Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2022.09.17 0 0 5694

Mi a neve annak a sütemény tetejére morzsolt vékony tésztarétegnek, ami lisztből, vajból és porcukorból van gyúrva? 

Lengyel receptekben gyakran szerepel "kruszonka" (s-sel ejtük) néven. Mi a családban sose sütöttünk ilyen sütiket, így nem tudom a nevét, a szótárban sem szerepel épkézláb jelentés.

Egy ilyen süti, amit ez borít:

Duplán almás. A tésztájába is kevertem turmixolt alma-birs keveréket, és almaszeletek vannak belenyomkodva. Aztán azon ez a "kruszonka".

Verakavics Creative Commons License 2022.09.09 0 0 5693

     5-én vetettem a retekmagokat, az eső után tegnap már mutatta a sorát, ma már szép zöl csíkok indulnak az életnek. Vetettem a Polenazat, Slovanát, /30-35 n./ a Korai legjobb kb.50 n, a Johanna és a Cheribelle 55 napos. ...Meglátjuk, tartják -e kb. az időpontokat? 

55judit Creative Commons License 2022.09.09 0 0 5692

Meggondoltam, 2-3 szem japán retek magot csak dugok le a sátorba, hátha lesz belőle még valami.😀

2 sor Húsvéti rózsa, 1 sor hónapos van. A foghíjakba Müncheni sört dugdostam, de még mindig van üres hely.

Előzmény: CBNora (5691)
CBNora Creative Commons License 2022.09.09 0 0 5691

Persze, kertire gondoltam, üzletből már jó pár éve nem veszünk semmilyen retket.

A legtöbb retek a kertben is megfásodik, ennél nem tapasztaltam, de az is igaz, hogy soha nem is volt rá ideje. Csak őszre szoktam vetni.

Előzmény: Verakavics (5690)
Verakavics Creative Commons License 2022.09.09 0 0 5690

     Mint kerti termés, folyamatos szedéssel  tudja  tartani frisességét, de üzletből, polcról nem biztos. Nálam még nem volt, én csak vásárlással tudtam beszerezni. Sajnos többször lehetett érezni, hogy "öregecske". 

Előzmény: CBNora (5687)
CBNora Creative Commons License 2022.09.09 0 0 5689

Ez igaz, elég vízízű. De azért szeretjük.

Előzmény: 55judit (5688)
55judit Creative Commons License 2022.09.09 0 0 5688

Tavaly én is vetettem. Idén kihagytam. Nincs olyan ízletes mint a Húsvéti rózsa. Sőt, semmilyen íze sincsen. A Húsvéti íze nekünk finom, ha nem hámozom le, még díszíti is a tányért, vagy a vegyes salátát. Szép piros.

Előzmény: CBNora (5687)
CBNora Creative Commons License 2022.09.09 0 0 5687

A japán retek nagyon zsenge, és ha van helye, nagyon nagyra megnő. A tőtávolságot könnyű tartani, mert kevés mag van a zacskóban. Ilyen gigantikus példányom még nem volt, igaz, hogy későn is ültetem, nálam még épp, hogy nőnek az első lomblevelei.

Érdemes kipróbálni.

Mondjuk én nem variálok vele, mindenféle ételhez frissen, feldolgozás nélkül esszük. Még soha nem volt fás.

Előzmény: Verakavics (5686)
Verakavics Creative Commons License 2022.09.09 0 0 5686

         Ma "retkes" napom van. Kaptam egy japánretket. Szép nagy. Mértem: 50 cm hosszú, 24 cm-es derékbőség, s 1,5 kg -os. Meglepően gyenge, nagyon finom íze van. Hol és hogyan tudott így megnőni?Féltem tőle, mert mikor megláttam, azt gondoltam, hogy egy elöregedett, beeresedett, elfásodott valami.  De nem. ....Különböző mintákkal felgyalultam. Játszottam vele, mint a homokozóban a gyerek. Megy a kimchibe, vegyesen sárgarépa, uborka, karaláb, okra, patisszon, fűszerek- fokhagyma, kakukkfű, fehérhagyma, bors, stb. Örülnék, ha lenne jó vastag, friss szárzeller,- de ezt most nélkülöznöm kell. De van bok choy....No, mire összeállítom, több üvegrevaló lesz. ...Gondolom, családi ajándéknak is jó lesz.

Verakavics Creative Commons License 2022.09.06 0 0 5685

   Igyekszem igazán jóízű szőlőt eltenni, s szeretem meghagyni az eredeti ízvilágukat. .....Van egy új paradicsom-pritamin-gogos -pirospaprika receptem./Ki, hogyan nevezi/  A magtól megtisztított, darabolt paprikát sütőbe-serpenyőbe teszük.  A héja legyen alul, így tudunk beletenni a darabokba egy - egy jó t.kanál  cukrot, olajat, ecetet, ezzel jól átsütjük, 170 C-ot írtak. Mehet után üvegbe, polcra. Dunsztolni nem kell. -----Először kicsibe kipróbálom a héten. 

krnemarika Creative Commons License 2022.09.05 0 0 5684

Hasonlóan teszem el én is, de adok hozzá 2-3 szegfűszeget is.

Előzmény: Verakavics (5682)
55judit Creative Commons License 2022.09.03 0 0 5683

Pici citromsavat nem teszel bele?

Előzmény: Verakavics (5682)
Verakavics Creative Commons License 2022.09.03 0 0 5682

       Nem hiszem el, ha nem tartom a kezemben....Kaptam 4 fürt szőlőt, kb. 3,5 kg volt. Szép tömött fürtök, kb. 28- 30 cm-esek, egységes szemek. Oválisan hosszúkás, zöldes-fehér, jóízű,zamatos....s a lényeg: 1-1 szem  3,5 - 4 cm hosszú. Lemértem, lefotóztam. .....Bármennyire is tetszik,  szemenként megy az üvegbe, téli csemegének. / Megtöltött üvegbe most 2 kanál cukor, hidegvíz, tető rá. Vizesdunszt kb.30 perc, s kiszedem, ne legyen tovább a melegben./ 

TINTUS Creative Commons License 2022.08.27 0 0 5681

első menet majonéz lett 2 tojásból. Végre nem kellett az asszonynak kézzel főzőkanállal kikeverni.

Előzmény: TINTUS (5673)
Belohin Creative Commons License 2022.08.26 0 0 5680

A forrólevegős sütővel csodálatos zöldségköreteket lehet csinálni. Sokkal finomabb, mint gőzben puhítva.

Előzmény: CBNora (5674)
TINTUS Creative Commons License 2022.08.24 0 1 5679

1 kiló liszt+ a hozzávalók. A végeredmény 2 darab 77 dekás finom kenyér.

krnemarika Creative Commons License 2022.08.24 0 0 5678

Nagyon jól néz ki! Használd egészséggel, készíts vele sok-sok finomságot!

Előzmény: TINTUS (5673)
55judit Creative Commons License 2022.08.24 0 1 5677

Remélem fölteszi.😀

Előzmény: CBNora (5676)
CBNora Creative Commons License 2022.08.24 0 1 5676

Biztosan fog! Aztán csorgathatjuk a nyálunkat, ha fölteszi ide!

Előzmény: 55judit (5675)
55judit Creative Commons License 2022.08.24 0 1 5675

Hú, ez nagyon pöpec! Készíts vele sok finomságot, és sok örömöd legyen benne!

Előzmény: TINTUS (5673)
CBNora Creative Commons License 2022.08.24 0 0 5674

Szép masina! És úgy látom, állandó helye is lett, az így szuper!

Nálunk a fő akadálya egy ilyen beszerzésnek az lenne, hogy a konyhában nem tudnék állandó helyet biztosítani neki. A férjem vett egy forró levegős kis sütőt, azt is állandóan tologatom, rakosgatom. Spájzból előszedni, helyet csinálni, összerakni, munka után elmosni, visszavinni - ez így együtt tovább tart, mint összegyúrni egy tésztát.

Persze ehhez hozzátartozik, hogy egyszerre általában fél kiló lisztből gyúrok, az fél kézzel pár perc. Egy ilyen adagot is pár napig eszünk, ha vendég jön, akkor is elég ennyi egyféléből. A karácsonyi mézeskalács több csak, az 4-5 kg liszt + a majdnem ennyi egyéb összetevő, az meg úgyse fér gépbe.

Előzmény: TINTUS (5673)
TINTUS Creative Commons License 2022.08.24 0 0 5673

  Na gyerekek mostantól mindent szétdagasztok !   Több éve esedeztem egy komoly gépért, tegnap megjött.  

 

Verakavics Creative Commons License 2022.07.19 0 0 5672

Mi nem szeretjük a krumlisat. ---- A kenyérszeleteket pedig enyhén megpirítom. Karakteresebb picit az íze. - 

Előzmény: 55judit (5671)
55judit Creative Commons License 2022.07.19 -1 0 5671

Tudom Vera. Csak rajta maradt az elnevezés, errefelé így hívják. Már a krumplis se olyan mint a kovászos. A krumpli nem gyorsítja, hanem lassítja a folyamatot.

Előzmény: Verakavics (5670)
Verakavics Creative Commons License 2022.07.19 0 1 5670

Judit, ez nem kovászos, mert hiányzik a "kovász" - a kenyér, vagy a kruumpli./ sváb megoldás/ A sós vizzel készülő a saját bakt.-tól erjed,  fermentálódik. - Erre mondták régen, hogy sósvizes ubi. Midkettő fínom. Ezzel a módszerrel én mindenféle zöldséget készítek, mind eláll. Le kell zárni, s nem szabad megnyitni, sziszegtetni, mert képez egy védőgázt az erjedéssel, ez ne illanjon el. 

 

Előzmény: 55judit (5669)
55judit Creative Commons License 2022.07.19 -1 0 5669

Újabb információhoz jutottam kovászos ubi ügyben. Annyi, hogy egy másik falubelim is hidegen, tartósító nélkül teszi el a kovászos ubit, és ma mondta, hogy akármeddig eláll. Még tavalyiból is van neki polcon.

Nekem 6 üveg van, 3 teljesen letisztult, 3 pedig majdnem, mert később raktam.

 

A legegyszerűbben:

Üveg aljára sok kapor, bele az uborka, sós víz, rá kistányér, kitenni melegre, de ne legyen forró mert akkor megpuhul az ubi. Az enyém sose! Ha kész, átrakjuk kisebb üvegekbe, rászűrjül a lét, csavarós tető rá, mehet a polcra.

Előzmény: 55judit (5665)
Verakavics Creative Commons License 2022.07.17 0 0 5668

             Ennek gondolatával kínlódok ...mert egyre drágább a konzervet megvenni. Ugyanakkor azt mondják-írják, hogy a szárazbab eláll, "csak be kell áztatni." de a zsengéből??? ....de a konzerv azonnal kéznél van, bármire. Receptet konkrétan egyet találok,  egyszerű: a fejtett babot sósvízben puhára főzni, a babot üvegbe tenni, kevés ecet a sósvízbe, ráönteni, lezárni. /savasítani kell/ Az automata 90-100/120 percet ír dunsztolásnak. Inkább a fagyasztóba teszik, úgy tényleg biztosan eláll a zsenge bab.  Csak rengeteg hely kell.....

Előzmény: krnemarika (5667)
krnemarika Creative Commons License 2022.07.09 0 0 5667

Szemesbabot (tarkát, vöröset) tett-e már el valaki üvegbe? Érdekelne egy jól bevált recept.

Verakavics Creative Commons License 2022.07.02 0 0 5666

        Judit, most érkeztünk meg, unokáztunk.  Vittem 4 féle ubit. Kovászos fokhagymás, , kapros- kovászos fokhagyma nélkül, fermentált, és a hajnalban szedett friss zöldet. A másik Nagyi, Etus a kovászosat télire hasonlóan teszi el. Mikor kész, leszűri és a levet visszaönti, az igaz, hogy tesz bele parányi tartósítót. Lezárja és télire elteszi. Nem romlik- de ennek feltétele természetesen az egészséges ubi. 

Előzmény: 55judit (5665)
55judit Creative Commons License 2022.07.02 0 0 5665

Eddig csak olyan kovászos uborka télire eltevésről olvastam, amiben fel kell a lét forralni, majd visszaönteni az uborkára. Van aki tartósítót is rak bele.

 

De most! Falubelitől hallottam, ő úgy rakja el télire a kovi ubit, hogy mikor elkészült, kisebb üvegekbe rakja, rászűri a levet azon hidegen, rá a csavaros tetőt, megy a polcra. Amikor letisztul, kész. Nem tudja meddig állna el, mert a télen mindig elfogy. Na de ez is több hónap!

 

Én most ott tartok, hogy 1 hete van a polcon 3 üveggel, le van tisztulva, és naponta nézem mikor buggyan meg mert nem hiszem el hogy ez működik. De próba-szerencse.😀

Szokott így elrakni valaki?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!