Izrael és az Egyesült Államok szombat reggeli támadása Irán ellen azonnal megrendítette a globális energiapiacokat. A WTI típusú amerikai nyersolaj ára több mint 7 százalékkal emelkedett, ez a legnagyobb mértékű növekedés 2022 márciusa óta, így az ára már elérte a hordónkénti 73 dollárt. Az európai földgáz ára szintén megugrott, az arany pedig soha nem látott magasságokba emelkedett − írja a Bloomberg.
Ahogy az ipari fogyasztás felgyorsul, Sprott szerint az arany-ezüst arány hatalmas megfordulása küszöbön áll. Történelmileg az ezüstöt nagyjából nyolc az egyhez arányban bányászták az arannyal szemben, de a piac jelentősen eltért a történelmi normáktól.
„Mindig is úgy gondoltam, hogy vissza kellene térnünk a 15:1-es arányhoz, és ha erre megyünk, akkor túllőnénk a mérlegen, tehát akár 10:1-re is mehetünk” – mondta Sprott. Mivel az arany ára 5000 dollár körül mozog, a 15:1 arány azt jelenti, hogy az alapvető ezüstár unciánként jóval 300 dollár felett lesz.
Ezt a keresletet súlyosbítják a közvetlen autógyártók és technológiai gyártók beavatkozásai. „A Samsung megállapodást kötött a Silver Storm Energy-vel, hogy felvásárolják az összes ezüsttermelésüket, majd körülbelül 5 millió dollárt előlegeznek nekik az induláshoz” – árulta el Sprott, az ipari igényeket a növekvő fizikai hiány bizonyítékaként mutatva be.
"Allítólag" emiatt volt a tegnapi sok piros software szektorban, de akár a fizetési szolgáltatóknál is."
...
"Végigolvastam nagyon jó leírás. Ha egy távoli jövőben játszódó scifi köny bevezetője lenne, már venném is a könyvet. Sajnos, ez nem a távoli jövő hanem napjaink.
Habár a vége nincs kifejtve és próbál optimista lenni, én nem vagyok. A legvalószínübb teljes összeomlás, mindössze 3 év alatt.
Most megyek, beadom ezt a cikket az AI-nek és megkérdem hogy egyén szempontjából mi a legjobb túlélési stratégia ha bekövetkezik az amit ebben a cikkben irnak."
Nagyon érdekes dolgot olvastam ma egy másik fórumon az AI okozta, 2028-ban elkozelgo társadalmi gazdasági összeomlással kapcsolatban. Ha érdekel valakit akkor megosztom.
Szóval amikor az aranyrol beszélt akkor azt hittem, hogy esetleg elviszi ebbe az irányba de azután átment hülyeségbe a "történet". Nem tudom ki ez de egyébként az hogy arany felhalmozás történik az nem biztos hogy az összeomlás jele, lehet pusztán a bizonytalanság okozta féleleme is.
Nem értem mi a problémád, a PMÁP inflációhoz kötött papír némi kamatprémiummal. Az most lejárt kamatperiódus a 2024-es infláción alapul, ami lényegesen alacsonyabb volt mint a 2023-as.
Nem kell nem létező adókat vízionálni, van elég valós is.
Hozam biztos nem hitelkártya terhére vásáról, más mentalitás
Nálad más.
Ha tudja 1évig nélkülözni a pénzt, akkor MAP+t kap, 6.5%
H 1évig tartja 6.5% éves kamat és felveheti kamattal büntető levonás nélkül. Ha meg nem kell, újabb 1év és akkor felugrik 6.75%ra a kamat, és újra kivehető egy év múlva. És így tovább 5évig átlag 7es kamattal