" A Cross Climate-t ismerősök dícsérték, de tényleg nem volt kemény tél idén. "
Én tavaly nyár óta használok Cross Climate-et. Eddig több más 4 évszakost próbáltam (Nexen, Sava több kocsin, Pirelli), szerintem nyáron sokkal jobb, mint a többi, de, ami meglepő, nekem hóban és jégen se volt rossz idén, amikor az egyetlen ilyen havas időben próbáltam. Engem nagyon meggyőzött, csak a kopására leszek kíváncsi.
Tippre a GY valamivel jobb lenne havon, de mivel a télihez áll közelebb, sokkal szarabb lenne nyáron, így összességében magyar éghajlaton jobb a Michelin szerintem.
Én is 4 évszakoson töröm a fejem, s a kiszemelt vagy a Cross Climate vagy a Good Year Vector 4 Gen2. A Cross Climate-t ismerősök dícsérték, de tényleg nem volt kemény tél idén. Én most a Vector 4 felé hajlok, az inkább van a télies körülményekre hangolva, mint a Cross Climate, de ezt csak az olvasmányok alapján gondolom, nincs tapasztalat. Esetleg valaki használ Vector 4 Gen2-t?
Szerintem ezek közül amit említettél az első 3 közül mindegyik jó választás, még ajánlható egy Hankook esetleg Barum. Ár/érték arányban ezek igen jó gumik.
225/45 R17-es méretű nyárigumiban létezik komfortosabb gumi a középkategóriások között? Arra gondolok, hogy olyan ami kevésbé üt puhábbnak érződik vele a futómű stb... Amikkel szemeztem eddig, hogy árban elfogadható:
-Hankook Ventus Prime 3 ez új minta
-Vredestein Ultrac Satin ez is új minta
-Vredestein Ultrac Vorti
-Vredestein Ultrac Cento
-Firestone Firehawk SZ90
-Barum Bravuris 3HM
-Fulda Sportcontrol
Leginkább az első kettő jönne szóba szerintem, de hátha tudtok jobb tippet is adni.
Alföld, két nap hó, az is 3 cm. Szal mérvadó "téli" tapasztalatokról nem tudok beszámolni. Vizes úton viszont nagyon jó, és ami nálam fontos szempont, halkan fut.
Sziasztok! Hogyan lehetséges az,hogy adac teszten 2015-ben egy gumi gyenge eredményt , 2016-ban pedig ugyan ez sokkal jobbat kapott? Konkrétan a Kumho KH27 ES01 -re gondolok.
A széles gumik meglehetősen érzékenyek az útfelületen kialakult vályúkra. Mikor először vezettem hasonló méretű gumikkal felszerelt autót, azt hittem, valami nincs rendben a futóművel. Mindemellett, ha nem érzed stabilnak az autót, nézd meg
- a keréknyomásokat
- ha az rendben van, ugorj be egy futóműveshez, ördög nem alszk.
Tegnap lecseréltem a 195/65 R15-ös téligumikat a nyári szettre (225/45 R17). Az mennyire normális, hogy ezzel az autó sokkal inkább mondhatni táncol az úton. pl megvezeti az útegyenetlenség meg ilyesmi. A téli mondjuk új gumi volt a nyári meg már az utolsó szezonját kezdi meg olyan 3-4mm-es.
Kicsit más téma, de tanulságos lehet ezért írom halványabban. Nem tudom járt-e már így valaki közületek? Barátom autója amely két és fél éves most, és egy Ford Focus. Vadi újan vette négy hónapos izgalommal telt várakozás után az egyik Ford kereskedésben/szervizben.
Tavaly októberben meghúzták az autója jobb oldalát, nem nagyon, de a jobb oldali első és hátsó ajtó fényezése sérült és ezért némi karosszéria munka és átfényezés kell neki. És itt jön képbe a biztosító. Nem akarnak fizetni mert szerintük az ajtók már voltak javítva/fényezve mert vastagabb rajtuk a festék réteg mint a gyári fényezés. Vélhetően a tréleren sérülhettek, amikor hozták a gyárból az autókat. Szerintünk. A Ford kereskedés ezt szépen suttyomban kijavította, átfényezte és sérülésmentesként adta el újként az autót. Nem jelezték ezt a hibát az autó tulajdonosának, aki 4 hónapot várt, hogy átvegye a megrendelt autóját. Hónapok óta megy a huza-vona, a szerviz nem ismeri el hogy javítva volt és tagadja, hogy szállítás közben megsérült az autó. Jegyzőkönyvet sem hajlandóak felvenni. A biztosító meg azért nem fizet mert azok a karosszéria elemek (szerintük és a réteg vastagságmérő szerint is) már voltak javítva. Kétszer meg nem fizet rá, mondják ők.
Az az egyik fele, hogy a vizsgán vagy közúti ellenőrzésen átcsúszik egy eltérő felni / gumi.
A nagyobb gond, ha baleset esetén az igazságügyi szakértő mutatja ki hogy műszakilag nem megfelelő autóval vettél részt a forgalomban és esetleg a biztosítód nem fizet.
Könnyen lehet tízmiliós károkat/orvosi számlákat okozni.
Az biztos, hogy elég nagy a káosz, legalább az ide vonatkozó a szabályok egy részének az értelmezésében, de magukban a szabályok szövegében is sok az ellentmondás.
Idén alig három hét leforgása alatt már kétszer belefutottam egy-egy közúti ellenőrzésbe (az elmúlt öt évben előtte egyszer sem!). A második éppen tegnap volt. Ezekkel az új intelligencs traffipaxos izékkel mértek, de mindig szabályosan, betartva a sebességi határokat autóztam így nem lehetett gond. Mindkét alkalommal, a szokásos módon elkérték a forgalmit, jogsit, személyit, a műbizonylat a fóliázásról meg ott volt a forgalmiban. Ki szoktam szállni ilyen ellenőrzésekkor az autóból, nem az ablakon beszélek kifelé a rend őreihez. Ezért sikerült látnom, hogy hogyan kérdeznek le az adatbázisból. A traffin nyomogattak valami érintő kapcsolókat, nagyon hasonlóan mint az okos telefonok kijelzőjén és képernyőjén minden adatom megjelent. (lassan már az sem lesz titok előttük, hogy mikor élek szexuális életet...)
Az autóm ablakain nem sötétítős fólia van, csupán hővédő fólia ami nem sötétít, viszont remekül kívül tartja a nap melegét. Kb. 70%-os a hővisszaverő képessége. Épp csak enyhén csillog ha kicsit oldalról néz rá az ember az üvegekre. Avatatlan szemnek fel sem tűnik, hogy fólia van az ablakokon. Hivatalos helyen lett fóliáztatva és eredeti, holografikus fémcsík is van a műbizonylaton.
Körbenézték az autót, megnézték a gumikat (téli van még az autón), a fóliákról kiállított műbizonylatot, és ez után még valami adatokat is lekérdeztek hozzá. Azt nem tudom miket. Majd visszaadták az irataimat, további jó utat kívántak és mehettem.
Egy valamiért viszont megérte az ellenőrzés, főleg a második alkalommal, mert a második esetben két nagyon helyes és kimondottan szép rendőrnő volt az aki igazoltatott.
Pont ez jutott eszembe nekem is. Adott egy Focus Ghia, amit gyárilag 16-os alufelnivel adnak. De a téli gumim 15-ös lemez felni természetesen. Mivel januárban van műszaki vizsgája, nyilván nem alufelnivel viszem. Soha nem szóltak semmit. Ha lehetséges mindig én viszem műszakira az autóimat. Általában kpm-hez. 22 év alatt soha egy büdös szót nem szóltak a gumikra. Volt hogy egy defekt miatt elöl 195-ös, hátul 185-ös gumik voltak. Le se sz..ták.
Van egy-két gumis ismerősöm, nem ritkán mondanak egész mást bizonyos dolgokban.
Egyikük mindig megtapogatta a gumikat és aszerint rakta fölt, ahogy korábban volt irányban. Megkérdeztem, hogy ez fontos? Aszondja több vélemény van, ő aszondja nem, de így csinálja mégis. Másik meg esküszik, hogy nem rakjuk föl "fordítva" mert baja lesz.
Ugyanez pepitában a "gombásos" javításra. Korábbi gumis rendszeresen megjavította a defektet leszerelés nélkül befúrós nyersgumis módszerrel. A mostani aszondja, hogy az totál inkompetencia, mert "gombázni" lehet, de úgy, hogy gumi le és belülről kifele dugni a gombát. A dolog szépséghibája, hogy céges autókról lévén szó, nem kevés a megtett km a korábbi módszerrel és soha nem volt semmi probléma vele. Most akkor kinek higyjen az ember? =:-O
Ja, .. és nem arról van szó, hogy szaladok hol ide, hol oda, hanem az idők folytán alakul időnként úgy, hogy vált az ember, de aszondom, hogy mindegyikkel elégedett voltam / vagyok, mégis másban hisznek.
Amúgy érdekes. Tavaly vettem az autót Németországban. Ott át is írták a nevemre. A kinti brief-ben az van, hogy 205/50R17 (tuti, hogy ez nem lemezfelnin volt). Az autón fizikailag 205/55R16-os télikerék volt lemezfelnin (a csomagtartóban egy garnitúra 205/55R16 nyárikerék lemezfelnin). Így vitték szemlére és ez kapta a nevemre szóló brief-et. Aztán itthon simán feltettem a korábbi 205/55R16 gumikat alufelnin, honosításra már így mentem vele. Ez is sima ügy volt.
Szóval összességében értem én, hogy szigorúan, meg stb, de kicsit káoszosnak tűnik az egész
"amin nem tudom, hogyan voltak forgatva (ill. merre forogtak korábban) akkor meg így jártam"
A gumik eredeti forgásiránya gyakran megállapítható. A futófelület blokkjainak egyik éle kopottabb, ez ránézéssel, tapintással, simítással kideríthető: amelyik éle a blokknak a gördülés során hamarabb érintkezik az aszfalttal, az lekerekedik, az ebből a szempontból "hátsó" él pedig nem.
Közben én is próbáltam tájékozódni a kérdésben. Hát nem egyszerű az eset, ha mondjuk a gyárból acélfelnivel jött ki az autó és a tulaj meg alufelnit tesz rá, még ha méretben meg is egyeznek és így viszi az autót az NKH állomásra időszakos műszaki vizsgára.
Szomszédom fia a rendőrségnél dolgozik, a közlekedési osztályon.
Megpróbálom összefoglalni, hogy miket mondott. Ez a hivatalos.
Két fontos dolog van:
Műszaki vizsgát igénylő átalakítások
Műszaki vizsgát nem igénylő átalakítások
Ez utóbbi amiről most beszélünk. Tehát ha utólag van feltéve az autóra alufelni az eredeti gyári acélfelni helyett.
Amennyiben alufelni van a gépkocsin és de vásárláskor acélfelnivel lett kiadva eredetileg az autó, abban az esetben kérhetik a műbizonylatot és a forgalmiban is megnézhetik hogy be van-e jegyezve! Ezt a dokumentumot/műbizonylatot pedig be kell mutatnunk egy közúti ellenőrzés alá vonás vagy egy műszaki vizsga során.
Viszont vannak amiket nem lehet bejegyezni a forgalmiba.
Ezt az alufelnis változtatást sem, vagy például az üvegek fóliázását sem, de mindkettő műbizonylat köteles átalakítás.
Mivel a forgalmiban nem bejegyezhető, ezért nem von maga után kötelező műszaki vizsgát sem. A jogszabályban a csavar ott van, hogy csak a hivatalos műbizonylattal ellátott átalakítások engedélyezettek a forgalomban. Mivel ehhez az alufelni/acélfelni cseréhez hivatalos műbizonylat szükséges ezért ezt, a jogszabály értelmében be kellene jegyezni a forgalmiba. De mivel nem műszaki vizsgát igénylő átalakítás, ez miatt meg nem bejegezhető a forgalmiba. Nem tudom mennyire érthető, de ez megint a szokásos magyar értelmezhetetlen jogszabályok egyike.
Van egy online adatbázis amiből a rendőrség az igazoltatás során bármikor lekérheti az adott autó típushoz tartozó gyári kerék és gumi méretet. 2001 óta minden autógyártó köteles betenni ezeket az adatokat ebbe az adatbázisba. A műszaki vizsgaállomáson is hozzáférhetnek ezekhez az adatokhoz.
megkérdezném kinek mi a véleménye a fémszelep cseréről? A gumiszelepeket általában a külsőkkel együtt lehet/szokták/illik cserélni, ez már többször is át lett itt tárgyalva, de mi a helyzet a fémszelepekkel? Ha nem ereszt, nincs vele gond akkor "örök"? Most szereltetném a nyári felnikre a harmadik garnitúra külső szettet, így kb 8 évet használtam már a fémszelepeket. A külső esztétikaiakat leszámítva tényleg nincs hibájuk, feltételezem így nem lenne szükséges továbbra sem cserélni őket...
"akkor honnan a mákból tudom, hogy az szabályos lesz, vagy sem"
Onnan hogy megkérdezed a gumisodat, megnézed az interneten, felhívod a márkaszervizt, stb... Hiszen tudod, a törvény nem ismerete nem mentesít. Szóval a te érdeked, hogy vásárlás és felrakás előtt utánanézz.
"A vizsgabiztos, vagy az épp szigorú rendőr Németországban honnan a lekvárból fogja tudni, hogy ami az autón van, az rárakható-e?"
Meg fogsz lepődni. Ha gyanús neki akkor megnézi az online adatbázisban. :P
Te a gumiméretről írsz, Teo papa meg a felniméretet kérdi. Az sehol sincs egy autón feltűntetve, hogy mennyivel szélesebb felnit lehet rárakni, vagy ET számban mennyire eltérőt.
A b oszlopon jelzik, hogy mi a helyes kerék méret. Ha ott nincs, akkor az ajtó szélén, esetleg a tank sapka alatt. De a kezelési kézikönyvben is benne van.
Most akkor van még egy kérdésem. Én tök laikus vagyok. Annyi ismeretem van, hogy tudom, hogy autók jönnek kifelé a gyárból elég széles skálájú méretű felnikkel. Ha úgy gondolom, hogy veszek egy másik felnit az autómra, akkor honnan a mákból tudom, hogy az szabályos lesz, vagy sem? Mert az autómon nincs információ erről, az autó könyvében szintén, de hol a mákba van?
A vizsgabiztos, vagy az épp szigorú rendőr Németországban honnan a lekvárból fogja tudni, hogy ami az autón van, az rárakható-e?
"Németeknél egyébként 100%-ban bukta (sőt, még egy rendőri ellenőrzésen is), kivéve ha bejegyezteted az új kerékméretet a forgalmiba - az ottani TÜV engedéllyel."
nem kell bejegyeztetni kismillió felni van már amit nem kell bejegyeztetni, hiába nem gyári, mert a gyár már berakja rögtön az adatbázisba, és kivül bele van öntve a szelep környékén a kba szám.
Ez volt az eredeti állításom nekem is. A másik pedig az, hogy ezektől eltérő mérettel bukni fog - kivéve ha engedélyeztetve van. Vagy az ismereteid szerint bármivel átmehet a vizsgán? :P
nem kell már bejegyeztettni a forgalmiban benne van egy méret, és az elég, az összes gyárilag szerelt feltehető és utángyártottakkal meg lehet ET-ben kis eltérés is.
Ha minimum b6 passat, akkor az gyárilag jött 19" kerékkel is. De ez nem a kiskönyvben van. És nagyon sok alapban jött 17"-lal, ami 15"-lal volt gyárilag szerelve az az utolsó a b5.5 volt, azok mag már a legfiatalabb is 11 éves, szigorú helyen az nem a felni miatt fog bukni szerintem.
Nem állítom, hogy mindig bukta, de láttam már ilyen esetet. Abban pedig maximálisan igazad van, hogy a magyar vizsgarendszer olyan, hogy átmennek autók komolyabb problémával is.
Németeknél egyébként 100%-ban bukta (sőt, még egy rendőri ellenőrzésen is), kivéve ha bejegyezteted az új kerékméretet a forgalmiba - az ottani TÜV engedéllyel.
Megnéztem a sajátom könyvét, ez van benne: 195/65R15, 205/55R16. Akkor most ez azt jelenti, hogy ha feltennék (eszembe sincs, csak fikció) 17-es váltóméretű kereket, akkor az műszakin bukta? =:-O ... mert akkor egy csomó embernek bukta lenne a műszakija, az tuti. Vagy nem az számít ami a kézikönyvben van, hanem más?
Ismerek olyat, aki Passaton sokkal nagyobb keréken járt és nemigen hiszem, hogy minden műszakin trükközött, hogy nehogy bukta legyen :o
Amikor én rakom el a nyári kerekeimet, mindig megjelölöm és a forgásirányt betartva rakom vissza. Van hogy másik autó vagy másik szett kerül hozzám, amin nem tudom, hogyan voltak forgatva (ill. merre forogtak korábban) akkor meg így jártam. Még soha semmi gondom nem volt emiatt. Szóval szerintem nem kell túlparázni a forgásirány dolgot, már persze nem forgásirányos gumiról beszélve.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy tavaly mikor vásároltam az autómat már fent volt a téligumi és kaptam hozzá 4db Bridgestone Potenza RE050A nyárigumit. Most mikor feltettem észrevettem, hogy kettőre is bal elsőt írt az előző tulaj. Ránézésre az egyik picit jobban volt kopva mint a másik. Gondolom amelyik jobban volt az lehetett az első a másik meg a hátsó. Na már most ezt én felcseréltem. Ekkor a másik oldali kerekek fent voltak már így hagytam azokat úgy. Ez mennyire lehet problémás, lehet egyáltalán ennél a guminál a hátsót előre tenni azonos oldalon illetve az hogy csak az egyik oldalon tettem előre az mennyire okozhat bajt?
Akár így, akár úgy, azzal mindenesetre maximálisan egyetértek, hogy a kérdezőnek azt írjuk, ami a helyes és szabályos és nem azt, hogy próbáld meg, hátha átcsúszik. Pont azért, mert annyi "csodát" láttunk már itt, hogy ha csak egy delikvenst is a helyes irányba terelünk, már jót cselekedtünk :)
Láttam, nem is egyszer. Abban viszont már nem vagyok biztos, hogy miután megnézte fejből tudja, hogy az gyári vagy sem. :P Talán a leggyakoribb autóknál. Olyan viszont havernál előfordult, hogy belekötöttek a méretbe és be kellett bizonyítani, hogy gyári. (régi XR2 fiesta....)
Láttál te már olyan műszaki vizsgát, ahol nézegetik a gumi méretét?
Félre ne értsd, egyetértek azzal, hogy olyan gumit használjunk, ami elő van írva, de már pár műszakin voltam és soha nem láttam, hogy a gumikat nézte volna a biztos. Persze az is benne van, hogy ha szemre nincs eltérés, akkor mit nézegessen, márpedig nemigen van eltérés általában.
Olyan mérettel lehet vizsgára vinni amit a gyár az adott típushoz/motorváltozathoz felsorolt. Ha abban a listában nincs benne a szerelt méret akkor jó esély van rá, hogy megbukik. Pl van olyan autó amit a gyár 205/45ZR16, 205/50R15, és 195/55R14 méretekkel is forgalmazott, motorváltozattól függően. Mindhárommal le fog vizsgázni, minden mással kétséges. Ha a szerelt kerék átmérője eltér akkor pedig szinte biztos.
Gyárilag az adott autó 175/65/R14-es gumikkal és acélfelnivel jött ki. Van olyan szabály a műszaki vizsgára, hogy csak a gyárilag szerelt méretű gumikkal/felnivel lehet műszakiztatni?
Konkrétan: - ha én ezt az autót R14-es alufelnivel viszem műszakira, de a gumi méretek változatlanok akkor az szabályos? Vagy a másik változat, hogy R15-ös alufelnis gumikkal viszem műszakira?
Szeretnék árajánlatot kérni nyárigumikra 205/55 R16 valamint 225/45 R17 méretben közepes illetve jobb minőségűekre (pl Vredestein, Hankook...) Előre is köszönöm.
A Nexen a legpuruttyább kínai márkák egyike, szerintem itt senki sem fogja ajánlani. Ahol én néztem, ott a mostani kínálatból a Fulda EcoControl a legjobb ár/érték arányú, én magamnak azt vagy a Firestone Multihawkot venném, egyik se világrengető, de megbízható minőségűek, ami az alatt van, azzal szvsz. nem érdemes foglalkozni. És maradnék a 155/65R13 méretnél.
Az ilyen hozzászólások ( tapasztalati ) sokkal többet érnek, mint a tavaszi/ őszi tesztek. Hosszú távon jön ki, hogy az adott gumi menyire jó vagy épp rossz.
Hát valahogy úgy, hogy a Centókon meg különbözö japán kisautókon kívül pl. az Európában irdatlan volumenben eladott Daewoo Matiznak is ez az egyik gyári mérete, így semmiképpen nem okozhat gondot megfelelö minöségü és árazású gumit találni ebben a méretben.
Arról már nem is beszélve, hogy a 155/70R13 egyáltalán nem való a kis Fiatra...
Okozhat gondot ha az első és a hátsó tengelyen azonos méretű de eltérő gyártmányú gumik vannak? Nézegettem a nyári garnitúrát, úgy tűnik hogy a két első cserés. Ha nem ragaszkodnék a megmaradó két gumi gyártójához (Pirelli P7) akkor nyilván nagyobb szabadságfokkal keresgélhetnék.
Mindezt nem aranyárban (mégis csak egy budget kategóriájú autóról van szó), 155/65x13 vagy 165/95x13 méretben.
Várom a jó ajánlatokat, javaslatokat.
Elmondom neked őszintén, mi a nagy helyzet: a 155/65R13 gyakorlatilag egyedül a réges-régi Seicento mérete. Nincs nagyon válogatási lehetőséged. Eleve nem minden gyár gyártja, de a betárolásnál is ki szokott maradni. Azaz nincs raktáron senkinél. Ne az öregedéssel meg a vizes tapadással foglalkozz: örülj, ha egyáltalán valahol találsz négy egyforma, nem túltárolt példányt. Közép-Európa messze legnagyobb raktárában (AKH) jelenleg 4 szett ilyen méretű gumi van, 2 szett Kormoran, 2 szett Fulda.
Nem tőlem hallottad, esetleg valami madár csiripelhette, hogy a klasszikus Suzuki Swift 155/70R13 mérete is befér a Sei kerékjárataiba, és akkor máris lehet raktárkészletet találni, és az árak is olyan 20 százalékkal alacsonyabbak....
A "Dunlop Bluresponse 91H 14700Ft/db" lehet, hogy érdekelne.
Nem nyert. Rettenetesen kopik. Ez csak azért nem baj, mert közben rettenetesen defektérzékeny is, így esélyes, hogy előbb hasad szét, mint ahogy elkopna.
Ugyanolyan borzasztó tévedés, mint a Conti EcoContact 5 - ezek a könnyű gumik az alacsony rugózatlan tömeg miatt szuperálnak a teszteken, de a hártyavékony oldalfal nem a mindennapos városi közlekedésre van kitalálva (kátyúk, padkák, macskakő).
A Brigi T001 akkor is jobb vétel, ha az idei teszten nem remekelt.
Érdemes lehet bízni a K125 Hankookban is: az elődje (K115) mindig is egy titkos tipp volt ilyen O1-szerű autókra, ez pedig nagyot ugrott előre.
De azert felmerul a masik kerdes, hogy a Riken hogy a fenebe van 20e alatt.
A Riken a Misi nyolcadmárkája. Azért van a pályán, amiért gyalogok is vannak a sakkjátékban. A Riken puszta jelenléte távol tartja a kínai márkákat a Misi saját piacaitól. Nem, nem a Riken fogja hozni csoportszinten a nyereséget a Misinek, nem ő a királynő, vagy a futó, vagy a bástya, csak egy egyszerű, feláldozható, mégis hasznos gyalog.
Pont azt tudja, amit a kínaiak, annyiba is kerül, de a kereskedő, aki érzi a nyomást, hogy szuper olcsó gumit is kell tartania, nem a kínai izéket forgalmazó céggel köt új szerződést, hanem a Misivel már amúgy is létező szerződését terjeszti ki egy másik, a családon belüli márkára.
Röviden: nincs fejlesztési költség, csak anyagköltség, a logisztika olcsó a konszern többi márkája miatt, így egy olyan szegmensben is jelen van az anyacég, ahol különben semmi keresnivalója nem lenne. Piaci részesedés, piaci pozíció konszern szinten, eladott volumen, viszonteladói elégedettség - ezek a kulcsszavak, nem a profit.
Sziasztok, van egy szett 245/40 18-as Good Year Eagle F1 Asymetric gumim, amit eladnék.A gumik 7 mm fölött vannak, összesen 1500 km van bennük.Dot:0214
Ha érdekes, akkor az itt megadott e-mailen elértek.
Ez valami extrem meret, vagy csak szimplan nagyon tel vege van, vagy mifene?
Mind a kettő. Ritka méret is, meg szezon vége is van.
eg kéne nézni, a gyár milyen váltóméreteket enged. Bár télre nem túl értelmes szélesebb gumit venni, de a 225/50R17 váltóméret, és tipikusan olcsóbb. (De még egyszer: csak akkor, ha a gyár engedi.)
A B-terv a 16-os felni a rá való gumival. A 215/60R16-ban egy Hankook téligumi kijön 25-26 körül.
Arra gondolok, hogy mivel ezek a furgonok áruszállítók, ezért ha bennevan mondjuk 2 raklap tégla, vagy plafonig van rakva zöldséggel, stb, akkor ki lehet próbálni egy hirtelen fékezést, irányváltást, körforgalmat, stb. Erre gondoltam. Még üresen sem fekszi az utat "rendesen" a felépítmény miatt. Jobb az óvatosság.
Te nagyobb penge vagy mint én, úgyhogy javasoljál akkor egy olyan gumit neki , ami 180-nál is biztonságos, és akár 2000km-t is ki fog bírni egyhuzamban.
Na a furgonon lovagolj. Ha nem lenne biztonságos akkor lekorlátozták volna, vagy nem adta volna ki a gyár 1.9-es motorral. Az egyel újabb már 2.0-es, megjegyzem futómű fékek nem változtak. Mitől nem lenne biztonságos?
Mérete miatt? Nincs rajta fék?
Nálam furgon a Ducato, Tranzit, és társai.
Bár már ezek is már sokkal biztonságosabb, és stabilabb mint egy 90-es évekbeli átlag autó.
Az meg főleg nyerő 9 személlyel! Annyival megy amennyivel akar, meg Te is, de egy furgon 130-140- felett nem biztonságos. Mindenki úgy megy ahogy akar.
Értem én amit mondasz, és igaz is. Persze, hogy normális gumi kell rá. Viszont nem biztos, hogy egy furgonnal,kell menni 160-180-al. Itt van a gond. A német sem megy annyival, meg senki sem. Lehet, hogy ekkora sebességet egyik gumi sem bír, még a C -s sem. Csehben is mennek furgonok sokkal hitványabb gumikkal. Nem látom gyakran szerelgetni őket. Ha eldurran a gumi, az sok dologtól függhet. Nem biztos, hogy épp a minőség a ludas.
Teligumi igy hirtelen nem is volt ra, úgyhogy igy nem is lett megkockaztatva az osztrak tura ezzel.
Gondoltam, megnezem az arakat, es csak kamillazok. Riken 20e alatt is van (olcsobb, mint a kinaiak), ugyanakkor egy Hankook mar 35e-tol indul, egy kicsit is markasabb meg boven 40e folott.
Ez valami extrem meret, vagy csak szimplan nagyon tel vege van, vagy mifene?
Osztom. A sajat autojanak a hasznalati modjat mindenki sajat maga ismeri a legjobban. Nalunk pont forditva van. Azert vettunk hosszu/magas connectet, mert kell a kobmeter. Ehhez mar XL-es gumi kell hivatalosan, mig a roved/alacsony verziohoz jo a sima is. A legdurvabb terheles, amit soforrel egyutt kap, maximum 400kg, es nem visszuk nemetorszagba :) Na erre tok folosleges az XL-es gumi.
Ha lassabban mész nem 140-160-al akkor mindegyik bírni fogja. Egyre több helyen teszik ki a kamerát, a Csehek is, meg a Szlovákok is. Ők sem mennek 120-130 felett.
hetente-kéthetente megyek el rajta Drezdáig (és vissza), a múlt csütörtökön már 3*7-9 km-en volt lezárva, ami - alapul véve a tavalyi állapotokat - fel fog menni 6*7-10 km-re, amit viszont őszig meg is fognak csinálni. Az igazán rossz szakasz már így is jelentősen, mintegy 60-70 km-re csökkent.
Nem. Arról van szó hogy a Cseh autópálya Brno és Prága között katasztrófa. Helyesebben, általában a külső sáv totál szar, nem lehet rajta közlekedni. A belsőben lehet de akkor tartani kell 140-160-at hogy ne kényszerülj ki a külső sávba.
A belső sáv a régi M7 re emlékeztet, amikor még betonelemekről volt. A külső ugyan így de elemenként 5 centi szintkülönbséggel egymástól, itt már 100 is nagyon sok.
Gondolj bele egy 160-ra képes gumi amit 140-160 között kell hajtani, és folyamatosan üti az út. Nem csodálkozom ha szétrobban. Személyautóban ezt azért nem nagyon lehet észrevenni hiszen ott általában magasabb a sebességindex, és puhább az oldalfal is.
Persze a kamionosok szívnak rendesen, mert csak a külső sávban mehetnek, van is rengeteg lerobbant gumi az út mellett.
most is használom - nyilván két különböző autón -, a harmadikat használtam ( gyorsabban kopott, mint az első kettő), a többit nem ismerem ( Nokian-ban télim van).
A tapasztalataim alapján egyértelműen a Hankook-ot javaslom.
11-es gyártású GY UG8 van hátul a kocsin. A futófelület néhány helyen 1-2mm vastagon "hámlik". Gondolom a gumit nem csak telet látott. Errefelé ugyan a telek enyhébbek, nyarak hüvösebbek, de a lágy keveréknek a 15-20 fok is be tud tenni?
Az u.n. "gombás" javítás alkalmazása szakember által miért ne lehetne tartós megoldás?
A 2-3 hetes gumiabroncsomba anno kaptam egy nagy darab hegyes vasdarabot, a fent említett módon lett javítva, azóta a gumi megtett 40 ezer km-t, és még mindig semmi baja a javítás miatt.
Egy téli gumiba beleállt egy csavar, eléggé a futófelület szélébe de még éppen 2 borda közé. Ezen a részen alkalmazható tartós javítás? A gumis szerint ide nem tud javítófoltot tenni mert úgyis elválik és nemes egyszerűséggel javítószál betunkolásával javította. Engedni nem enged csak furcsállom, hogy ezt a módszert tartós javításhoz használják amikor a tapaszt nem tudja/akarja használni.
a kérdésem az lett volna,hogy a három tipus közül melyik szerintetek a legjobb tulajdonságokkal bíró gumi.
A Brigi és a Misi kifutó típusok, az utódaik évek óta a piacon vannak (S001 illetve Primacy 3 néven), legalábbis a nem-defekttűrő változatokban.
A Brigi és a Hankook sportguminak vannak tervezve, kettejük közül a Brigi a sportosabb. A különbség az árral arányos. A sportgumi kategória jó tapadást, jó kanyartulajdonságokat, de némileg rövid futásteljesítményt jelent.
A Misi komfortguminak indult, azaz a tapadás és az élettartam közötti értelmes kompromisszum. Ismert hátránya viszont a HP-nek a gumikeverék gyors öregedése, 3-4 éves korára kirepedezhet az oldalfal és a futófelület találkozásánál.
CONTINENTAL PREMIUMCONTACT 2 NYÁRIGUMI 185/60 R14 82H 4 darab eladó!
Eladó 4 db Continental Premiumcontact 2 nyárigumi 185/60 R14 82H méretben.A gumikon van 5 mm profilmélység és mind a 4 db 0411 DOT számmal rendelkezik. Irányár:5000 Ft/db!Vas megye Bük(Bükfürdő) vagy Budapesten is átvehető Szabó Csabánál minden nap 16:00 órától! Elérhetősége:06306288481
1. Nem feltétel a nyomásjeladó, az ESP-s kerékfordulatkülönbséget számoló TPMS is megfelelő. Sok ilyen autó van, az említett típuson is széria úgy tudom.
2. Használatfüggő, ha jó utakon sokat pályázik vki, nem sok hátrányát fogja tapasztalni. Adott méretben pl. a Hankooknál kerekenként 2kg és 6 ezer Ft különbség van. Egy-egy felnitipus között sokkal nagyobb súlykülönbség is lehet.
Mindamellett én is az elmúlt szezonban váltottam defekttűrőről sima télire. Főleg tapadásban tapasztaltam hatalmas különbséget (nagyon öreg volt már a régi), komfortban is biztos van valamennyi javulás, nehéz objektíven megítélni. Kiváncsi leszek hogy érzem majd, ha visszakerül a nyári RFT.
Nincs pótkerék hely az autóban mert ngt tavaly kaptam egy defektet 170 km/ órás sebességnél egyből félreálltam de a gumim tönkrement 100 méter után sokat járok autópályán és vettem kukac javitót ,amit saját magam megoldok, mármint a javítását a guminak,gumifújó kompresszor gyárilag van a kocsihoz ezért gondolkozok defekmentes abroncsban
A "defekttűrő" gumik egy szinte elhanyagolható előnyéért (bizonyos fajta nyomásvesztések esetén elgurulhatsz az első gumisig, aztán kuka) egy sor hátrányt szenvedsz el, nevezetesen a nagyobb rugózatlan tömeg és a merev oldalfal összes hátrányát, lásd sprőd rugózás, rosszabb menettulajdonságok, és persze az érezhetően magasabb vételár....
Szerintem vegyél "normál" gumit, az árkülönbségbe meg belefér egy trélerezés, ha mégis defektet kapnál menet közben.
Eladóvá vált, miután csak hazautazáshoz használtuk Barcelona-ból, 4 db Goodride SW 608Snowmaster, téli, 225/45 R17 94V, DOT: 3115 gumiabroncs. Itthon vártak a meglévők, ezért eladnánk. Futásteljesítmény 1800 km. (Egyszeri út.) Irányár: 12e Ft/db Üzenet privátban, ha lehet. Köszi!
205/55/17 téligumit keresek, ha esetleg van valakinek beragadt tuti ajánlata :)
Ez már rég nem így működik.
A kereskedelem technikája sokat változott az elmúlt 5-10 évben, a gumikereskedelemé meg pláne.
Kiskereskedőknél már nem ragad bent gumi, mert eleve nincs is saját raktárkészletük, ma mindenki a nagy raktárak polcairól rendel. (Ha valakinek van is esetleg saját cucca, az kizárólag a leginkább futó méretekre terjed ki, a keresett méret meg éppen nem az.)
A nagy raktárak viszont mindenféle trükkös kereskedelmi módszerrel megoldják (keress rá a topik keresővel a yield management kifejezésre, korábban már írtam róla), hogy a szezon végére ne nagyon maradjon gumi a raktárukban. Ami ilyenkor mégis marad, az a resztli, a rosszul eladható gumi, amit nem is nagyon érdemes megvenni. Viszont éppen a YM miatt ezeknek ilyenkor felfelé kúszik az ára.
Mostanában gumit az előszezonban érdemes venni ("előrendelési időszak"). Télit augusztus közepe és szeptember közepe között, nyárit február közepe és március közepe között.
Köszönöm a válaszodat, a menettulajdonságok ha változnak, akkor miben?
Nem változnak a menettulajdonságok.
Biztosan nem fog lefordulni az abroncs a felniről, ellenben egy picit érzékenyebb lehet az abroncs a mechanikai behatásokra (magyarul kerüld ki a kátyúkat, és ha járdára parkolsz, azt ne ötvennel tedd).
Van nekem egy Skoda Fabia-m, a nyári gumim pedig 165/70 R14 méretű. A lemezfelni amin ezek a gumik vannak, azok pedig 5x100 5Jx14H2 ET 35. Szeretném a lemez felnit lecserélni alura, úgy hogy megtartom a 165/70 R14-es gumikat, amit az újra kívánok felszerelni. Az alufelni amit vennék, 5x100 6Jx14H2 ET 36. Az lenne a kérdésem, hogy az itt leírt alufelnire rá tudom-e tenni a meglévő nyári gumi abroncsomat.
Felfujt állapotában csepegtessen a gumisod vizet a gumi és a felni találkozásához. Mint a tű hegye, olyan kicsi apró kis levegő buborékokat fog látni. Vsz megette az idő a felnid szėlét. Amúgy meg menj másik gumishoz, ha ennyit nem tud.
Régen hasonló gonddal küszködtem Ukrajnában, kamionnal. Több hete nézegettük a gumit, hogy hol ereszthet. Feladtuk!
A gumis nagyon egyszerüen megállapította. Kivette a szelepet, beleöntött kb 1 deci benzint, majd a szelepnél meggyújtotta, és gyorsan befogta. Azonnal kezdett kifújni a lyukon!!!! Azt mondja TÁM! (ott). Kishíján lefordultam a padról!! :-))
adott egy kb két éves abroncs, egy éve felnire szerelve. A nyár végén lassú defektje lett. kb egy hét alatt két tizedet enged a nyomásból, de érdekes, hogy 1,6 alá nem ment... Próbából a szelepet kicseréltük, de a helyzet nem változott.
Van valakinek ötlete, hogyan lehetne megállapítani a hiba okát? Tartok tőle, hogy ez terheletlenül, víz alatt sem fogy látható buborékot felmutatni...
Nem gyanus. Nem Gumi a profiljuk, szerintem erre most rajottek, es azabadulnanak tole. Foglalja a helyet, a kutya se veszi, logikus kiarulni es elfelejteni.
Nem gyanus. Nem Gumi a profiljuk, szerintem erre most rajottek, es azabadulnanak tole. Foglalja a helyet, a kutya se veszi, logikus kiarulni es elfelejteni.
Saetta infok. Egy online kereskedő oldaláról származnak.
A Bridgestone európai gumiabroncs gyáraiban készülnek. Egyelőre két mintázat érhető el a Magyarországon leggyakrabban használt méretekben.
A Saetta Performance a Dayton D320 EVO mintázatát vette át, valamint kötött forgásirányú futófelületi mintázattal rendelkezik.
A Saetta Touring a Firestone Multihawk-kal megegyező modern mintázat. Kis- és középkategóriás személyautókra tervezett, kiegyensúlyozott teljesítményű optimalizált gumiabroncs.
Ja, es akkor jonnek a markasak, 15-20e kozott. Hagyjuk, nehogymar egy 16 eves Swiftre 80-90e-ert vegyunk gumit, amikor az eves futas is alacsony, es a legnagyobb környékbeli hegy van vagy 10m magas.
Korulneztem a hasznaltak piacan. 5e-ert kb. 5mm-es gumik (ki tudja, milyen oregek) Hasznalt matador es tarsai 8e-tol, kozepkategoria 5-6 eves dot-tal 8-9e korul.
Ujban a kinaiak meg a szerbek indulnak ebben a magassagban.
A multkor valaki arult hasznalt vredesteint. Mondtam neki, hogy tekintettel arra, hogy hasznalt, adok erte 5e-t. Aszondta 9e-nel olcsobban nem adja. Az hasznalt. Ez meg uj lenne 6e-ert. (amúgy 9-10e korul kaphato)
Megkockaztatom, hogy ki se mozdult az auto ebben a szezonban abbol az alfoldi falubol, ahol most tartózkodik. A lenyeg, ha van egy kis ho vagy sar, ne akadjon el, es teligumi legyen.
Annyit kiszagoltam, hogy a marshal gyakorlatilag kumho. Ez utóbbitól nem idegenkednek, a Colt-ra gyari szerelesken raktak, es jól teszi a dolgat.
Csak elviekben kérdezem, nem áll szándékomban beleszólni a dolgodba. Nem lenne célszerűbb ilyen esetben inkább egy fiatal, jó állapotú, Marshallnál nevesebb, használt garnitúrát venni ilyen célra? Kis méretben bagóért kapni jót.
CONTINENTAL PREMIUMCONTACT 2 NYÁRIGUMI 185/60 R14 82H 4 darab eladó!
Eladó 4 db Continental Premiumcontact 2 nyárigumi 185/60 R14 82H méretben.A gumikon van 5 mm profilmélység és mind a 4 db 0411 DOT számmal rendelkezik. Irányár:5000 Ft/db!Vas megye Bük(Bükfürdő)
Seat Cordoba-ra (gyárt. 2001) szeretnék nyári gumit venni, lehetőség szerint budapesti átvétellel, esetleg szereléssel.
Méret 185/60 R14
Prémium és másodvonalbeli ajánlatok érdekelnek. Elsősorban Goodyear Effecientgrip Performance, Falken SN832, Dunlop Sport BluResponse, De más típus szóba kerülhet.
A zsír új gumimba én is kaptam anno egy fémdarabot, az úgynevezett "gombával" lett javítva, és gond nélkül el is használtam ezzel a "hibával" a gumiabroncsot.
Sziasztok, a Saette markarol hallott mar valaki valamit? Alig van rola talalat, gondolom, valami ujabb cucc lehet... allitolag a Bridgestone csoporthoz tartoznak es az olaszok allitjak elo. Koszonom szepen
Sziasztok! Kaptam egy szöget a hátsó gumimba. Régóta ott van, a telet így vészelte át a pihenőidejében. Most újra feltettem a kerekeket, és rájöttem hogy nem csináltattam még meg, alig ereszt. A kérdésem az lenne a szakiktól, hogy mi a véleményük a "gumikukac"-os javításról? Az, amikor kívülről fűznek be egy szálat a lukba. ( nagyon régen volt így javítva egy gumim és semmi baja sem volt)
A mostani gumit is nemsokára cserélnem kell, nem sokat megy már el, azért gondoltam erre. Jó megoldás? Ha igen akkor az Őrs vezér tér környékén nincs valaki aki csinál ilyet?
A vízelvezetése megfelelő, mert mély a profilja még. Hideg úttesten és havon azért nem tapad már, mert megkeményedett. Ezért tudod elhasználni nyáron, mert a meleg aszfalton valamennyire felpuhul. Sőt, a túl melegen nagyon is felpuhul, ezért kell ésszel menni, ha nagy a forróság.
Télre mindenképp újat veszek. Fura, mert havat(meg fagyott utat) kivéve nagyon jól tapad... olyan, mintha nyári lenne. Vízen kimondottan stabil.. érthetetlen számomra...
Ha úgysem futnál neki vele a következő télnek, akkor hagyd fent. Ha nagyon forró lesz az aszfalt a kánikulában, legfeljebb visszaveszel egy kicst a tempóból.
Főleg gumisokhoz(vagy bárkihez, akinek van tapasztalata a válaszhoz) szól a kérdésem.
Adott egy 1000 kg-s autó. Használata napi 2*20 km munkába járás 100-as sebességgel. Nincs száguldás.
Csak téli gumi van hozzá, 2011-es Micheline Alpin(talán A3?). Kb 7 mm-es. Sajna téli körülmények között nagyon rosszul muzsikáltak, szóval jövő télre kell 4 új. Persze most jön a tavasz, kell 4 nyári is.(vagy 4évszakos, de az most mindegy).
A most fenn lévő téliek(amik hidegben, havon nagyon nem tapadnak) viszont a mostani időben, szárazon és nedves úton is nagyon jól tapadnak. Mentem vele nyomvályús úton szakadó esőben, és meg sem dobja a víz.
Szóval a kérdés az, hogy mi lenn, ha fennhgynám még ezeket nyáron, aztán utána jönnének az újak télre?
Természetesen fő a biztonság, a sajátunké és a többi közlekedőé is, szóval ha ez nagyon rossz ötlet, akkor kuka!!!
Régebben biztos, hogy a Conti temesvári gyárában készültek bérmunkában, 4-5 évvel ezelőtt volt ilyen gumim az akkori Volvómon, több tízezer km-t mentem vele és kifejezetten elégedett voltam, szerintem simán hozta egy jobb középkategóriás gumi tulajdonságait.
Hogy azóta mi vele a helyzet, nem tudom, egy holland gumis nagyker saját márkája a Tyfoon, lehet, h. már máshol készül.
Azért érdekes dolog, hogy máskor képes vagy féloldalas kommenteket írni gumis dolgokról, most pedig ügyesen elkerülted a válaszadást.
Akkor szoktam féloldalas kommenteket írni, ha
a) tudom a választ ÉS
b) megfelelő háttértudásom is van a válasszal kapcsolatban ÉS
c) van hozzá kedvem ÉS
d) van rá időm.
Ebben az esetben tudtam a helyes választ (pontosabban: tudtam, mit kell belinkelni az aszimmetrikus gumik felszerelésével kapcsolatban), de a fizikai magyarázatot nem ismertem.
Mivel a c) pont és a d) pont ugyanakkor fennállt, ezért kikerestem a szóban forgó gumi teszteredményeit, és mivel mindenhol egyöntetűen a gumi vizes tudását dicsérték, azzal próbáltam igazolni, hogy jól van tervezve a gumi, hogy a független teszteken is remekül teljesített. Ami nem magyarázat, de érv.
Szánom-bánom, hogy nem rendelkeztem a kellő ismeretekkel "a zárt térben lévő nyomásviszonyokról", de most már sürgősen beiratkozom egy autómérnök-képző egyetemre!
Nagyjából helyes, bár a valóságban előre és hátra is kifröcsköl akármelyik oldalra van felrakva, csak a barázda végénél van egy olyan rövid szakasz amikor csak az egyik irányba tud.
Ezexerint egyik oldalon előre / oldalra fröcsköl ki a gumi alól a víz, a másik oldalon hátra / oldalra. És nincs jelentős különbség a kettő között a valós használatban.
Ezzel a megjegyzéssel csak azt igazolod, hogy halvány lila fogalmad sincs hidrodinamikai jelenségekről.
Az ember általában azért tesz fel egy kérdés, hogy arra értelmes, elfogadható választ kapjon. Tudod, ez vitte mindig előre a tudományt, az emberiséget. A felvetett probléma nem olyan bonyolult, mert egy 10-12 éves gyerek megérti. Persz van akinek erre 50 év sem elég.
Nem a fröcskölés a lényeg, hanem a menetbiztonság. Aztán van hidrodinamika, ha esetleg hallottál róla. Továbbá az sem mellékes, hogy az autónál nem az állóhelyzet, hanem a haladás a lényeg és a hidrodinamikai hatás függ a sebességtől. Na, de mindegy, aki nem érti, az nem érti. Annak teljesen felesleges magyarázni. Aki már a gyökvonásnál, négyzetre emelésnél megakad, annak hiába magyarázza bárki az imaginárius számokat.
Teo bácsi. A hidrodinamika kényes tudomány. Nem vagyok biztos benne, hogy elég lesz számodra a szavam de megpróbálom megvilágítani.
Amikor a gumi kipréseli maga alól a vizet ott nem a zárt térben lévő nyomásviszonyok érvényesek mivel a vájat két vége nyitott. Így eleve felejtős az a marhaság amit a fék működésén felnevelkedett fotelfizikus állít, hogy"oldalra nyomja" és egyik esetben kifelé a másikban befelé. A víz egyszerűen arra fog menni amerre szabad útja van és köznem a nyomása nem változik. Előre és hátra. Értelemszerűen eközben nem nyomja semerre sem az autót. Az meg kb a kutyát nem érdekli, hogy merre fröcsköl, talán csak a gyalogost aki mellette áll.
Ja, biztos nem akadt egy ferde vaslap meg egy slag a nagy gumigyártók fejlesztőlaborjaiban. Szerintem te ne vegyél aszimetrikus abroncsot, nehogy az esővíz-ferde aszfalt együttható miatt leess az útról.
Pontosabban nem a kocsi alá, hanem a kerék közepe alá. Na de ha kiszorítja egy 2 tonnás autó, akkor minek a vízkivezető árok a gumira? Akkor ez csak egy szimpla vakítás.
Számtalanszor felmerült már itt a topicon a kérdés. Csak vissza kellene olvasgatni annak, akit jobban érdekel. Diablo is leírta már, hogy ez így jó! Az egyik oldalon kifele tolja a vizet, a a másik oldalon befele, a kocsi alá. Végülis tökmindegy. Azért nem gyártanak kétfélét (jobbost-balost), mert feleslegesen komplikálná a dolgokat (rendelés, szállítás, szerelés, minden)
A többi szimpla okoskodás. Egy másfél-két tonnás autóról beszélünk, ami tömegénél fogva kiszorítja maga alól a vizet, már amit az aszimetrikus mintázatú prémiumkategóriás sportos abroncs vízelvezető vájata nem vezetett el. Kifelé, vagy befelé.
Azért érdekes dolog, hogy máskor képes vagy féloldalas kommenteket írni gumis dolgokról, most pedig ügyesen elkerülted a válaszadást.
Persze bizonyos esetekben lehet azt mondani, hogy a kérdező "hülye", meg totál nincs képben, de egy egyszerű kérdésre mindig adható egyszerű válasz. Persze ha az illető tudja a választ.
Jelenleg én is a "hülyék" közé tartozom, mert érdekelt volna a válasz a konkrét kérdésre.
Az eddigi mellébeszélés nem válasz csak figyelemelterelés.
Ehhez csak ismerni kell a fizikai törvényszerűségeket. Hogy miért nem gyártanak más forgásirányú gumit azt nem tudom. Lehet, hogy jól tapad az úton, folyamatosan a cápabőr hatásra hivatkozik, csak az oldalirányú hatásról nem beszél a gyári leírás. Különben várom autómérnökképző egyetemek véleményét.
Csak a lényegről nem beszél, de máshol sem! Arról, hogy a mintázatnak van oldalirányú hatása. Semmi baj nem lenne, ha gyártanának ugyanilyen, de ezzel szimmetrikus gumit az autó másik oldalára, azaz két azonos, de más forgásirányút.
Amin csak annyi lenne a különbség, hogy a ferde vízárkok pontosan ellenkező irányú szögben vannak.
Nem az első eset, hogy sokszor olyan kézenfekvő fizikai törvényszerűségeken megy a vita, amihez még diploma sem kellene. Nem vonom kétségbe, hogy jól tapad a vízen, azt nem tudom ellenőrizni. A gyári leírások folyamatosan a cápabőr hatásra hivatkoznak. De egy kukk sincs az oldalirányú hatásról. Ha rálocsolok egy ferde fémlapra, az eltolja oldalirányba a fémlapot. Ez annyira kézenfekvő, hogy nem is értem, erről az oldalirányú hatásról miért ne ír sehol a gyártó?
Mindenesetre várom autómérnök képző műszaki egyetemek válaszát.
Nem az első eset, hogy az autógyártók, - de itt most gumigyárról van szó, - valamit elrontanak és autók tíz, vagy százezreit rendelik vissza.
Szerintem felejtsd el ezeket a jelöléseket. Ha vízen jól tapadó gumit akarsz, akkor vegyél olyan gumit, ami jól tapad vízen, ne pedig olyan gumit, ami a jelölés szerint tapad jól vízen! Szerintem...
Akkor ezt kiveséztük! A rövid következtetés nálam a következő: Mindegy milyen rovátkák, árkok, csatornák vannak a gumin, ugyanúgy tapad vizen. Mert ugye az asszimetrikus gumik két oldala nem egyformán találkozik az út felületével. Tehát egy jó látványos mintát kell csak kitalálni a gyáraknak és a sok paraszt már veszi is mint a cukrot!
Márpedig ennél a guminál ez a vízelvezető mind a két oldalon azonos irányban mozdul el, azaz a vizet egy oldalra tolja el. Abban van a nagy tévedés, hogy sokan azt hiszik, hogy az aszfalton levő víz nem befolyásolja a kocsi haladási irányát.
Nah, én itt zárom rövidre a vitát. Ha baj van a gumival, tessék lecserélni és mellé a Uniroyalnak panaszkodni, hogy mennyire megvezetik az embereket plusz ugyan tudják-e, hogyan viselkedik a víz a gumi alatt, ha visszafelé van a ferde árok.
Szerintem legközelebb kérj gumimérnöki szakvéleményt a vásárolt gumikhoz. Pont.
Így van felszerelve a gumi. Amikor a kocsi meg, egy kis felületen érintkezik az aszfalttal. A víz benn van a vízelvezető árokban. Amikor a kerék továbbgördül, az árok aszfalttal érintkező felületén a vízelvezető árok oldalirányban "elmozdul" Márpedig ennél a guminál ez a vízelvezető mind a két oldalon azonos irányban mozdul el, azaz a vizet egy oldalra tolja el.
Abban van a nagy tévedés, hogy sokan azt hiszik, hogy az aszfalton levő víz nem befolyásolja a kocsi haladási irányát. De ha csak arra gondolunk, hogy hasast ugrunk a medencébe, az milyen sérülést tud okozni? Pedig az nem 130km-es sebesség! Ha a kezünket lassan merítjük be a vízbe, semmi probléma. De ha erővel rácsapunk, milyen fájdalmas lehet! Pedig ott közel sincs olyan erőhatás, mint egy 130-as tempóval haladó autónál. A másik: nagynyomású vízzel acélt, üveget vágnak. Milyen erőhatást lehet átvinni vízzel?
Ha egy rossz ételtől csak 10% lesz rosszul, attól ég az étel lehet romlott.
Azért, mert a vezető figyel. Úgy látszik, sokan nem értik a fizikai törvényeket. Ha minden annyira tökéletes lenne az autógyártásban, akkor mégis miért van, hogy időnként több tíz, vagy százezer autót hívnak vissza a gyárak rémülten, hogy elrontották.
Egy 2 tonnás személyautónál, (Mercedes) 130-as tempónál, igenis minden "csekély" dolog befolyásolja a menetstabilitást.
Azért több angol nyelvű honlapon is találtam erre vonatkozó értetlenséget, kérdést, de azokra sem volt a gyártónak ésszerű magyarázata, csak azt szajkózza, hogy jó a gumi. Sőt egy gumiforgalmazótól az a választ kaptam, hogy a ferde rovátkolás a víz feltörésére való, (JUJ!) a paláston elhelyezkedő, a menetiránnyal párhuzamos árok pedig a víz elvezetésére! Csak tudnám, hogy a menetiránnyal egybeeső vájat hogyan vezeti el a vizet, az inkább arra való (lenne), hogy a kocsit egyenesben tartsa. Viszont attól a víz még ott marad. Szóval sok mellébeszélést, félremagyarázást és értetlenséget olvastam, de konkrét választ a kérdéseimre eddig nem. Még várok választ autentikus helyekről, ahol felsőszintű autóműszaki oktatás folyik.
Én már futottam rá vízre úgy, hogy a kocsi kormányozhatatlanná vált, de az szimmetrikus gumi volt, nem történt oldalra kicsúszás. Meg azért sem, mert észnél voltam, gyorsan reagáltam.
Látom, te is csak írsz, de nem olvasol/értelmezel.... A Conti a vezető prémium kategória, a semperit, barum, uniroyal pedig az almárka, közép illetve más gazdaságos márkák tulajdonosa. Ezèrt ìrta steve, hogy keresztanyu. Ehhh!
Lényeg, hogy áramlik. És mivel a gumi talajjal érintkező felülete nem nagyobb egy átlagos felnőtt kezénél, az irány mindegy, szól a magyarázat. És gyakorlatban is működik, sok pozitívat olvasni róla. Kár "túlgondolni". Madarak szárnya mozog, a repülőgépé nem, aztán mindkettő repül...
Hát, ha nincs jelentősége, hogy az egyik oldalon kifelé áramlik a víz az árkokon, a másikon a gumi közepe felé, akkor viszont ez a mintázat dolog egy nagy kamu. Akkor teljesen mindegy a minták iránya, formája, csak szemre kell vonzónak lenni ezek szerint.
1.1-es 206-os peugeotra kellene jó állapotú használt, vagy új nyári abroncs. Az autó második a családban kb. 3000 km. fut egy évben. Ha esetleg lenne valami előre is köszönöm.
Szerintem teljesen igazad van! Én ezért nem veszek ilyen asszimetrikus gumit. Kérdeztem már gumist is, de nem igazán értette ő sem a kérdést. Azt mondta, hogy biztosan jó az úgy ahogy van... És akinek nem jut el az agyáig, azt volán közelébe sem engedném!
Kezdem en sem erteni. Ugye nincs kulon jobb es balos, akkor mindegyik gumin ugyanugy vagy a jeloles, azaz ferde arok-outside, hosszanti-inside, ha a gumit vezeto oldalon kezdve rakod, akkor az utas oldalan 180 fokot fordul a gumi, azaz a ferde arok megint kivul lesz, igaz futasaban visszafele nez, a hosszanti belul lesz. Tehat majdnem tukorkep, max. az ferde arkok futasa valtozik. A gumi nem forgasiranyos, sot az sem szamit, hogy a ferdeseg "elore vagy hatra" nez! A ferde outside, a hossz. inside marad.
Azért van az, hogy a bal oldalon a vizet bevezeti a gumi alá, a jobb oldalon pedig kivezeti a gumi alól. Ilyenformán a kocsit gyakorlatilag balra eltolja, illetve a baloldali gumi vízrétegen tud futni. Ez félrehúzza a kocsit. Erről külföldi oldalakon is olvasta, ott is értetlenül álltak előtte.
Szerintem az történhetett, hogy a Continentalnál, ami a világ egyik legnagyobb gumikonszernje (és az Uniroyal anyukája) egyszerűen béna mérnököket és trehány minőségellenőröket alkalmaznak, így véletlenül gyártásba kerülhetett egy sorozat gumi, amit az egyik takarítónő rajzolt bele az Autocad-be. Ilyenek ezek a nagy nemzetközi gumikonszernek!
Nekem gumikereskedő magyarázta el, hogy a hosszanti, körkörös vájat feladata a víz elvezetése!!( nettó marhaság!)
Meg még ez is! Ő is olvashatná például ezt a topikot, és akkor tudná, hogy egész életét ilyen balhiedelmek szövik át.
Köszi a választ. jól szerelték, a gumi oldalán belül "inside" felirat van, tehát az a belső oldal. Csakhogy a jobb és baloldali gumik egymásnak nem tükörképei. Azért van az, hogy a bal oldalon a vizet bevezeti a gumi alá, a jobb oldalon pedig kivezeti a gumi alól. Ilyenformán a kocsit gyakorlatilag balra eltolja, illetve a baloldali gumi vízrétegen tud futni. Ez félrehúzza a kocsit. Erről külföldi oldalakon is olvasta, ott is értetlenül álltak előtte. Nekem gumikereskedő magyarázta el, hogy a hosszanti, körkörös vájat feladata a víz elvezetése!!( nettó marhaság!)
Ebből a gumiból nincs jobb és bal oldal, csak a belseje van megjelölve. Tehát a vízelvezető az egyik oldalon, kivezeti oldalra a vizet, a másik oldalon pedig bevezeti a kerék alá, hiszen ha a gumit megfordítom, hogy a hosszanti mélyedés belül van, márpedig az van megjelölve INSIDE felirattal, akkor a ferde árkok ugyanarra az oldalra tolják a vizet. Azon csodálkozom, hog y tíz emberből nyolc nem is érti a problémát.
RainSport vagy Expert3? Kis keresés után kiderül, hogy azok aszimmetrikus, de nem forgásirányos gumik, a lényeg a belső-külső oldalnak megfelelés. Tehát előlről nézve a kocsit (vagy hátulról), a két gumi egymás tükörképe. Szerintem neked rosszul szerelték.
A következő problémám van, amit nem értek. A kocsimon van Uniroyal asszimmetrikus gumi. Ezen a gumin fel van tüntetve a belső oldal, a forgásirány nincs. Viszont, a kocsira feltéve az egyik oldalon a gumi a vízvető vályuban a vizet kifelé tolja, a másik oldalon pedig befelé, a kerék alá, amin a gumi "megúszhat".
Miért van ez így? Nem lenne logikusabb, hogy mind a két oldalon a vizet kivezesse a kerék alól?
Eladóak az alábbi használt nyári gumik: 2 db 205/65R15-ös Goodride VH-680 94V DOT: 2013-as 2 db 205/65R15-ös Esa-Tecar Spirit 3 94V DOT:2012-es. (4 évszakosra váltás miatt)
6" szeles felnin a 185/55 hibatlan, akkor a 195/65-nek se lehet panasza egy 6.5" felnin (marcsak azert se, mert a 195/60 ala is latvanyosan kivanna egy 6"-nal szelesebb felnit.
sziasztok. érdeklődnék hogy valakinek nincs-e valami tippje azzal kapcsolatban hogy miért mozdul meg az auto lassú kanyarban alátekert kormánnyal. ilyen billenő, "megcsúszó vagy mozduló" hatása van, de nem koppanik és nem is lóg semmi az auton. lehetséges-e az hogy a gumi szűk a felnire? a felni 6,5J R15, a gumi pedig 195/65 R15 és már elég kopott
Rosszul gondolod. Ezek gumiból készülő gumiabroncsok. Vagyis valamennyire rugalmasak. Simán rá lehet csukni a konténer ajtaját. Csak kellő hidraulikanyomás kérdése.
Egy 2002-es évjáratú Ford Ka-ra keresnék 4 db új nyári gumit 165/65 R13 méretben.
Nincs konkrét elképzelés, de az autó korából és teljesítményéből fakadóan nem feltétlenül a prémium márkákat céloznám meg, inkább egy jó ár/érték arányú, vállalható minőségű középkategóriára gondoltam.
Tudnátok segíteni javaslatokkal, esetleg árakkal (aki illetékes ebben)?
Errol a gyartasi helyrol jut eszembe. Ujszeru, DOT 5013-as Michelin A4 ment a levesbe. (olasz gyartas). Sikerult helyette venni masikat, de ez DOT2015, es angliai gyartas.
létezik olyan oldal, ahol bármilyen kocsitípusra bármilyen felni rápróbálható, megnézni, hogy miként állna? Márkafüggetlen érdekelne, mert eddig csak konkrét felnigyártókét találtam meg...
Hajlok arra, hogy igaz, de akkor miert megy a kodosites, miert nem allnak ki a nyilvanossag ele azzal, hogy mi ezt mertuk, vegyunk meg egy adatot ugyanonnan, vigyuk el a sajto nyilvanossaga elott akkreditalt laboratoriumba, es merjuk meg azokat a tulajdonsagait, amiben ketelkedunk.
melyik gumimárka az, amelyiket Japánban gyártják a Japán gyártók közül?
Láttam már Brigit, Yokohamát, Toyót és Sumitomót is Made in Japan felirattal, de a helyzet az, hogy a drága munkaerő + rettenetes szállítási költségek kombinációja miatt egyszerűen versenyképtelenek lennének a japán gyártók, ha hazai gyártású gumikat forgalmaznának.
Amúgy a gyártási országnak kicsi a jelentősége, a gumigyártás lényegi része teljesen automatizált folyamat.
Szerintem a másik magyarázat még rosszabb (vagyis, hogy ekkora szórás van a gyártásban).
Pillanatnyilag nem tudjuk, mi a helyzet. Ad absurdum az is előfordulhat, hogy a tesztelők tévedtek. Ítélethozatal előtt fontos lenne tudni, egy helyen és egy időben készültek-e a gumik.
Maga az ADAC annyit ír, hogy
Auch ein Produkt der Marke Pirelli hat an dem Vergleichstest teilgenommen. Zwischen einzelnen Testreifen ergaben sich in verschiedenen Kriterien so deutliche Unterschiede, dass sich kein klares Bild der Produkteigenschaften ergeben hat. Aus diesem Grund werden die Testergebnisse dieses Produkts nicht veröffentlicht, da nicht sichergestellt werden kann, welche Ausführungsvariante der Kunde letztendlich bei einem möglichen Kauf erhält.
Ebben nincs benne, hogy melyik Pirelli gumiról van szó, illetve az sem, hogy pontosan melyik teszten tapasztalták a nagy eltéréseket.
És még egy érdekes dolog: az igaz, hogy most találtak egy adott típusból két gumit, amik eltérően viselkedtek. Viszont az ADAC 1998 óta tesztel évente kétszer, egyszerre két méretben 15-20 gumit. Azaz eddig kb 17 x 2 x 2 x 17 = 1156 gumit teszteltek (a kezdetek óta ugyanolyan mintavételezési technikával), és most először volt példa arra, hogy két minta között említésre méltó eltérés lett volna. Ez az esetek <0.1 százaléka. Azaz az esetek >99.9 százalékában megegyeztek a mintavételezés során beszerzett gumik.
Ez éppenséggel pont azt bizonyítja, hogy a gumigyárak meglehetősen egyenletes minőséget állítanak elő.
Esetleg ezt nem úgy nevezik, hogy Kelet-Európára optimalizált a gumi? (Mondjuk kevesebb tapadás, nagyobb futásteljesítmény? Vagy kevesebb tapadás, - az utak állapota miatt - erősebb vázszerkezet?)
Ilyet éppenséggel lehetne csinálni, de nem lenne ugyanaz a neve.
Míg autókból vannak K-európai modellek (például a Renault Thalia tőlünk nyugatabbra nem volt sohasem kapható), addig gumiknál nem tudok ilyenről. Már csak azért sem, mert a nagyobb gumigyártók eleve gyártanak "kevesebb tapadás-nagyobb futásteljesítményű" gumikat, meg erősített vázszerkezetű gumikat is Nyugat-Európába is.
Szerintem most feketén-fehéren kiderült, hogy van egy szar minta a k-európaiaknak és van egy jó nyugatra. Gondolom az egyiket véletlenül Csehországban vagy Lengyelországban vették meg.
Ez a te feltételezésed, nem a "fekete-fehér" igazság.
Meg lehet-e tudni valahonnan, hogy egy gumigyártó mettől-meddig gyártott egy adott profilt (pl.: Falken Ziex ZE-914 Ecorun, Fulda EcoControl HP, Kumho Solus KH18)
205/60 R16 -os méretben keresnék nyári gumit (évente kb: 10-12e km, város-előváros), normál stílusban vezetek.
Alacsonyabb árfekvésű (de nem kínai noname) is érdekelne.
"a Pirelli Cinturato P1 Verde mintánál tapasztaltak nagy eltéréseket a szakembereket. A különböző helyeken vásárolt abroncsok annyira másképp viselkedtek, hogy a két autóklub szerint gyakorlatilag kétféle abroncsot forgalmaz ugyanazzal a névvel a Pirelli."
Szerintem most feketén-fehéren kiderült, hogy van egy szar minta a k-európaiaknak és van egy jó nyugatra. Gondolom az egyiket véletlenül Csehországban vagy Lengyelországban vették meg.
Ekkora keretből szinte minden kijön. Talán a Michelin nem. Látod, alább kaptál 20 alatt ajánlatot Contira meg Dunlopra, azokkal nem nagyon nyúlsz mellé. De nem tudom, milyen kocsira, milyen használtra kell. Szerintem egy átlag sofőrnek bőven megfelel a Vredestein is. Pirelli P7-et én nem vennék, a visszajelzések nagyon vegyesek róla, és annyiért van sokkal jobb gumi is.
Falken 914, meg Semperit speed life pl. De gyakorlatilag pénztárcafüggő. Ma voltam a zósanba, és van ilyen méretben Firestone. Gondolom a metro áruház is fog akciózni hamarosan.
Sziasztok! Városi 1.4 benzin szaladgálós kocsira vennék 4 új nyári gumit, nankang gumik nagyon death metalosak? :))) cx668 -as típust néztem, olcsón mérik 165/70 r14 méretben be lehet vállalni vagy abszolut felejtős?
Elkoptattam pár készlet Yokohamát. A520, A539, Parada, Ez az Advan Neova a nyárik közül, illetve téliben az AVS Winter sport, V901, és V902.
Az első kettő már ha leesett egy kis pára akkor rögtön úgy gondolta, hogy mit képzelek én, ők száraz gumik, a mintázatuk ellenére. Az 539 kicsivel jobb volt mint az 520, de ha csillogott az aszfalt akkor mint a párzó csigák a takonyfürdőben. A Parada felhagyott ezzel a szokással, kb 50%-át tudta nedves úton és esőben mint a száraz viselkedése.
Nos az AD08 jobb nedves úton mint a Parada. Jobb mint az AVS-ek. Azt mondanám, hogy majdnem olyan jó mint egy komfortgumi.
Az eső viszont késztessen megfontolt vezetésre mert 150 fölött már egy kis vízfolton is felúszik. 100 fölött a nagyobbakon. Városban valószínűleg nem lesz gond.
Sziasztok! BMW E61 525D -re keresnék nyári gumikat. Most 245/40 R18 defekttűrő Pirelli van rajta, nem volt rossz amíg el nem használtam őket, de éppen építkezünk, így nem szeretnék 55-60 -at kiadni darabjáért. Tudnátok esetleg javasolni valami normális nyári gumit az olcsóbb szegmensből?
olyan teszt ahol csúszkákkal lehetett állítani a mért tulajdonságokat.....
az oldal utolsó negyedében található :D
Fékút száraz úton:20%
Fékút nedves úton:25%
Fékút jégen:30%
Kapaszkodás jégen:25%
Zajszint:0%
Kigurulás:0%
Kopási kép:0%
ilyen beállítással a 2.helyen van, de ha a mért értékeket megnézed azok kivételével amit kinulláztam, azért nem rossz...és ha nem számítanak azok a tényezők amiket kinulláztam, a fentieket meg máshogy osztod el, akkor is az első 4-5-be végez...
Mi mostanában a best buy 205/55 R16 nyári gumi kategóriában. Egy 2010-es Renault Megane 3-ra kellene. A kocsit használom mindenre, tehát egy értelmes gumi kellene rá ami azért jó esőbe is mert nem szeretek poroszkálni. Leginkább ingázásra és pályázásra használom a kocsit, de szeretem biztonságba tudni magam. Szezon futásteljesítmény kb 6-7000 km között van, tehát nem baj, ha jobban kopik de cserébe jobban is tapad Előbb fog nálam elöregedni mint elkopni.
Pedig a Marsoguminál is árulják, meg egy csomó helye.. a téligumi tesztjét néztem ennek a márkának, a MIchelin-Goodyear párosítás környékén végzett, szóval olyan rossz nem lehet a nyárija se...12500-16000 -ig vannak árazva /db
Gumivásárlás előtt állok, 225/45 r17 méretűt vadászok. Kinéztem egy Hankook gumit, 94-es súlyindexszel. Alapvetően az autó nem igényelné, elég lenne a 91-es.
Célom az lenne ha már ilyen malomkerék méretű kereket rakok fel az autóra, lehetőség szerint a rugózatlan tömeg minél alacsonyabb legyen.
A 94-es indexű Hankook mennyivel nehezebb egy 91-es indexszel rendelkező guminál? Van jelentős különbség? Érdemes vele foglalkozni?
Most kicsivel 30k km fölött lehet benne és még épp nem érte el a 4 mm-s jelzést (úgy fél-egy millivel még fölötte van). Tehát 3-3,5-öt kopott két szezon alatt. Inkább 3,5-öt. Úgy gondolom egy szezont mindenképpen hordom még, és utána vagy leteszem, vagy megyek vele még fél-egy szezont de az már a végén ősszel nagyobb esőben necces lenne.
És nem kímélem, kanyarban amit bír, cserébe nagyon ritkán pörög ki a gumi nálam. Nagy autópályázások sincsenek.
5-10 ezer semmiképp nem reális, ha sokat fogsz autópályán menni akkor a minimum 20 ezer szerintem számolható, városban a 30k szintén bőven megvan.
215/55 R16 nyárit keresek olcsón (jöhetnek a szar kínai márkák is, majd én választok a felsorolásból..), akár lehet használt de akkor 6 mm mély mintázatú legyen..Használtba ne legyen kínai..
Megnéztem a neten az Apollo Alnac 4G és a Vredestein Sportrac 5 mintáját és egyformának tűnik, ráadásul a gyártó is azonos. A néven kívül van különbség a két gumi között?
Nyári gumit keresek Suzuki SX4-re, 195/65 R15 méretben, max 13000Ft/db áron. Évente ~10000km-t megyek a nyári szettel, kb. 60% autópálya, 30% országút, 10% Bp, kevéske erdei út.
A jelöltek:
Firestone Firehawk TZ300
Vredestei Sportrac 5
Ti melyiket választanátok? Ennyi pénzért, vagy olcsóbban van-e jobb nyári gumi a hazai piacon?
Akarod őrületbe kergetni kedvenc gumisodat? A gumi megrendelésekor kösd ki, hogy idei DOT-számú (azaz idei gyártású) gumit kérsz. Ez az elvárás különösen e sorok írásakor, azaz még így az év eleje felé csal érdekes grimaszokat a gumis kolléga arcára.
[...] Bővebben!Tovább »
A Kormoran-t én személy szerint nem, a Debicát meg inkább téliben. Barum, Matador esetleg. De ez csak egy vélemény. Meg ha írsz konkrét méretet, lehet, hogy tudnak a topicon előforduló gumisok valami jó deal-t, legalábbis az utóbbi hetekben elég jó árakat írtak.
Van. Céges autóra tettek nekem ilyet, a vállalatnál az ezzel foglalkozó ember nem nézett mást a beszerzésnél, csak az árat (télire vett "jó" kis Infinity-ket, azzal ugyanez volt a helyzet - a saját autómon lévő Debica gumik tönkreverték). Nem jó. Én mindenkinek azt tanácsolom, hogy tegyen hozzá pár ezrest, és vegyen legalább egy normális harmadmárkát vagy valami olyasmit.
Nem egy és nem két baleset történt már, ahol a képek alapján is világos volt, hogy a gumik állapota is közrejátszhatott. És azok még csak az olyan balesetek voltak, ahol a képeken, videókon látni lehetett a gumikat.
Hirtelen a tavalyelőtti Audi vs. Honda jut eszembe Vác mellett a 2-es úton.
Ha a rendőrség a kaszálás helyett inkább ezzel foglalkozna (segítő szándékkal, nem a polgárt direkt szívatva), akkor lehet, hogy kevesebb folyna be a kasszába (amit úgyis ellop valaki), viszont kevesebb ember sérülne/halna meg.
A delikvens vesz egy autót, eszébe sem jut megnézni a gumiméretet. Pedig nagyon kellene, mint az alábbi ábra is mutatja. Törném el a kezét, aki ezt összehozta azon az autón.
Szoktam gumihirdetéseket olvasgatni. Olyanokat írnak le, hogy a tudatlanságtól kihullik a maradék hajam. A másik szerencsétlen -aki egveszi- meg szó nélkül benyeli, ahelyett, hogy utánanézne. Aztán nem megy fel, beleér és még ez a jobb. Mert le is eshet vele az útról és azt sem tudja mitől.
Szia! Kezdjük azzal, hogy beírod, pontosan milyen kocsiról van szó (típus, évjárat, motor). Annyi biztos, hogy ez a konfiguráció nagyon nem jó (eddig se volt jó).
Üdv lassan aktuális ezért megkérdem hátha tud valaki segíteni :) Nyári gumi szettemből a hátsó gumik cserések, érdekes most néztem hogy nem egy méret: - első 225/45r17 - hátsó 215/50r17
Elsők még nem rossz állapotúak, érdemes egységesíteni tehát ugyan olyan méretet venni mint elől vagy jó ez így? Neten melyik oldalról érdemes gumit venni, felénk a gumis elég drágán rendel :)
buszra keresnék 295/80 R22,5-es gumikat, leginkább használtat. Van ötletetek, merre induljak? A google-n túl vagyok, a kínálat nem túl nagy, és a találatok egy-két kivételtől eltekintve nem túl relevánsak (felhívtam őket).
Felnit szeretnék venni és a gyári méret elöl: 8.5Jx19 ET48 hátul: 9.5Jx19 ET48, viszont bárhol nézem nincs ilyen méret csak más ET. Mekkora eltérés ami még belefér?
Ha más lenne a szélesség mondjuk 9J elöl-hátul, vagy elől is 9,5J vagy hátul is 8,5J? Tudtok ebben segíteni? Néztem az ET számítást de nem vagyok biztos benne hogy jól értem.
0715 a dot száma. 205/55r16 a gumi. Mindezért kb 40 pénz.
Ja hogy ez használt....
Azzal nagyon óvatosan kell bánni. Semmiképpen ne adj érte úgy pénzt, hogy előtte gumis nem vizsgálta át.
A nyári szettemet most adtam el, Misi P3 volt ugyanebben a méretben, 6.5 mm mintával, szintén 2015-ös DOT számmal. Már most, a szezon előtt a hirdetés napján eladtam - kerek 60-ért.
Szerintem rosszul áll hozzá, nála a pohár félig üres. Pedig azt is gondolhatta volna, hogy mekkora fasza gép a Tipo, hiszen az indexkar még egy ferkában is megállja a helyét.
A T meg a H jóhogy kiesik, ha az autónak nagyobb a végsebessége ezeknél, akkor nem ajánl olyat hozzá a gyár sem, akármilyen jó vétel.
A 205/55R16 méretet manapság tipikusan az alsó középkategória használja. Astrák, Golfok, Octaviák, Mégane-ok, 307-esek, Focusok. Ezeket az autókat mifelénk az 1.4-es, 1.6-os szívó benzines motorokkal, vagy a legkisebb elérhető dízelekkel adják el. A 210 km/h végsebesség a tipikus 205/55R16 felhasználók számára valami távoli, elérhetetlen párhuzamos valóság lehetősége....