Szeretném kikérni a Khuen-Héderváry család levéltári anyagát. Vagyis abból az 1900-as évektől, az alkalmazottakra vonatkozó iratokat. De nem tudom, hogy a sok besorolás közül, melyik takarhatja ezeket (személyi iratok, birtokiratok vagy számadások stb). Tud valaki segíteni, aki már kért ki ilyesmit?
Az is egy megoldás lenne, ha valaki végignézi mondjuk a saját települése képeit azokat lementené és feltöltené őket mondjuk egy rar fájlba, így másnak már nem kellene egyesével végigmennie.
Az minden esetre jó hír, hogy úgy néz ki, a törvény nem 2012-től hanem 2013-tól lép életbe. Remélhetőleg addig a mormonok végeznek az összes megyével és feltöltik.
Ha valaki esetleg mentett le sok képet a familysearchről az feltölthetné valahová. Vagy találtatok valami programot amivel le lehet menteni a képeket, hogy ne egyesével kelljen?
Szerintem azt jelenti (de ez csak tipp), hogy a család nem tudta állni a temetés költségeit, ennek ellenére a bírósági bizonyítvány mutatására a papnak el kellett temetetni.
Ugyanis találtam az Interneten egy cikket (igaz mexikói vonatkozású, és esküvővel kapcsolatos): „…azon szegény lakosokat, kik a kiszabott stólát fizetni nem képesek, bírói bizonyítvány mutatására a pap ingyen tartozik esketni.”
Kb. 2 hét múlva végzek a nálam lévő tekercsekkel és újakat fogok kikérni, ezért ha addig nem oldódik meg a gondod, akkor a nagylétai tekercset is kikérem és megnézem benne Lénárt Piroska születését. Mivel Nagyléta kis település és jó kedvemben vagyok ezt az egyet megnézem neked :)
Azt nem teljesen értettem meg, hogy Lénárt Piroska kinek a kicsodája? Ő az anyai dédanyád és Szabó István felesége?
Ezt a levélt küldtem a Református Templom Lelkészi Hivatalban. Nem volt válasz.
Tisztelt lelkész Úr! Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy legyen segitségemre öseim kutatásában. Én 1963 ben születtem Hollandiaban, minkét szúlöm Magyar, 1956-os kivándorolt volt. Súlyos betegségem után, felépülve kezdtem keresni gyökereimet. Az ismert adatokat Magyarországon élö rokonaim adták meg:
Édesanyám 1929 áprilisban Debrecenben született (reformátusvallásu) Neve: Faragó Erzsébet Szülei: Faragó István, füszerkereskedö (Debreceni lakós)
Nagyanyám: Szabó Erzsébet, bútorfényezö, ö 1910 okt 21 én született Debrecenben (ök elváltak 1939 körül) Szülei: Szabó István, kovács
Dédanyám: Lénárt Piroska, szülésnö, született 1880 körül, Nagylétán (4 gyermeke született: Zsuzsanna, Piroska, István, Erzsébet) Ükapám: Lénárt....., Reformatus Lelkész.
Abban reménykedem, hogy a családi szájhagyomány jól örizte meg az ükapa kilétét. Remélem található adat Lénárt úrról, esetleg további felmenöröl.
Köszönöm segitségét, tisztelettel, Chris vd W Hollandia
Vannak olyan leszármazottak, akik ezt az üzenetet olvasák? A magyar irás nem megy jól, beszélni igen! Üdvözlet Chris
Ha ők azt mondják, hogy vannak új adatok, akkor valószínűleg így van. Én úgy emlékszem, hogy eddig is 15 millió körül volt az indexelt mennyiség (sajnos nem jegyeztem meg pontosan mennyi volt), lehet hogy csak pár száz adattal bővült és ezért nem tűnik fel a változás.
Ha a fentiekben nem található meg a keresett család, akkor:
Illéssy János: Az 1754-1755. évi országos nemesi összeírás, Budapest, 1902.
Itt a különböző megyékben, a nemességüket bizonyítani tudó személyeket írták össze. Az azonban nincsen feltüntetve, hogy hol, melyik településen voltak birtokaik.
Pozsony vármegye nemes családjai. Szerzők: Denis Pongrácz et al. 2008.
Szluha Márton: Nyitra vármegye nemes családai I-II. 2003-2005.
Ebben szerepelnek táblázatok,pl. a 8. oldalon, amiben falukra lebontva szerepel hogy hány nemes család van, ennek utána lehet vhogy nézni hogy egy adott faluban kik voltak ezek a családok?
A házassági anyakönyvekben az egyik fent is szereplő faluban a bejegyzésnél a vőlegény előtt pl. volt,hogy közrendű,a menyasszony előtt viszont nobili.Jelenthet ilyen kisnemesi származást?