Elméletileg ugyanazért vannak ezek is teleszékezve (ráadásul szellősebben, mint a dízelesek), mint anno a 282-esek csuklórésze: a megengedett terhelés korlátozottsága miatt. Gondolom ennél jobb már nem lehet.
Március 21 ? Ilyen sokáig tartott feldolgoznia a feljelentést a drága rend őreinek ? Bezzeg ha orbán plakátját leköpöm 5 perc múlva jön a TEK... Nevetséges ez az ország.
Az emberek többsége 27 fokos hőérzet felett izzad. A hőérzetet nem abszolút hőmérsékletként, hanem a páratartalommal és a légmozgással fogyelembe vett valamiként kell érteni. Klimatizált utastérben általában gyenge a légmozgás, tehát kell a hűvös, száraz levegő. 33 fokos külső hőmérséklet mellett 31,5 fok, 72%_os relatív páratartalommal minden csak nem jó.
A napokban egy kolléga tájékoztatott, hogy a tavasz folyamán módosítást hajtottak végre a kocsikon, így a korábbi nyitott ajtóval indulás, illetve menet közbeni ajtó kinyílás problémája megszűnt.
majd 3 évtizedekig úgy tanították és mi úgy követeltük meg az F5 vizsgán, hogy megállóba beálláskor a csuklós busz legyen párhuzamos a járdával.
Ha ezt öbölben** kell megtenni, akkor a beállás után az utolsó 2-3 méteren a buszvezető tekerje a kormányt jobbra, hogy utascserénél lássa az összes ajtót.
** = öbölnek minősül ez ügyben az is ha nincs kiépített buszöböl, hanem előtte parkoló kocsik vannak és a megálló járdához nem lehet odasimítani a csuklóst.
Ezért azt tanácsoltuk, tanítottuk, hogy ha túl közel parkol egy megálló végéhez egy jármű, akkor a csuklós busz vezető inkább NE álljon be a megállóba, ne törje a buszt, hanem kint a forgalmi sávban egyenesben*** megállva cseréljen utast.
Sajnos 1980-1995 között minden évben volt 1-2 halálos - saját hibás - baleset abból, hogy a csuklós nem tudott beállni szabályosan, a vezető mégis megpróbálta, és mivel az utascsere ideje alatt nem, vagy nem jól látta a hármas és négyes ajtót, valakit odacsukott, tovább vonszolt, átment rajta.
*** = Ilyenkor az utasnak nagyobbat kell lépnie a le- és felszálláskor, cserében életben marad.
Elég sok topikban ment már ez a téma hogy miért nem megy a klíma zárt ablakok mellett a klímát 24 Celsius fok felett kell bekapcsolni az esetek 58%-ban megy a klíma csukott ablakok mellett 12%-ban megy a klíma nyitott ablakok mellett 30%-ban nem megy a klíma . Szerintem az is idegesítő amikor a Volvo7700-as tipuson kérik hogy tartsuk zárva az ablakokat és a klíma olyan gyengén megy hogy az már klímának nem is nevezhető . A volánban többnyire megy a klíma de sajnos vannak olyan sofőrök akiknek este amikor még mindig járatni kéne klímát elég az ha nála nyitva van az ablak az meg ki a francot érdekel hogy az utastérben mi megy ? Ezek az esetek a 22-es buszcsaládon szoktak elő fordulni legtöbbször . De hogy a mondandóm kapcsolódjon is valamennyire a topikhoz a TJ buszoknak sem legerősebb a klímája és ennek az a következménye hpgy ha 40 fokban 30 fok van a buszban az egy átlag budapesti embernek szar mert mért nem 25 vagy akár 20 fok van ott .
Volánnál is vannak ilyenek. Ma este is jöttem haza a 22-esen, és lekapcsolta a lezárt ablakok mellett a klímát, annak ellenére, hogy kint még 24 fok volt. Így hogy is biztosítja az előírás szerinti megfelelő szellőzést, és max. 24 fokot. A tetőablak önmagában nem tekinthető elégséges szellőzésnek.
Csak azt nem értem, hogy ha azonos körülmények között állatokat szállítva megbüntetik állatkínzásért, akkor emberszállítás esetén miért nem büntetik meg emberkínzásért?
Nem megy a klímahasználat. Nem kell bekapcsolni, de cserébe le kell zárni az ablakokat. Egyszerűen fel nem foghatom, hogy miért kellett ezt a gittegyletet a vezetni nem tudó buszvezetőivel beengedni Budapestre. Szégyenteljes brigád.......
Elvileg ha elindulsz és egy teljeset fordul a kerék akkor automatikusan megszűnik a nyitási engedély,csak sokszor van,hogy a busz még el se indult igazán,de már jeleznek a következő megállóhoz..
Nem tudom ezen hogy van, de a MAN-okon csak az engedélyező kapcsolóval lehet törölni az engedélyt. Tehát ha nem használod az automata zárást, akkor külön kell nyomnod egy törlést, meg egy zárást.
A fő probléma, hogy a klíma sok energiát kivesz, így gyakorlatilag az 5 literes dízelmotornak kell önállóan cipelnie a buszt. A svédek már próbálkoztak új szoftverrel, el is jöttek tesztelni a kánikula hírére, csak sajnos ami náluk 25 fokban működött, nálunk 38-ban már nem.
C1-en is volt olyan, hogy menet közben félig kinyílt az ajtó, és nem fékezett be. Igaz világított a gomb, és a piros vészjelzés is kijött hanggal-fénnyel.
Hagyjuk ezt a világhírű buszgyártózást, különösen, hogy az ajtó vezérlő panel nem is tőlük származik. Nem mintha egyébként a világhír bármire is garanciát jelentene, az autógyártás történetében elkövetett fatális hibákat fel se lehetne sorolni. Itt nincs szó fatális hibákról, ez olyasmi, ami fokozott figyelemmel ellensúlyozható, ezért a vonalon időveszteséget jelent, egy már amúgy is lomha busszal. Az ötösön 58 perc a leghosszabb menetidő, ami a szóló kocsik idejében 74 perc volt. A menetrendkészítő úgy gondolta, hogy a csuklós busz gyorsabb, vagy az utascseréje gyorsabb, nem tudom...
Értem, pontosabban nem értem. Ajtófék..... Van az ajtók nyitott állapotára visszajelzés. Nem gondolnám, hogy egy C2-est vagy BKV-s tolócsuklós kocsit könnyebben be lehetne látni. Eltekinthetünk ettől a ponttól, bár az alacsonypadló itt el is vesztette előnyét, de mint említettem nem csak ez a baj.
Egy buszt kötve hiszem, hogy tervez meg egy világhírű buszgyártó, hogy azzal ne lehessen párhuzamosan beállni a megállóba, és azt ne lehessen belátni. Mert ilyen elven, akkor aki az 1-esen vezet 3 kocsis T5C5-öt szerinted az mit lát a hátsó ajtóból? Na azt meg én tudom.....