Keresés

Részletes keresés

Arth_ur Creative Commons License 2012.11.08 0 0 617

Én először is megritkítanám a termést. Egészségesen sem ajánlatos túlterhelni egy fácskát, ha meg dögrováson van, akkor pláne nem.

Szerintem attól, hogy a levelek hullanak, nem biztos, hogy nekik van bajuk. Ha még azt sem tette meg a növény, hogy visszaszedje a levelekből a tápanyagot (azaz normálisan elsárgulva potyogjanak le), akkor én a gyökereknél keresném a bajt, ott történhetett valami hirtelen pusztulás, elhalás a nyár végén.

Hogy mitől, azt így a fene se tudja. Kaphatott gombafertőzést (ami ellen a lomb rezes permetezése semmit sem használ), kaphatott hidegvizet a nyári hőgutában, amitől elhalt a gyökerek egy része, nem tudom.

 

Mindenesetre megnézném a gyökérzetét, hogy, a fiatal gyökerek egészséges fehérek-e, hogy nem látszik-e gyökereken rothadás, elhalás. Ha igen, akkor beteg részek eltávolítása, régi föld eldobása, ültetés újba, a lombozat, ágrendszer visszametszése akkorára, hogy arányos legyen a maradék gyökérzettel és nagyon kíméletes locsolás. Aztán sűrű imádkozás, wuduzás, csíí, mantra, kinek-kinek vérmérséklete szerint, hogy rendbejöjjön.

Ha viszont a gyökérlabda egészségesnek látszik, akkor nem bolygatnám, mivel nagyon nem ilyenkor van a citrusok átültetésének az ideje. 

 

Mindenesetre nem irigyellek (meg a kumquatodat sem), de drukkolok, hogy épségben teleljetek!

Előzmény: taormina001 (616)
taormina001 Creative Commons License 2012.11.08 0 0 616

Sziasztok, eddig arról panaszkodtam, hogy nem terem a Kumquatom. Nos, most tele van terméssel. Azonban nyár végén elkezdte hullajtani a leveleit, és mostanra már eléggémegkopaszodott. A levelek teljesen épen, zölden hullanak le, semmiféle külsérelmi nyom nem látható rajtuk. Kb. egy hónapja rézzel permeteztem. Mi lehet és mit csináljak vele?

bombaba Creative Commons License 2012.10.27 0 0 615

Köszönöm kérdésed, megvan. néhány levelet ledobott, szépen neveli a két virágzási szériában kötött gyümiket.

Előzmény: Luigi50 (614)
Luigi50 Creative Commons License 2012.10.27 0 0 614

Szia!

 

Hogy van a növénykéd? :) Sikerült megmenteni? Üdv, Lajos

Előzmény: bombaba (574)
bombaba Creative Commons License 2012.10.25 0 0 613

Most már semmit se tehetsz.

Tartsd a télen hűvös, világos helyen és ne öntözd túl. Jövő nyáron kell jól gondozni, hogy megerősödjön.

Előzmény: TomWoplf (612)
TomWoplf Creative Commons License 2012.10.25 0 0 612

Köszönöm a gyors választ,

még annyit, hogy mit tehetnék azért hogy ne legyen ilyen csenevész? Most használhatok valamilyen tápsót, vagy csak tavasszal?

Üdv

Tom

Előzmény: bombaba (611)
bombaba Creative Commons License 2012.10.23 0 0 611

Nem vagyok jó az azonosításban, de annyit tudok mondani, hogy a levelei nem lime-levelek. A lime, mikor besárgult, leesik a fáról, a citrom viszont nem, az képes sárga állapot után visszazöldülni.

A jelenlegi 5-6 centis állapot alapján idén tavaszi virágzásból kötött citromok, még nőni fognak, karácsony körül-utánra érnek be többnyire.

Előzmény: TomWoplf (610)
TomWoplf Creative Commons License 2012.10.23 0 0 610

Sziasztok, némi tanácsot szeretnék kérni a citromfámmal kapcsolatban. Tavaly vettem, de az üzletben nem tudták megmondani hogy milyen fajta. Szerintetek lime, vagy "hagyományos" citrom ami elég satnya? Mikor ehetjük meg a citromokat? Most kb. 5-6 centisek.  Minden tanácsot szívesen fogadok.

Üdv

Tom

 

        

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2012.10.20 0 0 609

Én azt csinálnám, hogy az egészséges gyökerekig visszavágnám utána meg gombaölős belocsolás. Elméletileg a koronát is vissza kéne vágni, hogy ne legyen túl nagy párolgási felület a gyökérhez képest. De ha jól értettem nincs rajta levél. Ha tényleg így van akkor szerintem el lehet hagyni a visszavágást, bár a növény méretét se tudom. És 40 fok sincs, hogy nagyon párologtatna. Az új föld jó, de valamivel lazítani kéne, pl. perlittel, hogy levegősebb legyen. Télen én minimálisan locsolok, szinte csak akkor kapnak a növények vizet, ha már látszik a leveleken a vízhiány jelei. Így nulla a növény veszteség és a gyökér rothadás.

A véleményem az, hogy a telelést ilyen növénnyel kezdeni elég húzós lesz, de azért sok szerencsét, remélem sikerül kiteleltetni a növényed. :)

Előzmény: tekirova (608)
tekirova Creative Commons License 2012.10.20 0 0 608

Kedves gáborke és noveny!

 

 

Köszönöm gyors válaszaitokat!

 

Újabb kérdéseim vannak:

 

Milyen stádiumú rothadásnál lehet még tenni valamit?

Ha bármekkora rothadást tapasztalok, mit kell tennem?

Elég éles késsel eltávolítani a hibás részeket, utána pedig gombaölős oldattal átitatni a földet?

Ha gyökeret metszek (ld. előbbi kérdés), a koronát is hozzá kell igazítani? (szobanövényeknél gyakran csináljuk)

A száradó hajtáscsúcsokat levághatom?

Ha már úgyis kiveszem a földből, nem járok jobban, ha új és egyben szárazabb talajba ültetem vissza?

A teleltetési öntözésnél mennyi a „szükséges”?

 

Köszönöm: t.

 

 

Előzmény: gáborke (607)
gáborke Creative Commons License 2012.10.20 0 0 607

Jól írja "noveny", valszin a sok víz nem tett jót a gyökerének.

Esetleg több vas komplexet is kaphat majd, de ez csak típp a sárgulásra.

A növény gyökerét meg kellene vmikor nézni, hogy milyen állapotú, mindenképp szárazabban kell tartani hogy átszáradjon a talaj, és óvatosabban öntözni, víz ne álljon semmiképp alatta, télen pedig egész szárazon kell tartani ha 10 fokon van tartva, csak amikor szükséges akkor kell locsolni.

Persze ha nincs már erősen károsodva a gyökér.

Előzmény: Törölt nick (606)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.20 0 0 606

Megpróbálok segíteni. Nekem is van lipo dugványom, és ha nem kap elég nitrogént nem hajlandó hajtani, csak virágot hozz. Télen a hideg miatt én is úgy vettem észre, hogy a régi levelek elsárgulnak és leesnek. Tavaly és most is ezt csinálja. A csapvizet savanyítással tudod korrigálni. Azért mert a napon van azért nem szárad le a levele, az enyém is végig a tűző napon volt. Én talán gyökérrothadásra tudok tippelni, ezért: "Cserepét mázas kaspóban egy időnként beárnyékolt déli fal elé állítottam, ahol az eső szabadon érte."

Ha sokáig vízben állt akkor elég nagy az esély rá.

Előzmény: tekirova (605)
tekirova Creative Commons License 2012.10.20 0 0 605

Kedves fórumozók!

 

Segítségre, sőt azt hiszem, kifejezetten gyors segítségre van szükségem óriáscitromfámmal kapcsolatban Csak annyit értek a citrusokhoz, amennyit hirtelenjében az internetől összeszedtem, de úgy elvesztem az információk rengetegében, hogy nem találok ki egyedül. Ehhez kérem a segítségeteket!

 

Tavaly nyárom egy vidéki piacon vettem a kis Lipo-t egészségesen, harsogó zölden. Nyáron a szabadban tartottam, csapvízzel locsoltam, nem tápoldatoztam. Augusztusra hozott néhány levelet is.

 

10 fok körüli hőmérsékleten, félárnyékban teletettem, mérsékelten locsolva, táp nélkül. Tél végére kissé megsápadt, fele levelét elvesztette, és bimbókat nevelt.

 

Tavasszal nagyobb cserépbe, kókuszföldbe ültettem, és hetente locsoltam VitaFlóra cirtustápoldattal (még mindig csapvízzel) Cserepét mázas kaspóban egy időnként beárnyékolt déli fal elé állítottam, ahol az eső szabadon érte. A kötődés megtörtént, két citrom indult rajta növekedésnek, de az eredeti méregzöld levélszínt egész nyár alatt sem nyerte vissza teljesen.

 

Szeptember elején kezdődtek a problémák. A levélképződés elmaradt, a meglévő leveleken pedig száradt foltok jelentek meg, és ezek a levelek fokozatosan le is hullottak. A foltok a napégésre hasonlítottak, de ha valóban napégésről volna szó, annak nem inkább a júliusi kánikula során kellett volna jelentkeznie? Jelenleg egy levél sincs a fácskámon, a levélnyelek is lehullottak. Pánikban behoztam, meglocsoltam (csapvíz). Levágtam a két gigantikus, éretlen termést. Vártam. Most éppen ott tartunk, hogy a hajtáscsúcsok is száradni kezdtek. Ettől igazán megijedtem, mert egy qumquat-ot már vesztettem el így.

 

Mi a baja? Napégés, gomba, kimerülés? Mit tegyek vele? Hogy teleltessem, hogy még nagyobb kárt ne okozzak? Csomagoljam a tövét, szárítsam, hűtsem? (Tudom, hogy gáborke oldalán széleskörű teleltetési tanácsok találhatók, de azok egészséges növényekre vonatkoznak, ez meg beteg és/vagy gyenge.)

 

Kérlek, írjatok nekem összefoglalót a teendőimről, hátha még nem késő!

Segítségeteket előre is köszönöm!

tekirova Creative Commons License 2012.10.20 0 0 604

abc

gáborke Creative Commons License 2012.10.19 0 0 603

Egy újonnan beszerzett ritkaság, most kedvenc:)

C. unshiu x F. margarita "Centennial"    'Orangequat Centennial'

 

 

 

gáborke Creative Commons License 2012.10.19 0 0 602

Nem teljesen világos mire vagy kiváncsi.

A képleírások nagyjából egyeznek, az első gréfrút, vagy jaffa, esetleg sima narancs, de leginkább grépfruit habitusra.

A második citrom a levél alapján, de a laposabb termésű nem tudom mi lehetett, boltba nemigen szokott édeskés citrom lenni, esetleg pursha limette ami édesebb és lapos, vagy Meyeri, bár utóbbi nemigazán lapos.

A harmadik egyértelmű mandarin, sőt klementin fajta mandarin lehet.

Ha már olthatók be kéne öket oltani, a citromra inkább savanykás nemest érdemes, a másik kettőre bármilyet, a gréfrút főleg jó, problémamentes alany, a mandarin viszont elég lassan fog nőni.

 

Előzmény: marc0 (601)
marc0 Creative Commons License 2012.10.18 0 0 601

Megtudná mondani valaki hogy ezek a magoncok mik lehetnek tavalyi vetések. Rakok fel pár képet és még a többit is lefotózom. Van ami jaffa magból kelt de van grapefruit, narancs, mandarin,és a valami boltból vett citrom ami kicsit laposabb volt a többinél és nagyon jó ízű édeskés vanilliás talán.

 

, ,
1. grapefruit, 2.a lapos éses citromnak vett valami, 3.elvileg mandarin magból kelt
 


gáborke Creative Commons License 2012.10.11 0 0 600

Igen ez jó ötlet, ilyen jól működő ötletekre van szükség!

 

Előzmény: Arth_ur (599)
Arth_ur Creative Commons License 2012.10.11 0 0 599

Annyit tennék hozzá, hogy egyszeri 6-8 ezer forintból + az időjárástól függő, minimalizált áramköltségből bebiztosíthatja telelőjét a hobbikertész: 4-5 ezer Ft-ért kapható konnektorba dugható termosztát,  2-3 ezer Ft egy fűtőventillátor, és ezeket összeállítva védhetjük a túlhüléstől a telelőt. Mégpedig úgy, hogy akkor nem fogyaszt áramot, ha elfogadható a hőmérséklet, csak akkor fűt rá, ha lehül a beállított pár fokos minimum alá.

 

A tavalyi télen a télikertem szinte nulla áramfogyasztással ment január második feléig (mértem a fogyasztást), már azt hittem pár fityingből megúszom a telet. Amikor pedig bejött a februári extrém hideg a -20-22 fokokkal, ráfűtött összesen közel 100 kWh-t (ez vagy 5 ezer Ft volt), de nem pusztult fagyástól növényem, nem kellett a lakás melegéből sem szabályozatlanul kieresztenem a télikertbe pótfűtésnek és nem idegeskedtem, hogy mi mi lesz, megússzák-e a növények az éjszakát.

 

Szóval nagyon ajánlom a dugaljas termosztátot mindenkinek, akinél elfordulhat a telelőjének túlhülése.

Előzmény: gáborke (598)
gáborke Creative Commons License 2012.10.10 0 0 598

Mivel itt a teleltetés előkészületének ideje, hadd ajánljam ismét az igénybe vehető segítségeket:

 

Saját oldalam:

http://egzotikusnovenyek.freeiz.com/Teleltetes.html

 

Quicktor oldala:

http://citrusok.webatu.com/fejezet08_01.html

 

Mert látom sok a bizonytalanság, a lapokon leírtak igen jól használható írások, évtizedes hazai tapasztalatokra alapulnak, a saját oldalamon található leírás kicsit ugyan szájbarágósabb, hogy mindenki minden részlethez hozzájuthasson ne maradjanak félinformációk. A kialakított teleltetési módszerrel hosszú évek óta levélhullásnak vagy bármi anomáliának nincs nyoma, még az érzékenyebb cédrátok esetén sem.

Persze ehhez a teleltetési viszonyoknak is megfelelőnek kell neki (főként a fény), anélkül mindegy hogy teleltetünk, akár egész hideg is lehet akkor sem lesz megfelelő a telelés. Mig sok fény esetén a legoptimálisabb teletetés 6-10 fok közé is eshet.

Ami nagyon fontos tartósan fagypont alá ne menjen a hőfok a teleltetőben, tehát gyenge fűtésünk mindig legyen ha szükség van rá, hisz az extrém hideg ellen (ahogy ezt év elején már tapasztalhattuk) védekezni csak ezzel lehet. Nappal a nem felmelegedő teleltetőkben, pedig mindenképpen fűtenünk kell (ha szükséges tehát benti fagy esetén), hisz ezekben tartós igen fagyos idő is kialakulhat, ekkor -3 foknál már a pl a strapabíróbb feminello-k is komoly sérülés szenvedhetnek.

Jó előkészületet!

parga 010 Creative Commons License 2012.08.28 0 0 597

köszi a tanácsot. Ma du-n már le is permeteztem. Még egy kérdés. Meg kell ismételni 1-2 hét után?

gáborke Creative Commons License 2012.08.28 0 0 596

Betetvesedni attól tetvesedik, hogy vagy volt rajta megvételkor, vagy azóta rámászott, az öntözésnek nincs ehhez köze.

A csalánfőzet hatását figyelnek kell csak úgy tudod hogy hat e, de ha erős az invázió akkor már nem sokat ér, ráadásul nem tudom a hajtásokat és a kérget is lemostad e, mert megbújhat bárhol.

Épp ezek miatt ajánlatos a felszívódó pl. Actara használata, 4 hétig kell várni, utána fogyasztható a termés is. (ha virágzik inkább Mospilan például, mert méhkimélő)

Előzmény: parga 010 (595)
parga 010 Creative Commons License 2012.08.27 0 0 595

Sziasztok! Egy kis segitséget kérnék. Van egy kis mandarinfám. Kb 2 hónapja vettem az egyik kertészettől.Nagyon szépen kezdett el hajtani. Tegnap vettem észre, hogy van rajta valami fehér. Közelebbről aztán kiderült, hogy valószinu gyapjas pajzstetü. Gyorsan lemostam a leveleket egyenként erős csalánfőzettel/ nem akartem még actarázni/Lehet hogy a naponkénti locsolás miatt tetvesedett le?

Luigi50 Creative Commons License 2012.08.16 0 0 594

Mééég valamit ! A tápoldatos földet sem kell kidobni,be lehet keverni egy nagyobb adag citrusfölbe.

Előzmény: bombaba (592)
Luigi50 Creative Commons License 2012.08.16 0 0 593

Igen, igazad van. Ide is írhatok. Csak már félve írok, mert senkit nem akarok megbántani, mert ezen az oldalon én is csak vendég vagyok. 

A legnagyobb jóindulat ellenére is vannak akik megbántódnak, utoljára éppen te. (a másik oldalon), de többször visszaolvasva sem értem, mi volt a bajod :-)

 

 Ezen a növényen szerintem most csak úgy segíthetsz -mivel nem tudni, milyen kemikáliákat, mennyit, hányszor tettél hozzá-, hogy sürgősen kiszeded a földből, a gyökerét megmosod, egy fél órára kiteszed a napra (levegőre), ahol sérült visszavágod, és sima, natur citrusföldbe beülteted.

 A kemikáliákkal nagyon vigyázni kell, mert nagyon hamar át lehet lendülni azon a ponton, ami még használ a növénynek. És aztán nem tudja az ember, hogy most még adjon hozzá vagy végül is mit csináljon? Én mindenkinek ezt szoktam javasolni, aztán aki megfogadja megfogadja, aki nem, az nem :) 

Gondolom azt, hogy ne álljon vízbe, csak nedves legyen a  földje, tört fény, huzat mentes hely, stb azt nem kell külön mondanom, mert ha jól emlékszem, te sem most kezdted. 

 A kumquat legalábbis tapasztalatom szerint főleg kényes mindenre. Még valami, a képen nem igazán látszik, így csak félve kérdezem, hogy nem öntözted-e túl? De gondolom, hogy nem, mivel ismét hangsúlyozom, hogy már régóta látlak a topicon, így nem kioktatni akarlak. 

Üdv, Lajos

Előzmény: bombaba (592)
bombaba Creative Commons License 2012.08.16 0 0 592

Ha segíteni akarsz, nyugodtan írd meg ide, másnak is hasznára lehet.

Előzmény: Luigi50 (591)
Luigi50 Creative Commons License 2012.08.16 0 0 591

Ird meg az Emailed. Segítek

 

Előzmény: bombaba (590)
bombaba Creative Commons License 2012.08.16 0 0 590

Köszönöm a véleményed. Egy talajátmosás segíthet?

Előzmény: Törölt nick (589)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.16 0 0 589

Kedves bombaba,

 

Hadd tippeljek én is! :)


Csak óvatosan a sok tápoldatal, az ilyen fajta sárgulás jöhet gyökér probléma + a nagy meleg, a képekböl itélve nekem nagyon gyanús hogy a régi földje kezd telítődni sókkal, de ez csak enyém vélemény. A Linz-nek elég magas az EC-je, a zöldítő komplexet használd csak lombtrágya ként, gyorsabban hat és csak csínján az öntözéssel mert Ő egy kumquat.


További jó citrusozást! :)

 

Előzmény: bombaba (576)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.15 0 0 588

Köszi! :))))) 

Előzmény: gáborke (586)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!