nos t. kartacsak, a mai napon megrendeltem a gepsarkanyt az erd m6-nal: sw 1.6 crdi ex + ecs+ + bor + radar , bezs szinben. majusi gyartas, juniusban (remelhetoleg mar fenykepekkel) ujra jelentkezem.. :-)
Az én kocsimban van TFG is ami még pluszban szabályozza az ESP-t is, de olykor az RTC is közbeszól és vezérli a TFG-t. Meg még - nem elhanyagolható módon - itt vagyok én is aki rángatja a kormányt meg össze-vissza vált és nyomja a gázt, meg fékez (néha eccere is) hogy ezt az egész elektronikai szart jól összezavarja. :)))
Köszi. Nem tudtam, hogy nem fix a jövedéki adó. Végülis igyis-ugyis kell tankolnom, de azért jó lenne tudni, hogy pontosan miként is történik a hazai árszabályozás a világpiac változásakor. Vagyis azt látjuk hogyan változik, de azt nem, hogy miért így és miért ennyit.
Elektronikus Stabilitásprogram. Célzottan lefékezi az egyes kerekeket és a motorvezérlésbe való beavatkozásssal együtt nagyobb stabilitást eredményez veszélyes helyzetekben. Csökkenti a megcsúszás veszélyét és javítja a kormányozhatóságot.
Az ESP működése teljesen automatikusan, a háttérben történik, függetlenül attól, hogy az út száraz, nedves , csúszós vagy éppen homokos. Gyorsabb és megbízhatóbb az embernél.
A jövedéki adó az üzemanyag árakon fix, csak az ÁFA változik értelemszerűen a MOL árával egyenes arányban! Az aktuális jogszabályok alapján jelenleg, ahogy én tudom: http://www2.pm.gov.hu/web/home.nsf/portalarticles/9C7C17FBAFECC901C125726B003EB77F?OpenDocument
Ha így utána számolunk, akkor a jelenlegi gázolajárból (317 Ft/liter) 93 Ft a jövedéki adó és 37 Ft/liter az ÁFA. MOL netto eladási ára ezek alapján kalkulálva 187 Ft/ liter. Tényleg igaz, hogy az üzemanyagok adótartalma (jövedéki + ÁFA) majdnem az eladási ár felét kiteszi. De: Ha 9%-kal csökken az olaj ára és a MOl is ennyivel csökkentené az gázolaj eladási árát, akkor: 187*0,9= 168 Ft/liter + ÁFA = 202 Ft + 93 Ft = 295 Ft/liter-nek kellene lennie az eladási árnak! Szerintem: szemét banda mindkettő! Az eredeti kérdésed jogos, én sem értem. Kíváncsivá tettél; csak lesz itt valaki "igazi" bennfentes, aki pontosan elmagyarázza ezt nekünk.
úgy értettem, hogy nem mind1, hogy 310Ft-os árnak zsebeli be az adóját az állam vagy egy 250Ft-osnak. Minél magasabb az üzemanyag ár (fogyasztást vegyük állandónak) az állam annál többet kaszál no meg persze a MOL és társai is. De akkor is mocskos dolog egy 9%-os csökkenésnél pár forintos csökkentést kihozni.
Én is egy automata váltós ceed-en gondolkozom. Írtad hogy van direkt átviteli kuplung is (lockup). Ezzel mi a tapasztalatod? Lehet érzékelni amikor direktbe kapcsol? Vannak akik ezt a funkció mint egy újabb sebességi fokozatként említik, mivel a motor és sebesség váltó közötti slip megszűnik és a váltó jobb hatásfokkal üzemel.
Elég, ha csak egyszer kell. Ez nem mindenapos használatra készült (hanem baleset esélyének az elkerülésére). A szervókormány az igen, meg a központi zár.
A Traction Control (TC), szinte ugyanazt a feladatot végezte el, mint az ESP, mert az egy olyan elektronikusan működő motorvezérlő rendszer volt, amely segített a kerekek túlpörgését kiküszöbölni... sokszor kanyarban is belenyúlt, hogy ne menjen ki a segge a kocsinak.
zárjuk le! bármilyen biztonságtechnikai eszköz, ABS, Kipörgésgátló, ESP, légzsákok, stb stb mind jó dolgok és meglétük fokozzák a biztonságot! aki mást mond az hazudik! :)
A turbó is belevihet meredek szituba, ha agyilag olyan szintü a sofőr, hogy azzal még belefér egy gyors előzés. Az anyagi vonzat az érthetőbb ok, mint valami magyarázat.
Csak azért érdekesen számolnak. Az ember azt gondolná ha 9%-ot esik Ft-ban a gázolaj ára akkor legalább egy 25Ft-os esés következik be, erre azt írják, hogy 6-8Ft-os csökkenéssel kell számolni. Most akkor hogy is van ezzel a 9%-al? Milyen árszintek veszik a 9%-át? Józan paraszti ésszel a csúcsárnak a 9%-át veszik, hiszen innen esett 9%-ot. A csúcs az legyen 310FT, annak a 9%-a Ft-ban 27.9Ft. Akkor mi az 6-8Ft-os esés? Miért nem 27.9Ft-tal lesz olcsóbb a gázolaj? Ha valaki tudja világosítson már fel engemet plíz. Vagy a világpiaci és kiskereskedelmi ár között ekkora differencia van? Ez sem lehet mert akkor miért van az, hogy mikor felfelé meg a világpiaci ár akkora ugyanakkora mértékben emelkedik a kiskereskedelmi ár is. Szóval nem értem. Ossstoba vagyok. :)
Akkor most már végre vége a tanórának?:) Én nem autózom határon, ezért a rendes napi használat során meg vagyok nélküle. Mint ahogy a körforgalmakba is simán mentem be/ki az elmúlt 12 évben:). (Természetesen attól még nagyon jól lehetne illusztrálni az ESP jóságát mondjuk egy körforgalomban.)
Sokadszorra elismerem, sajnos - akár önhibámon kívül is - adódhat olyan szituáció, amikor jól jöhet. A havas, csúszós utat csak példának írtam, ilyen esetekben nagyobb eséllyel fordulhat elő olyan, még normál vezetésnél is, amikor kisegíthet a megléte.
pontosan! pl.: a német kereskedésekben nincs is olyan felszereltség hogy ESP nélkül! mondjuk én is "csak" egy ExLimet rendeltem, azonban hasznos kütyü. bár azonban van egy negatív hátránya is ( persze nem mindenkinél ) de bátrabbá tesz és olyan helyzetekbe is belemész, hiszen ott az esp majd megfog, de azért az sem mindenható!
A kitörésgátló egyáltalán nem csak havas csúszós útra jó. Épp a Forma1 a jó péda, ahol potyognak a pilóták nélüle a száraz pályán is, ugye ők szinte mindíg határon autóznak ezért látványosan emberi beavatkozásra (vezetési tudásra) van szükség nélküle
Ahogy Greg is írta a körforgalmas példát, sokkal biztonságosabb az autó viselkedése, És egyébként sem a napi használatba van a lényege, hanem határesetekben, kényes közlekedési szituációkban. És életeket menthet, ugyanúgy , mint a légzsák, amit senki soha ne lásson működés közben.. A baj az, hogy túl sok felárat kérnek érte. De előbb utóbb ez is része lesz az alapfelszereltségnek