Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Köszönöm a válaszokat. Igazából szemptembernél előbb nem lesz módomban kiültetni bármit is. Ezért kérdezem, hogy az őszi (pontosan melyik hónap) vagy a tavaszi ültetés az előnyösebb. További oltványokat is szeretnék vásárolni, ehhez kérnék még esetleg javaslatokat. Szeretnék egy pergolát, ide Moldovát gondoltam, valamint szeretnék még 5-6 további ellenálló fajtát, nem kell, hogy hiperszuper új fajta legyen. Lehetőleg finom legyen, nem muszály magnélküli, NFJ-ben szerepeljen. Vegyszer nélkül szeretném őket nevelni, kiskertben, belterületen, szomszédokkal körbevéve, úgyhogy vegyszert ha akarnék sem tudnék használni. Segítségeteket nagyon köszönöm!
Valahol mindenkivel egyetértek de a "tapasztalatom" inkább veled egyezik meg ;-)
9 literes fólia konténerben vannak a tavaszi beszerzésű oltványaim illetve tavalyi oltásaim a lugas alatt.
7 naponta vízben esetleg tápoldatos vízben áztatom őket és az így nedvességgel feltöltött "termesztő közeg" biztosítja a növény számára a szükséges folyadékot.
Miért is csinálom ezt?
Az elmúlt 5 év tapasztalata alapján, - a 100 km-re lévő "birtokon" - a nem kellő öntözés "hiányában" csak vegetáltak a kiültetett oltványok, persze vannak különbségek oltványos és oltványos termékei között. Az 1,5 éves (esetleg 2 éves) konténeresek kiültetés után kb. 2 évet vertek a normál metódus szerinti (amivel egyet értek) kiültettekre.
Tavaly tavasszal "helyre" ültetett Néró oltványok - hála a teremtőnek - sok csapadékot kaptak és év végén 30-40 cm-es hajtásokkal zártak. Ezév is csapadékosan indult számukra de az utolsó 3 hét szárazság megfogta őket 30-40 cm-en és hiába kaptak 2x 10-10 liter vizet, a légköri aszály miatt nem fejlődnek. Bezzeg az "otthoniak" amiket most tavasszal konténereztem... már 60-80 cm hajtáshossznál járnak...
Idén májusban ültettem vagy 120 db oltványt (Néró és Kékfrankos) meg 72 db gyökeres alanyt vegyesen, pótlásnak. Az oltványok kínlódnak míg a gyökeres alanyok szépen növekednek (bár az itthoniak 60-80 cm-t vernek rájuk)
Hamburgi muskotály és Kordriankának vásárolt Suvenír most 20 cm körül van míg a konténeres 1,5 m hajtáshosszal rendelkezik...
Ültetés előkészítés sem volt jelentős hatással a növények fejlődésére, a folyadék az ami az első 2 évben a legfontosabb segít, hogy a növény "elszakadjon" a földtől.
Pár 10 darab növény esetleg kuriózum fajta esetén nem gond az extra figyelem/gondoskodás vagyis a konténerezés de egy méretes ültetvény esetén biztos nem csinálnám (bár lehet a pótlás esetén már megérné)
Hiába nem látszik a kiültetett növény föld feletti részén nagy változás, a gyökerek elindulnak, és az addigi konténerméretnél hatványozottan nagyobb teret laknak be.
Egy konténeres növénynél szerintem sokkal nehezebb megoldani az egyenletes vízellátást, könnyebb kiszárítani és kirohasztani is. Rengeteg cserepes növényem van, ebben a melegben van, amit egy nap 3x is meg kell locsolni. Kiültetve egy-egy alapos öntözés sokkal tovább kitart, de nem is áll vízben, mint amikor az ember alátétbe öntött víztartalék képzésre kényszerül, mert nincs otthon napközben.
Igazad van, semmi keresnivalója a fürtnek rajta. De a növekedési időszaknak lassan vége. Ebben a száraz melegben el lehet ültetni, értem ezt úgy, hogy el nem pusztul, de sokat nőni már szerintem nem fog. Ha nincs jó helye még akár ki is purcan. Szerintem az őszi ültetéssel pont ugyanott lesz.
Bocs, ha másként látom, de sokféle dolgot ültettem el már eléggé random időszakban és nekem ez a meglátásom. Ilyenkor is lehet, persze, csak már nem halad sehová.
minél elöbb kiülteti fürt nélkül, annál jobb. a fürtnek egyébként is semmi keresnivalója rajta. pont az a lényege a konténeres oltványnak, hogy akármikor ki lehet ültetni, butaság várni öszig, akkor semmi értelme nem volt konténereset venni, az öszi kiültetést tudja a sima oltvány is.
a konténeres oltványokat bármikor kiültetheted, csak arra vigyázz, ha eddig nem volt még napfényen, akkor ugyanúgy, ahogy a paprikapalántát, ezt is szoktatni kell a napfényhez, esetleg árnyékolni. azért ne délben 35 °C-ban ültesd, hanem reggel 5-6 óra közt, amikor még elviselhetö a meleg.
minden bogyót vágj le, de igazából már túl késö. túl sok energiát kell a tökének a bogyó kinevelésébe feccölnie, ami a következö években nagyon vissza fogja vetni. sajnos sokan nem értik meg, hogy mi a baj azzal, hogy a fiatal tökéken meghagyják a fürtöket. addig, amíg nincs kinevelt törzs, kinevelt gyökérzet és ezután elhúzott szálvesszö (ez a 3.-4. évben jöhet el, elöbb nem), a fürtök csak elveszik az energiát a növénytöl, ami így nem tud megfelelöen fejlödni.
Kezdő hobbikertész vagyok. Második éves, konténeres, kiültetésre váró Veles oltvány megajándékozott két pici fürttel. A másikon még többségében zöldek a bogyók. Azt vágjam le? Érdekes módon a csemetén semmiféle betegség nyomait nem látom az aknázómoly kivételével. Ennyit számítana, hogy házfal mellett, száraz helyen van? Ősszel vagy jövő tavasszal ültessem ki? Mikor van ideje a konténeres oltványok ültetésének?
Úgy emlékszem, csemegeszolonel az önkormányzat adja ki az engedélyt.
(Ilyen kis területen nem lehet rentábilisan gazdálkodni szerintem. Ha a lelkesedés elmúlik, ha nincs meg a gépi segítség, rabszolgájává teszi az ember önmagát. B verzió hobbiként kell az egészre tekinteni és akkor a pénz nem számít!!!!)
ha párezer négyzetméteres a terület, akkor az hobbinak/saját fogyasztásra túl sok, így viszont mindenképp kéne beszélned a területileg illetékes hegybíróval (minden településhez tartozik illetékes hegybíró, akkor is, ha az a település nem része egy borvidéknek/hegyközségnek sem), aki tisztázni tudja a jogi dolgokat. Ami biztos, árutermelö csemegeszölö-ültetvénybe csak államilag elismert fajtákat ültethetsz, helyesebben árulni csak ilyen fajtát árulhatsz.
A 2,5-3 m-es sortávolság már igényli az erögépet, ha pedig tényleg erögéppel akarsz benne dolgozni, akkor a sorokat úgy kell kialakítanod, hogy a gép mindenhol rá tudjon fordulni a sorokra. Lejtön két opcoód van: a sorokat a lejtöre merölegesen (föl-le), vagy a szintvonalakkal párhuzamosan kialakítani. A szölötökék egyenletes terhelésének az a jobb, ha a karok vízszintesen futhatnak. A támrendszer anyagköltsége igen tág határok között mozoghat, a fa oszlop és karó hektárköltsége nem biztos, hogy alacsonyabb, mint az acélé, hacsak nincs akácerdöd, amiböl anyagot szerezhetsz.
Van a családban egy párezer négyzetméteres, gyakorlatilag kihasználatlan legelő, a terület lejtős, borszőlőt termelnek a környéken. Csemegeszőlő termesztésre használhatnám és próbálok telepítési költséget számolni. Talaj előkészítés, támrendszer telepítés, vadvédelem, jégeső védelem, öntözőrendszer, csemeték költsége, növényvédelem, ilyesmik jutottak eszembe. Van köztetek olyan, aki mostanában végzett ilyen telepítést? Mik a tapasztalatok?
Ekkora területen már nagyon nem mindegy, hogy pl 2,5m vagy 3m a sortávolság.
Mivel a csemegeszölö topicba írtad: a Delan pro nem jó, egyrészt, ha nem tudod, mivel védekezz a feketerothadás ellen, akkor nincs zöldkönyved, így nem vagy jogosult megvenni és felhasználni, másrészt, és ez a fontosabb, nincs felhasználási engedélye csemegeszölre, feltehetöen azért, mert a szölö héjában/védö viaszrétegében felhalmozódhat (ez csak tipp, nem kell kézpénznek venni).
A feketerothadás megállítása fürtzáródás után már nagyon nehéz, inkább a megelözésre kell(ene) helyezni a hangsúlyt. azaz, korábban kellett volna pl. a dynalit használni, tekintettel arra, hogy 21 napos szer, azaz jó eséllyel idén ha a jövö héten juttatod ki, akkor már belelóg az érésbe.
Ezelőtt három évvel, mikor a szőlőlugast kezdtem kialakítani, egy frissen ültetett Árkádia tő első évben szépen kihajtott s fejlődött de következő tavasszal nem hajtott, kiszáradt. Nem tulajdonítottam nagy jelentőséget, gondoltam kifagyott v valami kirágta. Ültettem tőle egy méterre egy Muscat Ioanat saját gyökéren, ami másodévesen elég szép.
A kiszáradt Arkadia másik felén volt egy Landis Kober alanyon, tavaly termett, szép lombozata volt. Tavasszal két szép szálvesszőt meghagytam de nagyon nehezen indúlt. Egyik szálvessző el volt száradva, másik halvány zöld. Gondoltam téli csapadékhiány miatt vagy vmi megrághatta a gyökerét. Jól megöntöztem kb150 l vizzel, s elindult, a félkar 70 cm es hajtásokat hozott fürtökkel. Szép zöld levele volt, semmi nyoma foltosságnak, betegségnek.
Virágzásban egyik napról a masikra, mintha egyből megszünt volna a tápanyag ellátás, a szép tőke elfonyadt, kiszáradott. Kiástam a gyökerét, semmit nem láttam, szép erőteljes gyökérzete volt.
Kérdésem, hogy vajon mi lehetett, mi okozhatta?
Ha tőle 70 cmre űltetek ősszel fiatal csemetét vajon az is erre a sorsra jut?
P.S. a Muscat Ioana saját gyökéren van, nem tudom ha van jelentősége. Előre is köszönöm a véleményeteket