Sajnos nem...az alján pl ennek sem volt semmi , a többi fám meg...nulla. Idén 2 azaz kettő láda almám lett , a fele a Florina...szégyen- nem szégyen erről csak én tehetek a tudományos agyonmetszésnek köszönhetően. Asszem pár évig még a fák közelébe se viszek metszőollót...:(
A Gloster nálunk is elvan permetezés nélkül. Mondjuk nálunk a többi almafa is, de ezeknek nem tudjuk a fajtáját. Kettő magonc, az egyik valószínűleg a Glosteré, nagyon hasonlít rá. A másik gömbölyűbb, az íze is más, piros, édes, savas, de nem nagyon, zamatos. Van még egy sárga, lapított, nagyon édes, nem savas almánk, ezt a Nagyrákoson találtuk (ott édes almának hívják), az ottani fáról lett oltva. Ennek elég erősen molyhos a levele, erős növekedésű, egészséges fa.
Mi szeretjük, ha üveges magháza, engem a kásásodás sem zavar. Ha nem rohad meg, tárolható. Így azt mondhatom, hogy a Gloster egy része májusig eláll.
A jó téli tárolhatóságban - házi körülmények közt - nem igazán hiszek. Nem rohad meg, de kásásodik. Egy barátomnál ettem granny smith almát, az tényleg nem kásásodott.
Nálam a húsvéti rozmaring is kásásodik. Igaz, a szedés ideje is számíthat.
Én most oltottam red chiefet nyári fontosra.
Van glosterem, ami hasonlít a starking-ra, de nem azt az ízt hozza. Nem permetezem, egész jól elvan. Legtöbb károm a darazsakból van. Amit ma ettem a fáról, annak már üveges volt a magháza. A szomszéd starking fája is terem permezetés nélkül... Lisztharmatot ezeken még nem láttam.
Ezek a " jobb" fajták sajnos nem publikusak , nem szeretnék jogi problémákat magamnak sem ill. annak sem , aki szerezte.
Ami viszont sztem jó és publikus az a Fuji és variációi. Édes , kemény, lédús , későn szedhető , sokáig eláll.
Mondjuk almában a Carmen körte...nem csodálom , hogy nem maradt meg. Én is kipróbáltam már sok mindent , de a körte-alma kombináció vhogy nem vonzott sosem...
Egyet értek :) Ráadásul a Mutsu rettentően hajlamos a keserű foltosságra és bazi nagyok a termései , mondjuk nem gyerek-barát méretű , de lényeg a lényeg nem szeretem , csonkolás , átoltás , a Mutsuból még csak egy vesszőt se hagyok , annyi jobb fajtám van ennél...
Idén vhogy megérezte , hogy le lesz csonkolva , így elég szépen van rajta , de ettől függetlenül átdolgozom , mivel szinte minden ráoltásom sikerült benne . Talán 1-1 ág marad belőle mutatóba.
Annyit tennék hozzá, hogy szedés után pár hét múlva fogyasztható és nagyon jó izű. Viszont szerintem átlagos körülmények között (nálam pl. szárító) nem sokáig tárolható, mivel jelentősen veszít szilárdságából.
Neked hogyan terem ? Az idén 6.-ik éves de talán ha 25-30 db lesz rajta. Ha metszem, ha nem. ha öntözöm, ha nem , ha trágyázom azért nem terem számottevően azért, virágot is keveset hoz. Szeretnék bele oltani valami mást, pl Golden reiders-t ami kevésbé perzselődik de hasonlóan jó ízű, mint a sima Golden.
Pedig az :)...a leírás nagyjából ráillik , azzal a különbséggel , hogy nekem nem ízlik....de ízlések és pofonok...meg aztán elég sok fajtából válogathatok , ez nincs az élcsoportban.Nem azt mondom, hogy rossz , hanem hogy én nem szeretem, ennyi...
Akkor az nem florina! Mert az nagyon finom szép bordó hamvas nagy termésű jó télálló. Kellemesen édes is és savanykás is a szomszédaimnak is én hoztam mindenki a legjobbnak tartja az almái közül.
Meg az is a baj, hogy nem férnek el egymás mellett. De nagy fákat tavasszal ritkítani lehetetlen vállalkozás. Ezért jobb a sövényes megoldás. De azt meg kellene tanulni. Egyenlőre nem látom, hogyan tudnám kordába tartani az ilyen módon nevelt fát. Ha majd nem bírom már a szabadföldi zöldség termesztést akkor jó lenne almával -körtével átállni a sövényre. De ez még odébb lesz.
Az egyik almafámon kb. 3 hete vettem észre, hogy némelyik ágon a levelek sárgulnak, majd szabi után kimentem a kertbe és akkor már az egész fa kezdett kiszáradni. Mi lehet ez?
A neten azt olvasom, hogy valószínű vashiány , de okozhatja-e a fa teljes elpusztulását?