D60-ast használok, váltakozva két 2GB-os Panasonic memóriakártyával. Hogyan tudhatnám meg a vásárlás óta történt összes exponálások számát? Van ilyen baállítás?
Szomorú vagyok, pedig már 8-10 éves a mobilom, esetleg feldatálnám (remélem a google fordítónak ez bejön:), ha a fényképezőgépem LCD-jeként is működne. Mindegy, akkor még pár évig nem szennyezem a környezetet a mobilom kiselejtezése kapcsán. :)
Engem a Nikon számítógépről történő irányítása nem érdekel, de nagyon szeretnék egy olyan ezközt, amelyik teljes mértékben azonosan funkcionálna gép hátsó kijelzőjével. Tehát kép, hisztogram, esetleg egy kurvára kinagyított részlet a képe közepén. Semmi kezelés, minden kezelés továbbra is a gépen, de a gép kijelzőjének mobil felnagyított szabadon mozgatott képernyője nagyon jó lenne. Tehát nem élőkép, vagy valami hasonló, hanem egy wifi hátsó kijelző. amely szabadon mozgatható. Ha ez ügyben is tusz valamit tenni, szerintem a megoldás sokakat érdekelne. Előzmény:Pelican (35295)
Ebben én is biztos vagyok. Először elő kéne venni egy fotográfiai alapfogalmakat magyarázó könyvet és megismerkedni az expozíció fogalmával és azt azt befolyásoló (blende/záridő/ISO) tényezők mibenlétével. Aztán el kéne olvasni a gép kézikönyvét, amiből kiderül, hogy az A(pperture priotity) üzemmód azt jelenti, hogy az általad választott blendéhez a gép választja meg a fényviszonyoknak megfelelő záridőt. Ha ez nem siker, akkor villog.
Segítsetek:)
A kellő ismeretek megszerzéséig állítsd P vagy full automata (zöld) üzemmódra a gépet ...
most kaptam, nem olyan régen egy Nikon D60-t. És máris sikerült vmit elnyomkodnom rajta:)
A problémám, hogy A üzemmődban, amikoris én választom ki a rekeszértéket, a gép nem egy konkét záridőt társít hozzá a kiválasztott értékhez, hanem változik, villlog.
Az alapértékeket már visszaállítottam, úgyhogy fogalmam sincs mit állíthattam el. :(
Itt van egy összehasonlítás a pontosságukról, a piros ábra jelzi (ha nem tudnál angolul, a rövidebb sáv a kisebb hiba). Én sokáig az expodisc-kel szemeztem, de elriasztott, hogy a feltételéhez le kell venni a napellenzőt, mint bármilyen más szűrő felhelyezésekor. Márpedig nekem a táskában is minden obin rajta van a napellenző, sőt uv-szűrők is vannak rajtuk, így meg elég macera lenne.
Azóta nem léptem előre az ügyben. Múltkor egy photoshop könyv mellékletének szürketábláját használtam a fehéregyensúly pontos belövéséhez, nagyon jó volt.
Szia! A honlapomon www.fenykepes.hu fotósoknak aloldalon találsz letölthető teszttáblát. A diffrakció hatását leginkább egy makró objektívnél veheted észre (távoli téma, 2-4m esetén), egyrészt azért mert ezek az objektívek már nagyobb rekesznyílásoknál is élesek, másrészt a legszűkebb rekesz sokszor eléri a 32-es értéket, ahol már feltűnő a fényelhajlás miatt fellépő életlenség.
A diffrakciót nem kell full méreten tesztelni, sőt ehhez a nagyobb pixelméret nem is előnyös.
Mivel megvannak a szukseges vazaid, ezert losz aztan megnezed az eredmenyeket a sajat szemeddel, igy ertettem. En ezt csinalnam. Ha valamikeppen megis megmerni es szamszerusiteni szeretned a minosegromlast, akkor abban en mar nem tudok segiteni. Ha tesztelni akarsz az ertheto, de amugy eszembe sem jutna f16-on fotozni az en kis alap objektiveimmel.
"En a helyedben szimplan lonek egyet es megneznem."
Ezt nem értem. :)
Azt látom, hogy 1:1-ben nézve romlik a minőség, illetve a részletezőképesség, csak a képről azt nem tudom megmondani, hogy ténylegesen mennyivel. Ha van valami, otthon is kivitelezhető módszered rá, úgy örömmel veszem az infót.
Írok neki,remélem nem veszi zokon a zaklatást,és meg tudom "interjúolni". Alapból is gondoltam erre,hogy konkrétan,e-mailben/személyesen néhány igazán nagy szakértő segítségét kérem,hisz itt a trollok mellett azért akadnak ilyen személyek is szép számmal.
Karmaresz:
Erre is ki szeretnék térni a dolgozatban(képminőség vs rekesz a diffrakcióig),bár nem biztos,hogy olyan minőséget tudnék alkotni,hogy az megállja a helyét. Hisz alap szinten nem kell hozzá sok tudás. Magasabb szinten,tényekkel,háttérinformációkkal ellátva szeretném ezt a részt (is) megírni,csak egyelőre még nem találtam megfelelő szakkönyvet.
Bár egyébként sem tudnék számodra választ adni,mert a saját felszerelésemmel dolgoznék,tehát D90-nel. És majd,ha egyszer egy kedves emberbe botlok,akkor egy FF géppel,amivel referenciaképeket lőnék,50-es obival. A bökkenő,hogy a konzulensem Canonos,és az ő (riporter) ismerősei is egytől egyig Canonosok. Kölcsönzés nem olcsó,és közelről sincs annyi KP-m,mint amennyit letétbe kéne tenni érte. :(