"A romák közti magas mentális betegségek oka, hogy a roma kultúrában megengedett a testvérek, unokatestvérek közti házasság, vagy a szimpla szexuális kapcsolat." "a romák egy olyan etnikai csoport, mely sötét bőréről és hajszínéről ismerhető föl."
Az lesz csak a jó buli! Hajfestéshez használt hidrogénből és körömlakklemosóból is lehet (peroxiacetonnak hívják), és az nagyobbat durran. Csak vigyázz, mert egy kolléga meg akarta mutatni otthon a gyereknek, és a tanár néninek lerobban a kézfeje. :(
Lehetne virtuális valóságként is. Ha valamit elszúrna a tanuló, akkor kiírná a gép: "Ismét felrobbant a készüléked, a valóságban még nem végezheted el a kísérletet. Elégtelen."
(Elismerem, hogy Jeszenszkynek nehezebb dolga volt, társadalmat sokkal nehezebb szimulálni: "Ismét országos botrányt kavartál, a valóságban még nem vállalhatsz közéleti szereplést. Elégtelen.")
Hát azért azért ez elég aggasztó. A tanár az mondja, hog yerre-arra figyelni kell, ő maga is ellenőrzi, hogy nehogy baj legyen - és mégis előfordul.
Ha videón nézi a diák, hiába mondják a biztonsági szabályokat, úgysem tartja be. (Mert van, aminek az oka az sokkal későbbi tanulmányok során lesz világos, addig csak egy felesleges tiltás. Pl. égő olajat ne önsünk le vízzel - ezt a népek nem hiszik el, a többség azt hiszi, hogy csak rá akarnak tukmálni valami drága eszközt. Ilyen eset volt a miskolci rovarirtós, aki a csatornába beöntötte a felesleges vegyszert, az felrobbant, és az utcában az összes budit-fördőszobát lezúzta. )
Téli estékre báriumos lángfestés? Karácsonyi ajándéknak vízüveg, benne fácska formájúra növesztett kristályok? Jó is az!(Kár, hogy idővel megbüdösödik.)
Volt is valaha egy kis füzetecském efféle veszélytelen és látványos kísérletekkel, a legtöbb otthon is végezhető. De tartok tőle, hogy hosszú távon mindenképpen az lesz a megoldás, hogy a legjobb tanarakkal filmre kell venni mindent, és feltenni a szakminisztérium honlapjára. Egyszerűen nincsen elég szaktanár az iskolákban, de ha még akad is, akkor meg nincsen pénz szertári anyagbeszerzésre, tehát nincsen kísérlet az órán még a tanári asztalon se, nem, hogy a padokban.
Költséghatékony megoldás csak az, ha filmre vesszük a komplett tananyagot több tanárral is, és szabadon hozzáférhetővé tesszük a tanulóifjúság számára az interneten keresztül. Aztán, aki maga is akar sk kísérletezni, az majd megy nyáron fizika meg kémia táborba, és megfizeti a részvételi díjban a szaktanári munkát is, meg az anyagokat és berendezéseket is.
Evvan. :-(((
A nyelvoktatásban már rég ez megy, előre látható volt, hogy ez csak terjedni fog.
A tanárképző főiskolákon szeritnem még jócskán végeznek mat-fizesek....
No meg ahogy csökken a gyereklétszám, és egyre kevesebb tanárra van szükség (nemcsak mat-fiz), úgy sajnos sok a munkanélküli tanár - talán az idősebb (de még nem nyugdíjközeli) korosztályból is.
Na,most bevallom,fizika-kémia szakon legyomtam 6 szemesztert a kassai egyetemen(aztán volt egy nemzetiségi vitám és ottagytam),átnyergeltem a műszaki egyetemre,de akkor sem és most sem bánom.Ha lelkiismeretes tanár vagy,ma rámegy az idegrendszered,ha nem,minek csinálod?Tudom,miről beszélek.Apu is tanító volt.
Most a gyereknek én vagyok Öveges professzor,a házifizika kísérletekkel.Tudja is a fizikát a kölök.
Kémiából meg majd csinálunk puskaport,nitrocellulózt,meg megtanítom műtrágyából robbanóanyagot csinálni,oszt lesz muri.....