A topic célja az SDR-es tapasztalatok összegyűjtése programok antennák DVB-t k tulajdonságainak kitárgyalása, és minden ide tartozó információ gyüjtése
Tudtommal ezen kék típusba eleve bele van építve egy egyszerű up-converter (ezért van két bemenete), ezért nem szűkségel ez a dll cserélgetős trükközés..
Az én SDR KIT-em. Már megint kísérletezgetek és költekezem...
A vevő:
A következő lépés az volt, hogy ki kell szűrni a laptoptól érkező zavarokat. Ezért az USB kábelre vettem ilyen 3,5mm-es ferrit klipszeket. Kevesebb lett a zaj.
Aztán van az, hogy a vevő HF bemenete tulajdonképpen használhatatlan up-converter nélkül. Viszont ez bazi drága, úgyhogy más megoldás után néztem. A hardver helyett egy .dll fájlt javasoltak, amit valaki, valahol megírt. Ezt kell a régi helyére bemásolni. Itt található:
Persze ezután a HF bemenet használhatatlan, de az UV-nek elnevezett UHF bemenetre kell az antennát kapcsolni. Szépen működik rövidhullámon és a vevő vételkészsége is javult.
Na, most jön az, hogy saját antennát csináljunk neki, de minél egyszerűbbet! Long wire-ra gondoltam. Újabb kutakodás után találtam egy 1:9-es long wire balunt. Persze ez a long wire két azonos hosszúságú dipólszerű valami, de ez állítólag 50Ohmra illeszti.
És, hogy össze is legyen drótozva, kellett egy ilyen vezeték.
Már csak a jó időt várom, hogy a kertben feldobhassam a fákra az egyszerű dipólt és a diófa alatt kipróbáljam a kütyüt.
Pigtail a helyes megoldás, mentes a mechanikai feszültségtől. .nekem FME- csatlakozókkal szerelt low-loss kábeleim vannak a GHz-közeli frekikre. FME-BNC vasaim vannak a BNC-s rádiókhoz (TNX XANTI), de az SMA-hoz inkább a malacfarok!
Láttam már ilyet, de kicsit durvának tartom mechanikailag, különösen ha egy RG213-as kábel van rajta akkor könnyedén kitörheti az SMA aljzatot ... hacsak nem használok valami plusz mechanikai merevitést. SMA-BNC az nekem is van, de hajlok arra, hogy egy rövid kábeldarabbal drótozzak össze dolgokat - most így van Miskolcon az SDR rákötve az antennára, ezen a qth-n pedig lengő BNC aljzat van a kábeldarab végén.
Az FM301 szűrővel még nekem is nagy reményeim vannak, megmentettem néhány UHF példányt a PMR sávra gondolva, eléhagyítva egy SDR-nek, esetleg a kettő közé előerősitőként egy MAR6 (az van csak).
Az SDR Sharp-al csakis annyi problémám volt, hogy nem szerver-kliens megoldású, tehát ha egy távoli gépet akarok kezelni akkor Remote Desktoppal rá kell mennem a gépre és a hangot átrirányitva kezelni - sokáig használtam is így. Ez amúgy nagyon jó, mert megőrzi a távoli gép nagyobb sávszélességének lehetőségét, de nem lehet publikussá tenni mert nem engedhetek be bárkit egy távoli gépre oprendszer szinten mert szétcseszi - ilyen a világ, illetve a zemberek. Az SDR-RADIO pedig kliens oldalon túl bonyolult, tulajdonképpen (nekem minimalistának) bőven elég lenne egy stupid verzió, egyetlen SDR eszköz használatával hangrögzités és egyéb bigyók nélkül, esettleg pluginek hozzá, kinek-kinek mi kell még. Mondhatná bárki, hogy ami funkció nem kell azt egyszerűen ne használjam, csakhogy benne van a programban, növeli a méretet, a bonyolultságot, rontja a stabilitást, és (nekem minimalistának) fölöslegesen bonyolitja a felhasználói felületet.
Természetesen ott vannak azok a felhasználók akik kizárólag a saját gépükön a saját SDR-jüket akarják kezelni, azoknak egyértelmű egy sokkal egyszerűbb lokális verzió használata.
Nekem több occó példány is volt, van ma is használatban. A korlátait kitapasztaltam. Amíg nem kap nagy jeleket, egész normális. Hamis beütések vannak sok helyen, de nem veszélyes. A laptopba dugva megy, külső antennával. PMR sávra elé kötöttem egy többkörös helical szűrőt (FM301 bemenetéről) kifejezetten jól használható abban a sávrészben. Repsávra akarok majd hasonló előszűrést.
Nekem egy csájna vasam volt, amin külön volt az alacsonyabb frekiknek és a magasabbaknak egy-egy SMA csati. A sok - szerintem maga gerjesztetett - zaj spektrumvonalak mellett az is tetézte a problémát, hogy minden szoftverrel másképp viselkedett. Rádióként valamennyire értékelhető vételt az SDR Sharppal produkált. Aztán megváltam tőle. Talán az USB kábellel nem volt gond, mert volt rajta ferrit klipsz, hacsak abban is a vas nem műanyagból vagy valami aprított, megsütött beton térkőből volt. :-))
Sokat makkoltam evvel az AGC gonddal. De egyetlen igazán jó valamiért csak a HDSDR-é. Még a HACKrf sem tud akkorát átfogni, csak ha manuálisan beavatkozok.
Tavaly decemberben írt a qrp.hu az SDR Sharp (SDR#) egy talán újabb változatáról, amit az Airspy SDR hardverhez igazítottak, de mint 8LHT írja, bátran használhatjuk a régebbi vasakhoz is. Több új plugin is van hozzá amelyeket megemlít, de megtekinthető a letöltőoldalon is (https://airspy.com/download/).
Az AGC valóban egy kérdéses pontja, de erre azt a megoldást javasolja, hogy a hardver AGC-t hagyjuk kikapcsolva, mert zajforrás és csak a szoftverét használjuk.
De sok olyan kábel van ráadásul, ami igen hitvány, csak kis sebességgel dolgozik. A hackSDR-hez bizony sokat kipróbáltam, hogy menjen 20 MHz-es mintavétellel. Az occógizdaságos már 10-nél is alig dolgozott.
A HDSDR is igen jó. Az SDRsharp a mai napig nem tudja rendesen kezelni az RTL alapú cuccok AGC-jét. Ez repülők vételénél zavaró. Mert messziről mind jó, de amikor a közeledben húz el, sok progi fullad, torzít mint a franc. Sajnos frissítés, plugIn nincs rendesen hozzá, az SDrsharp-hoz rengeteg.
Amit mindenképpen érdemes kiemelni, az USB kábel. Sok készülékhez olyan kábelt adnak, amin nincs RF fojtó, jön is a zaj rendesen a PC-ből, laptopból. Vagy szerezzünk be "normális" USB kábelt, vagy egész olcsón lehet kapni klipszeket, 3 és 5 mm-es kábelátmérőre.