Apríték adagagoló építése .Ide lehet írni tapasztalatokat kérdéseket ebben a témában.Sok embert foglalkoztat a kérdés .hogyan lehet kiváltani a gázfűtést ,hogy a komfort azért megmaradjon.
A Naturela tud ilyet, resetelni lehet, pl szezon kezdetekor napi szinten vissza lehet kovetni a fogyasztast. Meg kellett merni a csiga 1 perc allando forgas kihordott mennyiseget, azt bevinni a vezerlobe, es abbol szamol Kw es az elfogyasztott mennyiseget is, igy konnyu kovetni, ha tudom mikor mennyit toltottem bele.
Dehogy kínai, legó az egèsz. Egy füsthőfokra szabályzást minden fèle okos vezèrlő, mikro kontroller, PLC nèlkül össze lehet rakni. Ha csak annyit akarsz hogy potival állítasz be egy kilèpő füsthőfokot amit tartani szeretnèl, csak dobni akarod az időzítőket, nem akarod távolról elèrni, simán megvalósítható.
Viszont végre helyreállt a rendszer, 30kiló per nap de közben felvettem a hőfokot 23ra mert így jobban tetszik a padló melege 🤣.
Közben behalt a hőtárolós kályha venti, dobtam fel újat helyette.... Egyik oldali szívó nyílás teljesen elzárva.
Füst maradt 100 fokon.
A hiba oka pedig az volt mint minden évben 🤣 szoktam kapni láncfűrész port pár zsákkal. Ponyvára vágják így nem földes, de mikor elég a hamuja full nehéz, és nem megy ki a fejből, össze is ég salakosra.
Pedig direkt keveset kevertem a rendes porhoz, mégis megszivatott....
Üdv, a frekvencia váltót három fázisú motrokkal használják, a mono fázisu motrokat olcsóbb Triac- vezérléssel fordulat szabályozni. Mehet az 5% alá is akár, nálam a motor láng tartáskor 6%on pörög, modulál lépcsősen a max teljesítmény is csak 40% pörög. ezt tudja a vezérlő elektronika. a saját vezérlő 3gy PLC HMI páros, ami eleve tud 4 hőszondát kezelni, meg temérdek ki és bemenet van. Van rajta 2drb rs485, így a vezérlés személyreszabása egyszerű. A ventit egy rs485 SCR Triac hajtja majd.
Èn úgytudom hogy 230ac motort csak fázishasítással lehet szabályozni, ami 50% alá menni a fordulattal nem egèszsèges, vagy frekiváltóval ami profi megoldás, de ennek is az árából 4-5db DC bontott fűtőventit tud venni. Ami sztem a legjobb ec venti (lènyegèben DC venti, beèpített tápegysèggel ès beèpített szabályzóval, valamelyikén poti is van) pl.: vents vk EC 100, de ezt se ússza meg 30 e HUF alatt. Vagy golyóscsapágyas DC venti. Èn ezek a dolgok miatt választottam olcsó fűtőventit. Miből èpíted a saját vezèrlőd?
Saját tapasztalat, hogy a vezérlő a lelke mindennek, arra áldozni kell. Minél testreszabhatóbb legyen. Egy a Naturella által gyártott kész vezérlőt használok, univerzális így minden égő fejhez konfigolható. Így távlatból már vannak hiányosságok amiken változtatni fogok a saját készítésű vezérlőnél.Nem is hiányosságok, inkább a jobban testre szabható beállítások, nemrég a cégtől kaptam egy frissítést, de amit kértem tőlük nem teszik bele. Pl pulzáló ventilátor szabályozás, egy másik gyártó pellet kazán megoldásán láttam, igencsak jó volt parázs izzítás, láng ébresztő hatással. A pulzáló ventilátor hamarabb és stabilabban volt képes a lángot feléleszteni. Ezen dolgok egyike amelyet beépitek saját vezérlőbe. A ventilátor választás saját tapasztalat hogy legyen AC 230-ra, állandó mágneses. Az ilyen autó venti 12-24v szénkefés kis motrok hamarabb megadják magukat. Igaz egyszerűbb vezérelni, de az AC motrokat is olcsó PWM jellel vagy akár egy SCR rs485 modul ha tudja a vezérlőd. Én egy tizenéves fa elgázositó kazán ventilátort használok, már használtan szereztem, egyszer víz alatt is volt, mikor elöntött az ár a pincében, a ventinek nem lett baja, azóta is folyamatosan megy, igaz a 2drb 3fazisu 0.18 kw motrokat újra kellett tekerni, 2 szivattyú és 2drb 3utas szelep ment oda. közel 1m viz volt a pincében.
Shelly cuccokból össze lehet sakkozni egy rendszert amit elèrsz távolról. Nekem arduino van. Bukovarynak van kèsz pellet ègős vezèrlője, ezekből is több fajta van, èn ezeket nem ismerem.
Annyi hogy alulemezből csinálni kellett hozzá egy ventiházat. Nekem 3. Èvèt tapossa. 12% ès 60% közt működik. Nèzhetsz spal fűtőventilátort, hátha ki lehetne fogni használtan. Ezekhez kell egy dc tápegysèg, meg egy dc konverter. Vagy a legprofibb egy EC venti, van egy bemenete ami 0-10vdc jelet fogad simán lehet egy potival szabályozni. A DC ventit pwm lehet automatizálni, EC ventit a 0-10vdc bemenetèn lehet automatizálni.
Na épp ezért tolom pelletel, belemegy 200-230 Kg, annó míg fporral használtam napi szintű telehordás, rostálás zsákolás stb. Az úgy olcsón kijön, de időben több macera.
Jó lenne nekem is egy 400 literes tartály. Èn egyszerre 20kg faaprítèkot vagy 17kg fűrèszpor megy bele, mert nekem levesz vagy 50 litert a rosta. Így hidegben fel kell tölteni reggel ès este. Pelletből neked a 400 literbe hány kg megy be?
Igen, az egész lényege a DIY, avagy magad elképzelése szerint csináld. Az én fő szempontom az volt, hogy a párom is megtudja oldani az átállást, ha arra kerülne a sor. Mint mondtam ha most kezdeném mindent másképp terveznék. Hasonló de 5 év használat után vannak jobb ötletek. A katlan az adja magát, nem gondoltam volna úgy elsőre, hogy ennyire jól szuperál majd. azt is át tervezném, és úgy magát az egész anyag behordást, a fejet mindent. De így visszatekintve jó látni, hogy az első próbálkozás ennyi ideig minimális változtatással még mindig közel tökéletes. Fűtés szezon kezdete előtt a fejen szekunder levegő adagolás fúvóka pofozás volt, amit kissé meggyötört a láng, de semmi egyéb. A tartály saját készítésű kúpos alakú, alsó részén nyitottabb, ezt az ötletet az általunk forgalmazott brikettalo gép tartálya adta, hogy lent az anyag a sulya alatt az egyenes oldalú tartályban tömörödik. Kb 120 magass, alól 70 fönt 60 átmérő. igy kb 0.33 m3 anyag megy bele, ami kb 14 zsák pellet, egyzeri feltöltés, mínusz 10-15 fokban 7 napra elegendő, 150nm fűtők. Készül egy kinti 3m3 tároló amibol majd egy csiga behordja a benti tárolóba, így ez is egyszerűbbé válik. A vezérlőt fogom cserélni, egy jobban testre szabott lehetőséget adó beállításokkal.
Mèg nekem szempont volt a szerelhetősèg. Úgy csináltam mindent, a 3 motor leszerelèse, csigák kihúzása, a csigaház ès ègőfej szètszerelèse, mindet meg lehet csinálni 1db 13-as villás kulcsal.
Közbe visszanèztem az egèsz rendszered. Nekem a kazán mellett semmi helyem sincs. Szilárd tüzelèsre èn is simán vissza tudok állni. Nekem 6db 8as anyát kell letekerni kihúzni a második csigás adagolót, ès az ègőfejet mert az első csiga 1 szinttel fentebb van, tehát az maradhat. Az egèsz kb 20 perc művelet. Nekem semmi átalakítás nem volt a kazánon, minden lángterelő ès az ègőfej befèr a 2db ajtón. A hamu kiszedèst csinálom hamuporszívóval olyan 5 naponta ez a macerás, így èn is lehet kivágom a kazán alját ès sokkal kènyelmesebb lenne.
Üdv. Ha azt vesszük, hogy aki égető fej beszerzésre vagy készítésre adja a fejét, az ritkán vagy elenyésző számban használja célnak megfelelő hőcserélőben, kazánban. Legtöbb esetben a hőcserélő adott, számára keresünk megoldást, így egyedi dolgok valósulnak meg, szerintem mindenkinek más és más ötletek látnak napvilágot, van mely tökéletesen alakítható az adott konstrukcióhoz. Saját elképzelésem volt, hogy mindig maradjon és egyszerűen váltani lehessen a hőcserélő szilárd tüzelőanyaggal való működéséhez, ugyancsak egyszerű átállás a pellet f.por használatához. Ezért a kazán belsejét nem alakítottam át, nincsenek terelő lemezek, úgy van ahogy volt. Valójában vegyes tüzelésű Erdélyben készült Melinda Premium 32KW-os kazán. Csak az alja lett kivágva a katlan részére. Ide került a dupla csigás adagoló mely zárt szelvényben boldogul a nem túl darabos őrlemény behordásával is. Az automatika akárcsak a pellet kazánoknál behord, begyujt, modulál és kiolt. Ha nincs pellet a kivágott lemez megy vissza a helyére, akárcsak a rostély és máris szilárd tüzelésű a kazán. Nekem ez volt a fő szempont.
Így logikus a pellet. Èn nagy vonalakban emlèkszek a fejre amit èpítettèl, azèrt is hivatkoztam rá hogy sztem, az egyik legjobb megoldás. Csak èn a lángot is a katlanban zárnám, ès csak egy kis lyukon engednèm a kazánba.
Hogy miért pelletet használok, a cégnél ahol dolgozom mi gyártjuk, f.por árában megvan. volt időszak f.por-al tüzeltem, minden napos jelenlétet igényelt. tartály feltöltés, kazán takarítás ha túlságosan tele hordta stb. igy most 14 zsák pellet fér a tartályba, heti egyszer igényel takarítást. ha vissza keresetek a régi hozzászólásaimra találtok képet. ha nem majd jövő héten lövök párat.
Mièrt pellettel használod? Az túl drága. Nekem a tüzelő megvan egèsz èvre 10000 HUF. Nem tudsz hozzájutni semmihez? Nekem is emelős fejem van csak nègyszögletes, sokkal egyszerűbb volt megcsinálni. A vezèrlès hasonló Totyáèhoz, utóègetővel, meg teleraktam lángterelőkkel. Egyèbkènt az emelőlapát nekem is visszafordított csiga, csak nekem dupla csiga van
Ez az emelőrèsz a dupla csiga vègèn.
Ez az emelőcső, csak nekem egybe van az utóègető gyűrűvel
Itt látszik hogy az egèszet lefedtem egy lemezzel, így tereltem be az összes lángot az utóègető gyűrűbe.
Emelőcsővel felvittem a lángot a kazán táska alá, ès mèg a táskán is van egy lemez, ami miatt vissza kell fordulnia a füstnek ez is látszik halványan a kèpen.
Ha most csinálnám, hasonlóan csinálnám mint a tiéd, csak bezárnám a lángot egy boxba. A box tetejèn lenne egy 100x100 kivágás. A boxnak annyi lenne az èrtelme hogy tökèletesebb lenne (magas hőfok) az ègès, ès csak a tökèletesen kiègett füstről lopni a hőt. Ezt a bővítèst te könnyen meg tudnád csinálni.
Üdv, igen én csináltam azt a megoldást, samot betétes katlan készült a kazán alá, Totya hexa emlős fej, próbálva f.por, őrlemény, és pellet, saját készítésű csiga 100x100-as zárt szelvényben. Kész vezérlőt használtam hozzá, ami eddig jól szuperált. 5. éve csak pelletel megy, változtatás csak az emelő részén volt, fordított menet került az emelő lapát helyett. Így most nincs gond, készül egy PLC vezérlés, ahol több lehetőség lesz a beállításokban. Igaz mechanikailag most másként csinálnám úgy az egészet, de azon elven, hogy ami működik hagyni kell működni, így marad minden, talán ha gond lesz vele majd változik. 5 év után sem égett ki a hexa fej, holott nyári szezonban az HMV-t is a kazán tolja. Igazán itt szereztem sok ötletet, ezúttal is köszönöm mindenkinek!
Megnèztem a minimumot 60 fok. Tehát 60-110 fok között mozog. Valószínű azèrt ilyen kevès mert egy 23 kw kazánban egy 5kw ègőfej dolgozik. De jó ez így, kátrányom nincs (van 55 fokos kazánvèdő). Kèmènyem tiszta. A füstcsövet szoktam kikotorni èvente 2-3 szor.