úgy értettem, hogy nem mind1, hogy 310Ft-os árnak zsebeli be az adóját az állam vagy egy 250Ft-osnak. Minél magasabb az üzemanyag ár (fogyasztást vegyük állandónak) az állam annál többet kaszál no meg persze a MOL és társai is. De akkor is mocskos dolog egy 9%-os csökkenésnél pár forintos csökkentést kihozni.
Én is egy automata váltós ceed-en gondolkozom. Írtad hogy van direkt átviteli kuplung is (lockup). Ezzel mi a tapasztalatod? Lehet érzékelni amikor direktbe kapcsol? Vannak akik ezt a funkció mint egy újabb sebességi fokozatként említik, mivel a motor és sebesség váltó közötti slip megszűnik és a váltó jobb hatásfokkal üzemel.
Elég, ha csak egyszer kell. Ez nem mindenapos használatra készült (hanem baleset esélyének az elkerülésére). A szervókormány az igen, meg a központi zár.
A Traction Control (TC), szinte ugyanazt a feladatot végezte el, mint az ESP, mert az egy olyan elektronikusan működő motorvezérlő rendszer volt, amely segített a kerekek túlpörgését kiküszöbölni... sokszor kanyarban is belenyúlt, hogy ne menjen ki a segge a kocsinak.
zárjuk le! bármilyen biztonságtechnikai eszköz, ABS, Kipörgésgátló, ESP, légzsákok, stb stb mind jó dolgok és meglétük fokozzák a biztonságot! aki mást mond az hazudik! :)
A turbó is belevihet meredek szituba, ha agyilag olyan szintü a sofőr, hogy azzal még belefér egy gyors előzés. Az anyagi vonzat az érthetőbb ok, mint valami magyarázat.
Csak azért érdekesen számolnak. Az ember azt gondolná ha 9%-ot esik Ft-ban a gázolaj ára akkor legalább egy 25Ft-os esés következik be, erre azt írják, hogy 6-8Ft-os csökkenéssel kell számolni. Most akkor hogy is van ezzel a 9%-al? Milyen árszintek veszik a 9%-át? Józan paraszti ésszel a csúcsárnak a 9%-át veszik, hiszen innen esett 9%-ot. A csúcs az legyen 310FT, annak a 9%-a Ft-ban 27.9Ft. Akkor mi az 6-8Ft-os esés? Miért nem 27.9Ft-tal lesz olcsóbb a gázolaj? Ha valaki tudja világosítson már fel engemet plíz. Vagy a világpiaci és kiskereskedelmi ár között ekkora differencia van? Ez sem lehet mert akkor miért van az, hogy mikor felfelé meg a világpiaci ár akkora ugyanakkora mértékben emelkedik a kiskereskedelmi ár is. Szóval nem értem. Ossstoba vagyok. :)
Akkor most már végre vége a tanórának?:) Én nem autózom határon, ezért a rendes napi használat során meg vagyok nélküle. Mint ahogy a körforgalmakba is simán mentem be/ki az elmúlt 12 évben:). (Természetesen attól még nagyon jól lehetne illusztrálni az ESP jóságát mondjuk egy körforgalomban.)
Sokadszorra elismerem, sajnos - akár önhibámon kívül is - adódhat olyan szituáció, amikor jól jöhet. A havas, csúszós utat csak példának írtam, ilyen esetekben nagyobb eséllyel fordulhat elő olyan, még normál vezetésnél is, amikor kisegíthet a megléte.
pontosan! pl.: a német kereskedésekben nincs is olyan felszereltség hogy ESP nélkül! mondjuk én is "csak" egy ExLimet rendeltem, azonban hasznos kütyü. bár azonban van egy negatív hátránya is ( persze nem mindenkinél ) de bátrabbá tesz és olyan helyzetekbe is belemész, hiszen ott az esp majd megfog, de azért az sem mindenható!
A kitörésgátló egyáltalán nem csak havas csúszós útra jó. Épp a Forma1 a jó péda, ahol potyognak a pilóták nélüle a száraz pályán is, ugye ők szinte mindíg határon autóznak ezért látványosan emberi beavatkozásra (vezetési tudásra) van szükség nélküle
Ahogy Greg is írta a körforgalmas példát, sokkal biztonságosabb az autó viselkedése, És egyébként sem a napi használatba van a lényege, hanem határesetekben, kényes közlekedési szituációkban. És életeket menthet, ugyanúgy , mint a légzsák, amit senki soha ne lásson működés közben.. A baj az, hogy túl sok felárat kérnek érte. De előbb utóbb ez is része lesz az alapfelszereltségnek
Köszi, ezek tényleg meglehetősen szélsőséges értékek. Minden érvet és ellenérvet ismerek már a C'eed benzin vs diesel ügyben - asszem csak a tesztvezetés után fogok tudni dönteni...
Ismétlem, tisztában vagyok egy ESP jelentőségével. Csak azért normál használat mellett nincs napi (de még csak heti, havi) szinten sem szükség rá. Ettől még persze komoly érv ez is az EX mellett, tudom, hogy elég ha 10 év alatt csak egyszer avaktozik közbe, de akkor életeket ment. Ugyhogy emiatt nem kell Forma-1-et néznem (nézem azt más miatt eleget:).
Szóval megértem, ha vki "csak" EX Limited-et vesz - vkinek már ez is kompromisszum, mondjuk, ha pl. eredetileg csupán LX Plus-t akart volna.
Valaki rendelt már ilyen <a href="http://www.kiamotors.hu/kia/extra.aspx?car=12" target="_blank">hátsó szárnyat</a>? Esteleg van már tapasztalata is? Igazából az érdekelne, hogy csökkenti-e a "hátfal" bekoszolódását, vagy csak esztétikai szerepe van.
Nem is kell 100 rugó hozzá! Az a GTQ házhoz szállítva kb 10-12.000Ft lesz, vagy nevetségesen kevesebb.vettem már 2.5uróért is ilyet. Veszel egy 16-os komponens szettet max 15-20.000Ft-ért, tápkábel, hangszórókábel, beszerelés, max 40-50.000Ft az egész, és kész. Neme szabad drága trendi holmit venni, ment az csak divat. Hidd el, az a JBL GTQ, ami már nem kell senkinek, lever sok drága puccos holmit. Csak annak 100.000Ft kategória az értéke.
Lesz minőség, dinamika, basszus. Ha fejleszteni akarsz, veszel majd egy kiseb ládát, és kész a 3 utas rendszer. Hidd el, az a legegyszerűbb, és a legjobb, kevés pénzért.
Nekem most a gyári van, de nagyon hiányzik a jó hangzás. Nem volt még kedvem nekiállni, pedig a garázs polcon hentereg egy JBL Power 4040, ami szintén a felső kategória. 9000Ft - ebay :-D és a Phase linear láda. Ez mind a megane-omban zenélt. Olcsón, jól.a 13-as Canton kompo szettemet eladtam, mert ide 16-os kell.
Autó HiFi-hez nem nagyon értek, úgyhogy várok minden hasznos tanácsot! Az erősítő nélküli "upgrade"-el kapcsoltban valószínűleg igazad van, de mivel erre a project-re nekem sincs több 100e Ft-m, ezért kis lépésekben fogok előre haladni.
Neked egyébként most mi van a kocsiban? A gyári cucc? Ha nem, akkor mi, és mit tervezel még esetleg kicserélni?
Ja, igen a rádió. Ezzel nem tudom, hogy mit lehetne csinálni. Konzultálnom kéne egy szakival, hogy vajon a fejegység ilyen gyenge, vagy az atennából "szökik el" valahol a vétel?
Nos, igen. A rádió, az szörnyen gyenge. A többi meg -- gyári cucchoz képest -- nem rossz. Nekem igazából a magas hangok hiányoznak. A mélyek nem rosszak, de kicsit olyan kopogósak, nem elég teltek (nekem). Félre ne érts, nem vagyok az a "minél nagyobb mélyládát, hogy még a rendszám is rezegjen" típus, de szeretem ha van dinamika.
Itt egy JBL GTQ 240 például. Valszeg 10-15 uróért meg lehet venni. Volt szerencsém már 5 uróért is ilyet venni, asszem kettőt is eladtam már belőle. A GTQ sorozatot belépő Hihg-Endnek is csúfolják. Igen jó, részletező, tiszta, dinamikus hangképe van.
Hangszórókkal? Sok jóra ne számíts egy külön végfok nélkül. A rádió végfoka elég gyenge ahhoz, és a frekitartománya is szűküsebb. Dinamikája meg nem lesz. Egy új jó hangszóró várhatóan csak a hibáit fogja kihozni.
Van ISO csati a rádión hátul. Tessék mindjárt egy 4 csatis erősítőt venni. Anno az ebay-en vettem pld JBL végfokokat 5-8000Ft-ért GTO, vagy a Power sorozat remekül szól. Láttam a minap a MM-ben is komplett JBL szettet ládával végfokkal, egész baráti áron. ( nem vagyok márkaelfogult, csak 5let )
Nem DSG váltó! -:)))) az igaz! De komoly számítástechnika vezérli. Menet közben is monitoroztam a paramétereket és meglepően jól kézbentartott paramétereket láttam. Azonkívűl, hogy a hidraulikus nyomatékátalakítóban van direkt átviteli kuplung is. Én ezt az autót így rendeltem-:) Persze mindenre az idő ad választ, de egyelőre nagyon jónak találtam. Nekem autómata váltós autóim vóltak és már több mint 15 éve csak azzal járok. Jocó
Nekem nem igazán van szükségem ilyen beépített navigációra, meg egérmozira. Arra ott a PDA-m. Viszont távlati céljaim között szerepel, hogy feljavítom a gyári cucc hangzását. És ezt a hangszórókkal fogom kezdeni.
Beszámítás: UTT Székesfehérvár, ott valóban jó áron számítják be a használt kocsit, többi helyhez képest plusz százért! Mondjuk a 700-ért bevett gépünket 830-ért hirdették meg persze :-) Jah egy ismerősöm kocsiját is jól bevették, nem köcsögösködnek mint sok helyen sajna.
Fogyasztáshoz: eddig 1150 km, nekem a fedcomp hol 6.1-et hol 6.2-őt jelez, mondjuk legtöbb alkalommal csak 15 km melóhelyig, majd uennyi haza, amiben kevesebb a város. Nektek egyből 6 alatt volt a vegyes, vagy pár ezer után?
Csomagtartó: már jól zár, köszönhetően egyik kolléga javaslatának-kicsipegetés és tényleg helyrejön :-)
Tuning: hát nem tudom, megéri? Szerintem így is frankón megy, pláne 60Le és benzines után :-)
Mondjuk a rángatás megvan de csak 1900-nál és ha kicsit nyomom neki, ezért inkább határozott vagyok :-) Egyik nap egy Merci is elolvashatta a márkajelzést mert nem tudta eldönteni, hogy 80-al vagy 100-al menjen...én meg úgy voltam vele, hogy menjünk már 5-ösben ne bambulásszunk annyit :-) Jó érzés volt h csak kis pöcc aztán meg is van az előzés :-)
Szia, eddig nem emlékszem, volt-e automatás tag. Többeknek az volt a gyanújuk, ez egy meglehetősen elavult szerkezet, mivel csak négysebességes. Neked milyen tapasztaladaid vannak? Megérte?
Igazából az érdekelne, hogy mi a hivatalos álláspont az ilyen tuning-box-okkal kapcsoltban. Mit tudsz erről? Érdeklődtél esetleg más kereskedőnél is? Ja, az árát (box + szerelés) megírnád, ha nem titok?
Azért az idei szezonban főleg a kipörgésgátló miatt "esnek-kelnek" :), ami mellesleg nekem tetszik, nagyobb szerepet kap a pilóta! :)
Az ESP szerintem is hasznos. Annak ellenére mondom ezt, hogy egy olyan Cee'd-ünk lesz, amiben nem lesz. Sajnos sok esetben pénz kérdése, hogy ki mit engedhet meg magának...bár ezzel nem mondtam sok újat. Én alapvetően mindkét vélemélnnyel egyetértek. És így még jobban megosztom a közvéleményt! :D ;)
Az ESP minden csúszós útfelületen hasznos lehet. Mi kipróbáltuk... direkt, nagy tempóval mentünk be egy körforgalomba... kicsit szögletesen, de bevette a kanyart. Utána megpróbáltuk ugyanezt kikapcsolt ESP-vel... iszonyatosan tolta kifele az orrát. Egyébként, hogy mennyire hasznos dolog?... Nézz meg egy idei forma1 közvetítést ;)
Neked mikor volt már "szükséged" az ESP-re? Úgy írtad, mintha mindennapos pozitívum lenne a megléte..:) Nekem 12 év alatt még sohasem fordult elő olyan forgalmi helyzet, amiben segítenie kellett volna egy ESP-nek. Sztem max havas, latyakos úton jöhet jól. (Nyilván ettől függetlenül nagyon is létezhet olyan valós szitu, amikor életet menthet. S akkor minden pénzt megér - mégha 10 évenént akár csak egyszer is fordul elő ilyen helyzet.)
Igen a kereskedésben raktak be egy martincaros boxot. Pár hónappal később felhívtak, hogy egy ilyen boxos kocsival gond volt és szeretnék ellenőrizni az enyémet is. Bementem és felajánlották, hogy visszafizetik az árát vagy felárért kicserélik egy jobbra esetleg saját felelősségemre benna hagyják a martinost. Ekkor került bel felárért a küberl. Azóta jobban megy, pontos a fedcomp és kevésbé füstöl. Az átlagfogyi 11000 km-re 5,4 (70-80 % ban város). Már ha Tatabánya város. Adatok a kueberl.com-on.
Hát igen....vannak érvek, ellenérvek, kinek hogy van szerencséje. Én már meg sem merem számolni, mennyi emeltfényű, meg mindenféle izzót elhasználtam. Philips Vision Plus, egy vagyon volt, Tungsram megalight is elfogyott pár - pár.. a névtelenekről nem is szólva, több tízezret kidobtam már évek alatt.
Sokat megyek, este is, szeretek jól látni, és haladni. Ez a xenon eddig bejött.
Szolnok-Marosvásárhely és vissza űtvonalon, a megengedett sebességetmax. 10-15 km-el túllépve, 3 személlyel,telecsomagtartóval, a fogyasztás (tankoláskor mért) 5,7 liter volt.
én nem vitatkozom, de az off IGNIS-ben is emelt fényű volt, még a vásárlás hetében cseréltem ki a gyáriakat! Négy évesen adtam el, és semmi baj nem volt... Biztos kifogtam egy hibás izzót, mert a másik oldali az (még) jó...
A Xenon minden ki/be kapcsolással jelentősen veszít az életéből... Csak ezt sehol nem írják le, belső infóként terjed, mint a projector-oknál ugyan az az elv, csak nagyobb teljesítményű szerkezet.... másnéven ívfénylámpák...
Sajnos nem voltál a Ceedservice találkozón. Deras elmesélte a xenonizzós történetét. Maxlux (egyik legdrágább) szettje van, és eddig két trafó (még gariban (egyik egyből, másik 1,5évesen)) és egy izzó (garidőn túl... 10ezer Ft/db) halt meg benne.
Én visszavinném a helyedben. Ha nem akarják kicserélni, akkor pedig a fogyasztóvédelemhez vinném. Ahogy az alját néztem, csoda, hogy nem égette szét a csatit.
Mire 4 pár ilyet veszel, xenon is belefér. Az bírja egy darabig. Nekem van az is, jöhet a következő vita :-) Aztán az olaj,a fogyasztás, a gumi, az alufelni, az átvétel, a szervíz, a box, és az egész periódikusan előlről megint,.. :-D
Mostanába inkább már csak passzív formában vagyok jelen a fórumon, de hátha tudok segíteni /korábban bővebben írtam erről-előny,hátrány stb -javaslom bővebb információért nézd vissza korábbi hozzászólásaimat ha van hozzá türelmed/:
Szóval: U:T.T. Autóház Székesfehérvár, Sárkeresztúri út 14., beszámításban nagyon jók!
Aha. Szóval vannak bizonyos "fokozatok". Így már értem. Akkor ezek szerint Neked az a tapsztalatod, hogy nyomatékosabb lett a motor, ill. hogy főleg nagyobb sebességnél (>130km/h) kevesebbet fogyaszt?
Valami hasonló miatt gondolkoztam el én is a "box"-on, és nem pedig azért, hogy "200 lovas" legyen a gép.
Nekem is van box a gépbe. Először nekem is csalt a fedkomp és füstölt is a gép. Most már minden rendben van. Eredetileg martincaros volt, aztán a kereskedés egy visszahívás keretében ráfizetéssel Küberl-re cserélte. Azóta OK.
Az elindulásnál én sem szoktam vadul kilőni a többi fokozatnál meg talán nem olyan vészes a terhelés mert az autó már mozgásban van. Persze lehet,hogy tévedek. Én is inkább a 10% fogyi csökkenést élvezem mint a Díler. A beszerelés nem tartott tovább 5percnél.
Még annyit: nagyon óvatos, optimális beálítást kértem. A fogyaztás előnyére, ami amúgy is relatív alacsony. Míg meg nem hajtod autópályán, 160 felett a magas fordulat miatt zabál. Akármit teszel, akkor is. Hiányzik talán a 6. fokozat. Néha.
Lett egy kis plusz nyomaték,a mit elbír a vas, nem eszelős módjára. Sacc 130 ló körül lehet.
A mért fogyasztás NÁLAM az azt jelenti, hgy tankolástól tankolásig. A comp csal. NÁLAM. Mentem 10.000km-t box nélkül, akkor már valamelyest kismertem a fogyasztást. Még egyszer, most kb 10% -al kevesebb a szokásosohoz. Ennyi. Táblázatot nem vezettem róla, arra törelmem, időm, kedvem nincs.
Nem lett lemérve, valamint nincs annyi a lóerő. Az azért durva lenne, nem vállalom be, hogy tönkre tegyék a vasat.
Szerintem legjobb, ha elolvasod a martincar honlapon. Nekem kb 10%-al kisebb lett a mért fogyasztás. (tankolva) Kicsit több a nyomaték, a tolóerő :)) Több az élmény. :) Nem rángat 100-es fordulaton sem.
Ismer valaki olyan helyet (Pest megye/BP.) ahol van, vagy esetleg be tudnak szerezni Magma típusú felnit? http://www.magma-wheels.com/ Engem a MAGMA Centero éredekelne: http://www.magma-wheels.com/typo3temp/pics/e016575378.jpg
Lehet, hogy volt már róla szó, de most nem találom... Szóval összefoglalnád nekem, hogy milyen plusszal is jár ez a "box"? Mennyibe is került? Milyen módosítást igényelt a beszerelés? A teljesítmény/nyomaték, hogy alakult a beszerelés után? És a fogyasztás?
illetve van e valalkinek utólag beépített tempomatja, merta pappasnal, ahol vesszük azt mondták, hgy elvileg lehet, de 130nál feljebbi sebességnél nem működik amit próbáltka, ehhez a motorú autóhoz, nem szereti egymást a 2 elektronika.
hátsó szárnyat mennyiért lehet venni? és mi a felszerelés módja? ragasztás csavar? nem kell hogy fényezve legyen
pár héten belül mi is tulajokleszünk 1,4 5ajt ex fehér szín
keresnék 4db acélfelnit 15ös méretben. jó a használt is. illetve 16os alufelnit, ami fekete, illetve részben fekete színű illetve megválnék a 4db gyári acélfelnitől 16os méretben illetve a 4db 16os ex dísztárcsától is szabadulnék
amennyiben kell vkinek, illetve ajánl vmit kérem jelezze
Ma alkalmam nyílt egy pár perc és néhány kör erejéig kipróbálni egy off Nissan Qashqai-t. A teljesség igénye nélkül persze, és akarva akaratlanul a Ceed-emhez hasonlítva, annak elenére, hogy nyilván tudom , nem egy kategória. Bár csak városban mentem két kört, és 60km6h nál többet nem, a nissan 2 literes motorja nem volt rugalmasabb mint az 1,4 ceed eddig a sebességig. A 6 gangos váltó viszont pazar. Eddig a ceed volt a legcsendesebb autóm, d amit a quashqai tud, az "vérlázító", semmi menetzaj nem hallható se a motor, se a futómű felől. Az ülései furcsák keskenyebb és öblös a háttámla és az ülés is puhább, de nem azt éreztem, hogy körülölel, hanem lefog . (a hátsó üléssor is kisebbnek tűnt) Furcsa módon a ceedet tágasabbnak szellősebbnek érezni! a nissanban a lábam kuplungoláskor folyton beakadt alul a takaróelemekbe, szűk a hely egy szélesebb cipőnek. Ha lehetne "választani, maradnék a ceednél, és opcióba kérném bele a qashqai csendjét, meg a 6 gangot! :-DD
Valaki találkozott már olyannal, hogy a tempomatot üzembe helyezem, majd ha elérem a sebességet megnyomom a set (-) gombot, és valamikor nem memorizálja.
Tehát fölvillan a set kiirás a órán de el is alszik. Hébe hóba csinálja.Valaki??
Egyébként ha a + gombbal "set"elem akkor mindig jo. Valami érintkezési hiba? Vagy mi fene?
mennyire jo arak? nalam egyelore ugy nez ki, hogy az elso fordulot Szabo Ur nyerte, az 50% kamatmentes plusz 60e engedmeny + 45e ingyen elso szerviz ajanlataval, masodik-harmadik helyezett a pappas es az erdm6, negyedik helyezett a k-n tatabanya 300e engedmennyel... a masodik fordulo jovo kedden...
"amúgyis itt a keleteurópai régiókban nem igazán jeleskedünk ami a toleranciát illeti-:)) Jó példa erre a közúti forgalom. A Beneluxban, Dániában, Sakndinávia...és sorolhatnám....nincs a forgalomban annyi anyázás, dudálás meg egyéb"
Hát ebben egyetértünk, sajna tényleg így van, és nagyon nem jó ez így!!! Van hova fejlődnünk, kérdés, hogy ez meddig tart!? :-(((
A jó hangulat, a vicc mind rendben. Talán meg sem sértődött senki sem. Még mindég az a véleményem, hogy viccesen sem érdemes célzésokat tenni.....amúgyis itt a keleteurópai régiókban nem igazán jeleskedünk ami a toleranciát illeti-:)) Jó példa erre a közúti forgalom. A Beneluxban, Dániában, Sakndinávia...és sorolhatnám....nincs a forgalomban annyi anyázás, dudálás meg egyéb, de nincs a fórumokon sem túlérzékenység-:)) Paradoxálisan hangzik és mégis így van.
Csá Díler! Nekm is van Boxom és úgy veszem észre,hogy egy kicsit csal a fedcomp. Szerinte 50l naftával 970km-t mentem,de az átlag csak 4.5l Nagyon úgy néz ki,hogy az ODO-hoz képest 10%-kal többet számol az A és B számláló. Ha elfüstölöm ezt az 50l naftát talán okosabb leszek. Te nem méretted le a teljesítményét a Box berakása után?
Kellemes Husvéti Ünnepeket kivánok mindenkinek! Szeretném kellemesebbé tenni a kia ceed-t vásárolni szándékozóknak - hivatkozva több, a kerekedőkkel kapcso- latos hozzászólásra- egy jó hirrel.
Hosszabb gondolkodás és számtalan variáció után ma hoztam el egy l.6 SW-t a JÁSZ-PLASZTIK Autócentrum Kft.-től. /Jászberény/ Mindenkinek ajánlom, megéri elmenni.
Nekem meg ezzel kapcsolatban az a véleményem, hogy nem ez volt az első ilyen jellegű megnyilvánulás, hogy ne menjek messzire, pl. a legutóbbi "identitás zavarra" utalnék!Ilyen alapon úton, útfélen besértődhetne valaki! Sem ceeee-nek, sem nekem nem volt szándékunkban senkit megbántani, pusztán egy ártatlan viccelődés volt az egész. Meg aztán ismered a mondást ugye? " akinek nem inge nem veszi magára"!!
Egy kis jó tapasztalat: megvan a 40.000-es olajcsere. Friss olaj, egy kis (MPG Extreme) fémkezelővel, meg egy kis MPG Boost a dízelbe, hogy jobban égjen. Megy, mint egy GTi, főleg miután visszadugtam a box csatiját. :) Kicsit érezni, pedig nagyon finomra van álítva. Füst nincs, tolóerő van.
Még visszahívnak hátsó gátló, légbeömlő, és rádió csere miatt.
Sok tucat locsolót kívánok minden kedves benzines és gázolajos kollégának! Remélem nem szereztem ezzel ellenségeket :)
CRDI tulajokhoz egy kérdés: Tegnap hívtak az eladótérből, hogy ha akarok, menjek szoftverfrissülni. Nekem eddig még nem rángatott, nem torpant, tehát ez nem indokolja. De kíváncsi lennék ennyi idő tükrében a fogyasztás, motorkarekterisztika hogy változott? Érdemes-e vagy inkább hagyjam? Előre is köszi a tapasztalatokat!
Ebből talán azt lehet következtetni, hogy se a korra vonatkozóan sem pedig viseletre vonatkozóan nem jó viccet ....faragni....legalábbis fórumon nem. Sokfélék vagyunk korosztály, nem, ízlésre vonatkozóan és senkinek nem esik jól ha akár viccesen is érintettnek érzi magát. Jocó
"nem kötekedni akarok de miért jó elöl állni a pirosnál? én mindig megmosolygom az ilyen embereket! főleg éppen a lent említett járműben ülnek akkor meg pláne identitás zavar"
Talán az állandó felfokozott tempó, rohanás az életben... Nem tudom.
Viszont ez nálam nem párosul agresszivitással, gyorshajtással. csak annyi, hogy lendületesen vezetek. Én meg azokat nem értem meg akik a 3 sávos Szentendrei úton beállnak 2.-3.-4. autónak a többi mögé a pirosnál, miközben a külső sáv üres.
Miért lenne identitás zavar? Csak mert élvezem az autózást? A sok marha a nagyobb kocsikban nem érti : Nem őt akarom megelőzni, önmagáért a vezetés élményéért pörgetem a motort. Miért ne tehetném ezt meg, pont egy suzukival ha csak arra tellik, vagy éppen egy ceed-el???
A hungaroringen a Forma1 mellett van Suzuki kupa is. Ugyanazzal az 1.3-as motorral mint az én suzukim. És ők talán még jobban élvezik a vezetést mint a nagyok...
A hét elején üres volt a város befelé (mindenki félt a kamionos útzártól)
Egy X5-ös BMW-vel "kergetőztünk" jobbára a sebességhatárokat is betarva az üres Szentendrei úton-Árpád hídon. Ő is tudta én is tudtam, az ő kocsija kétszer erősebb, gyorsabb, jobb, meg minden. Mégis élvezettel autóztunk egymást előzgetve, minden agresszivitás nélkül.
...egyébként a bsapis hgyerek az sorosan kapcsolódott az utánna lévő sötét ablakos megjegyzéshez csak /?/ lett /,/ helyett! hagyjuk tényleg........asszem tényleg iszom egy sört ahogy a Tettestárs javasolta........
A "kalaposok" ma is jelen vannak az utakon. Részint öregebb Skodák szintén idős, kalapot viselő sofőrjeiről van szó, de mára inkább a kalapos-suzukis a jellemző veszélyforrás. Lassúságukkal, bizonytalankodásukkal, majd minden átmenet nélküli irányváltásaikkal, sok forgalmi veszélyhelyzetet okozhatnak. Női változatukra szintén jellemző a (női) kalap, viszont kiegészül előreszegett állal. A veszély fokozódik, ha a kalapot viselő idős úr mellett ott ül előre szegett állú felesége, aki folyamatosan közli szerencsétlen emberünkkel véleményét a vezetéséről, ukázokat adva neki. ("Menjél már!", "Vigyázz!!!", "Nem látod, hogy...?", "Géza, mutasd meg neki!", stb.) Ezzel annyira frusztrálja a vezetéstől amúgy is stresszben lévő urat, hogy az még bizonytalanabb lesz, és elkezd kapkodni.
Többször voltam már szemtanúja ilyen párosítás által okozott balesetnek. Amíg ők nem kerülnek csínbe, addig amúgy meg vannak győződve arról, hogy tökéletes sofőrök. (Sokszor utána is). Gyakran lehet ilyet hallani: "50 éve vezetek, és még egyetlenegyszer sem okoztam balesetet..." Ja! Már ha nem számítjuk azt a több tucat veszélyhelyzetet, és jó néhány balesetet, amit másoknak okozott, de amit ő észre sem vett, annyira mereven bámulta az előtte közlekedő autó hátulját. Nyáron a kalap sajnos nem (mindig) áll rendelkezésre figyelmeztető jelként. Általános tanács azonban, hogy kerülje a különösen idős autóvezetőket, hölgyeket, és urakat egyaránt, ha vezetésükről lerí a bizonytalanság. Sajnos sok baleset következik be az ő indokolatlan lassúságuk, bizonytalankodásaik, és kiszámíthatatlan megállásaik, vagy irányváltásaik miatt.
és miért is? ez hol olvastad? és akkor az F1-es pilóták sisakban meg tökig overálban? ez nem közlekedés pszichológia hanem sztereótípia!
és akkor a sok baseballsapkás hülyegyerek? a tüctüc zenés szarrásötétített autóikban? az én vagyok az első a lámpánál arcok? a mobiltelefonnal a kezemben születtem emberek? a lenyomlak az útról mert jobb kocsimvan típus? őket hova sorolja a közlekedés pszichológia????
érted már hogy miért....mondtam amit írtam? mert lehetne itt sorolni a megjegyzéseket amíg az index servere le nem térdel.
miért érzed azt hogy a skodás/suzukis/kalapos emberke rosszabb nálatok????
Okulásként az általad rasszizmusként megélt véleménhez ,
ez egy autós vezetéstechnikai oldalról:
Kezdjük egy régi mondással: "Kerüld a kalapos skodásokat!" A 70-es, 80-as évek legigazibb mazsolái az általános vélekedés szerint a kalapot viselő skodások voltak. Ez nem csak egy megalapozatlan előítélet volt, hanem megfigyelésen alapult. Valahogy, a szerencsétlenkedésre hajlamos idősebb sofőrök, a 105-120-as Skodákat vásárolták legszívesebben. A "kalaposság" onnan jön, hogy ezek a sofőrök vezetés közben a fejükön hagyják kalapjukat, valószínűleg azért, hogy bizonytalanságukat leplezzék. (A kalap, lehet, hogy tudat alatt önvédelmi eszközként szolgál a forgalomban résztvevő többi autóssal szemben. Magasítja a viselőjét, akinek erre bizonyosan szüksége is van, hiszen magasabb ember kalapban nem tud beülni egy átlagautóba. A sapka ezzel szemben nem jelez veszélyt.)
Én nem tudom, hogy te mit akarsz, vagy vélsz kiolvasni a hozzászólásokból, de úgy látom elég speciális a látásmódod!!! Emlékeztet valakikre......most nem ugrik be, hogy kikre. No, részemről a téma lezárva, dobj be egy sört és jó éjszakát!!!
valaknek milyen a közlekedéskultúrája azt nem az határozza meg hogy éppen kalapban ül
Ebben pedig tévedsz, mert közlekedéspszihológiai tény, és erre vonatkozó kutatások bizonyítják, hogy aki kalapban /nagykabátban vezet, annak sokkal kevésbé van köze a külső forgalmi helyzetekhez és annak lereagálására.
az ilyenfokú általánosítás és hozzáállás nem igazán mutat valami jó képet egy nyilvános fórumon! tudom szólásszabadság van, de az ilyen kvázi rasszista hozzáállás eddig nem volt divat és személyszerint nem örülök neki hogy ebbe az irányba indultatok el! mielőtt indulna a savazás egyik általatok definiált és negat ívként értelmezett jelző sem illik rám. én személy szerint sem nem szeretem hülyéket az utakon, de hogy egyértelműen öltözködéshez és autótípushoz kössem őket az távol áll tőlem!
mert az hogy valaknek milyen a közlekedéskultúrája azt nem az határozza meg hogy éppen kalapban ül avagy milyen embléma mögött látható!
Hol látsz te itt előítéletet??? Szó sincs róla!!! És mi furcsa van a viselkadésemben?? Pusztán egy ártatlan kérdést tettem fel, ami abból fakadt, hogy nem hiszem, hogy a Cee'd-et 60 feletti bácsikák potenciális autója!A "friss nyugdíjas" tévesztett meg!
Nem beszélve arról, hogy rengeteg helyet elvesz a tartály a csomagtartóból, és az átalakítás is legalább 3-400 ezer, gázból köztudottan minden autó a benzines fogyasztásához képest 2-3 literrel többet eszik, úgyhogy szerintem nem is éri meg,egy új benzinest átalakítani, mert akkor a dízel a jobb választás.
Na azért ne túlozzunk kérem szépen... :) Tény, hogy a benzinesnek a nyomatéka 3000 fölött jön meg, de szét azért nem hajtom :) hosszú távra tervezem az autót.
Sziasztok, csodálkozom, hogy a gázról egy szó sem esik, pedig az autózás messze olcsóbb vele, mint a folyékony üzemanyagokkal. Senkinek nincs gázosra átalakított Ceedje? (Mennyi az átalakítás, mennyit eszik, mennyit lehet egy tankkal menni...?)
Hát nem hiszem, mert kaptál volna egysmást még hozzá..azért az EX elég gazdag pluszfelszereltség és az ESP egy álom! soha többet nélküle autót! Na meg én szeretem és igénylem az elektromos és egyéb kényelmi extrákat is...
nem kötekedni akarok de miért jó elöl állni a pirosnál? én mindig megmosolygom az ilyen embereket! főleg éppen a lent említett járműben ülnek akkor meg pláne identitás zavar! na most nem ám megsértődni, csak nemtudom megérteni! én is szeretek gyorsan menni, ahol lehet nyomom neki, de városban ha erős a forgalom akkor csendben várok a sávomban oszt hagyom had izmozzanak a többiek aztán városon kívül ha tiszta az út általában leszoktam hagyni az ilyeneket! ha meg fordítva, mert volt ilyen is, már írtam egy vagonermeges "alázott" (legalábbis ő úgy gondolta, hogy milyen jó lesz neki kis adrenalin amit a 130al kanyarelőtt előzésből szerzett! aztán 10kmel arrébb meg integettem neki meg villogtam rá "mekkora nagy sörfőr vagy" mert mögötte álltam a pirosnál! volt egyszer egy teszt azthiszem észak németországból >> dél spanyolországig két autót indítottak! az egyik szépen mindent betartott a másik meg ahol lehetett nyomta neki! aztán az lett a vége hogy kb áltagosan 1000km-en nyert 30 - 60 percet!
Én sem papásan vezetek... persze nem is taposom ki a szemét, de lendületes vezetéssel (sőt, néha odalépek egy picit) Cee'd 7,5 , Swift 7liter. Azt néztem ma hazafele, hogy a Swift 90nél 3asban fogyasztott 8,5 litert (~4400rpm). :o)
Ez így van. Pesten még többet is. Az 1,3-as még a bűvös 10L-t is képes volt benyakalni. :) Hugom le is cserélte emiatt egy új Corsára. Más világ, és a fogyasztás jóval kevesebb lett a 16-os kerekek ellenére.
Sziasztok! Kellemes húsvétolást kívánok minden kedves forumosnak! Sajnos külföldet jártam a tali idején , nem lehettem ott...., majd máskor... a Málta nem várhat... Volna egy kérdésem , illetve, talán forum egy új témájának ajánlatom: A jövö honaptól kemény büntetések szigoritások ,illetve magasabb büntetések és ..., egyszoval pénz behajtás lesz Jó volna , ha tudomásunkra került ,radar telepités helye , uj táblák , beugratok , elkerülendö , figyelmeztetö zonák, stb, közöljük . Tegyük közzé a forumunkon. Vagy tudtok ilyen oldalt? , ha igen irjátok meg, ha hibázok megérdemlem , de azért értitek miröl is van szó gondolom, lesipuskások 40-es táblánál ami 2órával vagy 1 napja van fent gödörmentes nyilt részen, ismerös gondolom... Az új téma a fogyasztás ismét, ahogy olvasom a sok felvetés közt, nekem erröl a véleményem : a 1.4Lx+benzineském 7-8,2 közt fogyasztott eddig Budapest központjábol indulva és érkezve minden nap és 60 km körzetében Budapestnek. 2 utam volt ami meghaladta az 500km autópályán, és össz-vissz 5000km-t van már rajta, nagyon szeretem a volt 5 autóim közül a legkedvesebbé vált. Nem sajnálom azt a plusz 2 litert , mert sok biztonságot érzek az erejéböl , fütök , hütök , zenélek , világitok, stb, ami mint benzin...(pedig friss nyugdijjas vagyok)
Nem akarlak bántani, de, ha te a Swift-el 8,5 litert megitattál, akkor nagyon extrém ("állat") módon, kellett közlekedned... vagy évente kellett cserélned a betétet és tárcsát, mert lámpától lámpáig versenyeztél.
Azért ha a suzuki fórumon szétnézel, PESTEN nem csak nekem fogyaszt ennyit. Amúgy igaz, szeretek első lenni a lámpáknál. De még csak azt sem mondhatom, hogy állat módon: Akkor a 8,5l is kevés lenne.
Tegnap óta egy fekete 5 ajtós 1,4-es Cee'd tulajdonosa vagyok. ( LX+ ) Szerintem, de legalábbis nekem, egy álom. Nagyon jó ez az 1,4-es motor az 5 ajtóshoz!!! Simán felveszi a versenyt 1,6-os ( 2000. év ) Focussal. Sőt... Nagyon csöndes. Budapesti vagyok és itt azért előfordul az araszolgatás. Hang nélkül.. 80-nál is max. futóműzaj, jó a hangszigetelés.
Pozitívumokat még sorolhatnám, inkább néhány furcsaság, amiket még meg kell szokni. - Kicsit magasan van nekem a fékpedál, ahhoz képest, hogy a kuplunghoz "nyújtózkodnom" kell. Egyelőre ennyi...:) Még játszogatok az ülésbeállításokkal, de nem könnyű a helyzet, mert mindenhogy jó.
Rádióvétellel "idáig" :) nem volt gondom. A hangszórók minősége lehetne jobb, közép nincs, pedig a lemezen még volt.
Egy élmény vezetni. Nem hagyja magát széttaposni, finoman kell vele bánni... Szerintem(!) bejáratás után sem fogok vele rallyzni, pedig a hajlam meg van bennem.
Igen, az-:) Saját konfiget kértem, ezért vártam január 16-tól mostanig. A tegnaptól csak 270km jártam vele(Sepsiszentgyörgy kis város). Első benyomásaim: megérte!! A váltó ECON configen fut, amint azt láttam a digcsatin keresztül.( 2500ford. 100km/h) Csak még azt nem találtam meg, hogy miként lehet esetleg megváltoztatni.... De így is vehemens a gép. Jól kézbentartott paranéterei vannak a motorvezőben. A napokban majd még méregetek rajta, most egyelőre csak a vezetést élvezem.
jó a benyás, de én plö azért nem vettem mert ált autópályán fogom használni! és most tartósan üveghangon végutazni európában hogy fekszik a mutató azt nem szeretném! hajtottunk így egy 1.4es astrát, 7-8 órán keresztül kicsivel piros alatt a matató azért nem hosszú jövőt jósol neki! bár mi 50.000 km et beleratunk fél év alatt, semmi baja nem volt, csak a fékpofák koptak le :D
na jó de ott a turbó nem bírja! volt egy 3as bömbi abban 100.000 nél ment el a turbó! amúgy semmi baja nem volt 180.000 körül összecsuktuk azért ment el!
Mért is tartósabb a dízel? Nem a kamionról, hanem a csippelt, alapban 1.6 110, 1.3 90 lovas D-ről kíváncsian várom 200 000 km után mennyiért mit kellett javítani. Amennyivel masszívabb, annyival nagyobb is az alkatrészek igénybevétele. Ja, valóban nem cél tán az öröklét. És a mai dízeleket ütik-vágják. (Különben valamely komoly cikk szerint X milliárd befecskendezés az élettartama a legkorszerűbb piezobef-nek. Na kiszámoltam 2-300 000 km kb. Persze ez nem rossz. Ütemenként több bef is lehet. Benyás: iridium gyertya csere kb 100 000 km. 2-300 000 akármelyik benyás elmegy.
Megkérdezhetem, hogy aki dízelt vesz, hogy tervezi, hány év/km után szeretné lecserélni autóját?
Különben tényleg teljesen felesleges a vita, mert tgk stb méret miatt egyértelmű D, meg a sok futásnál, a nyomatékélvezet miatt vevő pedíg úgyis lebeszélhetetlen a dízelről. Mindaddíg, míg egy turbós benyást nem próbál ki, ez a jövő, állítólag köv, Golf csak turbomocis.
Én hibridpárti, mintha mindíg lejtőn gyorsulna a gép.
A tegnap délután 3-tól én is benzines ceed tulaj lettem-:)) akkor most már ketten is vagyunk-:) Mostanig is csak menzineseim voltak( passat, audi, passat2) és többnyire automata. Kitűnő a gép! Jocó
"nem tartósabb a diesel motor mint a benyás? mondjuk 500.000-1.000.000 km-et simán elkéne bírnia"
a dizelek amiota ez az atkozott turbo rajuk kerult messze nem olyan tartosak, de pld. a 25 eves szivodizel golfomban is csak 400e km korul van, es mar eszi az olajat:-(
Nem akarlak bántani, de, ha te a Swift-el 8,5 litert megitattál, akkor nagyon extrém ("állat") módon, kellett közlekedned... vagy évente kellett cserélned a betétet és tárcsát, mert lámpától lámpáig versenyeztél.
Mellesleg nagyon úgy néz ki, egyedül képviselem a benzinesek táborát... vagy csak én vettem benyásat? ...esetleg mindenki diesel párti?
Gyakorlatilag ott tart a ma vegyipar hogy nem lenne szükség kőolajra, de páran jól keresnek vele és amíg az alternatív meghajtás nem lesz lényegesen olcsóbb addig sok jót nem várhatunk.
Azt hiszem dízeles létemre nem érvelek vadul mellette, sőt. Bár ésszerű döntést szerintem sem lehet hozni, ezen a Földön és ebben az Életben mindennek meg van az ára. Autóval meg senki nem csinál üzletet, max a nepperek. mindenki hajtsa nagy örömére a sajátját.....
Sok balesetmentes cee'd km-t mindenkinek és persze sok locsolót!!!!!
már pár napja nézem és olvasom milyen szépen elvitatkozik, érvel a két tábor :) mindenki a saját álláspontját védi, aki dieselt vett sosem fogja agyondícsérni a benyást, vica versa! személyszerint nekem azért diesel mert teszik a duruzsolása na meg a nyomatékosság. aztán hogy 5 év múlva mennyibe kerül a diesel meg a benzin nem érdekel! a földön úgyis még kb 30 év aztán üres lesz a föld tankja is! oszt jöhet majd a jó öreg Frédibénis megoldás, vagy előhúznak egy idáig titkos tervet az autógyártók ( mert tuti van már megoldás) amit eddig azért nem akartak mert jó pénz a kőolajban!
egyébként hogy erősítsem a dieseles tábor: nem tartósabb a diesel motor mint a benyás? mondjuk 500.000-1.000.000 km-et simán elkéne bírnia! az más kérdés hogy a gyártónak ez mennyire jó és éppen ezért már úgy tervezik a kocsikat 5 évet bírjon aztán kuka, vegyél újat mert különben éhenhalunk filozófia!
Nem sok értelme van ennek a szépségversenynek. (Nekem pl I30 szebb mint Cee'd alap, de a Cee'd kombi mindent visz, belül meg a mHyundai.) Én eddíg ezeket a márkákat úgy ismertem, mint kis szürkék - jó értelemben - teszik a dolgukat, nem tréleren viszik haza őket, nem kapnak ki belőle pirosnál, stb.
A 20 FT gázolajár-változás miatt átgondolatlan vásárlásból adódhat a dízelaggódás, megint ott tartok, hová, minek megy ennyit az ember...mért vesznek ennyien Dízelt, megfordult a fejemben, kis Rió stb, szal kisebb keresetűek kik kevesebbet mebbek, benyást vesznek kisebb számban intertneteznek talán. Ja a benyáshoz érteni kell, mert 5.5 helyett 6.5-öt eszik a D akkor baj van, miközben a benyás 5.5-10 között minden lehet.
t. kartacsak, a heten eljutottam addig hogy komolyan megkezdjem az ajanlatgyujtogetest egy 1.6 crdi sw-re.
az eddigi tortenesek: - kertem egy ajanlatot az 50%-os kamatmentes akcioval a kia szabo-tol, adtak, irasban - ezzel bementem a pappashoz es erdre, mindket helyen kaptam szoban egy olyat hogy annal egy icipicit tudnak jobbat adni. a pappas talan keddre tobbet is kiizzad magabol.
mit gondoltok, erdemes-e bemenni mashova, vagy varjam meg amig a pappas irasba adja az ajanlatat, es azzal fussak meg egy kort a tobbi kereskedonel?
én nem mondtam , hogy bárki rosszul választott és én sem hiszem, hogy rosszul választottam volna. Én csak azt mondom, ha most kéne választanom - és ebben nem is a mostani majd 20 Ft töblet van benne, hanem az adótartam emelés és minden más egész Európára prognosztizált dízeleket érintő változás valamint az, hogy a hosszas holtpont után a gyártók hosszú távon mégis a benzines fejlesztés mellett kötelezték el magukat - és csak az anyagiakat venném figyelembe, benzinest vennék.
De 198 kg az komoly különbség és simán eredményezi a 0,5 l fogyasztás különbséget!
Szerintem az sw dízelek töbletfogyasztásában is szerepet játszik a súly különbség, bár egyszerűen nem találok hiteles adatokat az 5 ajtós és az sw dízel súlyára azonos felszereltség mellett.
Népítélet: "Eddig mindenkit lenyűgözött körülöttem és "olcsó" is"
azért itt van ez is! 105 km-el! csak ez senkinek nem bántja a szemét mert agyondícséri és ég hozzá egy Corollahoz hasonlítja! ez meg a szerintem a ló másik oldala! ez is kamu gyanűs
Nem vagy bunkó, bár szerintem én sem tudok valós adatokat mondani a CRDi-ről, mint ahogy te sem tudsz a benyásról. Mindketten csak tippelünk, hiszen csak az egyiket próbáltuk/használjuk. Cseréljünk egy hónapra, és nyilatkozzunk utána :o)))))))
1.4 Ceed Szfehérvár-Budapest XIII. ker-Szfehérvár - ~7,5 L/100km (120km/h ~3200rpm)
1.3 Swift Szfehérvár-Budapest XIII. ker-Szfehérvár - ~7 L/100km (120km/h ~2700rpm)
Épp ezt próbáltam szemléltetni:
Az én stílusommal az én suzukim Pesten 8,5l-t fogyaszt. Tehát a nehezebb, erősebb, más kategória 1.4 vagy 1.6 Ceed minimum 9l-t de inkább többet. (Elhiszem a 7,5-ös fogyasztásokat, de az nekem elérhetetlen)
Tehát amikor a 1.6 CRDi-m (ismét csak az én adott stílusommal) 5,8l-t fogyaszt itt Pesten, az azt jelenti, hogy én minimum 3 l-t spórolok a dízeles Ceeddel a benzinessel szemben.
Ezért az én számomra mosolyogtató amikor emberek beírják, hogy tessék: megint 5Ft-al drágább a gázolaj és mindenki rosszul választott a CRDI-vel.
Az én 15-20000km-es évi futásommal, stílusommal, 90% Pesti használattal, 8-10 évre tervezett élettartammal gazdaságosabb a CRDI.
És ehhez jön a komfortosabb vezetés. (nyomaték, a csak itt elérhető tempomat, 1000km feletti hatótáv Pesten)
Amúgy én úgy mentem tesztvezetni, hogy 1,6 benzinest veszek, traktorról szó sem lehet. De (ismételten az én stílusommal) kiderül, hogy a benzinest pörgetni kell, hogy menjen. És ekkor hangosabb mint a dízel!!!
Cserében elviselem a hideg motor első 10 percében a traktorhangot. Amikor bemelegszik, megbocsátok neki.
Meg tudná valaki mondani,hogy hol találom a ceed kötelezó szervizek árait,meg hogy mikor kell vinni??Ugyanis tervezem egy ilyen autó vásárlását!!:) Köszi.
Nekem is tetszett mindegyik (egy volt még a gömbölyű coupéban, ami nem jött be) De a tesztelő szerint az eleje olyan, mint "kidülledő szemű Pistike". :s Szerintem meg kicsit Ferrari koppintás :)
Ha egy kocsi belsejéről vagy külsejéről van szó akkor mindenki tudja, hogy főleg szubjektív megítélés kérdése. De azt gondolom vannak végletek. Erre a formára azt mondani, hogy az unalom szobra kb. akkora marhaság mint ha valaki a rolling stones-ra azt mondja, hogy szar zenét jáccik. Lehet azt mondani, hogy nekem nem teccik ezért vagy azért. Nézzük meg az új Mazda 6 formáját. Nekem az is teccik, de az is lopás. Lexus legalább a fele. Akkor az is az unalom szobra? Nem láttam volna, hogy ilyen jelzőt írnak. Én mint laikus azt írok a kocsikról amit akarok, nekem ez nem szakmám, de aki a totalcar újságírója vagy cikkszerkesztője attól már elvárnám, hogy legyen már egy kis szakmai hozzáértése és ne legyen ennyire elfogult.
Jaj igen, tudom ez csak egy KIA, csakis unalmas és rossz és összelopott lehet. Bezzeg, ha alfa vagy bmw jel lenne rajta.
Sokat szemezgettem a mazda 2-vel mielőtt megvettem a pro_ceed-et. Vezettem is. Tényleg kellemes élmény vezetni. De bocsássa meg a világ, 4 millióért kapok 105LE-t benzinesben (Mazda 2 GT), ez ok. De kapok hátul egy merev hidat meg dobféket! 2008-ban! Dobfék, egy GT változatban. És nekem senki se mondja, hogy a merev híd az valaha is lesz olyan egy független felfüggesztés, vagy, hogy a dobfék hatásfoka majd évek multán is kiváló lesz. Ne mondja mert nem igaz.
Pedig lehetnék elfogult mert alapvetően szeretem a mazdát, de vegyük már le a szemellenzőt azért. Akkor inkább veszek új Swiftet, 1 misivel olcsóbb és ugyanaz a minőség mint a Mazda2, persze annyira nem egyedi és sportos de legalább ugyanolyan jó.
Ahogy írtam a népítéletben: puccos úri népek vagyunk kérem szépen... a seggünk kilóg a gatyából... egyes márkákra akkor is fanyalogva nézünk. Röviden: SZNOB.
Lassan elfogadja majd a nép a tényeket. Kénytelen lesz.
Szintén. Szerintem is jól néz ki. nem vagyok elfogult, azt bátran kijelentem. Márka fóbia lehet a rossz kritika. Savanyú a szőlő. Vanak ennél rondább, vagy nevű márkák az utakon.
Igen, nekem is teccik. ritka nagy arc aki cikket írta. Ha ez a kocsi az unalom szobra akkor a 3-as BMW Kalos hátsó lámpája meg maga a hányás. Az egy dolog, hogy egy kocsi külsejének megítélése szubjektv dolog, de mikor egy dél koreai gyártó csinál valamit akkor ész nélkül csak a fika megy. Aki erre a formára azt írja, hogy az unalom szobra az nem ért a munkájához. persze mikor kijött az új subaru impreza egy retardált és elcsépelt formával arra nem mondták, hogy az unalom szobra, na pedig az a forma tényleg gáz. Ostobák. Ez a véleményem.
Pontosítok :nem maga a benzinkutas,hanem a vezetője a benzinkútnak.Bár valóban nem közgazdász, de mint minden multinál náluk is van "dealer" találkozó ahol tájékoztatják őket a várható fejleményekről (akció,reklám,ár stb).
Jóvanna... tudom, megbántad, hogy nem egy fekete 1.4est vettél. De tudod mit... elcserélem az EX Limited traktorodra :o) Egyébként most párom használja... csak itt a városban autózik (napi kb. 10km) és így is 7,5 liter. Én meg OFF új Swift-el járok. (meglepően keveset eszik... és kevesebbet is forog a Cee'd-nél)
én is csak udvariasságból mondtam azt a sok jót az autódról,
Az 1.4 motor pedig egyenesen szörnyű, mindenki kerülje el. Igazából egész jól nézne ki az 5 ajtós.....de feketében!!! És amikor beindul az 1.4 benya ......na ott kezdődik az igazi vesszőfutás.
Igazad van. Én úgy mondanám, úgy kell menni mintha épp száradna ki a tank és jajj csak a kútig huzzam el a belemet.
Amúgy nem értem mért nem jó a 90 110 helyett, 300 km-en 1000-rest spórolok, azon autót v állatkát vehetek a gyereknek pl, ill 0 toelrancia meg mindenhol mérés akkor úgyis ez lesz, (vagy nem?). És az időnyereség sem vészes.
nekem dettó, de ha jól emlékszem mi mindig egy hullámhosszon voltunk, az az hasonló tapasztalatokról számoltunk be és a mostani hozzászólásod minden szavát meg tudom erősíteni, azzal a különbséggel, hogy nekem nem kellett frissítenem.
ui.: Én is sajnálom, hogy nem tudtunk találkozni, majd legközelebb. Sajnos nekem ez az időpont nagyon nem volt jó és kezdettől fogva szinte biztos volt, hogy dolgoznom kell....be is jött:(
Kár hogy nem tudtál eljönni a 16-i talira, szívesen megismertelek volna téged is!
A dízel fogyasztásával kapcsolatban: a másik fórumon írtam egyszer (csak sajna egy véletlen "törlés" miatt elveszett), hogy az előző tankolásomnál kíváncsiságból kipróbáltam, hogy tudja-e az én autóm is ezeket az "álomfogyasztásokat" produkálni. 30- km-t mentem Gödöllő-Valkó-Gödöllő (elég dimbes-dombos szakasz) és a fedcomp kereken 4 litert írt ki a végén. "Papásan" mentem, téli gumival, klíma nélkül, 13 fok volt a külső hőm., egy erőteljes előzés, régi vezérlőprogrammal, az átlagsebesség negyven fölött (már nem emlékszem pontosan).
Én úgy tapasztaltam és szerintem az lehet a titka, hogy a gázt a kívánt sebesség elérése és a gyorsítások után vissza kell venni annyira, hogy épp csak be legyen nyomva, ezáltal a pillanatnyi fogyasztás kijelzése is 2-4 liter körül alakul egyenes úton 80-as tempónál. Szóval szerintem: a kívánt utazósebességet (én úgy tapasztaltam, hogy 80 km/h -nál fogyaszt a legjobban 5.-ben) minél előbb - persze nem padlógázzal- elérni, majd visszavenni a gázt amennyire csak lehet és ezzel haladni folyamatosan. (De ki bírja ezt ki egy ilyen motorral...)
Az új szoftverrel még nem próbáltam, de biz' Isten ki fogom ugyanezt a távot. Úgy vettem észre, hogy ezzel (mármint az új vezérlőprogrammal) a gyorsításoknál többet mutat a pillanatnyi fogyasztásra, tehát városban rosszabb, viszont országúton, ha visszaveszem a gázt, jobban tartja a tempót és kevesebbet mutat.
Nekem is eddig 6.2 volt az átlagom számolva és kijelezve is, jelenleg 6 litert mutat. Én minden tankolásnál nullázom. De én 90%-ban most télen csak városban használom, naponta 10 km-t munkába járáshoz, főleg hideg motorral.
Régen a régi fórumon....... - ez jó, réges régen egy messzi messzi galaxisban, ja ez egy másik sztori - szóval ott sokat boncoltuk a fogyasztási adatokat. Akkor én is megbékéltem vele. Mostanra így 4000 km után nekem ez az egyetlen dolog ami egy kicsit nem tetszik az autóban én megmondom őszintén annál a használatnál ahogy én használom 1 l el kevesebbet vártam, nem beszélve a márka társak beszámolójáról és a tesztekről.
Az én nagy átlagom a 4000 km-re 6,2. hogy érzékeltessem a mostani tankolásnál 180 km után, úgy hogy ebből 110 kímélő országút, a többi döcögős város 6,1 -n áll a fedélzeti. Én ezt sokallom.
Persze tudok 5,1-t kizárólag országúton 90-l gurulva vagy 5,5-t autópályán egy személlyel 130-l, de hogy az 5-5,5-t hosszú távon hozzam az nem megy. Most vagy én fogtam ki, vagy mások csapják be magukat szívesen és csak az extrém/alacsony/ értékeket közlik. Mondjuk az enyém semmilyen körülmények között nem rángat és gyakorlatilag nincs turbó lyuk.
Említettem /lásd KiberLovag Sörözője/ az 1.8 TDI Mondeóval való élményemet és ott a nagy átlag 20.000 km után 5,5 volt egészen addig amíg cégünk autóversenyző hajlamű alkalmazottai át nem vették - végsebesség mésér GPS -el, gyorsulás Bp.-n a legkülönbözőbb márkájú autók és fajtájú tulajdomnosaikkal stb - így felkúszott 5,9 -re!!! ÉS EZ EGY KÖLCSÖNZŐI AUTÓ!!!!!
Szóval nem tudom én sokallom ezt a fogyit, de emellett imádom az autót.
A dízel áremelkedése elkeserítő egyet értek a cikkel:
Imádom a dízel ceed'emet, fantasztikus autó és szerintem ez a fantasztikus motor teljesen passzol az autó karakteréhez /itt elsősorban a z sw-re gondolok/, de ha most kellene autót vennem én bizony 1,6 benzinest vennék, ha 5 ajtósban gondolkodnék akkor 1,4 benzint, ha más típusban akkor Fiat Bravo vagy Linea 1,4 TJetet, /na az az igazi élvezet/
Eme hozzászólásom meg próbálom felrakni a hagyományos fórumra is, mert úgy látom napjainkban az pörög.
Köszi! Tegnap nem jártál a Csanády utcában? Tisztán csak 5 ajtósat láttam Dakar-ból, tetszett. Az SW is bizti jól néz ki. Most nézek alut is, az Alessio Action tetszik leginkább.
A világszerte kitermelt kőolaj 25 százalékát az Egyesült Államok fogyasztja el. Ennek a mennyiségnek közel a felét külföldről hozzák be.
a közel-keleti országok a világ kőolajtartalékának 65%.-a fölött rendelkeznek, és ez az egyetlen olyan terület, mely az olaj iránti fokozott keresletet kielégíthetné. Az Egyesült Államok területén található lelőhelyek lassanként kimerülnek, ezért elkerülhetetlen, hogy az USA a jövőben a kőolajellátást a közel-keleti államok bevonásával biztosítsa. Amennyiben Amerika megszerezné az iraki lelőhelyek feletti uralmat, sokkal meghatározóbb szerephez jutna a kőolajpiacon, csökkenthetné Szaúd-Arábia befolyását a kőolaj-politikában, gyengíthetné az OPEC hatalmát, s egyúttal Oroszország, Mexikó, és Venezuela befolyását is limitálhatná. Az is biztos, hogy abban az esetben, ha a világ nem keres újabb, más típusú erőforrások lehetőségét, egyre nagyobb mértékben megnövekszik majd az olaj utáni kereslet, miután, előrejelzések szerint, Kína olajfelhasználása 2020-ra eléri az Egyesült Államok szintjét.
Irak a világon jelen pillanatban fellelhető olajkészletek közel 10%-ával rendelkezik, mintegy 112 milliárd hordóval, jelen felhasználási szint mellett ez a mennyiség körülbelül 16 évre lenne elegendő az USA-nak. Ma csupán töredékét hasznosítják ezeknek a készleteknek, miközben Irak számos területén még nem végeztek alapos kutatásokat további lelőhelyekkel kapcsolatban. George Bush közvetlen tanácsadója, Larry Lindsey 2002 szeptemberében a gazdaságot érintő kérdésekben így nyilatkozott: "Egy iraki kormányváltással napi 3-5 millió hordóval lehetne növelni a világ kőolajkészletét. A háború sikeres lefolyása jó hatással lenne a gazdaságra."
Én úgy tudom az amik inkább külföldről szerzik be az olajat, ezért is fontosak számukra az arabok. (Irak, Szaud-Arábia)
A saját olajukat inkább tartalékolják, a nem is oly távoli, szűkösebb időkre.
Az olcsóbb árnak "történelmi" okai vannak, az emberek még így is sokalják a mostani benziárakat. A kormány nem akar még nagyobb felháborodást, ott az életszínvonal mércéje a mindekori benzinár.
Két kézzel tankolnám a naftát 386-ért, ha annyit keresnék, mint az osztrák kollégáim. Az időben és mennyiségben 2, 3X több melóért 4-6X kevesebb pénzt adnak :(
--- Euróban Magyarországon a 17. legmagasabb a benzin adótartalma. Az első helyre Hollandia került, ahogy az adózatlan benzin árversenyét is ők nyerték meg. Hollandiát szorosan követi az Egyesült Királyság, Németország és Belgium.
De: Belgiumban, ahol a második legmagasabbak az árak Európában, 925 liter benzint ér a minimálbér, Magyarországon körülbelül 235 litert.
Az Amerikai Egyesült Államokban, a benzinfaló autók hazájában mindössze 32 százaléknyi adótartalommal fejelik meg az üzemanyagok árát a benzin, . Ez azt jelenti, hogy "elszálltak az árak": a benzin literje átszámítva a 140 forintot ostromolja.
Norvégia szintén kőolaj-nagyhatalom, azonban az északi-tengeri kitermelés gyakorlatilag 100 százalékát exportálják. ennek köszönhetően nem sikerült leszorítani az üzemanyagárakat. Sőt: Norvégiában 1,52 eurót, azaz több mint 386 forintot elkérnek egy liter 95-ös benzinért! ---
Lehet.De úgy tudom vásárolnak az araboktól is.Amúgy meg ott mások a léptékek.Ott is kell szállítani az olajat mittudomén keletről nyugatra. Vagy a norvégok is teli vannak olajjal-náluk drága
Csak azt nem értem, hogyhogy csak itt Európában ilyen kibaszott drága az üzemanyag.Nem hiszem, hogy kisebb a szállítási költség az USAba v Ausztráliába.
Saját gazdaságát teszi tönkre az EU.
Majd talán lesz egy taxisblokád, akkor tán a fejükhöz kapnak-irreális az adótartalma.
Kutasok azt mondják 350lesz a gázolaj pár hónapon belül.
Ha ezt megcsinálják, akkor minden terméknek jócskán fel fog menni az ára, mert ugye a fuvarozók csak dízelt használnak. Ez pedig inflációt gerjeszt. Kíváncsi vagyok, a "nagyokosok" ezt mivel akarják majd kompenzálni. Mire megtehettem 36 évesen, hogy vegyek egy jó kis dízel autót magamnak, erre elcseszik az egész világgazdaságot (szeptemberben mikor megrendeltem a szídemet még "csak" 260 volt a gázolaj, és bevallom ez is közrejátszott a döntésemben, most meg már 317Ft, a benzinnél már 20 Ft-tal drágább), ha most kellene döntenem - nézve az aktuális kilátásokat - sajnos akármennyire is tetszik a dízel, lehet hogy a benzinest választanám, abból is csak az 1.4-est. Ennél a pontnál nálam már győznének az anyagiak az érzelmekkel és a nyomatékkal szemben. Pont azon gondolkodtam el, hogy 500 Ft-ért szoktam ebédelni, ennyiért még 2 liter gázolajat sem kapok.
Hétvégén ment a discoveryn a dízelekről egy műsor. A gazdasági válság idején azért foglalkoztak a dízel motorok teherautóba szerelésével, mert a gázolaj ára alig ötöde volt a benzinnek. Hol van ez már? Ráadásul Rudolf Diesel, ha jól tévedek, annak idején mogyoróolajhoz tervezte a dízelmotorját, mert az olajból készített gázolajnál sokkal olcsóbb volt, mindez ugyebár az 1900-as évek környékén.
Azért azt nézzük meg, hogy a személyautók (gondolom szgk-ra gondoltál, mert a kamion stb eddíg is D volt) elenyésző kissebbségben fogyasztanak a kamionok, buszok, mozdonyok, stb-hoz képest. De, mindenbe beivódik a felár, ez is igaz.
Üdv! A dízel lehet h drága, no de mi olcsó manapság? :-(
A kocsit viszont elég sokan megnézik, s van aki odajön és kérdez is, h milyen és mit tud meg ilyenek. A legtöbben azon döbbennek meg hogy 7 év gari, magyar tervezte no és hogy nem 6 milla és mennyire felszerelt.
Szívesen haygtam volna fenn a reklám matricát egy még kedvezőbb THM-ért, kedves Kia Motors, jó lenne mindkettőnknek, nem? :-)
A csomagtérnél kicsipkedtem amit a gép (?) lusta volt...hát volt mit, minden 2-ik, 3-ik benne maradt a lyukban. A záródás kicsit kulturáltabb de még zajos és így valószínű meg kell majd nézetni. Lassan meg lesz az 1000km, két hét alatt, pedig jóformán csak környéken mozgunk de azt nagyon szívesen :-)
A rángatást (?) amiről már többen írtatok én is tapasztaltam, de csak akkor ha az ember határozatlan a gázpedállal olyan 1900-as ford. számnál. Majd meglássuk...
Tegnap hallgattam a Kossuth Rádiót, ott nyilatkozott egy minisztériumi iletékes, hogy a dízel adótartalmát 5 éven belül megemelik a benzin adójával egy szintre, mert most jóval alacsonyabb az egész EU-ban.
Ez "logikus" egyébként, hiszen egyre többen élltak át dízelre, főleg nyugaton, és ez bevételkiesés a költségvetéseknek mindenhol...
Viharnak nem nevezném, hiszen csak mindenki érvelt a saját tapasztalata és tudása szerint-:) Ami a cikket illeti, hát nekem az a véleményem, hogy eléggé egyértelmű a perspektívákra vonatkozóan. És nincs is olyan távól, talán pár évben mérhető, amikor át kell majd értékelni a benzines-dízel költségvonzatait.
Tudom! Napi szinten többször is benézek ide, tudom h kiveséztétek már a dolgot, nem kis vihart kavart itt ez az ügy, ahogy láttam. A vezess.hu-s cikk inkább csak arra világított rá szerintem, hogy mindenki döntse el mit szeretne, mi a jobb neki! :)
Szerintem a vezess.hu-n is olvasnak bennünket! :-)))) Biztosan olvasták az utóbbi napok témáját! Pont ma jelent meg egy cikk a benzines vs. dízel témában! Érdekes.
Pontosítok: 5,6-6,2L /100 Km. Megnézem pár blokkot. Ráírom tankoláskor. A BOX miatt csal a fedkomp. Tán frissítés után jó lesz. Volt már extrém 4.8l is, de csak egyszer, :) nem lehet idegekel bírni :)
az 1.4-es benzines 109Le, és én is a belvárosban használom.
Normális használattal (nem kímélő!) 7,5 liter úgy, hogy minden reggel Budaörsi út, Erzsébet híd, rakpart... déután haza Lehel út, Bajcsi, Rákóczi, Budaörsi út...
Szerintem az 1,4 benzinessel is lehet nagyon szép fogyasztási adatokat produkálni. Nagyon függ attól is hogy hogyan vezeti az ember, a forgalomtól, a külső hőmérséklettől...
Bemásolok pár képet az 1,4-es benzines nagyon jó és nagyon rossz fogyasztásáról. (átlagfogyasztás, átlagsebesség, eltelt idő)
A nagyon jó átlagfogyasztás: városi és országúti, a rossz: csak városi (vidék) közlekedéskor. Mindkét mérés előtt nullázva a fedkomp.
érdeklődve olvasom a poléámiát a benzin/diesel vonatkozásban és nem értem..., mert 2 külön világ!!! Nekem eddig-6 évig benzines autóim voltak, nem gyengék-Alfa 147 selespeed(170Le-pici gyári chip, illetve Honda Accord 2.0ESaut, 175Le-pici gyári Mugen tuning), mindkettő benzines, mentek, mint állat, de a hajamat eltankoltam. Nagyon finom üzemben fogyasztottak 10-12L-t. Na a mostani PRO_CEED 1.6CRDI..., hát..., egy más világ!!!
Aki sokat megy, annak jó a diesel-nekem pl.isteni, hiszen alig 2,5 hét alatt 2800km..., aki szereti a nyomatékból autózást,annak megint csak jó, aki sokat megy országúton-pályán, annak megint jó, aki nem megy sokat, annak nem-olyan- jó, aki nem szereti a dieselt, annak megint csak nem jó. Nem vagyunk egyformák!
Nekem a kedvezményekkel együtt, kb. 1,5-2 év alatt térül meg-egy nagyon felszerelt CRDI-, akkor miért is kellene benzines...
Ne haragudjatok, de aki nem tud legalább 10%-ot, de min. 300ezret alkudni..., hát annak tényleg mindegy! Tessék bátornak lenni...
Még egy adalék: szerintetek nem mindegy, hogy Spurival, vagy bármilyen adalékkal 5.2-vagy csak simán 6? Szerintem: 10L vs.6L, tessék számolni, a különbség itt jön elő, ha sokat mész, jó, ha nem , nem annyira, de akkor is jó! Szerintem ennyi. Nincs igazság benzin vs diesel között, mindenki azt veszi, amit bícr, illetve, ami neki jó... UFF!!!!
Jó egészséget a verdákhoz, sajna, nem tudtam a talin ott lenni, de remélem lesz még, egy kellemes hétvége, nyáron...!!!!
Külön kiemeltem. Pesti vagy ahhoz hasonló környezetről beszélek !!!
Az én (sportos) stílusommal a lanosom (86LE) 10l-t a suzukim (93LE) 8,5-9l-t fogyaszt. (évszaktól függően)
A benzines 1.4 ceed (92LE...?) nehezebb 1-200kg-al a suzukinál.
Kizárt dolog, hogy nálam 9l-nél kevesebbet fogyasztana. Szeretek első lenni a lámpáknál. Az meg van néhány tucat a munkába menet (18km)
Ugyanezen útvonalon az igazán még be sem kopott (1600km) CRDI-m computer és mérés szerint 5,8l. És tolom neki rendesen, elhiheted.
A negatív kritikák elkerülése végett: gyorsulni szeretek, nem 200-al menni a városban. A Szentendrei út- Árpád híd - Váci úton általában 70km/h sebességét csak annyira lépem át amennyit a lesifotósok még megengednek.
Igaz erre reggelente nincs esélyem...
Szóval lehet szép fogyasztásokat produkálni benzinessel országúton, pályán de városban versenyezgetve esélye sincs 2,5-3l-nél közelebbre menni a dízelhez.
Hát lehet, (ha jól műxik az egyebekben megmaradó pénzmag) én elsősorban azt látom nagy csábításnak, szinte pénz nélkül 3-4 millás autót venni...(kis indulóval). Sőt, pl 1-es márkák úgy adják, csak havi tizenvalahányezer...az első 3 évben...szegény bankok. Azt az autót szervizelni, tankolni kell, kell (v. ajánlott) a casco is, és mindíg kevesebbet ér a gép, mint ami visszavan. Elgondolkodtató. Sztem a többségnek nincs fedezete. Mikot én vettem, sokat gondolkodtam, és mások fele pénzből, jövedelemből pillanatok alatt beugrottak...árfolyamváltozás jobban látszik több hitel, idő esetén. Nekem szinte nem változott.Sfrank.
Mondjuk újra cserélni a néhány évest úgy látom nem annyira jó bolt.
Azon persze lehet mélázni, mekkora a havi költségnövekedés 120 hó hitel esetén, aztán meg tépelődni...senki nem hiheti hogy jól jár meg érdemes az a 120 hó. Az a baj, aki erre rákényszerül/benevez, nem látja át hogy nem a hitel a sok, hanem a jövedelemhez drága az autó-mindegyik. Véleményem szerint a fiatal használt és az új közötti diferencia, kb 40 % max és max 4 év érdemes hitellel.
Miért vagy ebben olyan biztos?
4milliót vettem fel 120 hónapra, 4,38% THM-el. A 10 év alatt 940.000Ft kamatot fogok fizetni. (most ne menjünk bele a CHF hitelek változásába, mert totál gazdasági összeomlást leszámítva hosszú távon a Ft erősödni fog)
Mellesleg a 4 millió megvan, itt a "zsebemben", éppen 6%-al kamatozik. (ráadásul inkább kamatemelés felé haladunk) Tehát az első évben a hitelkamatom 1/4-ét megkerestem.
Akkor miért ne érné meg hitelre vennem?
A gond akkor van, ha valakinek nincs meg a fedezete, és úgy gondolja 10 éven keresztül biztosan kisajtolja magából a törlesztést.
Én had mondjak egy olyan dolgot, amely motortól és felszereltségtől függetlenül kimagasló a szídben. Ezek a fékek. Tegnap kipróbáltam egy staut és brutális volt a lassulás. Majdnem visszajött a vacsora. Az autó úgy megállt az ABS bekapcsolása nélkül ezekkel a keskeny 185-ös gyári gumikkal is, hogy elgondolkodtam milyen lehet ez még szélesebb abroncsokkal...
A dízel-benzin vitához: én eredetileg 1.4 benzines SW-t akartam venni LX+ felszereltséggel, de tavaly még nem lehetett kapni. A végén dízel lett belőle, de csak azért, mert még soha nem volt ilyen autóm és nem bántam meg még ilyen gázolaj árak mellett sem. Viszont számomra az LX+ felszereltség mindent tartalmaz ami nekem fontos. Mondjuk nekem az anyagiak is erős határt szabtak, mivel kp-val fizettem.
A turbo-dizel gyorsulása 0-100-ra a tapasztalatom alapján azért lehet még kevesebb, mert elég rövid az 1-es 2-es fokozat, minden sebesség váltás után kell kb. fél másodpercet várni mire a turbó felpörög (utána viszont tol mint a rakéta) és mivel ezt nem lehet annyira pörgetni, sűrűbben kell felkapcsoli. A bezinesnél meg elég egyszer sebességet váltani, a második fokozatban el lehet érni a százas tempót. Viszont ha már legalább 60-nal megyek, rugalmasságban verhetetlen.
Én úgy gondolom... ahogy én használom az autót, a fogyasztáson kívül, nem lenne különbség. 0-100 -ra ugyanúgy gyorsul az 1.4, mint a CRDi. Autópályán általában 115-120 km/h -val közlekedek és 150-ig nagyon dinamikus az 1.4 is.
Én nem vetlek meg érte. A tükröt egyszer beállítod, ha egyedül vezetsz, egy életre elég lesz. Az ablak meg sosem romlik el így. Ez is egy vélemény, nincs ezzel semmi gond. A lényeg a biztonság, 6 légzsák, 5 csillagos törésteszt, ABS minden cee'd-hez jár! üdv
Senki nem vet meg senkit. Itt nem arról volt szó, hogy nem tudom kézzel működtetni (bár ilyen alapon klíma sem kell, mert le lehet tekerni az ablakot :o) ). Csak nekem többet ér pár kényelmi funkció évi kb. 5-6 tank gázolajnál.
Nyilván mennék évi 30000 km-t városban, mint pl taxi, akkor szúrnám t....n magam benzinessel. És ezért panaszkodnak a 6.5 l-re, mert 100-al gurulva borítékolni merném a 4.5-5 litert, de unalmas 100 alatt - hányan irtak ilyesmit... - pedig jön a bünti is. Nekem max 6 biztos elég lenne országúton 1.4-nek. A tükröt, ablakot kézzel is működtetni tudom - vessetek + érte.
Papír szerint a benzines 6,1-et eszik... Kár, hogy az én autóm nem tud olvasni, mert mindig 7,5 liter körül fogyaszt. A prospektus szerint, ez a városi fogyasztás. Ugyanebben a rovatban a diesel mellett 5,7 liter szerepel. Én ezután (illetve a CRDi tulajdonosok beszámolói alapján -amiket a http://ceedservice.extra.hu oldalon is olvashattok-) ezt tartom reálisnak. Tehát kb. 2 liter a különbség a két autó fogyasztása között. :x
Ja, még jó hogy sok idő telt el a Cee'd D és Leon PDTDIIIIIIII 140LE teszt között, mert fényévekkel élénkebb, ÁLLAT!. Amúgy minha a lámpánál előttem traktor az a fényezett PDTDIIIIIIIIIIIIII (lassan lejárt lemez). Nos ez egy más gép, kisautó a NORMÁLIS fajtából. 2xx NM - 320-340 NM. Ezért nincs 6. és a 150-nél 3000, nem kell ennél több. (2.0 vagy 1.6-nem azonos.)
Én úgy számolok, átlagban legyen a D 6, a B 8 liter, azonos ár az 1*űségért. (nekem 5.5-6 országút, város 10, benyás nem Kia(még)). Akkor kb 600 ft/100km. 600 k FT 100 e km. Ez nekem több mint 10 év.
Drágább a szervíz, és ha becsúszik egy kis prücök az nagyon drága lehet, és az anyag miatt lehet nem lesz garis a javítás.
tényleg! a hülye! pedig anno ennek bedőltem! akkor még le sem esett a kép! csak mióta láttam élőben a kocsit azóta tudom hogy az osztott kárpít nem gyerebe nálam! ezért is várok még mindig a kocsira! :DDDD
he? nála nincs is kép! vagy most melyik népítéletről van szó? jó nem aztmondom én is tudnék most kb 30 perc alatt egy kamut gyártani! ez benne van a pakkliban, de alapból én nem ebből indulok ki! de ezt a képes dolgot nem értem :DDD
Ezt már korábban is leírtam, de a "kamu" népitéletekkel kapcsolatban ajánlom figyelmedbe ezt: A b...arcú még arra sem vette a fáradságot, hogy egyforma képeket linkeljen be!!
Benzin vs. Diesel. 100 km-enkénti 1,5-2 literes fogyasztáskülönbséggel számolva még átlagos használat esetén (mondjuk 1000 km/hó) is nagyjából 4-6000 Ft-tal olcsóbb az üzemanyagköltsége a CRDi-nek - 100.000 km felett pedig máris megéri. Persze konstrukciója válogatja, de ha adott esetben vkinek éppen ennyivel nagyobb összegre jön ki a havi törlesztője egy azonos felszereltségű, de drágább CRDi miatt, már akkor is egálban van és egy nyomatékosabb motort kapott.
LX vs. EX. Ízlések és pofonok, én nem vennék LX Plus-t, persze a pénz nagy úr..:) Minimum EX limited, bár az igazi jóság valóban az EX-nél kezdődik. Attól is függ, hogy miből ül át az ember. Ha vki már hozzászokott az olyan praktikus dolgokhoz, amiket Greghozta felsorolt..:)
Viszont tényleg nem szabad elrugaszkodni a valóságtól és a lehetőségeinket alaposan mérlegelni kell vásárláskor, még akkor is, ha gondolom nehéz reális maradni mondjuk egy CRDi EX tesztvezetést követően... ;)
Az Otto és Diesel urak jókat nevetgélnek a vitákon-:))) A 80-as évek vége, a 90-es elején az ADAC lapot is tele voltak mindenféle táblazattal, értékgörbével, mikor kinek és miért is éri meg valakinek a benzines vagy a dízel. Azokból az időkből maradt egy berögződés is miszerint olcsóbb a dízel. Persze azóta olyan szempontok is számításba jöttek, amelyekről akkor még nem is álmodtunk. Manapság az autózás örömeit felváltják annak ürömei-:) és igazán jól jön egy ilyen fórum, ahol jól kifújhatjuk magunkat, anélkül, hogy tükörbe kelle nézzünk-:)
Részemről lezárom a vitát. Nekem eddig is többet értek a kényelmi felszereltségek (OFF Citroen Xsara 1.4 SX Xtra), mint a 2 literrel kisebb fogyasztás. Én, személy szerint nem cserélném el egy LX+ CRDi-re. Max egy EX Lim-re. :)
Nnnna, ez az a felszereltség, ami (esetleg ESP kivétel) abszolut nem érdekel és egy fityinget sem adnak érte használtan, persze sima klíma legyen azért. A dízel mindíg többet fog érni. Mondjuk nem nekem a 8-10k km/évhez. Részecskeszűrőtől függetlenül (egyenlőre). Tényleg nem lehet összevetni a motort a felszereltséggel. (azért itt többségében vannak a dízelek, vajh hol mennek annyi rengeteg km-t.) Amúgy nem lenne szabad ma már részecskeszűrő nélkül árulni a d-t.
Azon persze lehet mélázni, mekkora a havi költségnövekedés 120 hó hitel esetén, aztán meg tépelődni...senki nem hiheti hogy jól jár meg érdemes az a 120 hó. Az a baj, aki erre rákényszerül/benevez, nem látja át hogy nem a hitel a sok, hanem a jövedelemhez drága az autó-mindegyik. Véleményem szerint a fiatal használt és az új közötti diferencia, kb 40 % max és max 4 év érdemes hitellel. De ez 1 teljesen más téma.
Akkor számoljuk le a 100ezres alufelnimet... nekem még 500ezret sem ért volna meg egy azonos felszereltségű diesel autó. De mondtam... ízlések és pofonok.
Jah, még annyit: el nem tudom képzelni, hogy nekem az alufelni legyen fontosabb. Még a 15-ös sem, nem hogy 16-os. De hát szép. Azon kívül.... nincs érv.
Majd ha a nézők fizetik, .. gumikkal, üzemanyaggal, futómű alkatrészekkel együtt, talán akkor.
ennyire azért nem vagyok paranoiás, szal nem gondolom hogy kamu, csak érdekelne bővebben hogy miért nyüszög neki, miért kopog stb stb! továbbá ha tényleg győrben ilyen a szervíz akkor miért nem szól a KIA-nak! vagy keres másik szervízt! egyébként én voltam győrben a szalonban egy magas segítőkész srác volt. teljesen korrektnek tűnt ( bár mondom a szervíz az más ott lehet szakbarbárok vannak :-) )
egyébként meg lehet hogy ő tényleg kifogta! előferdül az ilyen! de ilyen vélemény akármelyik kocsi alatt van! múltkor épp az A3-as ájudit néztem, mert az kedvencem, oszt ott is volt aki beírt szépeket.
Nem akarok senkit megbántani (főleg, ha ez valós ítélet), de nekem sokszor az jut eszembe, hogy ezek csak kamu beírások. Összeollózza valaki az összes felllelhető hibát, és ír egy lehúzó ítéletet. :x
ez ki volt? érdekelne hogy ezt mégis hogy sikerült összehozni? tényleg kifogott egy szart amit péntek délután raktak össze vagy széthajtotta 5000 km alatt, mert olyan is van :)
Nekem is 1.4 -es van, és igen nyomatékosnak érzem a motort, igaz amikor 3-asban, 4-esben odalépek akkor fogyaszt is.. De nekem nem gond, mert általában országúton használom, és az átlagfogyasztásom meglepően jó, 6.5l
Ezek után az lenne a kérdésem, hogy: Dezent V felni, vagy Enzo H felni mindkettő 22.3e -be kerül..
Deréktámasz az LX+-ban is van. De megint azt tudom mondani: Motrot felszereltséggel nem lehet összehasonlítani. Te ESP-vel nem fogsz 5 literes fogyasztást elérni, én meg 5 literes fogyasztással nem fogok menetstabilizálni. Nekem (és sokaknak) a felsorolt extrakülönbségek nem értek sem + 500 ezret, sem egy 137 Nm nyomatékú (amúgy minden bizonnyal kiváló) benzines kompromisszumot. Biztos azért árulnak ennyiféle motrot annyiféle felszereltséggel, hogy mindenki megtalálja a maga elképzelését, a maga képzelte realitással. Mindenkinek a saját érvei a logikusak, ezért választotta azt amit vett. üdv
"De, ha a mostani értékeket nézed... 1.4 EX kb. azonos áron van, mint egy 1.6 CRDi LX+"
Ha a mostanit nézem akkor igaz. De ha akkor amikorra meg kéne térúlnie szerintetek a dieselnek megnézem ,hogy ki fog súlyos tízezreket fizetni a vízlepergetős oldalüvegért, fűtött szélvédő csíkért és a többi hasznos extráért.
Szia! Ez így nem megy szerintem, hisz ez esetben a motorkülönbséget hasonlítjuk a felszereltség különbséghez, ez így lehetetlen, nincs közös dimenzió, fizikai nyelven szólva. Szerintem érdemesebb a más gyártók hasonló felszereltségű, motorizációjú autóival összehasonlítani a verdákat, nem elfelejtve a garanciális feltételeket.
Hasoló felszereltségű Cee'd-ek esetén egy apróság: 1,4 benzin: 137 Nm 1,6 CRDI : 255 Nm
A casco és a kötelezőbiztosítás díja is jelentősen befolyásolja a költségeket. Társaságonként sok 10.000 forintos különbségek lehetnek. Minden megtakarított forint kárba veszhet (üzemanyagon, szervizen, stb.), ha valaki sokat fizet biztosításra.
"Ezt nem értem , miért kellene megtérülnie.Hisz használtan is tübbet fog érni a diesel."
Ha részecskeszűrős dízel, akkor talán igen....De annak már a karbantartási költségei és vételára is jóval nagyobb. Ki van ez számítva-:) ....! nem menekül senki, sem dízeles sem benzines tulaj, a gyártók által betervezett bíztos jövedelemtől.
Ha Te az 1.4-re 7,5-öt mondasz én meg a dieselre 5-öt ami szerintem meg a reális ,
rögtön más jön ki.
(7,5*300)-(5*315)=675Ft.
"Ha ezt 600ezer forintra vetítem le, akkor az 166 666,7 kilométer alatt térül meg."
Ezt nem értem , miért kellene megtérülnie.Hisz használtan is tübbet fog érni a diesel.
"A kötelező!!! szerviz, szinte azonos összeg mindkét autónál, mert a benzinesnek 15, a dieselnek 20ezres a szervizintervalluma. Viszont a diesel szervizköltsége jóval drágább."
Kutyaetetés előtt gyorsan körbecsípkedtem a gumit, több mint a fele benne maradt, ezért nem tudott a levegő kipréselődni, de így már tényleg könnyen csukódik.
Ez nem az én találmányom volt, és furcsállom, hogy neked az ajtóid ilyenek. Nekem 10csentiről egy enyhe lökésre simán záródnak.
Egy tipp... Húzd meg a kilincset, és finom mozdulatokkal próbáld ki-be csukogatni az ajtót. Így -elvileg- érezni fogod, ha megszorul valahol a zár, és emiatt akad. (vagy nézd meg a zárszerkezetet, nincs-e rajta kopás (surlódás) nyoma).
A napokban remélem komolyabban tanulmányozhatom a jelenséget és miután teljesen pontosan feltérképezzük a teljes kialakítást, remélem találunk megoldást.
Szerintetek az OMW bixxol premium 5w-40 olaj van ugyanolyan jó, mint a Castrol edge turbo diesel 5w-40(pdtdi) vagy turbo diesel 0w-30? A castrol olajak közül melyik javasolt a diesel ceedbe?
Az utastér fűtését egy hőkicsrélő(mint egy radiátor) szolgálja ki. Abba keletkezett egy nagyobb légysák. Azért csobog a víz benne, beke. Ez egyébként VW passat,golf hiba is. Idővel talán kisurran a levegő és a kiegyenlítőbe kerül, ahol lenne a helye-:) De ha nagyon zavar, akkor egy ügyes szerelő ki tudja csalogatni a turpis buborékot. Jocó
Paranoiás, csobogásos tüneteimet ma egy autószerelő is meghallotta végre.
Hiba nem analizálható, állítólag ilyen a konstrukció. A víz kering a radiátorban és annak a hangját hallom.
Gyógymód nincs, vele kell élni.
Aki még nem unja a csobogásos történetemet, az legyen szíves halgassa meg csendes helyen szabadtéren, hogy alapjáraton üzemmeleg motornál hallatszódik-e csobogó, áramló hang a középkonzol, kesztyűtaró találkozásához odahajolva.
Már sok SW tulajdonos panaszkodott, a csomagtér nehéz záródására. Sokszor csak rásegítés kellett, a rendes csukódáshoz.
Tegnap, a találkozón megszületett a MEGOLDÁS!!!
A csomagtér körüli gumikéder szellőzőnyílásaiból nincsenek kiszedve a gumidarabok. Ha rászánsz néhány percet a gumidugók kicsipkedésére, a probléma megszűnik.
1. A ceedservice oldalra feltettem a talin készült 49 képet, a jobb hasáb alatt találjátok a pages alatt, tali cimszó. Ha valaki szeretné közkincsé tenni a képeit, küldje a ceedservice@extra.hu -ra és ahogy időm engedi, teszem fel! http://ceedservice.extra.hu/?page_id=141
2. Az auto motor 6. számában ( ami most szerdán jelenik meg ) benne leszünk ( a ceedservice oldal és a fórum is ) a leveleknél. Kis marketing... Remélem más tulajok is ide találnak így több hasznos információt tudunk megosztani egymással!
pár napja rendeltük meg a kocsit (cee'd sw 1.6 EX benzin), most várunk, ami elég nehéz :D körülnéztem a neten, hátha van valami jó owner vagy fan club, de amiket találtam eléggé tetszhalottak, legalábbis nagyon kicsi a forgalmuk. Tudtok valami jó közösségi oldalt (ezen kívül)? Ez is tuti, csak ezzel a fórummal az a gondom, hogy nincs témákra bontva, egy nagy topik van, és így nehéz követni azt, ami az embert érdekelné.
A napokban szeretnék venni 16" alufelnit, de nem tudom mire érdemes figyelni. Mit ajánlotok? Hülye kérdés, de honnan tudhatom, hogy nem használtat akarnak rám sózni?
És tényleg :) Szóval vele sikerült egy rajtot nyomnom. Szerintem az 1.4 megállta a helyét. :) Persze lehet, ő hármasban indult LOL ... de tény, hogy nem tudott jelentősebb előnyre szert tenni.
Ha érdekel titeket, mit tud az 1.4, kérdezzétek meg (sajna nem tudom a nevedet (bocsi)... xR spoileres fekete SW) topiktársunkat, akivel (hazafele a találkozóról) az Egér út végén volt lehetőségünk megnézni a két autó teljesítmény különbségét.
Én is kaptam belőle, de olyat csinált a pasztám (amivel átkentem), hogy ilyet még nem láttam. Szó szerint lefolyt róla a víz, és száraz volt a kocsi. (Sonax Extreme 1 Wax)
A hét végén az 1,4 EX benzinesemmel közel 1. 000 km-t tettem meg, Szolnok-Marosvásárhely útvonalon.
Nagyrészt országút, falvakon, és vagy 10 kisebb-nagyobb városon keresztül vezet az út, hegyeken - völgyeken át.
2 személlyel, csomaggal, visszafele 5,7-5,9 liter/100 km volt a tankolásnál mért, valós fogyasztás.
Nem kíméltem a kocsit, ahol lehetett, és nem tartottam a radaroktól, ott nyomtam neki becsületesen. Szerencsére nem volt nagy forgalom, nem voltak dugók, nem kellett araszolgatni, mint menet.
Anélkül, hogy versenyláz égett volna bennem, jó érzés volt, amikor a feleki hegyen felfele, elhúztam 3.-ban egy VW Passat TDI mellett (igaz, 5 felnőtt ült benne).
Nem rossz a benzines 1,4-es, csak kell érezni, hogy mikor kell visszakapcsolni, nagy gázt adni, no meg URALNI a neki lóduló kocsit!
Nem írok, mert 11.4 másodperc 4 különböző ország honlapja szerint. Tovább nem néztem. Csak a tiéd lett elírva. Vagy esetleg a nitrós változatét olvastad.
Teljesen felesleges vitatkozni a diesel/benzines gyorsuláson,/rugalmasságon.
Egy 1.6 benzines picit jobban gyorsul álló helyzetből 100 ra mint egy 1.6 CRDI. Rugalmasságban viszont messze elmarad a benzines, bármilyen sebességfokozatban.
az ördög ügyvédjeként belepofáznék: szép ez a táblázat, de nem vagyok benne biztos h a benyás sokkal rosszabbat produkálna, ha nem fix5ben kellene a 80-120at futnia.
Nem érdemes ezen sokat vitázni. Lehet,hogy álló helyből jobban ugrik a benzines, de én úgy gondolom,hogy 100-as tempónál csak a dízel farát fogod látni. Egyébként az a lényeg,hogy mindannyian szeretjük a Ceedet!!!!!
Ki gyorsul 0-100-ra? Majd kerítek adatokat 40-80-ra, 60-100-ra, meg 80-120-ra. Meg ha sikerül, akkor 138-154-re is, hogy legyen egy hétköznapi szituációs adat is.
Kérnék hozzá: éppen aktuális tömeget, guminyomást, szembe illetve hátszélerősséget,terep lejtését és anyagát, üzemanyag tisztaságát, kuplungolásra csúsztatási időt, váltás sebességét, bekapcsolt elektromos fogyasztók áramfelvételét, gázpedál nyomásának a merészségi %-át, adrenalintszint, olaj viszkozitás mértéke, stb. Akkor megadom. A katalogus adatok xart se érnek.
Egyik példa sem jó. Ha valakinek van autója, akkor talán tapasztalata is van. Hétköznapibb gyorsulásoknál (rugalmasság) igenis jobb. A Cee'deket alapulvéve, nem pedig egy M5-el vagy RS6-al.
Ez tetszik... én számoltam 6, és 7,5 literrel... (ami szerintem reális) Te az elején még 5,5 és 7,5 literrel... de a végére ez már 5 és 8 literre változott. :)
Vitathatatlan, hogy a diesel jobban megy... viszont nekem többet ér a 4 elektromos ablak, tükör, ESP, műszerfal fényerő állító, hátsó könyöklő, digit klíma, 205ös gumik, elektrokróm belső tükör, USB, Aux ... a dieselnél. :)
De mindenki más. Én sem bántam meg, hogy ezt választottam, pedig már 10ezer kilométert raktam bele.
Nem hinném, hogy a turbót 170 után fel kéna újítani. Ekkor még csak félúton van ehez az eseményhez. Egy nagyon fontos dolgot nem említesz az összehasonlításnál, amit nehéz fotintosítani: a diesel sokkal élvezetesebb, rugalmasabb, dinamikusabb vezetést tesz lehetővé. Az én számításom a következő: Ha 300 ft a benzin és 7,5 a fogyasztás, akkor 5,5-ös gázolajfogyasztás esetén 410 ft gázolaj árnál egyenlőek(!) a kiadások, cserében egy sokkal jobb érzetű motor a jutalom. Az alap diesel-jobban felszerelt benzines szerintem sokkal kézenfekvőbb összehasonlítási alap. Míg a fogyasztással csak fantáziálunk, hisz azt nézhetjük úgy is, hogy a benzin 8, a diesel meg 5-öt eszik stb, már egész más a matek. Én inkább LX+ dieselt választottam, nem bántam meg 340 km után 5,0 az átlagfogyi. De ez parttalan vita benzin-diesel, autómata-kéziváltó, stb... nincs igazság, mindenkinek lehet igaza.
Hát, akkor levezetem a számításomat, mert ezek szerint én nem tudok számolni.
Átlagfogyasztás: Benzin 7,5 liter ... Diesel 6 liter /100km Üzemanyag ár: Benzin 300Ft ... Gázolaj 315Ft Így 100km-en a diesel 360 forinttal gazdaságosabb. Ha ezt 600ezer forintra vetítem le, akkor az 166 666,7 kilométer alatt térül meg.
A kötelező!!! szerviz, szinte azonos összeg mindkét autónál, mert a benzinesnek 15, a dieselnek 20ezres a szervizintervalluma. Viszont a diesel szervizköltsége jóval drágább.
A holnapi talira elvileg 20-an leszünk. Ha valaki mégis meggondolja magát és annak ellenére, hogy nem iratkozott a listára, mégis eljönne, az tegye azt. Mindenkit szretettel várunk! A legapróbakktól a legnagyobbakig!
Igen ezen goldolkoztam én is vásárlás előtt... Ha feltételezzük egyikbe sem romlik el semmi!!A dizel kicsit érzékenyebb a melegítés-hűtés,gázolaj minősége .. akkor: A benzinesbe gyertyát kell cserélni!??(erre már nem emlékszem pontosan mikor) a diesel-be gázolajszűrőt... a benzinesnél olcsobb a szerviz,de kicsit sürübben kell (15eKm vs 20eKm) Nehéz kérdés!!
Ezért nem vennék használtan dízel autót, mivel ezek egy neves használtautó kereskedőnél rögtön átlényegülnek, megkímélt, újszerű, 40 ezret futott autókká. :))
Úgy fogalmaztam, hogy az Összköltségek-:) Ebbe persze vételár, olajcsere, az esetleges javítások(például mindegyiknél 1-1 injektor csere),vezérmű csere...és sok egyéb is benne van. Ha a külömséget csak a fogyasztásra próbáljuk leegyszerűsíteni, akkor "nyerő" a dízel. (100km alatt jóval 1000Ft alatt van a fogyasztásból adódó kűlömbség) Ha viszont nagyon pontosan összeírunk MINDEN költséget, akkor teljesen másak az eredmények. Jocó
Szerintem két azonos felszereltségű 1.4 és CRDi között (esetemben EX) még hatalmas különbség lesz 100ezer forint környékén. Újonan a két autó között 600ezer forint a különbség. Ha 2,5 liter fogyasztáskülönbséggel számolok, akkor ~166 667 kilométer alatt lesz egál. És akkor csak a fogyasztásban lévő különbségeket számoltam. A szervizeket és üzemanyagár változást nem. (ez az arány rosszabb lenne)
Szóval nekem jobban megérte egy jól felszerelt benzines, mint egy alap diesel.
"Borítékolni merem, hogy 100ezer km. után a benzines és a dízel összköltsége esetleg egyenlő lesz, de ha valamelyes eltérés lesz is, az a benzines javára lesz írható-:)"
Erre azért ne fogadj...
Nagy cégnél dolgozom. Van autófinanszírozással foglalkozó részlegünk is. A kulcsos autókat 120.000km-nél cseréljük (úgy 1,5 év alatt elérjük)
Ma már nem kaphatunk benzines autót! Csak dízelt engedélyeznek!
Hidd el, pontosan kiszámolt költségvetés alapján döntenek így.
"Persze a mai üzemanyagárak nem kedveznek a dízeleknek"
Már sokadszor hallom ezt az érvet. Miért nem? Minél drágább az üzemanyag, annál inkább megéri a dízel. Az, hogy 15 Ft-al drágább, eltörpül a fogyasztás eltéréshez képest.
Én pesten használom. Itt kb. 3l-el kevesebbet fogyaszt a benzinesekhez képest. (Ha nem nyomod 5,5 vs. 8,5 ha tolod neki 7 vs. 10) Persze lehet ezzel vitatkozni és esetleg csak 2,5l az eltérés 100km-enként
Ez kb. 800-900Ft eltérés 100km-re (a mai 315 vs. 300Ft-os üzemanyag áraknál) !
Az 5% ártöbletet bőven lefedi a 40%-os fogyasztástöbblet.
Ez növekvő üzemanyag áraknál fokozottan igaz.
Ha felére esnének az üzemanyag árak, az borzasztó lenne mert akkor tényleg feleslegesen vettem dízelt 450000Ft-al drágábban... :-)
Bár ekkor a komfortos nyomatékkal és a tempomatommal vigasztalnám magam.
Borítékolni merem, hogy 100ezer km. után a benzines és a dízel összköltsége esetleg egyenlő lesz, de ha valamelyes eltérés lesz is, az a benzines javára lesz írható-:) Jocó
A kapott információkból azt szűröm le , hogy a benzines sem rossz választás, de a dízel sokkal jobb.
Persze a mai üzemanyagárak nem kedveznek a dízeleknek, de már akkor is megéri, ha anyagilag végül az ember ugyanott van csak egy sokkal élvezhetőbb autóval tette meg azt a 100 ezer km-ert
A rükverc az "nyúlós", míg a maradék öt sportosan bepattanós. Én tudok gyorsan is váltani vele, ha kell. Azonban a rükverc csak nyúlik, és egyszer bekerül. Érezni nem lehet, csak megtanulni, hogy meddig kell nyomni. Én már megtanultam, de a többi öthöz képest azért gyenge.
" 1.6CRDi: magasabb ár, kevés fogyaszt jól megy, de a turbo élettertama számomra kérdéses (lehet hogy mire hozzám kerül akkor romlik el)"
Nem hinném hogy max 1-2 éves autónál (kb 50.000km) turbó gondok lennének, sőt az elkövetkező jó néhány évben sem fog baja lenni. Persze mondhatod, nem lehet tudni hogy hasznáták. De nem hiszem hogy lenne olyan magánszemély,(nem céges autóra gondolok) aki padlón használja,aztán meg slussz... (senki sem a maga ellensége)
Igaz magasabb ár,ez tény, de joval kevesebbet eszik ami a lelkednek biztos jot tesz! Én nem megyek sokat évente, de a Diesel a nyerő! (ha teheted)
Ha csak a sima fogyasztást vesszük figyelembe, akkor nem olyan nagy a diesel előnye a felárat figyelembe véve. Forszírozott tempo esetén viszont alig nő a fogyasztás. Nem tudom, hogy használtan hogyan alakulnak az ár viszonyok. Dinamikában verhetetlen a diesel, bármilyen sebességről elrugaszkodva.
1.6 benzin, 1.4 benzin. Elárulom, hogy az 1.6 benzines is majdnem annyit pörög, mint az 1.4-es, mivel a váltóáttételezésében kb. 1% különbség van. Egyébként én úgy néztem, nem számít különösen magasnak a fordulatszám. A céges 1.4-es seat Cordoba is 4000-et forog autópályatempóban. Tudtommal a renaultok is elég pörgősek lettek mostanában. Ha az 1.4-es fordot nézem, ami 80lovat ad le 5700-as fordulatszámon, és 164 a vége, akkor egy nagyondurva számítással 5700/164*130=4500 körül pörög 130-nál. A ceed ezzel szemben 6200/187*130=4300 Persze ez a számítás kicsit sántít, mert a ceed nem pörög 4300-at autópályatempónál, de összehasonlítási alapnak megteszi.
"lehet hogy mire hozzám kerül akkor romlik el" Mondhatjuk úgy is, hogy ezzel ne foglalkozz. Mivel a KIA-nál a hét év garancia akkor is megmarad, ha új tulajhoz kerül a járgány. Viszont ehhez az kell, hogy végig rendesen szervizelt autó legyen. Persze érdemes letisztázni, mely alkatrészekre terjed ki a 7 év teljeskörű garancia.
10ezer kilométer után, az 1.4-ről tudok nyilatkozni. Átlag fogyasztás ~7.5 liter, de az elején (nagy hidegben, belvárosi dugóban) egyszer felkúszott 8.5 literre. Egyébként átlag 50-50% a város és az autópálya. Pályán 120km/h -val használva 7liter körül mozog a fogyasztás. Egyébként 150-ig meglepően jól megy. Simán belekezdhetsz egy előzésbe, és a nagyobb emelkedő sem jelent neki gondot.
Én is felfigyeltem a Kia Ceed-re mint titkos favoritra, csak én használtban gondolkodom (jó autó/nem olyan kedvező megitélés(kia)=kedvező ár).
Csak azt nem tudom eldönteni, hogy 1.6CRDi vagy a benzines lesz majd a jobb választás.
1.6CRDi: magasabb ár, kevés fogyaszt jól megy, de a turbo élettertama számomra kérdéses (lehet hogy mire hozzám kerül akkor romlik el)
1.4 benzin: kedvezőbb ár, de a fogyasztásától félek, mert hallani róla azt hogy autópálya tempónál már nagyon kell pörgetni és akkor már nyeli a benzint, de viszont nem turbós motor így talán nehezebb agyonütni.
1.6 benzin talán ez lehet a legjobb választás, de ekkora benzinesben nem gondolkodtam, mert alapvetően takarékos autót szeretnék, de várhatóan a dízeltől kedvezőbb ára lehet és talán a fogyasztása sem haladja meg az 1.4-ét élettartamban szintén jóra számítok.
A kérésem az, hogy akinek a fent említett motorokkal szerelt autója van és ment már velük eleget ahhoz hogy legyen tapasztalata a fogyasztásról akkor ossza meg velem ezeket.
Ja a hatodik jó lenne. Nem, egyenlőre nem vettem izzót, várom, hogy megleszek e elégedve vele. Az ötödik ajtó is szépen záródik gond nélkül és közben hallom, mintha valami szelepet nyitna meg a levegő hátul, ahol ki tud jutni.
Vezettem már pár autót életem során, de a Cee'd váltója messze jobb mindegyiknél (Lada :o), Hyundai Atos, Accent I és II, Elantra, Suzuki Swift II, Citroen Xsara II, Ford Focus, Opel Combo...) Nekem a rükverzel sincs bajom... gyűrű fel és egyes :)
Ha egy kicsit túloztam volna azzal, hogy a váltó világszínvonal, úgy te nem kevésbé ezzel: "A rükverc egy katasztrófa!!!" :) A rükverc nekem amúgy is szokatlan a helye miatt, talán valóban kevéssé szerethető e miatt is. De a többi öt sebesség nagyon patent, precíz és hát 95 %-ban ezeket használom. :) üdv
Az első 270 km megtétele után a fogyimérő 5 litert mutat kereken, pedig voltam az Üllői úti homasitában is vidékről, szóval vegyesen.
Szia! Én is rakattam be xR hűtőrácsot, a nettó (!) ára volt 33 900 ft. A KIA Frédibéni weboldalán valóban ki van rakva 24 000 ft-ért, de a telefonba azt mondják, sajnos az téves...
Minimális felárért kaphatsz 5W-30-ast is tőlük. Az OMV azért egy nagy olajtársaság. Én bízok a minőségében. A nagyokosok szerint a viszkozitás jobban számít, mint a márka.
Nem vagyok szhelyi attól még 17km a határ felé .Örülök hogy van még egy vas-megyei,szerintem többen nem is lehetünk,én itt a környéken 1db SW láttam azt is a benzinkutnál.
Sziasztok! Én ma lettem 1,6 CRDI tulaj. A gép nagyon állat. Roppant érdekes, hogy az előző, benzines autóimhoz képest, hogy megy a verda. Ötödikben húz olyan vehemensen, mint a benzines harmadikban. Esett az eső, az ablaktörlő nem hagyott semmiféle nyomot, pedig vártam :) A kormány burkolat valóban hallatja magát, elviselhető. A zene meglepően jó. A rádió jelvétele kritikusan gyenge, ez a leggyengébb pont, nemtudom mit kéne tenni vele? A váltó világszínvonal. Az összkép kiváló. Rengeteg jellegtelen, lelketlen autó van, de ezzel nincs ilyen probléma.
A R6 nem versenymotor több olaj is van benne,nálunk (KTM) a versenymotorokba 10-15 üzemóra az olajcsere,mert 0,8-1,3L olaj van csak a blokkban,az utcai 1000ccm modelleknél 7500KM! A régi Lc4 640 motorokkal,aki 2500km cserélte annak 75 000Km -t is elment ,aki 5000km enként annak csak 40eKM-t!!! Nem kis különbség :)
"A motorkerékpárokba azért is kell sürübben olajat cserélni mert azokba 0,6-3,2L olaj van!!! "
Meg tíz, esetleg 15 ezres fordulatszám. Az se mindegy. Mondjuk a motorokban nincs turbó, mint a crdi-ben. Bár nem tudom, hogy számolják ki, a yamahánál azt hiszem 10ezres a szervízintervallum, és azért egy 16ezret forgó R6-os olajcseréje 10ezreneként szerintem nem számít sűrűbbnek, mint egy 1.4-es Ceed 15ezrenként. Mondjuk egy kamion motorja meg gondolom 1500, max 2000-et forog, persze, hogy nem használódik az 80 liter olaj.
Van egy fuvarozó cég akiknek olajat szoktam eladni,egyszer megkérdeztem a tulajdonost,h meddig elég 1 hordó (60Liter):1 olajcserére volt a válasza!!! A fordulatszám kisebb ugyan,de a literteljesítmény és felületi nyomás ...:))
Sziasztok! A Szervíz csak a jobb oldali lengéscsillapítómat akarja lecserélni.Én úgy tudtam,hogy azt párban szokták.Van valakinek tapasztalata ebben a témában?
Megtapasztaltam amit eddig nem:( Tankoltam aztán irány a bnv (motorkiállítás) reggel csúcsforgalom... 16km/h átlaggal!!! végig 1-2 ritkán 3! átlag 7,6L :((( (1,6 CRDI) és ez már a 2. nap volt ami így megy, oda-vissza:(( kiváncsi lennék az elözö benzinesem mennyit fogyasztott volna?
Egy kamionba 60-80L !!!! olaj van!!! Az azért kicsit több idő alatt használodik el mint 4-5 L. A motorkerékpárokba azért is kell sürübben olajat cserélni mert azokba 0,6-3,2L olaj van!!! :)))
Röviden: mi nov. 24.-én rendeltük meg a kocsit, gyártásból mivel készleten nem volt az országban. Akkor 1,6 benzinest rendeltünk. A kereskedő bíztatott, 1-1,5 hónap alatt megjön. Sokáig semmi csak a várakozás, majd febr. elején kiderült, a rendelésünk elakadt a vezérképviselet asztalán (15 másikkal). A februári gyártásból márc. végére ígértek autót, de ez nekünk már túl hosszú idő lett volna, így elfogadtunk egy ugyanolyan de 1,4-t, kompenzálva ECS és tolatóradarral, bónusz GPS és szőnyeg garnitúrával. Maga az átvétel is 3 hétig tartott (szállítás, papírmunka). Hétköznapi használatra megfelelő ezzel a motorral is, de az 1,6CRDi az más világ.
Had gratuláljak én is az új autódhoz,sok-sok balesetmentes kilométert.
miért kellett 108 napig várni?Én is ilyet rendeltem egy hete ,de már meg is érkezett Szhely-re már ,,csak" a papírokat kell intézni.Majd írjál a fogyasztásról,meg a 109LE mennyire érezhető.Hogy sikerült a vétel?Hol vetted meg az autót?
Elvileg kb 1 perc kell a turbo miatt. Ennyi idő alatt akkor is lehül ha előtte a pályán küldted neki (kis töltésű turbó van benne). Akkor is megéri nem azonnal leállítani és hidegen nem hajtani a motort ha nincs benne turbo, ez a kenés miatt fontos.
De hallottam már olyan 'szakértőt' is aki szerint azonnal le lehet állítani 'mert ez már nem olyan turbo'. :))) Hát tegye azt.
Szerintem csak erőltetett menet után kell kímélni az autót. Magyarul, ha pályán meghajtot, de után a városba érkezvén szabályosan vezetsz akkor nem kell várni a leállítással.
1000es olaj csere-ártani nem árt, de tök felesleges- szerintem
Nekem tetszik a cikk. Sok dologra fényt derített a számomra. Viszkozitási táblázatot nem tudsz valahol? 0W-40-es és 5W-40-es olaj érdekelne leginkább dieselhez.
Tegnap du-n, 108 nap után, végre átvehettük az autónkat. Nagyon jól néz ki a Piston Gray szín az ECS sötétített üvegezésével. Hazafelé, az esőben, élveztem a vízlepergető oldalablak áldását is, viszont szegény az első nap után már koszos lett. Minden happy! SW 1,4 ExLimited ECS Piston Gray
Én pontosan így használom, járattam be eddig minden új motort. A kezdetektől kezdve úgy használtam, ahogy egyébként is teszem. Nekem 30 ezer az előírás, most lesz egy éves és 21 ezer van benne. Az első útja a szalonból az Örségbe vezetett rögtön pályán. Nem kapott idő előtti olajat, semmi baja, az olajszint is ugyanott van, mint átvételkor. Az előzőek sem.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy 90%-ban pesten vánszorog szegénykém, így később szerintem fogok cserélni két kötelező szerviz között is. A gépkönyv is előírja ilyen használat mellett, de az anyagilag elég megterhelő, ha szakszervizben csináltatja az ember. Privátban meg 12 ezerből megvan egy olajcsere :)
Annyi plusz lesz, hogy kap légszűrőt (60-nál van előírva), gyertyákat (szintén 60-nál kéne) meg pollenszűrő + klímatisztítás. Ennyit megér.
Én is kb. 10-20 mp-et szoktam hűlni hagyni, de ez attól is függ, hogy milyen szinten hajtottam előtte. Ha mondjuk sokat tekergek parkolóhelyet keresni, akkor szinte azonnal leállítom, mert azalatt a lassú csordogálás alatt bőven kihűl minden, aminek ki kell :). De ha egy gyorsabb tempójú vezetés után rögtön leparkolok, akkor hagyom legalább fél percig, ha nem több ideig.
egyébként a nagyok (BMW, VW, SKODA) is ezt már tudják! a feldélzeti számítógép mondja meg mikor kell menni. plö ha tolod neki mint az állat akkor előbb dobja ki hogy ecsém szervíz! ha meg hétvégi nagypapásan nyomod akkor később! szal ott nem kőbevésett a periódus hanem használattól függő!
Mondjuk az sem mindegy, hogy az a 20ezret varosban araszolva teszed meg, vagy majdnem vegig 5osben orszaguton. Lehet, hogy a motor fordulat szama alapjan kene cserelni
jaja! egyébként is nem kell úgy tenni mintha tojás lenne a gázpedál alatt! a szemét azért nem kell kinyomni, de pörgetni, meg tolni lehet neki! úgy kell bejáratni ahogy később is használod. aztán cserélj olajat 5000. aztán utánna csak a kötelezőkön. aki a kötelezőkön kívül többször cserél az paranoiás. én személyszerint nem akarok folyton olajcserére járni csak ha kötelező! aztán akárki akármit mond.....ha meg a tervezőgárda nem így gondolta volna, és elszámoltak valahol valamit az meg legyen az ő bajuk. und csüsz!
ha egy kocsival bajod lesz az nem azért lesz mert kivártad a kötelező olajcseréket, az amúgy is hulladék, azon az sem segít ha havonta locsolod bele az olajat! jól én még a 15.000 / 20.000 is rövidnek találom!
Az olajban úszkáló fémszemcsékhez meg annyit, hogy ha már annyi úszkál benne, hogy kárt okozzon régen rossz, mert azt a szűrőből mosta vissza.
Azért találták ki az olajszűrőt, hogy felfogja a dzsuvát.
Arra is kíváncsi lennék, hogy mennyi reszelék kerül a motorba azután, hogy 1000 kilóméterig tojáslábakkal vezetsz, majd olajcsere után meghajtod, mert szerinted már jól bejáratódott.
Csak azért, mert egy kamionnak a max fordulata kb. 1800, a literteljesítménye meg nevetséges egy személygépkocsihoz képest. Arról nem is beszélve, hogy simán elmennek 2 millió km-t is generál nélkül. Csak azért kérdeztem látszólag hülyét, mert nem találtam összefüggést egy kamion és egy személygépkocsi olajcsere periódusa és igénybevétele között. Egy kamionnál meg ha jól tudom 60-80.000 ként van olajcsere.
Ezt a 0. olajcserét én is még átgondolom...Egy kérdés: ki meddig vár a motor leállítással ha leparkolt? A gépkönyvben írtak vmi táblázatról de nem találtam :-(
Az autó nagyon szépen suhan, ma meg volt lehetőség kipróbálni az aut. esőérzékelőt és a vízlepergető oldalablakokat, frankó cuccok :-) No meg a féket is, mert egy kolléga elég későn gondolta meg, hogy lekanyarodik, így én kettővel utána a computert bambulva jó időben jó pedálra tapostam :-) Esős vizes út és enyhe lejtő volt, de ég és föld a régi Off Astrához képest...azzal ilyenkor már csatt lett volna.
A rádió viszont továbbra sem tetszik, viszont USB portot nagyon komálom :-)
Szia! A Ceedservice -n regeltem már de a Ceedservice fórum az jó most fogok rá regelni. Valaki akinek van Ceed SW 6hangszoroval, az segitene abban ,hogy hol a 5dik 6todik. mert nekem az ajtókban bene van a 4 db, de szeretnék még 2db-ot be épiteni. Aki szalonba van az esetleg meg nézzi? Elöre is köszi.