Üdv Mindenkinek!
Ahogy ígértem Én is írok egy-két sort a Pentax-os társadalom talán legjobban várt dsr-jéről. Szerencsés vagyok, mert rengeteg Pentax váz volt tulajdonomba, hosszabb rövidebb ideig nyúztam K10-et, Kx-et, K7-et, K5-öt, K3-at, sokáig második gépként Kr is volt. A K3II-t,a mai napig megsiratom, annyira a szívemhez nőtt. Na de kezdjek beszélni a lényegről: K-1.
Nagy… egy Igazi munkagép, olyan elnyűhetetlen filing van benne, de a mérete pont annyival lett nagyobb - egy K3-hoz képest -, hogy nagyobb kezű embereknek ne keljen hozzá portré markolatot vásárolni a jobb fogás végett, - egyébként passzol a mérete az új Dfa objektív család méretéhez, akinek volt a kezébe valamelyik darab, az tudja miről beszélek. Az összeszerelés minősége is példás, hozza a Pentax szintet. Itt térnék ki a flexibilis kijelzőre. Amikor először megláttam a képeken ezt a nyakatekert megoldást, nem igazán tudtam hova tenni, olyan “búcsús” megoldásnak tűnt. Na de most itt van élőben: nagyon patentul működik, igazi prémium minőség! Könnyedén, “olajozottan működik, élmény használni… Egyetlen kritika érheti, hogy rakhattak volna bele egy nagyobb méretű kijelzőt is, nagyobb felbontással, bőven elfért volna. Okos megoldás a fényerőállítás, ami dedikált gombot kapott, két fokozatban emelhetünk vagy sötétben csökkenthettünk a fényerőn, plusz a képernyő színei is változnak. Ilyenkor vigyázni kell, mert ha a legvilágosabbra állítjuk a kijelzőt, akkor az elkészült képeket visszanézve túlexponált hatásúnak tűnnek.
A kezelő szervek: érthetetlen miért változtatták meg (ismét) a lejátszás gomb helyét, illetve a gomb maradt, csak élőkép gomb került a helyére, na de majd megszokjuk. Kaptunk egy plusz gombot, számomra eddig nagyon hiányolt a zárolás gomb, ideiglenesen kikapcsolhatjuk a tárcsák és a gombok működését, így megelőzve a véletlen működtetésüket. Köszi Pentax!
Az a bizonyos beállító tárcsa a váz tetején jó ötlet, használható, csak rakhattak volna egy-két user helyet, amit tetszőlegesen programozhatunk. De talán a K-½ -nél lesz…
Tudom, hogy sok embert nem érdekel, de meg kell említeni, az átalakított menü nagyon jól néz ki. Itt is látszik a mérnökök igyekezete, kisebb nagyobb animációkkal találkozhatunk, a gyorsaság megmaradt, nem kell várni semmire. Jól olvasható lett az új betűtípus is.
A belekerült wifi szintén patent, az okos-telefonra letölthető alkalmazás is jól használható, gyerekjáték kezelni vele a K-1et. Az elkészült kép pillanatok alatt látható a telefonunk, vagy esetleg tabletünk kijelzőjén. Rengeteg apróság van, amit megemlíthetnék a ledes megvilágítástól a gps-ig eddig minden jól működik.
A keresőbe nagyon jó lett a digitális rács, vízszintjelző, a fókusz pontok megjelenítése is pozitív irányba változott - természetesen mind kikapcsolható. Itt térnék ki a K-1 egyik erősségére a kiváló autófókuszra. Végre kiválóan működik az automatika, a 33fókuszpont gyors témánál is példásan működik, sötétben is gyors, pontos működésű, - persze megfelelő objektívvel.
Full frame = magas iso. Ez itt sincs másképp. A képek alapján torony magasan veri a k3at, de ezt is vártuk tőle. A PENTAX-D FA 150-450MM F4.5-5.6 objektívet három hónapja nyúzom a k3ii vázon, de most látom, hogy mennyi tartalék van benne. A fókusz soha nem látott sebességgel - pontossággal dolgozik, penge éles képpel párosulva. A stabilizálás is tökéletesen dolgozik 450mmen is könnyedén lőhetünk kézből jó képet, de nem árt előtte felkeresni a konditermet(!) 3Kg nem kis súly. Két hete vásároltam meg az új HD Pentax-D FA* 70-200mm F2.8-as csodát, mondhatni hibátlan páros lett, munkára tökéletes minden szempontból. (Nagy is volt az elvárás, SMC Pentax-DA* 50-135mm F2.8 ED obit váltotta le nálam, ami kép minőségben, használhatóságban számomra tökéletes volt.) A SMC Pentax-D FA 100mm F2.8 Macro WR szintén parádés. Érdekes viszont a screwdrive hangja - hogy is írjam le - olyan nyöszörgő, nem valami bizalomgerjesztő. A K3-on határozott berregő hangja után szerintem borzalmas. Gondolom limited objektíveken se másabb e helyzet, elég kiábrándítóan hat, egy zsúfolt helyen mindenki minket fog nézni az tuti. (Talán mintha az új szoftver után változott volna, de lehet, hogy csak kezdem megszokni)
A fix Sigma objektívek (35 F1.4 Art - 50 F1.4 - 85 F1,4) szintén kifogástalanul működnek,- hiába, ff-re készültek - ez a váz nagyon kellett nekik. Az a bizonyos karc megjelent a vázon, de nem tapasztaltam kompatibilitási problémát, hamarosan felkeresek egy sigma képviseletet az állítólagos javítással kapcsolatban kíváncsi leszek mit csinálnak…
Csalódást okozott viszont, az új Pentax HD Pentax-D FA 24-70mm f/2.8ED . Ugyan azt a szintet hozta, mint K3-on. Leszögezem, egy nagyon jó objektív, tökéletes fókusszal, de nekem túl lágy képe van még f4en is. Én vártam volna valami pluszt, amit a többi objektíven tapasztaltam.
Ezek után nyugodtan kijelenthetem, hogy a megfelelő objektívek 20-30százalékkal jobban teljesítenek az új vázon.
Akkor jöjjenek a régi m42esek. A tulajdonomban lévő obik mind hozták a megszokott minőséget, szerintem a nagyobb felbontás az, amivel többet kapunk, egy K7 is tudja ezt a minőséget. Nem vettem észre hibát az elkészült képeken, az átlagosnál nagyobb peremsötétedésen kívül, az is csak teljesen nyitott rekesznél tapasztalható.
Ami számomra csalódás a sorozatfelvétel gyorsasága - illetve lassúsága. A K3II után nagyon lassú. Ezt nagyon sajnálom…
Egyetlen kompatibilitási problémám volt csak, a Metz Mecablitz 58 af-2 vakumat nem tudta a váz megfelelően kezelni, az automata üzemmódban használhatatlan volt. Ezek után egy Pentax AF-540 FGZ II vásárlása következett… ez tökéletes, szuperül működik.
Egy érdekesség még a végére. Bizonyára sok embernek feltűnt, végre 3év korlátozott garanciát kapunk a k1hez. Ez ennyit jelent, hogy 100.000 expóig él a 3év garancia. Ez nem sok, azért is mert 300.000expóra tervezték a zárat.
Ahogy az irományomban utaltam rá, csak akkor éri meg váltani erre a csodára, ha van megfelelő objektívünk hozzá. Az új Dfa vonal nagyon meggyőző, csak horrorisztikus az ára. De ez már nem hobbifotós kategória… sajnos a Limied objektívek nincsenek tulajdonomba, de a tesztekből látszik, hogy jól használhatók a vázon.
Remélem tudtam egy kicsi ízelítőt adni ebből az igen jól sikerült Fényképezőgépről. Ha valakinek kérdése van, nyugodtan kérdezzen!
(bocsánat ha egy kicsit hosszúra sikeredett a beszámoló!)