Bocsi, hogy belekotyogok - már évek óta csak read only-ban tolom - de pár hete bontottunk négyesben egy 19-es Orsolya Olaszrizlinget, és kiváló volt, mindenki szerette.
Nem vagyok nagy barátja a furmintnak - ettől függetlenül is azt hiszem, egy magyar boros helyen túlkapás, ha a borlapon van 5-6 poharaztatott furmint szerte az országból, olaszrizling pedig egy sincs.
Orsolyáék híreim szerint nem a natúrboros trendnek, hanem különféle borhibáknak estek áldozatul az elmúlt években, de én nem kóstoltam tőlük semmit, tehát csak másodkézből van infóm. Ez a kadarka igen fasza, de nem is olcsó: megnéztem, Szentesiék kereskedésében (Artizán) 4500 pénz körül van.
Megnyílt Szentesi és barátai (a Barta-család és még valaki) új étterme/borbárja (N28) a Nagymező utcában.
Lehet fél deciket is kérni, tegnap kóstoltam pár dolgot a kajálás mellett.
A borlapon sok Szentesi-tétel van, ezeket ismerem, így étteremben nem érdekelnek, az egyebekben pedig kicsit túlteng a furmint, de majd gondolom, alakul a dolog.
Somló Kincse Sárfehér 2020: ez az ajánlatban volt, a pincétől még nem kóstoltam semmit, ha jól emlékszem. Kellemes, nem túl vastag fehér őszibarackos-citrusos aromákkal, jó savakkal, visszafogott somlói karakterrel. Azon merengtem, hogy vajon a közismert barackos fajélesztővel készült-e, de nem volt annyira penetránsan barackos. 820 Ft/0,5 dl
Barta 10. Szüret Furmint 2015: ez már leszálló ágban van, maradékcukorral, némi oxidációval és szamorodnis hangulattal. Fénykorában szép furmint lehetett. 1370 Ft/0,5 dl
Orsolya Kadarka 2019: Orsolyáék valahogy eltűntek a térképről számomra egy ideje, az egyik barátom pedig több beteg(es) bort is kifogott tőlük. Megörültem neki, mert nagyon rendben van, a karakter inkább szinte pinós, ami kadarkában ritkán jön össze. A kadarkák obligát savanykásságát némi kesernye helyettesíti a korty végén, de nem zavaró. 620 Ft/0,5 dl
Barta 3 Hordó 2018: magyaros bordói, kékfrankos van benne, és a pincér által említett zweigelt helyett valószínűleg merlot. Szép, meleg karakterű, de nem lekváros mátrai vörös, engem Szentesi Érintés nevű házasítására emlékeztet. 490 Ft/0,5 dl
Ebner "Hisztis" pinot noir 2016: akinek még van betárazva, nem érdemes tovább tartogatni, túl a csúcsán, lefelé tart.
Sauska chardonnay 2019 (Tokaj): pozitív meglepetés, négy napja van nyitva, napról-napra új arcát mutatja, első nap még kicsit sok volt az ásványosság, utána szelídült, de a savak szépen egyben tartják. Korrekt áron van (3500, BT).
Mondjuk most néztem épp a Pannon Borboltnál, jó masszívan felemelték az árát. 3000-ért vettem a korábbi (2018 úgy emlékszem) évjáratból, most ez 6500. Bár ha Villány felől nézem, egy prémium shiraz ára.
A tárolással nem volt gond: Szepsytől kaptuk ajándékba Mádon, és utána mostanáig az alagsori tárolómban volt, ahol kb. 8-15 fok között ingadozik a hőmérséklet.
Én nem bízom az üvegdugóban, de már a tokaji borászok is így tesznek.
Nono ott valami gond volt a tárolással. Csütörtökön kóstoltam (Szepsy Szent Tamás 2013) az egyik barátomnál, aki kedden bontotta. Remek állapotban volt egy erős 7 pontot biztosan kiérdemelt.
Egyébként nekem még sokkal régebbi évjáratok is vannak, remélem jók, bár annyira nem tartom precíz kösülmányek közt minta haverom akinél a pincében a légkondi és a párásító is megy. Nálam csak pince van, aminek lassan azért változik a hőmérséklet az évszakokkal.
Az ilyen árfekvésű palackokat addig szoktuk valami különlegesebb alkalomra tartogatni, amíg szétesnek. Most végre kibontottuk, különleges alkalom nélkül, szét is volt már esve.
A tokaji nagyok üvegdugós korszakából származik, vagy még nem bír ki egy csúcsfurmint 9 évet, ki tudja. Tehát száraz szamorodnira-bútorra-dióra hajazó illat fogad az üvegdugó kipattintása után. Ízben nem ilyen vészes a helyzet, de az oxidáció azért megtette hatását. Amúgy szép, aranysárga cucc jó savakkal, magas alkohollal (15%), ami szinte eltűnik a testben, kevés maradékcukorral. Jobban tettük volna, ha kinyitjuk úgy 5 éve, a párjával (birtokfurmint) egyetemben.
sokszor szóba került már, hogy mennyire vehetők komolyan a villányi borversenyek, de most láttam, hogy Schunkék indultak a más évjáratokban dicsért Syrahjukkal, a 2020-assal, és a 6. helyen végeztek az X-száz indulóból.
A Tokaj Hétszőlő valahogy a méretéhez és a területei minőségéhez képest sose jelent meg adekvát súllyal a boros médiában és a polcokon. Nem tudom, ez miért van, talán a külföldi tulajdonos külföldre viszi a boraik többségét. Borkereskedésben nem is látom őket, CBA-ban viszont fel szoktak tűnni, ez a példány pedig az Aldiban talált rám.
Feltűnően kevés (leginkább körtés) illattal rendelkezik és nem sokkal több ízzel. Hibája sincs, nem is túl vékony, nem is citromlé, de valahogy nem csábít arra, hogy vegyek belőle újabb palackot - ezeknél a középkategóriás furmintoknál szerintem jóval élvezetesebb ital mondjuk egy középkategóriás olaszrizling.
Én azt láttam, hogy O. Viktornak nagy témája a csecsemők megvédése a szakállas bácsiktól és pajeszos néniktől, akik a fütyülővel rendelkezőknek le akarják vágni a fütyülőjét, a nunival rendelkezőknek pedig fütyülőt akarnak kreálni.
No de közös szerencsénkre (?) jött a háború, amiben a gonosz sorosista-genderista-náci ukránok magukra vonták az angyali természetű Vlagyimir jogos haragját, így a kampány főmotívuma a B.É.K.E lett, és megmenekültünk attól, hogy egyfolytában azt harsogja a közmédia, hogy meg köll védeni a gyerekeinket a végveszélytől. :)