Keresés

Részletes keresés

miriuta maci Creative Commons License 2007.09.04 0 0 5065

Én kábé két éve vettem négy litert Torockón. Hibátlan volt, az árára sajnos már nem emlékszem de nem vágott földhöz, mert akkor nyilván nem vettem volna meg.

Mezőkövesdi bácsikám (akinek egyben a pálinka szeretét is köszönhetem) esküszik rá, hogy az aprószemű besztercei szilvából sokkal jobb pálesz főzhető mint a nagy lédús amerikai fajtákból. Fel is mentünk tavaly a gyümölcsösébe szilvát szedni és bizony a besztercei sokkal aromásabb mint a nagy lédús dögök. Cukrot ő is tesz bele, úgy 2-3 kilót hektoliterenként és nagyon finom a pálinkája.

Eddig az ő pálinkáját ittam, illetve a tavalyi körtevásárlásba már anyagilag is beszálltam így lett 80 literem (amiből még 6 liter van meg:), most kezdek önállósodni.

Előzmény: aleksz27 (5060)
leveliro Creative Commons License 2007.09.04 0 0 5064

Akkor vedd el a kedvem! ;-)

Tudnál segíteni néhány kérdésben? Engem egyelőre (mindenki úgy írja, hogy egyeNlőre, de ez hibás!!) nem a VPOP-s és műszaki kérdések izgatnak, mert ezekhez elég sok info áll rendelkezésre. Inkább az építési, ÁNTSZ, hulladékkez. stb. szabályok, mert erről nem sok mindent tudok. Ha megkérlek, akkor néhány infót. LégysziLégysziLégyszi.

Előzmény: snapszmester (5062)
leveliro Creative Commons License 2007.09.04 0 0 5063
Köszönöm, megpróbálom megtalálni.
Előzmény: comad (5059)
snapszmester Creative Commons License 2007.09.03 0 0 5062
Kérdezz engem a kedved én is el tudom venni. :-))
Előzmény: leveliro (5051)
snapszmester Creative Commons License 2007.09.03 0 0 5061

A hét végén kaptam vendéglőstől kóstolót. Nagyon dicsérte, nem akartam megsérteni, de sz. volt. Cefrézési hibás, semmi szilva aroma. Nem lehetett olcsó arra utalt a kinált mennyiség, de az is sok volt. Az enyém most készül, igértem a viszonzást, remélem jobb lesz. Már írtam a cujkáról majdnem olyan volt.

Felnőtt egy vendéglős nemzedék aki nem tudja milyen a jó pálinka és nem is akarja megtanulni.

Előzmény: aleksz27 (5060)
aleksz27 Creative Commons License 2007.09.03 0 0 5060
Én almát szoktam csinálni nagy mennyiségben.Soha nem volt gondom.Nem használtam cukrot soha csak a nyári almánál, mert annak "gyenge a cefréje".Most fözte ki a balfék főzdés a januári darálást .....mindig halogatta majd ekkor majd akkor ez lett a vége egy büdös pálinka ami ráadásul fele annyi mennyiségű mint szokott.Ezért fogom magam csinálni a főzést.
Szilvával még nem próbálkoztam de szerintem a mennyiség miatt is kell bele 4-5 kg cukor mázsánként.Néhány kiló cukor nem ront a pálinka ízén eszenciáján de több lesz a pálinkád.Hogy romlik e jobban ha nincs benne azt nem tudom...

Van valakinek valamilyen tapasztalata milyen az erdélyi szilvapálinka?Azt tudom hogy erőssebbre hagyják kb 65 fokosra és hogy pici szilvából fözik ami az út mellett nő rendesen megcukrozzák hogy legyen is belőle valami.3-4 ezer forintot kérnek érte literenként.
Előzmény: Miklós1 (5055)
comad Creative Commons License 2007.09.03 0 0 5059
Kezdő városi. Természetesen nem adhatom meg a telefonszámát/nevét/ de az emilcíme nyilvános. Reménykedj benne, hogy még olvassa a topikot. Sajna már rég nem jelentkezett.
Előzmény: leveliro (5051)
hal65 Creative Commons License 2007.09.03 0 0 5058
Ja és még valami!!! Soha többé nem teszek cefrét átlátszó hordóba!!!Apósom belevágott 300lit őszibarack cefrét 2db 200 literes KÉK hordóba,és nyugottan aludt,mert nem látta,hogy mi megy le az aljára.(ma hozta el a főzdéből a 45 liter essenciát) UI:Nyilván ma ég jobban fog aludni-:)))
Előzmény: Miklós1 (5056)
hal65 Creative Commons License 2007.09.03 0 0 5057
De igen kósoltam.Megszünt az édes ize,nagyon jó gyümölcs illata van. (egyenlőre) A fehér,ill:világos szinű trutyit nem tudom megkóstolni,mert ahogy hozzáérek a tetején lévő (bár egyre vékonyodó) gyümölcs réteghez, az alja egyből összekeveredik a középső sötét (szerintem gyümölcslé)réteggel.Az itt olvasott leirások alapján,sztem,még nem forrhatott ki.(ma van 5napos) Viszont most az jutott eszembe,hogy az nem létezik,hogy a nagyon összedarált szilvarészek teljes erjedés utáni darabjai süllyedtek le az aljára???(legalábbis én ezzel vigasztalom magam-:)) Snapszmester szerint,akár 7 nap alatt is kiforrhat a cefre! Addig már csak kettőt kell aludni és ha akkor lesüllyed a bunda,másnap azonnal lefőzetem. 
Előzmény: Miklós1 (5056)
Miklós1 Creative Commons License 2007.09.03 0 0 5056
Nem kóstoltad a cefrét vagy a fehér tutyit külön? Hátha rögtön rájönnél, mi az?
Előzmény: hal65 (5054)
Miklós1 Creative Commons License 2007.09.03 0 0 5055
"Cukor;SOHA!"
Most vesztettem el az idei második körte cefrémet, mert mindenáron cukor nélkül akartam készíteni, sütőélesztő, citromsav, pektinbontó volt bennük, a második adagban még több citromsav, hátha az védi meg, de megecetesedett napok alatt mindkettő. Sajnos nem tudom azonnal kifőzni amint kiforrt, ezért harmadszor is nekifutok és teszek bele cukrot. Remélem ezután majd elmondhatom:""A cefre hálás dolog nem romlik el olyan könnyen."
Előzmény: aleksz27 (5042)
hal65 Creative Commons License 2007.09.03 0 0 5054
Már félig van a hordó a fehér trutyival!
Előzmény: snapszmester (5049)
miriuta maci Creative Commons License 2007.09.03 0 0 5053

Látom rajtam kivül más is most veszíti el a cefreszüzességét:-)

Jelentem, a sárgadinnye cefrében megállt a dugóképződés úgyhogy valszeg kiforrt.

Szépen letakartam légmentesen és még ötöt kell aludnia, hogy pálinka legyen belőle.

Utánanéztem ennek a fruktóz-glükóz dolognak. Tökmindegy, hogy az ember sima répacukrot vagy drága gyümölcscukrot használ.

Ugyanis az élesztők a répacukrot először gyümölcscukorrá majd további sok lépésben etil-alkohollá alakítják, így nincs jelentősége, hogy milyen a kiinduló cukor.

Ezért legközelebb én is a sima répacukornál maradok. (persze ha nem muszáj nem teszek bele, de a sárgadinnyéhez mindenképpen raknom kellett)

gourmetvitéz Creative Commons License 2007.09.03 0 0 5052

...tehát az utolsó kutyvalék-berakást,(4.pont TÁPSÓ) mellőzzem?...mert úgy tanultam hogy almatermésűek esetén is,főleg cserzőanyagokban gazdag terméseknél a nitrogén és foszsfor-vegyületek,vitaminok stb.végett nem árt ha van benne.

KÉRDÉS

Az ismerősöm a faluban (ő az egyetlen aki minőségi pálinkát készít),nagyon egyszerűen párol,különösebb ízlelgetés nélkül.

Az cefrét félteteszi amikor a fokmérője 20 tf%-ot mutat félteteszi az alszeszt,a középpárlatot meg 40 tf%-nál veszi le,és már kész is.Az utópárlatot meg felhasználja úgy hogy beleteszi a cefrébe mielőtt elkezdené a következő alszesz lepárlását.

Most valami folytán az alszesze opálos,tejszerű lett,szerinted miért?Valami nem volt jó a cefréjében?

Előzmény:snapszmester(5044)

leveliro Creative Commons License 2007.09.03 0 0 5051
Haló! Még egyszer szeretném megkérdezni, hogy ki volt, aki hivatalos főzdeépítésbe fogott? Szeretném kérni a tanácsaidat.
hal65 Creative Commons License 2007.09.03 0 0 5050
Élesztő? De ennyi? Az 50l-es hordónak legalább a negyedéig ér. 
Előzmény: snapszmester (5049)
snapszmester Creative Commons License 2007.09.02 0 0 5049
A fehér trutyi lehet, hogy az erjedés végén kiválló élesztő. Valszeg jó igy.
Előzmény: hal65 (5048)
hal65 Creative Commons License 2007.09.02 0 0 5048
A pincében állandó 22 celsius fok van! Köszi a biztatást!Üdv:hal65
hal65 Creative Commons License 2007.09.02 0 0 5047
Nagyon gyengén de még forr a cucc,DE!! Ma délelőt még alul volt a sötét szinű gyümölcslé kb2/3-ig felette 1/3 az erjedő gyümölcs.Délutánra alul valami valami fehér trutyi kezdett kiválni a hordó alján.Most úgy néz ki a dolog,hogy1/3 világos trutyi, 1/3 szilvalé, 1/3 bunda a tetején. Jó lesz ez igy??? 
aleksz27 Creative Commons License 2007.09.02 0 0 5046
Bocsi 20 celsius.
Előzmény: elsőprojekt (5043)
snapszmester Creative Commons License 2007.09.02 0 0 5045
Ha tényleg jól turmixoltál a mag alul van. Le kell merni a tetejét és a magot kevés vizzel kimosni. Sokkal egyszerübb mint gondolod.
Előzmény: elsőprojekt (5043)
snapszmester Creative Commons License 2007.09.02 0 0 5044

Csak ilyen szépen, precízen továbbra is. Cukrot SOHA műtrágyát mindig!

A jól elcefrézett gyümi 1hét alatt leforr 20-25 C°-on.  Minek tápsó utánna. A gyümölcs cefre tartalmaz annyi tápanyagot ami az élesztő müködéshez, szaporodáshoz elegendő.

Kölönféle adalékok akkor kellenek, ha a cefre tisztán cukorból készül, mert abban nincsenek az élesztő számára tápanyagok.

Azért általában jókat írtál, de a gyümölcsön és cerézésen múlik minden.

Előzmény: gourmetvitéz (5038)
elsőprojekt Creative Commons License 2007.09.02 0 0 5043

Nem 20 Co körülit akartál írni?

Tavaly kimagoztam a szilvát(rengeteg meló), de idén én is habarcs-keverőztem. Jó az állaga, remek ötlet. Csak azt kell még kiötlenem, hogy főzés előtt kivarázsoljam a magokat.

...

Valami jó tipp?

aleksz27 Creative Commons License 2007.09.02 0 0 5042
Én is vásároltam több mint 30 mázsa szilvát.Már tartályban állt kb 11 napja most töretem a Black Dackerrel.Tápsóm meg ilyenek nincsenek hozzá.Csak élesztő,élesztőtápanyag és pektinbontó.Én a forgalmazótól a Kokofermtől almára kértem technologiát.Keddig kifaggatom őket a szilváról is.Cukor helyett izócukrot használok igy nem kell vízben oldani a kristálycukrot és gyorsabban haladok.Nem mérem igazán de kb 4 hordóba rakok 30 kilónyit ,150 literes egy hordó.
Az izocukor nem olyan"hatékony"mint a kristály.Rétegesen rakom bele a cukrot és keverem naponta.Nem magoztam ki,egyben törettem a géppel.Van még valami amit el kéne követnem vele?

Szerintem ha követted Snapszmester tanácsait és mindent ugy csináltál ahogy montad akkor nem kell izgulnod.A cefre hálás dolog nem romlik el olyan könnyen.Gondolom már nem erjed olyan intenzíven, azért nincs co2.Kb 2 hét alatt kész van ha viszonylag állandóan 2 Celsius körüli a hömérséklet.
Előzmény: hal65 (5041)
hal65 Creative Commons License 2007.09.02 0 0 5041
Azért mert az 500w-os fodulaszabályzós modern fúrógépem szart-hugyozott,úgy hogy üzembe kellett helyeznem a régi NDK dromedárt.Ő viszont kb 1200-as fordulaton törné akár,három nap három éjjel.Jó akkor most békén hagyom.Köszönöm a tanácsokat!
Előzmény: snapszmester (5039)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.09.02 0 0 5040
Bocsánat,...az evésérett./rosszul írtam!
Előzmény: gourmetvitéz (5038)
snapszmester Creative Commons License 2007.09.02 0 0 5039

Én nem ilyen nagy fordulattal furógépeztem

Miért nem, ha megvan hozzá a technikád? Most már ne bántsd. A fő erjedés néhány óra esetleg 1 nap.

Előzmény: hal65 (5036)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.09.02 0 0 5038

1.    PEKTIMBONTÓ ENZIM: vízzel,cefrével,vagy gyümölcslével felhigítva adgonként juttatjuk darálás után a cefréhez,2-3 óra után átforgatni!            1-2 gr./hl.  cefre  → 3-5 óra szünet

2.    START TÁPSÓ :    felhigítva adgonként           :              30   gr./ hl. cefre

3.    FEHÉRAROMÁS FAJÉLESZTŐ: felhigítva adgonként           30 gr./ hl. Cefre →STOP!

4.    TÁPSÓ                                           : felhigítva adgonként           15 gr./hl. Cefre →1-2 héttel a fehéraromás fajélesztő után.

ALMA(erjesztett almacefre) /enyhén savas/

Ph:      3,-3,5    /általában gyümölcsnél 1,5-4,5/

Ph:      3,5-4,2 friss fogyasztásra szánt termésnél

Keverés:

Az első napon,/a hozzávalók hozzáadása után/

Az első héten (alaposan) 2x,utána soha többet.

Gyümölcs: kifogástalan,evés érett

Erjedés; Ph mérés,attól függ ha nem elég savas pl.almasav,foszforsav,kénsav.Az erjedés 2 hét,a kotyogót figyelni!(mert van amikor állitólag az erjedés megakad.) nálam ilyen még nem fordult elő..

Cukor; SOHA

Előzmény: hal65 (5037)
hal65 Creative Commons License 2007.09.02 0 0 5037
KB meddig szokott tartani a gyors erjedés?
hal65 Creative Commons License 2007.09.02 0 0 5036
Köszönöm a gyors segitséget!Én nem ilyen nagy fordulattal furógépeztem,de asszem jól összetörtem a gyümit. Szerinted daráljak rá egy kicsit nagy fordulattal még,vagy haggyam igy?Ma reggel megkevertem,és ahogy a gyümölcsöt visszakevertem a lé alá ujra elkezdett pezsegn egy kicsit.
Előzmény: Miklós1 (5035)
Miklós1 Creative Commons License 2007.09.02 0 0 5035
Ha gondosan aprítod a gyümölcsöket, tehát a szilvát pépesíted 3000 fordulatú fúrógépbe befogott habarcskeverővel, a körtét pedig ledarálod szőlődarálóval, vagy szintén turmixolod, akkor a leggyorsabb az erjedés, tehát 7-10 nap az utolsó adag friss gyümölcs belerakásától számítva. Ha nagyobb darabokban van a körte azoknak a belsejébe lassan jut el az erjedés és 4-6 hétig is eltarthat. Semmiképp ne öntsd ki a cefrét, de ne nagyon cukrozd, legfeljebb 4kg cukor/100liter cefre legyen az arány és akkor tartós cefréd lesz, viszont gyengíti a pálinka aromáját mert a cukorból képződött alkohol íz nélküli. Kóstolgasd a cefrét, amíg édes és forr, addig nincs baj, aztán kesernyés lesz ahogy a cukor kifogy belőle és leáll a forrás. Ha ezután savanyú és forr akkor eceted lett és kiöntheted. A CO képződés gyengülése nem tudom minek a jele mert nem kotyogóval cefréztem eddig.
Előzmény: hal65 (5034)
hal65 Creative Commons License 2007.09.02 0 0 5034
Sziasztok!Most irok először erre a fórumra,de régi olvasója vagyok.Most is csak azért ragadtam tollat...izé billentyűt,mert még sohasem csináltam cefrét,néhány napja azonban BELEFOGTAM!Tehát!Majdnem teljesen végig olvastam az eleje óta az itt elhangzottakat,de arról hogy kb meddig szokott forrni a cefre (nem napra pontosan,csak úgy általában)én nem találtam leirást.A kezdeti intenziv forrásrol (erjedésről)olvastam,de hogy ez kb hány nap arról nem.NA.Akkor leirom hogy mit csináltam,ti meg irjátok meg,hogy öntsem ki,vagy legyek türelemmel.A reagálásokat előre is köszönöm.Szerdán lett kb 50kg gyümölcsöm.(90% szilva 10%körte).NO én snapszmester utasitásait max betartva,vettem 1 50l műanyag hordót és marhára kisikáltam.Ezután megmostam, kimagoztam apritottam a gyümit.Történt mind ez csüt reggel.Gyümi a hordóba hozzá 1dkg borélesztő és 1kg cukor jól elkeverve.(az élesztő 36 fokos viz és gyümlé keverékben kavarva úgy 1 negyed órát utána a gyümölcshöz kevertem)Az edény lezárva,a zárósapkára luk,a lukba dugó,a dugóba kotyogó.Az nap éjjfél tájban elkezdődött az erjedés.Másnap kaptam még vagy 10kg szilvát és az előbb elmondott procedúra után hozzáöntötten a már kb 20órája erjedő cefréhez.No problem.Fort tovább.Ma beletettem még egy kilo cukorból készült szirupot,és nem sokkal utána azt láttam,hogy a kotyogó egyre lassabban kotyog.Napjában 2szer keverem.Szerintetek ez normális,hogy alábbhagyott a CO képződés,vagy valamit elrontottam? Üdv:hal
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.01 0 0 5033

Most "csepegett  némi szilva lé" ! Ezt már valószínüleg ki merem tenni az ablakba, de az előzőt nem! Tapasztalat: nyári szilvából nem lehet jó szilvapáleszt főzni  (nekem legalább is nem sikerült: se íze, se illata nem az igazi / igaz nem is volt a legérettebb mikor lecefréztem/ ) ! Szerintetek melyik őszi szilvából lehet "jó pályinkát szűrni"?

snapszmester Creative Commons License 2007.09.01 0 0 5032
Hol akarsz bérelni, nehogy az érdekeimet sértsd :-) és kivel?
Előzmény: vesz (5030)
miriuta maci Creative Commons License 2007.08.31 0 0 5031

Igen lehet, hogy pont azzal b*sznám el ha utólag belepiszkálnék.

Egyelőre csodálatos sárgadinnye illatot áraszt és vastag dugó képződik a tetején amit ugyan tanácsod ellenére párnaponként visszakeverek a lébe, de rendkivül óvatosan.

Előzmény: snapszmester (5028)
vesz Creative Commons License 2007.08.30 0 0 5030
szia én most akarok bérelni egy főzdét van kedved beszállni?
vesz Creative Commons License 2007.08.30 0 0 5029
sziaztok a keverés azért jó mert nagyon jól kihozza az illatokat
snapszmester Creative Commons License 2007.08.30 0 0 5028
Már ne tegyél semmit. Ahogy a katonák mondják bevetés elött "térdre imához". Nagyon várom a beszámolót a főzésről.
Előzmény: miriuta maci (5024)
snapszmester Creative Commons License 2007.08.30 0 0 5027
Köszönöm, de csak a cím kell egy kedves ismerősőmnek. Az atomrakétás jó lesz.
Előzmény: szilvafan (5025)
CSOREL Creative Commons License 2007.08.30 0 0 5026
szilvafan Creative Commons License 2007.08.30 0 0 5025

szia SM !

azt én is sajnálom, h nem hoztam a páleszedből, de nem volt pofám azt mondani, h amit nem tok +inni, azt csomagold be :):):)

Itt nálunk a kerületben elég sok borászati bolt meg gazdabolt, meg ilyenek vannak, és itt van a borászati kutató is. Pont olyat, ahol a tehéntrágyától az atomrakétáig mindent 1helyen  +kapsz, nem tudok, de ha +írod, h mi az a konkrét dolog ( dolgok ) amire szükséged van, szívesen utánanézek.

Előzmény: snapszmester (5014)
miriuta maci Creative Commons License 2007.08.30 0 0 5024

Én azért választottam a fruktózt mert természetazonos anyag a gyümölcs saját cukortartalmával. Ugyanígy szőlőpálinkához sem répacukrot tennék hanem szőlőcukrot. (de ahhoz nemigen kell)

Lehet, hogy ez ugyanúgy csak elvi különbség mint a fa illetve gáztüzelésű főzetés. Kipróbálni úgy lehetne ha mindkét cukorfajtával külön csinálnék cefrét, majd külön főzném le.

Persze a fruktózon kivül került a sárgadinnye cefrébe még borélesztő, élesztőtápanyag és pektinbontó is.

De írod, hogy a sárgadinnyének a sava is kicsi. Ez mennyiben befolyásolja az erjedést? Kellett volna azt is pótolni? Illetve ha nem történt meg, érdemes lehet utólag pl. citrom vagy aszkorbinsavval?

Előzmény: snapszmester (5022)
snapszmester Creative Commons License 2007.08.30 0 0 5023

5011-es hozzászólásom nem a cukorról szólt és fentartom az a leghumánusabb módja a csalásnak.

Nem tudnád megmondani a kóstólt pálinkák közül melyik a cukros, ha gyümi is van benne.

Előzmény: gourmetvitéz (5020)
snapszmester Creative Commons License 2007.08.30 0 0 5022

Nem teszek cukrot a cefrébe, mert akkor főzöm ki amikor a legjobbnak találom.

Annak ajánlom a cukrozást aki nem tudja tervezni a főzés időpontját, vagy olyan gyenge az alapanyag cukortartalma, savtartalma mint a dinnyének.

A cukor minőségében nem látok különbséget, mind higitja az aromát, de megörzi a minőséget. A 70 L cefrédből lehet akár 5-6 liter pálinkád is. Remélem nagyon finom lesz, hogy megérje az árát.

Nem ajánlottam 5kg/100 L-nél többet. Így is a pálinka fele a cukorból lesz.

Előzmény: miriuta maci (5019)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.30 0 0 5021
Előző hozzászólásom a Snapszmesternek (5011)-re a válasz.
Előzmény: gourmetvitéz (5020)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.30 0 0 5020
Nem csak az elv,de mivel felismerhetővé válik hogy cukrozott,(nem véletlenül nem vitték el tőled a cukrozottat)nem mondhatod el hogy hungaricumot iszol és nem kotyvalékot.Tudom,ez egy kissé túlzás,de a cukrozott anyag már nem az ami miatt kiállunk azok ellen  akik (főleg nyereség miatt) lerontják a Természet (Jóisten )által is teremtett,gondozott és (természetes) kémiai úton táplált gyümölcsöt.Azzal sem értek egyet hogy dacára a termésnekill.annak minőségének a tömeg által fogyasztott Scotch Whiskyket mindig egyformára kutyvasztják őket,hogy a piacon mindig egyforma minőséget érjenek el.A jóbol rosszabbat a rosszból meg jobbat csinálnak ill.standartot.
miriuta maci Creative Commons License 2007.08.30 0 0 5019

Snapszmester! Ne haragudj ha valahol már leírtad előzőekben de kérlek mondd már el te mennyi cukrot adagolsz a cefréhez? (pontosabban melyik gyümölcshöz mennyit?)

Nekem most erjed életem 100%-ban saját cefréje sárgadinnyéből, jövő héten főzzük le Békésben (non-official:-).

Eléggé fostam (és még mindig) attól, hogy kevés lesz benne a cukor. De nem akartam répacukrot használni mert tökéletes végeredményt szeretnék elérni.

Ezért a fruktózt (gyümölcscukrot) választottam ami ugyanebben a formában található meg a gyümölcsben is így aztán természetes dúsításnak tekinthető.

Négy kilót raktam 70 literbe.

A baj az, hogy csillagászati az ára, közel ezer forint kilója. De mivel a száz kiló sárgadinnyéért is leszurkoltam 26 ronygot már nem osztott nem szorzott, ha jó lesz a végeredmény akkor azt mondom megérte. 

Előzmény: snapszmester (5011)
miriuta maci Creative Commons License 2007.08.30 0 0 5018

A törköly az egyetlen amiből én is ittam jó "bóti"-t.

Csak az ára....

Előzmény: Miklós1 (5010)
aleksz27 Creative Commons License 2007.08.30 0 0 5017
Mostanában nincs időm nézni annyit a fórumot.Gyüjtjük az alapanyagot.Kiskunfélegyházán kérdeztem a mg.szakközépben ők szoktak 90%-ban támogatott képzéseket csinálni.140 az nagyon sok érte csak annak kell a papír akinek legális főzdéje van.
Előzmény: vesz (5004)
leveliro Creative Commons License 2007.08.30 0 0 5016
A Magyar Pálinka Házában vettem már többször (<20) pálinkákat vagy magamnak vagy ismerősöknek segítve, de nem valami jó a tapasztalatom. Sok vacakot árulnak ott is, de van pár jó köztük. Ehhez is tapasztalat kell, többet ki kell próbálni. Én inkább maradok a saját főzésnél. Ehhez is tapasztalat kell meg próbálgatás, de legalább a tudásod ér is valamit.
vesz Creative Commons License 2007.08.30 0 0 5015
szia a tanfolyam 140 ezer és budapesten van,
itt hivhatsz:78 412 295
snapszmester Creative Commons License 2007.08.30 0 0 5014

Üdv Szilva!

A főzés gyorsasága számit. Lehetne a gázossal is lassan, de akkor minek a nagy beruházás?

Még mindig sajnálom, hogy nem kóstóltad a pálinkámat, legalább adtam volna 1 dl. Mára talán elfogyott volna.

Tudtok a főváros környékén nagy kertész- borász szaküzletet ahol minden van a szöllő vesszőtől  a hordón keresztűl az élesztőig? Írjátok meg. Tudom a googli jó barát!

Előzmény: szilvafan (5013)
szilvafan Creative Commons License 2007.08.30 0 0 5013
nem, kedves comam, :) nem azt mondom, hanem azt, h amikor 1más után főzettem először gázos, ( Diósd ) majd hagyományos helyen( Tök és Duna1háza ) a fatüzelésesben főzött őálinka sokkal jobb ízű volt.
Előzmény: comad (5003)
snapszmester Creative Commons License 2007.08.29 0 0 5011

Szeszipari kutató indít rendszeresen tanfolyamot. Most kaptam jelentkezési lapot, de elkevertem. Szerintem hívd fel őket.

Sok pálinkát kell kóstolnom, most már inkább csak izlelnem, de mind más karakter. Igazatok van a kereskedelmi kollégák termékei nagyon egyformák. Már írtam a kóstolás a titka mindennek. Nem biztos, hogy a neves, drága termékek jobbak az ismeretlen termelőkénél.

Az aromáról: kezdő koromban mert nem volt gyümi pálinkám a borpárlatba tettem aromát. Vitték mint a cukrot. Egyszer jött egy fiatal csapat megkínáltam őket, azt mondta az egyik nem kell mert aromás. Paff voltam. Vittek törkölyt az nem volt aromás. Azóta átgondoltam.

Tény, hogy az erös aromákat keresik, legyen akár mesterséges is.

A cefre módosításának leghumánusabb módja a cukrozás. Van mintám őszibarackból, cukor nélkül megromlott, cukrozva tavasszal főzve is kellemes, ízes termék. Sokszor leírtam, nem hiszitek el. Nem a mennyiség a fontos, de ha a minőséget igy lehet megőrizni akkor mi a baj?

Előzmény: gourmetvitéz (5007)
Miklós1 Creative Commons License 2007.08.29 0 0 5010
Jó, osszuk meg a tapasztalatainkat (bolti pálinkákról):
Etilalkohol a 4602 hozzászólásában írt a "szekszárdi bikavér törkölypálinkáról", amit én is megkaptam ajándékba, bár a törkölyt nem szeretem, de ez tényleg finom, meglepően jó, de törkölyízű, ha aromázzák akkor nem tudom mi lehet, mert nem megy át őszibarackba vagy hasonló felismerhető ízbe, ez törköly és finom.
4cl-es kiszerelésben találkoztam a Kisvárdai Szeszipari Vállalat almapálinkájával, elsőre majdnem vodka, alig van illata, finom gyenge íze van, de nem ismerném fel almaíznek, valami gyümölcs, alig mondanám pálinkának, de nem rossz.
Szatmári szilvapálinka a panyolai Szilvórium Kft.-től: hát, ...büdös. Jó íze van de nem szilvaíz, a neve (panyolai!) alapján valami szenzációsra számítottam, ahhoz képest közönséges. Két helyről is kaptam már szatmári szilvát (házipálinkák), az egyik kívül esett az eredetvédett földrajzi területen, de ez finom szilvaízű, a másik is jó volt, de egyik sem olyan büdös mint ez a panyolai.
Ezeket kaptam ajándékba, mert egyébként nem veszek bolti pálinkát, de lehet, hogy a 4cl-esekből veszek majd egy sorozatot tesztelésre.
Előzmény: leveliro (4997)
comad Creative Commons License 2007.08.29 0 0 5009
Keress valami olyat, amit kávéfőzőhöz használnak. Ami azt kibírja, kibírja ezt is. Vagy szerelvényboltban forróvizes cucchoz valót.
Előzmény: tubatuba (5006)
Miklós1 Creative Commons License 2007.08.29 0 0 5008
Nekem a páracső és a hűtőspirál között egyszerű fekete gumi van, valami WC tartály tömítésből alakítotttam úgy , hogy jó legyen, 80-90 fokot kibír, neked se lehet több.
Előzmény: tubatuba (5006)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.29 0 0 5007
Meg tudnád kérdezni hogy legközelebb(hol) mikor lesz páleszfőző tanfolyam?
tubatuba Creative Commons License 2007.08.29 0 0 5006
Tudtok segíteni, hogy mit használjak tömítőgyűrűnek a föző és a hűtő csövének találkozásához? - a sima "csaptömítő" nem válik be, nem bírja a forróságot
leveliro Creative Commons License 2007.08.29 0 0 5005
Keresem azt a tagot, aki saját főzde (hivatalos) kialakításán dolgozik. Nagyon a fejembe vettem, hogy esetleg én is csinálnék ilyet, de előtte tájékozódom.  Ha jelentkezel, akkor egyéni levélben lebonyolítjuk, hogy ne zavarjuk a fórumot. Előre is köszi.
vesz Creative Commons License 2007.08.29 0 0 5004
sziasztok
keresem azt az UJ ZÉLANDI urat aki körte pálinka főzéshez kért tanácsot!!!!
Olyan embert is keresek aki az alföldröl szeretne járni a pálinka főző tanfolyamra,
augusztus31 indul,és nincs kedvem egyedül járni,én Kiskőrösröl mennék
köszönöm!
comad Creative Commons License 2007.08.29 0 0 5003
Tehát azt mondod, hogy különbséget tudnál tenni két pálinka között, amely azonos cefréből készült, de az egyik fa- a másik gáztüzelésű főzőben? Sőt: megmondod, hogy melyik-melyik? Mert ezt mondod. Necces...hiszen a rendszer zárt, nem találkozhat a pálesz semmiféle égéstermékkel.
Előzmény: szilvafan (5001)
miriuta maci Creative Commons License 2007.08.29 0 0 5002

Amikor az ember a saját gondosan ápolt cefréjéből főzet hivatalosan pálinkát akkor azért az nem "bóti".

Előzmény: szilvafan (5001)
szilvafan Creative Commons License 2007.08.29 0 0 5001

nem hiszem.

Nekem ugyanez volt az érzésem, hogy tisztán, és nekem túl erősen, majdnem ugyanaz az alkoholos íz jön le belőle. Szerintem ez a hipermodern rozsdamentes főzőknek tud6ó be.

Lehet köpködni, de én a saját pálinkáimat itthon miután kiveszem a hordóból, mindig visszafokolom 40-42 körülire.

Ez is hülyeség, de fatüzeléses főzdébe járok csak. Szerintem emiatt is más az íze. Ha nem is annyira, mint a faszénen sütött hús és a gáztűzhely között, de sztem van különbség.

és ezt már csak az újoncoknak, zárójelben, hogy én csak hivatalosan főzetek, ezért nincs olyan nagy pofám beleugatni az otthon készült dolgokba.

gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.28 0 0 5000
Mutasd meg (hivatalos) pálinkád, olyan, mint most az Országod, KAMU!

Éljen és virágozzék a topictagok pálinkája,a kaja,a pia és a pina!

Előzmény: miriuta maci (4999)
miriuta maci Creative Commons License 2007.08.28 0 0 4999

Én alapból tagadom a bolti pálinkákat mert egyenízük van. Ráadásul a pálinkatörvényben is van kiskapu ami megenged bizonyos fokú aroma és színezékhasználatot.

Úgyhogy én csak a magam pálinkájában és persze a topictagok pálinkájkában hiszek:-)

comad Creative Commons License 2007.08.28 0 0 4998
Teljesen fölösleges. Tudod: ízlések és a pofonok... Meg azután nem mindegy, melyik cég terméke, melyik évből, vagy saját készítés stb. BODZABODZABODZA. Én a minap vettem szégyenszemre a boltból szilvapáleszt (Óbester), egész jó volt, csak a szeszfokát kicsinyellettük... Egy nagyon jó barátom közeli hozzátartozóját búcsúztattuk, ahhoz kevés volt.
leveliro Creative Commons License 2007.08.28 0 0 4997
Szerintem ne kérdőjelezzük meg a kóstolásom feltételeit, inkább oszuk meg a tapasztalatokat! Ti mit gondoltok ezekről a pálinkákról, mondjuk 1-10-ig. Hátha más is alátámasztja a megfigyeléseim, vagy egyöntetű vélemény alakul ki, hogy hülye vagyok.
leveliro Creative Commons License 2007.08.28 0 0 4996

"cukrot tesznek hozzá meg aromát,- állításuk szerint-...-különben nem tudnák eladni,mivel ez izlik az újgazdagnak 6-8 ezerért!"

Na látod! Ezért fogtam saját főzésbe. Én tudom mit teszek hozzá! (Úristen! Lehet, hogy éjszaka belopóznak a családtagjaim és cukrozzák meg aromázzák, hogy nehogy elkenődjek?)   :-))))

Előzmény: gourmetvitéz (4994)
snapszmester Creative Commons License 2007.08.27 0 0 4995
Háát, lehet...
Előzmény: gourmetvitéz (4993)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.27 0 0 4994
Hát ,még mit mondjak Én. Nálunk az egész falú eprezik. Ki így,-ki úgy, ki folyékonyban utazik,ki friss gyümölcsben.Akik biopálinkának adják tovább az idiótáknak,cukrot tesznek hozzá meg aromát,- állításuk szerint-...-különben nem tudnák eladni,mivel ez izlik az újgazdagnak 6-8 ezerért!a... cukrot meg nem tudják mivel magyarázni,csak bárgyú röhögéssel ...Ilyen a "ravasz paraszt"!.
Előzmény: leveliro (4989)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.27 0 0 4993
Bocsi,a snapszmesternek küldtem aválaszt (4987)
Előzmény: gourmetvitéz (4992)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.27 0 0 4992

...ÉS AMIKOR ERŐL BESZÉLSZ  sokan?AZT MONDJÁK HOGY JOBBOLDALI ORBÁNISTA VAGY, DE HÁT NEM ERRŐL VAN SZÓ, - CSAK A TÁRGYILAGOS IGAZSÁGRÓL (MINT objektív valóság) !..

Miklós1 Creative Commons License 2007.08.27 0 0 4991
Megkérdezném, hogyan teszteltél? Mennyit vártál két pálinka között, ettél-e egy falatot, hogy semlegesítsd az előzőt, milyen pohárból ittad, feljegyezted-e rögtön, hogy milyennek találtad, vagy emlékezetből tudod csak, becsiccsentettél-e a vége felé ami esetleg korlátozta az érzékeidet?
Ide másolom snapszmester 4356-os hozzászólását:
"A pálinka fogyasztás kultúrája
Soha ne igyál pálinkát magányosan.
Soha ne hűtsük a pálinkát, hisz valódi zamata csak kézmelegen érvényesülhet. Ugyanígy fontos a pohár alakja; a megtöltött, alul öblös, felfelé szűkülő szájú üvegcsét kortyolás előtt - a felszálló ínycsiklandó illatok ellenére - egy-két percig zárjuk tenyerünkbe, hogy a benne lévő nemes ital kissé átvegye testünk hőfokát.
Érdemes elvégezni az úgynevezett szárazpróbát: miután felhajtottuk, tegyük félre poharunkat öt-tíz percre - ez önuralmunkat is edzésben tartja -, majd szagoljunk bele: ha valódi pálinkával van dolgunk, csak a tiszta gyümölcsillatot érezhetjük.
Fontos a borkóstolásnál már megismert "rágás" is, hiszen e nedű íze, zamata a száj szegletében, a nyelv alatt, az ízlelőbimbók környékén jelentkezik igazán.
E főzet a miénk, magyaroké. Úgy nemzeti sajátosságunk, mint a Tokaji Aszú, a pirospaprika vagy a Téliszalámi. Tiszteljük meg magunkat, környezetünket s e kincset azzal, hogy fogyasztását soha nem visszük túlzásba. Hiszen az a bizonyos négy centiliter, amely egy felnőtt embernek naponta ajánlott, étvágygerjesztőnek épp úgy megteszi, mint a téli hideg vagy a nyári meleg ellen."
Lehet, hogy újra kell csinálni a tesztet?:-)
comad Creative Commons License 2007.08.27 0 0 4990
Melyik cég termékei voltak?
leveliro Creative Commons License 2007.08.27 0 0 4989

Hát megvolt a nagy teszt!

Sajnos nem értem, hogy mi történt. Lehet, hogy az iváshoz megfelelő körülmények kellenek? A nagy teszt eredménye elég kiábrándító. Ezt nem gondoltam volna. A finomnak képzelt különleges pálinkák eléggé elkeserítettek: egyáltalán nem volt különleges ízük. Talán az őszibarack és a szeder, egy kicsit kilógott felfelé a mezőnyből, de a többi semmi sem mutatott.

A mezőny:

-kökény

-som (majdnem szilvapálinka íze volt)

-őszibarack (hasonlít a kajszira, de összetettebb)

-birs

-szeder

Ezen kívül kóstoltam még a különlegesebbek közül a szamócát (földieper), ami illatra hihetetlen, az íze 10-es skálán 7, és feketeribiszkét, ami 2.

Most dolgozom fel magamban az eredményeket, mert lelkileg még szoknom kell. Mielőtt végleg ítéletet mondanék még megkóstolok pár eddig kimaradt fajtát (sárgadinnye, málna), de már érlelődik bennem a gondolat, hogy a legjobb pálinkák a "klasszikusok": körte, szilva, kajszi, alma, meggy, cseresznye.

A nagy tesztről annyit, hogy a végén saját cseresznyével öblítettem le a torkomat, és ez tetszett a legjobban.

Törölt nick Creative Commons License 2007.08.26 0 0 4988
Igyekezni fogok, mert  mint tapasztaltam a "tudást" csak "cseppenként" lehet összesedni és én szeretnék sokat tudni !
Előzmény: szilvafan (4986)
snapszmester Creative Commons License 2007.08.26 0 0 4987

Most találtam a cikket. Ezt a pénzt mi adjuk össze, de nem a jogosan előírt adókból, hanem a vámos és apeches túlkapásokból. Ha 1%-kal tulteljesítem a tervemet kb. 1%-kal nő a bevételem, de nekik az 1% milliárdokat jelent ami gyanítom nem csak 1%. Na off, de ne haragudjatok.

http://www.penzcentrum.hu/cikk-1007126-1.html

szilvafan Creative Commons License 2007.08.26 0 0 4986

szia, Isten hozott a fedélzeten !:) :) :)

Én a magam részéről nagyon kedvelem az új és ilyen lelkes fórumtársakat, különösen, aki azzal nyit, h elolvasta az előzményeket.

Bár a földrajzi távolság elég nagy, de ilyen hozzáállással, sztem nagyon jóban leszünk ! :):)

üdv még1x, szilva

Előzmény: Törölt nick (4984)
mixmaster Creative Commons License 2007.08.26 0 0 4985

Szeva Gourmet!

Van 1 haverom aki ijenkor szüreti időben 1-2- szer megy kórtartályokért Szlovéniába kisteherautóval egy nagy leraktba (mezögazdasági szaküzlet).

Ők is árulják a gyár termékeit (állitólag gyári ár alatt) és hozott már kis főzőt is.

Ha gondolod tudok segiteni valamijen elérhetőséggel.

Előzmény: gourmetvitéz (4967)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.25 0 0 4984

Sziasztok !

Új, ám annál lelkesebb taggal szeretném bővíteni társaságotokat ! Tegnap akadtam a topikra és szinte végigolvastam az elmúlt 6 év történetét ! Majd minden kérdésemre választ kaptam és már csak egy dolog hiányzik: a főzés közbeni tapasztalat csere ! Ha van köztetek Keszthely környéki, akkor majd arra is sort kerítünk !

Nekem egy 30 l-es söröshördóból átalakított "kávédarálóm" van /profi munka/, de mindent tud, mint a nagyok ! Néhány főzésen vagyok túl, de mindegyik után okosabb lettem !

Nem teljesen "szűzen" érkeztem: évtizedes boros múltam van, de a sok hasonlóság ellenére is be kell látnom: ez egészen más szakma !

Törölt nick Creative Commons License 2007.08.25 0 0 4983
teszt
comad Creative Commons License 2007.08.24 0 0 4982
Nem venném el a kedvedet, de fölfedezted a spanyolviaszt! Bár igaz, én is csak a pálinkafesztiválokon találkoztam az említett kiszerelésekkel. Kedves egészségedre, referálj! A málnára készülj fel, bombasztikus lesz.
Előzmény: leveliro (4977)
snapszmester Creative Commons License 2007.08.24 0 0 4981

A kotyogóval vigyázz mert, ha eldugul azt meszelheted.

káros baktériumoknak viszont az oxigén kell... azt ne adj nekik.

Előzmény: gourmetvitéz (4979)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.24 0 0 4980
Szerintetek az alma,ill. a körte cefrémhez kell sav?/pl.almasav/vagy enyhe savas hatása elegendő.Úgy tudom hogy akkor kell hozzá sav,ha a cefrét sokáig akarom tárolni.
Előzmény: gourmetvitéz (4979)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.24 0 0 4979
Köszönöm,-ha lezárom teljesen a hordót,és csak a kotyogón távozik a képződött szén-dioxit az elég?Az élesztő fejlődése oxigénhez nem kötött,az egyéb káros baktériumoknak viszont az oxigén kell...
Előzmény: snapszmester (4976)
miriuta maci Creative Commons License 2007.08.24 0 0 4978
Köszönöm a segítséget. Remélem az első két-három nap fúrós kevergetésével még nem történt semmi jóvátehetetlen.
Előzmény: snapszmester (4976)
leveliro Creative Commons License 2007.08.24 0 0 4977

Tegnap előtt a Magyar Pálinkák Háza előtt mentem el, gondoltam beugrok. Van egy óriási találmány: a 4 cl-es kiszerelés. Ez arra jó nekem, hogy a különféle ízeket kis tételben megvehetem, és kiértékelhetem, de közben nem megy rá a gatyám. A következőket szereztem be:

-áfonya

-málna

-som

-őszibarack

-birs

-szeder

Sajnos a hegedűtanárom lenyúlta a málnát (szívesen adtam neki), de a többit ki fogom értékelni. Ha meglesz, tájékoztatlak benneteket az egyéni véleményemről. A beszerzés lényege az volt, hogy megtudjam, hogy a jövőben mivel ne foglalkozzak.

snapszmester Creative Commons License 2007.08.23 0 0 4976

A hordó lezárása utánn nem kell kevergetni, de nem lehet a hórdót lezárni amig a forrás be nem fejeződik.

Kevergetni csak óvatosan nem fúrógéppel csak a bundát lenyomkodni. Forrás közben nem szabad levegőt hozzáadni, utánna meg tilos!!!

Szilvát cefréztem, turmix, élesztő, pektinbontó. Másnap könyen keverhető a bunda a lébe. Még néhány nap és lehet főzni, de a második héten biztosan. Ez a tapasztalat!

Előzmény: gourmetvitéz (4970)
szilvafan Creative Commons License 2007.08.23 0 0 4975

OFF------ Görög ismerőseink voltak itt vendégségben, és a srác nagy büszkén hozta be, és adta oda nekem, h"ez a legjobb minőségű ouzo, amit csak kapni lehet náluk".

Hát , mitsemongyak, a doboz + az üveg is szép, de azért nagyon sajnálom ezeket a szegény fiúkat, hogy ez a " legjobb " piájuk. Bezzeg neki felakadt a szeme, amikor +kínáltam a körtémmel, eperrel, szilvával, őszi- és sárga barackkal. Ilyen sorrendben. Soxor. Szép este volt :):) Uff. Ja  nem, ------- OFF ----

Előzmény: comad (4966)
comad Creative Commons License 2007.08.23 0 0 4974
Ja, mint a Becherovka vagy az Unicum. Mindegyik titkos, de azért utánajárható...
Előzmény: KRISZ2007 (4972)
kjanik Creative Commons License 2007.08.23 0 0 4973
Más szakirodalom (és SM. is) azt mondja, hogy a bundát -amíg van- naponta le kell nyomni a folyadék alá, mivel az a cefrét rontó kórokozók melegágya, a folyadék alá nyomás megakadályozza az elszaporodásukat, továbbá az akoholos erjedésbe is bekapcsolódik az úszó anyag. Vigyázni kell, hogy minél kevesebb levegőt vigyünk be a keveréssel,
Előzmény: miriuta maci (4971)
KRISZ2007 Creative Commons License 2007.08.23 0 0 4972
Nem gondoltam, hogy ilyen bonyolult.
miriuta maci Creative Commons License 2007.08.23 0 0 4971

Ezt jó hogy mondod, mert szombat óta naponta kétszer kevertem meg keverőszáras fúróval a sárgadinnye cefrémen képződő hatalmas dugót.

De ha nem keverem meg akkor a cefre tetején keletkező sűrű "dugó" hogyan fog eggyé válni az alatta lévő folyadékkal?

Szaktanácsot pls...

Előzmény: gourmetvitéz (4970)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.23 0 0 4970

Comad,Snapszmester!és a Többiek!

A Pischl könyv egyértelműen leírja hogy a cefrét NEM SZABAD kevergetni a hórdó lezárása után,no persze akkor ha már a hozzávalók,(fajélesztő,pektombontó,stb)benne vannak már a cefrében.Keverés során mikroorganizmusok és levegő kerül be a cefrébe ráadásul alkohol és aromaveszteség következhet be.Legfeljebb a maghéjasoknál lehet csak egyszer,kétszetr megkeverni,de azt is csak azért hogy elősegítsük a terméshély felszakadását.Azt írja hogy meggyorsítandó az erjedést  MAX az első héten 2-3-szor jól átkeverhetjük a cefrét.Ha az erjedés során felhabzana,akkor-mint a lefőzés során habzás ellenit javasol.

A tapasztalat mit mutat?

Előzmény: gourmetvitéz (4969)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.23 0 0 4969
Csak angolul,meg oroszul.
Előzmény: comad (4968)
comad Creative Commons License 2007.08.23 0 0 4968
Beszélsz szlovénul?!
Előzmény: gourmetvitéz (4967)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.22 0 0 4967

Egyetértek Comad!Úgy hallottam tesznek még bele édesköményt,földimogyorót,ánizsmagot,koriandert,szegfüszeget,fahéjat,citromvirágot.

Már ezerszer küldtem Mailt Szlovéniába a cég(eknek)hogy küldjenek árajánlatot pl. a SUPER 120,S,készülékekre de nem válaszolnak.Lehet hogy nekik nem szabad direktbe Mao-ra eladniuk,vagy valami ilyesmi..Holnap kénytelen leszek felhívni őket.

Baromi jó boltot  találtam a Bécsi úti üzletház melletti (árkád)soron. Ávómentes kiszolgálás,hozzáértés,szakértelem.Normális árak,pl.az eperhordók  tekintetében.

comad Creative Commons License 2007.08.22 0 0 4966
Márminthogy konkrétan csinálni akarsz, vagy csak általánosságban érdekel?
Általánosságban: az ouzo alapját a borkészítés után megmaradt szőlőhéjból nyert alkohol adja, magyarul a törkölypálinka. Ebbe áztatják az ánizsmagot, illetve az egyéb ízesítő anyagokat (pl. mentát, édesköményt, mogyorót, és édesgyökeret), majd a folyadékot többször egymás után lepárolják. Végül vizet, cukrot kevernek hozzá.
Konkrét recipét sajna nem tudok. Egy adag törköllyel lehet, hogy megérné egy kis kísérletezgetés, már ha bejön neked. Nekem túlságosan olyan, mintha negrót áztattak volna pálinkába.
Előzmény: KRISZ2007 (4963)
aleksz27 Creative Commons License 2007.08.22 0 0 4965
Emberek.40 FT a léalma és borzasztó csúnya ,zöld és nem teljesen érett, napégette.
Miből lesz a pálinka,NINCS alapanyag!?A bodza 142 ft/kg.
Előzmény: snapszmester (4964)
snapszmester Creative Commons License 2007.08.21 0 0 4964

Mindjárt az elején bele kell tenni. Nem árt eggyik gyüminek sem, de az igazán kemények nem erjednek le teljesen nélküle.

Előzmény: Miklós1 (4962)
KRISZ2007 Creative Commons License 2007.08.21 0 0 4963
Tudja valaki, hogy készül az OUZO?
Miklós1 Creative Commons License 2007.08.21 0 0 4962
A pektinbontóra rá van írva, hogy 1-2 óra alatt kifejti hatását, de nem tudom mikor kell a körte cefrémbe beletenni, hogy a legjobbkor hasson. Mindjárt az elején a nyers gyümölcsre, vagy pár nap erjedés után? Minden gyümöcsre javasolt a pektinbontó?Snapszmester, mit mondasz?
miriuta maci Creative Commons License 2007.08.21 0 0 4961

Belevágtam a sárgadinnye projektbe. Hétvégén meghámoztam 100 kiló sárgadinnyét (és csak kétszer vágtam el az ujjamat) és úgy 60-70 liter cefre lett belőle. Rásegítettem pár kiló fruktózzal és persze pektinbontó és borélesztő is került bele.

Stabil húsz fokon tudom erjeszteni a pincében, kiváncsian várom a végeredményt, egyelőre nagyon jó az illata.

aleksz27 Creative Commons License 2007.08.19 0 0 4959
Köszi mindenkinek.Szerintem lerándulok egyszer, megnézem.
Előzmény: comad (4958)
comad Creative Commons License 2007.08.19 0 0 4958
Nézz el ide. A SUPER és a SUPER S típusoknál láthatod a metszeti rajzot. Víznél ha jól tudom 0,5 bar nyomást kell tartani, de ezt a biztonsági szelep megoldja helyetted.
Előzmény: aleksz27 (4954)
snapszmester Creative Commons License 2007.08.19 0 0 4957

Nem egy időben keletkezett alapanyagot külön kell erjeszteni és utánna összeönteni a tároló-szállító hordóba.

A szőllő és gyümölcs összeöntésének nem szoktam örülni mert a hulladékezelési megoldásomat nagyon bonyolítja. Ez főzdéktől változik.

Előzmény: Törölt nick (4955)
snapszmester Creative Commons License 2007.08.19 0 0 4956
Gyakorlatilag igen. A hatásfok növelése érdekében fel kell tőlteni hőhözlő anyaggal, esetünkben vizzel, ha nyomás alatt van. Nyomás nélkül magasabb forráspontu anyaggal.
Előzmény: aleksz27 (4954)
aleksz27 Creative Commons License 2007.08.19 0 0 4954
Az indirekt fűtés mit jelelent pontosan?Duplafalúságot?
Előzmény: gourmetvitéz (4938)
comad Creative Commons License 2007.08.19 0 0 4953
Most akartam venni egy 100 l-es saválló hordót hűtőnek, 32000 Ft. És az csak egy hordó.
Előzmény: Vork12 (4950)
KRISZ2007 Creative Commons License 2007.08.18 0 0 4952
Akinek van rá, vegye meg, akinek nincs az meg csináljon.
Ennyi. A lényeg ami a csövön kifolyik. :)
kisüsti66 Creative Commons License 2007.08.18 0 0 4951
Ha ezeket a készülékeket megkellene építeni lényegesen többe jönnének ki !
Erről ennyit.
Vork12 Creative Commons License 2007.08.18 0 0 4950

"Az a baj, hogy az emberek a mai világban nem értékelik a kétkezű munkát."

A kétkezű munkát nagyra tartom, és értékelem. Vannak elvárásaim, hogy minek feleljen meg. Azért nem sajnálom a pénzt.

A főzők árait viszont túlzásnak tartom. Nem tud annyit, hogy ezt a pénzt megérje.

Biztosan szép esztétikus. Amire készült azt tudja is.

Én drágálom.

Előzmény: KRISZ2007 (4949)
KRISZ2007 Creative Commons License 2007.08.18 0 0 4949
Persze-persze. KB 3-4x-es haszon van mindenen.
Az én főzőm, egy 50L söröshordóból volt (Rozsdamentes acél) ez 10e ft, a rézcső megmaradt fűtésszerelésből. Szóval max 15ezerből meg volt az egész.
Persze nem olyan puccos. De az anyaga vastag. És jó. És nem 110ezer veszik, ha elveszik. Stb stb.
rjg Creative Commons License 2007.08.17 0 0 4948

drááágááák???:)))) Ezt rem. nem komolyan írtad!! De ha igen, akkor ne haragudj meg, hogy ezt mondom, de fogalmad sincs az árakról!!!! (anyagárak, + munka mennyisége) Ez félelmetesen olcsó.

Az a baj, hogy az emberek a mai világban nem értékelik a kétkezű munkát.

A szépségbe és a jóságba már bele lehetne kötni, ugyanis elég minimál....0 anyag vastagság....stb. De ez ált. jellemző a szlovák/ cseh/ szlovén, stb berendezésekre.

üdv

Előzmény: KRISZ2007 (4947)
KRISZ2007 Creative Commons License 2007.08.17 0 0 4947
Szép is, jó is, de elég drágák.
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.16 0 0 4946
Köszönöm a segítséget!.
Előzmény: comad (4945)
comad Creative Commons License 2007.08.16 0 0 4945
A lényeg:
akcijska cena brez DDV: akciós ár ÁFA nélkül
redna cena z DDV: eredeti ár ÁFA-val
akcijska cena z DDV: akciós ár ÁFA-val.
Előzmény: AlkoholPista (4943)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.16 0 0 4944
Van benne valami ...-de mindig a jó széndékot nézzed !
Előzmény: AlkoholPista (4943)
AlkoholPista Creative Commons License 2007.08.15 0 0 4943
Ha lefordítottad volna magyarra, akkor még megbocsájtaható ez a 40 centi hablaty. :)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.12 0 0 4942

Ezek a standard árak,az általam árajánlatban kért SUPER,SUPER S tipusokra ill az összesre elküldöm az árakat,amint elküldik. Standard 40 L

Kotli za žganjekuho STANDARD so klasične destilacijske naprave za kuhanje domačega žganja.

Izvedba kotlov, širok izbor volumnov in visoka kvaliteta zagotavljajo številne prednosti:
- enostavna priprava in delo ena oseba
- možnost segrevanja z plinom
- dolga življenjska doba
- univerzalnost uporabe
- odlična kakovost žganja

Specifikacije:

1. Tesnenje z vodno pregrado:
- praktična izvedba
- učinkovito tesnjenje
- varnost pred tlakom v kotlu
2. Prekucni sistem praznjenja:
- enostavno praznjenje kotla
- dovolj je ena sama oseba
- hitro in temeljito čiščenje
4. Kotlovni vložek (opcija)
- zmanjšuje nevarnosti prismoditve
na dnu kotla

DODATNA OPREMA po naročilu:

- plinski gorilec
- alkoholna vaga
- kotlovni vložek
- INOX izvedba hladilne posode
- INOX izvedba kurišča

akcijska cena brez DDV: 367,58 €

redna cena z DDV: 501,25 €

akcijska cena z DDV: 441,10 € / 105.704,25 SIT

več o tem

dodaj v zahtevek za ponudbo

Standard 60 L

Kotli za žganjekuho STANDARD so klasične destilacijske naprave za kuhanje domačega žganja.

Izvedba kotlov, širok izbor volumnov in visoka kvaliteta zagotavljajo številne prednosti:
- dolga življenjska doba
- univerzalnost uporabe

Specifikacije:

- praktična izvedba
- učinkovito tesnjenje
na dnu kotla

- plinski gorilec
- alkoholna vaga
- kotlovni vložek
- INOX izvedba kurišča

akcijska cena brez DDV: 382,11 €

redna cena z DDV: 521,06 €

akcijska cena z DDV: 458,53 € / 109.882,61 SIT

več o tem

Standard 80 L

- dolga življenjska doba
- univerzalnost uporabe

Specifikacije:

- praktična izvedba
- učinkovito tesnjenje
na dnu kotla

- plinski gorilec
- alkoholna vaga
- kotlovni vložek
- INOX izvedba kurišča

akcijska cena brez DDV: 429,27 €

redna cena z DDV: 585,37 €

akcijska cena z DDV: 515,12 € / 123.444,32 SIT

več o tem

Standard 100 L

- dolga življenjska doba
- univerzalnost uporabe

Specifikacije:

- praktična izvedba
- učinkovito tesnjenje
na dnu kotla

- plinski gorilec
- alkoholna vaga
- kotlovni vložek
- INOX izvedba kurišča

akcijska cena brez DDV: 436,80 €

redna cena z DDV: 595,64 €

akcijska cena z DDV: 524,16 € / 125.609,70 SIT

več o tem

Standard 120 L

- dolga življenjska doba
- univerzalnost uporabe

Specifikacije:

- praktična izvedba
- učinkovito tesnjenje
na dnu kotla

- plinski gorilec
- alkoholna vaga
- kotlovni vložek
- INOX izvedba kurišča

akcijska cena brez DDV: 447,21 €

redna cena z DDV: 609,83 €

akcijska cena z DDV: 536,65 € / 128.603,29 SIT

več o tem

Előzmény: gourmetvitéz (4941)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.12 0 0 4941
Standard 120 Literes akciós ára

redna cena z DDV: 609,83 €

akcijska cena z DDV: 536,65 € / 128.603,29 SIT

Előzmény: gourmetvitéz (4940)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.12 0 0 4940
Igazad van, megteszem.
Előzmény: comad (4939)
comad Creative Commons License 2007.08.12 0 0 4939
Már akkor kérhettél volna egy komplett listát az összesről.
Előzmény: gourmetvitéz (4938)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.12 0 0 4938
Lekértem az árakat a 120 literesekre,mindkettő indirekt, csak az egyik billenős a másik meg csapos .
Előzmény: gourmetvitéz (4936)
comad Creative Commons License 2007.08.12 0 0 4937
Üdv! Úgy látom, nem a mérettől függ. A SUPER és a SUPER S mérettől függetlenül indirekt fűtésű, csak az egyik billentős, a másik kifolyós. Ár ott tényleg nincs. No nem baj, gondolom kérhetsz.
Előzmény: gourmetvitéz (4936)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.12 0 0 4936

kEDVES comad!

Gratulálok!ÉRDEKES A DOLOG!A komolyabb 100-120 literes variációra,pl SUPER 120S-re sem látok árakat,csak a mini akciósokra.Te láttad valahol a teljes árlistát,vagy kérjem le?A nagyok mind indirekt fűtésüek ugye?

Előzmény: comad (4934)
comad Creative Commons License 2007.08.11 0 0 4935
Ha keresgélnétek: az volt a lényeg, hogy bár minden szótár azt adja ki a pálinkafőzőre, hogy "zganjar", valójában "zganjekuho".
comad Creative Commons License 2007.08.11 0 0 4934
Ok, megvan az áttörés, megvan a teljes lista árakkal együtt ehol.. A baloldalon lehet keresni a típusok között.
comad Creative Commons License 2007.08.11 0 0 4933
MEGVAN MEGVAN MEGVAN!!! Már a szemem folyik ki, már majdnem perfekt szlovén vagyok, de MEGVAN!!! ITT VAN NI!
KRISZ2007 Creative Commons License 2007.08.11 0 0 4932
Szerintem nincs értelme a 2 hűtőnek, sőt, amikor átkapcsolnátok a középpárlat leválasztására, akkor az kimosná a második hűtőt is és rezes lesz a pálesz.
comad Creative Commons License 2007.08.11 0 0 4931
Szerintem abba folyik a pálesz, az csak egy tartály, bár a fene tudja.
Előzmény: gourmetvitéz (4929)
snapszmester Creative Commons License 2007.08.10 0 0 4930

Keves Uraim!

Fogalmam nincs róla mi a fene lehet. Talán, ha az egész cikket olvashatnám? Karácsonyra kértem a könyvet a lányomtól, de gondolom addig nem akartok várni a válaszomra.

Nem látom értelmét a két hűtőnek és a váltócsapnak.

Előzmény: gourmetvitéz (4929)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.10 0 0 4929

Kedves Snapszmester!

Kérlek véleményezzed a 4923-4924-es témát a dupla hűtővel kapcsolatban.

Comad féle fotón a két hűtő között,alul van egy kisméretű hűtőhöz hasonló valami.Az valyon mi a fene lehet?

Előzmény: snapszmester (4908)
comad Creative Commons License 2007.08.10 0 0 4928
Mennyi pálesz lehet egyszerre mondjuk egy akkora hűtőben, mint az alanti képen? Nagyon kevés. Annyi veszteségért nem aggódnék. Meg aztán felfoghatod külön és átöntheted a középpárlathoz.
Előzmény: szilvafan (4924)
Amphenol Creative Commons License 2007.08.10 0 0 4927
Szia Schlumberger !

OFF :

Természetesen PL :-)

Nyelvtanilag általánosságban igazad van ,de a t betűs
változatnak is van értelme . Bár ahogy én írtam a D betű
kellett volna .. 1 : 0 de ezentúl én is figyelek :-)))

AMp

Előzmény: schlumberger (4921)
szilvafan Creative Commons License 2007.08.09 0 0 4926
igen, igazad van. engem zavart + a palack színe.
Előzmény: KRISZ2007 (4925)
KRISZ2007 Creative Commons License 2007.08.09 0 0 4925
Gázpalack, és gázfűtés. Ha jól megnézed, láthatod a palackból kijövő narancs színő csövet bemenni a főző aljába.
Előzmény: szilvafan (4924)
szilvafan Creative Commons License 2007.08.09 0 0 4924

Bár nem nekem szól a kérdés, de hadd kotnyeleskedjek 1 kicsit bele : ugyanis erre én is rácsodálkoztam már amikor a könyvet olvastam, de most, h felhívtad a figyelmet, jobban belegondolva : szerintem ez 1 nagy hülyeség !

ezzel ugyanis akkor tudod a rézelejét bocs , az előpárlatot leválasztani, amikor már az 1. hűtő után +jelenik. Ezzel viszont elveszíted mindazt a finom középpárlatot, ami még a hűtőben van, hiszen azt kidob6od az előpárlattal 1ütt.  Ellentétben az egy hűtős rendszernél ugye, ha a hűtő után +jelenik a frankó anyag, fordítom a csapot, és a középpárlat legfinomabb részét, ami közvetlenül az előpárlat után jön, mind be tudom gyűjteni.

hacsak nem a feliratozás rossz, és azt akarta írni, hogy az 1ik hűtő az alszesz, a másik a finompárlat kinyerését szolgálja....vagyis a cefrét is, és az alszeszt is ugyanabban az üstben melegíti, és a 2 különböző hűtőre engedi rá...de 1ébknt ez a Pischl-féle könyv sztem is nagyon jó, és érthetően, értelmesen írja le a miújságot.

kedves Comam, :) ez 1 érdekes kép, amit ide biggyesztettél: jól látom, hogy az ott a háttérben 1 gázpalack, esetleg 1 szénsav, vagy szén-dioxid palack lehet, és ezzel hűt ???

Előzmény: gourmetvitéz (4922)
comad Creative Commons License 2007.08.09 0 0 4923
Erről inkább a nagyobb tudásúakat, pl. snapszmestert kérdezd, de egy biztos: rosszabb nem lehet, mint az egy hűtős, csak ugyanolyan, vagy jobb!
Előzmény: gourmetvitéz (4922)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.09 0 0 4922
Mi a véleményed a Pisch könyvben leírt (107.old)  két hűtővel működő (háromállású csapos)szerkezetről.Az egyik az elő-és utópárlat,a másik a középpárlat kinyeréséhez.Ez így nem egyszerűbb?
Előzmény: comad (4917)
schlumberger Creative Commons License 2007.08.09 0 0 4921
" Úgy érzem , mint a szerzők ,mint a lektor kicsit túlzásba vitte a kóstolgatást..
vagy a szedő ...."
minD a szerzők, minD a lektor

PL259, vagy SO259, kedves Amphenol?
Előzmény: Amphenol (4896)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.09 0 0 4920

Köszönöm,gőzfűtésű főzőüstöm átalakításánál  igénybe veszem majd a segítséged!

Előzmény: vesz (4919)
vesz Creative Commons License 2007.08.09 0 0 4919
szia én tudok segiteni,értek hozzá,aki aromával csinálja az nem tudja hogy kell jót főzni
van gépem is itt hivj:30 9396 125
ez 1 szakma nagyapámtol tanultam,aki bármilyen adalékot beletesz amatör,ivó és főző.
Előzmény: gourmetvitéz (4885)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.09 0 0 4918

Minden esetre szívfájdalmad erősítésére elküldöm a mostani választékot;

http://search.ebay.de/KOCHKESSEL_W0QQ_trksidZm37QQfromZR40

Előzmény: comad (4917)
comad Creative Commons License 2007.08.09 0 0 4917
Örülök, hogy rátaláltál Az Igazi Utadra :-) Sajna én még megközelítőleg ennyit sem tudok rászánni. A gőzteren meg egy pillanatig se gondolkodj, veszel egy vörösréz halfőző bográcsot, fordítva ráteszed 'oszt szevasz.
Előzmény: gourmetvitéz (4916)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.09 0 0 4916

Kedves COMAD!

Megnéztem európa szerte az új. ill a használt indirekt(billenthető) gőzfűtésű főzőüstöket,amikre januárig sem kell várni ha be akarod hozni,mert konyhaipari felszerelésnek számítanak.Találtam egy itteni céget is akiknek szokott lenni 150 literes felújított de pont most adták el.Szóval MOST MÁR BIZTOS HOGY MÁS KETYERE NEM KELL!..Csak csináltatok neki rézből egy szép kis vörösréz sisakot stb.

A kierjesztett cefrét az energiaigény csökkentése érdekében célszerű előmelegítő tartályba fejteni és előmelegíteni oly mértékben (40-45 °C), hogy alkohol- és aromaveszteség nélkül kezdhessük meg a lepárlást. Az előmelegítő tartályból kerül a cefre a főzőüstbe.

A desztilláció rézből készült főző-finomító üstökben, legalább két lépésben megy végbe. A főzőüst térfogata legfeljebb 1000 liter lehet (általában 200-500 liter), amelyet korszerűen, jól szabályozhatóan csak gőz fűtőközeggel üzemeltethetünk. A vörösréz sisak mérete és alakja, valamint a legalább 6-8 m hosszú, 80-100 mm átmérőjű, 20-30°-os szögben az üst irányba lejtő páracsövek mint léghűtéses deflegmátorok szintén igen fontos részei a kisüsti lepárlórendszernek. Az üstsisakformák közül a felfelé bővülő (fordított csonka kúp, körte) alakokkal lehet legnagyobb deflegmációs hatást elérni, valamint célszerű, ha a sisak térfogata eléri az üsttérfogat minimum egytizedét.

Az árak;100-150 literes 750-2000 euro,ill Magyarországon(felújítva)250 000.ft. 

Üdv;Gourmetvitéz

Előzmény: comad (4906)
csülök2 Creative Commons License 2007.08.08 0 0 4915

Acél katalizátorként???? Rossz vicc.......

Nemhiába készítik az autokláv berendezéseket rozsdamentes acélból......

Abból aztán semmi nem katalizál semmit.....egyszerüen beleöntöd a cefrét a rozsdamentesbe, ügyesen fütesz, figyeled a höfokot és nem is gondolsz a könyvben leírt-már elnézést a kifejezésért-hülyeségre...........

Rézzel még nem próbálkoztam, bár már alakul egy projekt..........nagyon kiváncsi vagyok.....már csak az összehasonlítás kedvéért is......nem rossz az eddig készült barack eperfa hordóban érlelve, barackágyon, de hátha lehetne jobb.......szerintem ez az egész arról szól,hogy mindig jobbra törekedjünk, s a haverok azt mondják: Hát pajtás ezért érdemes volt dolgozni......a napokban képekkel kellett bizonyítanom, hogy az 5 liter házitémát, amit a házibulira vittem. én készítettem........5 literes demizsonból öntözgette mindenki.........Jack Daniels testvér érintetlenül pihent a polcon.......nem kellet a kutyának sem.......a házi termékböl meg elkopott vagy 3 liter......

Mindenkinek kellemes estét.

Bazarghai Creative Commons License 2007.08.08 0 0 4914
Igen, az idő fontos téynező. Viszont az is jáátszhat, hogy egy "moonshine" készülék (jogosan) nem lehet 3×2 méteres. Sztem törekednek a kis méretekre. A dugulást meg űgy előzik meg, hogy nem rakják agyig a főzőüstöt, így nem annyi massza a kondenzcsőbe.
Előzmény: szilvafan (4912)
comad Creative Commons License 2007.08.08 0 0 4913
Üdv! Valszeg így gyorsabban fő le az anyag. Meg aztán úgy is gondolhatják (és ebben lehet valami), hogy nincs az a hétpróbás pálinkaivó, aki megmondaná, ment-e az a cső az előírásos 20 fokban egy kicsit felfelé, avagy nem.
Előzmény: szilvafan (4912)
szilvafan Creative Commons License 2007.08.08 0 0 4912

tényleg naggggyon jó ez az oldal, és cserélődnek a képek rajta, úgyhogy én is folyamatosam mentegetem a jobbakat.

Az viszont feltűnt, hogy néhány készüléken a páracső szinte azonnal lefelé indul. Szerintetek ez nem vezet duguláshoz ? Valamint pont azért kellene felfelé mennie a csőnek, hogy " megnehezítsük " a felszálló gőz dolgát, és ami útközben lecsapódik, az visszafolyhasson az üstbe, nem ?

Előzmény: Bazarghai (4911)
Bazarghai Creative Commons License 2007.08.08 0 0 4911
Szia!

Ez már komoly oldal!
Előzmény: comad (4898)
comad Creative Commons License 2007.08.08 0 0 4910
De NEM LESZ határ! Csak földrajzilag. Tehát pl. határ- és vámállomás sem. Persze az országban is bárhol megállíthatnak, de általában magyar rendszámú személykocsikat Mo.-n a vámosok (hacsak nem kapnak vmi tippet) ritkán szoktak megállítani. Tehát inkább azzal kellene menni.
Előzmény: Törölt nick (4909)
snapszmester Creative Commons License 2007.08.07 0 0 4908

Eggyértelmü, elöbb kóstóltak utánna ittak(írtak).

Nem megy a feltőltés, már írtam a multkor.

Előzmény: Amphenol (4907)
Amphenol Creative Commons License 2007.08.07 0 0 4907
Szia Snapszmester !

A 3. kép: szerintem nem részvegyületek , hanem rézvegyületek ....

Már csak azért is mert ezt a szöveget ismerősként olvastam vissza .

( Egy csomó könyvet elolvastam ,bescanneltem
már ami a témával kapcsoltos )

Van még pár érdekesség benne , de azokban én sem vagyok biztos ,
emiatt nem közlöm .. :-))

Amúgy ami motivált az az acél üst kataltikus hatása volt , az üst hűtését
csak visszaolvasásnál vettem észre , de az az egész oldal zavarosnak
tűnik .... ugye te is rutinból olvasol , azt látod az oldalon amit tudsz
emiatt egyértelműnek tünik ,de ha szóról szóra elemzed furcsa a
végeredmény ...

AMp
Előzmény: snapszmester (4900)
comad Creative Commons License 2007.08.07 0 0 4906
Ha valakinek az adataira vagy kíváncsi (persze csak amiket megadott), rá kell kattintani a nicknevére. Ott az enyém is: comad@citromail.hu
Előzmény: gourmetvitéz (4905)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.07 0 0 4905
Árajánlatkéréseimet,ill.annak válaszait is szivesen megosztom a széles Pálinkás Testvéreimmel.Comad!Megadnád minden esetre az E-mail címedet?
Előzmény: comad (4904)
comad Creative Commons License 2007.08.07 0 0 4904
Na még egyszer. Ha meg az a kép végképp nem megy, küldd el nekem emilben, majd én megpróbálom.
comad Creative Commons License 2007.08.07 0 0 4903
Böngéssz pl. . Ugye az indirekt fűtésűekben az a jó, hogy van bennük egy miniatűr gőzkazán. Ezt használat előtt feltöltöd vízzel, a gáz/villany ezt fűti és a fejlesztett gőz melegíti a az üstöt, így nem éghet le. Lehet, hogy lehet szabályozni is, de ha nem, akkor sem lehet bonyolult megoldani. Jó szívfájdulást :-)
Előzmény: gourmetvitéz (4901)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.07 0 0 4902
   Nem tudom hogy miért nem tudtam átküldeni a képeket,majd este újra próbálkozom;Üdv
Előzmény: gourmetvitéz (4901)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.07 0 0 4901

Azért ezek is rendben vannak...Kértem árajánlatot mindkettőre,100-150-litereses kiszerelésben.Ha megjön elküldöm.Kérlek az ára ellenére küldjél további infót a 3863-asról.Üdv; Gourmetvitéz

Előzmény: comad (4899)
snapszmester Creative Commons License 2007.08.07 0 0 4900

Az acél és az üst hűtés érdekes megközelítés, de a harmadikat nem találom.

Sok mesét írnak ujjabban, de a párlatok készítése és a Sólyom féle Pálinka főzés még mindig a Bibliánk.

comad Creative Commons License 2007.08.07 0 0 4899
Arról a 3863-as cuccról ne is álmodj. Már az 50 l-es is 4-500 ezerbe fáj. Pedig a szívem szakad meg, ha rágondolok...
Előzmény: gourmetvitéz (4891)
comad Creative Commons License 2007.08.07 0 0 4898
Ezt a könyvet vedd meg.

És kattints el ide.
Előzmény: Bazarghai (4897)
Bazarghai Creative Commons License 2007.08.07 0 0 4897
Szia!

Azért privátban megírhatnád a címet és a szerzőt. :)
Amphenol Creative Commons License 2007.08.07 0 0 4896
Sziasztok !

A múlt héten voltam könyvtárban . Az újdonságok között volt kitéve egy
pálinkáskönyv ( címet szerzőt szándékosan nem írok ) .

Tegnap bele olvastam az első fejezetben a következőket találtam :

Úgy érzem , mint a szerzők ,mint a lektor kicsit túlzásba vitte a kóstolgatást..
vagy a szedő ....

Na kinek mi nem tetszik benne ?

AMp
comad Creative Commons License 2007.08.06 0 0 4895
Ha az egylépcsős rendszerben kétszer főzöl - mindjárt kétlépcsős rendszered van :-)
Bazarghai Creative Commons License 2007.08.06 0 0 4894
Ja, az én szerkenytyűm (elméletben) vörösrézből fog készülni, elkerülni (elméletben) a saválló acél hegesztőnél a kínos kérdéseket.
Előzmény: Miklós1 (4893)
Miklós1 Creative Commons License 2007.08.06 0 0 4893
Úgy tudom, a fórum nem támogatja az egylépcsős rendszert, mert a kisüsti minőséget csak kétlépcsős, rezet tartalmazó eszközzel lehet létrehozni. Hogy akkor milyen minőséget hoz létre az egylépcsős, ahhoz nem tudok hozzászólni.
Kisüsti66! Köszi a számot, már meg is rendeltem a kissé pontosabb szeszfokolót Soltvadkertről.
Előzmény: Bazarghai (4892)
Bazarghai Creative Commons License 2007.08.06 0 0 4892
Sziasztok pálinkafőzők!

Még új vagyok itt, a házi pálinka főzés most fogott meg. Nagy nehezen szereztem a netről egy jófajta egylépcsős lepárló leírását (94 oldal!). Nagyon lassan és 78 fokon akár 95-96%-ot is ki lehet hozni. Egyszerű és precíz szerkezet, raschig - gyűrűkkel a desztillálló hengerében. Ebből aztán bármilyen erősségű etanol kinyerhető. Az oldalon 3-400 dollárért árulják. Úgy számoltam itthon 10 eFt--ből kijön.

Mi a véleményetek?

homestill
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.06 0 0 4891

Kedves COMAD&,BEODRA

Köszönöm a tanácsot Beodra 100 literes,keverős,levehető tetejű,billenthetős konstrukciójú szerkezete (3929,-2.kép)megnyerte a tetszésemet,jó lenne megtudni a cég koordinátáit hogy érintkezésbe tudjak velük kerülni!

Ami meg méginkább tetszett,az a COMADáltal feltett ketyere (3863)ehhez mennyiért és hol tudnék hozzájutni?

Előzmény: comad (4890)
comad Creative Commons License 2007.08.06 0 0 4890
Sajna nincs, pedig már próbáltam keresni. De ha visszakeresed Beodra hozzászólásait 3928-3939, akkor szerintem meglátod, miről van szó. Nem tartom kizártnak, hogy ugyanolyanok vannak ott is, elvégre volt jugók mind.
Előzmény: gourmetvitéz (4889)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.06 0 0 4889
Köszönöm az infót,eszembe se jutott a schengeni buli,esetleg van valamilyen slovéniai webb.infód ahol körülnézhetnék a szerkezet ügyében?Úgy hiszem a behozatalt megtudom oldani január előtt is...
Előzmény: comad (4888)
comad Creative Commons License 2007.08.06 0 0 4888
A cefrézésről majd a nálam okosabbak, de úgy tudom, légmentesen lezárva hűvös helyen sokáig eláll.

Azért Szlovénia és azért január 1, mert akkor mi is és ők is belépünk a schengeni egyezmény országai közé, tehát mindenféle határ- és vámellenőrzés megszűnik, akár a szántáson is átmehetsz. Márpedig Szlovéniában szabad a pálinkafőzés, ezért az ottani mezőgazdasági boltokban lehet venni komplett pálinkafőző készülékeket. Persze nem árt előzetesen tájékozódni, hogy van-e neked megfelelő minőségű/kivitelű/árú, de valszeg lesz.
Előzmény: gourmetvitéz (4887)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.06 0 0 4887

Kedves COMAD!

Köszönöm válaszod,természetesen nem sürgős,miért Szlovénia és miért jan 1?

A cefrét viszont elkészíteném,megfelelő tárolással kibírja nem?Habár azt olvastam a friss anyagból a legjobb főzni!

A mostani gyümölcstermés az aszály miatt rossz lesz,minden esetre szerinted az almán kívül milyen gyümölcsöt pároljak le?Őszibarack?

Üdv;Gourmetvitéz

Előzmény: comad (4886)
comad Creative Commons License 2007.08.06 0 0 4886
Üdvözletem! Nem tudom, mennyire sürgős, de ha nem az, akkor a helyedben kibekkelném jan. 1-ig, azután irány Szlovénia.
Előzmény: gourmetvitéz (4885)
gourmetvitéz Creative Commons License 2007.08.06 0 0 4885

BEMUTATKOZÁS

Kedves Pálinkakedvelő Barátaim!

Új gyerek vagyok még a "szakmában",(46)de már ahhoz elég öreg hogy kizárólag a minőségi dolgok foglalkoztassanak.Így volt ez a kolbászkészítéssel is.-Mint városi "gyüttmentet"nehezen fogadtak be,mosolyogtak hogy mit akarok én a kolbászkészítéssel foglalkozni,de végül is belátták hogy pl. a mangalica-szarvas,ill.szürkemarha-mangalica kolbászomnak nincs párja hetedhét országon.Két évembe és sok pénzembe került hogy beletanuljak,de MEGÉRTE!

Most meg (már régen) a fejembe vettem hogy a kolbászom mellé saját készítésű pálinkával örvendeztetem meg barátaimat.Nem szeretnék szokványos pálinkát készíteni,ill.olyat amilyent Erdélyből szoktam a (már vagy 10 éve hozatni )szilva minősége miatt úgy sem fogok tudni csinálni,ezért elhatároztam hogy rámegyek pl. az almára,brackra,bírsre,körtére.

Elkezdtem már komolyabban is foglalkozni a tanulással,de eddig "csak" az elméleti alapokon vagyok túl,de állandóan képzem magam hogy ebben is a legjobb legyek a falumban,(gyüttment" létemre.

Kedves Dzsery 72,COMAD,Csocsanszkaja,Snapszmester és aTöbbiek!

Most a szerkezet elkészíttetésén dolgozok,szeretnék egy kb.2 hektós szerkezetet

csináltatni,dupla falút hogy a láng ne érintkezzen közvetlen az üsttel,ill.ne égesse meg a a szeszt.Szeretnék egy tökéletes lepárló berendezést,mivel a Mekkmesteri meló nem nekem való!Sírva könyörgök segítsetek hogy ki az a mester aki ezt meg tudná csinálni!Az AVH nem érdekel,botrányos hogy az ember Magyar ember létére saját maga kedvtelésére ne főzhessék pálinkát!

Remélem lelkes csapattársatok leszek a fórumban,zaklatni foglak titeket kérdéseimmel;

Üdv Mindenkinek; a kezdő Gourmetvitéz!

kisüsti66 Creative Commons License 2007.08.05 0 0 4884
Valóban 5500 forintot akartam írni. Hívd fel a következő számok egyikét:
36 30 9286 770
36 78 481 368
Előzmény: Miklós1 (4881)
comad Creative Commons License 2007.08.05 0 0 4883
Előzmény: Miklós1 (4881)
snapszmester Creative Commons License 2007.08.05 0 0 4882

A feltöltés nektek se megy?

Megpróbálom feltetetni a web lapomra a szeszátszámítási táblázatot.

Addig is kb. 0,5 C°-onként 0,2 % az eltérés. 20C° alatt több felette kevesebb.

Miklós1 Creative Commons License 2007.08.05 0 0 4881
Az 55000Ft is több tízezer, gondolom 5500-at akartál írni. Annyit meg is adnék érte de hol lehet kapni. Borászati boltokban csak ezt az egyszerű "szeszfokoló"-t és a "mustfokoló"-t láttam, ha valaki ismer "cefrefokoló"-t értesíten, bár ki volt már tárgyalva a fórumon, hogy cefrefokolóval nem lehet értelmes dolgot mérni cefrében csak a változást. Egyébként a mustfokolóról is azt írják, hogy ha 20 cukorfokot mutat a mustban akkor abból 17 fok a cukor, 3 fokot az uszadéknak kell tulajdonítani .
Egy kis ismeretterjesztés:
Szesznek nevezzük az alkohol vizes oldatát ( legalábbis a kémiában).
A szeszfokmérők alkohol térfogatszázalékot mérnek.
A szeszfokot a szesz tárolási hőmérsékletén kell mérni (nem kötelező 20°C-on) és aztán táblázattal korrigálni.
Ha 50ml (köbcentiméter) vízre óvatosan rácsurgatunk 50ml alkoholt 100ml lesz, de ha összekeverjük már csak 96,8 ml, és nem 50%-os lesz hanem 51,6%.
A szeszfokolót nem a folyadékszintben kell leolvasni, hanem a szeszfokmérő szára körül képződő folyadékmeniszkusz (felhúzódás) felső szintjében, a szárra merőleges irányból.
A 2005-ös jövedéki kódex (más néven 55/2005. (V.02.) VPOP utasítás) sok érdekeset tartalmaz még, ebből tudtam meg, hogy a szeszfőzdések bizonyos "szeszmérő gépet"
használnak, de benne van a Szöllősy féle szűr is rajzokkal. Remélem nem voltam nagyon OFF.
Előzmény: kisüsti66 (4880)
kisüsti66 Creative Commons License 2007.08.05 0 0 4880
55000 ft-ért lehet venni olyan fokolót amely 10-65 fokig mér és van benne hőfokmérő meg korrekciós táblázat igaz nem hiteles de jól műkszik. A hiteles több tízezer forint.

klikk: http://www.bbbb.hu/
Előzmény: Miklós1 (4877)
comad Creative Commons License 2007.08.05 0 0 4879
Úgy tudom, az alkoholt 20 C-on kell mérni. A másik az, hogy ezekre az 1-2 e Ft-os fokolókra mind rá van írva, hogy "nem hitelelsített" vagy "nem hitelesíthető". Lehet kapni olyat, amit az OMH (Országos Mérésügyi Hivatal) hitelesített, de az már sajna más árkategória.
snapszmester Creative Commons License 2007.08.04 0 0 4878

Ismered a régi mondást: egy órád van mindig tudod a pontos időt, ha kettő már nem lehetsz benne biztos.

Keresek táblázatot és felteszem.

Tiszta szeszeket lehet fokolni, mint vodka, viszki, pálinka. A metaxa cukros a gin olajos.

Miklós1 Creative Commons License 2007.08.04 0 0 4877
A szesz fokolás érdekel valakit? Engem se nagyon érdekelt eleinte, főzés közben fokoltam egy mérőhengerben az alszeszt vagy a pálinkát aztán kész. Akkor kezdtem megkeveredni mikor előkerült egy másik fokoló is és vagy 15 fokkal kisebbnek mérte az alszeszt, a 60-70 fokos először jövő szeszeknél viszont közel azonosat mutattak.
A két fokoló ugyanolyan felépítésű, üvegből készült úszó, benne pecsétviaszba zárt sörétek, papír skála 20-70-ig, feliratuk: szeszfokoló 20°C-nál, gyártó cég jelzés semmi . Az egyik vékonyabb de hosszabb, ennyi a különbség.Borászati boltból valók most 1200Ft körüli áron lehet kapni, de ezek nem mostani darabok, viszont ilyenekkel mér a legtöbb lelkes amatőr (érzésem szerint).
Lehűtöttem 10°C-ra 38%-os Metaxát, 40%-os gint és 40%-os pálinkát és elkezdtem fokolni miközben melegedetek. A ginben és a pálinkában nagyjából egyformán viselkedtek a fokolók, a Metaxában a vékony fokoló 20-30%-okat mutatott.
20°C-nál a gint és a pálinkát a vastagabb 46%-nak mutatta, a vékony pedig 37%-nak. A vastagabb csak 5-7% növekedést mutatott amíg a hideg szeszek felmelegedtek 32°C-ra a vékonyabbik 10-12%-ot ugyanezekben.
Na most ezek után hogyan állítsam be az alszeszt 25 fokosra vagy a pálinkámat 50 fokosra? A hőmérsékletét is mérni kell, ez már biztos, de hogyan korrigáljam a mutatott értékeket, ha két fokolónak kétféle hőmérséklet függése van és ráadásul még 20°C-on sem ugyanazt mutatják. Snapszmester, te hogyan fokolsz? Tudnál közzétenni hőmérséklet korrekciós táblázatot, mert én sehogy se találtam több órás google után sem.
sonaj001 Creative Commons License 2007.08.04 0 0 4876
nem tudom sikerül-e fel tenni?
Előzmény: sonaj001 (4861)
snapszmester Creative Commons License 2007.08.03 0 0 4875
Nagyon jól olvastad és ezt kellett volna homepálesznak is olvsni és utánna kérdezni.
Előzmény: Miklós1 (4874)
Miklós1 Creative Commons License 2007.08.03 0 0 4874
Még nekem sem világos, mert kezdő vagyok, de a fórumban egy helyen azt olvastam, hogy a rézeleje elválasztás már-már művészet, tehát nem lehet pontosan elmondani.
Olvasni lehet róla snapszmester honlapján, és a következő hozzászólásokban egy-egy kapaszkodó mondat:2883, 2932, 3029, 3548, 3687.
Állítólag ott van vége a rézelejének ahol az acetonszagot felváltja a finom aromák illata, az utópárlat meg ott kezdődik ahol fazékíze lesz a lejövő pálinkának. Ezt olvastam.
Előzmény: homepalesz (4873)
homepalesz Creative Commons License 2007.08.03 0 0 4873
Köszönöm! Ez világos csak az nem ,hogy mikor végződik a rézeleje és mikor kezdődik az utópárlat?:
Előzmény: snapszmester (4868)
tuutuu Creative Commons License 2007.08.02 0 0 4872
...:}}}
miriuta maci Creative Commons License 2007.08.02 0 0 4871

Még se hol, előbb várok egy kicsit hátha van valakinek tapasztalata a sárgadinnyével kapcsolatban.

Amúgy szvsz most van a sárgadinnye szezonja, szerintem nem túl drágán hozzá lehet jutni.

Előzmény: kisüsti66 (4866)
telescoper Creative Commons License 2007.08.02 0 0 4870

Kicsit átnéztem a korábbi hozzászólásokat, csak, hogy tanuljak.

A 2006-osban olvastam, hogy a második lefőzés alatt tesznek az almapálinkába pár szem körtét pl. A kérdésem: ha van egyszer lefőzött sárgabarack pálinka, és abba a második lefőzéskor kerül néhány szem sárgabarack, akkor a barackaroma a végeredményben fokozódik?

csocsanszkaja Creative Commons License 2007.08.02 0 0 4869

hm.....

:)

snapszmester Creative Commons License 2007.08.01 0 0 4868
Szerintem pont a rézeleje és az utópárlat között van.
Előzmény: homepalesz (4867)
homepalesz Creative Commons License 2007.08.01 0 0 4867
Üdv szeretnék néhány infót, honnan tudjuk ,hogy melyik a középpárlat?
kisüsti66 Creative Commons License 2007.08.01 0 0 4866
Engem az érdekelne, hogy hol veszed a sárgadinnyét és mennyiért.
Előzmény: miriuta maci (4865)
miriuta maci Creative Commons License 2007.08.01 0 0 4865

Sziasztok!

Tettestársam múlt héten elkövetett egy igazán jól sikerült málnapálinkát.

Most a sárgadinnyén gondolkozunk, nincs esetleg valakinek tapasztalata a sárgadinnyével kapcsolatban? (cefrézés stb)

comad Creative Commons License 2007.08.01 0 0 4864
Faludi Ádám: Cefrenesz

Lehullott világok érnek össze,
összeérnek a hordóban, fülelek,
várok a cefreneszre, várom, hogy mikor lesz a világörökség része
a cefrenesz.
Néhány várakozást kedvelek, ez az egyik,
félrevonulok, s várakozom,
az idő lelassításának híve vagyok.
Én miért nem pálinkafőző lettem,
miért nem lettem pálinkafőző, hiszen a pálinkafőzőnek olyan jó a sora,
fahasábokat rak az üst alá, nézi a telet,
és olyan titokzatos dolgokat művel,
mint a sírásó vagy az istenek.
Szilvát ültetni,
megkeresni a legrövidebb utat
a vágyak elvesztéséhez, megtalálni az utat.
Miért nem mentem pálinkafőző-iskolába,
miért nem.
aleksz27 Creative Commons License 2007.08.01 0 0 4863
Ipari aromát használok,nem bolti aromákat.1 gramm kell 1 literbe, körülbelül.Igazán 40-100 literbe szoktam rakni ott lehet pontosan kimérni.Egy bajai cégtől szoktam rendelni.Mint írtam, erre azért van szükség mert mindenki az erőteljes, karakteres ízket keresi.Egy körtepálinkáról nem hiszik el hogy igazi körte mert nem olyan illatos és nem olyan ízű mint a Krajcáros és a tesco gazdaságos...
Előzmény: Amphenol (4862)
Amphenol Creative Commons License 2007.08.01 0 0 4862
Szia Aleksz27 !

Mennyi aromát teszel bele ?

Ha valaki más válaszol akkor sem sértődök meg :-)

AMp
Előzmény: aleksz27 (4850)
sonaj001 Creative Commons License 2007.07.31 0 0 4861
heló emberek!na énis próbálom a dolgokat összehozni.vannak egyszerű kipróbáltdolgok,izelitőt rakok fel.most készülaz enyém ezért még hiányos.
Előzmény: elsőprojekt (4858)
csocsanszkaja Creative Commons License 2007.07.30 0 0 4860

SM!

emil ment

Amúgy üdv mindenkinek!

Ne reménykedjetek, nem tüntem el , csak most nincs időm főzni és írni, de azért olvasni olvasok minden nap!

üdv mindenkinek: csocsanszkaja 

a pálinka legyen velünk!

Előzmény: snapszmester (4857)
aleksz27 Creative Commons License 2007.07.29 0 0 4859
Köszönöm.Átszedtem másik hordóba.Az alján volt egy kevés fehér massza.Azért vettem izocukrot mert nem kell melegíteni csak hozzá kell önteni a cefréhez.Valószínűleg igazad van, nem oldódhatott fel rendesen- pedig elég meleg volt hozzá.Kevergetem és benne van az élesztő és a pektinbontó is.Nem állítottam be a ph értéket meg ilyen finomságokat csak beleraktam a pektinbontót.Még édes a cefre, különösen az alja ugyhogy szerintem nagyjából elkeveredett.Ma még rakok hozzá valamennyi friss cefrét.
Előzmény: snapszmester (4857)
elsőprojekt Creative Commons License 2007.07.29 0 0 4858

Ezt a célszerszámot gyártottam....

törőtörő1törő2törő3

snapszmester Creative Commons License 2007.07.29 0 0 4857
Élesztőt, pektinbontót minden képpen kell bele tenni, az ikrás rész szerintem fel nem oldódótt cukor. Legközelebb old fel meleg vízben és utánna tedd a cefrébe. Most keverd az alját és reménykedj, hogy feloldódótt, különben kidobott pénz mert nem erjed ki az ikra.
Előzmény: aleksz27 (4854)
telescoper Creative Commons License 2007.07.29 0 0 4856
Nagyon köszönöm! Hétfőn ott a helyem!
Előzmény: Miklós1 (4853)
gabesz 42 Creative Commons License 2007.07.29 0 0 4855
Köszönöm snapszmester
Előzmény: snapszmester (4852)
aleksz27 Creative Commons License 2007.07.29 0 0 4854
Nekem is lenne egy tiszteletteljes kérdésem.Most használtam előszőr izocukrot.Ez olyan mint a kristálycukor csak teljesen folyékony.A kannában kettévált felül sárgás folyékony rész olyan mint volt alul kb a fele viszont hasonló állagú mint a méz ami megikrásodott.Teljesen fehér és nehezen folyik.Kimostam a kannából és most amikor kevergetem a hordó alján a fehér ikrás rész összefüggő felületet alkot.Kb 1 cm vastagságban van a hordó legalján.Viszont a többi szerintem elkeveredett a cefrével.A kérdésem az lenne hogy rakjak bele élesztőket pektinbontókat vagy még több vizet vagy cefrét netán mindig szedegessem át másik hordóba hogy lássam újra leült e?Kevergetni mindenféleképpen fogom naponta többször is.2 napos a cefre azóta van összezuzva festékkeverővel és azóta van benne a cukor.
Minden építő jellegű hozzászólást nagy örömmel fogadok.Előre is köszönöm.
Előzmény: snapszmester (4852)
Miklós1 Creative Commons License 2007.07.28 0 0 4853
Üvegtechnikust tudok a Ferenc körúti villamosmegállótól 2 percre, Ranyák György, Tompa utca, a Liliom utca sarkától második kirakat. Talán még a kirakatban is van üvegspirál, de szerintem megbeszélés alapján bármilyet lehet csináltatni.
Előzmény: telescoper (4840)
snapszmester Creative Commons License 2007.07.27 0 0 4852

Akkor keverd amikor tudod és addig amig a sürü felül van.

A kierjedt cefréhez nem szabad hozzátenni az édeset. Külön kell erjeszteni és erjedés után összeönteni.

Sikeres próbálkozást kívánok. sm

Előzmény: gabesz 42 (4851)
gabesz 42 Creative Commons License 2007.07.27 0 0 4851

Sziasztok.Kérlek segitsetek.Idén csinálom az első páleszemet.Kérdésem,a cefrét milyen időközönként kell kevergetni.Ugyanis a telken tárolom majd,és nem tudok minden nap kijárni.Szilvárol van szó.És mégvalami,az elsőként leszedett és kiforrt cefréhez hozzá lehet-e önteni, a még nem forrt cefrét.Előre is köszönöm,egy kezdő.

aleksz27 Creative Commons License 2007.07.27 0 0 4850
Most már nem hírdetik.Petőfi Népében volt ez a hírdetés.Saját őszibarackot dolgoztam fel végül.Lehet hogy a dunántúlon még találsz eladót.Egyébként kb 4-6 hétig érnek egymás után a különböző fajták.Az öszibarack is öszi volt aztán addig nemesítgették hogy júliusban már szedik az Alföldön.
Alternatív alapanyagpótlás:egy zugfőzdés ajánlotta hogy kb 50 kg kimagozott barackot és 20 kg cukrot keverjünk össze és engedjük tele a 150 literes hordót vízzel.
Ő igy szokta csinálni és" nem sokat veszt az aromájából a barack" félelmetes.....
Most találtak egy legális szeszipari vállalkozást ahol denaturállt szesszel"dúsítottak".
Megmérgezi a saját fogyasztóit.
Én is rakok hozzá aromát mert nem hiszik el annélkül hogy gyümölcs.Mindenki az erőteljes ízt illatot keresi,igaz nálam gyümölcspálinka az alap nem ablakmosó.
Előzmény: szilvafan (4847)
Vork12 Creative Commons License 2007.07.27 0 0 4849
Küldtem emilt.
Előzmény: KRISZ2007 (4846)
snapszmester Creative Commons License 2007.07.27 0 0 4848

Szilva

Neked már csak szilvád lehet, esetleg téli körte.

Előzmény: szilvafan (4847)
szilvafan Creative Commons License 2007.07.26 0 0 4847

aleksz, ez a kajszi alapanyag elérhető még ?

kicsit beúsztunk, most jöttünk haza szabiról, és megrendülve hallottam, hogy kb 3 héttel korábban a szokottnál lement a sárgabarack... semennyi cefrém sincs, tehát érdekelne néhány száz kiló. köszi, szilva

Előzmény: aleksz27 (4831)
KRISZ2007 Creative Commons License 2007.07.26 0 0 4846
Gondolkodtam a dolgon. Szerintem ezt szokták pétisóval helyettesíteni.
Vork12 Creative Commons License 2007.07.25 0 0 4845

Szia!!

"40g diammonium-hidrogén-foszfát vagy 70g ammonium-dihidrogén-foszfát "

Nem valószinű, hogy ezeket a boltban megtudod venni. Nem tudom.

Ha van olyan ismerősöd ki laborban dolgozik attól kérjél annyit amennyi kell.

Nem mérgezőek de iszonyúan drágák.

Lehet, hogy a gyógyszertáros ad.

Üdv Vork 12 jó pálesz készítést.

Ui.: Lejött az idei cseresznye. Állítólag zamatos.

Előzmény: KRISZ2007 (4843)
comad Creative Commons License 2007.07.25 0 0 4844
Szerintem ne bonyolítsd túl az életed. Sok-sok generáció főzte úgy a jobbnál-jobb páleszt, hogy fogalma sem volt ezekről. Jó alapanyag, gondos erjesztés, jó lepárló és gond semmi. Szakértők majd többet. Egyébként www.kokoferm.hu
Előzmény: KRISZ2007 (4843)
KRISZ2007 Creative Commons License 2007.07.25 0 0 4843
''Tápsók adagolása: N és P tartalmú tápsók adagolása szükséges az élesztők működéséhez. 1 hl-ként a cefréhez 40g diammonium-hidrogén-foszfát vagy 70g ammonium-dihidrogén-foszfát adagolása elégséges."

Ezt a hozzászólást olvastam. Gondolom ezeket az anyagokat nem ilyen csunya néven kell kérni a boltban. És melyik boltban is?
leveliro Creative Commons License 2007.07.25 0 0 4842
Hétvégén lefőztem a csersznyét, óriási mennyiség: 3,5l lett. De a lényeg: baromira jól sikerült!!!!! Tudom, hogy minden páleszt legalább fél évig kellene érlelni, de nem tudom ez megéri-e. Főztem kevés kajszit, abból még csak első főzet van, de az is felettébb bíztató. Köszönöm a fórumozóknak az eddigi ismereteket, ui. ez járult hozzá a sikerhez. Persze nem állok meg itt!
comad Creative Commons License 2007.07.25 0 0 4841
Üdv! Katt ide. Ezen belül pedig már eligazodsz.
Előzmény: telescoper (4840)
telescoper Creative Commons License 2007.07.25 0 0 4840

Üdv minden fórumlakónak!

Kis segítségre lenne szükségem, gondolom nem zavarok a kérdésemmel. Azt szeretném kérdezni, hogy hol lehetne üveg spirálhűtőt venni. Ti bizonyára tudtok akár többb helyet is, én meg valahogy nem találtam  a neten boltot, kereskedést. (Budapesti forrást keresek). A válaszokat előre is köszönöm!

tisztelettel

telescoper

KRISZ2007 Creative Commons License 2007.07.24 0 0 4839
Üdvözlök minden Fórumozót!
Krisz vagyok. Már régóta olvasom a hozzászólásokat, most értem a végére.
Kellemes olvasmány, bár az utóbbi napokban kicsit hanyagoljátok. (Biztos a nagy meleg miatt.) Jó a fórum, érdekesek a témák. Sokat tanultam abból, amit olvastam. Már kb 5 éve nem főztem. Akkoriban nem is gondoltam, hogy nem szabad.
Biztosan lesznek kérdéseim, ill. talán segíteni is tudok majd valakinek.
További jó fórumozást mindenkinek.
Csá. Krisz
comad Creative Commons License 2007.07.23 0 0 4838
Katt ide. Meg ne sértődj :) Kerestem neked, Szentendrén van. Hornyák Jenő, Rózsa u. 23.
Előzmény: IRA sniper on hold (4837)
IRA sniper on hold Creative Commons License 2007.07.23 0 0 4837

Tud-e valaki Nagymaros környékén szeszfőzdét.

Idén rengeteg körte lesz, érdemes lenne piát csinálni belőle.

absztinens Creative Commons License 2007.07.21 0 0 4836

én.........:)))))))))

amúgy, ha kipróbálnád lehet, hogy nem is csalódnál.........

kóstolni!

nyári dögmelegben hűvös pincében bort, télen jó meleg szobában (vagy kint a hűvösben) pálinkát

A jégbüfé télen is nyitva volt.

Előzmény: comad (4833)
Tündi29 Creative Commons License 2007.07.21 0 0 4835
Köszi vigyázunk,nem most van az első ilyen túránk,naponta szembesülök ezekkel,mert ez a szakmámhoz tartozik.

Azért gondolunk rátok lent a hűvös pincében,borkóstoló közben.
Pálinka biztos jut a végére....majd beszámolok milyent kóstoltunk!
Előzmény: comad (4833)
Jani-HP Creative Commons License 2007.07.21 0 0 4834

Én azért meglátogatnám SM barátunkat!

Régóta tervezgetem de mindíg közbe jön v.mi gebasz. :-(

A bor se rossz dolog de... :-)

comad Creative Commons License 2007.07.21 0 0 4833
Igazatok is van. Ki az a kattant, aki a nyári dögmelegben egy pálinkafőzdébe megy páleszt inni, ha mehet a jó hűvös borospincébe is jó hűvös borocskát szürcsölgetni?
Azért csak vigyázzatok, kutya dolgok tudnak lenni, amikor az ember kijön a hűvös pincéből a melegre...mesélhetnék...

Szóval pálinkatúrát inkább télen.
Előzmény: Tündi29 (4832)
Tündi29 Creative Commons License 2007.07.21 0 0 4832
A pálinkaüzemeket késöbb látogatjuk meg,ez most borokról szól,de útközben a buszon lesz "isten hozott pálinka legördítése," ha elindultunk budapestről.
Előzmény: snapszmester (4827)
aleksz27 Creative Commons License 2007.07.21 0 0 4831
Egyetértek veled snapszmester.Kajszi alapanyag 100 ft/kg.Tavaly 40.A fán megégett a barack ami nem fagyott el.Nagyon kicsik maradtak a barackok viszont édes mint a méz.Tavaly 20 hektónyi cefre volt most pedig 3.Ha többet akarok kérni a pálinkáért csak a fogukat szívják.
A szőlő törkölynél engedélyt kell kérni a vámosoktól egyébként fizetni kell hogy elvigyék az Aranykapunak.Pedig biztosan kitűnő anyag de nem lehet eladni hektószámra.
Nem tudom mikor érünk el arra a szintre hogy a jó pálinkák megelőzik az aromaterápián átesett denaturált szeszt és az ablakmosót.Gondolkodtam hogy csinálok almabort és abból calvadost.Ausztriában Franciaországban 5 év tölgyfahordóban történő érlelés után már aranyárat kérhetnek érte.Nálunk semmi ilyesmi nincs.Most raktam az almapálinkába barackmagokat egészben.pálinka.lap.hu-nolvastam ezt a receptet

Szerintem idén csak almából lesz érdemes főzni.
Előzmény: snapszmester (4830)
snapszmester Creative Commons License 2007.07.20 0 0 4830

Nem az előállítás a gond, hanem az értékesítés.

Próbálkoztam aktivszénnel, nem az én termékem volt csak megkértek rá. Kozmás volt és sárga. Kezelés utánn szép víztiszta és kozma íz még érezhető. Tehát jó nem lesz. Inkább fözzetek másikat.

Előzmény: AlkoholPista (4829)
AlkoholPista Creative Commons License 2007.07.20 0 0 4829
Teljesen megrökönyödtem, hogy Sopronban az ismerőseim hiába készítik a legjobb kékfrankost (András-pince), a törkölyt kidobják, nem főznek belőle páleszt, pedig több tonna alap lenne...
comad Creative Commons License 2007.07.20 0 0 4828
Sm! Te csináltál már aktív szenes kezelést? Egy haverom demizson páleszével próbálnánk valamit kezdeni. A Pischl-könyvben ugyan leírják, hogy kell, de érdekelne valakinek a gyakorlati tapasztala.
Esetleg másvalaki?
Előzmény: snapszmester (4827)
snapszmester Creative Commons License 2007.07.20 0 0 4827
Remek szeszfőzdék  vannak a környéken: Szigliget, Pécsely, Füred, Nagyvászony, Vörösberény. Meglátogatjátok valamelyiket? Érdekes lenne tesztelni a pálinkákat.
Előzmény: Tündi29 (4823)
comad Creative Commons License 2007.07.20 0 0 4826
Ha más nem is, kis törkölypálesz v. borpárlat minden borospincében akad.
Előzmény: absztinens (4825)
absztinens Creative Commons License 2007.07.20 0 0 4825

Aztán pálikafőző mesterekkel is lehet konzultálni?

Jó minőségű megbízható rendszerű profi pálinkafőző berendezések vannak-e? és lehet e vásárolni legálisan?

És tessék mondani lehet jófajta házi, otthon főzött pálinkát is kapni?!

Előzmény: Tündi29 (4823)
AlkoholPista Creative Commons License 2007.07.19 0 0 4824

Ebben van igazság. De én a képet elnézve gyakorlatilag a tűző napon kéne sütnöm-főznöm nyáron... előbb kapok bőrrákot, mint bejön az ára. :)

Viccet félre téve én a flekken sütést is nyáron este 8 utánra szoktam szervezni, mert minden bajom van a melegben sütkérezéssel.

Előzmény: absztinens (4822)
Tündi29 Creative Commons License 2007.07.19 0 0 4823
2 napos Badacsonyi-Somlói bortúra aug.25-26.
A következő pincészeteket látogatjuk meg: Tornai,- Szeremley,-Laposa.
A programban lesz még csónakázás is a Tavas-barlangban, este borkóstoló a szállodában Badacsonytomajon pár borásszal: Fogl Pince,Szatmári Szigligetről,Kál-Vin,és Fischer. Éjszakai fürdőzés a Balcsiban.
A részleteket késöbb....
Akit érdekel lehet jelentkezni,max.40 fő.
absztinens Creative Commons License 2007.07.19 0 0 4822

De ha már az ebédet is ezen főznéd, akkor kb egy év. Gndolom, hogy hevíthető rajta íz is, így a fürdő, mosó, mosogató is. Nem beszélve a rezsó a bojler és a tűhely áráról és javítási költségeiről.

Így már viszont szinte ingyen van.

De süt-e mindíg a nap........

Mst még miníg forr az agyam..........

Előzmény: AlkoholPista (4821)
AlkoholPista Creative Commons License 2007.07.19 0 0 4821

Kicsit utána számoltam: nálam egy főzés 4kWh-t fogyasz el, ami durván 100 Ft. 3+1 főzésből lesz 3L pálesz. Tehát 1L pálinka rezsije 130Ft a vízzel. Vagyis az 539. liternél kezdené behozni az árát ami nálam kb. 5-6 év. És én télen is szoktam főzni például szőlőt, almát...

comad Creative Commons License 2007.07.19 0 0 4820
Ha nem is nagyítóval, de: Íme!
Előzmény: absztinens (4819)
absztinens Creative Commons License 2007.07.19 0 0 4819

Tisztelt Mindenki!

cikk

Nem kell villany és gázszámlával törődni, egy nagyító lencse és egy tükör és már mehet is a főzés.

Az én agyam már megfőtt.......

AlkoholPista Creative Commons License 2007.07.18 0 0 4818

Köszi! Jól néz ki, nekem egyenes oldalú van. Idén nem merem lecserélni, mert én meg úgy kunyeráltam el a muttertól. :)

Ráadásul a slagcsonk menetes végének bedugása kedvéért 1mm-t ki kellett reszelni a megfelelő átmérőhöz, úgyhogy már biztos, hogy a szelepet nem tudnám visszatenni rá. De jövőre meglepem magam egy ilyennel, ha az idén nő a páleszmennyiség. És szerintem 50%-al nőni fog. :)

Teszem hozzá, még egy litert nem adtam el pénzért, de mindenki örömmel fogadja mint ajándékot. Úgyhogy arra nem kell annyit költenem/nünk.

Előzmény: comad (4817)
comad Creative Commons License 2007.07.18 0 0 4817
Üdv! Ha estleg le akarnád a qktádat nagyobbra cserélni, találtam egész olcsón 14 l-eset itt. Magam is rendelni fogok, mert a nagyobb projektem úgy néz ki az idén nem jön össze, vissza kell térnem az alapokhoz. A 9 l-esemet meg hirtelen felindulásból édesanyámnak adtam.
Előzmény: AlkoholPista (4816)
AlkoholPista Creative Commons License 2007.07.17 0 0 4816

Én most cseréltem le a 8x1-es lágy rézcsövemet 10x1 esre, mert így nem kell beletoldani a kuktához, mivel a fedő lyuka 10-es (sárgaréz slagcsonk, abba van betolva a 10-es cső és rábilincselve). Azonban a tapasztalatom az, hogy a túl sűrű menetek miatt (4m van feltekerve 13-szor egy 60L-es hordóban, a víz csak a felső 5 centin forrósodik fel, a cserélőcsap meg 25 centire van. Vagyis ki fogok venni a héten a 13 menetből vagy 4-et, mert alig van lejtés és nem használja ki jól a hűtést egy főzés alatt. A 3 méternyi 8x1-es cső jobb volt, mert annál a szeszfok is hirtelen esett a végén le 10 alá, nem pedig -a torlódás miatt- fokozatosan.

Tapasztalat: vastagabb cső (nagyobb hűtési felület), kevesebb csőhossz. Feleslegesen mi a francnak 5 méter egy 9 literes kuktához?! Így a metil sem várja be az etilt a csőben annyira.

csülök2 Creative Commons License 2007.07.17 0 0 4815

Munkahelyemen kivül találtam kb.25 méter 0.8-as rézcsővel.......az első 6 métert megtekertem......nagyon jó lett..hagyjuk az önimádást........majd rakok fel képet........

Előzmény: snapszmester (4792)
AlkoholPista Creative Commons License 2007.07.16 0 0 4814
A desztvíz pH-ja 5-ös, igen, az ioncseréltről nem emlékeztem meg, mert az olcsóbb az egyszerű kémiai kezelések miatt...
Előzmény: tuutuu (4811)
herceg81 Creative Commons License 2007.07.16 0 0 4813

bocsánat, rövid e-vel van a mailcím. easyboy@chello.hu

herceg81 Creative Commons License 2007.07.16 0 0 4812

Nagyon nagy titok az a fosókamező? Én is sokat hallottam a mirabelle (fosóka) szilváról. Ha esetleg nem titok, akkor szívesen gyűjtenék én is egy olyan 20-30 kg-ot. Cserébe bodza lelőhelyet tudok ajánlani a Szentendrei-szigeten. Easyboy@chello.hu

Előzmény: AlkoholPista (4810)
tuutuu Creative Commons License 2007.07.16 0 0 4811

Ráadásul a desztvíz pH-ja 5-ös, enyhén savas

Na nee.. az ioncseréltről beszélsz?

Mert az két dolog.

Előzmény: AlkoholPista (4804)
AlkoholPista Creative Commons License 2007.07.16 0 0 4810

Igen, én is úgy értettem, hogy a trancsírozást kell jól végezni, mert akkor jobban leérik a magról a gyümi mire kiforr. Ha szerencsénk van, szinte 95%-ban lé marad vissza a héj mellett.  A meggynél és cseresznyénél persze továbbra is fennáll, hogy a kierjedt hús egy része fennakad ugyanazon a lyukméreten amin még a mag is. Szilvánál, fosókánál,  baracknál stb. nem olyan problámás a szétválasztás. Mindegy, idén már a cserkófélék nem aktuálisak nekem úgyse.

Találtam ma egy nagy kiaknázatlan fosóka mezőt; a héten jó volna leszüretelni, mert van vagy 2 mázsányi parlagon. Még sose csináltam belőle, de állítólag olyan ízű mint a szilva pálesz. :)

Előzmény: snapszmester (4809)
snapszmester Creative Commons License 2007.07.15 0 0 4809

Ha az elején jobban összeturmixolod a mag leül az aljára, főzéskor lemered a tetejét az alját kevés vizzel kimosod a magot eladhatod kegytárgykészítőnek. Csodás rózsafüzér lesz belőle. Igy nem lesz a pálinkának erőteljes magíze csak amennyi kell.

A lerjedt cefrét már nem szabad turmixolni.

Előzmény: AlkoholPista (4808)
AlkoholPista Creative Commons License 2007.07.14 0 0 4808
Igen, a cseresznye és meggy magozása az egy neuralgikus pont. Én ennél a 20-30 kilónál nem vacakolok, az alján levő magot leszűrtem a hússal együtt, majd 2x vízzel átpaszíroztam egy konyhai zománcos szűrőn. Legközelebb majd valami gyorsabb megoldást fejlesztek ki, mert valóban, a magtól kesernyés lesz a pálesz íze. Talán ha az elején "fossá" turmixolom, akkor a húsa is jobban összemegy és nem akad fel egy sóderszitáló rácson.
Diótörő Creative Commons License 2007.07.14 0 0 4807
Kösz szépen a válaszokat.Én a cseresznye esetében úgy értettem,hogy ha nincs minden szem szétcincálva, akkor az erjedés jobban elhúzódik,talán ettől jobban kijönnek az ízek, de főzéskor a magok íze talán inkább bent marad.Persze ez csak magánvéleményem.Minden más gyümölcs esetében,miután ugyis ki van magozva,akkor persze már jobb eredmény várható az apróbb gyümölcsdarabokból.
AlkoholPista Creative Commons License 2007.07.14 0 0 4806
Én nem vagyok szakértő, de látatlanban azt mondom, hogy tiszta homokkal jól átdörzsölném, majd a snapszmester által javallott szódabikarbónás vízzel egyszer átfőzném.
Előzmény: telescoper (4805)
telescoper Creative Commons License 2007.07.14 0 0 4805

Üdv minden rendes pálinkaivónak!

Engedelmetekkel lenne egy nektek való kérdésem: Ha adott egy 3-4 éve nem használt rézből készült főzőeszköz és abban a most erjedő barackot akarja valaki kifőzni, akkor miként kell a rézhengert megtisztítani, vagy egyátalán kell-e vele valamit csinálni mielőtt az ember pálinkát főzne benne.

A szakértői válaszok megérkeztének boldog várakozásában maradok tisztelettel:

Telescoper

AlkoholPista Creative Commons License 2007.07.13 0 0 4804

Lehet. Nem próbáltam benzinkúti termékeket használni, mert az ásványvíz szerintem jobb- márcsak az emberi szervezetnek is. De a benne levő hidrogén-karbonát szerintem közömbösíti az esetlegesen átszivárgott minimális ecetet is, amit ugyan 50 foknál nem érezni, de annak eltűnése csak javítja a páleszt- szerintem.

Ráadásul a desztvíz pH-ja 5-ös, enyhén savas, ami nem tudom miért volna jó, mint a semleges pH7-es ásványvíz.

Előzmény: nutschi (4803)
nutschi Creative Commons License 2007.07.13 0 0 4803
Schnapszmester javasolta, ha jól emlékszem a Harmatvizet.
Előzmény: AlkoholPista (4802)
AlkoholPista Creative Commons License 2007.07.13 0 0 4802

Itt valaki javasolta a "buzivizet", az alacsony (<700mg/l) ásványanyag tartalmú normál buborékmentes ásványvizet. Nekem ez baromira bevált, mert némi természetes kerül a rendszerbe egy Isten tudja milyen módon gyártott ioncserélt vagy desztvízzel szemben.

És minden gyümit szét kell zúzni, különben nagyobb az esély, hogy penészedik vagy megrohad, nem? Nagyob felületen érintkezhet a baktériumokkal, amitől gyors és egyenletes lesz az erjedés- szerintem. Az aroma meg úgy ahogy írtad, benne marad, főzéskor nem pukkannnak ki a szemek..

Diótörő Creative Commons License 2007.07.13 0 0 4801
Üdv Mindenkinek!
Biztos már sokszor volt róla szó, de nehéz lenne visszalapozgatni,így megkérdezem:
Ha nagyon erős a pájinka (75 fok felett), akkor mivel célszerű higítani? Jó erre az ioncserélt víz, amit az aksikba tesznek?Jobb lesz tőle,mint a síma csapvíztől.Vagy jobb a forralt víz és szépen a lehűtés után a közepét leszívni?
Másik.A cs.cefrénél lényeges a cs-t szétzúzni?Ha egyben marad, akkor az alkohol,meg az íze sem jön ki annyira?
Bocs ha ezek már ezerszer letárgyalt témák, de képtelenség visszanézni sokévi hozzászólást.
comad Creative Commons License 2007.07.13 0 0 4800
Off: nono! Inkább egy szép szilikonos (no nem a Cinire gondolok), mint egy csúnya természetes!

On: szerintem nem párolódik át, úgyhogy bajt nem csinál.

Habzásgátlóról egyébként itt.
Előzmény: matyas53 (4799)
matyas53 Creative Commons License 2007.07.12 0 0 4799

"tv-ben a főzdés némi szilikonolajat löttyintett a tetejére, a habzást megelőzendő"

Hát nem tudom, mennyire étvágygerjesztő a szilikon...mán csak Zalatnait is nézve...!

AlkoholPista Creative Commons License 2007.07.12 0 0 4798
Köszi! Majd utánajárok. Remélem nem befolyásolja az aromát.
Előzmény: comad (4797)
comad Creative Commons License 2007.07.12 0 0 4797
A tv-ben a főzdés némi szilikonolajat löttyintett a tetejére, a habzást megelőzendő. Kapható is egyébként habzásgátló, nemtom, mennyire hatékony.
Előzmény: AlkoholPista (4796)
AlkoholPista Creative Commons License 2007.07.11 0 0 4796
Hát valaki szólhatott volna, hogy a cseresznye és a meggy erősen hajlamos a habzásra főzéskor. Gyakorlatilag akkor nem habzik ki, ha félig teszem a tartályt.
leveliro Creative Commons License 2007.07.11 0 0 4795
A fokoló működési elve: van két anyagod, amelynek ismert a sűrűsége. A fokoló megméri a keverék sűrűségét (sűrűség=milyen mélyen merül el benne). Ebből a három adatból kiszámolható a két anyag aránya. Ugye a két anyag a víz és az alkohol. A cefrében azzonban nem két anyag van (persze a pálinkában sem, de a többi anyag tömege elhanyagolható), hanem sok, de lagalább három: a víz a szesz meg a különböző méretű lebegő szemcsék. Mivel ezeknem a sűrűségéről semmit sem lehet tudni, ezzel a módszerrrel biztosan nem méred meg az alkoholfokát.
Elméleti módszer az lehetne, hogy felkeverés után 1 decit lepárolsz, és azt vizsgálod. Valószínűleg ennél egyszerűbb módszer a szakmai tapasztalat.
A felvetés azonban nem rossz, hogy nem az abszolút értéket mérjük, hanem a változást. Erre még nem gondoltam, de ki fogom.
Előzmény: elsőprojekt (4790)
comad Creative Commons License 2007.07.09 0 0 4794
Bocs, mindjárt. Ezt az emilt csak ide, a fórumokra használom. és mivel elég ritkán kapok fórumozótól emilt, ritkán is nézem meg.
Előzmény: aleksz27 (4793)
aleksz27 Creative Commons License 2007.07.09 0 0 4793
Beruháztam egy Black&Decker univerzális keverő ütvefúró és fúrógépre.Csak magas fordulatszámon veri szét a cseresznyét.Csak erre a márkára mertek ráírni 2 év garanciát.Comad írtam neked emailt,megkaptad?
Előzmény: snapszmester (4792)
snapszmester Creative Commons License 2007.07.08 0 0 4792

És hogy fogod még utálni, ha elmondom semmi konkrét értéket nem lehet cefrében fokolóval mérni, még a bornál sem pedig az elég tiszta termék.

A fokoló arra jó, hogy ha két mérés között nincs változás kierjedt a cefréd.

A pálinkát már érdemes vele mérni.

Előzmény: tűzottó (4791)
tűzottó Creative Commons License 2007.07.08 0 0 4791
matek? nálam kémia! húj de utáltam ezt a kérdéskört!
Előzmény: comad (4789)
elsőprojekt Creative Commons License 2007.07.08 0 0 4790
Jó-jó, ezt én is tudom, de az elmélet + a gyakorlat között ugyi pár %-nyi különbség akkor is van. Tisztázástén csak  50-ig engedem, tehát azért marad el itt-ott. Én pont azt kérdezem, akinek van tapasztalata vele, hogy még kb hány % csípjek el belőle. 
Előzmény: comad (4789)
comad Creative Commons License 2007.07.08 0 0 4789
Reménykedj, hogy matektanárod nem olvassa :-) Tudod, hány liter cefréd van, hány %-os alkohollal, ne mondd már, hogy nem tudod kiszámolni. Egyszerű százalékszámítás. Pl. ha van 100 l 5%-os cefréd, akkor ugye van 5 l 100 %-os szeszed. 5 l mennyinek az 50%-a? 10-nek tehát 10 l 50 %-os páleszed lesz. Elméletileg.
Előzmény: elsőprojekt (4788)
elsőprojekt Creative Commons License 2007.07.08 0 0 4788

Üdv Mesterek!

Hozzájutottam egy cefrefokolóhoz, és ennek kiértékeléséhez kérnék infót. Ez tájékoztató jelleggel megmutatja, hogy a cefrém hány alkoholszázalékos. De ebből én hogy kalkuláljam a keletkező 50%-os pálesz mennyiséget?

Előre is köszi...

snapszmester Creative Commons License 2007.07.05 0 0 4787
A kénezést javasoltam egy kedves ismerősömnek, de egy kicsit pórul járt vele, mert valami bacitól kénhidrogén (záptojás szag) keletkezett ami nem káros, de ijesztő. Főzésnél eltávozik és a pálinkában nem érződik. Ezuton közlöm vele is, nem kellet volna kidobni a cefrét.
Előzmény: Amphenol (4785)
tűzottó Creative Commons License 2007.07.05 0 0 4786

Uraim, köszönöm!

Amphenol Creative Commons License 2007.07.05 0 0 4785
Szia !

Hasonló problémára a kén kéne bele
választ kaptam anno ...

Nekem akkor bejött .

Így fejből nem tudom mennyit tettem bele , de a recept
az volt amit boros szakirodalomban megtalálsz , erős
kénezés néven ....

AMp

Előzmény: tűzottó (4783)
snapszmester Creative Commons License 2007.07.04 0 0 4784

Átérzem gondjaidat, de erről minden elhangzott a fórumon.

Levegőtől elzárni, hűvös helyen tárólni és reménykedni, ha nem tettél bele cukrot kevesebb az esélyed, hogy egészségesen eltárólhatod.

Jövő héten szeretnék indulni a főzéssel, addigra elkészül a főzde és a sárgabarack is.

Előzmény: tűzottó (4783)
tűzottó Creative Commons License 2007.07.04 0 0 4783

penészbajaimra némi rezonancia?? megelőzésképpen a jövőt illetően, esetleg kárelhárítás céljából az azonnali kifőzésen kívül jótanács? (két környékbeli főzde is csak szeptemberrel biztatott, mondván akkor indul be a nagyüzem, addig az én kedvemért senki nem fűt be, hát senkinek nincs korai cseresznyefája? a lekvár meg tuti megromlik őszig :(

lalá Creative Commons License 2007.07.04 0 0 4782
-Ja, ha mindenki megfőzhetné a betevő kis pálinkáját, lehet, hogy ezek a szarházi ablakmosósok elmehetnének kapálni. (hihi)
Előzmény: snapszmester (4781)
snapszmester Creative Commons License 2007.07.03 0 0 4781

Nem akarom véddeni a vámosokat, de a legális szeszfőzdékre évente van 6 alkalomra idejük és ezen kívúl bármikor piszkoskodni a jövedéki törvény abszolut figyelmen kívűl hagyásával csak, hogy balhé legyen. A kommandó kozma olajra ellenőriz, de hipóra nem.

Valóban valaki köreit sértették és ezt nem nézhették tovább tétlenül. Ki lesz rákos, ugyan kit érdekell.

Merje még valaki megkérdezni mi a mérgező a kisüsti pálinkában.

Mindenre van kimutatásuk, hogy miért fogy nyáron a téli ablakmoso az ország bizonyos részén arra minek. A cukorra sem volt, de legalább néhány vámos űl miatta. Többnek kellene!

Mind ezt levegő vétel nélkül. 

lalá Creative Commons License 2007.07.03 0 0 4780
AlkoholPista Creative Commons License 2007.07.03 0 0 4779

Elképesztő! És akkor még meg mer bárki hökkenni azon ha valaki otthon magának főzi kiváló alapanyagokból!? Szerintem ezek után csak irígykedhetnek.

Bár eddig is, ha azt mondtam valakinek, hogy van házipáleszom, egyből elengedte a whiskeys üveget. A faterom meg egy ideig iszogatta a páleszomat, majd kapott egy üveg Jonie walker-t ajándékba, amitől olyan rosszul lett, hogy kiokádta az egészet. What's the difference! Inkább egy közepes HP, mint egy jó whiskey.

Most nem tudom, hogy 2millió litert vallotak be, vagy ennyit számoltak ki a VP-sek? Az alkoholistánként is 2 liter...

aleksz27 Creative Commons License 2007.07.03 0 0 4778
Szinte az összes ablakmosót Soltvadkerten keresztül vették meg és Bács Kiskun megyei bíróság illetékes a főkolomposok ügyében.Legalább lekapcsoltak egy vetélytársat ,aki 5-600 ft szeszel veri le az árakat.Biztosan valakinek a tyúkszemére léptek azért nyomták fel őket...Azt nem értem hogy vizsgálnak réztartalmat alkoholfokot minden vackot a vámosok a kocsmákban és nem veszik észre...bár a többi kommersz szar közt tényleg nem feltűnő..Az a lényeg hogy papír legyen róla de a minőség nem számít,a kocsmatöltelékeket meg nem sajnálja senki...
Előzmény: comad (4777)
comad Creative Commons License 2007.07.03 0 0 4777
Nem csak Soltvadkert volt, 14 üzemet buktattak le, a Kék Fényben mutatták a térképet, szinte légvonalban húzódtak a Bormuda-háromszögtől egészen Szabolcsig. És nem csak vodkát csináltak, mint ahogy a belinkelt oldalon mondják, hanem gyakorlatilag mindent, pálinkát/likőrt bármit. A reakcióddal egyébként mélységesen egyetértek.
Előzmény: aleksz27 (4776)
aleksz27 Creative Commons License 2007.07.03 0 0 4776
Most megint nagyot alkottak a tényfeltárók.Kb 20 éve igy csinálják..És Soltvadkert környéke nem tudom mióta Kelet Mo.Szerintem ezt eddig is tudta mindenki hogy kocsmában nem minőségi felest adnak.A legszebb mondat az volt hogy kocsmákban adják el mert azt kevésbé ellenőrzik....Egyébként furcsán jött ki a 2millio liter és az adóhiány is valamelyik nem stimmel.Ilyenkor rájukvernék mindent hamisított egészségre veszélyes termék forgalomba hozatala,jövedékkel való visszaélés mind minősített eset kb 10 év letöltendő.Az ügyvédjük már azzal védekezett hogy nem tilos venni ablakmosót és hogy a tanyán mit csináltak vele már nem a védence dolga.Kb addig itatnám velük a pancsukat míg el nem fogy vagy meg nem halnak gyomorrákban.Több ezer embert mérgezni folyamatosan...azért hogy elkurvázhassa az extraprofitot és vegyen egy luxusterepjárót ehhez képest a Hasfelmetsző egy szent..
Előzmény: comad (4775)
comad Creative Commons License 2007.07.02 0 0 4775
Sajnos többet nem tudok a képről, emilben küldte valaki, ismerve az érdeklődésemet.

Néztetek híradót? Kocsmában lassan már csak sört merek inni. A fene egye meg, itt a szezon, én meg sehogy sem állok a cuccal :-((((
Előzmény: szilvafan (4774)
szilvafan Creative Commons License 2007.07.02 0 0 4774
kedves comám, ez naggyon ott van :):):)
Előzmény: comad (4765)
AlkoholPista Creative Commons License 2007.06.30 0 0 4773
Na erre én is kíváncsi vagyok. Nekem olyan gyüminél jelentkezett, amit utcáról szedtem és valszeg koszosabb volt mint az átlag. És kivételesen meg sem mostam. A légréteg elenyésző volt (1 cm), vagy tettem rá fóliát és mégis volt penész. Szerencsére pár keverés után eltűnt, igaz előtte is csak fehér pöttyökben jelentkezett itt-ott.
tűzottó Creative Commons License 2007.06.30 0 0 4772
vettem a fáradtságot és lehalásztam-kapirgáltam a tetejéről (kb fél mm vastagságban takarta), lejjeb nincs is, de másnapra újra megjelent a tetején, tahát ahol levegővel érintkezik ott kezd el szaporodni.
tűzottó Creative Commons License 2007.06.30 0 0 4771

oké de mi a nyavajától jött elő? tavaly nem volt ilyen baja (?)...

Előzmény: snapszmester (4767)
AlkoholPista Creative Commons License 2007.06.29 0 0 4770
Hopsz! Lehet, hogy volt pici penész a meggyen, de hogy 14-15 nap alatt kiforrt, azon csodálkozom. Ez rekord. 2 napja még volt bundája.
snapszmester Creative Commons License 2007.06.29 0 0 4769
Nem láttam a penészt, de a vékony fehér hártya az alacsony alkoholtartalom jele a boroknál  is (virágzik a bor).
Előzmény: AlkoholPista (4768)
AlkoholPista Creative Commons License 2007.06.28 0 0 4768
A meggyen nekem is volt penész az első nap után, de a keveréstől 3 nap alatt eltűnt. 2 hete nem jelentkezett, úgyhogy a hordó tetőn levő "koszra" gyanakodtam. Gondolom ha nem mosom meg a gyümölcsöt, attól is lehet.
snapszmester Creative Commons License 2007.06.27 0 0 4767
Penész, de nemtelen! Főzd le azonnal mert megromli, sok páleszre ne számits.
Előzmény: tűzottó (4766)
tűzottó Creative Commons License 2007.06.27 0 0 4766
A cefre tetején megjelenő fehér "penész-szerű" képződmény mi akar lenni? Továbbra is "bugyborékol" az anyag csak megjelent ez a dolog a tetején 1 centis foltokban. Lehet hogy az élesztő kiült vagy túl sok lett? Olyan mint a sajtokon a nemespenész.
comad Creative Commons License 2007.06.27 0 0 4765
snapszmester Creative Commons License 2007.06.26 0 0 4764
Savas, ecetes cefrék után valószinübb a kékes szín. Azért kell alaposan kimosni a főzés végén. 
Előzmény: AlkoholPista (4763)
AlkoholPista Creative Commons License 2007.06.26 0 0 4763

Igen. Nekem is ilyen kékes színű volt. A vicc, hogy máskor is volt 3 hónapnyi leállás, de akkor ezt nem tapasztaltam.

Ma kaptam egy nagy, szabad fosóka lelőhelyre tippet, alig várom, hogy hétvégén láthassam a saját szememmel.

Állítólag 24m-es szaga van nekije...

Előzmény: snapszmester (4761)
comad Creative Commons License 2007.06.26 0 0 4762
Én már ittam, nekem bejött. Valszeg csak azért nem nagyon hallasz róla, mert ritka.
Előzmény: AlkoholPista (4759)
snapszmester Creative Commons License 2007.06.25 0 0 4761

Ilyen lett

Ha még érthető, hogy mit akartam.

Előzmény: snapszmester (4760)
snapszmester Creative Commons License 2007.06.25 0 0 4760

Valahol láttam.

Ezen keresztül                                               Ilyen volt

Ilyen lett

Előzmény: AlkoholPista (4759)
AlkoholPista Creative Commons License 2007.06.25 0 0 4759

Köszi!

Valóban, a második főzéskor már nem volt érezhető. Igaz én 3-4 -szer alszeszelek, majd egyszer tisztázom ami összegyült. Tulajdoképpen az első 2 főzet volt érezhető és a második főzéskor kissé kékeszöld cucc maradt vissza.

De egy hónap múlva, amikor főzöm a meggyet, cseresznyét és a ribizlit előtte átnyomom szódabikarbónával.

Tényleg, a ribizli pálinka az a jobb vagy a gyengébb aromájúak közé tartozik? Először csinálom és nem látom, hogy áradoznának róla.

Előzmény: snapszmester (4756)
aleksz27 Creative Commons License 2007.06.25 0 0 4757
Nincs valami nagy pörgés...amint rájövök hogy kell felrakom a cseresznye képeket.Sikerült leégetni egy régi ndk-s fúrógépet.
Előzmény: snapszmester (4756)
snapszmester Creative Commons License 2007.06.22 0 0 4756

A réz savas közegben hajlamosabb a rozsdásodásra. Ezért egy meleg vizes mosás, esetleg szodabikarbónás adalékkal főzés után csodákat művel. Utánna ki kell szárítani és nem lehet gond a következő főzésnél.

De az első főzés kitakarítja és a finomításnál nem okoz gondot, de azonnal kell a finomítást indítani.

A réz íz nem megy át a főzésnél, de ujból belemehet a csövekből.

A CO- ról: figyelted a híreket, mindig télen történik a baleset.

A CO mérgezés mindig a szellőztetés hiánya miatti  elégtelen égés eredménye.

Előzmény: AlkoholPista (4750)
comad Creative Commons License 2007.06.22 0 0 4755
A kérdés komplett, kész főzőre vonatkozott.

Persze, nem is kell hozzá rézműves, bárki (bádogos, gázszerelő stb.) meg tudja csinálni, akinek van hozzá szerszáma. Egy gázpákával és egy kis kézügyességgel még talán az sem kell.
Előzmény: nutschi (4754)
nutschi Creative Commons License 2007.06.22 0 0 4754
Szerintem Mo.-n is vannak olyan rézművesek, akik készítenek, csak meg kell találni őket, mert ugyebár nem hivatalos.
Előzmény: comad (4752)
tubatuba Creative Commons License 2007.06.22 0 0 4753
Pálinkafőzésnél hol keletkezik CO? Több esetről is hallottam hogy meghaltak CO mérgezésben pálinkafőzés közben. Vagy csak azért mert faszénnel tüzeltek?
Másik kérdésem: régen használt főzőt mivel szoktak átmosni? Az ecetes öblítés jó?
comad Creative Commons License 2007.06.22 0 0 4752
Itt Mo.-n? Nem. Legközelebb Ausztriában tudok, ha érdekel. Meg ahogy itt írták, Szlovéniában és Jugoszláviában is lehet. Csak ugye a határ, azt be kell vállalni, nincs mese.
Előzmény: Misibacsi55 (4751)
Misibacsi55 Creative Commons License 2007.06.22 0 0 4751

T.Cím!

Tudnál-e segíteni egy kisméretű(20-25l) komplett( ha lehet új)pálinkafőző vásárlásában?

Kösz a választ!

vadász45freemail.hu

Előzmény: comad (4737)
AlkoholPista Creative Commons License 2007.06.22 0 0 4750

Üdv!

Hónapok óta nem főztem pálinkát. Azonban most a kishibás téli almákból készült cefrét szerettem volna kifőzni és az alszesz kissé rézízűre sikeredett. Remélem a végállapoton már nem lehet majd érezni, de attól tartok valamennyire igen.

Mit kellett volna tennem? Mivel kell ennyi idő után átmosni a csövet?

Köszi!

snapszmester Creative Commons License 2007.06.21 0 0 4749
Kipróbáltam az 1100 W-os festékkeverőt. A vizet nem keveri meg a 200 L-es hórdóban, de betont az tudtam vele keverni. Nagyon alacsony a fordulatszáma. A normál 500 W-os furógép jobb.
snapszmester Creative Commons License 2007.06.16 0 0 4748

Igen kb. erről van szó.

Kiváncsian várom az eredményről a beszámolót.

Az évek számával az IQ nem csökken arányosan.

A gyakorlati megvalósitásról informálj bennünket.

Előzmény: hiha (4747)
hiha Creative Commons License 2007.06.16 0 0 4747

(Többször hivatkozol éltes korodra, ugyanakkor úgylátom a képszerkesztés sem áll távol tőled)

Ha jól értem, akkor ezzel a rajzzal azt mondod, hogy ugyan hidegvizzel beteríthetem a KEBRCEK tetejét, de ne hagyjam a lecsorgó párát a kifolyó páracsőbe jutni, hanem comad (Bayle-Mariot) hivatkozása alapján oldjam meg a pára hűtését.

Előzmény: snapszmester (4746)
snapszmester Creative Commons License 2007.06.16 0 0 4746

Comadnak igaza van, én is erre gondoltam.

Íme a módosítás.

Előzmény: hiha (4744)
comad Creative Commons License 2007.06.16 0 0 4745
"A gőz kivezetéséhez nem a legmagasabb pontra volna szükség?"

Nem, nem feltétlenül. Ha még emlékszel, van valami ilyesmi törvény, hogy "az erő mindig a legkisebb ellenállás irányába hat". Ki fog alakulni egy kis nyomás a gőztérben (tényleg csak kicsi), és a gőz arra fog távozni, amerre lehetősége van. Sőt (ha jól értettem sm-t) így a gőztered teteje egyfajta erősítő feltétként működne.
Előzmény: hiha (4744)
hiha Creative Commons License 2007.06.16 0 0 4744

A gőz kivezetéséhez nem a legmagasabb pontra volna szükség? A V alak alján is - a gyűjtő réztányéron keresztül - utat talál magának (ahol eddig a lecsapódott pára)?

Este lerajzolom, ha érdekel.

Miazhogy, nagyonis... - előre is köszönöm.

Előzmény: snapszmester (4743)
snapszmester Creative Commons License 2007.06.16 0 0 4743

Bocs, még jobb. Hűtheted a V alakot, de ne engedd belefolyni a hűtőbe. Csak a párák menjenek el. Ezzel erősebb és frakcionáltabb párlatot kapsz. Este lerajzolom, ha érdekel.

Előzmény: snapszmester (4742)
snapszmester Creative Commons License 2007.06.16 0 0 4742

Leszóltam a berendezésedet, tehát tartozok annyival, hogy én is ajánljak valamit.

Ne hűtsd a V alakot csak vezesd ki a párákat a csövön. A cső hűtése maradhat. Utánna az ajánlott hútések egyike, én a rézspirált javaslom.

Az alszesz főzéshet átalakítás nélkül használhatod, de a finomításhoz másik hűtési megoldást válassz.

Előzmény: hiha (4740)
comad Creative Commons License 2007.06.16 0 0 4741
Elég, ha folyamatosan megy a víz. Persze minél hosszabb, annál jobb. Lehet így is:

De ha nagyon kényelmes vagy, a netről is rendelhetsz egy üveg spirálhűtőt, valakinek van is itt, asszem cca. 4000 pénz.
Előzmény: hiha (4740)
hiha Creative Commons License 2007.06.15 0 0 4740
Ez csak szemléltetés, vagy tényleg elgendő lehet az a hossz a hűtéshez (amit a 40cm átmérő után nem saccolok többre, mint 60cm)?
Előzmény: comad (4732)
Vork12 Creative Commons License 2007.06.15 0 0 4739

Az istenért ki ne dobd!!!!!!!!!!!!

Azt javaslom, hogy vedd fel a kapcsolatot comanddal. Ő olyan főzőt barkácsol belőle, hogy heted-hét ország a csodájára jár.

Addig egy fityinget se költs másik főzőre.

Sok szerencsét Vork12

Előzmény: hiha (4738)
hiha Creative Commons License 2007.06.15 0 0 4738
Azért nem ment az olyan simán. Az izgalomtól el is felejtettem a kocsi lámpáját bekapcsolni, ezért megállított a határőr. Szerencsére azonban a nyaralásból hazatérőben a gyerekek strandolós cuccai kellő védelmet biztosítottak az avatattlan szemek számára. Ebből is látszzik: legfőbb érték a gyermek :-)
Előzmény: comad (4737)
comad Creative Commons License 2007.06.15 0 0 4737
És a határon? Csak úgy lazán? Jan. 1-től Ok, benne leszünk Schengenben mi is és a szlovénok is és akkor szüret, de addig azért rizikós.
Előzmény: hiha (4735)
leveliro Creative Commons License 2007.06.15 0 0 4736

Amennyiben a "fazék íz" a berendezés hibája (erre elég nagy az esély), akkor sem kell kidobnod az egészet. Szerintem ezt nagyon könnyű átalakítani rendes főzővé.

Valahogy a következő kééppen csinálnám:

Kivenném a mostani kifolyót. A tetejére nem tennék vizet. A tetején kifúrnám és oda tennék egy rézcsövet, amit átvezetnék a hűtővízen. Ez jóval kisebb költség, mint az egészet kidobni, és újrakezdeni.

Előzmény: hiha (4735)
hiha Creative Commons License 2007.06.15 0 0 4735
Én Lendván a helyi gazdaboltban vettem a "KEBRECEK" masinát, de volt ott tőbb féle e célt szolgáló berendezés.
Előzmény: aleksz27 (4733)
hiha Creative Commons License 2007.06.15 0 0 4734

Köszönöm a bátorítást. Kidobni nem akarom; megpróbálom a gyártóval mégis a hűtő rész cseréjét rézre elboltozni, és kezdem előlről az iskolát.

Előzmény: comad (4731)
aleksz27 Creative Commons License 2007.06.15 0 0 4733
És ezeket a vörösréz cuccokat be tudtad hozni az országba?Nekem még kellene egy 60-80 literes vörösréz főző mert most csak korracélom van és finomításhoz ez lenne tökéletes.Szlovéniában simán meg tudom venni?
Előzmény: hiha (4730)
comad Creative Commons License 2007.06.15 0 0 4732
Szóval a felső részét egyszerűen eldobod, rá egy fedőt és valahogy így. Persze ez csak az alap, ettől csak jobbat lehet.
comad Creative Commons License 2007.06.15 0 0 4731
Ki ne dobd már. Átalakítani nem tudod? Mondjuk egy egyszerű Liebig-hűtősre?
Előzmény: hiha (4730)
hiha Creative Commons License 2007.06.15 0 0 4730

"kóstólhattam a szeszt ami ezzel készült. Borzalmas vólt"

ezzel sajnos nem tudok vitatkozni

A sok kudarc után sejtettem, hogy pórul jártam a berendezéssel. Érdemes volna mégis a képen is látható réz tetejű, spirálcsöves hűtővel még próbálkozni (180€), vagy ezt felejtsem el, és a húsvéti sonka, gulyás főzésén kívűl ne is próbáljam pálinkához használni?

Előzmény: snapszmester (4729)
snapszmester Creative Commons License 2007.06.14 0 0 4729

Nem akarlak elkeseríteni, de ezzel a berendezéssel nem fogsz igazi pálinkát csinálni.

Részletezem: nem réz, de a legfontosabb, hogy összekeveredik a párlat.

A páráknak illékonyságuk sorrendjében kell távozni az üstből és utánna kell lehűteni. Ezt nem véletlenül találták ki.

A készüléked tényleg hasonlít nagymamáink mosófazekas megoldásához. Elég öreg vagyok ahhoz, hogy kóstólhattam a szeszt ami ezzel készült. Borzalmas vólt, ahhoz képest főleg amiket most tudok főzni.

Még is szeretnéd használni? Ne vegyél el sok rézelejét, lesz ami lesz, rosszabb már nem lehet.

Előzmény: hiha (4726)
hiha Creative Commons License 2007.06.14 0 0 4728
Érdeklődtem a gyártótól, és szerinte a hűtő nincs hatással a pálinka minőségére. Kérdeztem tőle, hogy esetleg érdemes-e inkább a réz tetejűvel (ami a 4725-ben látható) próbálkozni, de szerinte ez a fekete változat egy kicsit jobb.
Előzmény: Vork12 (4727)
Vork12 Creative Commons License 2007.06.14 0 0 4727

Szerintem ez jobb hatásfokkal bír, mint az általam feltett kép. Szerintem itt a víz visszacsepeg az üstbe. A feltett képen meg egyenesen bele az elvezető csőbe. és az elején büdösítheti meg a páleszt.

A csajok a főzőmestert szórakoztatják mig a pálesz csepeg. Szóval mehetsz várnak.

Lebeszélve.

Előzmény: comad (4725)
hiha Creative Commons License 2007.06.14 0 0 4726

Igen egészen pontosan erről az eszközről van szó!

A vizet egy állítható slagon keresztül folyamatosan engedem az edénybe, ami az ábra páracsövét körülölelő külső csöben hagyja el azt. A párlat  (pontosabban a páracső) hőmérséklete  alapján állítgatom az átfolyó víz mennyiségét.

Előzmény: Vork12 (4723)
comad Creative Commons License 2007.06.14 0 0 4725
Dejszen megadta az oldalt. Na jó, a csajok valszeg csak dekoráció. Ha nem, akkor megyek!
Vork12 Creative Commons License 2007.06.14 0 0 4724
Kicsit átszerkesztette. Azért így is érthető.
Vork12 Creative Commons License 2007.06.14 0 0 4723

Ez lenne az a pálinka főző? Kérdésem az lenne, hogy a víz cserét hogyan oldod meg?

Ez lenne az miről írtát?                                                                                              

Nagyon hasonlít a nagynéném főzőjére.

Ez modernebb változat.

Neki a hűtő helyén egy lavór volt.

Ő úgy meregette a vízet. Nem tudom,hogy

hányszor kell cserélni, pedig mondta. Ő még

sparhelten főzte, és fával tüzelt.

Már abba hagyta a kora miatt.

Mindig azt mondta, hogy arra kell vigyázni, hogy

Ne melegedjen túl, mert a cefre cseppecskék

a páleszba kerülnek és rossz íze lesz.

Én nem ittam abból a páleszból.

Gyerek voltam még.

Apám néha emlegeti, hogy jó pálinkát tudott főzni.

Durrel Creative Commons License 2007.06.14 0 0 4722
Köszönöm az infót. Receptem az nekem is van. Azt hallottam valahogy lehet cefrézni de lehet, hogy kamuztak.
hiha Creative Commons License 2007.06.14 0 0 4721

A tömítés az üst és a hűtő között, valamint a hűtőből kijövő páracső körül gumiból van.

Köszönve a részletes tanácsokat az a gyanúm, hogy ez nem az én pályám; azért alkalmasint majd teszek így még egy próbát.

Előzmény: etilalkohol (4717)
comad Creative Commons License 2007.06.14 0 0 4720
Innét ni. Lehet, hogy nekem is kell.
comad Creative Commons License 2007.06.14 0 0 4719
Cefrézéséről még nem hallottam, likőrt/gyomorkeserűt lehet belőle csinálni, erről receptet biztos lehet találni a neten. Ha nem, csak szólj, van nekem is.
Előzmény: Durrel (4715)
etilalkohol Creative Commons License 2007.06.14 0 0 4718
:))))
Hol/hogy lőtted?
Előzmény: comad (4716)
etilalkohol Creative Commons License 2007.06.14 0 0 4717
"Az előpárlat elejéből snapszmester leírása alapján kb fél litert lehűtöttem, de olajat nem igazán találtam a tetején."
Ezt ne csak lehűtsd, hanem 1/2 liter hűtött/jeges vízbe öntve hűtsd le - ha így tetted akkor vedd semmisnek.
"(1-1,5%) eleinte csak 1 deci"
Itt ha jól számolok akkor kb. 4-6 cl (kb. egy feles) illene elvenni - de ez most lényegtelen.
Amit tennék a helyedben fazékíz ügyében:
Az első lepárlást (akár olajleválasztás nélkül) végezd el úgy, hogy a lejövő párlatot sorszámozott üvegekbe öntsd szét úgy, hogy az első litert decinként a továbbiakat pl. 1/2 literenként. Mindegyiknél mérjél alkoholfokot (ha kell szerezz be 1dl-es mérőedényt) és ügyelj, hogy a kijövő párlat hőfoka 20 Celsius alatt legyen. Ha ezzel megvagy akkor egyszerű érzékszervi vizsgálattal (szaglás, ízlelés) értékeld őket, és jegyezd is fel.
A második lepárlásnál csak az érzékszervileg jónak talált üvegek tartalmát használd fel (bár az első pár deci acetonos illatú lehet, de semmiképp fazékszagú így ezeket mindenképp használd fel, inkább a végén lejöttekből szelektálj), és végezd el a lepárlást az elsőhöz hasonlóan úgy, hogy az első decit kb. 3cl-esekre a másodikat 1/2decire a többit pedig deciliterenként tedd üvegekbe. Ha megvagy akkor írd meg a kapott eredményt. Ha a főződnek semmi baja akkor az első 1-2 3cl-es lesz aceton szagú a következők gyümölcsre jellemző illatúak és csak a végén lehetnek a fazékízűek......
Kérdés: milyen a hűtő része és miből vannak a tömítések, csövek?

Előzmény: hiha (4714)
comad Creative Commons License 2007.06.14 0 0 4716
Ezt neked lőttem.
Előzmény: etilalkohol (4712)
Durrel Creative Commons License 2007.06.14 0 0 4715
Halihó!
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Hallott már valaki a zöld dió cefrézéséről?
Ha igen és már kóstolta is az eredményét kérem, hogy tájékoztasson.Előre is köszönöm.
hiha Creative Commons License 2007.06.14 0 0 4714

Alkalmanként kb. 35literrel küzdöttem (sárgabarck, szilva). Egy jó óra mulva, ~60c fok körül indult csepegni. Az előpárlat elejéből snapszmester leírása alapján kb fél litert lehűtöttem, de olajat nem igazán találtam a tetején. Az első lepárlást folytattam addig, amig a lejött összes párlat kb 8-9 liter 20-25%-os volt. Az általában 8 órás főzés során a hőmérő 75c fok körül ált, ami a végére 85c fokra ment fel.

A második főzés során szintén snapszmester útmutatása alapján (1-1,5%) eleinte csak 1 deci, majd később 2-3 deci "rézelejét" választottam külön, és eleinte addig engedtem, míg az összes párlat az 50%-ot el nem érte. Ennek mennyisége kb. 4 liter volt. Később aztán a hiba okát kutatva abbahagytam a lepárlást már akkor, amikor a lejövő elérte az 50%-ot, és pl. az utolsó alkalommal így az együttes 62%-ot desztilált vízzel hígítottam 50-re.

Sajnos sem az üst, sem a hűtő nem réz, hanem zománcozott edény. Csak a hűtőfelület alatti csöpögő (gyűjtő tányér) és annak kivezető csöve réz. Nem tudom eldönteni, hogy a szerkezet az oka a kudarcoknak, és ne próbálkozzak többet ezzel; vagy csak én hibázok.

Előzmény: etilalkohol (4712)
comad Creative Commons License 2007.06.14 0 0 4713
Számból vette ki a klaviatúrát vagy mi etil, épp ezt akartam én is írni.
Előzmény: hiha (4709)
etilalkohol Creative Commons License 2007.06.14 0 0 4712
Üdv!

" ... egyre több "rézelejét" vettem el a második lepárlás során; és egyre hamarabb befejezetem azt.......a végterméknek fazék íze van"

Valahol itt lesz a qtya elásva, ha részletezni tudnád az egész lepárlásod menetét ( mennyiségeket, párlatok alkohol-százalékát esetleg a hőmérsékleteket az olajleválasztás mikéntjét) az sokat segítene.

etil...

Előzmény: hiha (4709)
snapszmester Creative Commons License 2007.06.14 0 0 4711
A Comad féle az átmozgatásra nagyon jó lesz, de az aprításhoz vödörnél kisseb átmérölyü csőszerű edény kell, hogy nagyobb legyen a kerületi sebesség.
Előzmény: aleksz27 (4710)
aleksz27 Creative Commons License 2007.06.14 0 0 4710
Levélíró.Én úgy gondolom a szövegkörnyezetből egyértelmű volt,hogy nem magozom ki az almát és a nagyobb mennyiségű almacefre átmozgatására is szeretném használni a keverőgépet.A kajsziról:nekünk van öszi és kajszi is a kajszi azt hiszem ceglédi fajta és ott nem tapasztaltam még ilyen magízátkonvertálódást.Az öszinél ha sok eső esik szétnyílik a barack és a mag is ketté válik ,elkezd penészesedni és kellemetlen íze lesz a gyümölcshúsnak is.Persze ettől még lehet olyan kajszi ahol a kesernyés íz a gyümölcsrehúsra is jellemző lesz..viszont akkor mi van a ciántartalommal?
Nem véletlen hogy a piros festékkeverő szár 500 ft a habarcskeverő meg 2800.Viszont azt csak nagy teljesítményű gépekbe lehet rakni és 14-es méretű menetes keverő jó hozzá.
Egyébként a comad féle 12800 ft fúrógépet veszem meg Zuglóban és meglátjuk mit tud..ha nem válik be akkor jön az univerzális keverő.
Előzmény: leveliro (4708)
hiha Creative Commons License 2007.06.13 0 0 4709

Sziasztok!

A mögöttünk lévő télen egy szlovén lepárló berendezéssel (http://www.kebrcek.com/slike/skica.jpg - kösépső ábra; ami nem éppen ingyért adódott) részben e fórumban szerzett ismeretek, másrészt a karácsonyra kapott Pischl féle "lepárló biblia" alapján több ízben sikerült alig élvezhető, pálinkának csak néhány deci után nevezhető italt kiszenvednem. A cseresznye, sárgabarck, szilva gyümölcsök cefréje minden alkalommal az olvasottak szerint előkészítve kellemes illatú; sőt zamatú volt. A 40 literes üstben a leégés elkerülése miatt hihetetlenül elnyúlt a lepárlás menete; az első főzés esetenként 8 órát is igénybe vett. A kudarcok ismétlődésével egyre több "rézelejét" vettem el a második lepárlás során; és egyre hamarabb befejezetem azt, - így desztilált vízzel érve el az ~50 fokot. A végeredmény azonban e 4 főzési alkalomra vonatkozó próbálkozásokat tekintve nem sokban különbözött egymástól, a végterméknek fazék íze van.

1.

A fenti esetleírás alapján ha valaki útbaigazítást tud adni a hiba okáról, kiküszöböléséről, annak bizony rabszolgája leszek; és a további sikerekből búsásan kárpótolom fáradozásait. A hiba kiderítéséhez még rendelkezésre áll egy szilvára ágyazott 2liternyi corpus delicti.

2.

A most leszedett ~120 liter cseresznyémet szépen összecsócsáltam, és a kudarctól rettegve nem merek újólag kisérletezni, ezért azt kérdezem tőletek, hogy ismertek-e olyan bérfőzdét, aki befogad ilyen kis mennyiséggel.

leveliro Creative Commons License 2007.06.13 0 0 4708

1. "Nem hiszem hogy a gyümölcsben átmenne a mag kesernyés íze a gyümölcshúsba.Nem lehet hogy sok mag szétnyílt a keverés hatására éa akkor sokkal több cián és kesernyés íz tárolódik fel?"

Ezt nem csináltam, hanem olvastam megbízható helyről (talán a rádióban volt ilyen műsor, profi főzőtől).  A lényeg, hogy a gönci magyar kajszi (vagy a magyar kajszi, de ennek jóval kisebb az esélye) olyan, hogy a fán a gyümölcsben megy át a keserű íz! De ez úgy tűnt, hogy nem hátrányként említik, hanem különlegességként.

2. Az igazi festékkeverők műanyagból vannak, és lassúak. Olyan keverőszáram van, ami acélból van, de a megszokottnál sokkal nagyobb. Szerintem ebben a méretben is lehet vásárolni, én kaptam. Ezt egy nagyobb teljesítményű fúrógépre érdemes tenni a melegedés miatt. A kisebb fajtát viszont nekem is hegesztetni kellett, mert mindig leszakadt róla a pánt.

3. "A másik kérdésem az lenne hogy ne magozzam ki a cseresznyét amit a pálinkába rakok". Felesleges.

4. "A folyamatos használat :az almát is ezzel fogom naponta átmozgatni ,amíg nem lesz kifőzve.Az alján marad a mag,legalábbis nagyrésze addig leszedem a cefrét a legalját pedig átmosom ,átszűröm vízzel hogy ne kerüljön túl sok mag az üstbe"

Na, ez nagyon érdekelne. Ugyanis úgy vettem észre, hogy a körte és az alma magja elég rossz ízt kölcsönöz a pálesznak. Kimagozni viszont elég nehézkes.  A kérdéseim: ezt te csak gondolod, vagy már csináltad így. ha igen, akkor hogyan: feldaraboltad az almát, vagy daráltad? Ha darálod, akkor nem megy szét a magja?

comad Creative Commons License 2007.06.13 0 0 4707
Ezt a cuccot pl. itt ni.. Csak beütöttem a Gógliba, hogy festékkeverő és kiadott jópár cuccot.
Előzmény: aleksz27 (4704)
snapszmester Creative Commons License 2007.06.13 0 0 4706

Pont Ilyet vettem a praktikerben, baromi erös, csak lassu.

A cseresznyéről: ha pálinkába teszed ne magozd ki, 1-2 hét elég

Előzmény: comad (4703)
Vork12 Creative Commons License 2007.06.13 0 0 4705

Átlehetne e alakítaní. A szárat megvastagítani, és azt a végét ami a fúróba kerül leesztergáltatni. Szerintem akkor kell, hogy bírja törés nélkül.

Előzmény: aleksz27 (4704)
aleksz27 Creative Commons License 2007.06.13 0 0 4704
Mondd, hogy hol árulják ennyiért és már megyek is érte.A keverőszár azt hiszem a gyengébb festékkeverős hozzá és csak 40cm ,legfeljebb majd kevesebbet zúzok egyszerre.
Tegnap a másik ,pellett projektre gondoltam.
Előzmény: comad (4703)
comad Creative Commons License 2007.06.13 0 0 4703
Üdv, aleksz. Létezik még ilyenfajta festékkeverő is, ami fúrógépnek is használható, bár biztos találkoztál már vele. Ez itt a képen pl. 12700 Ft, 1050 W.
Előzmény: aleksz27 (4702)
aleksz27 Creative Commons License 2007.06.13 0 0 4702
Snapszmester,nekem ezeket mondták el az eladók illetve akit ismerek szaki.Ő is fúrót használ de heggesztetnie kell mert mindig eltörik.Én pedig szeretném használni minden gyümölcshöz.Mindenképpen megnézem azt a fúrógépet amit mondtál.A másik kérdésem az lenne hogy ne magozzam ki a cseresznyét amit a pálinkába rakok?Kb 1 hétig hagyom benne utána megy a cefrébe annyi idő alatt gondolom belekerül az aromája és a színe.

Kész lett az égőtálcám,csak a hozzá tartozó gázspóroló nincs még feltéve.18000-ért csinálják meg a hatékonyságvizsgálatot kiszállással azt lehet kihagyom,majd közel rakom a égőhöz és kész.

Az élesztő és a tápanyag ,pektinbontó mind 50q hoz van szép lesz kimérni 2-3 grammot belőlük.Egyébként is almatermésűekhez kértem,szóval nem spéci.Ahhoz kevés a cefre hogy kipróbáljam rendes élesztővel is.
Előzmény: snapszmester (4701)
snapszmester Creative Commons License 2007.06.12 0 0 4701

Nem értem mi a baj a keverővel. Nekem 500W-os Skyl fúrógépem van és a piros keverö. Igaz, hogy 15 L-es vödörben 10 L gyümit keverek. Macerásak tűnik, de 1000 kg-ot 3 óra alatt megcsináltam. Azért tartott ilyen sokáig mert meleg volt a fúrógép. Kell a magas fordulatszám mert a lassu nem veri szét. A maggal semmi nem történik.

AlkoholPista Creative Commons License 2007.06.12 0 0 4700

Üdv mindenkinek?

Nem tudjátok mikor érik a fosóka Budapest magasságában? Van egy szabadtéri lelőhelyem, csak nem akarok feleslegesen 2x40km-t autózni.

Persze egy hatalmas faeper erdőnek is örülnék így a 24. órában.

comad Creative Commons License 2007.06.12 0 0 4699
No akkor egyet gondoltunk.

A projekt? Vagy egy hete nem beszéltem kezdő városival, akkor még nem talált helyet. Van egy behatárolt, pár nkm-es terület, ahol akarja, ott ki kell fogni.
Előzmény: aleksz27 (4698)
aleksz27 Creative Commons License 2007.06.12 0 0 4698
Köszi Comad.Pont ezt a márkát típúst nézem tegnap ,egész délutános akció volt.Két lehetőség van.Ami a képen van az egy univerzális keverőgép 1400 w és bírja a gyűrődést csereszabatos.Vannak olcsóbbak is mint a kinzo stb de az kinai és csak javítani hajlandók nem cserélni.Kb 30 ezer -be kerül keverőszárral együtt ami önállóan 2800 ft.A legnagyobb hátránya hogy csak hálozatról működik és csak keverőként használható.A többi gép többfunkciós de pont ezért adaptereket kiegészítőket kell venni hozzá hogy a keverésre is alkalmas legyen akkor meg ugyanott vagyok.Ráadásul nem fogok előreláthatóan ütvefúróval dolgozni mostanában.Szóval marad az első variáció 3-4 üzlet és egy csomó eladó véleménye után.Ha az almát is mindennap keverem akkor ki lesz használva a gép...

Haladtok a projektel?
Előzmény: comad (4692)
duty74 Creative Commons License 2007.06.11 0 0 4697
Itt van még két kép valamennyire jobban látszik az arány hogy mekora
duty74 Creative Commons License 2007.06.11 0 0 4696
Na végre ez lenne az a kis üst
duty74 Creative Commons License 2007.06.11 0 0 4695
Ez lenne az a üst
duty74 Creative Commons License 2007.06.11 0 0 4694
Itt lenne az üst
duty74 Creative Commons License 2007.06.11 0 0 4693
Sziasztok fórumzok van egy vörösréz üstöm úgy 30-35l-es elég jó álapotu ha valakit érdekel jelezze
comad Creative Commons License 2007.06.11 0 0 4692
Nem lehet, hogy festékkeverőt vettél habarcskeverő helyett? Ugyanúgy néz ki, de a habarcskeverő-szár nagyobb, masszívabb, a végén általában menettel. Mondjuk a habarcskeverőhöz már egy sima pisztolyfúró nem valami jó, nem árt beruházni valami olcsóbb ilyesmibe, ha sokat használod.
Előzmény: aleksz27 (4691)
aleksz27 Creative Commons License 2007.06.11 0 0 4691
Köszönöm,köszönjük a hozzászólást.Nekünk Germersdorfi van és főleg enni szoktuk.Viszont idén a sok eső miatt nem olyan édes mint szokott és gondolom a fa is öregszik egyre kissebb szemeket hoz.
Milyen habarcskeverőt érdemes venni?Amit tavaly vettem Praktikeres és nem bírja a folyamatos használatot és állandóan heggesztetnem kellett a keverőpálcákat.:( A folyamatos használat :az almát is ezzel fogom naponta átmozgatni ,amíg nem lesz kifőzve.Az alján marad a mag,legalábbis nagyrésze addig leszedem a cefrét a legalját pedig átmosom ,átszűröm vízzel hogy ne kerüljön túl sok mag az üstbe?A baracknál kézzel magoztam és csak annyi mag került bele amennyi véletlen beleesett a hordóba.Nem hiszem hogy a gyümölcsben átmenne a mag kesernyés íze a gyümölcshúsba.Nem lehet hogy sok mag szétnyílt a keverés hatására éa akkor sokkal több cián és kesernyés íz tárolódik fel?Ilyet viszont láttam,az öszibarack jellemzője ha túlérik szétnyílik a gyümölcs ha van eső beleesik és még a csonthéj is kettéválik és láthatóvá válik a belső puha mag.
Előzmény: leveliro (4690)
leveliro Creative Commons License 2007.06.11 0 0 4690

A cseresznyéhez van pár gondolatom:

1. A magozás magától megy: a hordóba bele, és festékkeverővel pár perc alatt teljesen folyékony lesz és a mag is kijön. Arra kell vigyázni, hogy a keverőt a cseresznye aljára tedd, különbel fröcsköl, mint a fene. Meglepően jó eredményt ad ez a módszer.

2. Germersdorfi, stb. cseresznye szerintem nem való pálinkának. Van ez a kisszemű, nagyon feketére érő fajta, na ebből ittam már, nagyon jó. Elég karakteres az íze, de nem az, mint  jól ismert fekete-piros címkés társa.

3. A hordóban nagyon hamar elkezdett penészedni. A törköly is akkor penészedik, ha levegős, úgyhogy ezért "turmixoltam le", hogy ne érje levegő. Most már nem penészedik.

A meggyhez ennyi megjegyzésem van: szerintem nagyon jó az íze, de egy kicsit én "kívánom" benne a magízt. Azt nem tudom milyen mennyiségben kell beletenni/belefőzni a magot, de nagyon sárkányos tőle. (Pl. van olyan kajszi (gönci), ahol már a fán átmegy a magból a keserű íz gyümibe, lehet, hogy a meggynél is?)

snapszmester Creative Commons License 2007.06.10 0 0 4689

Köszönöm a figyelmeztetést. A lap elévült.

Bérfőzési szeszadó: 1180 Ft. / HLF. Teljes szeszadó 2360 Ft. / HLF. Emelték a zugfőzés bütetésének minimális összegét.

A többi maradt.

Előzmény: Vork12 (4688)
Vork12 Creative Commons License 2007.06.10 0 0 4688

Olvasom a honlapodon a jövedéki adót.

"Jövedéki adója:2206 Ft/hlf (1 hlf.=1 l 100% alkohol=2 l 50% pálinka)
Bérfőzésben előállított pálinka adója:1103 Ft./hlf.
Egy család egy évben 86 l 50 %-os pálinkát főzethet kedvezményes adóval a saját termesztésű gyümölcséből a többit 2206 Ft./ hlf. adózással."

Ez évire vonatkozik ez az adat? Ezzel foglalkozol légyszivess tájékoztass bennünket a változásokról.

Előzmény: snapszmester (4687)
snapszmester Creative Commons License 2007.06.10 0 0 4687

Nagyon kiváncsi vagyok én is, informálj bennünket a fejleményekről.

Cseresznye cefrézés.

A legegyszerübb módszer amit a weblapomon reklámozok. Nekem nagy tételeknél is megfelelt.

Előzmény: aleksz27 (4685)
Vork12 Creative Commons License 2007.06.10 0 0 4686

Kedves mester néked igazad van.

Két napja a fán lógok, vagyis lógtam. Leszedtem 180 kg cseresznyét. Holnap cefrézem, valami tanácsot ,hogy ekkora mennyiségű cseresznyét hogyan tudom hatékonyan kimagozni? Megjegyzem, hogy kb 50-60 kg még van a fán, amit a héten kell lekapkodni. Belehúztam a pálesz ügyébe amit néktek köszönhetek.

Jó munkát mindenkinek Vork12

Előzmény: snapszmester (4684)
aleksz27 Creative Commons License 2007.06.10 0 0 4685
Most raktam bele a pálinkába egy csomó magozott cseresznyét, nem szoktam aszalni.Akkor nem kellett volna?Azt amiből cefrét akarunk csinálni azt szintén most raktam hordóba és kedden összezúzom olyan célgépekkel mint ami a te weblapodon van.Gondolom akkor szedjem le a magról a cefrét amikor már kifort és vinném főzetni.?Kb 150 literes hordónyi lesz ahhoz rakok 8-10 kg cukrot és némi citrompótlót a savtartalom miatt.Nem olyan finom a nyers cseresznye mint szokott gondolom a sok eső miatt.Rakok bele pektinbontót és élesztőtápanyagot kiváncsi vagyok mi lesz belőle.
Előzmény: snapszmester (4684)
snapszmester Creative Commons License 2007.06.10 0 0 4684
Legközelebb magozás nélkül tedd bele csak kaccsozva. Meggyel csináltam, gyönyörű a színe, édes és ízes már több éve. A friss gyümiket egészben kell beletenni az aszaltakkal meg nincs mit tenni, ugy ahogy vannak.
Előzmény: aleksz27 (4681)
comad Creative Commons License 2007.06.10 0 0 4683
Én ittam Aleksz cseresznyéjéből (még egyszer kösz), nekem ízlett, és mindenkinek, akinek adtam belőle. No nem voltak sokan :-)
Előzmény: Vork12 (4682)
Vork12 Creative Commons License 2007.06.09 0 0 4682

Ügyes, nagyon ügyes. Mindent a vevőért. Igy kell csinálni. Igazad van

Ha szentségtörés hát az. A jó isten megbocsájtja. Azt kell csinálni amit eltudunk adni.   Gratula

Üdv Vork12 

Előzmény: aleksz27 (4681)
aleksz27 Creative Commons License 2007.06.09 0 0 4681
Akkor részletesen a csersznye pálikás affér.Lecefréztük kifőzettük nem volt az a karakteres íze ,raktunk hozzá frissen magozott cseresznyét ami csak szépséghibás volt.Ekkor kapott egy enyhe piros színt ami később egyre erőssebb lett (nyersen raktuk bele a cseresznyét a pálinkába és csak néhány napra)Ekkor volt a toppoon nagyon jó illat íz és szín vitték mint a cukrot aztán folyamatosan barnásodott a színe és mentek el ezek a pozitív tulajdonságai.+mindenki az édes ízt hiányolta valószínűleg amit írtál az miatt a régi jó szeszipari ízek:)Ekkkor újra leszűrtem vettem 700 ft/l tömény sherryt és 1/10 aányban kevertem hozzá gyönyörű állandó színe lett áttetsző vörös mint a bornál illata mint a shsrrynek és édes.Lehet hogy ez szentségtörés de ezt keresik nálam,boldogok az édes ízzel...
Előzmény: Vork12 (4680)
Vork12 Creative Commons License 2007.06.09 0 0 4680

Gratulálok, hogy sikerült egyenesbe jönnöd a gázégővel. Biztosan sokat töprengtél rajta. Csak így tovább, hogy jó páleszokat tudjál főzni.

Én szeretem a cseresznyét. Az igazi csereswznye pálesznek elég jellegzetes az íze.Igaz, hogy a cseresznye szeszesitallal még köszönő viszonyban sincs az íze. Szerintem annak az ízét hiányolják mivel azt szokták meg. A jó minőségű cseresznye pálesznak van cseresznye íze de nem olyan karakteres.

Nem tudom, hogy mi vár még rám. Ma leszedtünk 6 húsos ládával és ez a kb. fa fele.

Ekkora a fa.

egy részlet, hogy mennyi van rajta.

Van mit csippkedni.

Előzmény: aleksz27 (4679)
aleksz27 Creative Commons License 2007.06.09 0 0 4679
Azért nem írtam, mert elindultam a szakjogásszá válás rögös utján......:)Most csinálják a gázégő tálcám.Nem 40 hanem 70 ezer lesz mert nagyobb teljesítményűt kértem.Az égőfej hatékonyságát mérték egy Éti kazánhoz képest ,lényegesen jobb pedig az alig használt volt.Állítólag típushibája hogy alul kilyukad és ott is jön a gáz ami nem hatékonyan ég el.Hőérzékelős automata zár van benne ami lezár ha elalszik a gáz.Nagyon komolynak tűnik de drága is.Mindegy ,már ki van fizetve nagy része.Megérkezett a gázsporólos készülékem de azt is szakembernek kellene felraknia hogy a lehető legjobban hasznosuljon.A pálinkáról.Még az is tilos ha mást rakok hozzá.pl almapálinkához körtedarabokat vagy ha bemézezem az is tilos.
A cseresznyepálinka nem valami karakteres legalábbis az enyém nem sikerült túl jól régebben és mindenki az édes ízt keresi...sherry szindróma.A Zwack 120 ft-ért vette tavaly a fán termő epret most a konzervipari meggy kézzel szedve 250 ft a nagybani felvásárlási ár.Ez iszonyú durva kb duplája a szokásosnak.Lesznek itt olyan alapanyagárak hogy nem nagyon kell/éri meg főzőcskézni.Mindenkinek jó hétvégét.
Előzmény: Vork12 (4678)
Vork12 Creative Commons License 2007.06.08 0 0 4678

Cseresznyét és meggyet. Cseresznye sok lessz. Becslésem szerint 2 db 160 literes műa. hordó. Hozzáteszem a meggyet az kb 3-5 műa. diszperzites vödör lessz.

Előzmény: comad (4677)
comad Creative Commons License 2007.06.08 0 0 4677
Miféle gyümit?
Előzmény: Vork12 (4676)
Vork12 Creative Commons License 2007.06.08 0 0 4676

Holnap kezdem a pálesz alapanyagot gyűjteni. A család leszervezve. Nem tudom, hogy mennyit fogunk tudni leszedni. Tavaly egy hétig szedegettem még a szüret után. Mégis maradt a fán, majd lerohadt. Akkor is az esős volt az idő.

Ma is esett. Holnapra sem jelez kánikulát. Bizakodom, hogy holnap tudunk dolgozni.

Szorgos munkát mindenkinek és jó pálesz alapanyagot.

absztinens Creative Commons License 2007.06.08 0 0 4675

"de iparilag nem tudom, hogy csinálják, mert ebbe belerokkanhatsz"

Szerintem "napszámosokkal", így nem látható a belerokkanás.

Előzmény: leveliro (4674)
leveliro Creative Commons License 2007.06.08 0 0 4674

Érik az eper (a fán termő). Megpróbáltam felszedegetni a lepotyogott szemeket, de abbahagytam mert leszakadt a derekam. Leterítettem az alját, így lényegesen egyszerűbb. Ott egye meg a fene a lepotyogott szemeket. A keveset, amit összegyűjtöttem bele a hordóba, egy kis víz + borkősav. A víz azért kellett, hogy feloldjam a borkősavat, a sav meg azért kell, nehogy megromoljon a szentem.

Cseresznyét is szedtem a héten, de nem ez lesz a legnagyobb mennyiség idén, az biztos. Szerintem csak a fekete, apró cseresznyéből lesz jó pálesz (az íze még nyersen is kiváló). A germersdorfi meg a többi ropogósból szerintem nem lesz jó (igaz, hogy az ízük sem az igazi). Én mindenből nagyon keveset főzök, csak saját használatra, úgyhogy kibírom, de iparilag nem tudom, hogy csinálják, mert ebbe belerokkanhatsz, akkor sem lesz 5kg/óránál több a termelés.

leveliro Creative Commons License 2007.06.07 0 0 4673
Akor én sem értem. Nem hiszem, hogy összegyűjtik az akácvirágot és abból főznek. Lehet, hogy valamilyen pálinkába áztatnak akácvirágot? Valaki megkérdezhetné a főzdést e-levélben.
Előzmény: comad (4669)
comad Creative Commons License 2007.06.07 0 0 4672
Egész pontosan ez történt.
absztinens Creative Commons License 2007.06.07 0 0 4671

A tegnapi híradóban volt: Lebukott egy vámos és egy szeszfőzdés.

Oka: irígy volt a vámos, nem bízott meg a főzdésben, így személyesen bukott le a plombákkal és az eszközökkel.

snapszmester Creative Commons License 2007.06.06 0 0 4670
Szigoruan véve pálinka a magyarországon termelt és előállított gyumőlcspárlat és a bortermelés meléktermékeinek párlata.

A termék leíráson kell keresni a kisüsti főzésre utaló leírást vagy amit szeretnétek venni.

A védettség a szeszalapra vonatkozik ezért bármit lehet csinálni vele ami nem mesterséges aroma és nem ipari szesz.
Csak a véleményem, nem idézet.
comad Creative Commons License 2007.06.06 0 0 4669
Előzmény: leveliro (4667)
nutschi Creative Commons License 2007.06.06 0 0 4668
Eredetét tekintve, a borpárlatot is nevezhetjük pálinkának, hisz az alap szőlő és az gyümölcs.
Előzmény: comad (4666)
leveliro Creative Commons License 2007.06.06 0 0 4667
Azt tudjuk, hogy az újságírók semmihez sem értenek, amiről írnak. Ezért nagy kérdés, hogy hol olvasod. A pálinka lenevezész akkor nem használhatod, ha a polcon van az áru. Egy hülye cikkben egy hülye újságíró bármilyen baromságot leírhat. Azaz: nem is pálinka, de ezt mondják róla, de nem hivatalosan.
Előzmény: comad (4666)
comad Creative Commons License 2007.06.06 0 0 4666
Azt lehet, de akkor nem nevezhetnék pálinkának. Pálinka=gyümölcspárlat+kezelt víz.
Ágyaspálinkánál +gyümölcságy ugyanabból a gyümölcsből, amiből a pálesz van.
Előzmény: nutschi (4665)
nutschi Creative Commons License 2007.06.05 0 0 4665

Valószínúleg valamilyen jellegtelen pálinkába áztatnak akácvirágot.

Én bodzával csináltam.

Előzmény: comad (4664)
comad Creative Commons License 2007.06.05 0 0 4664
Most olvasom, hogy a Zimek gyárt akácvirág pálinkát. Ez hogy lehet vajon? Mert ugye a pálinka gyümölcspárlat meg minden... Mi lehet az, tudja valaki?
leveliro Creative Commons License 2007.06.05 0 0 4663

Ez a bor téma nem tartozik szorosan ide, de egy gondolat erejéig hozzászólnék:

Nagyon örülök aleksz27, hogy mások is így látják: ez a corr acél csak divat. A nagy ötlet benne, hogy teljesen mindegy, hogy milyen borvidéken vagy, ugyanolyan bort készíthessél. További példák: McDonalds, stb...

Azt hiszem nem kell ragoznom, mindenki érti.

Az osztrákokat nem kell leszólnunk, mert sajnos sokkal előbbre tartanak, mint mi. A jó klímát "szorgalommal" pótolják. Ha nem lett volna itt 40 éven keresztül a Vörös Hadsereg, nem lenne ekkora a különbség. Remélem, hogy 20-30 év múlva jogosan szóljuk majd le a boraikat, mert nem egy szinten kellene velük lennünk, hanem tornymagasan fölöttük. De ma ez van. Az európai nyelvekben (már amiket ismerek, ha van ellenpélda szóljatok) csak a magyarban van saját szó a borra, mindenhol máshol a latin vin, víno, wine, wein, stb. van csak. Ez elgondoldtató, ezt sosem fogják szorgalommal legyőzni.

Visszatérve a pálinkához: itt is hasonló a helyzet. Mivel költséghatékony (de rohadtul utálom ezt a szót!) lepárló oszlopt használnak (mármint az osztrákok), és hozzánk is begyűrűzik ez. Ugye ebben az esetben csak egy menetre van szükség. Azt hiszem ez jó párhuzam a corr acél tartályokkal. Szóval: ezektől a divatos, új technológiáktól ne várjunk sokat, ezzel csak ők lehetnek sikeresek, mi maradjunk meg a hagyományos módszereknél.

(Igaz, hogy elkéstem, de: "Vesszen Trianon!")

Előzmény: aleksz27 (4661)
comad Creative Commons License 2007.06.05 0 0 4662
Mentségemre szolgáljon, hogy pont három szélsőjobbos haverommal italoztam elég rendesen, mielőtt hazajöttem volna (ráadásul ugyi pont Trianon-évforduló volt), úgyhogy még nagyon nemzeties voltam, mikor hazaértem, de már elmúlt. Osztrák bort ide egy demizsonnal!
Előzmény: aleksz27 (4661)
aleksz27 Creative Commons License 2007.06.05 0 0 4661
Comad miért érint téged ilyen rosszul ez az osztrák dolog.Kuruc vagy.?:)A lány csak tulajdonos nem hiszem hogy a Gere csinálná a kapálást az összes birtokán.Vagy az Arnold Mihály fejné a szürkemarháit.Eladni a legnehezebb ezt csinálják a tulajok.

Mindenkitől lehet tanulni valami hasznosat.Az osztrákok legalább olyan borokat csinálnak mint a magyarok.Arról nem beszélve hogy marketingben csomagolásban, mindenben 10-20 évvel előttünk vannak lásd Agárdi pálinkafőzde ami nem magyar....
Én meg a Kárpátaljai magyaroktól tanulom a bioalma-termelést, nem szégyen.
Pl reduktív erjesztés korracél tartályban ez mind nyugati dolog és csak a pince mikrokörnyezetét akarják utánozni vele.Azért van mert most a gyümölcsös borok a menők,10 év mulva kidobálják és jönnek ujra a fahordók...
Megvettem a Vörös és Fehért dvd-n.A mostani sztárborászok ugyanazt hangoztatják mint a nagyapa hogy nem 200 q kell hktáronként termelni hanem max 60-at nem rakjuk bele az egrest stb az igazán nagyborokat mindig fahordóban készítették a mostani korr csak egy technologiai fejlesztés élőmunka takarékosság..Egyébként én azt nem szeretem amikor fényezik magukat ,hogy különleges a klíma -nálunk is ,mégseem adnak 2000-t egy üveg borért-A somloi juhfark meg alapvetően egy savanyú bor csak jól "megcsinálták magukat"a helyiek.Biztosan jobb egy Villányi csúcsbor mint egy alföldi valamennyivel de biztosan nem 20-szor.
Előzmény: comad (4657)
nutschi Creative Commons License 2007.06.04 0 0 4660

Hogy valaki nem hallott valamiről, az még nem jelenti azt, hogy nem létezik.

Saját tapasztalat: igenis vannak nagyon jó osztrák borok, vörös és fehér is.

Pl. zweigelt, egy osztrák gróf agyszüleménye.

Szép estét mindenkinek!

Előzmény: comad (4657)
snapszmester Creative Commons License 2007.06.04 0 0 4659
A csúcsminőségről írtam. Valahogy meg kell véddeni a fertőzéstől, oxigéntől. Maszekba nem ajánlom mert felrobban. A nagyok tudják szabályozni a nyomást.

Bocsáss meg Ampfenol, nem bírok reggelig várni.
A hanganyag elérhető a www.snapszmester.try.hu oldalon a videók alatt.
Nagyon hosszú, de érdemes egyszer meghalgatni.
Előzmény: comad (4658)
comad Creative Commons License 2007.06.04 0 0 4658
"Nyomás alatt tartás az erjedés ideje alatt." Erről írnál pár szót? Lehet, hogy csak félreértem. Előre is köszönöm.
Előzmény: snapszmester (4656)
comad Creative Commons License 2007.06.04 0 0 4657
"egy osztrák férfi segített egy huszonéves lánynak aki örökölt egy kis szőlőt egy cseppnyi pincével. Rögtön aranyérmes bort tudott készíteni a lány persze magyar borász végezte a munkát de az osztrák tanácsai szerint."

Tulajdonképpen mit csinált a lány?! Meg aztán nehogy már osztrák borász tanácsaira szoruljon egy magyar borász...piha...osztrák borról ki hallott már. Schnaps, sör, az igen, no de bor...
Előzmény: aleksz27 (4654)
snapszmester Creative Commons License 2007.06.04 0 0 4656
Rendben:
Érett, egészséges gyümölcs, max. aprítás, magozás. Teljes, kiméletes sterilizálás, beoltás fajélesztővel, ph beállítás. Nyomás alatt tartás az erjedés ideje alatt. Főzés az erjedés utánn azonnal, tiszta berendezésbenn. Ezek mellett szigorúan ügyelni a höfokok optimális állapotára ( cefre hűtése fűtűse) és ezek mellett még mindig nagy adag szerencsére is szükség lehet.

A termelt borok 90%-a nem tartozik a csúcsminőségbe, igaz a pálinkákból sem.

Előzmény: aleksz27 (4654)
tűzottó Creative Commons License 2007.06.03 0 0 4655

Olyan sűrű az anyag mint a lekvár, a bunda is mintha kiütéses lenne tele van maggal, igazad van annak segíteni kell, mert az bizony magától soha nem meg az aljára.

Előzmény: snapszmester (4649)
aleksz27 Creative Commons License 2007.06.03 0 0 4654
Néztem a Vörös és Fehért a Hírtévén gyönyörű,ahogy beszélnek a borról.Remélem majd egyszer én is igy beszélek,beszélhetek a pálinkámról.A"segítő kézről" volt benne szó ahol egy osztrák férfi segített egy huszonéves lánynak aki örökölt egy kis szőlőt egy cseppnyi pincével.Rögtön aranyérmes bort tudott készíteni a lány persze magyar borász végezte a munkát de az osztrák tanácsai szerint.Előtte a lány szállodaiparban dolgozott.
A számomra levonható tanulság, hogy ha 100% ban megfogadjuk ,elfogadjuk a mesterek tanácsait és 100%-ban be is tartjuk minden körülményt figyelembe véve akkor kítűnő pálinkákat tudunk előállítani.Fogyasztani és megvendégelni megörvendeztetni másokat valami olyannal ami nagyon közel van a tökéleteshez...
Talán nem mond ennek ellent hogy megosztjuk egymással a tapasztalatainkat pl fajélesztő vagy sima sörélesztő és tanulunk egymástól.Legfeljebb eltérőek a tapasztalatok hogy érdemes e prémium pálinkát csinálni magasabb költséggel akkor is ha azt nem igazán fizetik meg.
Bocsánat a kitérőért.
Előzmény: snapszmester (4653)
snapszmester Creative Commons License 2007.06.02 0 0 4653
A cefrézésről a weblapomon találsz infót. Vörösrezet használnak a berendezéshez.
Cukrot a fórum nem támogatja, szerintem 60- hoz 1-2 kg. A rorrás max 1hét.
Előzmény: duty74 (4652)
duty74 Creative Commons License 2007.06.02 0 0 4652
Sziasztok üdvözlök mindenkit a fórumba !

Snapszmeseter lenne egy kérdésem a mai nap szedtem le a cseresznyét a fárol lett 60 L kb-lül .
Az lenne a kérdésem hogy a megmosot kiválogatot cseresznyét hogyan tudom kelöen kiforalni ,vagyis mire kell odafigyelnem hogy a cefrém tökéletes legyen !
Másik kérdésem kb-lül hány nap múlva fog ki forni hogy ha nem öntök hozzá többet,...rakjak-e bele cukrot ha igen akkor menyit a 60l hez.
Még lenne egy kérdésem hogy milyen rézt használnak vöröset vagy sárgát pl üst készitésnél?
aleksz27 Creative Commons License 2007.06.02 0 0 4651
Mehetünk Nagykörüre cseresznye alapanyagot venni.Szegények jól ráfáztak.
Előzmény: etilalkohol (4650)
etilalkohol Creative Commons License 2007.06.02 0 0 4650
Sziasztok!

Egy elvetemült ötlet, ha van akinek van ideje és türelme kipróbálni:
Borászati könyvben bukkantam az allábbira:
Fehér borok 'cefrézése' esetén ha az erjesztést hidegen kezdik (az ideális, alkoholkihozatal szemponjából a 21-23 Celsius fok lenne) 10-15 Celsius fok között, akkor a bor illata és ize (hosszú i) frissebb és jobb lesz, majd az utóerjedést már az ideális hőmérsékleten végzik ill. fejezik be..... stb.
Lehet a pálinkába is 'átütne' a hidegerjesztési módszer hatása!?

etil...
snapszmester Creative Commons License 2007.06.02 0 0 4649
Ha a turmixolás alapos vólt a mag zöme már lent van. Ellenőrizd egy hosszú léccel. Vagy lemered forrás közben, vagy a felrakás elött. Sokat nem szabad szellőztetni forrás alatt csak a bundát kell lenyomkodni.
Előzmény: tűzottó (4647)
Vork12 Creative Commons License 2007.06.02 0 0 4648

Lafog süllyedni. Én akkor szoktam tésztaszedővel kimerni. 160 literes hordóim vannak, és leérek az aljáig.  Majd valamennyit visszateszek a zamat miatt.

Jó kevergetést.  És sok páleszt.

Előzmény: tűzottó (4647)
tűzottó Creative Commons License 2007.06.01 0 0 4647
visszaolvastam a cseresznye magozására vonatkozó hozzászólásokat és nem jutottam dűlőre. ha jó emlékszem "kezdővárosi" azt írta nem kell magozni mert nincs ciántartalma. mások azt írták kell, mert kesrnyés lesz. SM leírása alapján fúró+keverő hozzáadásával megturmixoltam 4 napja, de nemigen süllyed a mag a hordó aljára. mikor kellene (ha kell) kiszedni belőle hogy ne legyen keserű a pálinka? 
snapszmester Creative Commons License 2007.06.01 0 0 4646
Jó neked, én még a szamócánál tartok, ha a spanyolcsigák meg nem eszik.
Előzmény: Vork12 (4645)
Vork12 Creative Commons License 2007.06.01 0 0 4645

Örömmel közlöm, hogy 10 nap elteltével megtudom kezdeni a cefrézést. Az első gyümi cseresznye. Meggynek nem tudom, hogy mi lessz a sorsa. Azt is lehet szedni.

comad Creative Commons License 2007.05.31 0 0 4644
Berda József: Eperpálinka

Pálinkák pazar pápája: eper! hol
ihatnék néhány komoly kortyot belőled?
Büdösséged virágillattá válna, ha
megvigasztalnád torkomat, bendőmet!

(Lehet, hogy már beírtam 1x, de ismétlés a tudás gyatra)
Előzmény: csocsanszkaja (4643)
csocsanszkaja Creative Commons License 2007.05.31 0 0 4643
kezd érni a (fai)eper...
Amphenol Creative Commons License 2007.05.31 0 0 4642
A mailod nem publikus , ha kell írj mailt nekem , meg azt is , hogy
mekkora csomagot tudsz fogadni ..

3 éjszakai + 1 nappali ( összefoglaló ) adás = 4 x 15 mega , de
ha kell tömörítem , darabolom , meg ilyenek ....

AMp

Előzmény: szilvafan (4639)
Amphenol Creative Commons License 2007.05.30 0 0 4641
Bocs nem egy , hanem 2 éve volt ...

( azannya , hogy telik az idő .... )

AMp
Előzmény: Amphenol (4640)
Amphenol Creative Commons License 2007.05.30 0 0 4640
Ebben a topikban a 704-es , és a 708-as hozzászólásomban
írtam . Pont egy éve volt , ha nem lehet már letölteni a rádió
honlapjáról akkor mailban szívesen elküldöm .

AMp
Előzmény: szilvafan (4639)
szilvafan Creative Commons License 2007.05.29 0 0 4639

szia Amp,

ha nem túl nagy meló +keresni, szívesen +hallgatnám.

köszi, szilva

Előzmény: Amphenol (4638)
Amphenol Creative Commons License 2007.05.29 0 0 4638
Sziasztok !

Érdekes dolog , hogy az EU-ra hivatkoznak mindenben ami nekünk rossz .

Pár hónapja ( vagy tavaly ) volt a rádióban egy éjszakai műsor ( kb 3 óra )
( annak idején már volt róla szó itt a fórumon ) , amiben szakemberek
valószínűleg öszintén beszéltek a pálimkafőzés , az unió , meg a szesz
nagyipar ( zwack ) kapcsolatáról . Arról , hogy milyen komoly lobby dolgozik azon ,
hogy csak az Ő termékük legyen piacon .

Egyébként nem csak szlovéniában , hanem ős EU országokban is van a szabad
főzésre árusításra példa . A riportban például a görögöket elemezték .
Különös tekintettel arra , hogy a HACCP -ről ott nyomokban sem hallottak .
( Amiért nálunk élelmiszerrel , italokkal foglalkozó cégeket komolyan
büntetnek , bezárnak , nem engedélyeznek ) .

Ha érdekel megkeresem , hogy mikor volt ez a műsor ( lementettem a
rádió honlapjáról ) és az időpont alapján Te is letöltheted .

AMp
Előzmény: szilvafan (4624)
snapszmester Creative Commons License 2007.05.28 0 0 4637
Bocs, hogy elfelejtettem, de ki akar örökké élni. Remélem azért Te is mérgezed magad valamivel.
Előzmény: aleksz27 (4636)
aleksz27 Creative Commons License 2007.05.28 0 0 4636
Mester.Biztosan igy van.Sajnálom hogy nem értek a pálinkához és nem iszok alkoholt.Én nem tudnám ilyen árakon eladni de nagyon tetszenek ezek a főzdék és a szeretet ,ahogy beszélnek róla.Remélem ez is olyan lesz mint a borkultúra ahol sikk borászatot fenntartani.Viszont az eperfahordóban tartás megtetszett veszek egyet kísérletképpen.A nagypapa eperfáinak a csemetéit elültettem de sajnos csak néhány tucat van belőle.Comad jó mindkét videó.
Előzmény: snapszmester (4634)
comad Creative Commons License 2007.05.28 0 0 4635
Bakker, észre sem vettem! No akkor itt egy video!
Előzmény: snapszmester (4633)
snapszmester Creative Commons License 2007.05.28 0 0 4634
A pálinkák és gyártók között nagyok a különbségek, a nevet és a reklámot is meg kell fizettetni.
Jó italokat lehet találni a kevésbé ismertek között is, csak sokat kell kóstlni és nem kell elájulni a nevektől.
Mondja egy névtelen:-))
Előzmény: aleksz27 (4631)
snapszmester Creative Commons License 2007.05.28 0 0 4633
Kösz a szorgalmat, de az ideiről nem találtál?
Előzmény: comad (4632)
comad Creative Commons License 2007.05.28 0 0 4632
No ha már senki sem jutott el a Budapesti Pálinkafesztiválra, itt van róla egy cikk.
aleksz27 Creative Commons License 2007.05.27 0 0 4631
Én meg nem tudtam tegnap aludni és néztem a Borinfóban gyártókat.1,8 millió volt a legkissebb kb 2 hektós ürmértékű cucc.Agárdon meg 10 ezer 1 liter pálinka.Azt nem tudom ki veszi azt meg és 6 szor biztosan nem jobb a miénknél.Idén jócskán cukrozni kell a cefrét hogy ki tudjuk termelni az alapanyag árát.
Előzmény: absztinens (4630)
absztinens Creative Commons License 2007.05.25 0 0 4630

Ha nem haragszol, akkor a nevedben fordulok mindenkihez, hogy küldjön még képet.:)))

Gratula a képtárhoz!

Előzmény: comad (4629)
comad Creative Commons License 2007.05.25 0 0 4629
Már nem emlékszem, honnét van a kép, de van egy kis galériám a témában itt ni.
Előzmény: absztinens (4628)
absztinens Creative Commons License 2007.05.24 0 0 4628
mit? Hol? Hogyan? Akarom!!!!!!!!!!!
Előzmény: comad (4627)
comad Creative Commons License 2007.05.24 0 0 4627
Csak a gyereknek viszem jáccani eztet a kiskocsit, biztos úr...
Előzmény: absztinens (4625)
absztinens Creative Commons License 2007.05.24 0 0 4626
   utánfutó
absztinens Creative Commons License 2007.05.24 0 0 4625
Ha még kereke is lenne, utánfotónak is lehetne álcázni.
Előzmény: szilvafan (4624)
szilvafan Creative Commons License 2007.05.24 0 0 4624

szia comam, szia SM :):)

off- azért olvasok rendszeresen, csak hát ugye itt a motorosszezon...:):)- off

most jöttünk meg egy felvidéki motorostúráról, és az ottani srácok állították, hogy náluk még szabadon lehet háznál pálinkát főzni, sőt, állítólag 15 ezer korona körüli áron komoly berendezés is vásárolható, simán, az üzletben. Nesze neked, EU-szabvány ???

Előzmény: comad (4621)
kjanik Creative Commons License 2007.05.24 0 0 4623
snapszmester Creative Commons License 2007.05.23 0 0 4622
Szerintem nedves helyen nem szárad ki a fa, a pálinka miatt nem fog megpenészedni.
A boros hordókat ki kell szárítani.
Mit tartasz a vizes garázsban, motorcsónakot?
Előzmény: szilvafan (4620)
comad Creative Commons License 2007.05.22 0 0 4621
Üdv! De jó, hogy még vagy! Miért nem jelentkezel többször? Lásd, én is csak jártatom a számat...
Előzmény: szilvafan (4620)
szilvafan Creative Commons License 2007.05.22 0 0 4620

sziasztok,

őszi : a kihozatal nekünk is csak 4,5-5 liter körül volt, köpködött is a főzdés rendesen :):) finom pálinka lett belőle, igaz, nem lehet egy napon említeni az ugyanakkor ugyanott főzetett sárgabarackkal.

más : gyönyörű eperfa hordócskám kb 22 literes, most ürült ki első idénye után. tudom, persze, majdnem szentségtörés, de volt benne eper, őszi, sárga, és körtepálinka is, szoros egymásutánban. ( ezért majd még szórok 1 kis hamut a fejemre, de nincs csak ez az 1 hordócskám ) tehát a kérdésem : most, hogy üres, kell-e valamit csinálnom vele, vagy elég, ha nem szárad ki, mert sajnos a garázsom elég vizes.

sziasztok, szilvafan

comad Creative Commons License 2007.05.22 0 0 4619
Főzni is saját magatok akarjátok?
Előzmény: Palladino20 (4616)
snapszmester Creative Commons License 2007.05.21 0 0 4618

Ennél azért egy kicsit bonyolultabb. Nem néztél körül elléggé azért kaptad.

Csak keress rá a cefrézés szóra itt vagy a googlin.

leveliro Creative Commons License 2007.05.21 0 0 4617
A recept a következő: tegyél bele cseresznyét, meg még egy kicsi cseresznyét. Aztán készen vagy.
Palladino20 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 4616

Hello!

A kertünkben van egy cseresznyefa és a rengeteg cseresznyéből szeretnénk pálinkát csinálni. Ehhez keresnék egy jó receptet. Nagyapám már csinált, szóval nem nulláról indulunk, csak jó lenne egy rutinosabb embertől hallani, hogy kb miből mennyi kell. Magozni mindenképp kell? Azt olvastam, hogy keserű meg mérgező lesz, ha nem magozunk.

Előre is köszi!

comad Creative Commons License 2007.05.19 0 0 4615
Off, de ha már szóba került... Nekem egyébként túl édes.

Az aszúborok készítési módja évszázadok óta lényegében nem változott. Szüretkor az aszúszemeket, melyeknek a cukorkoncentrációja az 50-70%-ot is eléri, vagy rögtön külön szedik, vagy -s ez az általánosabb- a puttonyból a puttonyos legények a szőlőt egy hatalmas aszúszedő asztalra borítják, ahonnét szorgos leánykezek kicsipegetik, s egy puttonyba dobálják az aszúszemeket. Ez a munka rendkívül időigényes, mert a legügyesebb aszúszedő sem tud naponta 7-8 kg-nál többet kiválogatni.
Az így kiválogatott aszúszemeket félmetszésben (derékban elvágott hordóban) vagy kádban 2-3 literenként -tehát apránként- addig tapossák (vágatják), amíg egészen tésztaszerű tömeggé nem válik. Ez is munkaigényes folyamat, naponta 1-2 puttonyra valót tud kitaposni. E kitaposott aszúszemeket, az ún. aszútésztát egy kádba öntik, mégpedig annyi puttonnyal, ahány puttonyos aszút akarnak készíteni. Általában 3-4-5 és kivételes esetenként 6 puttonyos aszúbort szoktak készíteni. Az aszútésztára minden esetben azonos mennyiségű -egy gönci hordó- (136 liter) bort, jó óbort vagy mustot öntenek. Az áztatást és keverést legalább 12-48 órán át folytatják. Miután az aszútészta a folyadék felszínére emelkedik, s egy kalapot képez. Ekkor az egész keveréket taposózsákokba töltik és kitapossák. Hordókba fejtik és 10-20 cm erjedési űrt hagyva az akónyílást lazán lefedik. Az így szűrt nagyon édes must 2-3 hónap alatt kiforr, akkor lefejtik, hordókba töltik és ismét 8-10 cm űrt hagyva 3-4 évig érlelik. Általános szabály, hogy ahány puttonyos az aszú legalább annyi évig kell érlelni, ászkolni.
snapszmester Creative Commons License 2007.05.19 0 0 4614
A cukor/pálinka arány kémiai számítás szerint értendő, teljes kierjesztéssel és desz. veszteséggel gyügyütt és 1kg/1 L 50%-os alkoholra. Ez biztos, hogy mit kapsz belőle az más kérdés.
A cefrédből ezek szerint nem lett pálinka, habár az ősziből kevés szokott lenni. 100/5-tel már elégedett szoktam lenni, máséból. Nekem még nem volt őszibarack cefrém.

Volt itt borász, aki tudja, hogy készül az aszu bor. Az aszu törkölyt kimossák borral és alaposan kipréselik, tehát nem sok cukor és aroma marad benne. Ebből kevesebb pálinka lesz mint a normál törkölyből, tehát jóval drágább. Szerintem átverés a cimkézés, de az ár-érték arány ennél a legjobb.
Előzmény: aleksz27 (4613)
aleksz27 Creative Commons License 2007.05.19 0 0 4613
1 MÁZSA egészséges szőlőből van kb 73 liter must,abból 67 liter bor illetve valamennyi seprő borkő stb a hordó alján.A többi a törköly tehát 26-27 kg.

A cukor: tudomásom szerint 1,5 kg ból lesz 1 liter pálinka, kivéve ha másnál főzetem mert akkor radikálisan csökken:)Pl 20 hektó kimagozott öszibarack cefréből és 1 mázsa cukorból lett 102 liter 52 fokos barackpálinkám...

A cukor is márkától függ hogy milyen kihozatalra képes.
Előzmény: comad (4612)
comad Creative Commons License 2007.05.19 0 0 4612
Gondolom, nem csak aszúszőlőből csinálják, hiszen az aszúbort sem, az aszú csak afféle "adalék". Fogalmam sincs egyébként, hogy x kg szőlőből mennyi bor és törköly készíthető, van-e valami aránypár.
Előzmény: snapszmester (4611)
snapszmester Creative Commons License 2007.05.18 0 0 4611
Igazad van 100kg-ba néhány kg cukrot szabad. Számoljunk: 100/5 az 5% cukor. 100kg cefréből 10 L pálinka, 5kg cukorból 5 L pálinka, itt az arány 50%. 100 kg cefrébe 30 kg cukor tényleg értelmetlen.

Comad: gondold el hogy készül az aszu bor. Hol terem annyi aszu amiből ilyen áron lehet törkölyt főzni? Szerintem erösen seprős jellegü a termék. Kóstoltam én is.

Az olajos íz a seprőtől és a nem friss törkőlytől és a sok kozmaolajtól lehet. Mind főzési hiba.
Előzmény: aleksz27 (4610)
aleksz27 Creative Commons License 2007.05.18 0 0 4610
Akkor nem pálinkát termelsz , hanem cukorcefréből szeszt.Nem ugyanaz.
Lehet mennyiséget növelni cukorral de annyival kevesebb aroma ,íz ,illat kerül a pálinkába.Max 10 %-ot lehet rakni hozzá de szerintem csak néhány kilót érdemes 120 kg cefréhez és azt is csak akkor ha félő hogy megromlana vagy nagyon kell a nagyobb mennyiség.
Előzmény: Hotboy (4609)
Hotboy Creative Commons License 2007.05.18 0 0 4609
Nekem a szakértö kollegám ugy monta hogy jó minöségü pálinkához sok kristálycukor kell!Igaz én csak érdeklödök mert othon nem akkarok ilyet fözni mert nem akkarok bajt!Külömben is öcsém vámos és ha elkapnának akkor aból nagy gáz lenne!
aleksz27 Creative Commons License 2007.05.18 0 0 4608
A törkölypálinkánál a lényeg hogy egészséges szőlőt használjanak.Az igazi délvidéki vinjakok is úgy készülnek ,hogy a darált szőlő saját súlya által kinyomott mustot veszik csak el a többiből készül a törkölypálinka.Nehezebb főzni,a nagyapám ugy csinálta ,hogy ledöngölte(ne maradjon közte levegő)agyaggal letapasztotta akkor még nem volt fólia és erre került 20 cm homok.Télen pedig kibontás és lehetett vinni a főzdébe.
A legjellegzetesebb illatuk a muskotályoknak és a cserszegi fűszeresnek van azt mindenképpen próbáljátok ki.Szerintem boltban nem is lehet igazi jó pálinkát(öröltpaprikát mézet stb) kapni.
Előzmény: comad (4607)
comad Creative Commons License 2007.05.18 0 0 4607
Természetesen függ a minőség a szőlőfajtától is, meg attól is (ahogy nemrég szó esett róla), hogy mennyire préselik ki a szőlőt. Minél több levet hagynak benne, annál jobb lesz a törkölypálesz. Ha meg mindent, az a szőlő pálinka :-) Biztos még sok mástól is függ, arról majd a szakértők. Az az avas étolajíz lehetett penészes szőlőtől is.
Előzmény: leveliro (4605)
etilalkohol Creative Commons License 2007.05.18 0 0 4606
Próbáltam, elmegy: a bora után többet várna az ember (az illatában van valami számomra nemtetsző) .. de ízlések és pofonok.
Előzmény: comad (4603)
leveliro Creative Commons License 2007.05.18 0 0 4605

Ittam pár bolti törkölypálinkát, de volt egy típus (pl. a Gere-féle is ilyen volt, de van még ebből több is), amelyiknél avas étolajízt éreztem (néha avasság nélkül). Nem tudom mitől lehet, mert én eléggé szeretem a törkölyt, és néha ittam is jót, de ezek nem azok közé tartoztak.

Van esetleg valamilyen készítési trükk (pl. barrikolás), amitől ilyen szar lesz?

Előzmény: comad (4603)
leveliro Creative Commons License 2007.05.18 0 0 4604

Tíz éve hozzákezdtem a pálinkafőzéshez, de minden utánaolvasás nélkül. A végén azt állapítottam meg, hogy csak (kristály)cukorból lehet pálinkát készíteni. Aztán abba hagytam és tavaly megint elkezdtem a gondolattal foglalkozni, de most már okosan álltam neki: eljöttem ide. Most már sikerült egy-két viszonylag jobb lötyit összehozni (a java még hátravan, mert egyelőre a főzőmet építgettem). Most már tudom, hogy NEM érdemes cukrot beletenni. Persze most már tudom, hogy az első következtetés levonásánál mit csináltam rosszul, és úgy tényleg csak cukorból lehetett.

Szóval az ún. szakértőre ne hallgass (jó szöveg ez a "jómennyiség" szakértő :-) )!

Előzmény: Hotboy (4600)
comad Creative Commons License 2007.05.18 0 0 4603
Nekem meg ez jön be. Ezt próbáltad?
Előzmény: etilalkohol (4602)
etilalkohol Creative Commons License 2007.05.17 0 0 4602
Sziasztok!
Végigkóstoltam a nagyobb üzletláncok által értékesített törkölypálinkákat: ha lenne időtök megkóstolni és véleményezni a 'szekszárdi bikavér törköly pálinka'-t azt megköszönném. Hihetetlenül ízletesebb/illatosabb volt a többinél és már átcsapott a gyanúsan aromázottba - vagy lehet ennyire jól tudnak törkölyt főzni.
etil...
etilalkohol Creative Commons License 2007.05.17 0 0 4601
Jó mennyiségűt igen, jó minőségűt nem (fordított az arányosság). Kérdezd meg mire értette a "jó pálinkát". Valszeg jómennyiség szakértő vót:)
Előzmény: Hotboy (4600)
Hotboy Creative Commons License 2007.05.17 0 0 4600
hi mindenkinek!Igaz hogy jó pálinkát csak ugy lehet fözni ha hozzáadunk 30%cukrot legalább?Mert nekem ezt egy szakértö monta!
absztinens Creative Commons License 2007.05.17 0 0 4599

"Egyetértek: van olyan, akinek többet jelent."

Érdekes...........

A tudomány már több esetben bizonyította, hogy tévedett és volt, hogy tévedett amikor tévedett......

A hagyomány is volt, hogy téves volt, viszont a tudomány is igazolta már a hagyományt........

A fentieket az állapotom....

Egészségedre!!!!!!!!

kjanik Creative Commons License 2007.05.17 0 0 4598
IDÉZET: "Látom nem értetted meg a gondolatomat: a hagyomány-tapasztalat többet segít a bonyolult dolgok megítélésében, mint a "tudomány"."

Egyetértek: van olyan, akinek többet jelent.

Előzmény: leveliro (4597)
leveliro Creative Commons License 2007.05.17 0 0 4597

Látom nem értetted meg a gondolatomat: a hagyomány-tapasztalat többet segít a bonyolult dolgok megítélésében, mint a "tudomány".

Egyébként köszönöm többeknek a dicséretet a tojásos hasonlatommal kapcsolatban.

A másnaposság elleni recept a következő:

Lefekvés előtt sok energia+ C vitamin!!! (Egy kis folyadék sem árt, mivel az alkohol vízhajtó.) A gyakorlatban ez a következő: baromi sok cukrot feloldok vízben (akinek ez durva, az tegyen bele citromot, és akkor már limonádé), megiszom, és utána 500-as C vitaminból 2. Nekem bejött. (Érdekes, hogy a cukor magában vízzel nagyon jól esik. Ez is bizonyíthatja, hogy tényleg kell ilyenkor).

Előzmény: kjanik (4586)
absztinens Creative Commons License 2007.05.16 0 0 4596
Amit írtál OK. de volt még egy momentum:
Az italfogyasztás közbeni folyadékbevitel (bármilyen, akár energiatal is lehetett) töb pozitívumot mutatott, mint az X idő elteltével "pótolt" folyadék.
(a megállapítás szerint Pl.:a májban történő károsító lerakódást is gyengíti)

No, ilyen jellegű megállapításokra nem emlékszem a tojás elleni propagandáknál:)))
Előzmény: comad (4595)
comad Creative Commons License 2007.05.16 0 0 4595
Az alkohol dehidratál, azaz folyadékot von el a szervezettől, többet, mint amennyit a piával beviszel. Ezért volt az, hogy akik vizet is ittak az ital mellé, azoknál kevésbé jelentkezett. Ha mész egy sivatagban és nem iszol elég folyadékot, ugyanazok a tüneteid lesznek, mint a macskajaj. Én szerencsére ritkán vagyok másnapos, mert jöjjek bár haza mákosan (mint tegnap este, ha-ha), annyi eszem mindig van, hogy bekészítek az ágy mellé egy üveg ásványvizet és este, ha néha felébredek, mindig jól meghúzom. Ennyi kell és no problem. Legjobb egyébként a multivitaminos-pezsgőtablettás katyvasz.
Előzmény: absztinens (4594)
absztinens Creative Commons License 2007.05.16 0 0 4594

Nemrégiben láttam egy műsort. Az alkohol fogyasztás és a másnaposság összevetése volt a téma. Önkéntes jelentkezőkkel!

Márkás minőségi és márkás nem annyira minőségű italokkal. Meglepetés: mindkét italfajtánál egyforma mellékhatások voltak. Természetesen, mivel kisétletről van szó, labor is volt, ami ugyanúgy egyező leleteket produkált.

A második kísérletnél plusz folyadék (pl.:víz, mint "kísérő") is társult a fogyasztáshoz. Ez esetben az előzőhöz képest a másnaposság csak kis mértékben jelentkezett, a labor eredmény viszont sokkal kedvezőbb képet mutatott a "káros" anyagoknak a szervezetből való távozása tekintetében. ( a "káros" anyag mérés nem véralkohol szintet jelent.)

A kávé fogyasztásánál is javallott a "kisérő" fogyasztása.

A tojás példa szerintem azért hejénvaló, mert nem csak egy-egy képletet, hanem a teljes egészet kell figyelembe venni ahoz, hogy reális képet kapjunk. A tojásnál ezt régebben előszeretettel elmulasztották, attól függően, hogy kinek milyen érdeke fűződött az eredményhez. A nem mértéktelen (!) alkohol fogyasztás esetében ugyan ez a helyzet.

Szerintem........

Üdv mindenkinek.

Előzmény: kjanik (4590)
snapszmester Creative Commons License 2007.05.15 0 0 4593
Minden összefügg mindennel.
Remélem az utólsó hozzászólástól megnyugodtál.
A JÓ szesz a titka mindennek. A rosszat nem szabad meginni. Csak nehéz a döntés.
Vork12 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 4592

Attól nem kell félni, hogy az egészségügyi határértéket átléped.

Előbb berugsz, mint a káros anyagok hatni kezdenének.

Tételezzük fel, hogy akrolein nincs a páleszban.  Annak tilos lennie. Nagyon mérgező. Az előpárlattal eltünik.

Üdv Vork12

kjanik Creative Commons License 2007.05.15 0 0 4591
Kösz a linket, nagyon érdekes.
A kromatogrammokat már korábban elmentettem. Régebben foglalkoztam folyadékkromatográfiával (nem vegyészként), így némiképp tudom értelmezni a görbéket, és jó látni ilyen formában is, hogy mit iszom.
Előzmény: Vork12 (4587)
kjanik Creative Commons License 2007.05.15 0 0 4590
Én a mennyiségi kérdésen azt értem, hogy ha jó pálinkából megiszom 1-2 féldecit, akkor semmi gond (ha nem vezetek), de ha ezt többszörözöm, akkor a szorzófaktortól függően a jelenlévő károsanyagok némelyike átlépheti-e az egészégügyi határértéket?

Ez mennyiségi kérdés, nem érzelmi. Erre nem jó válasz az, hogy kevés van benne. A káros anyagokra az egészégügyi határértékek is alacsonyak lehetnek, bár tudnám azokat. Gondolom, a megengedett koncentrációk támpontot jelentenek.

Egyébként sem érdekelt, sem ellenérdekelt vagy bérenc nem vagyok, hanem egyszerűen páleszpárti vagyok, de nem dugnám a fejem a homokba, ha nem muszáj. Úgy látom, hogy ez érzékeny téma, talán ez az oka a hozzászólásom félreértésének, vagy félremagyarázásának. Az érzelmi húr szerintem a probléma elkenése és az ide nem vágó tojásos példa felhozása.
Előzmény: snapszmester (4589)
snapszmester Creative Commons License 2007.05.15 0 0 4589
"Ez pedig nem riogatás, hanem a kultúrált fogyasztás olyan alapja, ami nem érzelmi húrok pengetésén, vagy üzleti érdekeken alapul."

Ez pedig sajnos riogatás, érzelmi húrokat penget és nagyon kemény üzleti érdekeket támogat.
Autentikus amerikai labor kitalálta, hogy a tojás sok koleszterint tartalmaz ezért káros a keringésre. A tojás tényleg sok koleszterint tartalmaz csak ennek a koleszterinnek semmi köze az egészségünkhöz, csak a kutatást a margarin gyártók támogatták vagy valaki más tyukellenérdekelt.

A tények: a magot el kell távolitani a cefréből, tudni kell a technológiát és be is kell tartani, érdemes sötét üvegben vagy sötét helyen tárolni a pálinkát.

A hagyomány: a tároló edény nem régóta üveg. Elötte cserép, bőr, fa. Egyik sem engedi át a fényt.
Vork12 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 4588
Előzmény: Vork12 (4587)
Vork12 Creative Commons License 2007.05.15 0 0 4587

4578 számú hozzászólásomba van egy ábra.

Ez alma pálinka vizsgálati képe. itt jól látszik az öblös nagy vonal előtt a metanol. itt nagyon kevés van a páleszban.

Bővebben itt tudtok olvasni az összetevőkről.

kjanik Creative Commons License 2007.05.15 0 0 4586

"Egy szóval: nem kell ezzel a metil dologgal sokat foglalkozni."

Ezzel nem értek egyet. 

Amit tudni lehet, azt érdemes tudni, és itt a mennyiségi kérdés fontos. Az ártalmas dolgokat általában mennyiségi határértékekkel szokás kezelni, és ezek közül egy a metil.

Ha tudom azt, hogy hogy 1 hlf páleszben (ami megfelel 1 liter 100 % etilnek) mennyi a káros anyag, akkor azt is tudom, hogy mennyi egy felesben. Az is tudható, hogy ez függ a gondos lepárlástól, de függ az alapanyagtól is.

Ez pedig nem riogatás, hanem a kultúrált fogyasztás olyan alapja, ami nem érzelmi húrok pengetésén, vagy üzleti érdekeken alapul.

(Az évszázados tapasztalatokat persze nem tagadom, de ne csemegézzünk belőlük. Vannak ott ellenpéldák is szép számmal.)

Itt van pl. egy cikk, ami érdekes. Lehet, hogy itt a fórumon hivatkoztak már rá és én is így találtam, már nem emlékszem.

http://www.edenkert.hu/index.php?menu=cikk&cikkid=685

Lehet, hogy érdemes bizonyos pálinkaféléket sötétben tárolni?

Előzmény: leveliro (4585)
leveliro Creative Commons License 2007.05.14 0 0 4585

Ez a metil dolog szerintem túl van lihegve. Mikor a segg hülye ruszki katona megitta a tiszta metilt, akkor megvakult (közismerten mindent megittak, aminek szesz szaga volt) vagy meghalt. De a mi pálesznkban már eleve kevés van, és lepárláskor is szétválasztható:

A metil forráspontja kb. 58 C, az etilé 78,8. Ezért van az, hogy a ún. "rézelejét" el kell önteni, mert ebben van a metil döntő hányada. De ha nem öntöd el, akkor sem lesz bajod, de így meg tutira kevés marad benne.

Az ún.  tudományos érvekhez szeretném megemlíteni a jól ismert tojás-koleszterin problémát. USA-ban leesett a fogyasztása kb. a harmadára, mert óriási a sárgája koleszterintartalma. Egy évized után rájöttek, hogy: bocs. A vérben található koleszterint a szervezet termeli, a tojásban lévőt simán megemészted. Ezért volt a sok hű-hó. Nekem ebből (és sok hasonló esetből) az a tanulság, hogy bizonyos dolgokban (a bonyolult dolgokban) jobb eredményre vezet a "tudományosság" helyett a hagyományokra, tapasztalatokra hagyatkozni.

Egy szóval: nem kell ezzel a metil dologgal sokat foglalkozni.

Előzmény: aleksz27 (4574)
comad Creative Commons License 2007.05.12 0 0 4584
Üdv! Most van (még ma meg holnap) a Budapesti Pálinkafesztivál, nem megy senki? Kíváncsi lennék rá legalább másodkézből, hogy milyen.
kezdő városi Creative Commons License 2007.05.11 0 0 4582
Sziasztok!

Alig tudom utolérni a Fórumot megszakításokkal olvasom. A főző építése most kényszerpihenőn van a szomszédok nem engedik, nem írják alá az engedélyeket mivel nekik is hozzá kell járulni. Most néznem kell egy új helyet.Nálam van a brikettáló prospektusa amit Comad talált, fel teszem a gépre és át küldöm akit érdekel. Már igértem Snapszmesternek csak a feleségem ért a számítógéphez. Sajnos ilyenkor érek haza és már alszik. Holnapra megpróbálom.
Nagyon sok jó dologról írtatok, komposztálás, fűtés stb. Tarthatnánk már egy konferenciát, Beodra áldásával kezdenénk utána meg a Mesterünknek mondanánk köszönetet. Legalábbis az én véleményem szerint. Természetesen külföldön tartózkodó, vagy ott élő, vagy régen fórumozó kollégák részvételével.

Üdv. Kezdő Városi.
comad Creative Commons License 2007.05.10 0 0 4580
Emil ment.
Előzmény: snapszmester (4579)
snapszmester Creative Commons License 2007.05.09 0 0 4579
A magas pektintartalmu gyümölcsök erjedésénél keletkezik metanol. Ilyen az alma és a direktermő szőllők. Ez lepárlásnál csökkenthető, de anélkül sem éri el az egészségre ártalmas mértéket. Kiváncsi lennék a gabona alapu párlatok összetételére szénszűrés elött és utánn. Valószinü meg lennénk lepődve.
A rémhírek mögött mindig a wiszki forgalmazók és bérenceik állnak.
Előzmény: kjanik (4577)
Vork12 Creative Commons License 2007.05.09 0 0 4578

Almapálinka

A valódi almapálinka elemzési és azonosító képe ilyen. Nos minden gyümölcspáleszban van metilalkohol. Mint ahogy az előttem hozzászóló táblázata mutatja.

A 4888 körüli hozzászólásomnál van csinált pálesz azonosító képe is. Abban valamicske erjesztéssel készült pálinka is van. Majd teszek fel vodka képét is.

Nos az csodás valami.

kjanik Creative Commons License 2007.05.09 0 0 4577

x

Keller-Érczhegyi-Török: Pálinka csemegebor pezsgő c. könyvében találtam ezt a táblázatot a kész pálinkát tárgyaló fejezetben.

A viz-etil fő komponenseken túli illó alkotókat tartalmazza (MSZ szerinti tájékoztató értékek). Érdekesek a metanol adatok.

aleksz27 Creative Commons License 2007.05.09 0 0 4576
Ezüstkalászos gazdatanfolyam.Kell egy papír a doktorim mellé...:)A támogatások igényléséhez kell ez a papír, hetente 3 délután.Ezek szerint a krumpliból készült vackok ,amiből etilalkoholt csinálnak és aromával izesítik az egészséges.Nem értek a kémiához de a szénlánc az mindenütt gyümölcscukor és abból etil lesz a körténél és a baracknál is.Hülye franciák,isszák a calvadost és teljesen elbutulnak......Haladtok a brikettálóval?
Előzmény: comad (4575)
comad Creative Commons License 2007.05.09 0 0 4575
Mi az az ezüstkalászos tanfolyam? Ha meg akarsz szabadulni az almapálinkától, ki ne öntsd! A hátamon is hazahozom, majd szemébe nézek a halálnak és az arcába kacagok! :-D
aleksz27 Creative Commons License 2007.05.09 0 0 4574
Járok ezüstkalászos tanfolyamra és a főiskolai oktató benyögi, hogy az almapálinka veszélyes, mert más szénláncok vannak benne. Nem csak etil hanem metilalkohol is keletkezik ami rontja a látást és butit.Akkor én mérgezem az embereket?Kérdeztem tőle hogy a többi GYÜMÖLCSPÁLINKA nem veszélyes e?Válasz:A baracknál a ciánra kell vigyázni.Nem fejtette ki bővebben miért vannak más szénláncok az almában vagy a főzés során miért lesz annak egy részéből metil.Ezt még soha nem hallottam.
Előzmény: comad (4573)
comad Creative Commons License 2007.05.09 0 0 4573
Nem, nem ugyanaz. Épp most néztünk ki egy jó kis széna-szalma-forgács-stb-brikettáló gépet, lehet, hogy beleugrik, azzal fűtendő a főzőt. Pöpec kis szerkezet.
Emil megy.
Előzmény: aleksz27 (4570)
snapszmester Creative Commons License 2007.05.08 0 0 4572
Kezdő városi falusinak kezdő, különben profi.
Előzmény: aleksz27 (4570)
snapszmester Creative Commons License 2007.05.08 0 0 4571
Egészségedre és jobbulást. Nekem finom meggyem van azt választom már hónapok óta. Teljesen saját készítés, nagyon finom, de elfogult is lehetek.
Előzmény: comad (4569)
aleksz27 Creative Commons License 2007.05.08 0 0 4570
Tényleg nem nagy forgalom van.Ma láttam egy duplafalú üstöt koracélból.Nagyon szimpatikus..Mi akülönbség a thermoolaj és a trafóolaj között?Comad, ha adsz egy címet küldök neked egy kis "bevizsgálnivalót".Kezdő srác ugyanaz mint kezdő városi?
Előzmény: comad (4569)
comad Creative Commons License 2007.05.08 0 0 4569
Sehol senki? Most ment el kezdő városi, hozott egy fél liter szilvát, a jóisten tartsa meg sokáig ezt a szokását...azt szopogatom éppen. Jó anyag. Még ha nem volnának ilyen ínséges idők, akkor is ízlene. Eggs!
Vork12 Creative Commons License 2007.05.06 0 0 4568

El de rendesen. Így jár az aki korán reggel félálomba is a gépet nyúzza. Kapkod ide-oda.

Mire észrevettem már rég elküldtem.

Előzmény: comad (4561)
comad Creative Commons License 2007.05.06 0 0 4567
"RÉZ VALAMIT SZÍVÓ" MI?!?!?! SÁRGARÉZBŐL VALAMIT PUMPÁLÓ!!!! Mindegy, nem jó.
Előzmény: aleksz27 (4565)
comad Creative Commons License 2007.05.06 0 0 4566
Ha azt az üstöt kipucoválod rendesen, így fog kinézni, mint a felső kép. Azt a rézszívót nem találom. Régebben így csinálták, mint alsó kép. Egy nagyobb üstbe belefordítva egy kicsit kisebb felső átmérőjű üst. Ha egyenletes a széle, már majdnem tökéletes a tömítés, de valami anyaggal persze nem árt körbetömíteni, bármivel, csak a fantázia szab határt. Ez a legegyszerűbb.

Előzmény: aleksz27 (4565)
aleksz27 Creative Commons License 2007.05.06 0 0 4565
Nézd meg légyszives a Vaterán ugyanannak az eladónak,Antiréznek az oldalát.Van a tárgyai között egy" réz valamit szívó"esküszöm legjobban egy üst tetőre hasonlít.
Viszont az edény számításaim szerint 80 literes lehet.Nekem az összeállítással van gondom hogy lesz ebből lepárló?Egyszerre menne a két üst sőt minél több annál jobb mert kissebb a holtidő amíg ülni kell mellette.Tehát a kérdés miből látszik az edénen hogy vörösrézből van ill.hogyan ,kivel tudok rá jól záródó tetőt csináltatni?
Előzmény: comad (4562)
aleksz27 Creative Commons License 2007.05.06 0 0 4564
Röviden,ne használd!Túl sok fog elpárologni ilyen kicsi edénynél.A nagy hordóknál is pincehőmérséklet mellett is apad és kívülről permetezni kell.Pálinkának az üvegedény a legjobb attól nem vesz át idegen ízeket.Ha mégis eper ízt szeretnél kapni akkor eperfa lapocskákat kell tenni az üveg aljára.A hordót mosd ki minél többször hideg és meleg vízzel felváltva,öblítsd át...Vigyázni kell hogy ne kapjon faízt mint a bor.Pálinkát még soha nem tároltam fahordóban.Gondolom ugyanaz lehet az analógia mint a bornál.
Majd írd meg mik a tapasztalataid.
Előzmény: gabcsi1973 (4563)
gabcsi1973 Creative Commons License 2007.05.06 0 0 4563

Helo PalinP

Van egy 3 literes szűz eperfa hordóm. A nedű már megvan hozzá, viszont nem tudom, hogy miként készítsem neki elő a hordót. HELP

Előzmény: PalinP (3759)
comad Creative Commons License 2007.05.06 0 0 4562
Köszi, lezúgtam egy létráról. Nem magasról, de nagy ember nem tud kicsit esni.

Írtad, hogy az acél mellé szeretnél egy rézüstöt is a vevőid miatt. Nos, az acélban mehetne az alszesz-lepárlás, ebben pedig a tisztázás. Egyszerűen bele egy üstházba, rá valami sisak. Hűtő nem kell kettő, hiszen úgyse csinálod a két műveletet egyszerre, lazán átcsatlakoztatod erre és kész. Tüzelni bármivel tüzelhetsz alatta, leégéstől itt már ugye nem kell tartani.
Előzmény: aleksz27 (4559)
comad Creative Commons License 2007.05.06 0 0 4561
Valamit elnyomkodtál, a topiknyitó ősapa első kérdéséről azt hitted, hogy az utolsó :-)
Előzmény: Vork12 (4560)
Vork12 Creative Commons License 2007.05.05 0 0 4560

Olvass vissza a kérdéseidre választtalálsz.

Jó munkát

Előzmény: DirtyJoke (-)
aleksz27 Creative Commons License 2007.05.05 0 0 4559
Köszönöm,megtaláltam mindkettőt.Nem értek hozzá, mennyire lehet átalakítani az lepárlóvá az üstöt.A csőkigyó pedig sokkal olcsóbban is megoldható véleményem szerint.Rossz fát tettél a tűzre:)?Együttérzésem a karod miatt és köszönöm a böngészést.Mi a véleményed a fentiekről..?
Előzmény: comad (4558)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!