Sziasztok!
Mivel ennek a kis kazánnak nincs saját topikja, így nyitnék egyet neki. Várom azokat az embereket ide, akiknek van már ilyen kazán felszerelve, és azokat is akiknek még nincs de ilyet szeretnének. Vélemények, okosságok, beszereléssel és használattal kapcsolatban.
Semmi gond, szóval továbbra is kérdésem, hogy vizet leereszteni a rendszerből lehet hideg állapotban is, kikapcsolt kazán mellett, vagy úgy a jobb, ha közben megy a kazán és keringeti a vizet? Köszi!
Rendben köszi...még tanulom ezt a dolgot, első lakás, első radiátor...
Azt olvastam, hogy működnie kell a fűtésnek légtelenítés során (ez ugye most viz leeresztés lesz). Rögtön a fűtés bekapcsolása után érdemes ereszteni belőle, vagy amikor már forró a víz benne?
Persze hogy nem normális, de ez áramlási probléma!
Állítsd be a radiátorokat! Ha teljesen nyitott előremenő szelepekkel is ugyan ezt csinálja a kazán akkor ez dugulás lesz, vagy a szivattyúval van valami.
Először is 70 foknál kevés az 1,2 bár nyomás, ami azt feltételezi, hogy 20 fokon kb 0,5bár lehet benne. 1,2 bárnak szoba-hőmérsékletű víznél kell benne lennie!
Van másik tágulási tartály a rendszerben vagy csak az ami a kazánba van? Mert az kukába való!
A másik dolog, Mikához egyáltalán nem használunk thermofejeket, mert pont ezt csinálják, amit tapasztalsz is. Az van, hogy szar a keringés és a kazán sokkal több hőt állít elő mint amennyit el tud tekeni a szivattyú a radiátorok fele, mert túlságosan fojtva van. Azt kellene csinálni, hogy lekapcsolod a szobatermosztátot, megvárod amíg kihűl a rendszer teljesen. Eztán minden előre menő szelepet teljesen kinyitsz, (megnézed, hogy a thermofejek alatt, a tüskék nincsenek e letapadva! Ezeket egy fogóval be kell tudni nyomni és vissza kel ugorjanak teljesen) a visszatérőket meg bezárod csutkára, majd a kazánhoz legközelebbit kinyitod mondjuk 1,5 fordulatnyira, és a kazántól távolodva, a következő radiátorokon mindig +fél fordulattal nyitod ezeket a visszatérő szelepeket pl (1 rad: 1,5ford, 2rad: 2 ford, 3rad: 2,5ford) A legtávolabbit meg teljesen nyitva hagyod. Elindítod a szobatermosztáttal a kazánt, és fogdosod a radiátorokat, hogy egyenletesen melegednek e. Ha valamelyik gyengébben melegszik azon jobban kinyitod a visszatérő szelepet, ha valamelyik jobban mint a többi azon fojtasz (negyed/fél fordulattal operálsz)
Még annyit nézzél meg, a szivattyú hányas fokozaton van? II.-re állítsd be!
Szélrács hol van?? kör lukacsos kellene rá!
Nem hinném hogy itt a szerelő ludas volt, így első blikkre, a problémából ítélve...
Átolvastam néhány lapnyi hozzászólást, nagyon hasznosak voltak, de laikusként még mindig nem tudom, hogy mi lehet a gond az én esetemben. Nagyon örülnék, ha tudnátok segíteni. Bármilyen hozzászólást szívesen fogadok :)
55m2-es lakást fűt egy MIKA-6E (beüzemelés éve 2014). Rá van kötve 22k-s radiátor: 2db 2800-as, 1db 1200, 1 db 1400 és 1 db 1700-as törölközőszárítós. Eddig szépen működött a rendszer, amíg ki nem hívtam egy gázszerelőt - gondolván, hogy a kicsike megérdemel egy karbantartást, mert beüzemelés óta nem volt hozzányúlva. Szerelő kijött, megmérte a gáznyomást, mondta, hogy elég magas, gázszelepen kicsit állított. Lecsavarta 60 fokra a kazántermosztátot (javasolta ezen üzemeltessen, korábban 75 fokon volt).
Most már sajnálom, hogy ez megtörtént mert azóta a következő probléma áll fel (előremenő 60 fokra van állítva, nyomás 1,2 körül) ld. videó, fotók
- víz melegszik (hőfokmérő órán szalad fel a mutató), amíg kb. alulról eléri a 80 fokot, kis kattantó hang, gázégő elalszik, őrláng marad, cirázó hang kiséretében
- mutató 60 fok körülig leszalad, újra kapcsol a kazán
- ez váltja egymást 1-2 percenként
Ha az összes radiátort maxra kinyitom, akkor az utolsó 2 (legtávolabbi) hideg. 3 radiátoron van thermoszelep, ha ezeket 4-es körül-re állítom, úgy melegek a radiátorok (de nem forró). Levegőt ellenőriztem, egyből jön ki belőle a folyadék. Radiátorok átlósan bekötve.
Nyilván az embernek nem cèlja, hogy szèt ègesse a hőcserèlőt. "Gondolom a gyártó sem emiatt kèszítette" viszont mivel szèlesebb , valószínű jobban lefedi az ègősor a hőcserèlőt. Kèrdès, hogy ezzel mi fog változni? Van ennek pozitív tulajdonsága?
Levegőtlenítés közben egyébként 2.6 és 2.2 között ugrál a nyomás folyamatosan. Lehet csak le kéne engednem belőle egy kis vizet? (bocsánat az amatőr kérdésekért de sose csináltam ilyet még, kb. azt se tudom hol kellene engedni a nyomásból)
Nekem 60 fokon még az 1.4-et sem éri el a nyomás és jó meleg a radiátor. Ajánlották itt, hogy a kazán termosztátot nyugodtan toljam fel 70-re is akár, inkább a kézi termosztát kapcsolgassa a kazánt le fel. Azóta nálam szépen megy a fűtés, nem is állt le egyszer sem :) Mondjuk a gáz szelepen is állítottam :D
Eddig 50 fokon ment a kazán, a hidegek beköszöntével felvettem 55-re (az ajánlott 60 fok a leírása szerint). Azonban amióta felvettem rendszeresen elkezd levegőtleníteni (AP) 50 fok körül (sőt valamiért 52-re is felmegy, annak ellenére hogy 50-re van beállítva), 5-6* is eljátszva 1-1 felfűtés alkalmával (van viszont hogy napokig nem csinálja). AP-zás közben jól vissza is hűl a víz, igy eléggé meghosszabbítja a felfűtés idejét (a zavaró hangról nem is beszélve). A nyomás a rendszeremben alapból picit magas volt (nem rég költöztem be, azota nem nyultam hozzá), fűtött állapotban 2.2 bar körül van. Emiatt lehet?
Üdv. Én a szatmáriban vettem 199 e ft volt. Azt tudnod kell csak akkor van garancia ha az egyik partnerük üzemeli be. Jó hogy írtátok a szivattyú állitását mert nállunk is hangosabb mint volt.
Ahhoz képest mennyire fostam mindig a gáztól, most gyorstalpalós, önjelölt szerelőt játszom :) Megpróbálom amiket írtatok, mindent köszönök. Jelentkezem, ha van fejlemény. Ha egyszer ez off, akkor csak a Mika gyárt ennek a helyére szerelhető kazánt és ilyen 200-250 körül ? Turbósat érdemes majd felrakatni ?
Kazán termosztát 60-65 körül van. Ezért is furcsa, tudom ismétlem önmagam, de eddig 60 fokig fel tudott szépen menni, ma pl 21 fokig felfűtöttem a lakást és szépen mikor elérte lekapcsolt. Utána mikor felment 60 fölé bekapcsolt a biztonsági kör pici időre és elkeringette a vizet.
Ez jó rács... Meg kellene majd nézni a hőcserélő/kazántest bordái mennyire átjárhatóak, mert ha nehezen megy át rajtuk a füstgáz akkor szintén ugyan így tilt, mert nem tud távozni az égéstermék megfelelően. Ennyi idő után és ilyen súlyos kondenzációs folyásnyomok tekintetében ez nem lenne meglepő. A vissza csepegő kondenzvíz is tilthatja a kazánt, és attól is le tud szakadni a láng, mondjuk akkor sárgásan ég egy kicsit... Ötletelgethetünk itt, de ez csak távgyógyítás. Sokra nem mész vele.
A teljesítményt feljebb húznám hogy legalább 60-65 fokon üzemeljen! Gázszelepen van egy nagyobb fejű laposcsavarhúzos csavar. Azt kitekered, alatta egy műanyag csavar az a fő égő teljesítmény állítója. Nagyon picit csavarjál rajta, úgy hogy üzem közben nézed a lángot, feljebb tekered... negyed max fél fordulat. Ezzel megvagy figyeled a hőfokot, meddig megy fel maxra mondjuk állítást követő 20 percben. Ha nem éri el a 60 fokot még tekersz rajta egy kicsit. ;-)
Persze a kazánon lévő termosztátot feltekered 70 fokra (remélem nem 50-en van, mert akkor ne csodálkozz hogy lekapcsol)