Sziasztok
Egy olyan topikot kívánok létrehozni , ahol a szakrális ház építésrő és tetőépítésről esik szó .
Rég elfeledett fa kötések , ács-szerkezeti megoldások , furfangos ötletek .
Kérünk ide minden fotót ami az ,, életem nagy műve ,,-ként lehetne aposztrofálni .
Nem a merőleges és precíz megoldások hanem inkább az elrugaszkodott , fantázia dús ,egyéni ötletek tárháza ként kívánnám működtetni .
Teret kívánok adni a régi ács mesterséggel kapcsolatos tudás megjelenítésére és megtárgyalására, sok fotó melléklettel .l
Sziasztok! Adott egy 1940-ben epűlt ház 150 nm-es tetővel. Tervezzük a homlokzat és a tető felújitását. Kérdésem az, hogy a gerendákat érdemes-e lecserélni a lécek és a cserepek mellett vagy ezek a gerendák még simán birják 50 évig?
hát én csak kettőt számolok, a régit és az újat egymás felett. ha állványcsavart teszek bele akkor is minimum 300at kell fúrnom. csak félek hogy a 100+ éves gerenda mennyire tartja a csavart.
en is epp kocsibeallot tervezek a felesegemnek. 120as gyalult gerenda lesz hagyomanyos modszerekkel. de a retegragasztott nem reped es modern kornyezetbe jobban illik.
Sziasztok, fedett autóbeállót építek és a lábak, illetve a szarufák anyagán gondolkodom. Statikai szempontból megvan a megfejtés, tehát megfelel a sima gyalult fenyő is. 1,7 m3 a szerkezet anyagigénye, tehát a KVH, BSH azért jelentene egy 150-200 ezer ft-os felárat. Érdemes abból csinálni, vagy pénzkidobás? A a szarufákra hajópadló kerül, azt már megvettem.
Sziasztok, érdekelne egy javítási elgondolásom. van egy garázsom, ami dupla garázs, 7,5m hosszu a gerincszelemen, a talpszelemen távolsága kb 5,5 m lenne ha lenne ilyen (valoszinuleg egy palló van a falra szegelve). nincsenek fogópárok sem, igazából elég hitvány tető sajnos. a gerincszelemen valami régi bontott gerenda, kb 200x150-es lehet. A fele hosszban van egy "mestergerenda" talpszelemenre merőlegesen ugy 2m magasan átível a garázson és amin egy oszlop áll és tartja a gerincszelement középen. A gondom az, hogy a gerincszelemen nem egy darab hanem kettő, ráadásul ugy 2,5m-nél van toldva ahol semmi sem támasztja alá. A tervem a következő: cserépcsere első sorban, igy kerülne a cserép alá fólia is. kívülről. belülről lekapnám a szarufákra alulról rögzített farostlemezt, és hőszigetelést tennék fel, majd gipszkartont, normalis retegrenddel. Mivel az a "mestergerenda" egy fém I gerenda azt inkább lecserélném Fára, ahogy az oszlopot is kivenném, valami szép fa szerkezettel váltanám ki. Ehhez viszont előbb a gerincszelemen alá tennék egy plusz gerincszelement, egyrészt, hogy a szigetelés miatt lejjebb kerüljön (látszódni fog) másrészt hogy megerősítsem az eredetit Ezt úgy képzelem, hogy egyszerűen 2 db 4 méteres, 200x150-es gerendát felcsavaroznék rá alulról és a toldás lenne végre alátámasztva egy oszloppal ami a mestergerendán ül. így lenne egy kb 400x150-es brutális gerendám. A kérdésem, hogy ezt a pót gerendát illene-e beereszteni a falba, vagy elég ha csak alatta van? (nem hinném hogy ki akarnám váltani teljesen, csak szebbet szeretnék, és azt hogy a toldás ne a levegőben lógjon, ill h a gipszkarton a régit teljesen fedje el és ez az új gerenda legyen látható majd.
A másik kérdés hogy ha már ennyire vastag a gerinc, kell-e egyáltalán alátámasztás középen.
Adott egy 10 éves szocpolcsalásos épület, árverésen szeretném megvenni.
De a tetőt nem tudom hogy megfelelő-e, illetve a kifordult talpszelemen nem tudom hogyan lehet segíteni?
A talpszelemennek lecsavarozás nélkül is a helyén kellene hogy maradjon nem? Ha ki akar esni a talpszelemen annak mi lehet az oka, illetve a legfontosabb hogyan lehet ezt javítani? A talpszelemen: 12,5x11,5
12 db szarufa 90-93-93-84-90-91-92-89-106-80-75 kiosztással
A szarufák 7,3x 14,3-asak.
Szarufa hossza 442 a talpszelemenig.
A padlásfödémtől a tetőgerincig 280 A fogópárok: 11,3x5
A tetőn mezőtúri Altek 2-es betoncserép van. Egyáltalán a 7,3*14,3-as gerenda megfelelő?
Ha visszabontanám az ugyanez a tető lenne csak 1 csomóponttal ,minden más megmaradna ,és hosszabb szarufák kellenének ! De már nem is annyira lényeges mert a tető lécet verem felfelé és délután vagy holnap cserepelek ! Köszönöm a segítséget ! Hamarább kellett volna ide találnom !
Azóta már én is gondolkoztam más megoldáson ,jobb lett volna a garázs falánál emelni egy tűzfalat, és fél tetőt raknia garázsra az kevesebb bajjal járt volna mint ez a tetőfajta !
És itt semmi bonyolultság nincs. Egy egyszerű vápaképzés.
Annyi kell hogy sűrített lécezés kell a találkozástól egy egy szarufától. Abba behelyezni egy vápalemezt, azt flexibilisan rögzíteni majd rámenni a héjalással. Vápa lemezeket előre gyártva árulnak .. korc előkészítéssel. ezek sík lemezek, egy erős felületen pl. betonjárdán a korcolás illesztése után összekalapáljuk, majd fel a tetőre az előzően kiképezett vápaágyba, ott helyre sajtoljuk, rögzítjük és rácserepezünk.
Nekem vannak ferde sőt vízszintes vápáim is. Mind bevált !
Van 33 fokos és 45 fokos tetőnél is.
Tény hogy a hó a vápánál megyűllik... főleg a vizszinteseknél, de minden megoldható