Mi a neve annak a sütemény tetejére morzsolt vékony tésztarétegnek, ami lisztből, vajból és porcukorból van gyúrva?
Lengyel receptekben gyakran szerepel "kruszonka" (s-sel ejtük) néven. Mi a családban sose sütöttünk ilyen sütiket, így nem tudom a nevét, a szótárban sem szerepel épkézláb jelentés.
Egy ilyen süti, amit ez borít:
Duplán almás. A tésztájába is kevertem turmixolt alma-birs keveréket, és almaszeletek vannak belenyomkodva. Aztán azon ez a "kruszonka".
5-én vetettem a retekmagokat, az eső után tegnap már mutatta a sorát, ma már szép zöl csíkok indulnak az életnek. Vetettem a Polenazat, Slovanát, /30-35 n./ a Korai legjobb kb.50 n, a Johanna és a Cheribelle 55 napos. ...Meglátjuk, tartják -e kb. az időpontokat?
Mint kerti termés, folyamatos szedéssel tudja tartani frisességét, de üzletből, polcról nem biztos. Nálam még nem volt, én csak vásárlással tudtam beszerezni. Sajnos többször lehetett érezni, hogy "öregecske".
Tavaly én is vetettem. Idén kihagytam. Nincs olyan ízletes mint a Húsvéti rózsa. Sőt, semmilyen íze sincsen. A Húsvéti íze nekünk finom, ha nem hámozom le, még díszíti is a tányért, vagy a vegyes salátát. Szép piros.
A japán retek nagyon zsenge, és ha van helye, nagyon nagyra megnő. A tőtávolságot könnyű tartani, mert kevés mag van a zacskóban. Ilyen gigantikus példányom még nem volt, igaz, hogy későn is ültetem, nálam még épp, hogy nőnek az első lomblevelei.
Érdemes kipróbálni.
Mondjuk én nem variálok vele, mindenféle ételhez frissen, feldolgozás nélkül esszük. Még soha nem volt fás.
Ma "retkes" napom van. Kaptam egy japánretket. Szép nagy. Mértem: 50 cm hosszú, 24 cm-es derékbőség, s 1,5 kg -os. Meglepően gyenge, nagyon finom íze van. Hol és hogyan tudott így megnőni?Féltem tőle, mert mikor megláttam, azt gondoltam, hogy egy elöregedett, beeresedett, elfásodott valami. De nem. ....Különböző mintákkal felgyalultam. Játszottam vele, mint a homokozóban a gyerek. Megy a kimchibe, vegyesen sárgarépa, uborka, karaláb, okra, patisszon, fűszerek- fokhagyma, kakukkfű, fehérhagyma, bors, stb. Örülnék, ha lenne jó vastag, friss szárzeller,- de ezt most nélkülöznöm kell. De van bok choy....No, mire összeállítom, több üvegrevaló lesz. ...Gondolom, családi ajándéknak is jó lesz.
Igyekszem igazán jóízű szőlőt eltenni, s szeretem meghagyni az eredeti ízvilágukat. .....Van egy új paradicsom-pritamin-gogos -pirospaprika receptem./Ki, hogyan nevezi/ A magtól megtisztított, darabolt paprikát sütőbe-serpenyőbe teszük. A héja legyen alul, így tudunk beletenni a darabokba egy - egy jó t.kanál cukrot, olajat, ecetet, ezzel jól átsütjük, 170 C-ot írtak. Mehet után üvegbe, polcra. Dunsztolni nem kell. -----Először kicsibe kipróbálom a héten.
Nem hiszem el, ha nem tartom a kezemben....Kaptam 4 fürt szőlőt, kb. 3,5 kg volt. Szép tömött fürtök, kb. 28- 30 cm-esek, egységes szemek. Oválisan hosszúkás, zöldes-fehér, jóízű,zamatos....s a lényeg: 1-1 szem 3,5 - 4 cm hosszú. Lemértem, lefotóztam. .....Bármennyire is tetszik, szemenként megy az üvegbe, téli csemegének. / Megtöltött üvegbe most 2 kanál cukor, hidegvíz, tető rá. Vizesdunszt kb.30 perc, s kiszedem, ne legyen tovább a melegben./
Szép masina! És úgy látom, állandó helye is lett, az így szuper!
Nálunk a fő akadálya egy ilyen beszerzésnek az lenne, hogy a konyhában nem tudnék állandó helyet biztosítani neki. A férjem vett egy forró levegős kis sütőt, azt is állandóan tologatom, rakosgatom. Spájzból előszedni, helyet csinálni, összerakni, munka után elmosni, visszavinni - ez így együtt tovább tart, mint összegyúrni egy tésztát.
Persze ehhez hozzátartozik, hogy egyszerre általában fél kiló lisztből gyúrok, az fél kézzel pár perc. Egy ilyen adagot is pár napig eszünk, ha vendég jön, akkor is elég ennyi egyféléből. A karácsonyi mézeskalács több csak, az 4-5 kg liszt + a majdnem ennyi egyéb összetevő, az meg úgyse fér gépbe.
Tudom Vera. Csak rajta maradt az elnevezés, errefelé így hívják. Már a krumplis se olyan mint a kovászos. A krumpli nem gyorsítja, hanem lassítja a folyamatot.
Judit, ez nem kovászos, mert hiányzik a "kovász" - a kenyér, vagy a kruumpli./ sváb megoldás/ A sós vizzel készülő a saját bakt.-tól erjed, fermentálódik. - Erre mondták régen, hogy sósvizes ubi. Midkettő fínom. Ezzel a módszerrel én mindenféle zöldséget készítek, mind eláll. Le kell zárni, s nem szabad megnyitni, sziszegtetni, mert képez egy védőgázt az erjedéssel, ez ne illanjon el.
Újabb információhoz jutottam kovászos ubi ügyben. Annyi, hogy egy másik falubelim is hidegen, tartósító nélkül teszi el a kovászos ubit, és ma mondta, hogy akármeddig eláll. Még tavalyiból is van neki polcon.
Nekem 6 üveg van, 3 teljesen letisztult, 3 pedig majdnem, mert később raktam.
A legegyszerűbben:
Üveg aljára sok kapor, bele az uborka, sós víz, rá kistányér, kitenni melegre, de ne legyen forró mert akkor megpuhul az ubi. Az enyém sose! Ha kész, átrakjuk kisebb üvegekbe, rászűrjül a lét, csavarós tető rá, mehet a polcra.
Ennek gondolatával kínlódok ...mert egyre drágább a konzervet megvenni. Ugyanakkor azt mondják-írják, hogy a szárazbab eláll, "csak be kell áztatni." de a zsengéből??? ....de a konzerv azonnal kéznél van, bármire. Receptet konkrétan egyet találok, egyszerű: a fejtett babot sósvízben puhára főzni, a babot üvegbe tenni, kevés ecet a sósvízbe, ráönteni, lezárni. /savasítani kell/ Az automata 90-100/120 percet ír dunsztolásnak. Inkább a fagyasztóba teszik, úgy tényleg biztosan eláll a zsenge bab. Csak rengeteg hely kell.....
Judit, most érkeztünk meg, unokáztunk. Vittem 4 féle ubit. Kovászos fokhagymás, , kapros- kovászos fokhagyma nélkül, fermentált, és a hajnalban szedett friss zöldet. A másik Nagyi, Etus a kovászosat télire hasonlóan teszi el. Mikor kész, leszűri és a levet visszaönti, az igaz, hogy tesz bele parányi tartósítót. Lezárja és télire elteszi. Nem romlik- de ennek feltétele természetesen az egészséges ubi.
Eddig csak olyan kovászos uborka télire eltevésről olvastam, amiben fel kell a lét forralni, majd visszaönteni az uborkára. Van aki tartósítót is rak bele.
De most! Falubelitől hallottam, ő úgy rakja el télire a kovi ubit, hogy mikor elkészült, kisebb üvegekbe rakja, rászűri a levet azon hidegen, rá a csavaros tetőt, megy a polcra. Amikor letisztul, kész. Nem tudja meddig állna el, mert a télen mindig elfogy. Na de ez is több hónap!
Én most ott tartok, hogy 1 hete van a polcon 3 üveggel, le van tisztulva, és naponta nézem mikor buggyan meg mert nem hiszem el hogy ez működik. De próba-szerencse.😀