Keresés

Részletes keresés

IWAS Creative Commons License 2010.11.13 0 0 1963

OFF. Sőt VERY OFF. Tilos elolvasni ezt a hsz-t! :-) Igazából csak próbálgatom az új Index Fórum működését. Korábban két komolyabb problémám volt vele: az egyik, hogy ha a hsz. végén maradt egy üres sor, akkor azt írta be, hogy "</SPAN>" (erre később már külön odafigyeltem); a másik pedig az, hogy a francia, spanyol stb. speciális karaktereket tartalmazó szövegeket szétbarkácsolta, úgy hogy az első vagy a második különleges karakter után a szöveg betűmérete megváltozott, ezért pl. az életem top 3 vörösbora között szereplő Baron de Ley 7 Viñ

as Rioja 2001 leírását is (+ számos francia borét). Vagy pl.: "A Médoc AOC-n belül hét alcsoport van: Haut-Médoc, Margaux, Listrac-Médoc, Moulis-en-Médoc, Saint-Julien, Pauillac és Saint-Estèphe." Vagy: Appelation Châteauneuf-du-Pape Contrôlée. Az új rendszerben egyrészt az ideális betűméretet kell megtalálnom (szerintem az 1957. hsz-é – bár valamivel nagyobb az átlagosnál – jónak tűnik, könnyen olvasható kis képernyőn is), másrészt a nagy üres részeket (pl. az 1956-ban, kevésbé az 1957-ben) kellene elkerülnöm (nem én entereztem tele :)).

Előzmény: IWAS (1962)
IWAS Creative Commons License 2010.11.13 0 0 1962

. Vagy pl.: "A Médoc AOC-n belül hét alcsoport van: Haut-Médoc, Margaux, Listrac-Médoc, Moulis-en-Médoc, Saint-Julien, Pauillac és Saint-Estèphe." Vagy: Appelation Châteauneuf-du-Pape Contrôlée. Az új rendszerben egyrészt az ideális betűméretet kell megtalálnom (szerintem az 1957. hsz-é – bár valamivel nagyobb az átlagosnál – jónak tűnik, könnyen olvasható kis képernyőn is), másrészt a nagy üres részeket (pl. az 1956-ban, kevésbé az 1957-ben) kellene elkerülnöm (nem én entereztem tele :)).

OFF. Sőt VERY OFF. Tilos elolvasni ezt a hsz-t! :-) Igazából csak próbálgatom az új Index Fórum működését. Korábban két komolyabb problémám volt vele: az egyik, hogy ha a hsz. végén maradt egy üres sor, akkor azt írta be, hogy "</SPAN>" (erre később már külön odafigyeltem); a másik pedig az, hogy a francia, spanyol stb. speciális karaktereket tartalmazó szövegeket szétbarkácsolta, úgy hogy az első vagy a második különleges karakter után a szöveg betűmérete megváltozott, ezért pl. az életem top 3 vörösbora között szereplő Baron de Ley 7 Viñas Rioja 2001 leírását is (+ számos francia borét)

Törölt nick Creative Commons License 2010.11.13 0 0 1961

"… És neveld lelked kérlelhetetlen igényérzetre. Ez a legfontosabb. A tömegek világa csak mohó, de nem igényes. Te maradj mértéktartó és igényes. A világ egyre jobban hasonlít egyfajta Woolworths-áruházra, ahol egy hatosért megkapni mindent, silány kivitelben, ami az élvező hajlamú tömegek napi vágyait gyorsan, olcsón és krajcáros minőségben kielégítheti. Ennek a tömegkielégülésnek veszélyei már mutatkoznak, az élet és a szellem minden területén. Egy kultúra nemcsak akkor pusztul el, ha Athén és Róma finom terein megjelennek csatabárddal a barbárok, hanem elpusztul akkor is, ha ugyanezek a barbárok megjelennek egy kultúra közterein és igény nélkül nagy keresletet, kínálatot és árucserét bonyolítanak le. Te válogass. Ne finnyásan és orrfintorgatva válogass, hanem szigorúan és könyörtelenül. Nem lehetsz elég igényes erkölcsiekben, szellemiekben. Nem mondhatod elég következetesen: ez nemes, ez talmi, ez érték, ez vacak. Ez a dolgod, ha ember vagy, s meg akarod tartani ezt a rangot."

Márai Sándor

Előzmény: Törölt nick (1953)
Hepci Creative Commons License 2010.11.13 0 0 1960
lalá Creative Commons License 2010.11.13 0 0 1959

-Na, azé'!(hihi)

Előzmény: IWAS (1957)
IWAS Creative Commons License 2010.11.12 0 0 1958

Előzmény: IWAS (1957)
IWAS Creative Commons License 2010.11.12 0 0 1957

Muri-Gries Südtiroler Lagrein 2008 (Alto Adige). Alk. 13%, ára 3 eFt (€-ról átszámítva). Nem kell pontoznom, mert a Robi :) már megtette: 89p – bár szerintem mostanra már van 90 is (igen, eléri a bűvös 90-et). A lagrein egy Olaszország északi részén őshonos szőlőfajta, a Trentino - Alto Adige/Südtirol régióban, Bolzanotól északra, közel az osztrák határhoz. A marzeminoval együtt a teroldego leszármazottja, és rokona a syrah-nak, a PN-nak és a durezának. (DNS-vizsgálatok szerint a syrah a legközelebbi rokon a három közül.) Korábban durván tanninos borok készültek belőle (féltem ezért a brutális tanninoktól, de ennek a bornak meglepően jó cserei vannak), az utóbbi időben azonban a borkészítési technológiát megváltoztatták (rövidebb lett a maceráció, esetenként tanninkivonást alkalmaznak a fermentáció előtt, ill. hosszú időn át hordóban érlelik), hogy kellemesebbek legyenek a borok. Ausztráliában is foglalkoznak újabban a fajtával (egyelőre kísérleti szinten, kevesebb, mint 50 hektáron), illetve Kaliforniában is. GV a WLTV #479-es epizódjában nagyon lelkesen értékel 3 lagreint az Alto Adige régióból (érdekes, hogy a rózsát az illatban az epizód megtekintése előtt éreztem, tehát ugyanarra az illatjegyre asszociáltunk egymástól függetlenül). Jó minőségű parafadugó. Sötét meggyvörös szín bíbor reflexekkel. Intenzív illat: feketeszeder, rózsa, érett áfonya. Ízében is feketebogyósok (de nem mű-feketeribizli!), kiegészítve aszalt meggyel és étcsokoládéval. Jó közepes test élénk, kitűnő minőségű savakkal és bársonyos tanninokkal. Viszonylag hosszú, selymes lecsengése nem hiperkomplex, de nagyon finom (feketére érett cseresznye és egy pici vanília). IWAS-score 4/5-5/5.

IWAS Creative Commons License 2010.11.12 0 0 1956

Muri-Gries Südtiroler Lagrein 2008 (Alto Adige). Alk. 13%, ára 3 eFt (€-ról átszámítva). Nem kell pontoznom, mert a Robi :) már megtette: 89p – bár szerintem mostanra már van 90 is (igen, eléri a bűvös 90-et). A lagrein egy Olaszország északi részén őshonos szőlőfajta, a Trentino - Alto Adige/Südtirol régióban, Bolzanotól északra, közel az osztrák határhoz. A marzeminoval együtt a teroldego leszármazottja, és rokona a syrah-nak, a PN-nak és a durezának. (DNS-vizsgálatok szerint a syrah a legközelebbi rokon a három közül.) Korábban durván tanninos borok készültek belőle (féltem ezért a brutális tanninoktól, de ennek a bornak meglepően jó cserei vannak), az utóbbi időben azonban a borkészítési technológiát megváltoztatták (rövidebb lett a maceráció, esetenként tanninkivonást alkalmaznak a fermentáció előtt, ill. hosszú időn át hordóban érlelik), hogy kellemesebbek legyenek a borok. Ausztráliában is foglalkoznak újabban a fajtával (egyelőre kísérleti szinten, kevesebb, mint 50 hektáron), illetve Kaliforniában is. GV a WLTV #479-es epizódjában nagyon lelkesen értékel 3 lagreint az Alto Adige régióból (érdekes, hogy a rózsát az illatban az epizód megtekintése előtt éreztem, tehát ugyanarra az illatjegyre asszociáltunk egymástól függetlenül). Jó minőségű parafadugó. Sötét meggyvörös szín bíbor reflexekkel. Intenzív illat: feketeszeder, rózsa, érett áfonya. Ízében is feketebogyósok (de nem mű-feketeribizli!), kiegészítve aszalt meggyel és étcsokoládéval. Jó közepes test élénk, kitűnő minőségű savakkal és bársonyos tanninokkal. Viszonylag hosszú, selymes lecsengése nem hiperkomplex, de nagyon finom (feketére érett cseresznye és egy pici vanília). IWAS-score 4/5-5/5.

lalá Creative Commons License 2010.11.12 0 0 1954

-Nincs itt semmi gond. Van aki csak fogyasztja, kóstolja, bírálja, a borokat. Van aki készíti is. Innen a nézet, rálátás közötti különbség. Van aki csak a jéghegy tetejét látja, van aki nyakig ül a hideg vízben és az orra hozzáér a jéghegyhez. Hogy vagy eleresztve? Tizedrangú kérdés. Mit értél el magadtól az számít. És még egy dolog. A borászok szerint a borok három kategóriába sorolható:

-Jó bor.

-Jobb bor.

és végül,

-Az én borom.(hihi)

Előzmény: Törölt nick (1953)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.12 0 0 1952

Mivan, ideges vagy? Pedig nem is minősítettelek....de te engem igen...

Előzmény: Törölt nick (1951)
lalá Creative Commons License 2010.11.11 0 0 1950

-Csak a p.s.:-re írtam.(hihi)

Előzmény: lalá (1949)
lalá Creative Commons License 2010.11.11 0 0 1949

-Hoppá! Nem tudtam. Pedig én mindent tudok.(hihihi) Akkor talán nem is kell.(hehehehe)

-Jó, hogy mondod!. Megkérdem a tanszéket, esetleg szerzek egy dedikálást is.

Előzmény: Törölt nick (1948)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.11 0 0 1948

Tudok olyan borászatról, ahol ellennyomásos töltővel palackoznak, ezzel a módszerrel is kerülhet bele ez a minimális(>1g/l) CO2.

A raktározásra márpedig ráfogják :)  annak ellenére, hogy nagyon egyszerű a bort készre kezelni, dehát ahol a szűretlen bort istenítik, a kén nélkül készültet meg már nem is említem :)) majd rájönnek :))

ps. úgy hallottam, most megjelent a Borászat c. könyv legújabb kiadása, ráadásul 3 kötetben, tudsz beszerzési forrást a környékünkön?

Előzmény: lalá (1946)
Hepci Creative Commons License 2010.11.10 0 0 1947

-(hihi)

Előzmény: lalá (1946)
lalá Creative Commons License 2010.11.10 0 0 1946

Kedves Barátom!

-Írd nyugodtan, hogy almasav.

-Ha nem bomlott le az almasav (nincs MLF), nincs CO2-buborék.

-Ettől még lehet hozzáadott széndioxid is.

-Aki meg nem tudja palackozás előtt stabillá tenni a portékáját, az ne fogja rá a raktározásra, hogy nem tesz jót neki.

Salalalala

Előzmény: gemini1966 (1942)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.09 0 0 1945

Mi? A jövő hivatása? Mi ez, valami mesekönyv?

Előzmény: Attaa (1944)
Attaa Creative Commons License 2010.11.09 0 0 1944

Sziasztok!

Valakinek nincs meg véletlen a Sommelier a jövő hivatása c. köny  digitális formában?

Előre is köszönöm: Attaa

IWAS Creative Commons License 2010.11.08 0 0 1943

Köszönöm a tájékoztatást! Úgy tudom, hogy gyakran előfordul, hogy fehérborok palackozásakor CO2-t adnak a borhoz, de ezek a bubik valóban sokkal kisebbek voltak a megszokottnál. Megmondom őszintén, engem nem zavartak, mert – ahogy írtam is – pörgetéskor hamar eltűntek. Még egyszer köszönet az infóért.

Előzmény: gemini1966 (1942)
gemini1966 Creative Commons License 2010.11.08 0 0 1942

Kevés, tűszúrásnyi buborék (hozzáadott CO2 lehet), pörgetéskor hamar eltűnnek.

Kedves barátom !

A fehérborokban lévő kis tűszúrásnyi buborékok, a le nem bomlott alma sav miatt keletkeznek.

Nagyon zavaróak tudnak lenni, sajnos a bolti forgalmazás, és raktározás nem teszz jót a boroknak, éa az alma sav újra erjed a

borban ebből keletkeznek a buborékok.

Vlagyimir Putyin

Előzmény: IWAS (1940)
IWAS Creative Commons License 2010.11.05 0 0 1941

Előzmény: IWAS (1940)
IWAS Creative Commons License 2010.11.05 0 0 1940

Losonci Olaszrizling 2009. Ár: 1,7 eFt, alk. 13 % vol.. Rusztikus, nagyon széles címke. Jó minőségű parafadugó. Szalmasárga szín nem feltűnő halványzöld árnyalattal. Kevés, tűszúrásnyi buborék (hozzáadott CO2 lehet), pörgetéskor hamar eltűnnek. Közepesen intenzív, nem túl komplex illatában érett körte, tavaszi virágok és egy kis fű. Szájban többet nyújt: az illat alapján vártnál teltebb korty elég sok gyümölccsel (körte, fehér húsú őszibarack), kevés zöldfűszerrel, jó minőségű savakkal. Közepesen hosszú lecsengésében egy érintésnyi fanyarság (amit OR-nél keserűmandulához szoktak hasonlítani, de szerencsére itt nem keserű, csak mandulás és édeskésen fanyar). Érezni, hogy nem kevés maradékcukor (konkrétan 16,5 g/l) van benne, ami nem okoz diszharmóniát, csak behízelgővé és könnyebben ihatóvá teszi (felturbózza az illatban és ízben jelenlévő gyümölcsaromákat) – bár enélkül is könnyen iható lenne. A bor egy fajtajelleges, jól sikerült alapOR benyomását kelti. IWAS-score – felidézve itt az 1749. hsz-ban megemlített fontos elvet, hogy a hazai piacot veszem alapul a score meghatározásánál – 4/5 (jó vétel). AG is írt erről a borról (hangsúlyozva, hogy 3 kg/tőke terheléssel előállított, felvásárolt szőlőből is készülhet jó bor), itt lehet elolvasni: http://albertgazda.blog.hu/2010/06/21/losonci_olaszrizling_2009

IWAS Creative Commons License 2010.11.05 0 0 1939

Úgy értettem, hogy ha kóstoltad, és nem volt jó, akkor szóljál, mert most kedden valószínűleg veszek (ha megint nem lesz CS). De azt írod, hogy nem tesztelted még, én majd talán megteszem (bár olyan sok borom van jelenleg, hogy csak valamikor jövőre fog sorra kerülni).

Előzmény: Hepci (1938)
Hepci Creative Commons License 2010.11.05 0 0 1938

Miért beszélnélek le? A Villa Quaiar sorból minden jó volt, amit ittam eddig. A pinót egyébként nem kóstoltam.

Előzmény: IWAS (1937)
IWAS Creative Commons License 2010.11.04 0 0 1937

Én most tervezem, hogy kipróbálom a Villa Quaiar sorozat PN-ját (a 2006-os VQ CS-t sajnos időközben elfogyott a polcokról). 2,1 eFt körül van. Még nem késő, hogy lebeszélj róla! :-)

Előzmény: Hepci (1936)
Hepci Creative Commons License 2010.11.04 0 0 1936
lalá Creative Commons License 2010.10.31 0 0 1935
-Kakukktojás a 10.5V/V% alkoholtartalmú, félédes rozé. A Nyakas '09-es Chardonnay jó, megbízható bornak látszik. A Rózsakő érdekes, a Pontus kissé lágynak tűnt. Mivel hozzám árucsere keretében kerülnek a borok nem kérdezem meg, hogy mennyibe került.
Hepci Creative Commons License 2010.10.31 0 0 1934
Kovács Gábor (KOGART) szállt be Bukolyi mellé tőkéstársként nem is olyan régen.
Ezek szerint ő is kiszállt, vagy viszi tovább a márkát Bukolyi nélkül?
Előzmény: joskabacsi (1933)
joskabacsi Creative Commons License 2010.10.31 0 0 1933
Nem tudom. Félbehagyott egy baromi nagy építkezést, aztán eladott mindent, az Eged kivételével, majd most azt is ..... gondolom elfogyott a lőszer és tele lett a hócipő...
Előzmény: IWAS (1932)
IWAS Creative Commons License 2010.10.30 0 0 1932
Nocsak. Adósságai voltak vagy egyszerűen úgy döntött, hogy elmegy borászkodni Dél-Amerikába? Esetleg nyugdíjazta magát? Vagy a jó ár-érték arányú dél-amerikai borok vonzották? :-)
Előzmény: joskabacsi (1931)
joskabacsi Creative Commons License 2010.10.30 0 0 1931
Sokáig nem iszol már, mert a Bukoly eladott mindent és meg sem állt Dél-Amerikáig ....
Előzmény: Flacika (1923)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!