Hát ezért én is felhívtam az Abasári kontaktom.Ő azt mondta jó ,ne törjem le de mivel a bb5 alany 40 centi hosszú a ráoltott csap 5 centi,az iskolába a fekete fóliába 1 centis a luk és csak 12 centi mélységig szabad bedug ni ezt,hogy oldom meg. Íjenkor jön elő ,aki nem próbálta nem is tudhatja.Amelyik gyökér nem kerül földbe az elszárad ,amelyik harmat gyökeret átpréselsz egy 1 centis fekete fólián az pedig letörik.De nem kell aggódni mivel a kallusznak olyan a tulajdonsága,hogy új gyökeret fejleszt. 2 hét után megindul a hajtásképződés 4 hét után a gyökér.De ehhez csöpögtető rendszer kell.
Mivel sok volt a hsz, de érdekel a dolog, újra feltenném a kérdést! A már kihajtott gyökereket miért kell letörni? Az oké hogy újat hajt. De miért kell az először megjelent gyökereket letörni?
Azt látom, hogy szép a szőlőd, de én inkább a gyümölcsfák terén szereztem tapasztalatokat, néztem utána a szakirodalomnak. Nem vagyok szőlész, csak van szőlőm. A szőlőt se bornak használom, csak gyümölcsnek, gyümölcs lének.
Még annyik, hogy kicsit soknak látom a meghagyott hajtásokat. 'Okos Bácsi' azt mutatta egy videón, hogy két hajtás egymástól metszőollónyi távolságra legyen a vízszintes karon.
Bár a kérdés nem nekem szólt, de én ilyenkor semmivel sem szoktam. A réz csökkenti a növekedési erélyt. Én virágzás előtt akarok majd permetelni. Ekkor én mindig félek ezért felszívódóval megyek.
De én most se hagytam ki a lemosót, így szvsz eléggé gyéríteni tudtam a gombákat és kihúzom vele a virágzásig. Ha a virágzási időben ragyogó idő lenne, talán elhagynám a felszívódót. Tavaly csak az az egy felszívódó permetezésem volt, utána semmi!
Figyelgesd, ha látsz tüneteket akkor avatkozz közbe, ha nem akkor érdemes kivárni. Én pl lisztharmat észleléshez az árvacsalánt javaslom, mivel azon ha megjelenik, akkor érdemes a szőlőnél is közbelépni! De ez már inkább a szőlő topic témája, nem az oltásé :)
Szerintem mivel kicsik a fürtök és úgy látom a szemek is elég kicsik,ezért borszőlőben gondolkozzál.De semmi nincs veszve tavasszal átolthatod csemegeszőlőre.De ennek is megvan a hátránya közös lónak efektus. Ha valaki meglátja,hogy kilós fürtökön pingpang labda nagyságú szemek érnek hát nincs az az isten.Olyan mint amikor szép nőt viszel haza,onnantól nem lesz nyugodt álmod.
Ali-bá légyszíves segíts az egyik szőlőm ilyen stádiumban van (Suvenir) ,azt szeretném kérdezni hogy ilyenkor mivel kell permetezni hogy meg védjem a betegségektől ,gombáktól,lisztharmat vagy hasonló nyavalyáktól.
A rezisztencia nemesítés nem a filoxérára ment, hanem a lisztharmat és peronoszpóra és néha a feketerothadás ellenállóságra. Az eddigi hozzászólások alapján nem zárható ki, hogy járulékosan a gyökérzet is filoxéra álló lett.
A fajtádról pedig: itt általában kevés ampelográfus fordul meg, pár jegyből nem nagyon fogják tudni megmondani, milyen szőlőd van.
A levele egyébként hasonlít a delaware-re is, tehát talán valami direkttermő lesz.
Még nem találtam meg minden könyvemet, amiben vannak ezekről képek. Ha lesz valami infóm, jelzek mindenképpen.
Ígérted, hogy ránézel, hogy körülbelül milyen fajta lehet az én szőlőm. Én is nézegettem a hétvégén én Zalagyöngye, vagy Viktória Gyöngye fajtákra gondolok. A laza, ágas fürtszerkezet, a pöttyözöttség a bogyókon, a levélmintázat, az erőteljes növekedés, a hosszú ízközök illetve a népszerű mivoltából adódóan, gondolom nagyobb a valószínűsége, hogy épp egy ilyen fajtát sikerült egy lugasról leszakítani dugványnak. Szerinted a képek alapján lehet esetleg ez a fajta?
Tudom, hogy csak a levél alapján nehéz, de ez is eléggé bekorlátozó már egyes fajtára, mivel nem túl soknak van hasonló alakja Magyar termesztésből. Elvben itt Vas megyében elterjedtebb fajták között nézegettem, mivel innen való egy lugasról. És abból is gondolom, hogy lugason volt, hogy akkor már nemesebb fajta lehet. Bár a magszámot még nem néztem, nem is tudtam, mivel szinte teljes tarolást végeztek a madarak, a vitorlán mit figyeljek, mi lehet jellegzetes? A fürtkezdeményről és a vitorla állásról is készítettem a hétvégén fényképet, abból is gondolom, hogy ez korán érő, mivel már most a hétvégén kötöznöm kellett, a szél miatt, mivel már most 50 cm körüliek a vesszők. Az egyiket sikeresen el is pattintottam, olyan törékeny volt. Elég előre tart már itt a fórum többi fajtájához és fényképekhez képest. A vitorlánál a felső rész mekkora részét fotózzam le?
Az adott levél alak nagyon sok fajtára lehet jellemző. Fontos lenne majd május közepe-vége fele néhány vitorlát is megvizsgálni és azok alapján is beazonosítani a fajtát. Továbbá a fürt alakja, a bogyók alakja, mérete, magok száma, alakja. Ezek mind-mind vizsgálandóak.
A hétvégén fellapoztam minden szőlőről szóló általam hozzáférhető könyvet és a látottak és olvasottak alapján Zala vagy Viktória Gyöngye fajta szőlőm lehet, ezek elég korán érnek, így az is lehet, hogy a rigók nem éretlenül szüreteltek tavaly, és hogy épp azt írja, hogy a darazsak és a madarak lelegelik ezt a fajtát, mivel elég hamar érik. Szerintetek is ezen fajta valamelyike lehet? Visszanézve a képeket. Készítettem a hétvégén képeket, de most épp nincs nálam majd megpróbálom őket holnap feltenni, ha nem felejtem el, de a tavalyi képek is itt vannak fenn, abból is talán látható a fajta. Elsősorban a pöttyözöttség és a levélforma alapján gondolom, és hogy még nem láttam kékre színeződni még soha sem, így gondolom fehér szőlő lehet.
Itt vannak a múlt évi képek az előző hozzászólásokból:
Szerettem volna bemutatni a kézben oltásom anomáliáit.Az egyik képen látható egy óriási kallusz gömb de alatta lévő rügy kihajtott majd visszaszáradt.A másik képen látható,közvetlen a kihajtott rügy alatt előtörő gyökerek,amit iskolázáskor ki kell törni.Voltak olyan rügyek amik 20 centisnél is hosszabbakra nőttek 1 hónap alatt a fűrészporban. Sok veszőnél a gyökerek is megnőttek,amiket duggatáskor sajnáltam de ki kellett törni.
Látom, sok ellentétes infó van a rezisztens szőlők filoxéra tűréséről. Egyelőre megpróbálok elérni pár hozzá értő embert, hátha valaki tud biztosat mondani róla. Majd beszámolok, ha van már biztos infóm. Addig is én a magam részéről nem tekinten filoxéra állónak őket, ha meg nem kapok biztos választ, jövőre leteszek pár fajtát kísérlet gyanánt a területemen.
Itt viszonylag hamar--2-3 év-- mert éppen a szomszédban és elődöm által ültetett Zalagyöngyék éppen kiveszőben voltak, tehát volt bőven gyökértetű...
Ha nincs a közelben, akkor akár sokáig is elvannak. Van amelyiket csak gyötrik sokáig, de ha egy oltványt melléültetünk hamar kiderül, hogy mi a gond.
Persze én is örülnék, ha nem igy lenne, de már nem ültetek saját gyökerén kivéve, ha kapok vmilyen szőlőt, de mielőbb szaporitok belőle (most is van egy, 2 éve hoztam a szülői háztól--ott homok van-- és idén már lesz elég nagy hajtása, hogy zöldoltással szaporithassak. Egyébként ezen még semmi jele a gyökértetűnek).
A Biankáról is ezt irta vki, de nálam két tő is van a saját gyökerén, igaz ez még csak szenved, de nem tudom meddig. Mellette itt is van olvány és "mecsoda külömbség"... És még máshol sok oltvány, ami permetezés nélkül is többnyire szép és egészséges... (kivéve 2014, de akkor is volt termés, csak páilnka lett belőle akkor)
Egy év az nem jelent semit, még több év sem feltétlenül... Eleinte sokkal jobban nő a saját gyökerén a nemes szőlő (különösen a Saszla), de amint megtalálja a gyökértetű, akár 1-2 év és vége.
Eleinte gyatra vesszőket hoz és a fagyra nem érzékeny is megfagy, hamarabb megbetegszik (legyengült tőkét hamarabb... )... Mindez saját tapasztalat is.
Irtam korábban, hogy olvastam egy diploma dolgozatot is erről, de ő is csak néhány éves szőlőket vizsgált. Nem győzött meg... Egyébként van egy sok éve "haldokló" Zalagyöngyém saját gyökerén, még nem birt vele a tetű, de egyértelműen látszik a mellette lévő oltotthoz képest a külömbség.
Másikhoz( lakótelepi...): a direktermők nem igazán szeretik a fal tövében a meleget, vami rendes szőlőt kell oda ültetni és sok év alatt, akár az erkélyen is lehet szedni a szőlőt... Nekem van több is, és jobb, mint máshol (csak betonjárda ne legyen, mert az terjeszti jobban főleg a lisztharmatot... egy is kinos tapasztalat---bár nem mindegyik érzékeny rá ---Pölöskei muskotály nem )
Nem lehetséges a képek alapján, hogy Csabagyöngye lenne? A levélzet hasonló, lugasról szedtem, elképzelhető, hogy nem direttermő, és július végén már leették a madarak, így az is lehet, hogy nem savanyún szüretelték le, hanem már éretten, bárcsak megkóstolhattam volna. :(
Az előbb feltett képek alapján esetleg nem lehet az? Elég kicsik voltak a fürtök is, bár ez idén úgy néz ki változik.
Számomra nem olyan sürgős, én is nézegettem a könyvtárban könyveket, még a télen, általában telente könyvtár, nyáron kert :) De amíg nem tudom biztosan, hogy milyen színű lesz az érett fürt, szerintem addig hiába minden. Szerinted július vége után augusztus elején közepén kezd színeződni a kék szőlő?