Keresés

Részletes keresés

Patreides Creative Commons License 2022.05.17 0 0 137

De nem, mégis rövidebb, bár a kilenc futam is elég soknak tűnik azért.

Kellene egy huszárvágás, ha létezik.

Bár egy programhoz elég, ha egyáltalán VAN korrekt eredményre vezető algoritmus, az már a következő lépés, hogy a program futási ideje minimális legyen, és úgy hozza a korrekt eredményt.

Előzmény: Patreides (134)
Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2022.05.17 0 0 136

A végeredmény stimmel, de 97 és 96 már kiesett a versenyből, miközben a leglassabb 5 legkevésbé lassú 3asa  még tovább versenyez.

Szóval időmérő eszköz jótékonyan csökkenti a felesleges  ersenyzés energiaigényét, sérülésveszélyét, és kevesebbszer kell ruhát mosni. Skolstrejk för klimatet!;)

Előzmény: XtraP (130)
XtraP Creative Commons License 2022.05.17 0 1 135

elnézed, hogy én nem programozó vagyok hanem programnyelv tervező

Azért csak lassan a testtel ... furi lenne, ha mondjuk autókat is olyanok terveznének, akik maguk nem vezetnek.

A programnyelv - mint minden - akkor jó, ha a céljának megfelel. De azt a célt nem hallomásból kell ismerni hozzá.

Előzmény: Okos Árnyék (129)
Patreides Creative Commons License 2022.05.17 0 0 134

"Valóban az is eredményre vezet, ha futamonként az elso hármat jegyezzük, és a maradék eleve kipotyog.

De így túl soknak látszik a szükséges futamok száma."

.

Valójában az én megoldásom sem rövidebb, sőt? :)

Előzmény: Patreides (133)
Patreides Creative Commons License 2022.05.17 0 1 133

Valóban az is eredményre vezet, ha futamonként az elso hármat jegyezzük, és a maradék eleve kipotyog.

De így túl soknak látszik a szükséges futamok száma.

Ha megfordítjuk a dolgot, és rendezünk eloször egy selejtező öt futamot ugyanúgy, és a gyoztesekbol képezünk egy ötöst, abban legalább a leggyorsabb benne lesz, de lehet, hogy a két leggyorsabb, esetleg mind a három.

Az öt győztest megversenyeztetjük (a selejtező öt futama után ez lesz a hatodik futam), így lesz közöttük egy sorrend.

A negyedik-ötödik itt kiesik, el lehet felejteni.

A selejtező második helyzettjeit is megversenyeztetjük (hetedik futam), közülük vesszük az első kettőt.

A selejtező harmadik helyezettjeit is megversenyeztetjük (nyolcadik futam), közülük pedig csak az elsőt vesszük.

Ezt a kettő + egyet hozzáadjuk a selejtező első helyezettjei közül az ottani másodikhoz és harmadikhoz, ez öt ló (a selejtező első helyezettjei közül a legelső eleve a leggyorsabb, ez már eldőlt), és ezekkel rendezünk egy kilencedik futamot. Itt kiderül a második és a harmadik leggyorsabb is.

Na most a kérdés, lehet-e kilenc futamnál kevesebből biztosan eldönteni, melyik a három leggyorsabb?

Most így nem tudom, illetve nem látom, hogy kevesebb futamból hogy lehetne...

Előzmény: XtraP (127)
Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2022.05.17 0 0 132

25 15 9

5>3

4>3

1 2 3 4 5

2 3 4 5 6

Okos Árnyék Creative Commons License 2022.05.17 0 0 131

+

Geil - Bruce & Bongo The Original 1986 Video Clip!

https://www.youtube.com/watch?v=w_P3uwRiimo

Előzmény: Okos Árnyék (129)
XtraP Creative Commons License 2022.05.17 0 0 130

Ha az öt leggyorsabb fut, akkor (jelöléseddel) a végeredmény 100, 99 és 98 győzelme, tehát 98 alatt essen is ki mindenki. (Másik kérdés, hogy amíg a többieket nem versenyeztetjük, addig nem tudhatjuk, hogy túl vagyunk a három legjobb ló futamán.)

Előzmény: Maketheworldabetterplace (123)
Okos Árnyék Creative Commons License 2022.05.17 0 0 129

Nem én tévedek, hanem te tévedsz . Amikor a programozóról áradozol, akkor elnézed, hogy én nem programozó vagyok hanem programnyelv tervező !

Előzmény: Patreides (124)
Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2022.05.17 0 0 128

Igazságtalant írtam, nem hibásat.

Ha 97 és 96 kiesik, mert 3 nála jobb, de 95,94,93 tovább versenyez lószerszámot lesz motovációja 97nek és 96 nak edzeni és 101+t futni. Ha nincs kiegyenlítve a mérleg senki és semmi nem fogja kockâztatni az egészségét, jövőjét.

Előzmény: XtraP (126)
XtraP Creative Commons License 2022.05.17 0 0 127

futamonként a két utolsó lovat tovább versenyeztetni az összetett dobogóért teljesen felesleges

pontosabban: futamonként a harmadik helynél hátrébb végzett lova(ka)t tovább versenyeztetni az összetett dobogóért teljesen felesleges (a vége felé már nincs mindig 5 ló egy futamban). 

Előzmény: XtraP (126)
XtraP Creative Commons License 2022.05.17 0 1 126

A kiesős rendszer nem igazságtalan, legalábbis ahogy én leírtam, úgy nem.

Ha egy futamban az 5 ló közül a lovam a negyedik vagy az ötödik helyen fut be, akkor már tuti nem lehet összesítésben az első három közt, hiszen kapásból a saját futamában van 3, aki jobb nála. Tehát futamonként a két utolsó lovat tovább versenyeztetni az összetett dobogóért teljesen felesleges. (Más futamokban meg lehetnek még jobbak, persze, de ez már csak a futam első három helyezettjét kell hogy izgassa.)

Előzmény: Maketheworldabetterplace (123)
Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2022.05.17 0 0 125

Igen, minden feladathoz a neki megfelelő hatékony rövidítésű programnyelv.

Lehetőleg a leggyorsabban futtassa le a nem érzelmes, azaz számító gép.;)

Előzmény: Patreides (124)
Patreides Creative Commons License 2022.05.17 0 1 124

"Hát ez az . Ilyen nem való példaprogramnak, mert ez inkább egy találós kérdés !"

.

Meg ahogy mennyire tévedsz.

Itt kezdődik a programozó, és erre van

Hogy feladatokat oldjon meg úgy, hogy megtalálja az optiimális megoldást a részproblémákra, algoritmizálja ezeket, és építse fel a teljes programot.

Ez a kis feladat nyilván csak egy kis rész, egy igazi feladat sok ilyenből állhat össze.

Az, aki egy ilyen kis példafeladatot még értelmezni sem tud, nem hogy öt perc alatt megoldani, és köpni a rövid, optimális algoritmusát, az ne menjen programozónak, mert a gyakorlatban semmit sem ér.

És ebből is látható, hogy egy programozónak a feladat ad gondolkodni valót, magának a programnyelvnek ezt nem megnehezítenie kell, hanem minél inkább megkönnyítenie.

A te általad itt kitalált valami nem könnyíti meg a programozó dolgát, mert a programozónak nem az a dolga, hogy hieroglifákkal dolgozzon, hanem egy fasza programnyelven, ami éppen az adott feladathoz a legjobb, minél gyorsabban le tudja programozni a feladatot.

Előzmény: Okos Árnyék (119)
Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2022.05.17 0 0 123

A kiesős rendszer igazságtalan.

Sebességek 100tól lefelé 1et csökkenve.

Ha az 5 leggyorsabb fut 100,99,98 marad, 97,96 kiesik, de közben 95,94,93 marad...

Okos Árnyék Creative Commons License 2022.05.17 0 0 122

Ide kellenek, elemi 8x8 mátrixok . Ezeket a mátrixokat egy halmazban~listában kell tárolni . Akkor kell egy ciklus ami a vezéreket sorra veszi . Kell egy léptető, egy  ütközés figyelő ciklusok . Kell egy mátrixot vezérekkel feltöltő ciklus . A helyes mátrixok nak kell egy számláló . És végül kell egy kiíratás .

Ez összesen: kb. 8 db szerkezet, amit még sokk teszt futtatással össze is kellene hangolni . Csináltam már ilyesmit HTML-ben, ezért tudom, hogy sok vacakolással jár együtt . 

No mondjuk ez már normális példaprogram lehetne, de túl komplikált már csak a közbülső tesztelgetés miatt is .

Előzmény: XtraP (121)
XtraP Creative Commons License 2022.05.17 0 1 121

Nem az én feladtom volt (viszont tök jó 🙂)

De akkor itt egy egyszerűbb. Rakjunk le 8 vezért egy sakktáblára úgy, hogy egyik se üthesse egyik másikat se. (A vezér átlósan, vízszintesen és függőlegesen tud ütni.)

Hány (elforgatással és tükrözéssel egymásba át nem vihető) megoldás van?

Előzmény: Okos Árnyék (116)
Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2022.05.17 0 0 120

3-3, 4.

De nem jó a kiesős.

Előzmény: XtraP (118)
Okos Árnyék Creative Commons License 2022.05.17 0 0 119

Hát ez az . Ilyen nem való példaprogramnak, mert ez inkább egy találós kérdés !

Előzmény: XtraP (118)
XtraP Creative Commons License 2022.05.17 0 2 118

Szerintem kevesebb futamot kell rendezni, ha a 25 lovat 5 futamon 5-ösével elindítjuk,

minden futam utolsó két helyezettje kiesik (ők ugye nem lehetnek az első 3 közt), marad 15 ló,

ezeket 3 futamra osztva ismét kiesik futamonként két ló, marad összesen 9,

ezeket 4+5 leosztással hasonlóan megfuttatva kiesik 3, marad 6,

innen már nem látom tovább az optimális módot. 😀

Előzmény: Maketheworldabetterplace (117)
Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2022.05.17 -1 0 117

Minden ló minden lóval 3x. Pontozás. 1:5 Pont, 2: 4..5:1 pont. A végén a legtöbb pontú ló lesz a " leggyorsabb".

Előzmény: Patreides (109)
Okos Árnyék Creative Commons License 2022.05.17 0 0 116

Jo, ötösével versenyezteted, de nem adhatnál inkább egy találós kérdés helyet normálisabb feladatot leprogramozásra ?

Előzmény: XtraP (115)
XtraP Creative Commons License 2022.05.17 -1 0 115

Időmérő szerkezet nem használható, de - talán elkerülte a figyelmedet - a lovakat ötösével versenyeztetni lehet. Ha ez segít, indíts pl. ötöt egyszerre, és amelyik előbb ér be, az gyorsabb. Hm? A nevük - Huzzyméltatlan, elismerem, de ha egyszer gondot okoz, hát gondot okoz - legyen mondjuk 01, 02, ..., 24 és 25.

Előzmény: Okos Árnyék (111)
Okos Árnyék Creative Commons License 2022.05.17 0 0 114

⚶ ( w4¿ *= w3?++)

Előzmény: Okos Árnyék (113)
Okos Árnyék Creative Commons License 2022.05.17 0 0 113

ez is javítva:   w4¿ *= w3?++

Előzmény: Okos Árnyék (112)
Okos Árnyék Creative Commons License 2022.05.17 0 0 112

javjtás: ✾ w2¿ = w4?

A Huzzy -hoz tartozik egy diagnosztika is, ami jelzi az ilyesmi elírásokat, és ha lehet, akkor automatikusan ki is igazítja helyeted .

Előzmény: Okos Árnyék (110)
Okos Árnyék Creative Commons License 2022.05.17 0 0 111

Megcsinálom neked ezt a programot, de nem adtad meg rendesen a feladatot !

használható időmérő szerkezet -> de akkor milyen adatok alapján hasonlítsam össze a lovacskáidat ?

25 lovad van: Mi alapján soroljam fel őket, a nevük alapján, a sorszámuk alapján ? 

Előzmény: Patreides (99)
Okos Árnyék Creative Commons License 2022.05.17 0 0 110

Jól van, akkor legyen egy-két példaprogram !

A nagy  programoknál úgy van, hogy csak kis funkciókat vagy szubrutinokat írnak hozzá .

A fizikában gyakori, hogy mindenféle konstansokat használnak a képleteikhez . Ezeket eddig az angol abc betűiből szerkesztet megnevezésekkel illeték . Mivel a Huzzy -ban az egész Unicode karakterkészlet egészéből válogathatunk, sőt külső fájlból kézzel szerkesztett piktogramokat szúrhatunk be, ezért fantasztikusnál fantasztikusabb alakot adhatunk e fizikai konstansoknak .

☠  Pí⸘, ℙ⸘, π⸘, ℿ⸘  [Func⚛ Re✆ w1¿ ®] = (✾ w1? = 3‧1415926535897932384626433832795) ;

Tehát ez egy funkció, ami bármikor felhasználható így: Pí‽ , ℙ‽, π‽, ℿ‽ . 

Nyilván leggyakrabban műveltsoros kifejezésben fogjuk használni .

Vagy legyen egy faktoriális kiszámoló funkciónk :

☠ Fact⸘, ℱ⸘, ❕⸘ [Func⚛ w1¿ Re✆ w2¿ ®] =  ❪ ✌ w3 = 0 , w4 = 1 ; ☭ ∮ (w3? == w1?) ⚶ ( w4? *= w3?++) ;  w2? = w4? ❫ ; 

Tehát ez is egy funkció, ami bármikor felhasználható pl.  így: Fact‽(5), ℱ‽(x?), ❕‽(☄ 3 + y? - 1) . 

Nyilván leggyakrabban műveltsoros kifejezésben fogjuk használni .

Előzmény: Maketheworldabetterplace (97)
Patreides Creative Commons License 2022.05.17 0 1 109

"...van 25 ló, és ki kell deríteni, melyik a három leggyorsabb közülük, de nem használható időmérő szerkezet, és egyszerre max. öt lovat lehet egy futamban versenyeztetni.

Mi az optimális megoldás?"

.

Nem is feltétlenül szükséges a megoldást a Huzzy kóddal algebroritmizálva megadni, nekem elég lenne csak az elvet... :)

Előzmény: Maketheworldabetterplace (108)
Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2022.05.17 0 0 108

Erre kíváncsi vagyok.

100,99,98,97,96km/h.

Előzmény: Patreides (107)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!