz olcsóbb a gázolaj? Ha valaki tudja világosítson már fel engemet plíz. Vagy a világpiaci és kiskereskedelmi ár között ekkora differencia van? Ez sem lehet mert akkor miért van az, hogy mikor felfelé meg a világpiaci ár akkora ugyanakkora mértékben emelkedik a kiskereskedelmi ár is. Szóval nem értem. Ossstoba vagyok. :)
Akkor most már végre vége a tanórának?:) Én nem autózom határon, ezért a rendes napi használat során meg vagyok nélküle. Mint ahogy a körforgalmakba is simán mentem be/ki az elmúlt 12 évben:). (Természetesen attól még nagyon jól lehetne illusztrálni az ESP jóságát mondjuk egy körforgalomban.)
Sokadszorra elismerem, sajnos - akár önhibámon kívül is - adódhat olyan szituáció, amikor jól jöhet. A havas, csúszós utat csak példának írtam, ilyen esetekben nagyobb eséllyel fordulhat elő olyan, még normál vezetésnél is, amikor kisegíthet a megléte.
pontosan! pl.: a német kereskedésekben nincs is olyan felszereltség hogy ESP nélkül! mondjuk én is "csak" egy ExLimet rendeltem, azonban hasznos kütyü. bár azonban van egy negatív hátránya is ( persze nem mindenkinél ) de bátrabbá tesz és olyan helyzetekbe is belemész, hiszen ott az esp majd megfog, de azért az sem mindenható!
A kitörésgátló egyáltalán nem csak havas csúszós útra jó. Épp a Forma1 a jó péda, ahol potyognak a pilóták nélüle a száraz pályán is, ugye ők szinte mindíg határon autóznak ezért látványosan emberi beavatkozásra (vezetési tudásra) van szükség nélküle
Ahogy Greg is írta a körforgalmas példát, sokkal biztonságosabb az autó viselkedése, És egyébként sem a napi használatba van a lényege, hanem határesetekben, kényes közlekedési szituációkban. És életeket menthet, ugyanúgy , mint a légzsák, amit senki soha ne lásson működés közben.. A baj az, hogy túl sok felárat kérnek érte. De előbb utóbb ez is része lesz az alapfelszereltségnek
Köszi, ezek tényleg meglehetősen szélsőséges értékek. Minden érvet és ellenérvet ismerek már a C'eed benzin vs diesel ügyben - asszem csak a tesztvezetés után fogok tudni dönteni...
Ismétlem, tisztában vagyok egy ESP jelentőségével. Csak azért normál használat mellett nincs napi (de még csak heti, havi) szinten sem szükség rá. Ettől még persze komoly érv ez is az EX mellett, tudom, hogy elég ha 10 év alatt csak egyszer avaktozik közbe, de akkor életeket ment. Ugyhogy emiatt nem kell Forma-1-et néznem (nézem azt más miatt eleget:).
Szóval megértem, ha vki "csak" EX Limited-et vesz - vkinek már ez is kompromisszum, mondjuk, ha pl. eredetileg csupán LX Plus-t akart volna.
Valaki rendelt már ilyen <a href="http://www.kiamotors.hu/kia/extra.aspx?car=12" target="_blank">hátsó szárnyat</a>? Esteleg van már tapasztalata is? Igazából az érdekelne, hogy csökkenti-e a "hátfal" bekoszolódását, vagy csak esztétikai szerepe van.
Nem is kell 100 rugó hozzá! Az a GTQ házhoz szállítva kb 10-12.000Ft lesz, vagy nevetségesen kevesebb.vettem már 2.5€uróért is ilyet. Veszel egy 16-os komponens szettet max 15-20.000Ft-ért, tápkábel, hangszórókábel, beszerelés, max 40-50.000Ft az egész, és kész. Neme szabad drága trendi holmit venni, ment az csak divat. Hidd el, az a JBL GTQ, ami már nem kell senkinek, lever sok drága puccos holmit. Csak annak 100.000Ft kategória az értéke.
Lesz minőség, dinamika, basszus. Ha fejleszteni akarsz, veszel majd egy kiseb ládát, és kész a 3 utas rendszer. Hidd el, az a legegyszerűbb, és a legjobb, kevés pénzért.
Nekem most a gyári van, de nagyon hiányzik a jó hangzás. Nem volt még kedvem nekiállni, pedig a garázs polcon hentereg egy JBL Power 4040, ami szintén a felső kategória. 9000Ft - ebay :-D és a Phase linear láda. Ez mind a megane-omban zenélt. Olcsón, jól.a 13-as Canton kompo szettemet eladtam, mert ide 16-os kell.
Autó HiFi-hez nem nagyon értek, úgyhogy várok minden hasznos tanácsot! Az erősítő nélküli "upgrade"-el kapcsoltban valószínűleg igazad van, de mivel erre a project-re nekem sincs több 100e Ft-m, ezért kis lépésekben fogok előre haladni.
Neked egyébként most mi van a kocsiban? A gyári cucc? Ha nem, akkor mi, és mit tervezel még esetleg kicserélni?
Ja, igen a rádió. Ezzel nem tudom, hogy mit lehetne csinálni. Konzultálnom kéne egy szakival, hogy vajon a fejegység ilyen gyenge, vagy az atennából "szökik el" valahol a vétel?
Nos, igen. A rádió, az szörnyen gyenge. A többi meg -- gyári cucchoz képest -- nem rossz. Nekem igazából a magas hangok hiányoznak. A mélyek nem rosszak, de kicsit olyan kopogósak, nem elég teltek (nekem). Félre ne érts, nem vagyok az a "minél nagyobb mélyládát, hogy még a rendszám is rezegjen" típus, de szeretem ha van dinamika.
Itt egy JBL GTQ 240 például. Valszeg 10-15 €uróért meg lehet venni. Volt szerencsém már 5 €uróért is ilyet venni, asszem kettőt is eladtam már belőle. A GTQ sorozatot belépő Hihg-Endnek is csúfolják. Igen jó, részletező, tiszta, dinamikus hangképe van.
Hangszórókkal? Sok jóra ne számíts egy külön végfok nélkül. A rádió végfoka elég gyenge ahhoz, és a frekitartománya is szűküsebb. Dinamikája meg nem lesz. Egy új jó hangszóró várhatóan csak a hibáit fogja kihozni.
Van ISO csati a rádión hátul. Tessék mindjárt egy 4 csatis erősítőt venni. Anno az ebay-en vettem pld JBL végfokokat 5-8000Ft-ért GTO, vagy a Power sorozat remekül szól. Láttam a minap a MM-ben is komplett JBL szettet ládával végfokkal, egész baráti áron. ( nem vagyok márkaelfogult, csak 5let )
Nem DSG váltó! -:)))) az igaz! De komoly számítástechnika vezérli. Menet közben is monitoroztam a paramétereket és meglepően jól kézbentartott paramétereket láttam. Azonkívűl, hogy a hidraulikus nyomatékátalakítóban van direkt átviteli kuplung is. Én ezt az autót így rendeltem-:) Persze mindenre az idő ad választ, de egyelőre nagyon jónak találtam. Nekem autómata váltós autóim vóltak és már több mint 15 éve csak azzal járok. Jocó
Nekem nem igazán van szükségem ilyen beépített navigációra, meg egérmozira. Arra ott a PDA-m. Viszont távlati céljaim között szerepel, hogy feljavítom a gyári cucc hangzását. És ezt a hangszórókkal fogom kezdeni.
Beszámítás: UTT Székesfehérvár, ott valóban jó áron számítják be a használt kocsit, többi helyhez képest plusz százért! Mondjuk a 700-ért bevett gépünket 830-ért hirdették meg persze :-) Jah egy ismerősöm kocsiját is jól bevették, nem köcsögösködnek mint sok helyen sajna.
Fogyasztáshoz: eddig 1150 km, nekem a fedcomp hol 6.1-et hol 6.2-őt jelez, mondjuk legtöbb alkalommal csak 15 km melóhelyig, majd uennyi haza, amiben kevesebb a város. Nektek egyből 6 alatt volt a vegyes, vagy pár ezer után?
Csomagtartó: már jól zár, köszönhetően egyik kolléga javaslatának-kicsipegetés és tényleg helyrejön :-)
Tuning: hát nem tudom, megéri? Szerintem így is frankón megy, pláne 60Le és benzines után :-)
Mondjuk a rángatás megvan de csak 1900-nál és ha kicsit nyomom neki, ezért inkább határozott vagyok :-) Egyik nap egy Merci is elolvashatta a márkajelzést mert nem tudta eldönteni, hogy 80-al vagy 100-al menjen...én meg úgy voltam vele, hogy menjünk már 5-ösben ne bambulásszunk annyit :-) Jó érzés volt h csak kis pöcc aztán meg is van az előzés :-)
Szia, eddig nem emlékszem, volt-e automatás tag. Többeknek az volt a gyanújuk, ez egy meglehetősen elavult szerkezet, mivel csak négysebességes. Neked milyen tapasztaladaid vannak? Megérte?
Igazából az érdekelne, hogy mi a hivatalos álláspont az ilyen tuning-box-okkal kapcsoltban. Mit tudsz erről? Érdeklődtél esetleg más kereskedőnél is? Ja, az árát (box + szerelés) megírnád, ha nem titok?
Azért az idei szezonban főleg a kipörgésgátló miatt "esnek-kelnek" :), ami mellesleg nekem tetszik, nagyobb szerepet kap a pilóta! :)
Az ESP szerintem is hasznos. Annak ellenére mondom ezt, hogy egy olyan Cee'd-ünk lesz, amiben nem lesz. Sajnos sok esetben pénz kérdése, hogy ki mit engedhet meg magának...bár ezzel nem mondtam sok újat. Én alapvetően mindkét vélemélnnyel egyetértek. És így még jobban megosztom a közvéleményt! :D ;)
Az ESP minden csúszós útfelületen hasznos lehet. Mi kipróbáltuk... direkt, nagy tempóval mentünk be egy körforgalomba... kicsit szögletesen, de bevette a kanyart. Utána megpróbáltuk ugyanezt kikapcsolt ESP-vel... iszonyatosan tolta kifele az orrát. Egyébként, hogy mennyire hasznos dolog?... Nézz meg egy idei forma1 közvetítést ;)