Minden belpolitikai, katonapolitikai téma, személy, döntés, ami a honvédelemmel és a katonasággal kapcsolatba hozható (1989-től), ami érinti hazánk fegyveres védelmét és/vagy a Magyar Honvédség múltját (1989-től), jelenét és jövőjét. Minden olyan belpolitikai, katonapolitikai téma, személy, döntés (1989-től), ami a Magyar Honvédség külföldi szerepvállalásával kapcsolatos. 1989 óta a honvédelmi politika területén tevékenykedő politikusok, katonák és egyéb döntéshozók, befolyásolók tevékenységének megvitatása. Haditechnikai téma csak a honvédelmi kormányzat politikai döntéseivel szoros összefüggésben tárgyalható, részletekbe menően nem.
Én meggyőzhető vagyok hidd el, tedd meg légy szíves, hogy ráhúzod a dán rendszert Magyarországra. Akkor is működik?
Írásod alapján feltételezem képben vagy Dániával, hogyan állnak ott a politikusok a honvédelem ügyéhez? Hogyan áll a társadalom? Mi a motivációja a tömegnek, hogy ne csak sorozzák, de szolgáljon is?
A mentális állapot a MH hivatásos és szerződéses állományára értendő természetesen, nem a bevonulandókra.
Nem tudom mennyire figyeled a történéseket, de ha általánosítva fogalmazok, akkor a magyar katonáknak gyakorlatilag nincs egy normális gyakorlója és bakancsa, venni pedig nem tud mert nincs, a ruházati csekkfüzetekben van ahol több százezer ft van, mert nincs mire elkölteni.
Mondják, hogy nagy hadsereg fegyverkezik, kis hadsereg öltözködik, de mi már nem is öltözködünk.
zsoldos hadsereggel egy szuperhatalom is gyenge , USA , az ugyanis hogy lebombaz harmatgyenge orszagokat nem hoz gyozelmet , az usa a masodik vilaghaboru ota egyetlen orszagot se gyozptt le , mert irak mifele gyozelem ? semmilyen
kis orszagbol csak az a sikeres ahol van kotelezo sorkatonasag , svajc , de ha noi sorkatonasag is van akkor 8 millio ember szazmilliokat tud legyozni mint izrael ,
Felvázolsz egy rossz modellt, aztán sorolod az érveket hogy miért nem lehet megvalósítani.
Tőlünk picikét nyugatabbra/északabbra így néz ki a dolog. (Konkrétan Dániáról van szó.) Nem mondom hogy a modell tökéletes, de elindulásnak biztosan alkalmas.
Van egy csekély létszámú hivatásos haderő, ennek tagjai általában tartalékosként folytatják a --kvázi leszerelés után mint tartalékos kiképzők, illetve mint tartalékos parancsnokok.
Van az ún. tömeg, kötelező sorozással, nyilvántartásba vétellel. (A szolgálat nem kötelező, a sorozás igen.)
Ezek adják a haderő gerincét, a tartalékos állományt. Kiképzett tartalékos szigorúan önkéntes alapon bárki lehet, de különböző szinteken működik a dolog.
Átfogóan a polgári védelemtől és az árvízvédelemtől a rohamcsapatokig bárki bárhová jelentkezhet, de feltételekhez van kötve a befogadás.
Ha a jelentkező alsóbb szinten bizonyít, egyre elitebb alakulathoz kerülhet, akár külföldi szolgálatra is, tehát eléggé elmosódik a határ, ez célja is a a rendszernek.
Közben persze mi szem szájnak, kalandvágyó emberkéknek ingere, gyakorlat gyakorlat hátán évente/félévente nagyobb összeröffenésekkel.
Tehát adottak a sikeres munka alapjai:
1. Ne legyen kényszer.
2. Követeléseken alapuljon a munka.
3. A katona lássa értelmét a követelések teljesítésének.
4. A megfelelő felszerelés és kiképzés ne kérdés legyen, hanem az alap.
Dánia minden adott pillanatban 150 000 kiképzett, és felszerelt katonát tud bevetni.
És a magyar költségvetéshez képest háromszoros dán hadügyi költségvetésből három fegyvernemet tartanak fenn, a magyarokhoz képest százszoros mennyiségű haditechnikával.
"Szerintem sokkal nagyobb baj, hogy lízingeltük a gépeket.
Vajon ha ez végérvényesen bizonyítást nyer, ki fogja fizetni a kárt?"
Te és én, mint adófizetők. Nem tudom a svédek milyen helyzetben vannak és mennyire jött be nekik a Gripenért kapott gazdasági ellentételezés, lehet, hogy egyet "jófejségből" ideadnak, vagy a felújíthatót megcsinálják ingyen, nem tudom.
Viszont nem kötelesek semmire ha mi hibánkból történik baleset, akkor azért ők nem felelősek.
Magam részéről támogatnám, hogy legyen egy olyan lehetőség(?), hogy a fiatal felnőttek kapjanak, kaphassanak katonai kiképzést, ez több okból is kívánatos lenne, legfontosabb persze az országvédelmi szempont. Nyilván lehetőség most is van (önkéntes tartalékos rendszer), de mivel az nem kötelező, nyilván a célszemélyek 95%-a ebben nem vesz részt.
Mint mondtam, a Magyar Honvédség jelen állapotában nem alkalmas arra, hogy "tároljon" hosszabb időn át ilyen embereket, se pénz, se logisztika hozzá. Egy 2-3 hetes kiképzést még talán (de nem biztos) meg lehetne oldani, de nézzük a politikai oldalát:
Kötelező. MICSODAAA??!!...támadna rögtön a kormányra a "balatonszárszói értelmiség" (mert azt nem feltételezem, hogy egy balliberális kormányzat vezetné be a fenti rendszert, hiszen ő szüntette meg, függesztette fel, inkább egy jobboldali.) Lássuk be, ez most sokadlagos kérdés az Orbán kormánynak.
Viszont olyat életszerűnek tartanék, hogy kapjon az életben, tanulmányaiban(?) valamiféle előnyt az az államtól, aki önszántából részt vett egy katonai kiképzésen (ami mondjuk 18-25 év közé esne). Ebbe a balliberális megmondók sem tudnának belekötni...ja de igen.
Nézzük a társadalom szemszögéből. Igen vannak európai országok, ahol az állampolgároknak egyfajta belső késztetés, igény, hogy tegyenek valamit a hazájukért és ott feltehetően a politikusok is így vannak ezzel! Ez nálunk nem nagyon van így, mert elég sajátosan alakult ki a társadalmunk és jelenlegi életünk, elég megnézni a XX. századi történelmünket, az sok mindenre magyarázat. Nem egységes a nemzet, megosztottak vagyunk és úgy néz ki maradunk is.
A sorkatonaság, mint olyan, a tömeghadseregkre jellemző, az abban a formában ahogy volt, ide ebbe a korba már nem való. Valami viszont kéne szerintem is.
Valaki elmondhatta volna a Tisztelt Házban, hogy az MH feladatai közt nincs kerítésépítés nevesítve, és ez sajnos nem lett időben betervezve a rövid- közép, hosszútávú tervekbe, sem a költségvetési tervbe, stb.
A kávéház teraszán pedig a tornából és katonai szolgálat alól felmentettek, két konyak, egy kávé mellett, szivarfüstbe burkolódzva mondják: "Hősök pedig nincsenek, csak buta emberek, akik rossz időben rossz helyen voltak és ott is maradtak!"
Akkor úgy néz ki, hogy a svédektől nem várhatunk ingyen gépet. Mivel a magyar költségvetés a katonák illetményemelését is alig tudja kiküszködni, gondolom új gépet sem veszünk 12 milliárdért.
A problémát az okozhatta, hogy a landolásnál a gép parancsnoka, Ugrik Csaba dandártábornok nem vette vissza manuálisan a gázt, így hiába fékezett, túlfutott a gép a betonon.
orbannak nincs felni valoja , gyurcsany meg hiaba fut gyorsabban megis szemenkoptek a birosagon , NAGYON ELVEZTEM A VIDEOT A TELEVIZIOBAN , a rendorok meg hagytak a kopkodest , a rohadek szemkiloveto gyurcsanynak nem volt kit feljelentenie
Az illetékes vezetők színtől függetlenül azt gondolják, hogy a NATO majd megvéd.
A sorkatonaság ügye sem fekete vagy fehér,
lenne értelme kiképezni az állampolgárokat az ország védelme szempontjából , de ilyen anyagi és mentális állapotú
Magyar Honvédségbe még sorkatonákat is beereszteni nem lenne jó ötlet.
Ja és jönne még a lázadás, hogy "nehogymá' az állam mondja meg mit csináljak!"
Nem csak titkosrendőrök, volt egyenruhások, besúgók dolgoztak Vizoviczki Lászlónak, hanem a PestiSrácok.hu birtokában lévő dokumentumok tanulsága szerint az egykori Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) munkatársa is a diszkópápa bizalmába férkőzött és az egyik meghatározó emberévé nőtte ki magát.