Mondjátok el, beszéljétek meg milyen szabályok és keretek között szeretnétek használni a fórum titeket érintő részét, hogy ezek alapján készülhessen el az új szabályzat.
A véleményem nyilván csak egy apró csepp a tengerben, de azért leírom.
A kezdetektől fogva olvasom az Index Fórumot, a változtatásokat sosem fogadták a júzerek túl nagy lelkesedéssel, engem igazából sosem zavartak, gyorsan megszoktam mindet.
Amit viszont ma tapasztaltam a "Fotó-videó" részleget megnyitva, az kiverte nálam a biztosítékot. Totálisan értelmetlen és felesleges volt ennyi alcsoportra osztani, kimondottan taszító lett az egész, nehezebben átlátható, logikátlan. Értem én, hogy milyen "logika" mentén került felosztásra a FV, de teljesen felesleges volt. Ha már márka szerinti felosztás, akkor javasolnám pl. a "Dpreview" megoldását...
Elkapkodott, átgondolatlan munkának tartom ezt az egészet, jól láthatóan olyanok készítették, akik maguk nem olvasták a Fotó-videót...egy Canonost miért ne érdekelhetnék a Nikon újdonságai, vagy a Sonyé? Most macerás megtalálni, ráadásul a régi rendszer óriási előnye volt, hogy jól látható volt, melyik topik "pörög", hol történtek újdonságok, stb...ennek vége.
Inkább a párhuzamosan futó topikokat kellett volna rég összevonni, felesleges külön topik a 350, 400, 500D-knek...vagy legalább ezeket rakni egy-egy alcsoportba, de a jelenlegi megoldás rettenetes.
Ami még fontosabb lenne: egy mobilos felület így 2012-ben....
Mert baromi könnyen átmegy offtopikba és elsüllyed az eredeti hirdetés, ami kellően bosszantó (+a hirdetések ismétlődését hozza, és így tovább...)
Itt nem kell hazamenni, csak átkattintani pl. az állványos, az objektives vagy éppen a tevékenységhez kapcsolódó topikba. Ráadásul így kiküszöbölhető az elfogultság (merthogy az eladó feltétlenül az...).
az egyszerrre 3-6 topikban feladott ugyanaz a hirdetés
Miért ne? Egy állványt, gömbfejet, hátizsákot, lessátrat, stb. lehet Nikontól a Sonyig mindenhez használni. Profi cucc is meg természetfotós is. Stb ...
a nem hirdetős fórum oldalakon hiredetések feladása
Ha lessátrat, nagytelét akarok adni/venni miért ne hirdessem a természetfotós topikban is. Ott találom a témában mozgó embereket.
Az adok-veszekben az offolást tiltanám. Még az eladó darabokhoz vagy az amúgy témához kapcsolódót is.
Nem értek egyet. Amikor tétován ácsorogsz a boltban és csak egy kis infó hiányzik, akkor mit kell tenni? Hazamenni és felhívi a szakembereket, interneten guglizni vagy heylben beszélgetni valakivel, akinek van tapasztalata?
Kíváncsi lennék, hogy személyesen találkozásoknál kialakulnának-e ilyen "csörték" és most nagyon finoman fogalmaztál. Én nem hinném.
Ha ugyanezt, amit itt csinálsz IRL is megtennéd, és a piacon is minden alkalommal amikor elmennek a standod előtt más-más árat látnának, akkor IGEN. Szvsz TE nem tennéd meg IRL, mert hamar lebontanák a standodat. Ez ilyen egyszerű. Az anonimitás részedről is sok mindent elbír.
Az adok-veszekben történő beszélgetés téged zavar, mert kereskedni akarsz. Csakhogy ezek a topikok nem a neppereknek lettek kitalálva, hanem hogy a magánemberek bolhapiaca legyen. Nagy különbség.
Mi a logika abban, hogy a minolta és a sony külön csoportot kapott és az exminolta ma már sony bajonett központi topikja a minolták közé került, ahol majd jól nem keresi egy ujgenerációs sony-tulaj se aki nem ismeri a sony történelmet?
Sajnos volt egy bbm75 nickem amivel nem tudok belépni máig sem a fórumra. Írtam levelet már többször is, de nem kaptam rá választ. Így csináltam egy klónt. Ha megkérnélek megnéznéd a régit miért nem megy?
A fikanickekről: azt megtehetjük, hogy bizonyos topicokat lezárunk a frissen regisztrált nickek elől, de akkor azok elől is elvesszük a lehetőséget, akik pl. azért regisztráltak be a fórumra, hogy eladjanak, vagy vegyenek valamit, esetleg informálódjanak valamiről. Preventiven egy topicot se lehet emiatt "megvédeni" a fikáktól - egy lehetőség van csak: nem szóbaállni, főleg vitatkozni velük, hanem azonnal szólni a moditopicban. Így gyorsan, nyom nélkül eltakaríthatóak...
Tudod hány embert zavarnak a hsz-ek csak nem írnak be mert nem akarják kitenni magukat különféle egyének célpontjának? Nem a kereskedőké, hanem aki adni vagy venni akar, ha tovább látnál az orrod hegyénél akkor elismernéd, hogy igazam van. Nem az a lényeg ki ad vagy vesz hanem, hogy a felek elégedettek legyenek az üzlettel ami létrejött. Engem sohasem zavart kitől vásárolok vagy kinek adok el. Vitázok én szívesen bárkivel egy olyan topikban ami arra teremtetett (pl. Nikon vitafórum). Az a baj, hogy itt 1-2 nick még kultúráltan vitatkozni sem tud. Szerintem többen köszönhetnek nekem jó vételt (vagy vásárlást), mint neked inkább e szerint kellene szelektálni nem?
Csak direkt írtam ennyire bikkfafejű példát, mert az off sem teljesen egyértelmű. Sokkal inkább tartom idegesítőnek, ha valaki folyton offot kiált és erről értekezi pár poston keresztül, mint a nem túlzásba vitt offot. Azokat meg amúgy is szóvá teszik a júzerek, sőt, azt a mod is kiírtja.
És amúgy is inkább a másik iránti toleranciát kellene megtanulni (na ezt most természetesen nem szeméjy szerint rád értem!), mint az offokon törpölni. Ami ugye azt jelenti, hogy nem offolok túl sokat, mert az esetleg másokat zavar, meg nem ugatok minden off mondatért. Itt természetesen nem a magából kikelő, esetleg még trágár és normális társalgásba nem illő stílust vélem torelálhatónak. Az más tészta, azok íróit azonnal örök nikkhalálra ítélném!
Az átláthatóságot a júzernek is akarnia kell. Van ugye ímél, telefon, hirdetői etika, pontos információ. És szűkebb és tágabb értelmezés, én az előbbi mellett vagyok.
Már csak az off fogalmát kellene meghatározni. Ez például off?:
Bocs, de azt hittem, hogy a presetes változat, így, hogy nem az, így nem szeretném megvenni.
Off is lehet, mert nem arról szól, hogy meg szeretném venni, hanem arról, hogy nem szeretném megvenni.
És persze az előzménye: Ez nem a presetes változat. Ez is off , mert nincsen benne szó eladásról sem és megvételről sem! Hanem a termék leírásáról van benne szó, tehát offnak is felfoghatjuk.
Elekerülhetetlenek a fotó-videó topikokban az OFF! helyzetek. Mindaddig kezelhetők is, amíg valami főokos el nem kezdi letorkolni a többieket. Ebből keletkeznek a parttalan viták, mert amúgy általában gyorsan véget érnek a rövid értekezések.
Pl. egy adok-veszekben szó esik valamelyik új vagy régebbi gépről/objektívről.
A fórumban a legtöbb gubancot továbbra is a fikanickek okozzák. Hiába dobjátok ki őket rövid úton, ha percek alatt regelnek akár 5-6 néven is.
Az ilyen fazonok előbb-utóbb felismerhetők a stílusukról, szóhasználatukról.
Elegendő rákattintani az új nick nevére és látható, hogy max 4-5 hsz. áll mögötte. De úgy reagál valamire, vagy olyan"szakértői" hangot üt meg, hogy abból azonnal kiderül: valami régi, összeférhetetlen bunkóról van szó.
Ki fogja azt nézni, hogy van egy hírdetés és nem jelent-e meg 11 napja már megint? Aki gyakran betolja a cuccát, azzal eddig is közölték a topiklakók, hogy várjon már ey kicsit. Ez jobb megoldás, mint valami precízen figyelt 336 órás limitet felállítani.
2. Ha egy írás kifogás alá esik, akkor, ahány kifogásoló hozzászólás megjelenik, azok a hozzászólók a kifogások összes számának megfelelő hétig nem szólhatnak a topicban.
Ki kifogásolása számít? És hol kell ezt beírni? És ki számolja meg a postok számát, majd számolja ki, hogy hány hétig nem postolhat egy nikk? És, ha van ilyen 36, azt ki fogja figyelni, hogy az eggyeske tiltása lejár augusztus 23-án, a nyolcaskáé meg szeptember hatodikán? Szóval ez egy baromság! Gondolj bele a szabályodba! Kifogásolok egy postot, ha még ketten kifogásolják, akkor 3 hétig tiltva vagyok. Nem azért, mert én csináltam valamit, hanem mert mások is kifogásolták, így nem egy hétig vagyok tiltva, hanem másik kettő miatt kapok 3 hetet. Kollektv bűnösség ez, vagy mia fene?
:) A lényegre tapintottál, ugyanis a nepperek hirdetései sokunk számára érdektelenek, csak mi nem szoktunk kiabálni, hogy legyen már egy csak nepperek c. fórum.
Az egész postod olyan szempontból született, hogy a kereskedők dolga legyen minél könnyebb, nektek csak az számít, hogy minél gördülékenyebben és sallang nélkül lehessen minél magasabb árakon kereskedni. Viszont a Fórum adok-veszek topikjai nem elsősorban az üzletszerűen kereskedők igényeinek kiszolgálására való, henem a júzerek eladóvá vált dolgainak eladására kínál felületet. Én nem a neppereknek ingyen boltoló helye!
- árak kritizálása mások részéről, mert piacgazdaságban nincs senkinek semmi köze hogy ki mennyiért kíván venni vagy eladni és mert ez vezetett eddig is a legtöbb off hozzászóláshoz
a piacgazdaságban is van köze a többieknek az árakhoz, nem csak az eladónak és vevőnek. Lásd tisztességtelen kereskedelem, vagy a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés fogalmakat, és még van hatóság is, amelyikhez lehet fordulni. Itt ez a "hatóság" a többi fórumozó véleménye!
- az egyszerrre 3-6 topikban feladott ugyanaz a hirdetés
Ezzel egyet értek, de nyitott kapukat döngetsz, mert a ma érvényes szabályozás szerint sem szabad kettőnél több topikban ugyan azt a tartalm postot elhelyezni. Arra kellene figyelni, hogy ezt a meglévő szabályt betartassák a modik.
- a 15. hozzászólás után újra beszúrt hirdetés (türelmetlen kezdők tipikus példája) Javaslom ezt az adott topikban 100 eltelt hozzászóláshoz kötni
és ezt majd számolja is valaki? kine lesz erre ideje, energiája. És, ha elmulaszt egyet törölni, akkor majd az a vád éri, hogy részrehajló?
- ha a hirdető nem adja meg az email és telefonszám elérhetőségét (ha már idetolja valaki a hirdetését, akkor ne a vevőnek kelljen kibányászni esetlegesen az eladó adatlapjáról és legyen kötelező mindkettő feltüntetése
az eladó saját maga dolgát nehezíti, a vevőnek erre, ha nincsen kedve, akkor nem veszi meg.
Az adok-veszekben az offolást tiltanám. Még az eladó darabokhoz vagy az amúgy témához kapcsolódót is. Van elég topik arra, hogy valaki az adott termék tulajdonságairól vagy az árviszonyokról érdeklődjön és beszélgessen. És ezekből a felvetésekből gyakran alakultak ki offolások.
Kíváncsi lennék, hogy személyesen találkozásoknál kialakulnának-e ilyen "csörték" és most nagyon finoman fogalmaztál. Én nem hinném.
A hirdetések frissítése a következők miatt indokolt:
-a sok felesleges, nem adok-veszek témájú hsz, amikre itt semmi szükség. Akiket ez nem zavar azok nem adni-venni jártak a topikba ergó túl sok keresnivalójuk nincs is ott. Az észt lehet osztani máshol is (és ez megy is ezerrel).
-ha esetleg valami közben elkelt vagy árváltozás (de ezt ne xy határozza már meg)
Én több topikot is látogatok, érdemes megnézni kik azok akik "építenek" és kik akik "rombolnak". Ezeknek minden mindegy mert anonim módon meg mernek csinálni olyan dolgokat, amiről egyébként csak álmodoznak.