A jövedéki adó az üzemanyag árakon fix, csak az ÁFA változik értelemszerűen a MOL árával egyenes arányban! Az aktuális jogszabályok alapján jelenleg, ahogy én tudom: http://www2.pm.gov.hu/web/home.nsf/portalarticles/9C7C17FBAFECC901C125726B003EB77F?OpenDocument
Ha így utána számolunk, akkor a jelenlegi gázolajárból (317 Ft/liter) 93 Ft a jövedéki adó és 37 Ft/liter az ÁFA. MOL netto eladási ára ezek alapján kalkulálva 187 Ft/ liter. Tényleg igaz, hogy az üzemanyagok adótartalma (jövedéki + ÁFA) majdnem az eladási ár felét kiteszi. De: Ha 9%-kal csökken az olaj ára és a MOl is ennyivel csökkentené az gázolaj eladási árát, akkor: 187*0,9= 168 Ft/liter + ÁFA = 202 Ft + 93 Ft = 295 Ft/liter-nek kellene lennie az eladási árnak! Szerintem: szemét banda mindkettő! Az eredeti kérdésed jogos, én sem értem. Kíváncsivá tettél; csak lesz itt valaki "igazi" bennfentes, aki pontosan elmagyarázza ezt nekünk.
úgy értettem, hogy nem mind1, hogy 310Ft-os árnak zsebeli be az adóját az állam vagy egy 250Ft-osnak. Minél magasabb az üzemanyag ár (fogyasztást vegyük állandónak) az állam annál többet kaszál no meg persze a MOL és társai is. De akkor is mocskos dolog egy 9%-os csökkenésnél pár forintos csökkentést kihozni.
Én is egy automata váltós ceed-en gondolkozom. Írtad hogy van direkt átviteli kuplung is (lockup). Ezzel mi a tapasztalatod? Lehet érzékelni amikor direktbe kapcsol? Vannak akik ezt a funkció mint egy újabb sebességi fokozatként említik, mivel a motor és sebesség váltó közötti slip megszűnik és a váltó jobb hatásfokkal üzemel.
Elég, ha csak egyszer kell. Ez nem mindenapos használatra készült (hanem baleset esélyének az elkerülésére). A szervókormány az igen, meg a központi zár.
A Traction Control (TC), szinte ugyanazt a feladatot végezte el, mint az ESP, mert az egy olyan elektronikusan működő motorvezérlő rendszer volt, amely segített a kerekek túlpörgését kiküszöbölni... sokszor kanyarban is belenyúlt, hogy ne menjen ki a segge a kocsinak.
zárjuk le! bármilyen biztonságtechnikai eszköz, ABS, Kipörgésgátló, ESP, légzsákok, stb stb mind jó dolgok és meglétük fokozzák a biztonságot! aki mást mond az hazudik! :)
A turbó is belevihet meredek szituba, ha agyilag olyan szintü a sofőr, hogy azzal még belefér egy gyors előzés. Az anyagi vonzat az érthetőbb ok, mint valami magyarázat.
Csak azért érdekesen számolnak. Az ember azt gondolná ha 9%-ot esik Ft-ban a gázolaj ára akkor legalább egy 25Ft-os esés következik be, erre azt írják, hogy 6-8Ft-os csökkenéssel kell számolni. Most akkor hogy is van ezzel a 9%-al? Milyen árszintek veszik a 9%-át? Józan paraszti ésszel a csúcsárnak a 9%-át veszik, hiszen innen esett 9%-ot. A csúcs az legyen 310FT, annak a 9%-a Ft-ban 27.9Ft. Akkor mi az 6-8Ft-os esés? Miért nem 27.9Ft-tal lesz olcsóbb a gázolaj? Ha valaki tudja világosítson már fel engemet plíz. Vagy a világpiaci és kiskereskedelmi ár között ekkora differencia van? Ez sem lehet mert akkor miért van az, hogy mikor felfelé meg a világpiaci ár akkora ugyanakkora mértékben emelkedik a kiskereskedelmi ár is. Szóval nem értem. Ossstoba vagyok. :)
Akkor most már végre vége a tanórának?:) Én nem autózom határon, ezért a rendes napi használat során meg vagyok nélküle. Mint ahogy a körforgalmakba is simán mentem be/ki az elmúlt 12 évben:). (Természetesen attól még nagyon jól lehetne illusztrálni az ESP jóságát mondjuk egy körforgalomban.)
Sokadszorra elismerem, sajnos - akár önhibámon kívül is - adódhat olyan szituáció, amikor jól jöhet. A havas, csúszós utat csak példának írtam, ilyen esetekben nagyobb eséllyel fordulhat elő olyan, még normál vezetésnél is, amikor kisegíthet a megléte.
pontosan! pl.: a német kereskedésekben nincs is olyan felszereltség hogy ESP nélkül! mondjuk én is "csak" egy ExLimet rendeltem, azonban hasznos kütyü. bár azonban van egy negatív hátránya is ( persze nem mindenkinél ) de bátrabbá tesz és olyan helyzetekbe is belemész, hiszen ott az esp majd megfog, de azért az sem mindenható!
A kitörésgátló egyáltalán nem csak havas csúszós útra jó. Épp a Forma1 a jó péda, ahol potyognak a pilóták nélüle a száraz pályán is, ugye ők szinte mindíg határon autóznak ezért látványosan emberi beavatkozásra (vezetési tudásra) van szükség nélküle
Ahogy Greg is írta a körforgalmas példát, sokkal biztonságosabb az autó viselkedése, És egyébként sem a napi használatba van a lényege, hanem határesetekben, kényes közlekedési szituációkban. És életeket menthet, ugyanúgy , mint a légzsák, amit senki soha ne lásson működés közben.. A baj az, hogy túl sok felárat kérnek érte. De előbb utóbb ez is része lesz az alapfelszereltségnek
Köszi, ezek tényleg meglehetősen szélsőséges értékek. Minden érvet és ellenérvet ismerek már a C'eed benzin vs diesel ügyben - asszem csak a tesztvezetés után fogok tudni dönteni...
Ismétlem, tisztában vagyok egy ESP jelentőségével. Csak azért normál használat mellett nincs napi (de még csak heti, havi) szinten sem szükség rá. Ettől még persze komoly érv ez is az EX mellett, tudom, hogy elég ha 10 év alatt csak egyszer avaktozik közbe, de akkor életeket ment. Ugyhogy emiatt nem kell Forma-1-et néznem (nézem azt más miatt eleget:).
Szóval megértem, ha vki "csak" EX Limited-et vesz - vkinek már ez is kompromisszum, mondjuk, ha pl. eredetileg csupán LX Plus-t akart volna.
Valaki rendelt már ilyen <a href="http://www.kiamotors.hu/kia/extra.aspx?car=12" target="_blank">hátsó szárnyat</a>? Esteleg van már tapasztalata is? Igazából az érdekelne, hogy csökkenti-e a "hátfal" bekoszolódását, vagy csak esztétikai szerepe van.
Nem is kell 100 rugó hozzá! Az a GTQ házhoz szállítva kb 10-12.000Ft lesz, vagy nevetségesen kevesebb.vettem már 2.5€uróért is ilyet. Veszel egy 16-os komponens szettet max 15-20.000Ft-ért, tápkábel, hangszórókábel, beszerelés, max 40-50.000Ft az egész, és kész. Neme szabad drága trendi holmit venni, ment az csak divat. Hidd el, az a JBL GTQ, ami már nem kell senkinek, lever sok drága puccos holmit. Csak annak 100.000Ft kategória az értéke.
Lesz minőség, dinamika, basszus. Ha fejleszteni akarsz, veszel majd egy kiseb ládát, és kész a 3 utas rendszer. Hidd el, az a legegyszerűbb, és a legjobb, kevés pénzért.
Nekem most a gyári van, de nagyon hiányzik a jó hangzás. Nem volt még kedvem nekiállni, pedig a garázs polcon hentereg egy JBL Power 4040, ami szintén a felső kategória. 9000Ft - ebay :-D és a Phase linear láda. Ez mind a megane-omban zenélt. Olcsón, jól.a 13-as Canton kompo szettemet eladtam, mert ide 16-os kell.
Autó HiFi-hez nem nagyon értek, úgyhogy várok minden hasznos tanácsot! Az erősítő nélküli "upgrade"-el kapcsoltban valószínűleg igazad van, de mivel erre a project-re nekem sincs több 100e Ft-m, ezért kis lépésekben fogok előre haladni.
Neked egyébként most mi van a kocsiban? A gyári cucc? Ha nem, akkor mi, és mit tervezel még esetleg kicserélni?
Ja, igen a rádió. Ezzel nem tudom, hogy mit lehetne csinálni. Konzultálnom kéne egy szakival, hogy vajon a fejegység ilyen gyenge, vagy az atennából "szökik el" valahol a vétel?
Nos, igen. A rádió, az szörnyen gyenge. A többi meg -- gyári cucchoz képest -- nem rossz. Nekem igazából a magas hangok hiányoznak. A mélyek nem rosszak, de kicsit olyan kopogósak, nem elég teltek (nekem). Félre ne érts, nem vagyok az a "minél nagyobb mélyládát, hogy még a rendszám is rezegjen" típus, de szeretem ha van dinamika.
Itt egy JBL GTQ 240 például. Valszeg 10-15 €uróért meg lehet venni. Volt szerencsém már 5 €uróért is ilyet venni, asszem kettőt is eladtam már belőle. A GTQ sorozatot belépő Hihg-Endnek is csúfolják. Igen jó, részletező, tiszta, dinamikus hangképe van.