ok megnézem.a szüleit anno Debreczy Zsolt hozta Arizonából a Szutorisz Gyula bá'nak,én tőle vettem nagyon régen és most virágzik először.nagyon erős merev világoszöld levelek levelek iszonyú tüsivel a végeken.a fonalakat megnézem holnap.
Hű, nagyon szép! Hol vetted, mikor vetted, mikor ültetted, vannak-e a levélrozetta közepében fonalak? NAGYON erős, merev levelei vannak? Kékeszöld vagy méregzöld (a fotó csalóka lehet)? Kérlek csinálj róla közelebbi képet a tönkjéről, levélvégekről. Több tippem van: elata, bailey, neomexicana
Erre azt mondanám, hogy gloriosa, de nem biztos. Nézd meg, hogy a levél felszíne sima-e vagy érdes. Ha sima, akkor valszínű gloriosa, ha érdes, akkor recurvifolia. Virágzás után mindenképpen egy új hajtást hoz az elszáradt virágzat helyén, de ha csak egyet, az tovább nő egyenesen és később már nem lehet rajta észrevenni, hogy virágzott.
Itt egy elágazott jukka. Több, 4-5 elágazása is volt, a Füvészkertben fényképeztem két éve, azóta nem tudom, mekkorára nőtt és hogy néz ki.
Sziasztok, már egy ideje beleolvastam a topikba, mert én is kedvelem a yukkákat, és idén úgy néz ki virágozni fog az egyik....azt hiszem recurvifolia, de ez nem biztos, sajnos csak ez az egy fajta van a kertben de az több is, mindenesetre ez az egy úgy néz ki virágozni fog végre valahára, kb. olyan 120 cm magas lehet most a virágcsúcsáig kíváncsi leszek maga a virág mekkora lesz....igaz, hogy virágzás után el fog ágazni és úgy nő tövább?
Valószínű, hogy nincsenek gyökerei, a hajtások ezért nem tudnak beindulni. Én letakarnám fóliával, hogy alatta párás maradjon. Pár éve volt egy kis fóliasátram és oda beraktam egy filamentosát, aminek egyáltalán nem volt gyökere, még tönkje sem és szépen begyökeresedett két hét alatt.
Voltam Pesten a Keleti pályaudvarnál megnézni a bejárat melletti jukkákat, de már csak hűlt helyét találtam. Itt is ez a barbarizmus! Nem értem. Az építkezésnek nem állja útját. Mindent kivágnak, elpusztítanak, helyette meg újat telepítenek. Így jártak a kálvin téri pálmák is. Dühös vagyok!
Ma kénytelen voltam kivágni szikével a yukka elágazásánál egy levélrügyet, már kb. 10 cm-es volt a másik két ág mellett, mert ha ez is megnő, akkor nem fogunk elférni a járdán a nagy levélüstököktől. A kivágott hajtást ledugtam földbe, tetejére befőttesüveg, remélem kigyökeresedik, ahogy a benti yukkáknál is már bevált ez a módszer.... Az idén két ágon is hoz majd virágzatot, biztosan gyönyörű lesz. :) Ha utána még jobban elágazik, akkor már egész faformájú lesz később. Már sajnálom, hogy a járda mellé ültettem anno, nem gondoltam, hogy évek múltán akár egy robosztus yukka telep is lehet belőle. :)
A Y. filamentosa nagyon szép amikor virágzik, és rendszetresen, ültetés után elég hamar virágzik. Még az elején a 23. hozzászólásban, tettem fel képet a tavalyi virágzásáról.
Engem nagyon is érdekel a filomentosa,mert van tíz.Örültem volna,hogy amikor azt hittem,hogy törzsesre lehet nevelni,gyakorló yukkások nem jelezték,hogy nono.:) Úgyhogy én a továbbiakban is nagyon szívesen olvasnék a sok szép különleges yukkák mellett a filomentosa gondozásáról,tápozásáról,betegségeiről és gyenge pontjairól!
az a közönséges szöröslevelü, ami elhanyagolt elökertekben parkokban szokot burjánzani, (kb 1 m magas összetett fehér virága van, ha jó formában van) az melyik fajta?
Idén, 7 éve először végre kivirágzott a strictám. Nem is számítottam rá. Jó lenne beporozni, csak nem csináltam még ilyet, és egy időben is kéne virágoznia más fajtákkal.
Nálam már virágzott, 2 éve kezdte a virágzást, 1999 őszén kaptam egy hajtást, amit ki is ültettem akkor, 2000-től hajt nálam, a hüvelykujjnyi hajtásból, mára közel 11/2 méteresre nőtt, képeket találhatsz a télálló kaktuszos fórumon! A virágja kármin vörös színű, nagyon szép, érdekes nálam csak az egyik ág virágzott, két évben egymás után ugyan azon az ágon jelentek meg. Termést is érlelt ami zöld színű, inkább hajtásnak látszik!
Ezen a télen mi viselte meg ennyire a recurvifoliát???Nem is volt olyan hideg!Csak hogy mire számitsak, mint kezdő yukkás.Van még egy yukkám a kertben kis pici tarka levelű kb. szívószál vastagságú a levele és kis szálak vannak a levél szélén.Ezt a telet simán viselte.Alig látszik ki a fűből.A céduláját leszedtem ősszel ezért már nem tudom melyik fajta.Biztos filomentósa tarka változata.Korfuról is hoztam egy fajtát de az cserépben van.Azt nem hagyom kint.Vékony és nagyon merev levelei vannak.Nagyon veszélyesen szúr.Óriás yukka valamelyik fajtája lehet.Úgy loptam le egy magas törzses példányról.Megkeresem majd a nyaralás képeket hátha meg van rajta.