Vár foglalás Belépés: kaligula550@freemail.hu + jelszó.
A játék menete: Első lépés a feladvány megfejtése, ami bármi lehet(szójáték, keverős,vers vagy bármi egyéb), arra ügyeljetek, hogy túl nehéz ne legyen, hogy minél pörgősebb legyen a játék. Ha sikeresen megfejtetted a feladványt, akkor változtasd meg a jelszót.(max 12 karakter, szerepelni kell benne szám(oknak) is) Játssz egy éles játékot. Majd találj ki új jelszót és ezt add fel . Nincs akadálya, hogy bármennyi baráti játékokat is játsszál, de legkésőbb másnap add közzé az új feladatot. Ha az ezt követő két napon nem érkezett új várkapitány, adj segítséget!
Mindenkinek jó játékot kívánok!
A csatából 2193 db. belépőjegyet hoztam a Magyar Természettudományi Múzeumba, a komodói varánusz-preparátum megtekintésére. A kapott 976 aranytallért a vár kincstárába helyeztem.
A mi korunkban már egyre több gyógyszerre van szükségünk.
Ma van annak a gyógyszerésznek a névnapja, akinek sokat köszönhet az egész világ.
Első organoterápiás készítményét, a vérnyomást növelő mellékvese-hormon kivonatát (adrenalin), a Tonogen suprarenalétmég ma is használják a gyógyászatban.
Kulcs : a gyógyszerész vezetékneve, valamint hány évet élt.
Az ország első komodói varánusz-preparátumát mutatta be kedden a Magyar Természettudományi Múzeum. A Nyíregyházi Állatparkban 2015-ben elpusztult két varánusz közül a hím példány látható keddtől az intézményben.
A faj ősei Ázsiában alakultak ki, majd nagyjából 40 millió évvel ezelőtt Ausztráliába vándoroltak, ahol hatalmas testméretűvé fejlődtek. A nagytestű komodói varánuszok nagyjából 110 ezer évvel ezelőtt, a tengerszint csökkenése miatt kialakult földnyelven keresztül érték el a dél-kelet-ázsiai szigeteket, míg ausztrál őseik kipusztultak.
Elhunyt minden idők egyik legtevékenyebb énekesnője: Montserrat Caballé
Karrierjének csúcsára 1974-ben jutott, amikor januárban az Aida főszerepét énekelte Barcelonában, márciusban A szicíliai vecsernye főszerepét New Yorkban, majd Moszkvában a Normát és Milánóban az Adriana Lecouvreur főszerepét. Ugyancsak ebben az évben orvosi beavatkozáson esett át, mely során egy daganatot távolítottak el altestéből, de 1975 tavaszára teljesen felépült.
1988-ban Freddie Mercuryval közösen operai hatású könnyűzenei albumot adtak ki Barcelona címen. Az album fő dala a Barcelona volt, amely az 1992-es barcelonai olimpiai játékok egyik hivatalos dala volt. A tervek szerint közösen adták volna elő a nyitóünnepségen, de Mercury halála miatt ez meghiúsult. Caballé az 1999-es UEFA Champions League nyitómérkőzése előtt, a barcelonai Camp Nou stadion felavatásakor élőben előadta a dalt.
A csatából 1743 felvétel hoztam a mohácsi csata helyszínének feltárásáról. A kapott 629 aranytallérral hozzájárulok a régészeti munkák elvégzéséhet.
Ismét szegényebb lett a művészvilág. Elhunyt a világ egyik legismertebb operaénekese.
A Liceu zenekonzervatóriumban tanult Eugenia Kemény vezetése alatt. Tanulmányai befejezése után, 1956-ban a bázeli operaházhoz szerződött, ahol 1957-ben Mimi szerepében debütált PucciniBohéméletében.
Kulcs : a művésznő vezetékneve, valamint mikor készített albumot Freddie Mercury-val.
A krónikában szereplő Födvár romjait találhatták meg
Bertók Gábor a kutatás új eredményéről elmondta, hogy Brodarics István, - aki szemtanúja volt az eseményeknek - leírása szerint a korabeli Földvár település közvetlen közelében zajlott le "a csata egyik kulcsfontosságú összecsapása".
A fellelt korabeli település közeléből mintegy 200, zömmel a 16. századból származó hadilelet került elő
a fémkeresős kutatásoknak köszönhetően, köztük a magyar seregben küzdő szövetséges lengyelek pénzérméi is.
Kiemelendő a leletek közül még a falu nyugati vége közelében előkerült két I. Szulejmán-arany, valamint egy 16. századi vaseszközlelet, amely feltehetően a falu lakói által a csata előtt elrejtett eke alkatrészeiből és mellette egy bárdból állt. Emellett százas nagyságrendben találtak nyílhegyet, egyéb puska- és tüzérségi lövedékmaradványokat, valamint egy golyóöntő formát is az érintett területen"
Csatában szoros küzdelemben egy 133-as szintű játékossal a második lettem minimális pont volt csak a határ.
1201 db. verseskötetet hoztam várunk könyvtárába.
A kulcsot egy számunkra fájó ütközetről faragtam ki.
Máig kérdéses, hol zajlott le a döntő összecsapás A mohácsi ütközet kutatásának egyik alapvető problémája, hogy a történeti források szemtanúk beszámolóin alapulnak
A kulcs: a korabeli szemtanú leírása alapján melyik településen zajlott a csata, és az ahhoz szorosan kapcsolódó évszám.
Aranyosi Ervin költő, spirituális gondolkodó, 1958-ban született Budapesten, több mint 30 éve él Dunakeszin.
Aktívan költészettel foglalkozni 50 évesen kezdett.
Versei elsősorban a szeretetről, mosolyról az emberi kapcsolatokról, hitről, önismeretről, állat-, és természet-szeretetről szólnak. A költészetet adottságnak, jobban mondva kapottságnak tekinti és igyekszik a tanulmányai és korábbi munkája során szerzett ismereteit a versek varázslatos módján átadni olvasóinak.
Szabadság, mit legyűrt a zsarnok. Egy nép mely gyászol, s ünnepel! Temetni jöttünk és siratni, de e nép többet érdemel! A gőg, s a túlerő legyőzött, de büszke népünk fennmarad! Ők tizenhárman ott nyugosznak, nem népünk sírja lett Arad. Ha hűvös, őszi éjszakákon, a csillagokat kémleled, tizenhárom ragyogó csillag felülről őrzi népedet. Hibáinkból tanulni kéne, mert "megbűnhődte már e nép"! S a hűvös, őszi éjszakákon érezd a HŐSÖK tekintetét....
Felfedezés - Újraértelmezhetik a Naprendszer határait 2018. október 3. szerda - 13:30 Hatalmas távolságra lévő törpebolygót fedeztek fel: a The Goblin névre keresztelt bolygó észlelése újraértelmezheti a Naprendszer határait.
Az újonnan felfedezett törpebolygó átmérője a becslések szerint mindössze 300 kilométeres és egy nagyon megnyújtott körpályán kering. Legközelebbi helyzetében 2,5-szer távolabb van a Naptól, mint a Plútó. Legtávolabbi helyzetében pedig a Naprendszer legkülső peremére jut, csaknem 60-szor távolabb, mint a Plútó, így 40 ezer évre van szüksége ahhoz, hogy megkerülje a Napot. Keringési pályája 99 százalékában túlságosan halvány ahhoz, hogy látható legyen - olvasható a The Guardian című brit napilap honlapján.
Az új törpebolygó hivatalos neve 2015 TG387. Ez a Sedna és a 2012 VP113 jelű égitest után a harmadik törpebolygó, amelyet a külső Naprendszerben találtak. Ez a régió, amelyet egykor hidegnek, sötétnek és üresnek tartottak, úgy tűnik, hogy egzotikus és extrém objektumok gyűjteményét rejti.
A csatából 1733 db. különböző festményt hoztam várunk múzeumába. Egyébként a vár pénzéből vásároltam néhány segítséget, mert
nagyon kifogytak.
Visszatérek az Univerzumra. Hatalmas távolságra lévő törpebolygót fedeztek fel.
A bolygót még nem látták közvetlenül, de a Goblin úgy tűnik, hogy egy óriási, láthatatlan objektum gravitációs hatása alatt áll, ami ismét megerősítette a csillagászokat abban, hogy létezik a kilencedik bolygó.
Az Ópusztaszeren található „legek" sorozata ezzel azonban még korántsem fejeződik be, mivel a község büszkélkedhet hazánk legnagyobb, és a világon harmadik leghosszabb sövénylabirintusával is.
Az itt található sövénylabirintus teljes hosszúsága – 4 810 méter – megegyezik Európa legmagasabb hegycsúcsa, a Mont Blanc magasságával.
A csatából 1986 db. nagy teljesítményű távcsövet hoztam. A kapott 731 aranytallért a vár kincstárába tettem.
Én is hazai vizekre evezek.
Az itt található „legek" sorozata ezzel azonban még korántsem fejeződik be, mivel a község büszkélkedhet hazánk legnagyobb, és a világon harmadik leghosszabb sövénylabirintusával is.
Kulcs : a hely neve, valamit hosszúság számának összege.
(ne a bevezetőben talált számot keresd)
Nyugodalmas jó éjszakát kíván kedves53 várkapitány.
A 2014-től felfedezett 740 legfényesebb szupernóva statisztikai elemzése és azon tény alapján, hogy egyikük sem tűnt "egy rejtett fekete lyuk gravitációs lencséje által felnagyítottnak vagy megvilágítottnak", a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy ősi (vagy primordiális) fekete lyukak az univerzum sötét anyagának legfeljebb 40 százalékát alkothatják. Ilyen ősi fekete lyukak csak az ősrobbanás első milliszekundumaiban keletkezhettek.
Nagyjából ezer sírból álló ősi temetkezőhelyet tártak fel Albániában egy gázvezeték építésekor: a különleges lelőhely betekintést enged az ország ötezer éves történelmébe.
Nyolcezer éves újkőkori falu a temető alatt
Az ország délkeleti részén, Korca város közelében, Turan falunál folyó ásatások 18 hónapja során Albánia egyik legnagyobb ősi temetőjét tárták fel az archeológusok, rétegeiben mintegy ezer temetkezési hellyel.
A csatából 2094 db.hozott tiltakozó plakátot ragasztottam ki a gyomirtó szerek használata ellen. A jutalmul kapott 560 aranytallért a vár kincstárába tettem.
Ismét hihetetlen kincseket találtam.
Az ásatások vezető régésze szerint a gázvezeték kiépítése körüli munkának köszönhetően lehetőség nyílt arra, hogy egy szokatlanul nagy területet tárjanak fel ebből a korszakból.
Kulcs : az ország neve, valamint hány sírt találtak a régészek.
Nyugodalmas jó éjszakát kíván kedves53 várkapitány.
A glifozátnak kitett méhek emésztőrendszerében a hasznos baktériumok nyolc uralkodó fajából négynek esett vissza a száma.
Az után, hogy bélbaktériumaik egy része elpusztult, a megjelölt méhek könnyebben estek áldozatul a Serretia marcescens nemű kórokozónak, mint az egészséges bélbaktériumokkal élő méhek. Az egészséges mikrobiomú méhek mintegy fele nyolc nappal a kórokozóval való találkozás után is életben volt, a glifozátnak kitett és károsodott baktériumháztartású méheknek csak nagyjából a tizede. A kutatók azt javasolják a gazdálkodóknak, kertészeknek és a kertes házak lakóinak, hogy ne permetezzenek glifozátot virágzó növényekre, amelyeket a méhek is látogatnak.
A csatából 1984 db. híres tudósokról készített DVD filmet hoztam a vár szórakozó termébe.
Mostani kulcsomat a méhekről faragtam ki. Kutatások szerint egy széles körben használt gyomirtó felelős a méhek tömeges
pusztulásáért.
A méhek hátára színes pöttyöt festettek, hogy nyomon követhessék és a végén befoghassák őket. Három nappal a kísérlet után azt figyelhették meg, hogy a gyomirtó jelentősen csökkentette az egészséges bélbaktériumok mennyiségét.
A kulcs: a méheket megtámadó kórokozó első tagja, az emésztőrendszerükben lévő hasznos baktériumoknak hány uralkodó fajának esett vissza a száma.
Tegnap majd egész délután ugyanezzel a névvel, ugyanezzel az évszámmal küszködtem a belépéssel, sikertelenül!
Nem értem az egészet!
Most egyszerűen, minden gond nélkül be tudtam lépni. Na... az ilyenek tudnak kikészíteni.
Köszöntöm a vár minden lakóját!
A várat Konfuciusz-551 kulccsal elfoglaltam.
Konfuciusz i. e. 551–479 között élt. Lu fejedelemségben született, a mai KínaSantung tartományának déli részén, egy Cou (陬) nevű kisvárosban, ám később szüleivel a fejedelemség központjába, Csüfuba (曲阜) költöztek, ahol élete végéig lakott. Gyermekkorában szegénységben élt. Szorgalmának és kötelességtudásának köszönhetően viszonylag fiatalon hivatalt kapott.
Konfuciusz 56 éves volt, mikor megkezdte 13 évig tartó vándorlását, melynek során számos Lu-val szomszédos fejedelemséget meglátogatott, de legtöbbet Vej államban (卫) időzött. A Lun jü-ben számos történetet olvashatunk ebből az időszakból. Ennek ellenére a vándorlását elmesélő történetek is inkább tekinthetők szimbolikusnak, mint tényszerűnek. Nem tudhatjuk, hogy a valós történeteket ábrázolták úgy, hogy szimbolikus jelentésük is legyen, vagy fordítva: a szimbolikus történeteket írták le úgy, mintha Konfuciusszal történt volna meg.