Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.06.05 0 0 2041
Hát akkor bízzunk benne,hogy ez valóban a Manon /és a többi is az ami rá volt írva /.
Na az esőből most már nekem is kezd egy kicsit elegem lenni.Ma is esett,bár ebben a pillanatban viszonylag szép,tisztának látszik a boltozat...de az eper poshad,a málnám hiába óriás,sóska ízü , a Germersdorfi cserim meg szintén nagy,de reped.Szóval én el lennék eső nélkül egy darabig.Az tuti,hogy nekiállhatok támasztékokat vágni az őszik alá,mert megint töredeznek majd az ágak a súly alatt.
Előzmény: Mozo66 (2035)
james69 Creative Commons License 2009.06.05 0 0 2040
mozo bocsi de teldor az  gombaölöszer /monilia és glöospróriumos termés rothadás ellen/ a zöld könyv szerint.Nálunk tavaly dömpingben  250/kg volt az öszi ára nagy tételben 200 és a kopasz sem volt drágább ezért ? kopasz eröltetése lehet ,hogy a mikro klíma miatt érzékenyebb a kopasz, mert miért is lenne asszú  Tokaj hegyalján ha máshol is lehetne. Ezen az éven a száraz tavasz miatt nem volt tafrina súlyos mértékben itt ott egy levélen bezzeg tavaly azt hittem, hogy kimegy az összes kopasz pedig 2-szer rezes lemoso utána  ment rá a score, kén ,kaptán, meg minde n amit lehetett  ti mivel oldjátok meg mikor vészhelyzet van.Nálunk a talaj is olyan hogy ha nem esik ki se menjél kapálni olyan mintha a betont kapálnád  föleg némelyik szőlő területen valamelyiket nem is válalják a napszámosok mert ismerik nem azért mert nem müvelik egyszerüen gyilkos és ez nem erre az évre vonatkozik az aszály miatt. 82 mtz 3-as ekével meghal  nem emelkedönek a szőlőm is a gyümölcsös is hegyen van a tetején nem gyermekjátéka müvelés. Na most megyek készitem a kocsiba a cserkot holnap viszem eladni.  
groowe Creative Commons License 2009.06.05 0 0 2039
Mozo a remény gyümölcséről tudsz feltenni fényképet?nem a repedtről,hanem az egézséges gyümölcsről?
Előzmény: Mozo66 (2036)
Mozo66 Creative Commons License 2009.06.05 0 0 2038
A korona közepe felé tartó ágakat , vázágon levő hajtásokat folyamatosan lehet kitördelni kivágni , ha kevés a termés és a lombozat túlnövekedését szeretnénk elkerülni akkor 10 centis hajtásméret esetén ( ezen már túl vagyunk , ez valamikor május elején volt ) érdemes mikor még könnyen kitörik .

Ha sok a termés akkor óvatosan a hajtásritkítással , vagy együtemben a termést is alaposan válogassuk le , lényeg , hogy a termés mennyiség és a lombozat arányban legyen . Persze ha úgy néz ki , hogy nagy a lombnövekedés , ritkítani bármikor lehet , jobb mint ha hagyjuk , hogy bozontos legyen , mert akkor el fog veszni a termés a lomb alatt .
Előzmény: napalm. (2037)
napalm. Creative Commons License 2009.06.05 0 0 2037
hajtásválogatást mikor érdemes csinálni?
Mozo66 Creative Commons License 2009.06.05 0 0 2036
A laposnak amit nálunk szaporítanak Remény a neve ( ha Redhaven után érő fehér ) . Épp most válogattam le én is az egy szem fámról , ez az eső jó pár barackot megrepesztett úgy , hogy kilátszik a magja .
Előzmény: Törölt nick (2032)
Mozo66 Creative Commons License 2009.06.05 0 0 2035
A címke helyzettel nekem pont fordított a tapasztalatom , mert a kézzel írott címkék takarják legjobban a valóságot , mert ugye ott minek kamuzni , ellenben a hivatalos címke mivel pénzbe kerül , valamire rá kell rakni , és ha ... véletlenül .... nincs az adott fajta akkor rárakják másikra , lényeg , hogy elfogyjon .

Majd érésben megmutatom a fajtámat .

Ma hamar befejeztem a kerti ténykedésem ,a talajt akartam átdolgozni , de a tegnapi eső miatt sáros még kissé meg újra elkezdett cseperegni . Jók ezek az időjárás előrejelzések ..... a tegnapi időt mindig pontosan megmondják .
Előzmény: Törölt nick (2031)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.04 0 0 2034
Találtam egy körtés fórumot,ha érdekel vkit:http://recsov.wordpress.com/
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.04 0 0 2033
Nálam nem tűnik érzékenyebbnek a kopasz,sőt tavaly pl a tafrinát sokkal jobban megúszták /én is csodálkoztam.../
A körtével túl sok problémám nincs.A kerti 1 szem Bosc -ra kaptak rá a tetvek 1-2 éve /pedig ez a fa 1/2 kg-os gyümiket is tud/,de azt megoldom.A hegyen van a többség,ott a bundásbogár garázdálkodik,de elviselhető mennyiségben ,az idén meg vmiért átpártoltak a virágzó Elstar-ra,de még így is ritkítanom kellett azt.
Előzmény: james69 (2028)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.04 0 0 2032
2007. őszén /1 évvel előtte is próbálkoztam,de az nem eredt meg/ vettem a helyi faiskolástól,de hogy az honnan szerválta nem tudom,mert nem rendes faiskolai címkéje volt.
Előzmény: groowe (2027)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.04 0 0 2031
Nos az a helyzet,némileg szkeptikus vagyok ezzel és még 1-2 fámmal kapcsolatban.A helyi faiskolában vettem 2007.őszén többek közt a Padana-val együtt,de nem rendes faiskolai címkével,mivel ezeket újdonságként szerezte valahonnan /talán nagyban nem szaporítják,nem tudom.../ így aztán ,hogy valójában mi is lesz akkor derül ki ha majd terem és be tudjuk azonosítani /az elmúlt 15 évben 1-2 alkalommal azért már vertek át fajtával...a legdurvább az első kopasz kísérletem ,amikor vmi közönséges magról kelt barack lett a neves faiskolából származó fámból/.
Előzmény: Mozo66 (2026)
Mozo66 Creative Commons License 2009.06.04 0 0 2030
Jó az ötlet , bár én inkább a megelőzés híve vagyok , mint berakódott masszív telepeket felszámolni . A pár darab körtefám a barackkal együtt kapott Actarát , az a néhány bolha ami ficergett rajta , már eltünt . A barack rothadását is érdemes lesz majd közelebbről szemügyre venni , hogy nem-e valami rovarkártétel áll a háttérben és a drága Teldort lecserélni egy olcsóbb rovarölőre , persze megint csak megelőző jelleggel . Persze más a klíma Borsodban és más Baranyában , de az ember mindig tudja milyen kártevővel áll szemben .
Előzmény: james69 (2029)
james69 Creative Commons License 2009.06.04 0 0 2029
atifoci, mozo66   2-3 évvel ezelött Nyíregyházán jártam egy ídősebb kollega árult csodálatos bosc kobak körtét kérdeztem is ,hogy tudja megvédeni körte bolha ellen azt mondja, hogy elötte lemossa valamilyen bip ő a WU2 -re esküsziK 1% töménységben utánna jöhet a rovarölö logikus hissz a mézharmaton nincs az a vegyszer ami áthatolna az alatt meg röhögnek a körtebolha porontyok probáljátok ki ha még nem alkalmaztátok elöször én is féltem, hogy leperzselem de semmi ha mást használtok csak próba után permetezzetek ja és nem publikus mert ha a gyártok megneszelik a házi asszonyok kergetnek majd fakanállal ,hogy felverték a mosogatószer meg asampon árát.
james69 Creative Commons License 2009.06.04 0 0 2028
köszi őszintén meg mondom, hogy mikor belekezdtem akkor ugy voltam legyen  fehér ,sárga,kopasz nos az utolsót nem nagyon kultiválom, mert amikor a meystárt viszik a leggjobban nem nagyon megy a kopasz viszont sokkal kényesebb sok évi tapasztalat kopasz érésekor jön az égi áldás Borsodban és elkezd rohadni tavaly szerencsém volt  nagy ésözések elött teldorral kezeltem így megvédtem.Fehér és sárga fajta érdekelne sőt az utobbi évek tendenciája az ,hogy kelendőbb a fehérhúsú uyg látszik az emberek lassan rá jönnek,  hogy nem csak vizuálisan legyen jó a gyümölcs hanem beltartalmilag /gondolok itt mutatós tesco vagy más...multi íztelen akármire/ van egy vevöm aki megkérdezte ,hogy hol terem a barack úgye köves talaj olyan szőlőnek való mondom honnan tudja hát teljesen más az íze aromája mint amit a nyírségböl hordanak ide persze a fajta az ugyanaz volt ez is egy érdekes dolog , hogy miket figyelnek meg az emberek.
Előzmény: Törölt nick (2023)
groowe Creative Commons License 2009.06.04 0 0 2027
Ati a kínai lapost hol sikerült beszerezned?
Előzmény: Törölt nick (2024)
Mozo66 Creative Commons License 2009.06.04 0 0 2026
Szépek . Hiába , az idei szezon szép barackokat hoz majd .

Ez a Manon érdekelne , nem a Dixired idejében érik , csontfehér hús , rózsaszín fedőszín , rózsavirágú , és a lomb színe határozottan eltér az összes többitől ???? Mert van egy pár ilyen fám és ennek nem tudom a nevét , régi fajta lehet , jó leveses ( ezt nyomkodhatják a piacon , a bőre is lehúzható ) . Szóval ez lenne a Manon ???
Előzmény: Törölt nick (2024)
Mozo66 Creative Commons License 2009.06.04 0 0 2025
Üdv . Velem beszéltél telefonon .

Ha visszaolvasol a régebbi " beszólásokban " sok mindent láthatsz , olvashatsz . És persze a szezon folyamán folyamatosan rakunk fel képeket és persze némi magyarázatot is fajtákról , technológiáról , meg miegymásról , szóval érdemes néhanap ránézni a topikra .

A fajtákra irányuló kérdésedre meg szerintem a legjobb válasz a szezon közbeni " mikor melyik érik " lesz a nyerő , így lehet a legjobban érzékelni . Talán a jövő héten már kezdem is a szedést , bár megint esik az eső és ez egy kicsit hátráltatja a kezdést , de hát még így is bőven időben vagyunk .
Előzmény: james69 (2022)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.03 0 0 2024
Néhány kép a jelenlegi állapotokról:
sorban Fantasia,Independence,Mariska,Micheleini,StarkRedgold,Kínai lapos,Manon,Cresthaven.
fimamistrlamancre
Előzmény: Mozo66 (2013)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.03 0 0 2023
Üdv közöttünk !

Jó fajtákat azt tudunk ajánlani /persze mindegyönk a saját ízlése és tapasztalata szerint...:) /,csak az a kérdés hogy időben mikor érjen ? Fehér v. sárga husú ? Legyen közte kopasz is ?...mert fajtaválaszték az azért elég nagy van...még nálunk is...Addig amíg a főbarackos Mozó megérkezik 1-2 fajtát én is ajánlanék,ami nálam már bizonyított/csak a fajtanevet írom,a tulajdonságainak a neten utána tudsz nézni / :Cresthaven-közvetlenül a Suncrest után,Stark Red Gold-kopasz...ezeken kívül még van kb 18-19 fajtám,de sok köztük a fiatal fa vagy már neked is van olyan.
Előzmény: james69 (2022)
james69 Creative Commons License 2009.06.03 0 0 2022

EZ az első bejelentkezésem üdvözlök mindenkit  engem is érdekel minden mert az ember mindig tanul valamit .Jelenleg  2ha szőlő  és 500 gyümölcs fám van ebböl 150 őszi 100 kajszi 100 körte 100 alma  a többi a szőlő mellett van szilva,  cserko ,meggy. Olvastam itt a forúmon ,hogy sokan érdeklödnek egy jó rovarölöröl pl: levéltetvekre nos van egy új szer a Belchimtöl neve  teppeki jellemzöi :hosszúhatástartam, hatása eddig rezisztensnek ismert levéltetvekre is kiterjed,szabadforgalmu. Tulajdonsága transzllaminárisan/ levél fonáka felé/ és szisztematikusan /hajtáscsúcs felé/ áramlik igya megbujo tetveket is kinyirja fekete,zöld,hamvas tetevek ellen is hatásos.A körte bolhát is viszi és nem utolsó sorban kedvezö ha költség . SZeretnék egy kis segitséget őszbarack ügyben  fajtabövités miatt 8 féle van nekem dixired ,redhaven ,regina,flavortop,suncerst,champion,nektarin/ismeretlen/,meystar na ez a törzs vevök kedvence már május elején kérdezték, hogy lesz-e.Ha valaki tudna segíteni megköszönném ,mert az új fajtákat nem ismerem.

Törölt nick Creative Commons License 2009.06.03 0 0 2021
Így van ,esszük is...DDD /na persze ha a jég közbe nem szól.../
Előzmény: Flanell (2020)
Flanell Creative Commons License 2009.06.03 0 0 2020
Na de a sokféle körtét, szilvát, szőlőt, szedret, stb. is meg kell enni valakinek! :)
Előzmény: Törölt nick (2018)
Ali-bá Creative Commons License 2009.06.03 0 0 2019

Üdvözöllek Prof.William !  Én is Debrecen környéki vagyok.  Végre itt is esett! Nálam 5 + l5 milliméter eső volt.  Nagyon kellett már!  Viszont a tafrinát jól megúsztuk a száraz meleg tavasszal.  :-))

Én 1978-ban oltottam szilva alanyba két "nemtudommilyen" sárgabarackot, mindkettő életerős most is. Néha ifjítok rajta. Idén tavasszal a tetejét megritkítottam, hogy szellősebb legyen, erre már most méteres hajtásai vannak. Viszont vannak kihagyó évei, amikor nem terem. Nálunk leginkább a tavaszi fagy tesz kárt benne.

Törölt nick Creative Commons License 2009.06.02 0 0 2018
Nekem korai őszim nincs,de jobb is,mert akkor ki enné a meggyet,cseresznyét,epret,málnát ?
Előzmény: Flanell (2017)
Flanell Creative Commons License 2009.06.02 0 0 2017
Én is úgy látom, hogy jobb őszitermésem lesz, mint az elmúlt 3 évben. (Na persze, soxor kint alszik még szüretig.)
Mindenesetre, végre nálunk is volt eső 2 hónap után.
Hétvégén már számítok kóstolóra, vagy még előbb is.
Flanell Creative Commons License 2009.06.02 0 0 2016
Nem biztos, hogy kampec. Még lehet próbálkozni, ha gondolod, legfeljebb egy évet vesztesz az új fával.
Nekem is van egy kajszim, ami így járt, vagy még ígyebbül, a korona 2/3-a lement, aztán a következő évben 2 méteres hajtásokat hozott, és 5 év múlva már nagyjából szabályos volt a korona.
Szóval, fűrészelni az elszáradt résztől kicsit visszább, az egészséges részig, sebet lekezelni, és permetezni rendszeresen gomba meg rovar ellen, nemcsak érésig, hanem egész évben. Aztán ha szerencséd van, megmarad a fa, ha nincs szerencséd, jövőre leszárad a maradék része is.
Előzmény: andis1 (2007)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.02 0 0 2015
A hagymát pár percre a mikróba és mindegyik édes lesz /ha nem akarom hogy napokig illatozzak ez a bevált módszer/ DDD.
Jubileum 2 kis fám van ,az egyiken lesz 1-2 szem ,majd megkóstolom...de a lényeg azért jó ,hogy sok fajta van /a meggyből is/,mert így mindenki találhat kedvére valót ill. a felhasználás célja szerint is más-más fajta alkalmas.
A barackok sztem jól néznek ki,csináltam is képeket,de baromi lassú a fórum.Még ma is ritkítottam,az almáról eszméletlen mennyiséget szedtem le,de még az őszikről is szedtem .Még egy köröm van, a sövényalmás ill. a kajszikon mégegyszer végig kell menni mert még mindig sokallom /...főleg ahol vhogy elmaradt DDD /
Előzmény: Mozo66 (2013)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.02 0 0 2014
Csináltam néhány képet az édes meggyről,nem biztos hogy Érdi nagygyümölcsű,mert az elméletileg kicsit később érik,de az biztos,hogy vmi régi meggy ill. annak a magonca/a kisebb fa/.Kár hogy gondozatlanok,így nem nagyon látszik az ami néhány éve még kivehető volt,mármint a koronahabitus.A gyümölcshús is kemény,tömör,nem olyan,hogy megnyomod és csak a héj marad.Itt a meggyet eladni elég reménytelen,de ez mivel korai és nagy szemű talán elmenne.mm2m4m5mef
Előzmény: Mozo66 (2004)
Mozo66 Creative Commons License 2009.06.02 0 0 2013
Igen ... ízlések és pofonok . Erről a valódi cseresznyemeggyről még nem hallottam , én sem tudhatok mindent ..: ) . Az igazság az , hogy már kissé kiidegeltek az édes hagymával a piacon .... ha valami nem édes nem kell a kutyának sem . Már következetesen mondom , hogy nem édes a hagymám , hanem hagymaízű . Most jön az édes meggy aztán az édes barack , mint ha a vevő még életében nem evett volna meggyet meg barackot , hogy milyen íze van ..... na jó nem untatlak ezzel .

Szóval most kezd bordósodni a Jubileum , hát nekem ez az etalon meggyíz . Tavaly talán 1-2 ládával vittem a piacra belőle , de aki vitt az jött vissza , hogy van-e még abból a meggyből . Az idén kevés van rajta , mint írtam , megy a hordóba .

Barackra visszatérve . Úgy számoltam , hogy a hétvégére már kicsit válogathatok belőle , de ez a hideg idő betett neki . Annyira nem baj , mert a mérte azért növekszik , aztán majd csak megjön a jó idő is .
Előzmény: Törölt nick (2012)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.01 0 0 2012
Mellesleg ...ízlések és pofonok...én azért ültetek minden fajból több fajtát,hogy mindenkinek legyen kedvelt fajtája,ami az ízlésének megfelel.
Előzmény: Mozo66 (2004)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!