Nagyon köszönöm! Én a hét végén még tovább keresgéltem, és a Terebess gyümölcskalauzban találtam a következőt (ide másolom, hátha érdekel másokat is)
"Rakovszky kajszi (Rakovszky Apricose): Magyar fajta, Rakovszky Géza kertjében, a Trencsény megyei Kacsóc községben, ismeretlen fajta magjáról kelt. A Magyar kajszit követően, július második felétől augusztus elejéig, közepéig érik. Rendszeresen és igen bőven terem, jól termékenyül. Gyümölcse nagy, vagy középnagy. Széles alapon tompán kúp alakú. Magassági átmérője nagyobb, mint a szélességi. Nagyságánál és szépségénél fogva vetekszik a Nancy-barackokkal. Színe szalma-, majd narancssárga, erős bordópiros fedőszínnel. Gyengén molyhos, bársonyos tapintatú. Kocsánya középhosszú és középvastag, pirosasbarna színű. Kocsányürege szűk és sekély. Húsa sötét narancssárga, gyengén rostos, olvadó, magvaváló, bő levű. Íze igen jó édes, kevés savval, sajátos, kellemes zamattal. Féléretten jól szállítható, egyébként csak a közeli piacokra való. Levele középnagy tojásdad vagy szív alakú. Koronája fiatalon felfelé törő, majd szétterülő, magasra boltozott gömb alak. A téli és a késő tavaszi fagyok iránt nem érzékeny. Ellenálló a moníliával szemben is. Termőhely igénye azonos a többi kajszi fajtáéval"
Már csak az a kérdés, lehet-e megbízható beszerzési helyet találni?
Ezt találtam, de tapasztalatom nincs erre vonatkozóan: "Monília ellenálló sárgabarack: vadkajszi, Magyar kajszi, Pannónia kajszi, kanadai származású Veecot[12"
A sors keze: Ma az osztályommal, mint végzősök, egy tuját ültettünk el a gimnázium udvarán emlékül és fél füllel meghallottam hogy a matektanárom egy másik tanárnak azt magyarázta, hogyan szemzett alvóra augusztusban!! :OO 3 év után kell ezt megtudnom, mihez ért az öreg! Ma nem volt rá időm, de hétfőn megkérdezem van -e szilvája :)))
A környéken kertes házak vannak ahova nemigen belátni, hogy kérjek effélét, pláne ha magam sem ismerem túl jól. Azért még megpróbálok megkérdezni pár ismerőst, hátha...
A II. helyen lévő mirabella volt nekünk egy tíz éve, de ringlónak hívtuk :D Sajna ilyen formáju nincs nagyon a környéken... Amiket láttam azok valószínüleg oltott nemesek. Akkor el tudná mesélni valaki a maggal való csíráztatás trükkjét? Szétnézek még fák után a környéken, de biztos ami sicher :)
A mirabolánról itt is azt hiszik, hogy egy különösen súlyos anyázás, de azt azért szokták mondogatni, hogy "a szentségit, megint olyan sokat hajtott a töviről ez a rohadt szilva, alig győztem kikapálni".
Ha vannak a környékeden elhagyott kertek, hobbitelkek, onnan százával lehet kiásni.
Mirabolán, Mirabella néven lehet, hogy nem ismerik, de kérdezd úgy, hogy "mórabóra" vagy "fosóka szilva", vagy Te is láttál már valahol olyan kis kerek sárga, vagy piros termésű 'szilvát'. Az az!