Hát igen, az állami pénzből élők mindig ágaskodnak, hogy milyen rossz nekik, meg ugye a külföldi kollégáikhoz hasonlítják magukat, holott nem ez a helyes hasonlítási alap. Nemrég nyilvánosságra került például hogy a nyugdíjasok nálunk kapnak a legtöbbet a GDP-hez képest, ezek szerint a tanároknak is el kellene fogadniuk, hogy talán többet és jobban kellene dolgozniuk. Én egyébként az orvosokkal sem vagyok megelégedve.
Ja csak a magyarok nagyon bele vannak kényelmesedve a szoccccializmusba. Ezen kéne változtatni. És a szoccccializmust nem a versenyszférások képviselik itthon...
És igenis pofátlanság hogy nem választhatok szabadon a piacról tanárt, politikust, bürokratát...
Én konkrétan kiszámoltam, hogy hogyan jönnék ki az állami szolgáltatások nélkül, és jobban mint jelenleg. Ami miatt mégsem kívánom ezt, és szerintem senki, az az hogy sosem tudhatjuk mikor történik velünk valami, ami miatt szükségünk lesz a szociális hálóra.
Mindezek viszont semmiképpen sem igazolják azt, hogy a hivatalokban 1 főt igénylő munkát 2-4 -en végezzenek. Ez nyilván nem vonatkozik tanárokra, orvosokra, stb., de bizony a hivatalaokban így megy, ráadásul rosszul is végzik a munkájukat. Minden alkalommal, amikor intéznünk kell valalmit (gyerekekkel kapcsolatsoan, a hozzá tartozó munkaügyek, adóügyek, stb.), rettegve megyek a hivatalokba, hogy ugyan hányszor járatnak meg, és mennyit kell várnom, amíg befejezi a trécselést akár személyesen, akár telefonon. Idén is megszívtam párszor, csak ami hirtelen eszembe jut, három plusz út, kb. 3x100 km utazás mindösszesen azért, mert az egyik hivatal a másik szerint hibás papírokat adott, az első hivatal szerint meg a másik hülye.
Fasság. Az összes demokráciában van társadalmi szolidaritás, hol több, hol kevesebb.
Az összes demokrácia, adófizetés ellenében működtet olyan közszolgáltatásokat, amelyek nem piaci alapúak. Ettől ez még nem lesz szocializmus, legelábbis abban az értelemben, ahogy gondolod.
Akkor az összes jobb képességű, tehetségesebb ember agyonveri egymást, hogy valamilyen exportáló céghez kerüljön vagy külföldre költözzön. És a többi marad egyetemi tanárnak orvosnak stb. Jó lesz az nekünk?
És mindezt azért, mert nem vehetett meg egy csomag műanyag piknikkanalat, mert az is külföldi anyagból van.
A túlzásokat ne vedd figyelembe. Nyilván szükséges az állami bürokrácia, de túl drágán se műküdhet. Ez minden kormánynak kihívás és eddig senki nem tett érdemi vagy látványos lépéseket. Az apparátus elég veszélyes terep.
Amúgy már eléggé tele van a puttonyom, evvel a szembeállítással. Hogy a közterheket kizárólag a versenyszférában dolgozók termelik meg, és az államiak pedig csak ebből élősködnek.
Hogy a versenyszférások megszakadnak a munkában, az államiak pedig csak a körmüket reszelgetik.
Aki így gondolja, annak javasolnék egy olyan berendezkedést, amelyben nincs semmiféle közteher, mindenki a versenyszférában vállalkozik, és mindennek megfizeti az költségeit, plusz a szolgáltatás profitját.
Amikor a gyereke tanul, az oktatás árát, ha beteg lesz, az ellátásét, ha leég a háza, a tűzoltásét, ha betörnek hozzá, a nyomozásét, a járda árát a háza előtt, és így tovább.
Nulla társadalmi szolidaritás, ez lenne kívánatos szép új világ egyeseknek.
Amikor egy hasonló kormány pályáztatás nélkül építtette az autópályákat, akkor abból csinált az ellenzéke problémát, hogy miért nem pályáztat. Majd a hatalomváltás után pályáztatásokkal kétszeres áron épültek az autópályák.
Ezt jól látod. EU-s háttérrel öntik a pénzt például Borsodba, de ez tényleg csak ablakon kidobott pénz, mert ezekből nem keletkeznek életképes cégek. Mivel a leghátrányosabb kistérségek jelentős része található Magyarországon, azon belül Észak-Magyarországon, itt sokkal könnyebb pályázatokat nyerni, így a jól működő cégek adóforintjaiból építenek szép tereket és utcákat az itteni falvakban, hogy legyen munkája az ittenieknek. Persze ezeknek a munkavégzése is olyan, hogy ezek a dolgozók nem állnák meg a helyüket egy normális versenyszférás cégnél. Egyébként nem csak ilyen Önkormányzati pályázatokról van szó, hanem cégeknek is sokkal könnyebb itt páléyázati pénzeket szerezni.
Én nagyon nem vagyok libbancs, de ami igaz, az igaz, a valódi adófizetők azok, akik nem az államtól kapják a fizetésüket és csak visszaadóznak abból. A tanárok, orvosok, stb. teljesítményét ezért másképp kell vizsgálni.
Az jut eszembe, hogy votl amikor elszaladt a ló, és az állami dolgozók munkáját túlzottan megbecsülték a versenyszférásokéhoz képest, persze az állami dolgozókat is több csoportba kell osztani ilyen szempontból. Az utóbbi időben ebben a tekintetben javult a helyzet.
("Magyarország megvédését kérte diplomatáitól a lengyel külügyminiszter - 2013. július 22. - A lengyel külügyminiszter egyebek között azt kérte diplomatáitól, hogy "védjék meg a magyar partnereket az igazságtalan támadásoktól". Radoslaw Sikorski erről hétfőn beszélt Varsóban, a lengyel nagykövetek éves értekezletén.2)
NEM PÁLYÁZUK! Nem érted? Piacról élünk. Exportpiacról. Nem az államból. Annak csak fizetjük a kurva nagy sarcot. Minden csip-csup beruházást, felújítást ezerszer zsűriznek a tulajdonos emberei. Nincs pénzszórás, EZ NEM ÁLLAMI SZEKTOR.