" Karbantartása szinte a "0"val egyenlő, hiszen ebben nem rohad el a faváz, hiszen nincs, nem ázik be, ezért nem dohos."
De be tud ázni. Vannak gyenge pontjai, amire figyelni kell. Az oldalak és a tető illesztése, a fix ablakoknál a gumi alatt. A bal oldali fal merevítő vonalán keletkező, repedéseken keresztül. A hátsó lámpákon keresztül szintén. A nyitható tető csavarjai mellett.
A befolyt víz a padló réteget lemezét, tudja elkorhasztani.
A téli használat során a szigetelés hiánya miatt, a falokon a pára olymértékben csapódik le. Hogy az is, felér egy beázással.
A téli vontatása, visszafordíthatatlan károkat okozhat. Ilyenkor az alacsony hőmérséklet miatt, rideg az üvegszáltest. Külső kemény bevonatán, hajszálrepedések keletkeznek.
Én csakis Qek juniort akartam venni, mert autós találkozókon használom és egy Trabant Tramppal fogom húzni.Kétségtelen , hogy van amit kényelmileg nem tudnak ezek a kis veterán lakók, de ha már nem sátorban alszol az egy főnyeremény :)
20-25év körüli favázas bódét olyat találni ami "0" vagy csak kis javítással hadra fogható, szép, nem büdös beázós SZVSZ tű a szénakazalban. Itt jön az elő, hogy keresgélésre simán bele lehet tankolni a kocsiba 100ezreket, mert sajnos a fényképes hirdetések legtöbbször s...t sem érnek.
Egyrészről el kell fogadni, hogy van az a kategória aki évente néhány hétvégét szeretne/tud kempingezéssel tölteni és a sátor már szorít neki. Erre tökéletes egy kis Predom. Karbantartása szinte a "0"val egyenlő, hiszen ebben nem rohad el a faváz, hiszen nincs, nem ázik be, ezért nem dohos. Ha a belső burkolat rendbe van téve onnantól nem sok baj lehet vele. Sőt a tavaszi/őszi átmeneti fűtéses időszakban is boldogan használható, de mi már voltunk vele januárban is termálban. Egy 600W-os olajradiátor kifűti vígan.
Másrészről sajnos a napi használatitárgy jellegét a kora és a lent említettek miatt javarészt elvesztette, átcsapott inkább a kultikus tárgyak szintjére. Ezáltal egy szép és jó példány már árában nem versenyzik egy jobban felszerelt nagyobb lakóval és a leharcolt példányok is nagyon fogyóban vannak.
Sokan gondolják azt, hogy 3-400 000 ft-ért kapnak jó lakót, de aztán amikor elkezdenek keresgélni akkor rájönnek, hogy ennyiért nem megy. Páran a környezetemben vettek és most is keresnek lakót, én mindig azt mondom, ha megkérdeznek, hogy azt a kategóriát meg se nézzék. Aztán mégiscsak nézegetik és a végén ők is 6-700 000 körül vesznek. :) Nem szabad elfelejteni, hogy a 6-700 000 ft-os kategória is 25 év körül jár, így kifogástalant abban sem lehet találni. Ezeknél a lakóknál nagy hangsúlyt kell helyezni az állagmegóvásra. A Dethleffs-ek jó kis lakók, sok sikert és jó kempingezéseket kívánok hozzá.
Ja és még annyit hogy, ezt a most jó műszaki esztétikai állapotot megőrizendő mindig kell valamit tenni venni rajta. Én például a hűtőszekrénnyel kínlódtam sokat de végülis megjavotották, most éppen a világítást alakítom át Led izzósra.
Mi is egyik napról a másikra döntöttünk úgy hogy veszünk egy csigaházat. Néztünk a hirdetéseket, szépnek jónak álcázott romokat kínáltak 3-4 százezerért, azt hittük ez a kategória álmaink netovábbja. Mint kiderült amit megnéztünk az mind tüzrevaló szemét, de biztosan van ebben az árfekvésben is elfogadható.
Mi végül is a Hollakó Kft nél találtuk meg az igényeiknek mostmég megfelelő Dethleffs Rd 2 bódét.
Felszerelve: hűtőszekrény, mosogató gáztűzhely, fűtés, beépitett WC, tusoló. Tv antenna. Stabilizációs vonófej, zárható elősátor, árnyékoló, szúnyoghálo. Úgy gondoltuk ez a csúcs. Azóta már került bele Tv, rádió, munkaakkumulátor,napelem, és még mindig van mit jobbítani rajta. És most tartunk 8-850 ezer táján.
Én is szeretek bütykölni,de jött a szezon és abbahagytam.Jelenleg sincs itthon a bódé,mert úgy tervezzük a hétvégéket,hogy valahol valakinél ott hagyjuk és a legközelebb onnan indulunk valahova.Legutóbb Révfülöpön voltunk rokonoknál,aztán onnan elhúztuk a következő állomásra,ahonnan hétvégén indulunk.Hétközben pedig biztonságban van.Vontatásilag spóroltam 200 km-t.
Igazából a jó lakókocsi fogalma nagyon szubjektív. Igazad van abban, hogy 2-400 000 forint nem az a kategória, ami "jó" lehet. Én a pár százezer alatt a 600 000-tól fölfele gondolom, igaz még ebben a kategóriában is nagyon nehéz jót találni, de lehet. :)
Mi saját kútfőből vásároltunk lakót, nem nézte meg senki, baromi messzire mentünk érte (400km oda majd 400km vissza), de úgy voltunk vele ha kibírja a haza utat nagyon nagy baj nem lehet... Iga azóta már csináltam rajta pár dolgot, komfortosabbá tettük és tesszük folyamatosan.
Van aki szeret bütykölni és van aki nem, én az előbbi kategóriába tartozok és legalább tudom hogy az már megvan rendesen csinálva...
Való igaz nagyon nehéz kifogni egy jó lakót. És az sem utolsó szempont, hogy mennyit kell utazni érte.
Főleg ha az ember pofára esik, mert pocsék az árú. Nagyon kezdő vagyok lakó témában. de nagy szerencsém volt Nyakas" kollégával" . Megnézte a nekem tetsző lakót így nem kellett 500 km. feleslegesen
autóznom. Persze a döntés az enyém volt. De az első pillanatban tudtam , hogy oké lesz. Meg egyáltalán
az a körülmény ahol tárolták és a lakókörnyezet ami fogadott. Tehát nagyon sokat számít szerintem az
összkép. Hülyeség, de olyan mint egy lánykérés. Na a végére akarok kilyukadni. Minden rendben van vele,
pár dolgot csináltam csak rajta.DE. A legközelebbi vételt / majd egyszer / úgy szeretnénk, hogy legyen benne, kézmosó és WC. Megoldható a dolog, de a kényelem sem utolsó szempont. Ha valaki úgy áll anyagilag, hogy tud venni egy komfortosabbat vegye azt. Nem bánja meg.
A Predom tényleg kicsi, 9 évig használtam. A 330 Kg összsúlyával, könnyen vontatható. Szerintem, ez az összes előnye, de azért légellenállása ennek is van. Talán kevésbé beázás veszélyes, de mivel akár 30-40 éves bódékról van szó, így ez sincs kizárva. (Régebben, erről is írtam.)
Túl nagy kényelmet, nem biztosít. Picivel több védelmet nyújt, az időjárással szemben mint a sátor.
Utólag belegondolva, én is jobban jártam volna ha kihagyom. De akkoriban még, én sem tudtam semmit a lakókocsikról.
Tudom, hogy nem Neked kellene címeznem, de lusta vagyok visszalapozni az alapokhoz. A probléma tárgya a padlón való alvás. Ezt még az én 475-ös lakókocsimban is nehezen lehetne kivitelezni. De miért is kell a padló? A derékfájósnak ideális kemény felület kialakítható az illető személy ágyán is, például úgy, hogy vágat egy megfelelő méretű OSB lemezt, és ráteszi az ágyra. Így külön helyet nem foglal el, és az éjszaka pisilni igyekvő családtag sem lép félálmában a fejére. Ha nem pusztán anyagi okok miatt muszáj kicsi lakókocsit venni, akkor valahol 3,80-nál kezdődik az a hossz, ami már tartalmazza a mai kor igényei szerinti felszerelést. Persze nosztalgiázni lehet, csak hamar megunja az ember.
Úgy van,ahogy Nyakas Jakab mondja!-mindenki a szokásaihoz válasszon megfelelő bódét.Nekünk a mostani előtt 310-es Adria volt,ami nem Predom méret.Elfértünk benne,de a használat során rájöttünk mi az ami hiányzik belőle.Pl. nem gondoltuk,hogy milyen jó dolog,ha van benne fűtés.Azzal kitolhatjuk a kirándulások időtartamát akár egész évre.Ugyanis mi eljárkálunk síelni is télen és nem hátrány,ha van hol aludni.
Szerencsés vagyok,mert kaptam egy haveromtól gázkonvektort a hozzá való csövekkel együtt és bele szereltem.Sokkal komfortosabbak lettünk.Később már hiányzott a zuhanyozó is,de hely hiány miatt már nem tudtam belül megoldani,ezért csináltam külső zuhanyozót.Persze ez csak nyáron használható,de legalább már az is volt.
Így alakult ki szép sorban,hogy a következőben mi legyen benne alapból.Jelenleg 380-as az Adria és az előbbi dolgok már benne vannak gyárilag.
Hihetetlen komfortot jelent,hogy nem kell éjjel kimenni vagy le tudok a napi túra után zuhanyozni úgy,hogy nem fagy a hátamra a víz...
Tehát jól át kell gondolni,hogy mit válasszatok.Tudom nem könnyű jó állapotút találni,de kis szerencsével sikerülhet.
Pár éve lementünk BP-ről vételi széndékkal Sopronba. Képeken jól kinéző angolt hírdettek hibátlannak. Mikor megláttam azt hittem megölöm a kereskedőt, mert direkt megmondtam már a telefonos beszélgetésnél, mondja meg a hibákat, ha szart találok, úgysem hozom el és messziről megyek. ÁÁÁÁÁ, minden rendben.....volt a válasz.
Egyik oldalán jégvert, belül hajóhinta szerű szétrohadt padló fogadott.
Ez a kis nézelődés 40-ezerbe és egy napomba került. Ha ezt felszorozzuk, mert nem nehéz az ország több pontján eladó lakókocsikat találni, az már majdnem kiteszi egy gyengébb eresztésű bódé árát.
Bizony meg kell gondolni, hova és mennyit megyünk keresgélni..................
Minden soroddal egyetértek, kvéve az utolsót. Mi is így kezdtük és haladtunk előre. És színte mindannyian 5-6 méteres bódéban végezzük.
ha annó mikor kezdtem, lett volna ehhez hasonló fórum, lehet, hogy nem tipegem végig azt a pizonyos tyúklétrát,hanem egyből a kényelmesből nyitok. :)
Az utolsó sorral csupán az a problémám, hogy pályafutásom alatt megszámlálhatatlan mennyiségű lakókocsit láttam és ennek alapján elképzelhetetlennek tartom, hogy 2-3-400-ezerért jót lehessen venni. Használhatót talán,de jót semmiképp.
Mindent meg lehet oldani, de azért nem árt mérlegelni. Ha rám hallgatsz, azt veszel amit akarsz, de azért gondold át a következőket. Akik régóta lakókocsizunk, tudjuk azt, hogy ennek a műfajnak van egy evolúciója. Sokan kezdtük itt Predommal, Qek Aeroval, szerettük is, de nem sokan sírjuk vissza azokat az időket és nem biztos, hogy azért, mert mostanra mindenkinek luxuskategóriás lakója van, hanem azért mert tapasztalatból tudjuk, hogy mi a hátránya ezeknek a kis lakóknak.
Az a bizonyos evolúció általában úgy kezdődik, hogy jó lesz a Predom vagy a Qek, mert csak nyáron kell és úgyis csak aludni fogunk benne, akár még hárman, négyen is. Aztán rájöttök hogy mégsem jó, mert kicsi a lakó, kicsi az elősátor, kényelmetlen.
Aztán jön az, hogy jó lenne egy nagyobb, kényelmesebb, meg legyen jól szigetelt és lehessen fűteni, mert milyen jó lenne elmenni tavasszal, ősszel is egy jót termálozni.
Aztán elmész termálozni és rájössz, hogy jó ez, de kéne egy olyan, amiben van egy mosdófülke, mert oda beakaszthatod a vizes cuccaidat, meg egy WC, mert éjjel a hidegben nem kell kimenned pisilni.
Tudom, hogy pár százezerből, nagyon nehéz jó lakót venni, de ki lehet fogni néha, igaz jó ha százból egyet találsz.
Az említett cég méret alapján dolgozik és postáz is.Ahol a kis javításhoz vettem műgyantát és üvegszál szövetet, ők is postáznak bármit.Az ablakhoz csináltam egy sablont papírból és az alapján teljesen kivágják a formát.Bár Szolnok nem egy nagy távolság , de Postával el lehet intézni bármit.
Az enyém 74-es volt, nekem is tönkrement elért, az elősátor ponyvája. Csak ponyvát akartam vásárolni, de szerintem talán ez az egy dolog, az ami nem kapható. Kizárólag feldolgozott formában, aranyáron. Én legalább is, hiába túrtam a netet.
A megoldás az lett, hogy vettem egy kicsit jobb minőségű pavilont, a Praktikerből. Ezt 3 oldalfallal árúsították. Kicsit dolgoztunk rajta, az oldalfalakat alul megtoldtuk, továbbá cipzárat az oldalfalra, bejáratnak. A lakókocsihoz alakítotuk a hiányzó 4. oldalt eredeti bowdenes rögzítéssel.
Nagyobb és kényelmesebb lett mint az erdeti, így használtam még jó pár évet, amíg el nem adtam.
Predomhoz a gyáriján kívül nem fogsz találni elősátrat. A kinyomható tető miatt az egész kocsi alacsonyabb, így a legrövidebb behúzóméret is josszabb, mint kellene. Nekem egy Dorema előtető van -egyelőre félkész állapotban, be kellene varrni a cippzárakat. Oldalanként kb 20cm-t le kell vágni belőle úgy, hogy ezt az aljából nem teheted meg, mert ott bonyolult a gumis kiképzés miatt.
Általában a nagy cégek pest vagy környékiek... Amikor felújítottam egy hajót, a gélt csak pesten találtam. Postáztak is de inkább személyesen felmentem megbeszéltük hogyan mire kell és úgy adták. Az ablakokhoz tartozó plexit szintén Bp-ről tudtam megvenni egy másik cégnél...
Szóval örülni kell ilyen infóknak és a legközelebbi pesti úttal egybekötve bevásárolni ;)
Tudomásom szerint, eredetileg ezeket úgy készülnek, hogy csinálnak egy fa keretet, aminek a belsejében egy méhsejt szerű rácsszerkezet van, ami megfelelő szilárdságot ad az asztallapnak, erre jön egy vékony borítás két oldalon. Ettől olyan könnyű az asztallap. Én régen a Qek Aeroban bútorlapra cseréltem, mert recsegett ropogott az eredeti, amikor ágy ként funkcionált.
Nemrég vettem egy Qek Juniort és hiányzik belőle az asztallap ami egyben az ágy középső része is.A kérdés az lenne, hogy nem tudjátok milyen anyagból készültek ezek eredetileg, hogy sokkal könnyebbek a mostani bútorlapok/rétegelt lemezeknél?
Nekünk a jelenlegi előtt egy 330-as felépítmény hosszal bíró Caravelair lakónk volt. Belül 2+1 ágy. Volt hogy 4-en mentünk, olyankor nekünk is kikerült az elősátorba az egyébként sátorba való hálófülke. Mondjuk asztal székekkel csak akkor fért el a maradék helyre ha összehútuk magunkat, de végül is vállalható volt. Ez ellensúlyozható egy oldalfülkés elősátorral (Láttam már ilyet Predomon, nagyon frankó!!!!)
A lakót 3 év használat után után fillérre annyiért adtam el mint amennyiért vettük. Persze közben egy minimális összeget ráköltöttem, de az tényleg csak jelképes volt a vételárhoz képest. Ez alatt a 3 év alatt legalább kialakultak a lakókocsis szokásaink. Így jött az igény a feleség részéről, legyen benne fürdő. Én meg azt mondtam hogy akkor legyen már egy ággyal több. Így lett a jelenlegi. Most boldogság van. :-)))
Nem behúzós, hanem speciálisan egy bowden huzalal feszíted rá körben a lakókocsira. Alul, egy jobb és bal menetes, feszítő hüvelly segítségével. Az enyém legalább is ilyen volt.
Nem csak a kis lakókocsik esetében, zajlik az élet az elősátorban. Ez szinte általános. Nem igazán szokás, a benti gázfőzők használata sem. Miért zsíroznánk, és gőzölnénk bent?
Az elősátorba, lehet kapni gyári beakaszthatós hálófülke sátrakat. (Szavatol )
Az autóval most még csak ismerkedek(2. hónapos),ez jóval erősebb (200Nm.)mint az előző volt(swift 1.3 ).Élvezet,hogy 120.-nál 2000 pörög a motor,és jókóra erőtartalék van még benne.:)
A nyáron Zadarnál voltunk sátorozni.A kempingben volt egy fiatal Szlovén házaspár,egy pici talán 3méteres lakóval.Ők is mindent kinn csináltak.Az elősátorban volt egy hálófülke,szerintem sátorba való.Voltak fülek felvarrva,ugy volt felakasztva.
4.-en voltak,és teljessen hibátlanul működött a történet.
A nagyobbik lányom most már gimnazista,és sajnos szembesülnöm kell azzal a ténnyel,:valószinü szivessebben megy a baráti körrel nyaralni.Ezértis döntöttünk kezdésnek egy kis méretü lakókocsi mellett.(kezdésnek)
Na elég volt a betükből.
Köszönöm mindenki figyelmét
Ui:nézegettem elősátrakat.Esetleg tudja valaki mi a predomhoz való elösátornak a pontos behuzómérete?
Ujonan cc 300.000 mondott a balcsinál lévö válalkozó.Hátez elég húzós,deha tudom a méretet,lehet használtat keresgélni.
Én egy 1.5 dci 68 Le vel húzók egy 3.8-as angolt,nem egy versenyautó de nem is az a cél.
Viszont az enyémben megoldhat a földön fekvés(a láb az ágy alatt van) ,viszont ha valaki ki akar menni a lakóból akkor csak a földön fekvőn át lehetséges.
Ugyhogy szerintem sem egy jó megoldás.
Én egy 6 és egy 3 éves gyerekkel +asszony alszom agy ágyban,nem mondom hogy nagy a hely de elférünk.
A Predom, max 2 felnőt, + 1 kb 10 éven aluli gyermek. A 2 gyermek esetleg 3-4 éves korig elméletileg. De gyakorlatilag, már nem biztos hogy megférnek egymás mellett.
A Predomban nem fogsz "földön" aludni, nincs erre hely. Talán 5-6 méternél nagyobb hosszúságú, lakókocsikban volna erre lehetőség. Saját tapasztalat, vinni kell mellé egy sátrat. Ezt álltalában így szoktuk.A "kétvégű" elszepárálható hálóhelyes, nagyobb lakókocsik jelentenék szintén a megoldást.
Az autódhoz nyugodtan kereshetsz nagyobb lakókocsit is. Már sokszor leírtam, hogy vontatásnál a lóerő másodlagos dolog, de mindenki rögtön a lóerőt említi ebben a témában. Az autód dízel, így az alacsony lóerővel viszonylag magas nyomaték párosul és a nyomaték ez a lényeg.
Tulajdonképpen predomot keresnék, de ugylátom nehéz lesz.
Kicsit keresnék, mivel nem túl erős a kocsim. (dacia logan mcv 2. 75le. 1,5dci
2 felnőtt, 2 gyerek. Én a földön alszom a gerincem miatt.
Most 6*2.5m. a sátorunk., de csak aludni járunk be.
Ez lenne az első lakónk. Kicsiben gondolkozunk, a jópáréves sátras tapasztalatból kiindulva, az élet nagy része azelősátorban folyna. (főzés., étkezés., stb.)
Szia !Erről nehéz lenne véleményt mondani bárkinek is.Azt javaslom hogy nézd meg tüzetessen a belsejét,és úgy dönthetsz Te is.Esetleg vigyél tapasztalt lakókocsist,sokat segithet.
Én inkább olvasgatni szoktalak titeket, de mivel látom, hogy kedvelitek és sokan használtok QEK Aero lakókocsit, Felrakom a mi kis csodánk fényképét. :) A neve Bee, a méhecske.
Köszi, végül is nem kell feltétlenül, csak mindig tetszett a QEK Aero. Most lenne egy jó áron, amit át tudnék formálni saját igényeinknek megfelelően. Egyelőre elnapolom a dolgot, még nincs fedett helyem, ahol a munkálatokat tudnám végezni, és a gyerekek hallani sem akarnak róla, hogy eladjuk a Skifet.
Maximálisan igazad van, én is megtaláltam már a kiskapukat, úgy mint mások. Sajnos rá vagyunk kényszerítve, bármennyire is próbálunk törekedni a tiszta megoldásokra. Törvénytisztelő ember vagyok, de az ésszerűtlen hülyeségeknél, szőrözésnél nincs ami jobban felháborít. Bastei lakóval kezdtem, elvittem a gödöllői NKH-hoz vizsgáztatni, reggel 8-tól délután fél kettőig keresték rajta a beütött alvázszámot, még a gázdoboz rögzítő csavarjait is levágták sarokcsiszolóval, hátha a doboz alatt van. Végül átengedték, két hét múlva én találtam meg véletlenül. Második nyaraláskor a rendőr kötött belém, hogy miért nincs kieg. tükröm, csak akkor engedett el, mikor maga is meggyőződött róla, hogy a Picasso elég széles hozzá, hogy a saját tükrei épp elegek a hátralátáshoz. ...és még sorolhatnám.
Egy barátomtól kaptam kölcsön dia-scennert.Ugyanis abban az időben,amikor még nem digitális technika volt mi inkább diapozitívot csináltunk.Magunk hívtuk elő egy iskola fotólaborjában és otthon megcsináltuk hozzá a keretet.Utána diavetítőn tudtuk nézegetni.
Most előszedtük a régi képeket és elkezdtem az emlékeket digitalizálni.Hát vannak érdekes képek,amelyeken jókat nevetünk...:)
Tegnap éjfél után beájultunk a fáradtságtól,de a kíváncsiság miatt nem tettem vissza a dobozt.Ma folytattam és ezt találtam közöttük:
Ez volt az első lakókocsizásunk és azonnal vadkempingeztünk Neszmélyen a Duna parton.A vontató jármű 1300-as torinói kormányváltós Fiat.
A képen látható kemping asztal szlovákiából való a fazék magyar és a narancssárga lavór is,aminek csak a füle látszik.A mai napig meg vannak.Hú,de jó volt!
Köszönöm a választ! Első sorban az 1.9 PD TDI megbízhatósága érdekel, mert sok mindent írnak és mondanak róla , de úgy látom a válaszokból és a neten való utánaolvasás után, hogy ezekkel a motorokkal nincs nagy gond, ha megkapja a megfelelő törődést és nem pancsolt gázolajjal járnak vele. A vontatási képességeivel kapcsolatban nincsenek kétségeim. :)
Köszi a választ, biztató amit írtál. :) Éppen ugyan ezt mondta ma egy kollégám, hogy nagyon jó japán dízel autója van, de a kaszni neki is rohad több helyen.
Tisztában vagyok vele, én sem ma kezdtem, csak a Hobby lakóm van meg öt éve, de négy éve letelepítve áll. Félévente vonogatom ki a forgalomból. Szaladgálni vettem volna a Qek-et, Skif helyett.
Gondolom a hangsúly nem a Passaton hanem magán a motoron van és a Passathoz hasonló tömegű autókon.
Mi 115 lovas PDTDI Galaxyval húzunk lakót ( 1300 kg) és semmi gond nincs vele. Mindkét autónak a súlya 1700 kg körül van. Nekem mint a cövek úgy áll a 7 méteres szett az autó mögött autópályán is.
Nálunk van egy a családban. Én nem azzal vontatok, de van rálátásom arra az autóra. Az 130 lóerős, 300 akárhány Nm nyomatékkal, 6 gangos váltó. Hiba nélkül üzemel vagy tíz éve (5-ös passat). Fogyasztása több mint kitűnő. Egyszer volt vele gond, a változó geometriás turbónak az állító mechanizmusa elkoszolódott, ki kellett pucolni, mert 90-nél jobban nem volt hajlandó menni. Amúgy meg egy csomagtér ajtó zárat cseréltem benne pár hónapja. Meg a jobb hátsó ajtózárnál volt egyszer valami bibi mert nem nyílott az ajtó. Ennyi gond volt vele 10 év alatt. A PD adagolófúvókákkal sosem volt gond (Bosch gyártmány). Ez alatt az idő alatt a kettős tömegű lendkerék sem volt cserélve, nem kellett.
Az ismeretségi körben van egy ugyan ilyen, azt lakókocsi vontatásra is használják, tudomásom szerint azzal sem volt gond. Gondolkodom azon, vásárolok én is egy ilyet, mert jó nekem ugyan a 626 DiTD mazda, keveset eszik, a lakót is viszi rendesen, motorikusan sosem volt gondom vele, de karosszéria gondjaim folyamatosan vannak, mert mindenhol rohad. sajnos... Pedig szeretem ezt a gépet.
Legutóbb egy teljesen idegen helyre vittem, de előtte személyesen megkérdeztem ártatlan tudatlan arccal, hogy "ez így ugye egy sima sóderszállító utifutinak számít jogilag?" Ember belenézett a forgalmiba, majd kicsit flegmán visszakérdezett, hogy mi más is lehetne.
Ne haragudj, de ha csak ennyi a gázos cuccod a lakókocsiban, akkor te követted el a baklövést. Lehet hogy papíron ez a szabály, de ha nem hívod fel rá a figyelmet nem foglalkozik ezzel senki. Ha nincs gáz a bódéban akkor nem is kérnek papírt. De van ahol, még akkor sem ha van. Sőt, még van egy harmadik variáció is. Saját hatáskörben, elvégzik a tömörségit. Az enyémből kicsit bonyolultabb volna kiszedni, a gázkészülékeket, (rezsó, hűtő, konvektor). Meg vissza is szerelni, mert szükségem van rá.
Az előző bódémnál, (Predom) ezt többször megtettem, mert nem találtam szakit, akki írt volna tömörségit.
Egyébként meg, tudomásul kellene venni hogy, a lakókocsizás az költségekkel jár.
Elsősorban költséges hobbi, (és életmód) és nem feltétlen az ócsó szállásról szól.
Való igaz nem olcsó. Belül kicsit puha. És szépen lepereg a víz róla. Eddig elég sok eső esett , nem tapasztaltam, hogy befülledne. Azért néhány naponként kinyitom. Persze el kell telni néhány hónapnak,
esetleg évnek, hogy tutira állást merjek foglalni. De a többi árához képest, megfelelő.
Azért az NKH emberei és a rendőrök is valamennyire tanult emberek, nem kell őket hülyének nézni.
Meg lehet szerintem azt is csinálni úgy, hogy kivehető legyen anélkül, hogy szét kéne fúrni a padlót. Én az utólagos padlóborításhoz rögzíteném valami könnyen oldható módon. A térelválasztóra meg ajtót tennék.
Bár nekem van egy bontott angol VW T4-esem ami zárt volt és csak derékmagasságig volt benne válaszfal, felül nem volt még rács sem. Szerintem Magyarországon le se vizsgáztatták volna tgk-nak.
"Nem tartalmazhatja a lakteret, csak rakományként"- Így hallottam én is, miután elhagyta a kempinget egy ilyen autó, melybe egy nap alatt rögzíthető berendezést alkalmazott a tulaj, és a többiekkel kitárgyaltuk a megoldást. Bár, miután a rakományt is biztonságosan rögzíteni köteles a járművezető, érdekes vita alakulhat ki a rendőr, vagy egyéb ellenőrzést végző hatóság emberével! :-)
Mint már írták magánszemély nevén levő kisteherautóra nem kell menetlevelet vezetni.
Viszont ha tgk-ra van vizsgáztatva akkor a súlyadó kb 40000Ft/év bár ha légrugós és minél modernebb a motorja annál kevesebbet kell évente fizetni.
Ha tgk-ra van vizsgáztatva és zárt akkor nem tartalmazhatja a lakteret csak rakományként (fix rögzítés nem megengedett), válaszfalat se lehet kiszedni büntetlenül. Ellenkező esetben engedély nélküli átalakításnak minősül, és lehet ki kell fizetned a regisztrációs adót is a büntetés mellett.
Viszont ha bedobsz egy matracot, valamint könnyen oldható módon rögzítesz mindent, akkor a kutya nem szólhat érte. Ablakot is tehetsz rá.
Igen, igazad van! beírtam egy kalkulációs táblázatba egy Ford Transitot, 2500 köbcentivel, 75 Le-vel, és a legkedvezőbb érték a mostani dupláját valóban nem érte el! Az én általam leírt eset 3-4 éve volt, megváltozhatott a dolog, meg az is lehet, hogy rossz helyen érdeklődtem. Azt viszont nem tudom, hogy mi van a menetlevéllel. Egy ismerősöm (lehet már vagy 10 éve), mivel nem indult a személyautója, a vállalkozás Wartburg Transával, talpig öltönyben, felékszerezett feleséggel bement a közeli nagyváros színházába. Eszébe sem jutott kitölteni a menetlevelet. Megállították, és meg is büntették. Nem tudom, hogy van ez ma, de, ha egy teherautóból fabrikált lakóautó (volt itt szó platóra applikált lakókocsiról is) esetén nekem mindig menetlevelet kéne töltögetnem, megütne a guta. :-)
Én a helyi ponyvásnál csináltattam, a legvékonyabb, de rendes autóponyva. Azt hiszem olyan 15-20.000,- forint között volt, és azóta sincs semmi baja. Jó is nézne ki, ha a teherautó ponyva nem bírna ki 10-15 évet, úgy hogy ebben az esetben még a télen dermedt ponyva menetszél általi rángatása sem játszik. A Praktiker ponyvák persze olcsóbbak, de nem is bírják a kiképzést.
Nem köbcenti kategóriát írtam korábban, mikor kifejtettem a dolgot. Most van egy 170 lóerős személyautóm, fizetek érte bónusz tízben évi 20.000,- forintot. Ha eladom, és veszek egy erősebb személygépkocsit, akkor marad a bónusz 10-es besorolásom, és fizetek néhány ezer forinttal többet.
A kutya ott van elásva, ahonnan elindultunk. Veszek a személygépkocsi helyett egy 65 lóerős kisárúszállító furgont, lakóautóra való átépítés céljából. Emiatt elvesztem a bónuszomat, és indulok A0-ról, és fizetek negyedévenként annyit, mint eddig egy évre fizettem. Azt valóban kihagytam, hogy ha valakinek tehergépjármű kategóriában van bónusz 10-e, akkor ő nem veszít semmit.
Szintén ponyvázom, a mérete olyan hogy túlér körben kb 50 cm-re. Sátorrudakkal alátámasztva a széleken, lezsinórozva lejtős "ereszt" képez a lakókocsi körül.
Igaz, eddig még ponyvát minden évben újat kellett venni, mert hiába van ráírva hogy UV álló.
Én is terveztem hogy építek egy beállót. De elkezdtem számolgatni, és világossá vált hogy szinte annyiba kerülne, mint maga az öreg bódém. Főleg ha rendesen, és esztétikusan megcsinálom, talán még többe is.
Az én lakókocsim is a jó isten szabad ege alatt telel, holott kertes házban lakok, de 10 éve csak tervezem, hogy valamilyen tetőt kapjon. Az "ideiglenes" megoldás: egy lakókocsinál kicsit szélesebb, a tető lapos részénél hosszabb, téglalap alakú kisteherautó ponyva anyag. Ennek egyik hosszú oldalára a ponyvások felhegesztették, ragasztották a befűző kédert másik oldalán pedig ringlik vannak beütve. Így a szerkezet kétfunkciós. Három aluminium rúddal egyéjszakás előtető, télen befűzve, a tetőre fordítva, és a túloldalon gumipókkal lefogatva: védőtető. A vízszintes részen túlér, a szellőző, a kémény, a tetőablak némileg eltartja a tetőtől, tehát nem simul rá. Évek óta használom, eddig semmi negatív tapasztalat.
Sokszor volt ez már téma, ahány hely annyi szokás ezzel a gáz és villamos tanúsítvánnyal kapcsolatban. Vannak helyek ahol nem kérnek ilyen papírokat. Véglegesen is kivonathatod a forgalomból, mert az nem jelenti azt, hogy nem lehet újra visszahelyeztetni, csak drágább, mint egy sima műszaki. Kollégám is olyan lakókocsit vett, ami véglegesen ki volt vonva a forgalomból és gond nélkül vissza lett helyezve. Egyik nap a vizsgaállomás, ott megkapta az adatlapot, megcsinálták az eredetvizsgát, másnap okmányiroda, ott megkapta a forgalmit és az új rendszámot.
Hitetlen vagyok a letakarást illetően, de valami védelem kellene a bódénak, mert tetőre megint nem lesz pénzünk. (gyerek megy az orvosi egyetemre, ez "némileg" átírja a csalási költségvetést :-))) )
Erre gondoltam én is, egyelőre csak tájékozódom. Van egy jól bevált gyönyörű Skif sátrasom, de nem bírok nyugodni, mindig változtatni akarok. Veszek egy alapot, dolgozom rajta heteket, költök rá, néhányszor elmegyünk vele nyaralni, aztán már megint másba töröm az agyam. Ez normális?
Felhívtam a Mobilstar Újhegyi úti telepét, ahol lakókocsit is vizsgáztatnak, ez ember aki felvette a telefont, értette a problémámat, de nem tudott azonnal válaszolni. nagyon korrekt módon tájékozódott, majd rövid időn belül visszahívott. A válasz a következő volt: Amikor itthon forgalomba lett helyezve, kapott egy típus engedélyt, ha abban szerepelt a gázfőző, akkor most 30 év után is csak gáztömörítettség tanúsítvánnyal lehet vizsgáztatni, nem baj hogy maga a beépítés a mai szabályoknak nem felel meg. Amennyiben ki akarom szerelni, tervdokumentáció szükséges, engedélyek sárga csekk stb. Hol élünk? Miről beszélünk? Egy palackot kell kivenni a tárolóhelyéről, amit bármikor megteszek, mikor töltetem, a főzőlapot csak a szállítási helyéről kell elvennem, itt a lakótérben sosem használnám. Maradok a Skifnél, kényelmesen az utánfutóban illetve a kihajtott fedélen alszunk négyen, konyha az elősátorban, gázzal főzünk, ha kedvünk van rácsatlakozunk a 220V-ra, van két kis hűtőm, teljes az összkomfort. Szánalmas itthon ez a vaskalaposság, vagy nem is tudom, minek nevezzem, külföldi oldalakon néztem, csodákat művelnek a QEK Aeroból, még a futóművet is lecserélik alatta, ha az igénybevétel azt kívánja. Lenne hozzá alapom, fantáziám, tehetségem, de a bürokrácia korlátot szab mindennek. Van egy Hobby lakóm, egy évig jártunk-keltünk vele, élveztük, de már négy éve találtunk egy jó helyet, azóta ott áll letelepítve, csodás elősátorral, 2-3 hetente látogatjuk hétvégente. Minden félévben ki kell vonogatni a forgalomból, hogy legalább a súlyadó alól mentesüljünk, vagy ha végleg kivonatom az értéke a felére csökken. VICC!!!, amin az állam nevet.
Alokim igazad van, tetszik az írásod / 64 -et taposom / Valakitől hallottam : /60- tól lakókocsi, 65- től nadrágtartó, 70-től mover. utóbbi lehet egy kicsit korábban is /
Igen, ilyen szélsőséges esetet vizsgálva ígxy van. A mi esetünkben: 7 végék, vagy 1- 2 hetekre járunk. Továbbra sem látok semmi különbséget a két lehetőség között. Mindkettővel minden formában lakóztunk, kipróbáltunk minden lehetőséget. Sőt távolabbi utakra vissza sírom a kényelmes autót, mert sokkal jobb volt vezetni mint a kényelmetlen teher kocsit.
Mint ahogy azt már írtam: szerintem parttalan vitát lehet folytatni lakókocsit vagy lakóautót vegyek témában. Teljesen egyetértek Kanapekamred azon hozzászólásával, hogy itt mindenki valahogy megfeledkezik arról, hogy a lakókocsit valamivel húzni kell, aminek szintén van vételi ára és fenntartási költsége.
Én magam nem szeretem összehasonlítani a kettőt, mert szerintem másra jó igazán a lakóautó, mint a kocsi. Igaz, hogy az autóval is le lehet táborozni egy kempingben és a lakókocsival is lehet utazgatni, de ELSŐSORBAN nem arra való. Jelenleg lakóautónk van, de előtte volt lakókocsink. Azt gondolom, hogy így lehet igazán különbséget tenni vagy hasonlóságot megállapítani.
Egyébként sok ismerősöm van, aki régóta űzi ezt a sportot és ugyanúgy megvagyunk egymás mellett. Ahogy Kanapekamred írta, megkérjük őket, és elvisznek vásárolni :-) (Általában biciklit is viszünk.)
Nekünk nem előrelépés volt, hanem egyszerűen lakókocsival belekóstoltunk ebbe a világba, megtetszett és eldöntöttük, hogy mást is szeretnénk kipróbálni : az évi egy-két hetes egy helyen letáborozás helyett, amennyit csak tudunk megyünk, utazunk.
Ismét csak azt tudom mondani, ahogy már más is kifejtette, hogy le kell ülni, át kell gondolni, hogy ki, mire akarja használni többnyire a lakót. Belföld vagy külföld? Kemping vagy vadulás? Elmenni egy célig egyszuszra vagy elmenni egy célig, de útközben akár 1-2 napra megállni, sok mindent megnézni, esetleg egy parkolóban aludni? Mennyit szeretnék kötelező biztosításra költeni? Mennyi pénzt szeretnék/tudok áldozni a vételre, a fenntartásra vagy a felújításra? Mennyire értek hozzá?
Még egyszer szeretném kihangsúlyozni, hogy ELSŐSORBAN másra való a kettő. Az ismeretségi körömben van lakókocsis, aki nagyon jól megoldott mindent a vaduláshoz, és lakóautóval is lehet hosszabb időre letáborozni.
Végezetül: amikor jól átgondoltunk mindent és megszereztük a vágyunk tárgyát, akkor az újabb tapasztalatok alapján rájövünk, hogy még mire van szükségünk és jöhet a csere :-)
Most aztán jól kiírtam magamból az a pár évet, amikor csak a háttérben olvasgattam a fórumot :-)
Tapasztalatom szerint (nem akarok senkit sem megbántani a kereskedők közül) egyedül önmagadban bízhatsz, vagy a magaddal vitt öreg lakókocsis róka szakértelmében. Az általam ismert helyen nem is igen megy oda veled senki, és ha zárják a lakókocsikat, legfeljebb adnak egy kulcsot, aztán nézelődj. Azt úgy sem mondja Neked senki, hogy ezt ne vedd meg, mert beázik, vagy egyéb hibája van. Akik nagyban dolgoznak, szerintem már nem is ismerik az általuk behozott jószágokat, odakint kilóra veszik meg. Az viszont felbecsülhetetlen előny, hogy egy helyen több tíz lakót nézhetsz meg, nem kell a fél országot beautóznod egy darab megtekintéséhez, valamint nevedre írva, vizsgáztatva adják át, neked csak be kell pakolni, és indulhatsz.
"Csak a vándorlás és a kempingben nem látom nálunk az összefüggést." ?
Nagyon sokan vannak, akik nem vándorolnak. Például a szezonbérletesek, teljesen felesleges volna számukra a lakóautó. Sőt, az még megoldható csak telepíthető lakókocsival is. Igaz, ez már teljesen a másik véglet.
Vagy a másik, évente kettő alkalommal használom a lakókocsim. összesen max 4 hét és ez 1-1 fix helyen.
Ennyiért, nem érdemes lakóautót tartani.
Egy lakókocsinak sokkal kissebb a fentartási költsége. Na meg az ára is.
Viszont akki, rengeteget gurul vele, és csak kis időre áll meg it ott, annak valószínű alkalmasabb a lakóautó.
Ha már úgyis szóba került a kisteher és a Barkas (nekem is van egy kisbusz), az egyik sorstársam most csinált egy átalakítást. Remélem nem haragszik meg, hogy belinkeltem.
Mivel rettenetesen az elején vagyok a projektnek (történetesen nullán), még rengeteg finomítandó van az elképzelésen. Végül is főleg azért szóltam hozzá a témához, mert egyszer lett volna lehetőségem megvenni bagóért egy ismert előéletű Renault Traffic kisteherautót, és amikor kiderült, hogy a tehergépjármű besorolás miatt négyszeresére emelkedne a kötelezőm, sürgősen kiléptem az üzletből. Tehát a lényeg az, hogy aki ilyen átépítésben gondolkodik, az lehetőleg személygépkocsi besorolású alapjárművet vegyen.
A többi még nálam is csak elalvást segítő tervezgetés. Egyenlőre, amíg anyókával mozgatni tudjuk a lakókocsit, úgy is az marad!
"Feltétlenül ügyelnék arra, hogy ne különbözzön kívülről egy normál járműtől, és így egy külföldi nagyváros lakótelepének parkolójában feltűnésmentesen tudjak egy-két napig ellenni, mert a kempingköltség megspórolása lenne a célom."
Mihelyt szellőző rostélyt vágsz a furgon oldalába a hűtőnek, áramcstlakozót szerelsz,
esetleg a hátsó ajtóra feldobsz egy bicaltartót. Az első szélvédőt elfüggönyözöd.
Ezeket csak láthatatlan módon tedd, mert nem fog az autód hasonlítani a melletted álló furgunra! :)
A Barkas sem gyenge láncszem.Nem a hungaroring betétfutamára mentek vele,lefűrészelt kipufogóval.És ahogy nemrég irtátok,könnyen javitható bárhol,útközben is.És sok kétütemü motort átszereltek négyütemü motorra.Én még vezettem négyütemű Wartburg motorosat is,de van Dácia,Renault,Zsiguli,és egyébb motorral hajtott példány is.Nem kell félni ettől,aki lakóautót vezet,vagy lakókocsit húz,az tudja hogy mire figyeljen.Szóval vékony pénztárcával én ezt is megfontolnám.
Tulajdonképpen Kanapekamred kérdésére már Kempigez kolléga meg is adta azt a választ, amit én leírtam volna. Sok olyan ismerősöm van, aki eddig lakókocsizott, és semmi gondja nem volt, ha egy Tesco 15 km-re volt, mert beült az autójába és átszaladt. Amióta lakókocsiznak, maradt a bicikli.
Az előrelépés-visszalépés kérdésében valóban nem egyértelmű a helyzet, de a korosztályomra (63 éves vagyok) általában az a sorrend jellemző, amit az előbb leírtam, főleg egzisztenciális okokból. Fiatalon, motorral, kutyaól sátorral, mert erre tellett, később gyerekkel, már ne aludjunk földön-jött a sátras utánfutó.
A gyerekek kiszálltak a fészekből, egy kicsivel több maradt a hobbira: előbb egy kisebb lakókocsi, most egy nagyobb. És ahogy közeleg a hetven, el kell dönteni, hogy mover a lakókocsira, vagy lakóautó. Hozzáteszem, hogy ez a sorrend csak az én életemben alakult így, nyilván vannak olyanok, számosan, akik más utat jártak be!
Értem én, hogy a Barkas "gyenge láncszem", de sajna "elmotoroztam" a bal lábam és 1,5 körül nemigen van automata lakóautó :) A hazai kézi kupplung megoldás nem túl szimpatikus, a külhoni meg pár százezerért "nem tetszik" :) A Barkasnál csak induláskor kellene a kézivel küzdeni, utána már menne simán a gangolgatás, ha jók az emlékeim.
Tavaly majdnem vettem lakókocsit (mert húzni lenne mivel), de aztán kiderült, hogy az általam elképzelt vándorolgatós, stellplatzos kirádulgatás azzal nem kivitelezhető :(
A tényleges felszereltség számít, ha kiszereled a gázt, és csak törpefeszültségű hálózatod van. Akkor nem kell sem tömörségi, sem érintésvédelmi vizsgálatról papír.
Ha körutazás, vándorlás, céljára kell, van előnye a lakóautónak. Ha bemegyek egy kempingbe hetekre, hónapokra, vagy akár szezonra. A lakóautó inkább hátrány, mint előny. Ha autóval akarok közben kimozdulni, komplett táborbontással járna. Ezért szoktak vinni, másik járművet magukkal. Ez a tréleren vontatott kisautó, vagy a lakóautó hátulján szállított motorkerékpár, robogó, illetve kerékpárok .
Szóval ez, a használat módjától függ. Főleg, hogy ki mire akarja használni elsősorban.
A két kategória inkább, egymás mellet van, mint alatta vagy fölötte egymásnak.
Vásárolnék egy Qek Aero NDK-s lakókocsit a meglévő Skif helyett kényelmi szempontból, bár a Skif négyszemélyes, így valamelyik srác kiszorulna az elősátorba, de a sátorállítás és az összepakolás mindenképp egyszerűbb lenne. A kérdésem a következő, hátha valaki tud segíteni: kell-e hozzá gáztanúsítvány a vizsgához? Ugyan van benne egy kétlapos gázfőző (nincs rögzítve), ami egy műanyag gázcsővel van összekötve a palackkal, tehát mobil. Gyakorlatilag ezt meg is szüntetném, valamint a 220V-os hálózatot is átépíteném 12V-osra. Hivatalosan van-e erre lehetőség, vagy ha egyszer 25-30 éve így lett regisztrálva, azon földi halandó itt Magyarországon nem változtathat? A lakókocsi nálunk csak hálószoba, tehát csak világítunk ami LED-el megoldható, az összecsukható konyha, hűtő, főzőlap az elősátorban kap helyet.
A lakókocsi, vagy lakóautó kérdéséhez szeretnék hozzászólni. A lakóautó egy más világ,
Ezt kifejtenéd bővebben miben más? Mert mi mindkét verziót próbáltuk és nem sok különbséget találtunk, látunk. Ezzel is azzal is megyünk ide-oda. Sem a letáborozás időtartalma nem változott. Sem más. Talán csak a vízhordás módosult annyiban, hogy nem locsoló kannával hordom a vizet, hanem slaggal töltöm. De ez is csak azért, mert jóval nagyobb a tartály benne. Az elő sátor állítgatást mindkét verzióban utáljuk.
Üdvözlök mindenkit, mint új regisztrált! Viszont nagyon régen zugolvasom az ide beérkező hozzászólásokat. A lakókocsi, vagy lakóautó kérdéséhez szeretnék hozzászólni. A lakóautó egy más világ, legtöbb hobbitársnál előrelépést jelent, de van néhány példa arra is, hogy valaki visszatért a lakókocsihoz. Én inkább a venni, vagy építeni kérdésben jártam körül a dolgot, mivel ez nálam is felmerült már. Végül, ha lesz belőle valami, akkor az "építeni" lesz nálam nyerő. Mindenképpen hosszított és magasított kisbuszból, nem teherre vizsgáztatott autóból, mert hiába van bónusz 10-es besorolása az embernek a biztosítónál, ha kategóriát vált, akkor A0-val kezd, és többszörösét fizeti, mint addig. Én egy ilyen járműből, és egy telepítésre behozott, papír nélküli lakókocsi belső technikájának összeépítésével képzeltem el a lakóautómat. Feltétlenül ügyelnék arra, hogy ne különbözzön kívülről egy normál járműtől, és így egy külföldi nagyváros lakótelepének parkolójában feltűnésmentesen tudjak egy-két napig ellenni, mert a kempingköltség megspórolása lenne a célom.
Túl nagy ,ez a bódé a barkasra. Kicsit nagyobb, és erőssebb járművet kellene választani 4m-es platós kishaszont. Akár még olyan megoldás is lehetséges, hogy a platóra "szállítmánykén ideiglenes jelleggel" felrakod a megfelelően átalakított bódét. Belföldön, nem igen volna gond. Szezon után, kigurulnál a bódé alól.... :-)
Tudom hogy a furgonra szeretnéd,hogy rábeszéljünk,de én ezt választanám :https://www.google.com/search?client=aff-maxthon-newtab&channel=t2&q=barkas%20lak%C3%B3aut%C3%B3&gws_rd=ssl
Másfél millióért lakóautót 20 évesnél fiatalabban nem tudok venni, míg furgont fele ennyi idősen is. A kínálat jóval nagyobb (hasznaltauto.hu-n jelenleg 2500 db), mint lakóautók esetében. Mivel minden mobilis és nincsenek beépített rendszerek, könnyebb a meghibásodások kezelése. Úgy alakítom, ahogy én szeretném, ha valamiről le tudok mondani, pl. zuhanyzó, akkor azt nem kell beletennem.
Főként laknánk benne 6-8 hónapig, nagyrészt egy adott helyen. Odáig persze el kell jutni és vissza, de ennyi lenne az össz éves belerakott kilóméter.
Éltem már nagyon nomád körülmények között, így nincsenek nagy igényeim. A furgon átalakításra azért gondoltam, mert egyáltalán nem ragaszkodom a kifejezett lakóautó kialakításhoz, sőt.
Amennyire tájékozódtam minden megoldható kiépítés/átépítés nélkül: mobil wc betehető, vízkanna csappal szintén, gázpalack hűtőnek és főzésre szintén, áramhoz 12v akkumulátor és inverter, hogy legyen 220 is. Összecsukhatós asztal és ágy. Ráadásul civilizált helyen lennék, ahol a közelben barátoknál van lehetőség áram- és vízvételezésre stb. Főként aludnánk benne, + felszerelnénk alapszükségletek elvégzésére.
Nagyjából 8-10 éves furgonokat találtam másfél milliós árfekvésben, legfőbb hátrány, hogy minimum 150000 futott kilóméterrel, de inkább 200-250.
Lakókocsiban nem gondolkodom.
Azért fordultam hozzátok, mert valószínűleg járatosabbak vagytok, mint én, így örömmel veszem a negatív tényezőket is a tervemmel kapcsolatban, de ha lehetséges, kérem, hogy ha valaki ír, ne csak annyit írjon, hogy ez így hülyeség, vagy kevés a pénz stb. Konkrét dolgok inkább.
S egy öreg lakóautónál mi lenne a nagyobb meghibásodási ok? Egy porlasztós vagy soradagolós motornál oly' nagy grimbusz nem adódhat. Tartalékba egy üzaszűrő, megszakító,AC pumpa, esetleg egy fesz.szabályzó még a generátorhoz.Örökélet +1 nap. Nincs checkengine-lámpa, CAB-bus,...
Persze jobb otthon karbantartani, mint útközben szerelni.
Szia ! Nekem ugyan lakókocsim van,de az is 25 éves,és semmi gond vele.A fenntartása is megfizethető.De ami miatt rok:minden szavaddal maximálissan egyetértek.Egy barátomnak egy öreg merci lakóautója van,tehát tudok róla mindent.Szinte szó szerint azt mondja amit Te.És nem kell hozzá vastag bankszámla sem.Gratulálok ahhoz a szemlélethez amit képviselsz.Én is szeretnék egy új lakóautót,de erős a gyanúm,hogy a kötelező szervizeket ismerve,és a megvásárolt kiegészitőkkel sokkal többet fizetnék ki.De ez csak álom.Álmodozni viszont szabad.
Nem, nem teszek fel képeket! Nem azért írtam, hogy most az enyémet kielemezzük. Csak azért írtam, hogy más is lássa: van élet 2 millió alatt is. Tudomásul kell venni az éppen aktuális lehetőségeinket és azt kihasználni. Aztán majd lesz szebb, jobb, újabb, drágább, de addig is tudunk menni!
Volt már itt olyan hozzászólás, hogy ennyi, meg annyi nem elég rá, tegyél még hozzá, meg gyűjtsd össze.
Hát én ezzel nem értek egyet! Ha nem is új, de sokat megyünk, sok élményben volt már részünk az 5 év alatt, még mindig gyűjtenénk vagy a hitel részleteit fizetnénk!
Nem lehet beleszólni más életébe, nem tudhatjuk, hogy kinek milyen lehetőségei vannak vagy esetleg mennyit akar szánni rá.
Csak a tapasztalatainkat kellene megosztani, ezt a cél szolgálná ez a fórum!
Kedves Fórumozók ! Igen nehéz témába ugrottatok bele. Lakóautó vagy lakókocsi.Néhányan ismernek nemrég vettem egy kis lakókocsit. A lakóautó álmaim netovábbja. DE ! Felvetődik, milyet vegyek és mennyiét.
A lakóautóhoz rendes bankszálával is kell rendelkezni . Nagy kitartás , kézügyesség, jó szerelő és sok egyéb. Mire akarjuk használni , egy évben merre és mennyit szeretnénk menni vele. Az átalakított kis furgonoknak nem vagyok a híve. Meglehet csinálni , nagyon szépet lehet alakítani, de hiányzik belőle
a "gyári varázs ". Olyat meg otthon nem lehet legyártani. Nem nagyképűségből mondom, sok vasmunkát és
famunkát végeztem életemben , bútort gyártottam. De olyat mint pl. egy Knaus vagy egy angol lakó látványa
olyat nem lehet otthon összedobni. Ettől függetlenül láttam itt sok szép munkát, de a fiúk tudnának
mesélni mekkora munka , pénz és idő /meg sör /van benne. Egy buta javaslat. Kell venni egy egyszerűbb
lakókocsit , főleg ha még fiatal vagy . És ha tetszik a dolog lehet tovább lépni. De egy biztos bármit is veszel
azzal foglalkozni KELL ! szeretgetni , javítgatni, nem úgy van , hogy megveszem és kész.
Tény, hogy előny, ha valaki ért hozzá. Vagy legalább legyen hozzá türelme, kedve és egy kis kézügyessége. A lakókocsinál ugyanez a helyzet, ez a fórum is pont arról szól, hogy milyen hibát ki hogy tudott megjavítani, kiküszöbölni, vagy komfortosabbá tenni stb..
Inkább az a kérdés, hogy az embernek mire van szüksége és ahhoz milyen lehetőségei vannak. Parttalan viták folynak itt a lakóautót vagy lakókocsit vegyek témában. Szerintem nem lehet összehasonlítani a kettőt! Azt kell eldönteni, hogy valaki kempingekbe akar járni több napra, vagy csak utazni, utazni és egy-két napot megállni egy helyen.
Rolandnak akartam írni mailt, de nem jó a címe:
..a furgon, az furgonnak született, használta boldog boldogtalan, hajtotta, ütötte verte. Azt beépíteni sokkal nagyobb összeg és kockázat, mint egy öreg lakóautó, ami lakóautónak született és már kezdetektől arra a célra volt használva. Szerintem..
Mérd fel mire vagy képes, mit vállalsz, mire akarod használni..
A HaHu-n most futó 1,5-2 milla kategóriában sok a "javításra szoruló" autó! Mi 1 misi alatt vettük, és most járunk 1,5-nál kb. Saját erős beruházásban az egész felújítás!
Valóban szebbek-jobbak az ennyi pénzért kapható lakókocsik... de a sajátom, nálam bizonyított.
Aztán azt sem tudjuk rólad, hogy van-e egyáltalán olyan géped, amivel húzni tudod, ha lakókocsit veszel, mert ez sem elhanyagolható szempont....
Egyébként ebben a sportban, amit mi űzünk, nem sokáig lehetsz laikus.... vagy van türelmed és megtapasztalod, megtanulod, hogy hogyan javítsd kocsidat/autódat, vagy elköltesz egy valag pénzt a szervizekre! Vagy feladod az egészet és mész vissza apartmanba/hotelba....
Nagyjából egyetértek azzal amit leírtál és ami szerintem a leglényegesebb, hogy ilyen lakóautó a magadfajta embereknek való, aki ért hozzá, felújítja, javítgatni tudja, ha kell. Egy laikusnak szerintem óriási kockázat megvenni egy 20-30 éves lakóautó, vagy lakókocsit. Az biztos, hogy az ilyen korú szívódízel, Mecik, Fiatok, Peugeotok motorjai elnyűhetetlenek, de ott van még ezer más része az autónak és a felépítmény is magánban rejti a kockázatot.
Nekem például nagyon tetszik, nem is tudtam, hogy ilyen van... Ha többet megnézel a youtube-n látod, hogy a felső szekrény az aljába van csomagolva: amit néztem, egy angol öregúr komótosan akasztgatta, hajtogatta a helyére.
Kár, hogy hirtelen 2,4 milla környékén találtam.
Utazáshoz, üdítőhöz megteszi egy előhűtött hidegentartó táska, és egy kicsi kempingpalack a kávéhoz a csomagtartóban. Szerintem.
Többnyire csak zúg olvasó vagyok, írni nem szeretek, de most ez a két hozzászólás írásra ösztönzött.
34 éves lakóautónk van, nem mondom, hogy tökéletes, sokat dolgoztunk vele. Belülről teljesen felújítottuk és természetesen motorikusan is rendbe tettük. Két éve használjuk már és mondhatom sok szép élményben volt részünk vele! Bejártuk Erdélyt és most jöttünk vissza egy hosszú lengyel körútról. 3000 km, 12 nap.
Nem esküszöm az öreg autókra, de épp úgy az újra sem! Nekem az a fontos, hogy a lehetőségeinkhez képest tudjunk menni, menni és menni....
Az öregség előnye, hogy egyszerű mint egy zsiguli, lehet szerelni otthon, vagy akárhol és fillérekből.... hátránya, hogy igényel egy kis törődést, és nem az autópálya ferrárija.... kinek-kinek lehetősége és tehetsége szerint. Az öregben is megvannak azok a funkciók, amik az újakban, csak más stílus és minőség... A mienk mondjuk acél vázas teljesen, nem a fa szerkezetű kivitel.
A lényeg az, hogy el tudjuk fogadni, jelenleg erre van lehetőségünk és ebből a legtöbbet kihozzuk. A hitel részleteit inkább üzemanyagra költjük. Az öreg autónkat megbecsüljük és még ráadásul szeretjük is! Szerintem az a legfontosabb, hogy kiszolgálja az igényeinket!
Szerintem ennyi pénzért ne akarj olyan lakóautót venni, amivel lehet hosszú távra tervezni, viszont lakókocsit ennyiért már vehet olyat, amivel valóban tervezhetsz hosszú távra. Ez kb olyan, mintha hosszútávra szeretnél lakókocsit venni 100 000-150 000 forintér.
Lakóautót szeretnénk vásárolni a következő szezonra, tájékozódási fázisban tartunk a párommal. Szeretnénk olyanoktól tanácsot kérni, akik valamennyire járatosak a témában. Legfontosabb: érdemes normál kistehert venni és utólag berendezni /átalakítani, vagy ez összköltségben drágább, mint lakóautót venni? Másfél, maximum 2 millió Ft-unk lenne rá, esélyes ebből valami olyat venni, amit hosszú távon lehet használni? Használat inkább lakás funkcióként, évi max 7-8 ezer km-t tennénk bele. (Természetesen nincsenek a pénzünkhöz képest irreális igényeink.) Mik azok a műszaki paraméterek, amikre érdemes a kereséskor odafigyelni az életkorral, futott kilóméterrel, kasztnival, belső kialakítással kapcsolatban?
Elgondolkodtam ezen az összehajtogatós lakókocsin. A normális lakókocsiba lehet cuccolni rendesen. De ha csak a felső szekrények hiányát nézem, már szerintem az is problémás.
Vagy ha megáll az ember útközben, nemigen lehet benyúlni egy üdítőért, vagy ennivalóért, a hűtőbe. Vagy gyorsan főzni egy kávét, a lakókocsi gázrezsóján. Stb
Ezt egy dunaharaszti "nepper" árulja... felvásárolja a 150-200 eFt-os lakókat, vagy inkább még az olcsóbbakat és árulja ilyen áron... Láttam már hogy délen hirdettek lakót 70-80 eFt körül (műszakival 2-3 hó volt még rá), megvette, majd 1 héten belül eladta 150-ért... ez a biznisz nem a 8-12 órás meló...
Lehet nagy butaságot fogok most írni, de amolyan OT rendszámhoz hasonló dolog nincs lakókocsiknál? Azt kizárólag gépjárművek kaphatják meg? Azt olvastam ott elég bizonyítani valahogy hogy nem lopott a gépjármű és papírok nélkül is megkapható. Egyébként nagyon baráti áron kapnám meg, ezért vagyok rápörögve ezerrel. Holnap küld a srác fotót az adattábláról, aztán nekiállok keresgélni, hátha valamelyik bontóban rohad egy.. A srác is úgy örökölte még évekkel ezelőtt, viszont sosem használta. A nagy A betűs matricából gondolja hogy ausztriában volt forgalomban még annak idején.. Papírokat nem kapott hozzá.
A kérdésem az arra irányult volna, hogy az alváz, vagy a padlólemez részét alkotja az a felület, amelyen neked ez a második alvázszám van?
(Nehogy akaratlan eltüntessem)
A műszakin kevésbé voltak felületesek, Ugyan is gyári adatok állnak minden típushoz a rendelkezésükre. Ha abban az van feltüntetve hogy ott kell lenni, akkor azt ott keresik. Ennyi.
Nekem egyszer, 12 évvel későbbi bódé adatai alapján akartak erdet vizsgáztatni. Elég dilettánsak voltak, szóval szépen lecsiszolták az alváz festékemet, ahol szerintük a másodiknak kellett volna lenni. Ha fiatalabb 12 évvel! Nem értették mivan, mert más minden rendben volt. Behívtak hogy mutassák nem rossz indulatból, dehát nem találják. A monitoron meg is mutatták az ábrájukat, hogy hol kellene lenni. Én fedeztem fel hogy 86-os Predomnak nézték a leírását. Az enyém 74-es volt. Na ekkor derült ki, hogy azt a cd-t nem olvasta be a gép, ezért ezt nézték. stb....
Pontosan! Már fényképeznek mindent (mire jó a technika!), ha már a popszegecs feje nem stimmel (lehet baleseteztél vagy bármi más) és amiatt 1-2őt cserélned kellett (és nem jelentetted le) már csúnyán néznek rád...
Passz, hogy az a fém mi célt szolgál, De az eredetvizsgán 1 alvázszámosnak vitték fel (adattáblán szerepel és kész), ám a műszakin azt mondták 2 kell hogy legyen, addig nem megyek sehova amíg meg nincs... Aztán eszembe jutott hogy alvázvédőzéskor leragasztottam egy számsort az elejénél... És lőn csoda meglett... Ha nem találjuk lazán mehettem volna haza műszaki nélkül (ismerősnél voltam)...
próbáld meg a hivatalos utat,mert ha megbuksz vele,akkor lefoglalják,és kifizetsz egy csomó büntetést is.Ezt ugyanis eredetvizsgára kell vinned,ott pedig könnyű lebukni.
Az utolsó, hivatalosan bejegyzett tulajdonost kell megkeresni. Kell egy kétnyelvű adásvételi, továbbá ki kell vonatni, az ottani forgalomból. Erről is kell papír. De vannak itt, ebben jártasabbak majd leírják hogyan működik.
De ha régen ide került, Ausztriából a bódé, akkor kicsi erre az esély.
Ha nagyon príma volna, bár ez is kétséges 30 éves lakónál.
Amit írtam lentebb, hogy egy papíros, teljesen azonos roncs alvázára átépíteni. Tudtommal nincsennek a bódé lemezeibe ütött azonosítók, csak 1 szegecselt alutábla....
De ehhez nagy szerencse kell, hogy rátalálj a megfelelő "roncs" bódéra.
Persze ha már megvetted, vagy ingyen kaptad akkor érdemes utánna járni.
Ha nem, akkor jobb nézni egy rendezett, papírral rendelkezőt.
Így csak telepíthető, telekre,esetleg kempingbe (szezonbérlet).
Erre én is gondoltam, mivel elég kopott a jármű kívülről talán még a teljes típusnak sem kell megegyezőnek lennie.. Elég lenne ha a gyártó azonos? Szinte lehetetlen lenne ugyanilyet roncsban találni aminek a papírjai is megvannak..
Ez így korán reggel hideg zuhanyként ért. Semmilyen úton-módon nem lehetséges ez? Nincs erre valami költségesebb metódus amivel kaphatna újakat? Esetleg hol tudnám ezt hivatalos úton megérdeklődni? Okmányirodában talán?
Lehetőségem lenne megvenni egy osztrák lakókocsit, méltányos áron. Papírjai nincsenek -semmilyen!- . Évjárat saccra valamikor a 80-as évekbeli lehet. A következő kérdésem lenne, hogy így teljesen papírok nélkül forgalomba tudom-e hozni Magyarországon? Tegyük fel hogy a műszaki része teljesen rendben van. (ezt majd utána kérdezném hogy miknek kell megfelelnie :D )
Ma délután az elősátor oldalainak felcipzározásakor háromszorosan is beigazolódott Murphy törvénye, vagyis ami el tud romlani, az el is romlik. Kiszakadt egy darab cipzárspirál, eltört(ünk) két cipzárkocsit.
Kérlek javasoljatok Budapest és környékén valakit aki ki tudja cserélni a cipzárakat a sátorlapokon.
Megnéztem a hűtő ajtómat, nem csavaros, nem összepréselt. Egyszerűen egy nút van neki kialakítva az ajtóban, onnan lehet kihúzni és vissza illeszteni... Már csak az a kérdés hol lehet ilyen profil gumit beszerezni...
Kérdésem: a hűtőszekrénnyel mi a helyzet? Látom az is van a szekrényben. Most ugyan jó az enyém de, sokat bajlódtam vele és az a nyavajás ördög nem mindig alszik. Ha az ár elfogadható lehet hogy érdekel.
Rossz címre írtam.Ennyit az okostelefonomról meg a korral járó szemüveg viselésről. A kérdést Facipan - nak kellett volna címeznem mégegyszer bocsánat.
Még egy kis adalék, ezt most találtam, hogy a műszaki része igaz-e azt nem tudom.
"De mondok mást is. Két lakókocsim van, egy otthon, egy pedig itt. És két utánfutóm, egy otthon egy pedig itt. Amikor vásárolsz utánfutót vagy lakókocsit, nincs semmilyen forgalmija, meg ilyesmi. Olyan, mintha vettél volna egy szekrénysort kb.
Nem kell rá fizetni adót, nem kell biztosítás rá, mert a vontató jármű biztosítása érvényes arra is. Nem kell műszakiztatni, nincs rendszáma sem. Az autódhoz csináltatsz egy autósboltban például egy 3.rendszámot és ráteszed az utánfutóra, vagy/és lakókocsira, amit éppen vontatni akarsz. Ha nem akarsz annyit rendszámot szerelni, akkor még csináltatsz annyit, hogy mindegyik vontatmányra jusson.
Szóval aki ilyen szabályok közt 'szocializálódik', annak már nehéz elfogadni az egyre durvábbá váló "magyar ugart". :-) (Ady után szabadon)."
A műszaki elvileg érvényes, de az angol lakók forgalomba helyezése igen macerás, ha jól tudom nincs forgalmi engedélyük sem, hanem valami regisztráció igazolás kell hozzá, van amikor az autó rendszámával használják az angolok, meg rosseb tudja még mik kellenek hozzá. Sok okmányirodában azt sem tudják, hogyan lehet forgalomba helyezni. Szerintem ebbe csak akkorj vágj bele, ha van olyan segítséged, aki jártas Angol lakókocsik forgalomba helyezésében.
Az alábbiak szerint használhatnád angol rendszámmal.
Az üzembentartóra vonatkozó szabályok:
Természetes személy csak akkor minősül belföldi üzembentartónak, ha mind lakó-, mind szokásos tartózkodási helye Magyarország területén van. Ha a járművezető vagy az üzembentartó igazolja, hogy az üzembentartó rendelkezik külföldi lakó- vagy szokásos tartózkodási hellyel, úgy az üzembentartóval szemben további eljárásnak nincs helye.
Ha a természetes személy üzembentartó rendelkezik külföldi lakó- vagy szokásos tartózkodási hellyel, akkor nem minősül belföldi üzembentartónak, és vele szemben a rendelkezést nem lehet alkalmazni (pl. tartósan külföldön élő, de magyarországi lakóhellyel, vagy Magyarországon szokásos tartózkodási hellyel, de külföldi lakóhellyel is rendelkező személy esetén).
Sziasztok! Sürgős válaszra várok. Ha veszek Magyarországon egy angol rendszámos lakókocsit, használhatom -e itthon ? Műszaki 2016-ban jár le. Át akarom én íratni csak kicsit később.Köszönöm.
Szigetelt cső igaz hogy van, de nincs gyújtó (szikráztató) és kémény vagyis gázos égéstermék elvezető. Igaz én csak egy kérdést tettem fel neked de ha nem akarsz ne válaszolj. Ettől függetlenül díjazom a segítőkészségedet.
Belül szétbontottam egy jó öreg Bastei-t. Akit érdekel, A 7db gyári párna, palacktartó alsórésze és az IFA feliratos barna zománcozott mosogatóval egybeépített kétégős tűzhely is eladó.
A filc anyag tök jó dolog, mi is ott nyikorgunk! Köszi az ötletet!
A hűtő gumit megnézem, remélem cserélhető, mert akkor lesz mégegy tuti hűtőm amit akár pluszként az elősátorba tehetek!
Mégegyszer köszi!
Igazad van, a hátsót csinálta és valóban elképzelhető, hogy a NEMnyithatósban az első fal az szimpla. A későbbi nyithatósban az is dupla, én azt ismerem nem is volt eszemben a másik.
""Hidd el, hogy mi, akik Predommal, Qek Aeroval kezdtük, nem véletlenül mondjuk ezt, hanem a tapasztalatok mondatják velünk."" No ezért kérdezlek Titeket.
""""Nem volna nagy előrelépés, a Skif-hez képest.''De szerintem igen,már nem ponyva volna fölöttünk , és nem kellene annyira félni az esőtől.
Nekem a Qek Aeróban ott nyekergett, ahol az ágy pakoló részének a fedele és ahova felfeküdt lecsukáskor, egymáson elmozdultak, ha mocorogtunk az ágyon. Nagyon egyszerűen szüntettem meg a problémát. Vettem vékony filcet a méterárusnál és abból ragasztottam csíkokat az érintkező felületekre. Tökéletesen bevált, soha többé nem nyekerget.
Nézd meg a hűtőnél, hogy a profilgumi alatt vannak-e csavarok, ha igen akkor cserélhető, ha nincs akkor úgy van összepréselve és ragasztva az egész, így azokon nem nagyon lehet cserélni, csak komplett ajtót.
Nekem is a Sibil (lehel) van benne, de az ablak alatt ott van a gyári szellőző + "gáz kémény". Sajna az eredeti nagy asztal nekem sincs meg, az előző tulaj (vmelyik) vágatott bele ugyanolyan méretű bútorlapot és annyi. Igaz ez a vékonyabb bútorlap és néha nyekken alváskor ;)
A hűtőnek az ajtaján lévő gumi tömítést lehet vhogy cserélni? Az eredetin összenyomódott és emiatt nem hűt rendesen, illetve hamar bejegesedik a fagyasztó... Ami most benne van szintén ua a típus, már 4-5 hete működik 1huzamban és semmi jég a fagyasztórészen...
A "kinek mennyit fogyaszt" témához egy kis adalék.
Suzuki SX4 1.6 DDIS + Knaus Country 3.95m.
Ha itthon szólóban megyek, akkor alattam 4,5 az átlag.
Feleségnél 4,8 mert ő jobban pörgeti, később vált.
Most Ausztria felé 7.2-re jött ki.
Sokat fújt szemben a szél, a bódénk nem valami áramvonalas felépítésű.
Ehhez jött hozzá egy hosszabb szakaszon a beragadó balos fékhuzal, ami miatt biztosan többet ivott a gépállat. A hibát ideiglenesen WD40 segítségével megoldottam, de itthon lesz egy nagyobb javítás, mert nagyon felforrósodott az agy, meg kell nézni, a csapágy és a fék állapotát feltétlen.
Hazafelé szélcsendben és végig könnyebben gurulva beérte 6,3-mal is.
Ez a Suzi nem egy erőgép, de pályán a 90-100 közötti tempó megy neki és országúton általában 4. sebességben 70-80 között haladtunk.
Ott az 5.-et nem szereti, nagyon leesik a fordulat és csak szenved a motorja.
Mondjuk sokat az oda-vissza 950 km alatt nem kellett előznöm :-)
Ez enyém se volt eredetileg hűtővel felszerelve, az eredeti tulajdonos szereltette bele a Sibirt (Lehel).
A mosogató alatt is szekrény volt mint itt is látható, a leszerelt szekrényajtót meg is kaptam a bódéval, valahol a garázs mélyén még meg is van. Ha megnézitek az első képen a fél ablak alatt nincsenek szellőzőrácsok a hűtőhöz, tehát ez egy gyári "fapad" kivitel. :-)
Az már nagyobb gond, hogy az asztal hiányzik, mert nélküle nem lehet franciaággyá alakítani a hátsó ülésblokkot, vagy bele kell szabni, valami áthidaló faszerkezetet.
Egyébként valószínűleg garazsírozott bódé lehetett, mert a gyári típustábla szinte eredeti színében látható, az enyémet szinte teljesen egyforma világosszürkére kiszívta a nap.
A másik árulkodó jel, hogy a négy sarkon eredetiek a fogantyúk, ezek a ridegtartás során elrohadnak, mert egy vékony vaslemez van benne, egy műanyag csőben, és megáll benne a víz.
Falburkolat padlószőnyeg. Hacsak nem OT vizsgára szeretnéd. Padló, linó nem kérdés, kinek mi tetszik. Eddig a matematika sem nagy dolog.
Munkában a felrakás nem is akkor, mint a régi megmázgásodott szivacs lekaprgatása.
Számításnál ne felejts el a Ragasztóval számolni. Csakis pálmatex. Nekem spórolósan elfogyott 4(!!!) kilós doboz.
Padlószőnyegból a szövött hátú a jó, a szivacsos, vagy gumis félő, hogy szétmállik.
Ablak nagyon kényes kérdés. A NEMnyitható verzióban a nagyobb a nyílás a kasztnin. Jól érted!!!
Tehát nem kivitelezhető, hogy veszel predom nyitható ablakot és befaragod. Egy ismerősöm megcsinálta, de ő asztalos. Kivette a régi fa keret és csinált bele egy szűkebbet, majd az így keletkezett burkolatlan részt műanyagtechnikával beburkolta, összedolgozta fényezte. Gyönyörű lett és minden hepi, de akkora meló, hogy már a másik ablakot nem is csinálja meg saját magának, másnak meg pláne be nem vállalná. Futóművet nézd meg nagyon, hogy a zártszelvénybe préselt 4 gumikukac nagyjából épp legyen, mert gyakorlatilag az a rugózás. Ha gatya a futómű az sem gáz, mert 42ezer környékén kapsz-szinte centi méretezett új futóművet akár alko, akár knott gyártmányút is. Ez még abból is jobb, hogy válogathatsz rá emberibb lyukosztású felnit 13-as méretben amire aztán tehetsz jobb, erősebb oldalfalú, peresebb gumit. Ezeket mind meghálálja a menettulajdonságban.
Bár én az idén dobtam le róla a kb 20 éves 12-es gumikat és tettem rá vadi újat.
A réginek, még olyan gyenge volt az oldalfal, hogy érezhető volt az imbolygás, nem veszélyes, nem problémás mértékben, de érezhető Az újakkal 2,8-3 körülre fújva olyan mintha sínen menne. Én a beltérből kidobtam a mosogatót tűzhelyet, elősátorban főzünk, bent a pacalszag, meg a töpörtyűsütés után sokat kellene szellőztetni. :) Így ott lett kisszekrényke, mert ugye nagy pakolófelületre nem számíthatsz. :)
Sziasztok! Olvasom már régóta a forumot,sok sok hasznos infot gyütöttem már össze.
Segitséget kérnék,elsősorban azoktól,akik felujitottak már predom 126.-os kis lakót.
A kérdésem csupán annyi lenne,hogy a régebbi (1978)tipus nem nyitható fix ablakait meg e lehet csinálni nyithatóra?
Lenne egy igen alkalmi vételem,csupán annyi a bökkenő,hogy nem nyitható ,hanem fix ablakos.
A belső kárpit még az eredeti bordó,és természetesen a szivacs már elporlott,és lóg a levegőben az egész.
Az összes szivacsot ki kell cserélni,új kárpit,uj linó,tehát teljesen ki kell belezni,,akkor már új kábelek,uj rétegeltlemezböl gyártott fakeretes bútorok,szépen lelakkozva.Ez a terv,illetve a cél.
Dehát jön a tél,nem szabad unatkozni.
Az alváz hibátlan,2 tartalék felni gumival.
a kaszni törésmentes,eredeti,még nem volt fényezve,ajtóban müködő zár,tehát nincs furva faragva.
Ez így van, ezek már szinte kultikus darabok. Épp ma láttam a gázautó szerelőnél egy Skoda Cupét, amit restauráltak és most műszakiztatták le. 3 500 000 ft-ban van a verda, de gyönyörű. Szerintem ez is csak neki ért meg ennyit. Nagyon jó kis kép, szerintem sokak szívét megdobogtatja.
Így van. Van már kialakulóban körülötte egy bizonyos "kultusz". Lassan átminősül racionálisan használható eszközből egy szeretetreméltó micsodává.
VWbogár, Citroen kacsa, stb, stb.... Ezeket sem azért szeretjük, mert hangtalanul rombol az autópálya belső sávjában, hanem csak, persze van aki nem lát bennük semmit.
Beteszek egy jó kis összefoglalónak való képet. :))
Valamikor ilyennel kezdtük. :) Ami előnye, hogy könnyen vontatható, fém váza van az alja valami bakelit féle, így nem nagyon rohad szét és könnyebben javítható a beázás mint a többinél. Hatalmas ágy van benne, ami nagyon kényelmes, de ez a lakókocsi is csak alvásra jó. Ha valaki be akar menni, akkor a másiknak ki kell jönnie. Csak a hátsó ablak és a tető nyitható, ezért nem szellőzik jól, nincs hűtő, nincs gyárilag beépített vízpumpa, víztartály, fűtés. Összességében azt tudom mondani amit Kempingez kollága mondott a Predommal kapcsolatban: "Nem volna nagy előrelépés, a Skif-hez képest." Hidd el, hogy mi, akik Predommal, Qek Aeroval kezdtük, nem véletlenül mondjuk ezt, hanem a tapasztalatok mondatják velünk. Végső soron a döntést neked kell meghozni, mi csak tanácsokat adhatunk a tapasztalataink alapján. Egyébként szerintem a belinkelt darab nem éri meg az árát, ázik, ütött-kopott. Én továbbra is 320-350 közötti könnyű lakókat ajánlanék neked, de sajnos a 750 kg-os vontathatósággal nagyon be vannak a lehetőségeid szűkítve. Sajnos sok esetben az 500-550 kg-os saját tömegű lakók össztömege is 750 kg fölött van a forgalmiban. A megoldás nálad az lehet, amit már leírtam a külföldi okmányos lakókocsik forgalomba helyezésénél történő össztömeg csökkentésről.
Van abban igazság amit leírtál a Predom méretét és kényelmét illetően és az is igaz, hogy a szóban forgó darab árából már lehet venni kényelmesebb modelleket is, de azért nézzük meg az érem másik oldalát is. Ennek az általad a szocializmus kényszerű torzszülöttjének nevezett lakókocsinak abban az időben piaca volt Nyugat-európától Kanadáig, sőt a mai napig gyártják és forgalmazzák ezt a márkát Európában. (Angliában Freedom néven) A 70-80-as években és ma is a lakókocsipiac egy bizonyos szegmensét fedi le a Predom, tehát összességében azért ne degradáljuk le ezt a kis lakókocsit. Tudod, itt is érvényesül az az irányelv, hogy kinek a pap.....
Nekem volt ilyen lakókocsim, eleve szűk ez anélkül is hogy belepréselnénk egy mosdó- zuhanyzót. Az átalakítás, felújítás minőségét is látni kellene közelről. A kialakított ár szerintem, a beleölt pénzt tükrözi. Mint a reális piaci értékét. Ennyiért már, valódi lakókocsit is lehet venni.
Ezek a kis bódék lényegében, a volt létező szocializmus, kényszerű torz szülöttei.
Tervezését nem a kényelemi szempontok, hanem a kis tömeg, méret és olcsóság igénye vezérelte. Persze,drága volt ez így is.
Vontathatónak kellet lennie, Trabanttal, és 126-os Polskival. Nem volna nagy előrelépés, a Skif-hez képest.
Amikor lecseréltem egy LMC-re, csak akkor döbbentem rá a különbségre. Hogy mennyit fáztam, szorongtam feleslegesen a Predomban. Egy viszont tényleg a javára írható, hogy könnyen vontatható, de erről már írtam.
Létezik kisebb Rapido is. Meg össztömegbe is találsz akár ilyet is 750 kg-ban. Persze Magyarországon, nem egy elterjedt, de akinek volt eddig csak dicsérte.
Én azt tanácsolnám, hogy mielőtt beleugrasz a vásárlásba gondolj át egy pár dolgot! 5-600 000 ezer körül ki lehet már fogni jó állapotú öreg lakót, amiben van fűtés, dupla falú hőszigetelt ablakok, esetleg mosdófülke, több ablaka nyitható.
Ha szeretnétek hidegebb időben termál kempingezni, akkor mindenképpen jó a fűtés, bár egy kis lakóban egy elektromos konvektorral kiváltható a gázfűtés.
A mosdófülke is hasznos, mert be tudsz rakni egy mobil WC-t, hidegebb időkben be tudod akasztani a fürdőköpenyt, nedves fürdőruhákat, törölközőket.
A több nyitható ablak nyáron hasznos, mert jobban átjárja a lakót a levegő.
És az is jó, ha osztott fekhelyes (két ágy van benne), Mert hidegben, ha beszorultok a lakóba, akkor az egyik ágyon alszotok a másikat tudjátok asztalként használni, így nem kell folyton összepakolni az ágyat, mint az egy ágyas lakókban.
Még annyit a témához:Ha lenne egy kis plussz pénzed,a neten vehetnél egy nagyobb(kb 40 Wattos) napelemet, akkor ez minden gondodat megoldaná.A mostanihoz pedig felesleges a fesszabályzó,hacsak nincs benne mélykisülés elleni védelem.
Szia ! Nagyképüség lenne,ha pontos választ adnék,mert nem lehet.Sok összetevője van a dolognak,ezért nehéz. Tudom hogy a napelem adott,de nagyon kicsi,és emiatt jelentéktelen áramot pótol csak az akkumulátorba.Talán csepptöltésre alkalmas.Függ a napsütées órák számától is,és attól is hogy forgatod e a nap után,mert azt is kéne. Használsz e mást is róla? És az inverter is jelentős vesztességnek számit,a megadott adatok alapján.Sajnálom hogy pontos választ nem adtam,de nem is lehet.Tökéletes állapotú akku esetében ez pár nap lehet,de ez csak saccolás,és nem pontos válasz.Abban az esetben,ha egyébb kérdésed lenne,szivessen válaszolok,ha tudok. Üdv: András.
Én is szeretnék kérdezni tőled, látom nem idegen neked ez a téma . Adott egy vadi új 80 Ah ás munka akkumulátor ,egy 10 W-os napelem a hozzá való töltésszabályzóval .Kérdésem: egy 50 W-os Tv szeretnék működtetni erről a rendszerről egy 12/220 V -os inverteren keresztül. Működik,működhet ez a dolog és menyit, mennyi ideig bírja az akksi napi egy másfél óra üzem mellett?
Nállam kicsit más a helyzet, mivel munkámhoz is használom a lakókocsit, így fel sem merülhet az a gondolat hogy eladom.
Mivel most csak ketten mentünk, így az atóba könnyedén betudtam cuccolni. Még egy italhűtő is befért. A felfújhatóágy, hidegnek bizonyult így vettünk rá polifoam-ot szigetelni, bevált. A sátram előterében, elfért a kempingasztal a székek, és a hűtő. A lakókocsi azért csak kényelmesebb, 13 év után először fordult elő, hogy nem húztam le a Balatonra. Jövőre szerintem viszem.
Hát igen, műszakilag 4 literrel, de a kérdés költségvetésileg szokott felmerülni, akkor meg csak két literrel. Ha sátorral mész, akkor nem 90-nel mész autópályán...
Bár nem szorosan ebbe a topikba tartozik, de úgy látom mostanában téma a stabilitás és a fogyasztás. Az autóm 100-110-es tempónál 7-7,5l benzint kér 100 Km megtételéért cserébe. A múlt héten ezzel a szerelvénnyel hasonló tempóban [persze német autópályákon :o)] 9,5-10 litert nyomtam le a torkán. Nem csak a súly, hanem az öt bicikli légellenállása segített ebben.
A vontatmány súlya kb. 600-650 Kg lehetett stabilitással nem volt probléma. Néhány Campturist-os kolléga panaszkodott szitálásra 110-nél, nálam szerencsére nem jelentkezett.
Most a 420-as LMC-ét, nem is húztam a Balatonra, 5-napért feleslegesnek láttam 600 Km-en keresztül vontatni. Míg a kicsivel ezt, minden további nélkül, megtettem.
Pont hasonló dilemmában vagyok, alig mentünk már az idén is vele, jövőre pedig hosszabb utat tervezünk és sátorral, mert nem akarok 1000km-t 70-80-azni. 1év helybetopira ítélem, úgyis lejár most a műszakija. Aztán majd a helyzet hozza a továbbit. Ha el akarom adni nem lesz nehéz úgy gondolom, addig pedig enni nem kér.
Én is féltem tőle, de meglepően semmi gond. Pedig próbálgattam is és inkább az én határaimat, mint az övét. Polo classic észre sem veszi. Persze száguldozni nem szabad. 80 elég és kész.
Méreténél fogva, ezek a kis lakókocsik (Predom) inkább nevezhetők "hálókocsiknak". Ezért nem igazán tartózkodik, ezekben az ember meleg nyári napokon. De a nagy tetőszellőzőt sem szabad lebecsülni.
Kicsi a tömege, de tényleg számolni kell vele fékezéskor. Mover sem kell hozzá, hacsak nem akarnánk, több mint megduplázni az értékét.
Én a fűtés hiánya miatt cseréltem le. 9 évig volt nállam, szerettem mert könnyen vontatható.
Most a 420-as LMC-ét, nem is húztam a Balatonra, 5-napért feleslegesnek láttam 600 Km-en keresztül vontatni. Míg a kicsivel ezt, minden további nélkül, megtettem.
Egyébként nem is bántam, hogy nem vittem a bódét. Volt dagonya rendesen a kempingben, (múlt hét csütörtök) a sok eső miatt.
Még annyi, hogy nálad az lehet gond, hogy a forgalmi szerint keveset húzhat az autód, tehát arra figyelj, hogy a lakónak a forgalmijában mennyi a megengedett legnagyobb össztömege, mert ha több mint amit húzhatsz akkor bukott a mutatvány. Sokan azt gondolják, hogy ha a lakót nem pakolják meg az össztömegig, csak addig a súlyig, amennyit az autó húzhat, akkor az szabályos, de ez nem így van!
Szokott itt még téma lenni a "bemegyek a hatósághoz aztán átíratom az össztömeget a forgalmiban" téma lenni, hát ez sem nagyon működik. Egy valamit lehet csinálni. Külföldi papíros lakókocsi első magyarországi forgalomba helyezésénél lehet az össztömegből visszacsippenteni.
400 kg környékén a Predom és talán a Qek Junior lakókocsik vannak ezek régi szocialista Lengyel és NDK-s lakók, üvegszálas felépítménnyel. Létezik még a Lander Graziella, ami szintén üvegszálas talán Holland gyártmány. Predomból van egy pár a piacon, de az utóbbi két fajtából nem nagyon. Kisebb 330-as körüli lakókocsik általában 500-550 kg közötti saját tömegűek, ilyeneket szerintem nyugodtan vontathatsz az autóddal. Ami nagyban könnyebbé teszi a vontatást az a lakókocsi formája, minél döntöttebb (hegyesebb) az eleje annál könnyeben húzod. Ilyenek például a KIP, Adria, Beyerland, Delta gyártmányok, de jók lehetnek még a Sterckenam, Chateau, Caravelair kisebb modelljei is. Szóba került itt a kisautóval nagy lakó kérdése. Az tény, hogy minél jobban közelít egymáshoz az autó és a lakókocsi tömege úgy romlik a szerelvény stabilitása. Külföldi oldalakon általában azt ajánlják, hogy a lakókocsi össztömege ne haladja meg a vonó jármű saját tömegének a 80-85 %-át.
Átírás:
- ha érvényes magyar forgalmis lakót veszek akkor kb 40-42 000 ft
- ha lejárt műszakis magyar forgalmis, akkor még hozzá jön a vizsga 18 000 körül, ha kérnek gáz és érintésvédelmi tanúsítványokat, akkor az még + 10-15 000
- ha külföldi okmányosat veszel és a neveden helyezik forgalomba az kb +100 000 ft
A "kiskocsival" nagy lakót húzok mert elbírja dologhoz csak annyit : meg is kell azzal állni.... és gond van / defekt/ akkor is tisztában kell lenni, hogy mi várható. Na akkor a gond és baj esetén is kell állni szépe és mondani : ÉN VOLTAM...... pl.: amikor lelép egy gyalogos a zebrára...
Amíg Te mindent becsületesen megmutattál, elmondtál, addig a kereskedő csak a szép dolgokat mondta el... Nekem most járt le kocsi hitelem, kereskedőnél kérdeztem mi van ha kifizetem korábban? -Persze lehet, nincs semmi gond, nincs többlet költség. Amikor meg fizetni akartam lezárási díj 50e Huf...
Én lakjónkat 1 évig hirdettem, ketten hívtak fel ez idő alatt, az is csak azért mert biztos munkahelyi tantusza volt, vagy unatkozott. Utána bevittem, a kereskedő 400 e. FT-vel adta el többért. Viszont 2 hét alatt. Biztos jobban csinál valamit.
Nem kell elkeseredni, igenis lehet kapni 1 millió alatt is jó lakót, mint ahogy fölötte is ótvart! Igaz sokat kell keresgélni és mint ahogy írták mások is nagyon meg kell nézni, vagy inkább tapasztalt kollégák segítségét kérni a környékről. Tisztában kell azzal is lenni, hogy nem újat veszel és ennyiért ne is számíts nagy csodára, hiszen itt mégis csak 15-20-25 éves lakókról van szó, amiken nem múlik el az idő nyom nélkül, így sok mindenben kell kompromisszumot kötni.
"Nekünk ennél többet nem érne meg. Nem szeretnék senkit sem megbántani ezzel, ez csak az én világnézetem."
Ezzel tökéletesen egyetértek. Szeretjük mi is a lakózást, 14 éve míveljük is, de mindig öreg pár százezer forintos lakónk volt, mert mi is azt gondoljuk, hogy ennyit szánunk rá. Arra az évi 25-30 éjszakára megteszi az a kategória is. Valóban úgy van, hogy kinek a pap....
Komolyra fordítva a szót. Nem akarlak elkeseríteni, de ajtó kédert lakókocsihoz nem nagyon fogsz kapni, ha igen, akkor is csillagászati áron. Céklalénak volt hasonló gondja, Ő valahol kapott volna 8000 ft/m áron, de valami mással váltotta ki. (egyébként hozzád közel lakik, próbáld meg felvenni vele a kapcsolatot) Azt kellene megnézned, hogy milyen a profil formája, hátha ki tudod váltani Te is valami máshoz való kéderrel, Pl: Lada, Skoda, stb..
Természetesen 4 literrel, hiszen azonos sebességet kell figyelembe venni. Végre valaki, akinek nem termeli a benzint az autója vontatáskor. :))) Az én 1,6-os Astrán gázból 90-es tempónál 7 literrel beéri, lakóval kb 12 liter nyel le.
Kis adalék a "mennyivel fogyaszt többet egy...", a "mennyit lehet vontatni egy...", és a "mennyivel lehet vontatni egy..." kezdetű kérdésekkel leírható témához.
BudapestBled (Szlovénia), kb. 510 km, komoly emelkedők nélkül, de azért nem az Alföld, szinte végig autópálya Golf 1.6, benzin (102LE, 148 Nm), 900-1000 kg tényleges súlyú, áramvonalas lakókocsival, 2 felnöttel:
átlagsebesség az egész útra: 85 km/óra
autópályán tartható és tartott sebesség: 90-100 km/óra
átlagfogyasztás: 10,5 L prémium benzin
Érdekes filozófiai kérdés, hogy ha az autó lakókocsi nélkül 8,5 litert fogyaszt autópályán, de 90-es sebességet tartva csak 6,5 litert, akkor most lakókocsival 2 vagy 4 literrel fogyaszt többet?
Barátaink 1,3-as Wagon R+ VVT-vel húztak 425-ös TEC Weltbumlert. Igaz az forgalomba helyezéskor 750kg össztömegre lett vizsgáztatva, mert max annyit húzhatott a Suzuki, de lejötek vele simán Horvátországba, Pag-ra.
Én 60LE-s motorral húzom a N-126-ot nincs vele semmi bajom. Súly nem annyira inkább a légellenállás fogja a kocsit. 70-80-ig az is tűrhető. Emelkedőn mindenki visszavált egyet kettő, szerintem. :)
400körül nem is tudok másikat mondai, N-126 is kivesző már, nem találsz normális állapotút. Bár a felújítása sem nagy dolog. :)
Szerintem se foglalkozz a negatív hozzászólásokkal.
Mi is egy nem éppen hibátlan lakóval kezdtük. Volt rajt munkám bőven, de szívesen csináltam.
Hidd el, ki lehet fogni 1 milla alatt is ép, nem szétrohadt lakókocsit.
Munka mindig lesz rajt, de még az újon is van. Élő példa erre KVD.
Olyan lakót nem találsz a piacon, ami teljesen megfelel a te igényeidnek, minden bent van, stb.
Aki ilyet állít, hazudik!
Ha találsz egy neked tetsző bódét, tedd be ide az elérhetőségét, vagy szólj hogy találtál egyet és valaki biztosan segíteni fog. Még az is lehet, hogy elmegy veled megnézni. (bár nekem is megígérte innét valaki, de mire sorra került volna a dolog nem ért rá, meg mindenféle kifogást kitalált) De a többség segítőkész. :-)
Az előbb elfelejtettem írni elég a két személyes .
Azért nem igazán értek egyet , az 1.3-as motornak, néha még a skif is feladja a leckét , egy egy emelkedőnél . Ezért kérdezném itt melyek a 400 kg körüli tipusok??
Ne add fel! Socinak sokmndenben igaza van, a padlózatra és a tetőre figyelj oda, de mint mindent, ezt is emberek csinálták, és emberek meg is tudják javítani!
Én 649 e-ért vettem az enyémet, egy angol ABBEY GT 415-t egy itt sokat szapult kereskedőtöl! Tény, voltak hibák, beázás, törött zuhanytálca, nem kaptam sem frissvíz, sem szenyvíztartályt, csak külön pénzért akart adni! És bár volt beépített akkutöltő, de akkumlátort szintén nem adott,Azt mondta: van, de zárlatos..!
Nekiáltam, megcsináltam, itt a fórumon nagyon sok segítséget kaptam hozzá!
És vagyunk itt egy páran, akik ugyan így voltak!
Ha este a másik gépnél leszek, teszek fel pár képet, ha érdekel!
Sajnálom, hogy ekkora vitát indítottam. Nem is biztos, hogy vásárolni fogok. Azok a mondatrészek, hogy akinek "csak" ennyi van rá... nos azok eléggé elszomorítottak. Én egyszerűen ennyit szánnék rá.
Az a helyzet, hogy most egy kisebb autófelújítási munka végéhez közeledek (nevem alatt az indafotós link akit érdekel), és már nézegetem a legközelebbi célpontot. Kempingezni szeretünk, jó dolog a sátras utánfutó, de kényelmesebb lenne egy bódé. Most még locsolnom kell egy kis pénzt az autómra - ami mögé pont megfelelő lesz a Camptourist - aztán gyűjtenék valamire. Biztosan több is összejönne egy milliónál, de én (mi) nem szeretnék többet rákölteni. Nekünk ennél többet nem érne meg. Nem szeretnék senkit sem megbántani ezzel, ez csak az én világnézetem. Tudjátok, kinek a pap...
Minden esetre köszönöm az eddigi segítő hozzászólásokat!
Üdvözlöm a "bódésokat " szeretnénk mi is csatlakozni, de nem tudom hogy a Suzuki 1.3-as milyen lakót bir el ??? ( típusút ) Én csak az N 126Lengyelt - ismerem .
A megvásárolt áron felül milyen (mennyi) költségekkel kell még számolni ???
-Attól, mert nem értek veled egyet még előfordulhat, hogy felfogtam mit írsz.
-Bocs, de nem ismertem azt a szabályt, hogyha régi lakókocsisok állítanak valamit akkor azzal nem lehet vitatkozni. Az egybehangzó állításról azért vannak kételyeim, szerintem mindegyik kereskedésbe vásároltak olyanok akik később is elégedettek voltak a vétellel (az itt forumozók közül is).
-És igen szerintem aki lakót szeretne venni nézze meg ezeket a kereskedéseket is, mert lehet itt fogja ki azt amire neki szüksége van (ha meg nem legalább látja az elrettentő példákat).
találtam egészen elfogadható áron hollandiában Hobby lakókocsikat (2008 vagy fiatalabbat kerestem), viszont meglepetésemre bérbeadott lakókocsik szinte mindegyik.
Hollandiában is leharcolják a bódékat nagyon ennyi idő alatt? Képek alapján szépek, de magamról is tudok előnyös fotot csinálni, pedig... :-)
A piac az már csak ilyen. A vevő lefelé alkuszik, az eladó pedig szeretné minél jobb áron értékesíteni a portékáját. Ez a tény független attól, hogy magyar vagy német vagy magán vagy esetleg kereskedő. Van palimadár a piacon addig elfogják adni a rohadó pudvás lakókat.
Viszont nem venne senki ilyen szemetet, nem is lenne a kínálatban.
Körbe az oldalakat valóban rendbe lehet hozni, de kell hozzá némi kézügyesség, hozzáértés vagy ha ez nincs, sok pénz. :)
Viszont ha a padló vagy a tető mozog, azt még akkor sem érdemes megvenni, ha hozzáértő a páciens, mert azt egész egyszerűen nem lehet megcsinálni anélkül, hogy az egész bódét darabokra ne szedné az ember. Ráadásul mivel a bútorokat csak úgy lehet tökéletesen visszarakni, hogy a külső hélyazat is le van véve, azt pedig biztosan nem szedi le senki, nincs lehetőség a tökéletes állapot helyreállítására. Ettől kezdve pedig legfekljebb hobbinak felel meg a játék, anyagilag viszont minden bizonnyal bukta. Feltételezésem szerint pedig pont ezt nem engedheti meg magának az, akinek nincs elég pénze a vásárlásra.
Én még csak három éve hódolok ennek a " sportnak" nincs nagy tapasztalatom,de amikor eldöntöttük hogy veszünk egy Bódét,igaz én csigaháznak mondom mert minden meg van benn ami egy házban megtalálható,lehet benn élni!! akkor mi végigjártuk, megnéztük Magyarország szinte összes eladó lakókocsiját Tényleg volt benn jó is kiváló is no meg szar is bőven.Még jó hogy az emberek és így az igényeik sem egyformák. Tény hogy a sok külföldről behozott és ott lelakott bódé nem azért került hazánkba mert olyan szuper állapotban van. De megfelelővé lehet tenni kis ráfordítással,amit ott kint már nem tesznek meg inkább vesznek egy újat, és itt jön az anyagi oldal ami szintén nem mindenkinek egy mércével mérhető. Hogy hol veszed meg a kint lelakott vagy jó állapotban lévő bódét az már csak részletkérdés.Én az enyémet a Hollakó Karaván Kft. nél vettem.Korrekt pontos ügyintézés, ( műszaki vizsga, forgalmi, tőrzskönyv,átírás .Tisztán kitakarítva,lemosva adták át. Ellenben Érden mocskos büdös szemetes lakót akartak rám sózni, Vácról ne is beszéljek,De ez az én történetem ,más lehet hogy pont fordítva van evvel.
Lehet vitatkozni érvelni fikázni:az én csigaházam 1993 évi Dethleffs RD 2-es : Mosogató, hűtő, tűzhely, körfűtés, mosdófülke zuhanytálcával és bio-Wc-vel, kombiroló, stabilizátoros vonófej, TV antenna, 2 sines kerékpártartó, zárható elő sátor. Nem rohad,nem büdös, nem esik ki az ablak, nem hintázik a padló, és nem szégyellem leírni 800 ezer volt névre irva.
Ez az én véleményem!!! (képet nem tudok feltenni mert valami rendszerhibátírr ki)
Én nem az ára miatt hulladékozok valamit! Jó volna már végre felfogni!
Igaz ritkán, de ki lehet fogni, jó állapotút 500-ért és lehet venni szart 2 milláért. Én a hulladékot, a szétrohadt szarokra értem. Azt pedig senki,még te sem fogod nekem megmagyarázni, hogy egy szétrohadt szar, bárkinek az álma lehetne. Főleg egy olyan szétrohadt szar, amit egy kereskedő túláraz és még a látható hibákról is eltereli a figyelmed, vagy éppen megmagyarázza, hogy az nem hiba, hanem természetes.
Elfogadom, hogy nem tud mindenki külföldön vásárolni! Elfogadom, hogy nincs elég pénz egy újra! Elfogadom, hogy te azt gondolsz amit akarsz! Azt viszont nem tudom megérteni, mi a fenét vitázol azon, amit a sok régi lakókocsis egybehangzóan állít egy kereskedésről?
Nem anyagi helyzetekről volt szó, hanem, hogy kinél érdemes vagy nem érdemes vásárolni. Márpedig ebből a szempontból Érd a nem javasolt kategóriába tartozik. De ha neked más a tapasztalatod, akkor hajrá, vásárolj náluk, csak hozzá nem értőt ne küld hozzájuk.
Az említett kereskedő hírnevét, imázsát nem szeretném tovább rontani, Mindenkinek megvan a jól bevált működő módszere. Gázpalack sem volt benne és az elő sátor is 20 cm vel rövidebb volt a kelleténél. Ezeket egy 7-en belül sikerült rendezni. Így is 2-3 X kellett emiatt nem tervezet külön utat tenni.
Minden eladó dolog annyit ér amennyit adnak érte a piacon. Ez határozza meg az árát. Függetlenül attól, hogy hullámzik az alja, vagy mozognak az ablakai. Elemben ha valaki megvesz egy teszem azt 5 száz e értékű csodát, talán nem kellene elvenni a kedvét. Had örüljön neki.
Én is egyetértek socival,és persze veled is.Talán akkor sem kéne az embereket átvágni ahogy az említett kereskedő teszi.Mi is megjártuk vele és egy évig vártunk a boylerre ami nem volt benne és mi azzal együtt fizettük ki, mire mentünk érte furcsa módon nem volt benne (ezt persze otthon vettük észre). Több szerencsénk volt Hollakó-nál és azóta hozzá járunk bármi gondunk van.Természetesen lehet kapni 300-500e forintért is,de attól ne legyen (a tulaj aki meg vette)elszállva.A kor az mindig látszik és ezen ne szépítsünk szerintem.Neki annyi telik rá és annak örül.
El kell fogadni, hogy nem mindenki tud külföldi behozatalban gondolkodni, ekkor pedig vagy egyéni hirdetésekre szaladgál vagy kereskedésbe megy.
Továbbra is azt gondolom, hogy SZERINTEM lehet kapni a kereskedésekben elfogadható ár-érték arányú lakókocsikat és annak az örömét nem illene ilyen kategorikus kijelentésekkel elvenni aki nagy nehezen vett esetleg 3-500 000 ft-ért egy számodra hulladékot.
Egyébként Érden az is megesett velem, hogy telefonos egyeztetés után, levélben megrendeltem 70-80 ezer Ft értékben alékatrészt. Azt mondták várjak 1-2 hetet. Vártam! Aztán írtam. Válasz nem volt, tehát megint írtam. Mivel a levelekre nem jött válasz telefonáltam. Akkor azt közölték, még várjak, majd jelentkeznek. És ha olyan hülye lennék mint ők gondolják, akkor most másfél éve még mindig várnék, telefonálnélk és leveleznék.
Csak amikor egy 1,5 millás lakónál megmagyarázza az eladó, hogy minden 10 év feletti lakókocsinak hullámzik a padlólemeze meg az egész tető és még az is rendben van, hogy az összes ablakot ki-be tudod mozgatni és mindezek teljesen természetes dolgok egy lakókocsinál, ott valszeg nem üzlet van, hanem átbaszás minden téren, az üzleti tisztességet pedig távolról sem ismerik. Az ilyen hely pedig messzíről kerülendő. Akik nem értenek a lakókocsikhoz, azoknak meg főleg!
""Ami neked hulladék az másnak esetleg egy élet álma. Tudom ma a kinek mije van annyit ér a menő, de ezt legalább az ilyen jellegű fórumokon hanyagolni kéne.""
Szerintem meg az ehhez hasonló beírásokat kellene hanyagolni!
Az össze tököm tele van azzal, hogy némelyek állandóan a másik saccolt vagyoni helyzetéből indulnak ki. Ha valakinek egy rendesebb lakókocsija van és egy retektelepre azt írja, hogy pudvafészkeket árul, akkor nem a kijeléentéssel foglalkoznak/foglalkozol TE IS, hanem abból indulsz ki, hogy a másiknak nagy arca van és mindent lefikáz.
EZ pedig nettó baromság!
A hulladék alatt pedig szétrohadt szarokat értek, amiről kötve hiszem, hogy bárkinek is álma lehetne.
Sajnos minden lakókocsi vásárláskor ( és elég sokat tiportam már) elmentem Érdre, mert közel van. Mindig abban bíztam, hogy na majd most. De soha nem találtam ár/érték aránynak megfelelőt, sőt. galoscsabus tökéletesen leírta az általam éveken át tapasztalt helyzetet. Elárulom, nem csak mi ketten, sokan mások, sőt, általában mindenki erről számol be, egy érdi kirándulás után. Annyival egészíteném ki, hogy a Hollandiából behozott romoknak még a korával is folyik némi játék, persze meg van magyarázva, hogy a vásárló a hülye mert nem ért hozzá.
Nem értem mi ezzel a problémád? Ennyiért ezt. Annyiért azt kapni. Ha valaki ad érte pénzt, akkor működik a piac. Ez így teljesen rendben van. Minden területen így cserélnek gazdát az eladni való áruk.
Ez (sajnos) 100%-ig igaz :-(
Tavalyelőtt végigjártuk az összes kereskedést a Dunától nyugatra.
Az 1 millióig terjedő kategóriában nem találtunk olyan bódét, ami megfelelt volna annak az állapotnak, amit a hirdetése alapján elvártunk volna.
Mindenhová konkrét listával mentünk (hajnalban húztam le a netről a kinézett kocsik adatait és képeit), a valóság a legtöbb bódé esetében közeli köszönő viszonyban sem volt a virtuális beetetéssel.
Pont az érdieknél jártunk úgy, hogy mindenféle ócska kifogással már meg sem mutatták a kért bódét (épp takarítják, leelőlegezték, stb...), mert nem akartak további kellemetlenséget a magyarázkodásukból.
Majd minden lakónak rothadó gombaszaga és hullámvasút padlója volt ebben az árlimitben.
Persze ajánlottak sokkal jobbat-szebbet 2 milla felé és felette, csak mi nem azért mentünk.
De a többinél sem kellett hasraesni a fenenagy korrektségtől.
Vagy magánszemélytől, vagy külföldről vennék legközelebb bódét.
Vagy szalonból újat, de erre az elkövetkező 1-2 évtizedben nem sok esélyt látok :-)
SZERINTEM az érdi és a hollako is viszonylag megbízható és kb. azt nyújtja amit ígér, ha a Diósdit ajánlgattam volna azt mondanám igazad van. Ami neked hulladék az másnak esetleg egy élet álma. Tudom ma a kinek mije van annyit ér a menő, de ezt legalább az ilyen jellegű fórumokon hanyagolni kéne.
Van egy kiszuperált 15liter/perces szivattyúm a régi víztartályból, azt beraktam helyette ideiglenesen.
Sokkal kevesebbet nyom, de a semminél több :-)
Tulajdonképpen a zuhannyal is le lehetett öblíteni (csak kisdolgokra tartjuk a benti wc-t, hogy éjjel ne kelljen túrázni a kempingben), de azért az a kis öblítős víz nem árt a szaghatások miatt ;-)
Mondjuk meglepődtem az első ürítésnél, mert sokkal gonoszabb illat-élményre számítottam 5 nap használat után.
Ha nem is a legújabbak közűl, de 1 millával már tudsz vásárolni, 4,5-5 méteres 4 személyes wc-s lakót.
Viszont ha van időd és lehetőséged, német-holland-cse piacra nézelődni és onnan vásárolni, akkor egyrészt a lehetőségeid többszörösen megsokszorózódnak, ráadásul olcsóbban tudsz venni mint itthon.
Jelenleg sátras utánfutósok vagyunk, kacsintgatunk lakókocsi felé, de úgy látjuk kevés a lehetőségünk. Az autónk maximum csak 900Kg-ot húzhat, öten vagyunk (de egy 2x2 főssel is kibékülnénk) és csak pár százezret tudnánk rászánni, (max. egy milliót jövőre). A netes hirdetéseknek nem hiszek, ugyanaz a lakókocsi szerepel 850 és 1000 Kg-mal is. Sok hirdető nem tud különbséget tenni a saját tömeg, és a megengedett összetömeg között :-( Szükség lenne még elősátorra is. A mosdót max kézmosásra használnánk. Szerintetek létezik olyan lakókocsi, ami ezeknek a paramétereknek megfelel? Ha tudtok ajánlani konkrét tipust (tipusokat), azt megköszönöm.
Köszönöm a hozzászólást. Én még mindég afelé hajlok,hogy németből magánszemélytől.A férjem Kasselben dolgozik évek óta. Sok mindent vettünk már kint, nekünk úgy tűnt,hogy megérte. A lakókocsi egy kicsit nagyobb falat. Kicsit aggódok.Ezért kértem a véleményeteket és a javaslatokat.Nem foglalkoztunk lakókocsival csak most egy -két hete.Mérges lettem mert esőben építettünk és bontottunk sátrat az Adrián.De én még nem is láttam belülről egyet sem.Hétvégén megyek és megnézem milyen is az. Vizuális vagyok.Üdv: Gizus
Nézd, ha le tudod szervezni egy haverral, aki végig, utazik veled több napon át és ezt nyaralásként könyvelitek, élvezitek akkor igen. De ha kimész egy hirdetésre, ami közel sem biztos, hogy a valóságot tükrözi, aztán keresheted tovább. Címről címre megtörve, átvágva, fáradtan, törődötten akkor nem javaslom. Ez a dolga a kereskedőknek. Mire menetkész, forgalmi meg mindent kiszámolsz? Te tudod.
Én tudok neked egy még jobb bő vízi mosakodási lehetőséget. Nem kell arra a 10 l re korlátozódnod. A minap bringáztam a 4-ik kerületben a Duna parton és a Dagály strandfürdő medence vizét éppen eresztették le. A lényeg, hogy 7 és 8 óra között érj oda. A kifolyó víz sugarában sorba álltak a csövesek. Mostak, teregettek, fürödtek. Ez igazán olcsó és térítés mentes, olyan, amire te törekedsz. Olyan neked való.
HELP! HILFE! SOS!!!!
Üdv!
Sürgős infót kérnék világlátottaktól.
Montenegróban keresek olyan kempinget, ami elég jó egy 4-5 napos kikapcsolódáshoz.
Ausztriába készülünk(tünk?) a jövő hétre, de keddtől eső+15fok kombinációt jósolnak :-(
Kell egy B terv.
Petrovacban voltunk már sátorral motorostúra alatt, de az kicsi, elég igénytelen és nagyon szűk helyen van a lakókocsinak.
Köszönöm!
És honnanlehet tudni hogy valaki boszorkány-e?
Mit csinál a boszorkány a vízen? Úszik!
Mi úszik még a vízen? A fa!
És még? A liba!
Tehát ha a boszorkány súlya megegyetik a libáéval akkor égestés lesz!!! ;)
Kitartás kell hozzá az tuti, meg egy kis arany, és jó lesz az!!!
Ma a papírjait intéztem, mert mind elveszett. Csupán egy adásvételim és egy meghatalmazásom volt. Okmányirodából 3000 Ft-ért kaptam egy hatósági bizonyítványt, amivel vihetem eredetvizsgára és műszakira. Sikeres műszaki után pedig kiállítja az okmányiroda a forgalmit és a törzskönyvet. Még a régi rendszer szerint van ideiglenesen kivonva.
Köszönöm a választ! Nem is olyan rossz ez a kis csigaház. Nem tudom ,hogy járnánk jobban az átíratással. Nagyon intenzíven puhatolózok. Szerintem ősszel kell venni. Jól látom? Üdv: Gizus
Sziasztok! Új vagyok a fórumon. Szóval szeretnénk venni egy kicsi lakókocsit. Eddig sátraztunk. Szerintem itt az ideje tovább lépni. Öregszünk. Nehezünkre esik már a sátor állítás és bontás. Kasselben dolgozik a férjem. Gondoltuk talán Németben olcsóbb lenne venni. Kb 500e - 600e Ft körül gondoltuk.Kicsit (4-5 m hosszú) 3-4 személyest.Ketten használnánk. Mi a véleményetek?
Nekem is az a véleményem hogy persze lehet ebből akármit is csinálni, de elképesztő energia, pénz és idő. Ha tényleg profi munkát akar valaki. A legnagyobb gondot a bódéban látom, mert az autó része az vas amit lehet reszelgetni még ennyi idősen is, de a lakó rész külső és belső fala között hungarocell van, ami ennyi idősen..... de nem károgni akarook csak sokmindent láttam már. :(
Most én is elbizonytalanodtam a Fűzes kapcsán, mert nem egyértelmű. Fel fogom hívni őket. Komolyan mondom már úgy el vagyok keseredve a nulla infó kapcsán hogy lehet hogy lemegyünk egy éjszakára valami deréktörő ágyas panzióba.
Uh... Nem szeretnék huhogni, de a korábbi beázás nyomai elég veszélyesek lehetnek. Egy ilyen 30 éves lakókocsi ami erre lett applikálva, szinte biztos hogy valahol már kapott vizet. Nekem egy kis gyöngyözésből lett anno egy kompletten lebontott homlokfal és ablak keret csere, 1 hónapos de aprólékos munkával.
Itt még ugye akkor szó sem esik magának az autónak az állapotáról.
Tényleg sok sikert, de ez kemény menet lesz így első ránézésre.
A közelben biztos találsz egy normális asztalost , gázszerelőt , lehet mélyebb barátságot kötni lakókocsis barátokkal valószínű van sok dolog amit baráti alapon megkaphatsz.
Amúgy a motorháztető kivételével a többi elem nincs szétrohadva, egyik tetőablaknál beázás nyomai látszódnak, de most hazafele a nagy esőben nem ázott be. Szeretem a kihívásokat, Ivecom is van alkatrésznek is. Egy autómentőt már felújítottam teljesen az százszor rosszabbul nézett ki, ott fülkét is kellett cserélni.
Párszázezer rá fog menni tisztában vagyok vele, a munkadíj nagyját tudom megspórolni.
Vettem ma egy régi Iveco lakóautót, pár évet állt, így rendbe kell tenni. A tetején lévő erős moharéteget mivel tudom eltűntetni? Vagy csiszoljam meg és fessem le, mert festeni is szeretném?
A fülke fölé szeretnék egy alko-t építeni valamikor erre van vkinek vmi leírása?
Valamint a komplett fürdőt teljesen újra szeretném építeni kabinnal együtt.
Bontott alkatrészeket hol érdemes keresnem (kazettás wc, szervízajtó, fekália tank, használtvíz tartály, zuhanytálca, bojler) pár bontót találtam már, de ti lehet tudtok többet.
Pontosan az előítéletek miatt is vetődnek fel olyan gondolatok, hogy jobb volna a kempingeket megszüntetni. Magasabb szintű szolgáltatást nyújtó szállodát építeni a helyére.
De spekulációs, érdekek is bőven vannak mögötte, amiért érdekük az előítéleteket szítani életben tartani. Gondoljatok az SCD esetére, a volt Siotúr, kempingek privatizációja kapcsán. Eleve, a vízparti kempingek területét potenciális drága, építési telekké akarták degradálni. A privatizácós folyamat, asszem a második fázisában, sok milliárdos beruházást ígértek,( nem tom miből amikor eleve likviditási gondjaik voltak). Ezen kempingeknek a helyén, úgymond magasabb szintű szolgáltatás, és munkahely teremtés, stb céljából. Luxus hotelek építése volt a cél. Több helyen, meg is történt a telkek átminősítése. A beépíthetőség arányának a növelése. Tervek készítése. Az önkormányzatokat is meggyőzték, céljaik érdekében. Csak hogy, a lufi kidurrant. Jött a válság. Meg egyébként is, a befektetni kívánt millárdok csak a mesében léteztek. Még ma is vajúdik, ezen ingatlanok sorsa.
Ez csak egy adalék, hogy hogyan válhatnak akár jól működő kempingek, is nemkívánatos jószággá.
Nem gondolom, hogy a kempingesek nem kívánatos vendégek lennének. Szerintem is az a baj, hogy sok helyen "balfék a kemping tulajdonos", vagy üzemeltető. Szerintem nálunk a kempingezéssel kapcsolatban még mindig rengeteg tévhit van az emberek fejében és sokszor a turisztikai szakemberek sem ismerik fel a kempingezőkben rejlő lehetőségeket. Nálunk sokan a kempingezést még mindig a csórók sportjának hiszik és lenézik a kempingezőket. A környezetünkben sok ember még mindig hülyén néz ránk, amikor arról beszélünk, hogy mi 14 éve csak lakókocsival nyaralunk, amikor meg megemlítjük, hogy még télen is járunk kempingezni, akkor még hülyébben néznek és jönnek az elmaradhatatlan kérdések. Van a lakókocsiban fűtés, nem fagytok meg? Aztán egy kicsit belemélyedve a témába elmondom, hogy igen, van fűtés, meg WC, meg mosdó, meg mosogató, hűtő és nem a padlón kell aludni és nem a földről kell enni, mert van asztal és ágyak is, na akkor a leghülyébb az arckifejezés. Ilyenkor a NET-en szoktam mutatni a delikvensnek egy két jobb lakókocsit és ilyenkor jön a döbbenet és látva az árakat, már kezdik kapiskálni, hogy ez lehet, hogy mégsem a csórók sportja.
Sokszor a kempingeket nem a tulajdonosok üzemeltetik, hanem bérlők, akik nem akarnak egy kanyi vasat sem költeni sem karbantartásra, sem reklámra, honlapra és fingjuk sincs a kempingesek világáról és az abban rejlő lehetőségekről, így aztán lassan bele is buknak a buliba.
A Füzes, most üzemel már egyáltalán? Több éven keresztül zárva volt, valahol a neten olvastam.
Véleményem szerint. Azért "titkosak" a kempingek, mert olyan felfogás van terjedőben, hogy a kempingezők nem annyira kívanatos vendégek. Mint a szállodákban, apartmanokban, kiadó szobákban megszállók. Ezért többnyire még a település honlapján sem tüntetik fell a kempingeket, mint lehetséges szállást.
A másik feltételezett ok, hogy balfék a kemping tulajdonosa, üzemeltetője. Még mindíg nem tudja, hogy a mai világban, már életbe vágó egy élő honlap.
Például a kiskörei kempingnek is volt, jól működő honlapja, már megszűnt. Össze vonták a f.szbúk oldalukkal. Persze ott rögtön meg is tudtam, hogy Piri néni kedveli Julcsi meg nem, borzasztó fontos információ. De mást, semmit.
Én húztam lakókocsit és utánfutót is 140-el és nem éreztem hogy veszélyes lenne, csak szabálytalan. Azért ha lehet már nem sietek annyira mert a 7 liter könnyen duplázódik ilyenkor. Audi 100 2,5 tdi 6 seb. lakó kb. 1300 kg, önsúly 1600 kg. Mondjuk nem értettem, miért dudálnak rám az előzött gépkocsik. Jelenleg lenyugodtam 90-100km/h és 9-10 liter a fogyasztás.
Én az első bódéhúzó (a lakó Adria 360, 1000 kg) autóm Seat Cordoba volt, amiről 90ezer km-ig azt hittem nem lehet megetetni vele 6L -nél többet. A maga 60LE (1.4 benzin) teljesítménye elég volt a max 75-80 km/h továbbításra, sőt elég meredek szerpentineket is bírta a Biokovón át, kerek 10L fogyasztással.
A köv. Citroen Berlingo, 1.6 benzin 110 LE, szintén 6L átlagfogyasztású vontatva ez is 10L-t evett, ugyanekkora tempóval, de azért tudta volna a 100 km/h-t is.
A mostanival 8 éve húzom, automata Hyundai Tucson kétezres diesel 113LE, aminek átlagfogyasztása 9L , lakóval ugyanolyan 10L az átlagfogyasztása mint a többivel, de óriási a különbség a nyomaték miatt. Mikor először húztam, csak a billegést vettem észre, akkor néztem az órára, 110 km/h, gyorsan emeltem le a lábamat a gázpedálról.
Igazából ugyanúgy vezetem az automatát, kicsit magasabb fordulaton hamar felgyorsulni, és utána csak tartani a tempót.
Mentem már le én is az Adriára 100km/h -val, de nem éri meg, 13.5 volt a fogyasztás. Inkább megyek 80-al, és biztonságosabban, szinte pihenten érek célba.
Ahogy nézem, a legélhetőbb aminek honlapja is van az a Füzes Kemping Abádszalókon. Mást nem nagyon látni, illetve nagyon titkos lehet mindegyik mert alig találok infót. :(
a BMW-t nem tudom, de nekem az RX 450h az pályán 9-10 liter, lakóval pedig nem számottevően több. Mondjuk plusz 1 liter. Bár valószínűleg nem azonos tempóban autózunk. Nem tötymörgök, de a határok hellyel közzel be vannak tartva.
-mivel itt készül helyben én 1 AUDI TT-t vagy Roadstert gondoltam a bódé elé vontatásilag a közeljövőben.Mint helyi lakosok és a gyárban dolgozók kapnak rá 70% kedvezményt az alapárból.Természetesen kabrióra gondoltam.
Mind a két nagy dög jó hozzá. Dízellel jobb vontatni. Én műszaki vizsga előtt rakatnék rá horgot. Akkor nem kell külön szarozni vele. remélem van feleződ is. Nagy emelkedőnél jól jöhet.
1.6-os benzines nyolc szelepes 90 Lovas autóval, eddig még mindenhová el és fel tudtam vontatni a 420-as LMC-t. Nem azt mondom hogy ennél nem is kell nagyobb vagy nem lenne jobb az erőssebb gép. Viszont, feleslegesnek tartom az aggódást 3300 köbcentis autó esetén.
Ha a tóban akarsz fürödni akkor Abádszalók, vagy Kisköre jöhet szóba, bár a körei kempingesek nem tartják valamiért fontosnak, hogy honlapjuk legyen. Régen volt.
Ami általánosan igaz szerintem hogy kis hengerűrtartalomnál ne benzines autóval húzzuk a lakót. Nekem egy automata dízel Galaxym van 115 le-vel, most ( hogy a légtömegmérő ki lett cserélve ) a legutóbbi úton 8,2 liter volt a fogyasztás az 1300kg-os lakót húzva. Nekem nem kapcsolgat a váltó össze-vissza, szépen húzza és ami biztonságérzetet ad, az az hogy meg sem mozdul a lakó az autó mögött. Nagyon figyelni kell arra a tapasztalatom szerint hogy nehéz autóval húzzunk.
Van valakinek tapasztalata esetleg hogy hová érdemes menni a Tisza tónál kempingbe? Nem horgász tanyát keresünk, hanem biciklizni és pihenni szeretnénk olyan helyen ahol rendesen lehet fürdeni is a tóban. Ami még prioritás lenne hogy a vizes blokk szép és tiszta legyen, valamint a kemping se legyen extra nomád. Biciklizni és csónakázni szeretnénk elsősorban. Félre értés ne essék nem vagyunk full piperkőcök :) csak a keleti országrészben talákoztam már furcsaságokkal és a honlapok ( Tiszafürdei, Poroszlói kempingek) nem egyértelműen meggyőzőek, ami persze nem is azt jelenti hogy ne lehetnánek jók.
egy benzines hibrid (3300 cm) automata vonóhoroggal
és egy 3,5 diesel horog nélkül.
A benzines tökéletesen megfelel a célnak lakókocsi húzására, vagy sokkal jobban járom és inkább tetessek fel 200 khuf-ért horgot a dizelre is? (fájdalmas lenne a feleslegesen kifizetett pénz)
Lakókocsi vásárlás szeptemberben várható (előzőt eladtam), de azt egy másik dízellel húztam még.
Akkor nincs annek az égvilágon semmi baja, mert működik 220-ról. A tippem, hogy az égéstér vastagon elvan kormolódva. A korom rossz hővezető, egyszerűen csak kikell tisztítani. Volt ilyen problémám már nekem is. Minden szezon előtt érdemes, ellenőrízni kipucolni. Mert főleg kánikullai napokban fog bosszúságot okozni. Félórás munkánál, nem több az egéssz.
Nekem hosszú ideig csak automata váltós autóim voltak.....imádom........a lakókocsi húzgálás terén azonban igen változatos dolgokat produkáltak...hasonló súlyú vontatmánnyal, mint a tied...
- egy 3000-es 177 LE-s Mercedessel észre sem vettem, hogy valamit húzok.....jó, ez kis túlzással, de nem nagyon vette észre....a váltó úgy váltott, mint szólóban....
- 1.9 TD VW Sharan 110 LE... na annak az automata váltója rühellte a lakót...a legkisebb út hullámon, egyenetlenségen azonnal kapcsolt vissza, fordulatot emelte, fogyasztás 10 liter...( szólóban 6)....
Tehát autója válogatja, na meg a váltó áttételezése....de ez csak a gyakorlatban derül ki....
Nincs valakinek a garázs sarkában egy felesleges eladó de azért működőképes 50 literes hűtőszekrénye ami gázról is működik ? Vevő vagyok rá!!! Az enyém egy heti működés után úgy döntött átmegy fűtőtestbe, 220 voltról működtetve dolgozik rendesen, gázról pedig fűt.
Kinéztünk egy 1,8 135 le Toyota Corolla-t a lakónk pedig egy Beyerland 430 Sprinter 1050kg max.(ezt nem szoktam kihasználni) tömeggel. Kiváncsi lennék a tapasztalatokra pro és kontra.
Ha igazán pecázni és kempingezni is akarsz ajánlom Boldogasszonyfát !
Van lakókocsihely , telepített lakó a közelben Szigetváron wellness Ott biztos lehet halat is fogni az mellett olcsó is .
Szóba jöhet még Szálka gyönyörű 5 km-es tó mellett van . lehet pecázni, vadulni, kempingezni csónakázni vizibicaj. Én lekoptam a Balatonról nyáron főleg húzzák le pénzzel az @nyjukat !
Tegnap körbe kocsikáztunk a Balcsit. Nem csak szórakozásból így jött ki a lépés.
A tömeg a tumultus a dugók , iszonyatos volt. Az árak pláne.
Mivel horgászok is , ezért a stégek és a kiülők állandó szerelmese vagyok, de kempingekben főszezonban nem érdemes pecázni. Ennyi.
Mivel most nem pecáztam megálltam a Balaton part legjobb halsütőjénél Balatonlellén. Száz éve sütödés a tulaj nem egynyári virág így bátran megyek oda mindig. Megvettem a sült keszegemet. Pazar finom ízletes,mint mindig .
Útközben valamelyik balatoni rádió hirdeti Fonyódon van a Petyek és halfesztivál. Semmi gond oda is benézünk.
A Halgazdaság sütődéjében sütik a halat l. Igen, ott is kérek egy adag sült keszeget az ára pontosan annyi,mint a rablósoron.
A pontyszelet sokkal drágább, a fogasfilé is az afrikai harcsa is.
A keszeg valahogy nem az-a balatoni minőség. nem éreztem azt a száraz roppanós ízt ami jellemzi a sült balatoni keszeget . A ponty is tavi pont, nem balatoni, Irma pusztai halastavi .
Mondtam is ott a szervezőnek ez nem igazi. Kicsit furcsán néztek,mikor megkérdeztem vajon a halászoknak lehet-e most keszeget kifogni a Balatonból a válasz .nem . Akkor honnan van a keszeg ? Lehet, hogy Kazasztánból ?
No barátom most egyél halat ! Ennyit a nagy Balatonról ! Pecázni szeptember 10-*e után , ha visszahűlt a Balaton, addig semmi.
Legfeljebb jobban oda kell figyelni a részletekre, mint lakókocsival.
A legközelebbi balatoni hétvégi bódézásra kinéztem magunknak az alsőörsi kempinget, valamikor augusztus végére, szeptemberr elejére.
Szeretnék horgászni is.
Tudna valaki (aki esetleg horgász szemmel is ismeri a kempinget) helyet ajánlani, hogy hová érdemes települni, hol van értelme az éjszakai pecának egy koraesti erős beetetés után?
Egyáltalán van-e olyan partszakasza ahol engedik a horgászatot és nyitott vízfelület van, esetleg mellette náddal?
Nem szeretnék túl messze lenni a családtól, jó lenne a parcella közelében maradni, de a horgászhely is legyen jó.
A két nagyobb területű parcellaméret jöhet szóba (piros és barna).
Vannak igények.... :-)))
Esetleg más olyan kemping, ahol az igényeimnek megfelelő helyek vannak, az is szóba jöhet.
A jövőhét második felében, mi is a Balatonra készülünk. Ráadásul a nosztalgia jegyében, egy nagy sátorral. 4-5 napra, nem akarnám oda és vissza 600 Km-ert vonszolni a lakókocsit. Bár ahogy az előrejelzést nézem, ez nem túljó ötlet most.
Itt Kaposváron akkora felhőszakadás volt, hogy a rokonoknál, akik meredek utcában laknak, 10-15 cm mélységben folyt lefelé a víz.... NEm láttam ilyet mostanában....
a füdés(tusolás) is megoldható az erre a célra gyártott,és minden kempingboltban kapható fekete zacskóval,és ezen csap,és tusolórózsa is van.Nem mellékes,hogy fekete,öszehajtható,és 20 dkg-kb.Ára pedig kedvező.
Abban az esetben ha mégis mikróznál,akkor egy komoly nagyteljestményű sinusos inverter kell,és járó motoru gépkocsi.Ez járható út,de mielőtt belevágsz,próbáld ki.Szerintem megoldható.Persze mindennek klappolnia kell.
Szia !Mivel a Gyula beajánlott ,ezért elmondom a véleményemet,vagy adok tanácsot,ha kérdezel.Tehát szükséges 1 darab munkaakkumulátor.Kell hozzá feszültségszabályzó,és napelem,illetve pár méter vezeték.Ezen termékeket megvásárolod kellő odafigyeléssel az interneten,akkor sokkal olcsóbb lehet,mint gondolod.A napelem kerülhet a lakókocsi tetejére fixen,vagy árbócra,esetleg a földre is teheted.Utóbbi 2 esetben forgathatod is a nap után,mert hatékonyabb a rendszer.Nem árt túlméretezni az igényedet,de csak normális kompromisszimot csinnálj,a pénz miatt.Nekem igy műkődik hosszú évek óta,és magam csináltam a rendszert.Nem bonyolult dolog ez,vágj bele nyugodtan.És invertert is használok,meg van akkutöltőm is,de irreális fogyasztók nincsennek.Kérdezz,ha van mit,és megpróbálok válaszolni.Az alapvető fontos dolgokat úgyis leirták mostanában többen is,szakszerűen. András.
Így van, akki már alkalmaz napelemet nyilván már tapasztalat alapján is tud érdemi információt nyújtani. Régebben, enegem is ráakartak beszélni a napelemekre. De esetemben nem csak, fedélzeti akkumulátor töltéséről lett volna szó. Így, a számításokat elvégezve, arra a megállapításra jutottam, hogy ez soha meg nem térülő beruházás lett volna. (munka célú felhasználásról volt szó, hobbinál nem számol az ember megtérüléssel)
Amióta olvasom ezt a fórumot, azt látom hogy időről időre mindíg felbukkan ez a téma. Jellemzően az új, vagy leendő lakókocsi tulajdonosok esetében. Egyrészt érthető, mert nincsennek tapasztalataik. De azért nagyjából tisztában kellene lenni, a készülékek teljesítmény igényével.
Így nem fordulhatna elő olyan, hogy akkumulátorról akar fűteni, meg hasonló extrém elképzelések.
Persze ismeretségi körömben is volt olyan eset, hogy a házaspár csodálkozott miért is kaptak nagy összegű kiegyenlítő számlát. Majd faggattam őket, hogy milyen készüléket vettek illetve használtak, az előző évhez képest. Meg is lett a bűnös, 1.2 KW-os hősugárzó amivel naphosszakat fűtöttek. Csak egyszerűen nem tudták, hogy az sokat fogyaszt.
Jellemzően sokan a gázkészülékek üzemeltetésével sincsennek tisztában, kémény nélküli Siesta kályhákkal terveznek fűteni, meg a gázrezsóval, és még jó ha csak szándék szinten marad. A másik véglet, amikor még a biztonságos, erre a célra tervezett készülékektől is félnek, mint ördög a tömjénfüsttől.
Az áramfejlesztőket, laikusok talán azért is gondolhatják szüségesnek, mert ezt sugalják reklám célból a forgalmazók. Szinte majdnem mindnél, oda irják hogy kiválóan alkalmas kempingezéshez. Gondolom, hogy az akki ilyen baromságot ír, még kemping közelében sem járt.
Szóval megtapasztaltam már, pár dolgot a 13 év független lakókocsi használat során. Ezért próbálok segíteni, illetve rávezetni a reálisabb megoldások keresésére az érdeklődőket.
Van itt a fórumon olyan emberke,mint pl. András 1950 akinek fixre épített napelemes rendszere van és ért is a villamossághoz.Ő is megrögzött vadulós.Ha olvassa talán elmondja mit hogyan.
A napelem az csendes, de hogy mire alkalmas? Elsősorban fedélzeti akkumulátorok töltésére, a szokásos kisebb fogyasztók ellátására. De nem való villanyrezsó, sütő, hajszárító, bojler, mikro üzemeltetésére. A fagyasztódhoz is csak azért mert azt, speciel úgy tervezték. Viszont ebben az esetben is illeszkednie kell a teljesítmény igényéhez az akkumulátor, és a nepelemeknek. Ezek a rendszerek drágák és nem örökéletűek, a napelemek is öregszenek. Az aksik meg főleg.
Egyszerűbb egy jó 3 üzemű hűtő, hosszú élettartamúak, akár több mint 40 évet is képesek tökéletesen üzemelni. Minimális a gáz fogyasztással. Ha nem hetekig akarsz vadkempingezni, akkor még tölteni sem kell napelem. Akár 1 hétig is ellehet lenni töltés nélkül. Persze ebbe TV-zés, nállam az nincs.
Sajnos sok kempinget bérlők üzemeltetnek és költeni egyáltalán nem akarnak a létesítményekre. Zamárdit már mi is kerüljük egy ideje. Mi a révfülöpi Napfény kempingbe járunk évek óta. A kempingben nagyon jó és kulturált étterem van, normális árakkal, nagyon finomak a pizzáik is, a parton büfé és bár, van kisbolt, zöldséges, fodrász, kürtőskalácsos szintén a kempingen belül. A kemping abszolút európai színvonalú, szépen parkosított, a vizesblokkok tiszták és szépek, van külön gyerek fürdőszoba, kis gyerekmedence és a Balatonból leválasztott gyerek part. A gyerekeknek rengeteg programot csinálnak az animátorok. Szerintem a Balaton legnívósabb kempingje.
Szóval ha kicsit figyelmesebben vissza olvastál volna, akkor kiderül hogy én nem az áramfejlesztők használata mellett szólok! Éppen ellenkezőleg, "Fúrógépkezelőt" próbáltam meggyőzni, illetve rávilágítani hogy mekkora nagy, és nehéz, és zajos gépet kellene drágán üzemeltetnie az elképzeléseihez. Egyszerűen irreális. Az hogy mégis ajánlottam a Hondát, ha már mindenképpen akar agregátot, ne kínai szutykot vegyen..
Én csak a munkám miatt vagyok kénytelen "vadkempingezni" ugye te sem gondolod komolyan, hogy tártkarokkal fogadnának akármelyik kempingben is, egy teherautónyi méhvel. :-)
De ha üdülni pihenni megyek, akkor sem a méheim, sem az áramfejlesztőt nem viszem magammal. Ja és természetesen kizáralag kemping jöhet szóba.
A "vadulásból" elég nekem az a 3 hét évente. Amikor természetesen gázról, hűtök, fűtök, főzök, vizet melegítek, aksiról világítok, és természetesen erről megy a kis venti a hűtő hátuljánál, na meg a búvárszivattyú. Ahogyan az úgy, általában szokás. Sőt még neont sem üzemeltetek, bár a kis Ex 500- al ez még sokba sem kerülne, de minek? Sőt, még nem is tévézek. De tényleg, mi a túrónak megy el valaki vadkempingezni, ha mindent úgy akar csinálni mint othon?
Köszi neked és galoscsabusnak a beszámolót a szemesi kempingről. Nem megyünk oda.
Mi évekig Zamárdiba jártunk, de lassan nem lehetett a kemp környékén éttermet találni, mert minden bezárt. Aztán 3 éve jött a víztelenség, és akkortól az északi part ( Alsóőrs Európa ) a befutó.
Idén voltunk kirándulni Zamárdiban, ( ahogy kell:hajó,komp,kerékpár) és a három év alatt nem változott semmi ( pontosabban a kemp bejárata ment arrébb ). A főút fölött a Piroskában ettünk, de már az sem a régi.
Alsóőrsön van 3 étterem a bejárat előtt, és olcsó, jó.
Viszont az idén az északi part is kiöntött. Juli 19.-én olyan erős déli szél kerekedett, hogy a plázs víz alá került. Ilyet még nem láttunk. Természetesen a magas vízállás volt a tettestárs a déli szél mellett.
Nnavégre!-szóval ez a gép nagyon jó,de amikor rúg egyet a legkisebb mikró is,akkor ez leköhög...
Vagy megáll vagy szervízkönyvet ír.A kettő szinte ugyan az!
Azért meg minek vigyem,hogy 20W-os neonnal világítsak az elősátorban az esti beszélgetéshez,aztán többen körbeüljük,hogy jajdejóóó világos van,én meg reggel teletankolom a következő estéhez...
Na ezért inkább eladtam,mert a vaduláshoz meg egyáltalán nem való!
Gondolj bele:találok valami nyugis helyet a Balaton parton,ahol 1 éjszakára meg akaro
Mi tavaly Révfülöpről átmentünk hajóval, hogy megnézzük a kempinget, mert gondoltuk meglátogatjuk majd. Addig nem is volt gond, amíg a vizesblokkokat meg nem néztük, akkor döntöttük el, hogy köszi, de inkább nem, pedig nincsenek óriási elvárásaink.
Szerintem is neked van igazad, ezzel az agregát témával, bár a mikróról azt gondoltam elbírja mivel vannak 700 Wattosak is,( persze ha ez nem a felvett teljesítmény akkor már más a helyzet). Nekem is van áramfejlesztőm (kettő is) de eszembe nem jutna, kempingezéshez elvinni. Pergetőgépet hajtok, így ha már megy, akkor töltöm a fedélzeti munka aksit is. De ez, más ez munka. Vadkempingezés esetén inkább a madarak csicsergését hallgatom, mint az agregátot.
Hali!-nekem volt a szóban forgó i10-esem,aminek nagyon örültem.(főleg,hogy nem annyiért vettem ami horrorként szerepel újonnan)
Aztán 1-2 használat után még cipeltem néhány kirándulás alkalmával (mert paráztam,hogy lemerül az akksim és ezen gyárilag van 8AH-s közvetlen töltő),amikor rájöttem,hogy vadkempingezéshez teljesen alkalmatlan.Nekem nem ez kell!
Sokkal jobb a nappal szövetséget kötni,ami ingyé van.
De vissza a géphez:sajnos nem bírja el még a legkisebb mikrót sem.(de minek mikró a vaduláshoz?)Nagyon apró dolgokat lehet vele táplálni,mint pl. a hűtőt az tutira nem éri meg..- vagy a világítás vagy a szivattyú!-ahhoz meg minek?
Világítás led-es,szivattyúk keveset mennek,hűtő,pedig gázról.Üzemanyag pedig drága!
Tulajdonképpen le kellene szakadni ilyenekről,mint a mikró,villanyboyler,meg hirtelen mittomén még miket nem visztek magatokkal...:))
Milyen bojlerre gondolsz? Az "1 Kw"-os áramfejleszők általában 700-800 W-ot tudnak folyamatosan, átmenetileg rövid ideig tudják a névleges teljesítményük, ez esetleg 1-2 perc. Az aszinkron villanymotorok indítása miatt. Szóval 1-2 KW-os bojlerekhez, már komolyabb teljesítményű 3 Kw-os fejlesztők kellenek. Ezek inkább már az ipari kategóriába tartoznak. Én nem igazán szívesen hordanék magammal, nehéz és terjedelmes gépet. 45 Kg! és valami hasonló: http://szerszamaneten.hu/40643_Gude_Aggregator_GSE_3700_RS
Talán ez bírna 2KW-ot tartósan produkálni.
Nem túl célratörő megoldás, sok az átalakítás a benzint égetéssel forgómozgássá, majd elektromos árammá, azt hőenergiává akarod alakítani. Sok a veszteség. Fából vaskarika.
Hogyan lehet megoldani, egy háztartási bojler vízellátását lakókocsiban?
A mikrosütőt, minek akkumulátorról inverterrel üzemeltetni? Ha már van egy kis Honda áramfejlesztőd ? Így nem kell, nagy teljesítményű invertert venni.
Maradtunk, csak nem állítottunk elősátrat, mert nem akartam összekenni egy éjszaka miatt.
A gyerekek élvezik a belvizet, fürdenek és csónakáznak a part menti árokban :-)
Két villám is betalált a közelbe, az egyik vízre, a másik nem messze tőlünk egy nyárfába, onnan egy sátron keresztül a földbe, de szerencsére senkiben nem tett kárt.
Természetesen az áram elment, majd itt-ott visszatért, de a mi sorunkon még reggel sem volt, hiába szóltam még este miatta.
A válasz annyi volt, hogy tudnak a problémáról és a javítás folyamatban van.
Ha nincs nálunk tartalékban egy 25 méteres hosszabbító, akkor megszívtuk, mert csak a szomszéd sorról tudtam delejt szerezni.
Nagyon szerettünk ide járni, én pl. valamikor a '80-as évek legeleje óta vagyok itt többé-kevésbé rendszeres látogató, de sajnos nagyon elment a kemping felett a történelem.
Persze könnyen vannak, mert a rengeteg nosztalgiázó volt NDK-s, cseh és lengyel, meg a kitartó hazai közönség eltartja őket, de kezd nagyon elavulttá válni a hely.
A vizesblokkokra nagyon rég nem költöttek, az elmúlt években talán a favágásokon kívül semmi sem történt a sátras-parcellás részen. Az árokkal nem foglalkoztak, ennek bizonyítéka a tegnap esti történet.
Mi van, ha egy órával tovább szakad az eső???
A faházak gondolom jobban rendben lehetnek, mert ott is nagyon sokan vannak.
De ettől függetlenül nem kellene leszarni a sátras-bódés vendégeket sem, mert igen szép pénzt hagyhatunk itt szezononként.
A család most még rábeszélt, hogy a hirtelen jött lehetőséget itt használjuk ki (pénteken délelőtt derült ki, hogy el tudunk egy kicsit szabadulni), de legközelebb nem állok kötélnek és megnézzük vagy az almádi, vagy az alsóőrsi kempinget.
Ha jól emlékszem " csak úgy, elindultatok" foglalás nélkül! Mi a tapasztalat, általában van - vannak szabad helyek? Vagy esetleg volt olyan, hogy nem kempingben töltöttétek az éjszakát, esetleg többet is...?
Eljöttünk a szemesi Vadvirágba.
Olyan ítéletidő volt este, ami rászolgált erre a jelzőre.
Kaptunk villámot is, meg egy kis tavat is a bódé alá, köré.
Mertük a vizet lavórral, reggelre kiderül, tudunk-e maradni.
Ha szikkad annyit, hogy tudunk elősátrat állítani, akkor maradunk, de ha nem, akkor hazamegyünk.
Filmeztem egy kicsit, majd otthin vágok és feltolom valahová.
Igen jó az elképzelés, illetve majdnem, a microsütőt kivéve ott még a kisebbek is 700 vagy 800 Wattosak.
A Waeco fagyasztóládák ilyen célra vannak fejlesztve, akár még ez is megoldható kellő kapacitású aksival. Bár a 240W-os napelemet, elképzelhető hogy megkell majd duplázni.
A micrót is lehetne üzemeltetni áramfejlesztőről, mivel csak pár perceket üzemel. vé Így 1-1,5 liter/óra üzemanyag fogyasztás sem annyira fájó. De minimum 1.1 -1.2 KW névleges teljesítményű agregát kell, mivel ezek tudnak tartósan 800-900 Wattot prudukálni. Ezek viszont nehezek (25 Kg), kínai vacakok, bár párszáz üzemórát tudnak.
Az inverteresek már könnyebbek és kevesebbet fogyasztanak de drágák 300 000 fölött, például a Honda de ez legalább minőség.
Köszönöm a segítséget, a javításra vonatkozó linkeket lementettem.
Meglesz a szórakozásom őszre, habár a fő vadászati idényben amúgy sem szoktam unatkozni :-)
Azért lett 70 literes a tartály, mert ez volt éppen akcióban :-) , a 45 literes közel a duplájába került és az ágy alatt bőven van hely.
Az a jó, hogy a nagy tartályba is lehet kevés vizet tölteni....
Kisebbik fiam használja a tusolót akkor is, ha a kempingben szuper vizesblokk van, neki ez is kaland a kempingezésben.
A bojler szerelés nem sikerült, a 22 liter/h teljesítményű búvárszivattyú nem képes előállítani a kellő nyomást, ami ahhoz szükséges, hogy a melegvíztartály vízoszlopán keresztül még maradjon annyi a rendszerben, hogy működtesse a zuhanyt is.
Egyelőre marad a hidegvíz, legalább edződik a gyerek :-))
Akkumulátorokkal igencsak bajos lesz, maradnék inkább a jólbevált 3 üzemű abszorpciós hűtőszekrénynél, természetesen gázos üzemben, ez szinte korlátlan időbeni használatot jelent. Az akkumulátoroknak, ma még nincs ilyen energiasűrűsége, kapacitása.
Az lakókocsizásban még járatlanok, újak, évente itt is többször felvetik hogy akkumulátorról akarnak például fűteni, vagy vizet melegíteni, hűtőt üzemeltetni. A fent említett okok miatt, ezekre még mindíg a gáz alkalmas független üzemmódban.
A fedélzeti akkumulátor, világítani, és a 12 voltos vízszivattyúhoz, és más hasonló kis áramfelvételű eszközökhöz való. Tessék számolni. 1 watt = 1 volt ˇ 1amper
mi vadkempingezünk lehetőleg tehát tölteni kéne az aksit hogy éjszaka el vigye a hűtő ládát pl .milyen jó meg oldás van?ezt a kocsit 9 fős busznak is használjuk .
Amikor vadkempingezek, akkor méhészkedem, pontosabban ezért vadkempingezek :-) . (ez a főfoglalkozásom). Lakókocsim is, elsősorban ezért van. Természetesen így már kempingezéshez, üdöléshez is használom. Kezdettől a kempingezés jelentette számomra, az igazi nyaralást, persze kezdetben csak sátorral.
Persze 3 hét, egy szép erdőn, az sem éppen utolsó dolog.
Egyébként hallottam már bedühödött "vérbeforgó szemű"tehenekről, amelyek még a traktornak is nekiökleltek. Ami még meg is emelkedett a talajról.
Én ha nem muszály, nem is megyek a közelükbe. Persze a többségük, nyilván jámbor jószág, de baromi nagyok :-) így erőssek is. Inkább elvagyok, a méheim között.
Engem nem érdekelnek a dührohamaid, a leveleid, a hazugságaid, a vitáid, a békejobbod, és sajnálom, de te sem érdekelsz.
Én már régen békét kötöttem magammal és a világgal, de mindez nem jelenti azt, hogy bárkivel hajlandó lennék szóba állni. Egy minimális nívót kérlek engedj meg nekem.
Remélem elég érthetően és kultúráltan fogalmaztam.
Előre is köszönöm a megértéssed és csupán egy kérésem van. Próbálj meg nem törődni velem, úgy mint ahogy én teszem ezt veled immár egy éve.
"A padlólemez első oldala, 5-10 centi szélességben fel is puhult, alul-felül lehet érezni, hogy enged a nyomásnak."
Sajnos ilyenkor már nagy valószínűséggel az oldalfalak is áznak, önmagában csak a padló nem szokott ázni. Egy jó tanács: sziloplasztot felejtsd el a javításnál, csak PU alapú tömítőanyaggal dolgozz!
"Milyen lemezből van, mit érdemes venni hozzá?"
Fenyőfa rácsos vázszerkezet, rajta alul felül rétegelt lemez, közötte általában hungarocell.
"Most kap egy szép nagy, 70 literes tartályt az ágy alá és a szekrénybe egy 10 literes átfolyós vízmelegítőt."
Az átfolyós vízmelegítők minimum 3-5 KW-os fűtőszállal működnek. Egy ilyen bojler alkalmatlan a lakókocsis használatra, mert óriási az áramfelvétele. A kempingekben a csatlakozás 6-10 Amper, ami ezt nem bírja el. Ilyen célra egy 1,2 - 1,5 KW-os 10 literes tárolós bojler alkalmas lehet, szerintem te ilyenre gondoltál.
A plusz akku problémálya, hogy fedélzeti akkumulátornak munka, míg a járműnek indító akkumulátor kell. Ezek felépítésben, és töltési karakterisztikályukban is különböznek.
Bár a munka akkumulátorokat lehet a gépjármű generátoráról is tölteni, de minimum rövidebb élettartam lesz a következménye. Nem érdemes! Viszont ha nem akarjuk menetközben tölteni, akkor nincs semmi gond. Csak kell egy speciális, erre a célra készült, vezérelt hálózatitöltő.
Vagy megelégszünk, egy plusz normál indító akkumulátorral fedélzeti célra is, de ez rövideb ideig fog áramot szolgáltatni.
Mutass már rá arra a hozzászólásomra, amiben lebunkóztalak, semmihez sem értő magától elszállt gazdag, lusta pöcsnek neveztelek?
Nem fog menni, mert ilyet én soha nem írtam rólad, de még csak nem is utaltam rá!
Annyi volt az egész, hogy meguntam mikor folyamatosan fikáztad a nálad szerényebb bódékat, meg a neppereket és szóltam, hogy nem kéne. Most már látom hiba volt.
Akkor is leírtam, most is leírom: Nem ilyen embernek ismertelek meg!
Ellenben te elmondtál e-mailben a feleségemnek minden tahó gyökérnek.
Megvan még a levél. Ha érdekel szívesen átküldöm, hátha elfelejtetted miket írtál.
Mindezek ellenére én feldobtam a kesztyűt időnként. Nem vagyok egy haragtartó ember.(egy darabig kummogok, aztán elfelejtem az egészet)
És akkor, hogy szavaiddal éljek engem hagyott el a humorérzékem, nekem okoz lelki traumát?
Szerinted mennyit lelkizek rajta. :-DDD
Lépjél túl az egészen, lásd be hibáidat, alkalmazz önkontrollt (mint ahogy én is teszem jó pár esetben) és folytassuk ahol abbahagytuk.
Nem érts félre, nem elnézést kérek, mert úgy érzem nincs miért, csak nyújtok egy baráti jobbot.
Ennek ellenélre -emlékezz vissza- kb 1 éve, itt nyilvánosan elmagyaráztad nekem, hogy Én mekkora egy mindenbe beleugatós bunkó vagyok, nem értek a lakókocsihoz és általában semmihez, mert egy magától elszállt gazdag, lusta pöcs vagyok, aki lenéz mindenkit, aki nincs ezen a színten.
Én akor megigértem neked, hogy nem szólok hozzád többet. Nekem ez nem okoz semmilyen lelki traumát. És neked?....képes vagyok tartani a szavamat. Most is csak azért írok, mert úgy látom, sokadszorra feletkezel meg az akkori afférról.