Keresés

Részletes keresés

danmajerle Creative Commons License 2022.04.11 0 0 94705

Bocsi, hogy belekotyogok - már évek óta csak read only-ban tolom - de pár hete bontottunk négyesben egy 19-es Orsolya Olaszrizlinget, és kiváló volt, mindenki szerette.

Előzmény: loading (94702)
Hepci Creative Commons License 2022.04.11 0 0 94704

Nem vagyok nagy barátja a furmintnak - ettől függetlenül is azt hiszem, egy magyar boros helyen túlkapás, ha a borlapon van 5-6 poharaztatott furmint szerte az országból, olaszrizling pedig egy sincs.

Orsolyáék híreim szerint nem a natúrboros trendnek, hanem különféle borhibáknak estek áldozatul az elmúlt években, de én nem kóstoltam tőlük semmit, tehát csak másodkézből van infóm. Ez a kadarka igen fasza, de nem is olcsó: megnéztem, Szentesiék kereskedésében (Artizán) 4500 pénz körül van.

Előzmény: joskabacsi (94703)
joskabacsi Creative Commons License 2022.04.11 0 0 94703

Gondolom a pénzügyi hátteret Barta K biztosítja, így azért nem akkora meglepetés a furmint túlsúly.

(tegyük hozzá, hogy jók is a borai, szóval ez tolerálható)

Orsolyáék nagy kedvencek, főként emberileg, remélhetőleg nem esnek áldozatul a natúrboros trendnek!

 

 

 

Előzmény: Hepci (94701)
loading Creative Commons License 2022.04.11 0 0 94702

Én is félve rendeltem most Orsolya borokat a több éves kilistázásuk után. Majd meglátom milyenek (bár őszintén: inkább sört iszok manapság).

Előzmény: Hepci (94701)
Hepci Creative Commons License 2022.04.11 0 0 94701

Megnyílt Szentesi és barátai (a Barta-család és még valaki) új étterme/borbárja (N28) a Nagymező utcában.

Lehet fél deciket is kérni, tegnap kóstoltam pár dolgot a kajálás mellett.

A borlapon sok Szentesi-tétel van, ezeket ismerem, így étteremben nem érdekelnek, az egyebekben pedig kicsit túlteng a furmint, de majd gondolom, alakul a dolog.

 

Somló Kincse Sárfehér 2020: ez az ajánlatban volt, a pincétől még nem kóstoltam semmit, ha jól emlékszem. Kellemes, nem túl vastag fehér őszibarackos-citrusos aromákkal, jó savakkal, visszafogott somlói karakterrel. Azon merengtem, hogy vajon a közismert barackos fajélesztővel készült-e, de nem volt annyira penetránsan barackos. 820 Ft/0,5 dl

Barta 10. Szüret Furmint 2015: ez már leszálló ágban van, maradékcukorral, némi oxidációval és szamorodnis hangulattal. Fénykorában szép furmint lehetett. 1370 Ft/0,5 dl

Orsolya Kadarka 2019: Orsolyáék valahogy eltűntek a térképről számomra egy ideje, az egyik barátom pedig több beteg(es) bort is kifogott tőlük. Megörültem neki, mert nagyon rendben van, a karakter inkább szinte pinós, ami kadarkában ritkán jön össze. A kadarkák obligát savanykásságát némi kesernye helyettesíti a korty végén, de nem zavaró. 620 Ft/0,5 dl

Barta 3 Hordó 2018: magyaros bordói, kékfrankos van benne, és a pincér által említett zweigelt helyett valószínűleg merlot. Szép, meleg karakterű, de nem lekváros mátrai vörös, engem Szentesi Érintés nevű házasítására emlékeztet. 490 Ft/0,5 dl

Hepci Creative Commons License 2022.04.11 0 0 94700

A pincénél pedig 2000 volt vagy 2500, amikor kartonnal rendeltem...

Kellemes cucc egyébként, de ha kb. olyan, mint a korábbi évjáratok, 6500 erős túlkapás érte.

Annyiért már lehet venni jó franciát is (pl. Cuilleron), de a Schunk stílusán belüli Petrányi is sokkal olcsóbb, viszont jobb.

Előzmény: ShiDeci (94698)
ShiDeci Creative Commons License 2022.04.10 0 0 94699

Ebner "Hisztis" pinot noir 2016: akinek még van betárazva, nem érdemes tovább tartogatni, túl a csúcsán, lefelé tart.

Sauska chardonnay 2019 (Tokaj): pozitív meglepetés, négy napja van nyitva, napról-napra új arcát mutatja, első nap még kicsit sok volt az ásványosság, utána szelídült, de a savak szépen egyben tartják. Korrekt áron van (3500, BT).

ShiDeci Creative Commons License 2022.04.10 0 0 94698

Mondjuk most néztem épp a Pannon Borboltnál, jó masszívan felemelték az árát. 3000-ért vettem a korábbi (2018 úgy emlékszem) évjáratból, most ez 6500. Bár ha Villány felől nézem, egy prémium shiraz ára.

Előzmény: joskabacsi (94695)
amimaki Creative Commons License 2022.04.10 0 0 94697

De legalább egy német Auslese mellett van - meg van becsülve a társasággal :)

Előzmény: joskabacsi (94696)
joskabacsi Creative Commons License 2022.04.09 0 0 94696

Az (egyik valamikori) Év borásza - félédes vörössel az újvilágban (Washington)

Lehet lejjebb??

 

 

 

joskabacsi Creative Commons License 2022.04.09 0 0 94695

Szerintem én a 20-ast is, de korábbit biztosan.

Nem syrah, shiraz, a lekvárosabb - ausztrál vonal, nem a rhone-i, tisztességes bor, a villányi stílusnál ivósabb.

 

Előzmény: ShiDeci (94688)
Hepci Creative Commons License 2022.04.09 0 0 94694

A tárolással nem volt gond: Szepsytől kaptuk ajándékba Mádon, és utána mostanáig az alagsori tárolómban volt, ahol kb. 8-15 fok között ingadozik a hőmérséklet.

Én nem bízom az üvegdugóban, de már a tokaji borászok is így tesznek.

Előzmény: lazaridi (94693)
lazaridi Creative Commons License 2022.04.09 0 0 94693

Nono ott valami gond volt a tárolással. Csütörtökön kóstoltam (Szepsy Szent Tamás 2013) az egyik barátomnál, aki kedden bontotta. Remek állapotban volt egy erős 7 pontot biztosan kiérdemelt.

 

Egyébként nekem még sokkal régebbi évjáratok is vannak, remélem jók, bár annyira nem tartom precíz kösülmányek közt minta  haverom akinél a pincében a légkondi és a párásító is megy. Nálam csak pince van, aminek lassan azért változik a hőmérséklet az évszakokkal.

 

 

Előzmény: Hepci (94691)
loading Creative Commons License 2022.04.09 0 0 94692

Mi vörösborokkal csináljuk ugyanezt: várunk "valami" alkalomra. És gyakorta csalódás a vége...

Előzmény: Hepci (94691)
Hepci Creative Commons License 2022.04.09 0 0 94691

Szepsy Szent Tamás Furmint 2013

Az ilyen árfekvésű palackokat addig szoktuk valami különlegesebb alkalomra tartogatni, amíg szétesnek. Most végre kibontottuk, különleges alkalom nélkül, szét is volt már esve.

A tokaji nagyok üvegdugós korszakából származik, vagy még nem bír ki egy csúcsfurmint 9 évet, ki tudja. Tehát száraz szamorodnira-bútorra-dióra hajazó illat fogad az üvegdugó kipattintása után. Ízben nem ilyen vészes a helyzet, de az oxidáció azért megtette hatását. Amúgy szép, aranysárga cucc jó savakkal, magas alkohollal (15%), ami szinte eltűnik a testben, kevés maradékcukorral. Jobban tettük volna, ha kinyitjuk úgy 5 éve, a párjával (birtokfurmint) egyetemben.

mbukovics Creative Commons License 2022.04.08 0 0 94690

nagyon jo cucc

Előzmény: ShiDeci (94688)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2022.04.08 0 0 94689

FélOFF: a lista 9. bora a Csányi Pincészettől nem Vester, hanem Vesper névre hallgat. https://www.borsmenta.hu/iszunk/csanyi-pinceszet-vesper-2017

Előzmény: ShiDeci (94688)
ShiDeci Creative Commons License 2022.04.08 0 0 94688

sokszor szóba került már, hogy mennyire vehetők komolyan a villányi borversenyek, de most láttam, hogy Schunkék indultak a más évjáratokban dicsért Syrahjukkal, a 2020-assal, és a 6. helyen végeztek az X-száz indulóból.

https://www.facebook.com/SchunkPince/photos/pcb.2216142448537421/2216142231870776/

 

Kóstolta már innét esetleg valaki?

Hepci Creative Commons License 2022.04.06 -1 4 94687

[Előre megy Magyarország, nem hátra,

A szaftos fingot - amíg lehet - bent tartjuk a gatyába'.]

Előzmény: kifli (94686)
kifli Creative Commons License 2022.04.06 0 0 94686

piros lett a paradicsom, nem sárga:)

Hepci Creative Commons License 2022.04.06 -1 1 94685
Hepci Creative Commons License 2022.04.02 -1 0 94684

Hétszőlő Furmint 2018

A Tokaj Hétszőlő valahogy a méretéhez és a területei minőségéhez képest sose jelent meg adekvát súllyal a boros médiában és a polcokon. Nem tudom, ez miért van, talán a külföldi tulajdonos külföldre viszi a boraik többségét. Borkereskedésben nem is látom őket, CBA-ban viszont fel szoktak tűnni, ez a példány pedig az Aldiban talált rám.

Feltűnően kevés (leginkább körtés) illattal rendelkezik és nem sokkal több ízzel. Hibája sincs, nem is túl vékony, nem is citromlé, de valahogy nem csábít arra, hogy vegyek belőle újabb palackot - ezeknél a középkategóriás furmintoknál szerintem jóval élvezetesebb ital mondjuk egy középkategóriás olaszrizling.

Gyengébb 5 pont, 2000 Ft (Aldi)

 

Hepci Creative Commons License 2022.04.02 -2 3 94683

Én azt láttam, hogy O. Viktornak nagy témája a csecsemők megvédése a szakállas bácsiktól és pajeszos néniktől, akik a fütyülővel rendelkezőknek le akarják vágni a fütyülőjét, a nunival rendelkezőknek pedig fütyülőt akarnak kreálni.

No de közös szerencsénkre (?) jött a háború, amiben a gonosz sorosista-genderista-náci ukránok magukra vonták az angyali természetű Vlagyimir jogos haragját, így a kampány főmotívuma a B.É.K.E lett, és megmenekültünk attól, hogy egyfolytában azt harsogja a közmédia, hogy meg köll védeni a gyerekeinket a végveszélytől. :)

Előzmény: amimaki (94682)
amimaki Creative Commons License 2022.04.02 -2 0 94682

MZP biztos, ő jó katolikusként számontartja a máglyára kerülőket! :)

Előzmény: Hepci (94681)
Hepci Creative Commons License 2022.04.02 -1 0 94681

Vagy buzizni.

Előzmény: amimaki (94680)
amimaki Creative Commons License 2022.04.01 -1 0 94680

Valaki bulizni fog, az biztos! :)

Előzmény: kifli (94679)
kifli Creative Commons License 2022.04.01 -1 0 94679

vasárnap este buli lesz!

vagy nem:)

 

Hepci Creative Commons License 2022.04.01 -1 0 94678

Stratégiai nyugalom legyen velük! :)

Előzmény: csite (94677)
csite Creative Commons License 2022.04.01 0 0 94677

Bizonyosan, hiszen gyakran megjelenik több termelőnél is.

Előzmény: Hepci (94676)
Hepci Creative Commons License 2022.04.01 0 0 94676

Vajon Pocak fogyaszt minőségi bort?

A tokaji cég, amihez nem ők akarták nyerni a legtöbbet Anikó asszonnyal, vajon megvan még?

Előzmény: csite (94675)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!