Keresés

Részletes keresés

timetable Creative Commons License 2022.01.03 -1 0 74999

Elborult túratervek felé mutató kérdés:

A 70 kilométeres szakasznak egybefüggőnek kell lennie, vagy lejárhatom pl. az OKT legnyugatibb és a legkeletibb 35-35 kilométerét is, ha 70 órán belül maradok?

:)

Előzmény: fornit1 (74997)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.03 -3 2 74998

Végigkövettem én is ezt a nagyszerű vállalkozást, ezúton is gratulálok Joe-nak, (annyi baj legyen) elképesztő teljesítmény, szuper időzítés, és nem mellesleg humoros, ízes, élettel teli leírás!

 

Irigylem az elszántásgát és a kitartását, én hisztisebb vagyok. :-)

 

A magam részéről viszont gyorsan írtam egy afféle promó cikket erről a nagyszerű mozgalomról, felhasználva a 10 évvel ezelőtti jelvényeim egyikét és az Encs-Sátoraljaújhely túránk azóta is élénken élő élményeit. 

 

Turista Magazin - Élmény, kaland és kihívás: 70 óra alatt 70 kilométer a Kéktúrán

 

 

 

Előzmény: HEV (74996)
fornit1 Creative Commons License 2022.01.03 0 3 74997
HEV Creative Commons License 2022.01.03 -2 3 74996

Új túramozgalom indult a hétvégén. OKT 70 a neve.

 

Máris szépen szaporodnak a teljesítők, és nagy nagy gratuláció az 1. számúnak.   Nem akármilyen teljesítés volt.

_ZE Creative Commons License 2022.01.02 0 2 74995

Nomostan a "barlangok élvezete" az "csúszás-mászás nélkül" nem létező dolog :-D Szerintem :-P

Előzmény: jzp2107 (74994)
jzp2107 Creative Commons License 2022.01.02 -1 0 74994

barlangok élvezete csúszás-mászás nélkül :-)

nekem nagyon tetszett, ajánlom mindenkinek aki még nem látta

 

https://indavideo.hu/video/Magyarorszag_barlangjai_02_Angyalok_veriteke_Aggteleki-karszt

 

HEV Creative Commons License 2022.01.02 -2 0 74993

2017 év végéig létezik teljes statisztika és a sorszámok alapján a hiányzó 4 évet is jól hozzá lehetne tenni.

 

2017-ben az utolsó kiadott sorszám az 6118 , 2021-ben pedig 7732 tehát az utolsó 4 évben 1614 teljesítés volt, átlagosan 403.  A 2017-es 284 teljesítéshez képest ez elég nagy növekedés. A teljesítők száma nyilván nőtt, sajnos - persze ez magán véleményem - a teljesítések nagy része a teljesítmény irányába ment el. 

 

 

Pulmy Creative Commons License 2022.01.02 -2 2 74992

Tab! Igen az ember egy poros világvégi városnak gondolja mindaddig míg közúton érkezik ide, de ha szerencsénk van a várost körülölelő dombok valamelyikéről érkezni, akkor egy csoda vár rád. Gratulálok az újabb szakaszhoz, a hangulatos leírásodban jó volt veled lenni a túrán, már ha csak képzeletben is adódott meg.

 

Részemről 2021 továbbra is az AK-ról és az OKT-ról és a KDP-ről szólt és még pár tematikus út is belefért. az év nagy projektje Elsővel és CsG65 barátommal a DBV kiötlése, megvalósítása volt, mellyel reményeink szerint egy hiánypótló és népszerűvé váló mozgalmat hoztunk létre. Nagy esemény volt, hogy Elsővel szakaszfelelősként vezethettünk egy szakaszt a Kéktúrázás Napján,ahol maradandó élmények vártak ránk. És még a tavalyi esztendőhöz tartozik pár jól/ kevésbé jó sikerült írásom, melyek a TM online felületén jelenhettek meg.

 

Az idei évre mi várható? Tovább a KDFP-n, az AK-n, az OKT-n és persze az év nagy kihívása, a 70 éves OKT tiszteletére kiírt mozgalom behúzása  is terveim közt szerepel. Várható még pár ad-hoc jellegű kisebb túra is, melyeket szeretnénk az unokákkal teljesíteni, hadd szokják a természetet. 

Előzmény: timetable (74990)
Okulare Creative Commons License 2022.01.02 0 6 74991

Összekaptam magam és befejeztem a nyári három napos RP-DDK kéktúrám beszámolóit. Olvassátok szeretettel.

1. nap Palin - Borsfa

2. nap Borsfa - Lasztonya

3. nap Lasztonya - Zalatárnok

Előzmény: Okulare (74975)
timetable Creative Commons License 2022.01.01 -2 8 74990

Évértékelést nem írtam még, mert még tegnapra is jutott túra. Úgyhogy akkor beszámoló:

 

DDP Bábonymegyer-Kapoly

 

Miután az ünnepek alatt napról napra tologattam ezt a túratervet, végül 31-e lett az utolsó alkalmas időpont. Nyálkás, ködös időben szálltam vonatra Budapesten, de szerencsére a Balatonnál már a Hold vékonyka sarlóját egy tiszta égbolton láthattam, ami kiváló túraidőt vetített elő. Siófokon átszálltam – és bár a 35-ös vonal – a maga fárasztó lassúságában nem a kedvencem, most mégis volt valami megkapó a 40 km/órás sebességű bukdácsolásban, ahogy lassan megvirradt. Még világítottak az utcai lámpák, mikor leszálltam, majd a focipálya mellett rátértem a jelzésre. Az emelkedőn azonnal kimelegedtem (a leszállás után volt pár perc, amíg a szervezetem elhitette velem azt, hogy hideg idő van, miközben csak a vonat volt jól fűtött). Nedves avaron, itt-ott éppen csak megsejthető erdészeti utakon értem a dombgerincre. Fakitermelések mellett kereszteztem a korábban elhagyott erdészeti aszfaltutat, és egyre hangulatosabb erdőkbe értem. Több helyen tölgyes újulatok mellett haladtam el, és a napsütés is jó kedvre hangolt.

 

Dél felé kinyílt aztán a látóhatár, a Koppány menti dombvidék szépen mutatta magát. A legközelebb Kánya falu látszott, a Csibe-hegy gerincéről. (Jó párosítás). Rátértem a városba vezető szerpentinútra. Bár bóklásztam már Tabon, talán ebből a szögből közelítve tűnt fel, mennyire izgalmas fekvésű város, relatív magasságukat tekintve óriásinak ható szőlőhegyek, kiskertek ölelésében. Néha talán kicsit elhanyagolt, rossz állapotú pinceépületek között, de többnyire gondozott, és nem felhagyott telkek között ereszkedtem le, egy szakaszon átvágva a szerpentin kanyarulatát. Az óvárosban - amit akár nevezhetnénk Alt Tabnak is :) - beugrottam a pékségbe, majd a galéria előtt megszereztem az igazoló pecsétet. Észak felé hosszú, de lankás emelkedő vezetett tovább a város feletti dombhátra, melynek végén ott állt egy hidroglóbusz, a tövében pedig Bótapuszta. Amolyan kis nyugalom szigete településrésze Zalának. Negyed órával később már le is értem a Zichy házhoz, ahol rendben megvolt a pecsét (a kiállítást most nem tekintettem meg, de remélem lesz még rá alkalmam).

 

A település után egy szántóföld szélén nehezen járható szakasz jött – a dűlőutat járművel nem járják, így kezdi a szedres és a vadrózsa benőni… A hegyhát tetejére megfáradva érve, felhalmozott farakáson napozás lett a jutalom. Eddig a pontig a sárral úgy voltam, hogy néha kicsit csúszkáltam, meg néha kicsit tapadt a cipőre, de igazán nem volt zavaró. Innentől azonban jött pár olyan rész, ahol inkább elsüllyedni lehetett csak a sáros keréknyomokban, vagy éppen egyensúlyozva lehetett a lejtőn leszánkázni. De perecelés nélkül sikerült, így megérkeztem a Csillagok háborúja történet egyik főgonoszáról elnevezett Jab(b)a patak mellé. Innen már látszott a bálványosi templom tornya is. Azonban újra délnek fordult a jelzés, és már örömmel könyveltem el hogy hamarosan Kapolyra érek, mikor kiértem egy végtelen nagynak tetsző szántóföld szélére. A közepén süppedős csapás vezetett át, ami jobbra felkapaszkodott egy tetőre. Reménykedve a térképre néztem, hátha nem ez a sorsom – de sajnos ez volt a helyes útirány. Alig 600-700 méter hosszú szakasz volt, amit száraz időben könnyed, ruganyos léptekkel jár le a turista, nekem ez most egy örökkévalóságnak tűnt, csak vonszoltam magam. Szerencsére a tetejétől már hamar leértem Kapolyra.

 

A településen a kocsma betegség miatt zárva volt, az élelmiszerbolt pedig ezen a napon hamarabb zárt (már csak a távozó boltosokat láthattam). A település focipályája mellett így megittam a maradék teámat a termoszból – ekkor már 5 és fél órája voltam úton. A tabi utat elérve pedig végére is értem a mai etapnak. Folytattam azonban még a gyaloglást, a cél Kapolypuszta, és a már egy korábbi alkalommal kipróbált Puli vendéglő volt. Húsz perc múlva oda is értem, további tíz perc alatt pedig olyan állapotba hoztam a ruházatomat, hogy be is merjek menni. Bár a karaj még talán sülhetett volna - az adag kiadós volt, jót ettem. A rádióból meg Bikini szólt, amíg a második sör mellett ejtőzve a buszra vártam. Valahogy így: „egyik nyár jön a másik után…”.

 

Lepergett hát a 2021-es év is. Túrázásban mit hozott nekem? Sikerült befejeznem az RP-DDK-t (Zselic, Göcsej, Őrség tájegységeken gyűjtögetve a pecséteket), és belekezdtem a DDP-be. Ezen kívül azért sokfele jártam – több olyan helyszínt is lehúzhattam a bakancslistámról, melyet évek óta kerülgettem, pedig nem is voltak feltétlenül messze a lakóhelyemtől (pl. a Nyakas-kő, vagy a Pilis kilátó). Több olyan túrám is volt, melyek pedig régen meglátogatott helyekre vezettek vissza újra (pl. a Karancs, vagy a Bélkő).

 

2022-ben a DDP folytatását tervezem, jó lenne, ha ebből több napos alkalmak is összejönnének. Szeretnék még belefogni legalább egy másik, de rövidebb útvonalkövető mozgalomba is – az első számú jelöltem most a Holló-kőtől Vörös-kőig, de lehetséges az is, hogy a Bakonyból választom majd valamelyiket. A többi célpont meg majd alakul véletlenszerűen. A múlt évben – hosszabb kihagyás után újra működőképessé tettem a kerékpáromat, amivel pedig tovább szeretném növelni a „már bejárt településeim” című listát…

Törölt nick Creative Commons License 2022.01.01 -2 0 74989

Ezt én is látom.

Éppen ezért csalóka ez a névsor. Úgy tűnik mintha több tízszeresére ugrott volna a teljesítői létszám, holott nem.

Előzmény: timetable (74988)
timetable Creative Commons License 2022.01.01 0 3 74988

"A névsorban azoknak a nevét tüntetjük fel, akik hozzájárultak a nyilvánosságra hozatalukhoz."

Előzmény: Törölt nick (74987)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.01 -2 0 74987

Most böngészem a hivatalos kéktúra oldalt, meglepően sok értékes információt találok benne, használhatónak tűnik, vagy csak rég jártam már arrafelé? :-)

Különösen az erdészeti és vadászati információk hasznosak, (de mondjuk ez Joe-nál is megvan.)

 

Ugyanakkor ezt a listát így ebben a formában -finoman fogalmazva is- rendkívül félrevezetőnek találom. 

 

Teljesítők listája - Kéktúra

 

Arra jó hogy vetítsünk, hogy mennyi teljesítő lett az elmúlt években, de csak annak tükrében hogy az előző évek teljesítőinek jó ha a tizede szerepel a listán. 

A kéktúrás könyvekben több száz teljesítő van a 60-as, 70-es, 80-as években is évente, de a 90-es és 2000-es években is sokkal, kb 10x több mint itt látszik.

 

Remélemilyennicknincs Creative Commons License 2021.12.30 -3 2 74986

Évzárás

 

Tél

 

 

 

TAVASZ

 

 

 

 

 

 

NYÁR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ŐSZ

 

 

TÉL

 

hadidoki Creative Commons License 2021.12.30 -1 1 74985

... azt el sem merem mondani, milyen gondolataim támadtak először. :)

 

"Innen ered a nickneved?"   igen.

Előzmény: Bikk Pubi (74980)
V43 1279 Creative Commons License 2021.12.30 0 1 74984

Idei évhez hasonlóan a jövő évben is sok elfoglaltság lesz, szóval a túraterveim (az eddigiekhez képest mindenképpen) minimálisak: remélem tavaszra sikerül felhozni egy kicsit a kondit újra (úszás+gyaloglás), aztán nyáron összejön az ideinél valamivel több Alpok. Az év többi részében meg örülök, ha lesz belföldre idő.

 

Egyedül a geotonyos mozgalom befejezése, ami per pillanat biztosnak tűnik jövőre, a maradék 27 torony begyűjtésével. 

A többi viszonylagos.

V43 1279 Creative Commons License 2021.12.30 0 0 74983

Jobbulást kívánok!

Előzmény: AttHunter (74976)
V43 1279 Creative Commons License 2021.12.30 0 0 74982

Innen ered a nickneved?

Előzmény: hadidoki (74979)
AttHunter Creative Commons License 2021.12.30 -1 0 74981

No, ezt szeretem ezen a fórumon.

A humorérzék mindig megmarad. És ugye humorérzék és méhek nélkül nem létezik a világ.

 

Bikk Pubi Creative Commons License 2021.12.30 0 2 74980

De hát az inkább amputál! :-P

Előzmény: hadidoki (74979)
hadidoki Creative Commons License 2021.12.30 0 0 74979

Ok-ok, jogos... csak hát ugye mégis csak felcser (Feltser) vagyok :)

Előzmény: Törölt nick (74978)
Törölt nick Creative Commons License 2021.12.30 -3 0 74978

Van rá esély, de azért ne beszéljük már bele.

Meg hát ugye aki sokat foglakozik valamivel az végül be is vonzza.

Előzmény: hadidoki (74977)
hadidoki Creative Commons License 2021.12.30 -1 0 74977

"de a második kihasználva egy elvakart heget betámad és nyer."

Nem lehet, hogy az az "elvakart heg", az egy lyme kokárda folt volt? Minél hamarabb csináltassál egy vizsgálatot! 

Boldog Új Évet Kívánok!

Előzmény: AttHunter (74976)
AttHunter Creative Commons License 2021.12.30 0 0 74976

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a jó kívánságokat, remélem tavasszal véget ér a kálvária.

Nem vizsgáltak még Lyme-kórra, bár felmerült a dolog, hiszen állandó gyulladásos tünet mellett a vérkép nem mutatott gyulladást soha.

És a csípésben csípés a bokánál is utalhat erre. Remélem nem ez lesz a megoldás, eddig életem során egy kullancsot észleltem magamban úgy harminc éve. Elég morbid lenne, hogy nem szeretnek a kullancsok, de a második kihasználva egy elvakart heget betámad és nyer.

Ilyenek ezek az élőlények (vigyázat a C-19 vírus is az), várnak-várnak aztán a megfelelő pillanatban...

 

Még egyszer köszönöm és mindenki vigyázzon magára jövő évben is.

És természetesen B.Ú.É.K.,, vagy ahogy Hofi mester mondta: BoldogUlj!

https://hu-hu.facebook.com/magyarinfo/videos/hofi-a-szomsz%C3%A9dokban-1998-ban-hofival-%C3%BCzenj%C3%BCk-nektek-kedves-olvas%C3%B3k-boldogulj-ne/10154773741183467/

 

Okulare Creative Commons License 2021.12.29 -1 4 74975

Én kispályás kocatúrázó vagyok közöttetek, de azért én is bátorkodnék pár sort írni az idei évemről és a jövőbeli terveimről. Az idei évembe kevés túra fért bele, és főleg csak közeli fél napos kis séták voltak. Vásároltunk egy házat pont egy éve, de teljesen fel kellett újítani, plusz egy szobát hozzá kellett építeni. Igaz, a munkát vállalkozó végezte, de így is rengeteg tervezéssel, szervezkedéssel járt, ami főleg a túrázástól vette el az időt. Jellemzően az év második felében nyár végétől, merthogy augusztus végén ki kellett költöznünk a korábbi lakásból, de az "új" házba csak október elején tudtunk beköltözni. Így a dupla költözés miatt az igazi túrázós időkben zsákokat, dobozokat logisztikáztam ide-oda. Mivel a ház még most sincs készen, csak a lakórész áll majdnem 100%-on, így a késő ősz is csak pár túrát hozott. A tavalyi 340 km-es össztávhoz képest csak 220 km jött össze idén. Ennél siralmasabb képet mutat a bringa statisztikám 446/120 -as mutatóval. Azért még tavasszal belefért egy 1 napos, majd júniusban egy 3 napos RP-DDK, így tartok már a "délvidéki kéken" 62%-nál. De két új tájat is megismerhettünk a családommal, hisz tavasszal a Mátrában 3 túrát is tettünk, míg ősszel a Vértesben egyet. Sajnos nagy hiányosság, hogy a túrabeszámolókkal lemaradtam. A júniusi 3 napos "kékezés" félig van csak kész, és az azóta abszolvált 3 kisebb túra még sehol sincs. Januárban igyekszem ledolgozni ezt a "hátrányomat" is. 

Szóval az idei év nem a túrázásról szólt elsősorban, de legalább nem lesz nehéz felülmúlni 2022-ben :-) Jövőre továbbra is az RP-DDK folytatása lesz fókuszban. Igyekszem tavasszal és ősszel is 3-3 napot erre szánni. Ha ez sikerülne, akkor reális esély nyílna arra, hogy 2023-ban befejezhessem és belevághassak az OKT-ba is. Viszont közben lehet, hogy belekóstolok a Dél-Dunántúli Pirosba, illetve a nyárra a Dél-Balatoni Várak egy szakaszát is szívesen megismerném. A covid előtt bontogattam szárnyaimat egy külföldi túrán. Itt a közelben a Papuk-hegységben tettem egy csodaszép sétát, amit feltétlenül szeretnék majd folytatni, ha újra normálisan lehet utazgatni. Illetve bakancslistás még egy külföldi túracélpontom, mégpedig Schladming és környéke. De persze nem olyan komolyan, mint V43 1279, csak kényelmesen kis lanovkázással, kis körtúrával, esetleg saját lábon történő leereszkedéssel. De tartok tőle, hogy ez már nem is egy év, hanem egy 5 éves terv célja lesz majd. :-)

Az alábbi - ősszel a Vértesben, Pusztavám közelében elkattintott - képpel kívánok mindekinek túrákban, élményekben gazdag, boldog új évet, AttHunternek mielőbbi és végleges gyógyulást kívánok!






hadidoki Creative Commons License 2021.12.29 -1 0 74974

Nem vagyok orvos csak felcser (Feltser), de Lyme-kór-ra vizsgáltak már? Volt olyan ismerősöm, akinél több mint egy év után jöttek rá, hogy ez a baj forrása. 

Jobbulást és szerencsés újévet!

Előzmény: AttHunter (74970)
pozo Creative Commons License 2021.12.29 0 0 74973

u.i.: Bocs, ha esetleg untattalak Benneteket ezzel a kis kórtörténettel,

Nem untatsz, jó, hogy leírtad bajaidat.

 

Javaslom, hogy  csináltass Lyme-kór laborvizsgálatot. Ne állami vizsgálatot, az ugyan ingyen van, de a végzett ELISA vizsgálat nem megbízható és egy hónapot kell várni az eredményre. Menj el magánlaborba és ott WesterBlot vizsgálatot kérjél, pár nap alatt elkészül, igaz, hogy kb. egy tízesbe kerül.

Előzmény: AttHunter (74970)
Törölt nick Creative Commons License 2021.12.29 -3 1 74972

Mindig azt hiszem hogy nekem a legszarabb, aztán jön valaki és bebizonyítja hogy mégsem. :-) 

Jobbulást és sok-sok kollagénes kaját a csülkös pacaltól a kocsonyán át a gumicukorig.

 

Idén csupán ad-hoc jellegű túrákkal operáltam, szinte mindről írtam egyet a Turistában.

-Óbánya hóesésben,

 

-Üvegesek Útja Széll doktorral

-Badacsony a langyos tavaszi szélben,

-Pogányvár-Birinyvár-Hangonyi-tó májusban, stb,

és az egyetlen elkezdett, de be nem fejezett túramozgalom a Bükki kék volt. Jávorkúttól Perecesig maradt meg, mostanában kéne menni, mert a Turistában olvastam Lánczi úr szenvedéseit egy nyári Bükki kékről, és azt nem kívánom a hónaljig érő gazban...:-)

 

Pl

Turista Magazin - Mesés hóesésben Óbányától a Rékavárig

 

A Keleti-Mecsek legszebb gyöngyszemeit fűzi fel az Üvegesek útja

 

A legolvasottabb írásom számomra nagyon meglepő módon ez lett, közel 300 000 emberkével, igazából nem értem hogy hogyan nem fért be a top 10-be, de olyan ez mint a választások nem az a lényeg hogy ki hova szavaz, hanem hogy ki számolja. :-))

 

Bájos, retró és szeretnivaló: Zirctől Vinyéig a Bakonyvasúton

 

Palócföldet is bejártuk keresztül-kasul, a palóc néprajzi jellegzetességek, szokások és a néphagyományok kutatása céljából egy egészen más okból.

 

Jövőre?

Mindig szondázom saját magam hogy mi az ami érdekelne, jelenleg egyre jobban bánom hogy a régi, Szekszárdtól Zobákig telebélyegzett RP-DDK füzetemet egy óvatlan pillanatban egyéb feleslegesnek ítélt újságokkal együtt eltüzeltem két éve, ha valamibe belekezdek ami mozgalom az az RP-DDK lesz valószínűleg. 

 

 

 

 

Előzmény: AttHunter (74970)
Jesper Olsen Creative Commons License 2021.12.29 0 0 74971

Sajnos ez tényleg tortúra volt inkább. Kívánom, hogy véget érjen ez a rossz sorozat!

Előzmény: AttHunter (74970)
AttHunter Creative Commons License 2021.12.29 -1 1 74970

Szívesen megosztom történetem, de nem túl vidám (levelek nem az urológiáról):

 

2019. augusztusában a bokámon egy elvakart csípésbe még egyet belecsípet "valaki" és lett egy csúnya bokafertőzés - kihevertem, bár egy betokosodott nyoma megmaradt.

2019. BKT két szakasz, remekül ment, már csak három etap maradt (sajna máig is).

2019. ősszel az AKT-n bedurrant a térdem. Orvos: tizenév élsport és húsz év kézilabda után ez természetes. - Köszönöm :(

2019. decemberben még végigküzdöttem magam egy szilveszter előtti Nagymaros körtúrán, Oláh Tomi meg is jegyezte, hogy lóg a nyelvem (lógott ott mindenem).

2020. nyolc hónap nyomozás, kezelés, és eredmény nincs. Örökké gyulladás, porc jó helyen, szalagok olyanok amilyenek, injekció töménytelen mennyiségben.

2020. szeptember AKT folytatás és egész jó a térdem. Felbuzdulás után szilveszteri túrák és egész jó a dolog.

2021. tavasz visszaléptem az első mezőre és fél évig kimaradtam a dobásból. Injekciók, kezelés, megunás.

2021. június AKT folytatás és nem is olyan rossz. (a beszámoló elmaradt :( )

2021. július Tisza-tó és Hortobágy biciklitúra. Valami újra nem az igazi. (a beszámoló elmaradt :( )

2021. augusztus Medves-fennsík "nyaralás". A térd darabokra hullott és így is maradt. (a beszámoló elmaradt :( )

 

Azóta vizsgálatok hada és még semmi.

 

Tervek jövőre?:

 

2022. április közepe Feltámadás (azt hiszem valamikor akkor lesz)

2022. áprilistól

                       - BKT befejezése(3nap)

                       - AKT befejezése(12-13nap)

                       - Várak a Balaton-felvidéken(2db) befejezése

                       - Templomromok (Dunán túl, Dunán innen, További)

                       - Geotornyok

 

Ember tervez, az Isten....

 

u.i.: Bocs, ha esetleg untattalak Benneteket ezzel a kis kórtörténettel, de jól esett elmondani, esetleg ez indokolja az elmaradt beszámolóimat (bár 2-3 darabot igazán megírhattam volna)

Előzmény: jzp2107 (74966)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!