Keresés

Részletes keresés

kitadimanta Creative Commons License 2025.04.16 0 0 5369

"Azért SAJT  a SAJT is, mert SÚLYT  helyeznek rá,"

Ekkor SULYT kellene, hogy legyen a sajt neve, vagy SALYT. Vagy inkább SÚLYZOTT / SÚLYOLT. Miért nem az? Ezt a nem elhanyagolható apróságot válaszold meg.

Előzmény: Igazság80 (5364)
kitadimanta Creative Commons License 2025.04.16 0 0 5368

"Én ezt már megtettem"

Én csak azt látom, hogy görcsösen ragaszkodsz egy tévképzethez, és nem tudsz és nem is akarsz tőle megszabadulni...

Előzmény: Igazság80 (5363)
kitadimanta Creative Commons License 2025.04.16 0 0 5367

"p/v cserével is hasonló a jelentés."

Senki nem alkot úgy szavakat, hogy ötletszerűen csereberéli a hangokat, ennek az elgondolásnak semmilyen alapja nincs, mert ez kivitelezhetetlen, hiszen érthetetlen a cselekedet is és az új szó is.

"Csak úgy, mint a lebeg/leveg között. Meret a Lebeg tulajdonképpen a LEH-BEG."

Ez is kérdéses, de jobb híján fogadjuk el.

"A H-B viszony kialakított egy V közeli hangot, majd ez rögzült."

Ez sem fedi a valóságot, mert a H-B-ből nem lesz V. Legföljebb a V-hez hasonló kiejtésű hangból lehet elképzelni, ez pedig az F, amit pontosan azonos technikával ejtünk ki, csak az előbbi zöngés, az utóbbi zöngétlen. De az U hang is közelebb áll a V-hez, mint a H, ezt bizonyítja az angol W kiejtése.

IPA def. a hang kiejtésére: "Zöngés labioveláris (ajak-hátsószájpadlás) közelítőhang. Hasonlóan a magyar augusztus szóban az u-nak felel meg."

Ezt a hangot az angol szavakban magyar kiejtéssel V-nek ejtjük. Pl: víkend, vincseszter vellnesz...

Tehát a V és az U között van/volt egy köztes hang, amit mi, magyarok ma vagy U-nak, vagy V-nek ejtünk, az angoloknál pedig valahol a kettő között, de inkább U-nak hangzik.

Előzmény: Carnuntum (5351)
kitadimanta Creative Commons License 2025.04.16 0 0 5366

"1: A lebeg írásnál van feltüntetve és nem a levegőnél. Nem véletlenül.  Mert oda tartozó azért, a szó a lebegő mint ige jelentésében van használva.   Tehát nem  a LEVEGŐ mint főnév értelmében."

Tök mindegy, hol van feltüntetve, a szó alakja, a LEVEGŐvel egyezik. Azt írták le, amit akkor használtak, tehát volt LEVEGŐ szavunk.

Egyébként az is mindegy, hogy ma minek nevezzük, igének vagy főnévnek, mivel mindkettő ige, a régies leveg is és a lebeg is. A szó végi Ő pedig igenév képző.

"2:  Sehol sincs LÉBEL,  szóval ez csak egy feltételezett valami."

A szótár készítői valamivel jobban tudhatták, hogy milyen szavakat használtak akkoriban, vagy előttük...

"4:  Azért más a LEVÉL  hangalakja mint a LEVÁL,  mert már nem ugyanazt jelentik teljesen."

Minden szónak azért más a hangalakja, hogy különbséget tudjunk tenni közöttük és a jelentéseik között, ezzel semmi újat nem mondtál.

Viszont Te azt állítod, hogy a LEVÁL és a LEVÉL ugyan azon szavak kis módosítással

A kérdés egyébként is másra vonatkozott: "Ha a levél szó a leválik változata lenne, miért lett belőle levél, miért nem maradt levál?"

A kérdés azért érdekes, mert semmi nem indokolja, hogy megváltozzon a szó alakja, miután - szerinted - a jelentése ugyan az.

Ugye, a LIBEGŐ-LIBEGŐ is teljesen egyforma hangsor, mégis két különböző jelentésű szó, mégse változott meg benne semmi.

Előzmény: Igazság80 (5350)
Igazság80 Creative Commons License 2025.04.16 0 0 5365

Most ugrott be hogy bizony van DISZNÓ-SAJT  nevű történet is.  És ez annyiból fontos, mert hogy s hogy nem "véletlen"  épp ezt is préseléssel készítik el.  Tehát SAJTOLJÁK  szintén.  Többféle folyamat után jön a préselés  művelete.

"Az abálás után a disznósajtot kivesszük , és egy deszkára helyezzük.  Egy másik deszkát teszünk rá, és SÚLLYAL  lenyomatjuk ,  hogy a felesleges folyadék távozzon és a sajt tömör legyen.  

Ezeket mind préselik, SÚLYT  tesznek rájuk,  SAJTOLJÁK  és  másik akcentussal SUJTOLJÁK volt mondva, ami szintén nyomást és préselést (súllyal természetesen)  jelentett...

Előzmény: Igazság80 (5364)
Igazság80 Creative Commons License 2025.04.16 0 0 5364

Közben korrigálok SAJT (élelmiszer)  ügyében.  Nagyon is  a SÚLY  szava  ez is.   Cz-F is említi de elveti ezt.  Pedig nem kéne, mert ez a jó.   SAVÓ-ból akarja magyarázni,  de hát ez akkor is SAJT és persze hogy köze van a SAVÓ-hoz,  csakhogy nem a SAJT hangalakjának. 

Azért SAJT  a SAJT is, mert SÚLYT  helyeznek rá, idézem :  "Préslapot helyezünk rá és  LESÚLYOZZUK 1-2x-es SÚLLYAL. !   A SÚLYT  fokozatosan növeljük, hogy  a sajtdarabok össze tudjanak tapadni "  

A kemény sajt készítés módja adta meg az élelmiszer valódi nevét.    A lágyabb sajtoknál is szerepet játszik a SÚLY, csak ott nem szükséges plusz tömeg rá, hanem önpréselés módszerével megy végbe a folyamat, vagyis "az a saját súlyától áll össze egyre jobban.  

Tehát  a kulcs ebben is a SÚLY  lesz...

Igazság80 Creative Commons License 2025.04.16 0 0 5363

1:  Ha a GYÚJTÓFA  GYUFA formára változik,  az bizony rövidülés és tömörödés.  Ezen nincs mit  kimagyarázni.  Tudatos és gyakori szóalkotás.  Olyan mint a TALP-ALJ  és TALAJ.  És még sok más ilyen.

2-3-4  : FEL és FEJ szóból vannak,  ezek az idevágó gyökérszavak. Amelyek eleve rokonok, összetartozóak.   Tudom rendkívül hihetetlen.))     Amúgy FEJT-éskor valamit FELT

"Tehát nem elég felszínesen, a látszatra adni,  hanem utána is kell járni a dolgoknak. " 

Én ezt már megtettem.  Javaslom tégy hasonlóan !   Mielőtt infók nélkül nekiállsz tagadni bármit. 

5:  De vannak SÚLY értelmű szavak, ezeket foglaltam össze az előzőekben.   El kell jutnia a szónak a S_LY vagy S_J  vázig,  a SU  még semmi,   addig nincsen SÚLY,  tehát a sorolt szavaid nagyrésze valóban nem idetartozó.   Ami idetartozó, azokat már írtam :  SÚLY,  SAJTOLÁS  fogalma, SÚJT,  SULYOK,  SULYKOL, SÜLLYED, SÜLLŐ  és még biztos van mit kihagytam. 

SÚJT  szó értelmezésében  meg nem fogok értelmetlen buta vitákba bocsátkozni, olvasgass különböző értelmezőket,  teljesen egyértelmű a felállás,  de még ki is idéztem  ezeket.))    SÚLY-ból  van ez is, de hát  itt van előttünk a hangalak is.  De aki nem látja a fától az erdőt....    Annak aztán beszélhetsz.

A SAJTÓ  szó is idetartozik.  A nyomtatás esetén is, de ez a szó szőlőprést is jelent, ami  szintén a SÚLY  okán  teszi azt amit. A szó maga nyomásra/préselésre tervezett eszközöket nevez meg. A J meg LY  dologból nem kell nagy ügyet csinálni.  A  TALAJ  szó is  TALALY  kezdte a  pályafutását,  ma meg mégis pontossal írjuk. 

És kismillió ilyet mondhatnék még   Ja és  még valami :  Én a nyomást/préselést jelentő SAJTOLÁS  fogalmáról  beszéltem direkt, és  nem a Medve SAJT-ról.))  Mert  ez utóbbi szó lehet nem is ebből van.  De a SAJTOLÁS  dologhoz SÚLY kell szintén,  sőt parádésan összecseng a  SAJTOLÁS  szó a SUJTOLÁS  szóval, ami szintén  "kiszorítás/kinyomás"  jelentésű, kvázi  SÚLYT  helyezünk  ennek érdekében egy testre.  Mindegy hogy ütjük/nyomjuk/rábasszuk/  a lényeg  hogy SÚLY  kell hozzá, SÚLYT kell rá tolni, végül is a SUJTOLÁS az SÚLY-TOLÁS.))   A NYOM  szinonimája ez. 

SÚLY  szón van a hang-SÚLY egészen.))...

Előzmény: kitadimanta (5359)
Carnuntum Creative Commons License 2025.04.16 0 0 5362

jav.:

kellene

Előzmény: Carnuntum (5361)
Carnuntum Creative Commons License 2025.04.16 0 0 5361

"Ez igen meredek állítás."

--

Már csak azt kellen megtudni, hogy miért?

Előzmény: ketni (5356)
Carnuntum Creative Commons License 2025.04.16 0 0 5360

Hogy egyszerre két mássalhangzó követné, azt nem tartom valószínűnek. (lehbeg)

--

Pusztán az etimológiai érthetőségből tettem oda a H hangot, mert ugyanabból a gyökből vannak.

LEH-EL - LE(H)-BEG

Előzmény: ketni (5357)
kitadimanta Creative Commons License 2025.04.16 0 0 5359

"Most  megint lehet kérdezni hogy  akkor miért nem maradt gyújtófa."

Nem kérdezem, mert aki alkotta ezt a GYUFA szót vagy pontosan tudta, hogy a GYU gyök hordozza a lényegi jelentést, vagy egyszerűen csak önkéntelenül (a nyelv logikája szerint) a GYÚJTÓ szóból csak a GYU gyököt használta fel.

Én semmiképp nem beszélnék rövidítésről, hiszen a szó tartalmi része ebben a gyökben található.  Annál is inkább, mivel van gyújtósfa szavunk is, ahol meg úgy rövidítünk, hogy elhagyjuk a FA utótagot, - vagy nem is tesszük hozzá - s így marad simán gyújtós. Én soha nem hallottam még a GYÚJTÓSFA kifejezést, csak GYÚJTÓSként ismerem.

És van még ÖNGYÚJTÓnk is, ott sem rövidít senki, pedig az ÖNGYU sem hangzana rosszul.

Nem tagadom, szeretünk röviden beszélni, de a szóalkotásban erre nem látok példákat. Pl. a TÁMFA szó első tagja valójában támasztó lenne, de nem "rövidítjük", hanem csak a lényeget jelentő TÁM gyököt használjuk fel az összetételben.

"Ne felejtsük el hogy a FEJ  az FŐ  is, valaminek a  számunkra FŐ  részét  FEJ-tik ki az emberek,"

Igen, utólag ez a látszat, de amikor a szavakat képezzük senki nem gondol ilyesmire, hanem az új dolog fő jellemzőit a meglévő gyökök jelentésével próbáljuk azonosítani, és eszerint rakjuk össze az új szót.

"Tehát mielőtt felszínes ötlettől vezérelve felszínesnek nevezel bármit,  előbb érdemes tájékozodni az ügyben és végiggondolni bármit is, mint elhamarkodottan  ítélni bármit meg."

Ez igaz, de alkalmazni is kell... Tehát nem elég felszínesen, a látszatra adni, hanem utána is kell járni a dolgoknak.

"MEG-FEJTÉS  esetén még közvetlen is lehet a viszony a FEJJEL, hiszen a fejünket (agy) használjuk egy talány megfejtéséhez."

Látod, ez egy tipikusan felszínes ötlet, hiszen a fejtés nem a keresztrejtvényről szól, hanem arról amit korábban írtam, a használni kívánt dolgok kibontásáról.

"A SU  hangutánzó szóból erednek, szóval ez nem zárja  ki  hogy a később SÚLY  értelmű szavak legyenek egyúttal a többiek,"

De igen kizárja, mivel a SU jelentése nem SÚLY, és nincsenek is SÚLY értelmű szavak. A SÚJT, SÚROL, SÚG, SUHOG, SUNYI, SUTA, SUVAD... egyike sincs kapcsolatban a súllyal.

"SÚJT és a SULYKOL  már ebbel származik,"

Csak a SULYkol származik belőle, mert ez a SÚLY gyök toldalékolt változata: SULY-(o)K-oL.

A SUJT egy másik gyök.

"SÚJT meghatározások :  " Nehéz tárggyal,  nagy lendülettel megüt,  dob valakit""

Egyáltalán nincs szükség nehéz tárgyra a SUJTáshoz, ez badarság. Sőt, nehéz tárggyal nem is lehet sújtani... Egy bottal, vesszővel,karddal max. baltával, lehet sújtani, de egy teli cementes zsákkal, háromajtós tölgyfa szekrénnyel már nem... Ui. azok a nehéz tárgyak, amiknek mozgatásához  és már a felemeléséhez is komolyabb erőkifejtés szükséges.

"A SU  hang  szava a SÚLY fogalma,  és erről szól mind fent, a  súlyról."

Persze... Amikor valaki súg valamit, akkor egy félmázsás követ tesz a másik fejére...:D Ne viccelj már...

"SÚLY  szava még a  SÜLLYED  szó is,"

Ez igen, mert a SÚLY toldalékolt formája. A toldalékolt szavak nyilván a gyök további származékai, de egy másik gyök nem lehet az előbbinek a származéka és fordítva sem.

A SAJT viszont nem ebből származik, mert akkor SALYT kéne, hogy legyen, de nem az.

Ennek a hangbeli különbségnek oka kell, hogy legyen.

A SAJTnak nem az a fő jellemzője, hogy súlyt helyeznek rá, hanem az, hogy erjedt tej. A megerjesztett tejet nem súlyozták le, s nyilván már akkor is meg kellett nevezni. Az első sajt ugyanis folyékony volt, csak jóval később préselték ki belőle a folyadékot, így kaptak kemény sajtot. És ma sem készítenek minden sajtot préseléssel, csak a keményeket.

Na, most, ha a sajtot nem súlyozták le, akkor miért kellett volna a SÚLY szóból származtatni a nevét? Erre tudsz válaszolni?

Előzmény: Igazság80 (5349)
Igazság80 Creative Commons License 2025.04.16 0 0 5358

"A levegő nem válik le sehonnan..."

Persze hogy nem,  nem is állítottam effélét.   A LEVÁL(ik) fogalmát csak a LEVÉL  dologgal párosítottam  össze...

Előzmény: Carnuntum (5352)
ketni Creative Commons License 2025.04.16 0 0 5357

A gyök a "Li" ami könnyed mozgást jelent.

Az utána következő hang fogja pontosítani, hogy mire vonatkozik.

Hogy egyszerre két mássalhangzó követné, azt nem tartom valószínűnek. (lehbeg)

Előzmény: Carnuntum (5355)
ketni Creative Commons License 2025.04.16 0 0 5356

"LEVENTE - Levendő (mint jövendő), nagyra nővő, sokra hivatott utód jelentés az adekvát szerintem itt is."

Ez igen meredek állítás.

Előzmény: Carnuntum (5354)
Carnuntum Creative Commons License 2025.04.16 0 0 5355

"Mert a Lebeg tulajdonképpen a LEH-BEG."

--

Liheg és lehbeg között nincs sok különbség.

Ugyanúgy LEHG (LÉG) fuvallattal kapcsolatos a szó. Egyik belülről jön, másik kívülható jelentésű.

A LEHEGés tulajdonképpen a szapora LEVEGŐ vétel.

Előzmény: Carnuntum (5351)
Carnuntum Creative Commons License 2025.04.16 0 0 5354

LEVENTE - Levendő (mint jövendő), nagyra nővő, sokra hivatott utód jelentés az adekvát szerintem itt is.

--

Lásd: szép szál leventék... jelentése.

Előzmény: Carnuntum (5353)
Carnuntum Creative Commons License 2025.04.16 0 0 5353

Érdekesek ezek a régi magyar nevek is.

LÉL/LEHEL - Számomra itt egyértelmű, hogy lélekkel kapcsolatos a név. "Kileheli a lelkét"...

Érdekesnek tartom, hogy mielőtt még kilehelte volna Lehel vezér a lelkét, épp ezt mondta: »Előttem fogsz menni, és szolgálni nekem a másvilágon." Mintha a név és a történet összecsengene. A valóságban pedig Lél ellensége Konrád 955-ben, a Lech-mezei csatában vesztette életét. I. Ottó csatába küldte Vörös Konrád herceget egy erős lovas csapattal. A magyarok kénytelenek voltak kiállni a kézitusára, amely a nehézfegyverzetű lovagoknak kedvezett. A németeket segítette az a tény is, hogy a reggeli eső miatt a magyarok leengedték íjaikról az idegeket, így a németeket a nyílzápor már nem veszélyeztette.[8] Mindezek ellenére a németeket is súlyos veszteségek érték (maga Konrád herceg is elesett), ám a közelharcban mégis a magyarok maradtak alul.

Szerintem Lehel vezér az elhíresült mondatát valójában Konrád hercegnek szánta még az elveszett csata hevében.

LEVÉDI - Levendő (mint jövendő), nagy pályafutás elé néző, sokra hivatott, reménybeli különleges személynek a neve.

LEVENTE - Levendő (mint jövendő), nagyra nővő, sokra hivatott utód jelentés az adekvát szerintem itt is.

Előzmény: Carnuntum (5352)
Carnuntum Creative Commons License 2025.04.16 0 0 5352

A levegő nem válik le sehonnan szerintem, csak LEH-BEG.

Sőt, a levél sem mozog szél nélkűl. Nem a leválásról neveztetett el, szerintem.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=169424420&t=9245456

Előzmény: Igazság80 (5350)
Carnuntum Creative Commons License 2025.04.16 0 0 5351

"Szippant - szív"

Mit csináljak vele?

---

p/v cserével is hasonló a jelentés.

Csak úgy, mint a lebeg/leveg között. Meret a Lebeg tulajdonképpen a LEH-BEG

A H-B viszony kialakított egy V közeli hangot, majd ez rögzült. Szerintem.

Előzmény: kitadimanta (5348)
Igazság80 Creative Commons License 2025.04.16 0 0 5350

1: A lebeg írásnál van feltüntetve és nem a levegőnél. Nem véletlenül.  Mert oda tartozó azért, a szó a lebegő mint ige jelentésében van használva.   Tehát nem  a LEVEGŐ mint főnév értelmében.

2:  Sehol sincs LÉBEL,  szóval ez csak egy feltételezett valami.  Sehol sincsen ilyen hangalak leírva LEVÉLRE értve.   Ilyen egyszerűen nem létezik  falevélre mondva.

3: Úgy gondolom igen, és az angol  LEAVER  csak megerősíti ezt.

4:  Azért más a LEVÉL  hangalakja mint a LEVÁL,  mert már nem ugyanazt jelentik teljesen.  LEVÁL egy általános fogalom mikor X  elhagyja (LEAVE/LEAVER) Y dolgot és leválik róla.  LEVÉL  viszont már  egy növényi LEVÁLÓ  részt mutat,  egy konkrétan meghatározott és felismerhető  növényi részt nevez meg...

Előzmény: kitadimanta (5339)
Igazság80 Creative Commons License 2025.04.16 0 0 5349

1: Lényeg hogy a GYÚJTÓFA  vagy valamelyik változat GYUFA  lett.  Most  megint lehet kérdezni hogy  akkor miért nem maradt gyújtófa.   Mert tudatosan új szót képzett a nyelv,  és tömörített. Mivel ez egy új szó, egy konkrét X használati eszköz megnevezése már.  Tele vagyunk efféle szándékos  szóképzéssel mint ez is például, amikor 2 szóból lesz egy, vagy egy összetett szóból  egy önálló egység.     LEVÁL---LEVÉL  esete ugyanez.

2:A  MEG-FEJT  , KIFEJT,  tehenet FEJ  alapja mindnek tágabb értelemben a FEL  szó,  közvetlenebbül meg a  FEJ  szó.   FEL és FEJ  fogalmai az alapok. 

Ne felejtsük el hogy a FEJ  az FŐ  is, valaminek a  számunkra FŐ  részét  FEJ-tik ki az emberek,  a FEJT  volt FEJLÍT  sőt FEJÍT  is hosszabban, és ezt már az 1700-as években is  leírják, hogy  valaminek a lényegét  a FEJÉT (fő részét)  kikeresi a fejtés által.  

Tehát mielőtt felszínes ötlettől vezérelve felszínesnek nevezel bármit,  előbb érdemes tájékozodni az ügyben és végiggondolni bármit is, mint elhamarkodottan  ítélni bármit meg.  

MEG-FEJTÉS  esetén még közvetlen is lehet a viszony a FEJJEL, hiszen a fejünket (agy) használjuk egy talány megfejtéséhez.   Teljesen logikus is az egész,  de gondolj csak amit akarsz,  a te dolgot már ez.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SÚLY  szavai mind ezek :   A SU  hangutánzó szóból erednek, szóval ez nem zárja  ki  hogy a később SÚLY  értelmű szavak legyenek egyúttal a többiek, amely már a SÚLY fogalma által jött létre.   Megférnek szépen egymás mellett.  

SÚLY legkorábbi értelme :  nehéz tárgy,  teher.     SÚJT és a SULYKOL  már ebbel származik,  nehéz dolgokkal lehet igazán nagyot ütni.   A SULYOK  szó (SULYOK =SÚLYOK), kifejezetten nehéz, vagyis SÚLYOS használati tárgyak voltak,  nagy-kalapács vagy faltörő kos és a többi hasonló.   A SÚLY  a lényegük természetesen ezeknek.   de ez annyira triviális, hogy nem is tudom, hogy lehet ezt még  külön felhívásra  sem észrevenni,  ha épp magától nem ugrana be valakinek a kapcsolat.  

SÚJT meghatározások :  " Nehéz tárggyal,  nagy lendülettel megüt,  dob valakit"  -------- Tehát szó szerint nagy SÚLYT  helyezünk rá.   Az egyik ige, a másik főnév, ez a különbség épp elég hogy ne azonosan írjuk meg.     SÚJT:  "Az illető erőnek és eszköznek  nagyobb nyomatékot adva, üt, csap, vág valamit "  

A SU  hang  szava a SÚLY fogalma,  és erről szól mind fent, a  súlyról.  

A SÚLY  szavai még  a SAJT-OLÁS  fogalma is "nagy erővel nyom össze"  --- vagyis SÚLYT  helyezünk a testre a manőverünkkel.   Logikus ?   Még szép hogy az ! 

SÚLY  szava még a  SÜLLYED  szó is,  pont a SÚLY  okozza ezt a jelenséget.  Sőt még a SÜLLŐ  szóra is ez ad magyarázatot közvetve,  mert a SÜLLYEDŐ  képessége okán  lehet a hal neve...

Előzmény: kitadimanta (5333)
kitadimanta Creative Commons License 2025.04.16 0 0 5348

"Szippant - szív"

Mit csináljak vele?

Előzmény: Carnuntum (5342)
kitadimanta Creative Commons License 2025.04.16 0 0 5347

"A GÁT  szót még senki sem bizonyította be egyelőre hogy két részre bontható.  Ha ez megtörténik, tárgyalható esetleg.   Sok sikert."

Már vagy féltucatszor megtörtént.

Előzmény: kitadimanta (5346)
kitadimanta Creative Commons License 2025.04.16 0 0 5346

"1:  Az -OG  gyakorít, ilyen téren ismétlés jelentése  valóban van neki, de ettől még folyamat is lehet."

Sőt, csak folyamat lehet: Ismétlődő események folyamata. Még akkor is, ha ez elsőre nem látszik.

Amikor a kerék forog, minden egyes fordulat ismétlődik, mert a kerék minden pontja visszatér a kiindulási helyére, ami szemmel is látható.

A pereg esetében a P a pillanatszerű jelenség hangja, s ebben a gyökben az R nem lehet a folyamatosságé, csak erőteljességé, különben a két hang jelentése "ütné" egymást, így a folyamatosságot a G hang adja a szónak, azon túl, hogy ami pereg az a darabkák egyenkénti leesése, tehát szakaszos mozgás, ami sorozatban egy folyamatos jelenség, a csurognál is hasonló a helyzet, mivel a cseppek szintén egyenként, ugyanakkor sorozatosan esnek és csapódnak a talajra. A csurgás nem egyenletes jelenség, ha az lenne, akkor folyna.

"2:  Maradjunk a fenti példánál, aki CSOR-GAT-JA  a vizet az nem CSORGÁTOLJA  azt,  épp ellenkezőleg.  Engedi hogy az folyhasson szépen és gördülékenyen."

Nem kell a szakaszos mozgásban mindenütt gátat keresni, ez nem szükségszerű velejárója (az inga mozgását senki nem akadályozza, mégis ismétlődő mozgást végez),  noha előfordul, hogy a szakaszos mozgás azért jön létre, mert valami gátolja, meg-megakasztja. (mint az órában a horgony a léptetőkereket.)

Előzmény: Igazság80 (5341)
Carnuntum Creative Commons License 2025.04.15 0 0 5345

ÉLénk - eleven

HALovány - Holt

Előzmény: Carnuntum (5344)
Carnuntum Creative Commons License 2025.04.15 0 0 5344

Az Élét valaminek ÉLezni kell.

Az Életet pedig ÉLelmezni, táplálni.

Aki Él, az Élénk, Eleven - Éllel kapcsolatos szó, aki Holt, az HOLványodással, HÚNYással, hanyatlással kapcsolatos.

Előzmény: Carnuntum (5343)
Carnuntum Creative Commons License 2025.04.15 0 0 5343

Sőt ÉLes a határ LÉT és nemlét között, ugyanakkor az ÉL szavunk az ÉLen állást is jelenti. Az ÉLet tehát, a LÉt határa. Az ÉL sérülékeny, az Élet Élezni, fenni kell, az Életet pedig FENN kell tartani az ÉLEN ÉLelemmel.

Előzmény: Igazság80 (5338)
Carnuntum Creative Commons License 2025.04.15 0 0 5342

Szippant - szív

Előzmény: kitadimanta (5339)
Igazság80 Creative Commons License 2025.04.15 0 0 5341

1:  Az -OG  gyakorít, ilyen téren ismétlés jelentése  valóban van neki, de ettől még folyamat is lehet.  Ha  vizet csorgat valaki,  akkor folyamatosan teszi azt, míg egyszer csak abba nem hagyja.   Ehhez nem kell megszakítania a cselekedetét.    Voltaképpen egyszer sem.  

2:  Maradjunk a fenti példánál, aki CSOR-GAT-JA  a vizet az nem CSORGÁTOLJA  azt,  épp ellenkezőleg.  Engedi hogy az folyhasson szépen és gördülékenyen.   Ne kapaszkodjunk már bele erőszakkal valami hülyeségbe, ez  nem jó  kapcsolódás.    De aki akarja, csak folytassa,  a toldalék összetett, felbontható  a CSORGAT  CSOR-OG-ÍT  formára,  nem így mondjuk persze, de a megértés végett így kell hogy mutassam és írjam.

Ez két toldalék egyben.   A GÁT  szót még senki sem bizonyította be egyelőre hogy két részre bontható.  Ha ez megtörténik, tárgyalható esetleg.   Sok sikert.))...

Előzmény: kitadimanta (5340)
kitadimanta Creative Commons License 2025.04.15 0 0 5340

"1:  Most egy szónak is száz a vége,  semmilyen feltétlenül szükséges megszakítottság nincsen ezeknél :

FORGAT   PÖRGET     ZÚGAT     ZENGET     HALLGAT     KERGET      CSORGAT     CSÖRGET  és sorolhatnám."

Pedig van, csak nem veszed észre. Egy folyamat kétféleképp lehet hosszan tartó: Ha megszakítások nélkül folyamatos, mint a folyik, ill. amikor sok apróbb mozzanat sorozataként tart hosszú ideig. a G hang ezt a apróbb megszakításokat, ismétlődéseket jelenti, azért gyakorító képző.

"4:  Ezzel kapásból ellentmondasz a saját kettes pontban tett állításoddal.))    Ha a GAT--GET  összetett toldalék, márpedig  úgy állapítottuk meg hogy az,  akkor  nem egy egység,  így a másik szóhoz nem is lehetne gyökérszinten köze..."

Nincs semmilyen ellentmondás, a GÁT éppúgy összetétel, mint a -GAT toldalék. Ahogy ez a KÁNY toldalék esetében is előfordul, mikor gyökként a szó elejére kerül: KANY-AR, KÁNY-A. Ez a gyök/toldalék is egy összetétel, mint a GAT/GÁT...

Előzmény: Igazság80 (5324)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!