Keresés

Részletes keresés

Szurujjas Creative Commons License 2020.05.22 0 0 47297

Üdvötlet!

Ez a leírás anno elkerülhette a figyelmem. Engem az angol és magyar nyelvű szakirodalom érdekelne - mert németül csak az asszony beszél nálunk és per pill a nyárnál korábban nem hiszem, hogy szívesen fordítana nekem németet... :-) Szóval szívesen olvasnék ebben a témában.

 

Köszönettel előre is!

jimmy

 

Előzmény: claas patrol (47095)
Attibk Creative Commons License 2020.05.22 0 0 47296

Szia! Nagyon szépen köszönöm a választ, de  a miénk nem viselkedik így. A járása normalis mint a tyúkoké. Élénk eszik iszik ha kajat lát b eindul 😁. Nem járkál a tojó fészek felé. Még ma is nála van. Tényleg nem tudjuk, hogy mihez kezdjünk vele. Le vágni nem szeretnénk ő az egyetlen fekete az állományban. Köszönöm szépen a választ. 

Előzmény: claas patrol (47295)
claas patrol Creative Commons License 2020.05.22 0 1 47295

Előzmény: claas patrol (47294)
claas patrol Creative Commons License 2020.05.22 0 0 47294

Szia , a tojásvezető gyulladás is okozhat megtojási akadásokat , visszamaradást .Általánosságban mondható bfi. tenyésztői szemmel , hogy nem korfüggő , inkább a fészek és közvetlen környéke higiénia okolható . (mindig kell egy okozó)  ... xDD    ,-))

Veszélyes de lehetséges próbálkozni ,(nagy kedvenc vagy ritka értékes tojónál)....

Ha már van rárakodott mészréteg a megtojatlan tojáson ,azt összetörve "megtojatni"... népiesen mondva pl. elfosatni .Nagy gyakorlatot igényel (!)

Nagy vonalakban úgy képzeli el a hallottak alapján a segíteni kívánó , hogy pl. bélsárral szennyezett a kloáka környéke és ezt (inkább gyakorlott bfi. e.ü.-s ,vagy szakosodott doki kezeli pl. test meleg közeli langyos (tiszta)=sós vizes oldattal irrigálva a tojásvezetőt + pár csepp propolisz adalékkal .

Okai lehetnek véleményem szerint a gyulladás a tojásvezető szakaszos bénultságának és a tojás keresztben elhelyezkedő megakadásának , ami a mész rárakodó szakaszban következik nagy általánosságban be .

Külső (küllemi) jelei a pingvines testtartás , valamint a fészekben ülésnél ,a szokatlan *toll borzoltság*... stb .

Nagy kedvenceknél előfordulhat még megoldásnak ,egy olíva olajos bevezetés és ezáltal a megtojás elősegítése , mint próbálkozás . Még gyakorlott kezek is tartózkodnak a megtöréstől , mert igen veszélyes .

A tyúk ilyenkor fájdalommal küszködik sajnos .

Előzmény: Attibk (47291)
claas patrol Creative Commons License 2020.05.22 0 0 47293

Szív. üdv. Fórumtársam , a kloáka kifordulása (inkább a párzáskor történik), a tojástartójuk kifordulása valamint szakadása inkább a gyakorlatban pl. a ...

Hibridek fehér tojás tojóinál ,hiszen ők hajlamosak a kettős sárgájává alakult tojás rakni és így méreténél fogva következhet a gond ...ez is az előrehaladott tojásrakási időben inkább , mint az elején .
A kezeink és a környezet fertőtlenítése után a kifordult ,de nem megszakadt tojástartót vissza lehet ugyan  nyomni a tyúkba , de abból indulunk ki ,hogy a gyógyulás nem lehetséges (??) . A tojástartó szakadásban szenvedő tyúkot a lehető leghamarabb ildomos konyhakészre ítélni .Így elkerülhető legyen a bakteriális fertőzések ,vagy a kannibalizmus kialakulása .

(rendkívüli esetek mindig vannak persze ...) Sz.szerint nem kedvelem a nagy méretű tojást tojó fajtákat ezért .

Egyéni tapasztalatom volt csupán .

Előzmény: bitter6704 (47292)
bitter6704 Creative Commons License 2020.05.21 0 0 47292

Üdv! Csak ezt találtam. Úgy már jártam egyszer, hogy egyik tyúkom kloákája kifordult. Gumikesztyűben, tiszta körülményekre odafigyelve, jobb híján kézkrémmel (vastagon) óvatosan vissza tudtam nyomni. Többször nem fordult vele elő ez a probléma. Öreg tyúkom azóta is él. Bár már sajnos a végét járja (13 éves).

 

http://www.diszmadarmagazin.hu/hun/cikk_diszmadar.php?id=104

Előzmény: Attibk (47291)
Attibk Creative Commons License 2020.05.21 0 0 47291

Sziasztok!

 

Szeretném a segítségeteket kérni. Pár napja megvizsgáltuk az egyik tyúkunkat és észleltünk nála tojást. A probléma az az, hogy azóta sem tojta el. Miért lehet ez, hogy visszafogja magát? Várható még, h eltojik vagy inkább csak az, hogy elpusztul emiatt? Ha valaki tud valami tanácsod adni annak nagyon hálás lennék. :) 

Enikő FK Creative Commons License 2020.05.21 0 0 47290

Nálam egy fűtetlen épületben van, semmi baja nem lett a télen. Ha pára érné az biztos nem tenne jót neki.

Előzmény: Szurujjas (47289)
Szurujjas Creative Commons License 2020.05.20 0 1 47289

Üdv! Értem, ahogyan én tudom a mikronos szemcseméret a légzőszerveit tömíti az állatkának és így öli meg. A méret kapcsán a tárolás sem feltétlenül egyszerű kérdés - nem fagy meg? 

Előzmény: Enikő FK (47282)
Attibk Creative Commons License 2020.05.20 0 0 47288

Sziasztok!

 

Szeretném a segítségeteket kérni. Körülbelül három napja megvizsgáltuk az egyik tyúkunkat és észleltünk nála tojást. A probléma az az, hogy azóta sem tojta el. Miért lehet ez, higy visszafogja magát? Várható még, h eltojik vagy inkább csak az, hogy elpusztul emiatt? Ha valaki tud valami tanácsod adni annak nagyon hálás lennék. :) 

meszi67 Creative Commons License 2020.05.20 0 0 47287

:)

Hát igen, az a kölni a csipkedés megszűntetésén túl lehet, hogy még az élősködőket is messze űzné az ólból :)  

Előzmény: timetable (47286)
timetable Creative Commons License 2020.05.18 0 1 47286

Köszönöm utólag is a javaslatokat mindannyiótoknak a csipkedés ellen! A kölni úgy tűnik hogy bevált. Csak az anyósomat nem tudtam meggyőzni hogy a Krasznaja Moszkva lenne a legjobb erre a célra, kénytelen voltam egyszerűbbel beérni...:)))

 

Most már ki is kerültek mind a végleges helyükre.

Előzmény: meszi67 (47266)
claas patrol Creative Commons License 2020.05.18 0 0 47285

Ok-ok...(!) ... Érthetőbben mondom akkor , : A teljes értékű növényi helyett ,.... (de tudod Te azt nem is folytatom .

A takarmányfehérjénket és így annak a minőségét elsősorban az aminosav összetétele határozza meg ... esszenciális aminosavak , feltételesen esszenciális aminosavak és a limitáló aminosav .

De végül is igazad van , csak magunk közt ezt a zsargont használjuk ...(így hibáztam az érthetőség miatt is) .

Előzmény: meszi67 (47284)
meszi67 Creative Commons License 2020.05.18 0 0 47284

Azt írtad, hogy fehérjében szegény --de proteinben gazdag takarmányt javasolsz! A fehérje és a protein gyakorlatilag ugyanaz.

Előzmény: claas patrol (47281)
meszi67 Creative Commons License 2020.05.18 0 0 47283

:))

Előzmény: Szurujjas (47278)
Enikő FK Creative Commons License 2020.05.18 0 0 47282

Én sok mindennel próbálkoztam, de csak átmeneti eredménnyel: égetés, domestosozás, permetezés különféle szerekkel, meszelés, gázolajozás. Mindig kelt újabb generáció és elszaporodott.

Most már úgy néz ki, hogy tartós (esetleg végleges) megoldást a kovaföld por hozott. Jó drága, mert csak nagy kiszerelésben kapható. Egy zsákkal életed végéig elég kb. Borászatban használják, borászati vagy bio boltban lehet hozzájutni. Beszórtam az ólat, a porfürdő helyeket, meg a tyúkokat is. Olyasmi a lényege, hogy oldja vagy bontja a kitint.

Egy ideig az ól repedéseiből még keltek tetvek, de már rég óta nem találkoztam egyel sem. Ahol a takarmányt tartom, ott van a ki nem szórt por egy vödörben, mindig vannak benne belepusztult molyok meg egyéb rovarok.

Előzmény: Szurujjas (47279)
claas patrol Creative Commons License 2020.05.18 0 0 47281

:-))  Hát , hogy kellet volna írnom ?  ... xDD  :-)) ... (arra gondoltam , hogy a kotlónak nyugis sarkot keressen ki és ,ha már tojótáp a napi hami-mamí ,akkor felezze le és úgy tritikálé ,búza jobb lenne).

Így szoktam ... 

Előzmény: meszi67 (47277)
Szurujjas Creative Commons License 2020.05.17 0 0 47280

O'Mama!

Remélem, hogy jól vagy, jól vagytok T. Férjuraddal!

Ahogy olvasom, ez  leghorn kérdés egyenlőre nem annyira akar sikersztoriba fordulni - de ne add fel. Jót mosolyogtam (Félre ne értsd!) a veteményes látogatáson - nálam a szárnytoll vágást követően egy héttel újra repültek. Néha kifelé, bár többnyire a a kifutóteteje és a diófa a célpont... már nem hadakozom a repóléssel, úgy tűnik, hogy ex - pilóta növendéknek repülős baromfik jutnak. /Kivéve a selymeket:-) / Tényleg! Ha minen igaz, találtam valakit a környéken, akitől tudok fehér miniatűröket szerezni - talán júniusban... Fekete miniket pedig vagy Lengyelországból, vagy Erdélyből ... talán... De nem nyugszom, most már azért sem!

Legjobbakat kívánom így tavaszvéghez közeledvén!

Vigyázz magatokra O'Mama :-) 

Előzmény: Omosimama (47238)
Szurujjas Creative Commons License 2020.05.17 0 0 47279

Üdv Mindenkinek! 

 

Meszi barátunknak "újságoltam", hogy csütörtök este 7végi bőnuszként összetalálkoztam 2-3 madártetú atkával a nyakamban. Mit mondjak, fura érzés volt... Szombaton ugye az állatpatikából elhajtottak, ahogy illik és csak délig voltak... Mivel más, erre  célzott cuccom nem volt, hát az alapos takarítást követően a nálam fellelhető legerősebb kombót /5 ml dimetoát (foszforsav-észter) + 10 g acetamiprid (neonikotinoid tartalmú peszticid)/ adtam nekik.... Kérdés: Mindkét szer alapvetően növényi kártevők elleni védekezésre használatos... Ma este üddögéltem egy röpke félórát a fedett kifutóban (ahol először "taliztunk" a dögökkel) és vártam, fel-, s alá járkálgattam. Szerintetek lehetséges, hogy hathaott a cucc? - mert nem sikerült a kis "izéket" a nyakamba kapnom és a hajamból sem akartak elő serte-pertélni... (A PB fáklyát be kell szereznem, szerencsére palackom van, szóval az még hátravan, mert ahogy olvastam a "védekezésben gyakorlatot szerzett" fórumtagoktól, azt nem kellene kihagynom.... A gázolaj nekem egyenlőre nem biztos, hogy tetszik - bár ez a kérdédéskör nem "smile alapú"...)

 

Másik kérdés ehhez a témához:

A gyakorlatban próbálta valaki közületek a ANDROLIS és TAURRUS ragadozóatkák használatát - mint biológiai védekezési lehetőséget? (https://biocivis.hu/madartetuatka-elleni-vedekezes-ragadozoatka/ - itt találtam, bár a céget a NAV is "kedveli", ahogy látom..., de attól még lehet, hogy a forgalmazott dolgaik remek minőségűek, hiszen a kettő nem függ össze)

 

Köszönöm, ha tanult és gyakorlott Hölgyek és Urak megtisztelnének a véleményükkel, esetleg tapasztalataikkal a konkrét kérdések vonatkozásában.

 

Üdv:

jimmy

 

 

 

 

Szurujjas Creative Commons License 2020.05.17 0 0 47278

Szép estét kívánok!

Szeretném mégegyszer megköszönni a leghorn tojásokat és gratulálni a szép állományodhoz, megdicsérni a jó gazda takaros portáját!

Jelentkezem, hogy mik lettek a fejlemények!

Jimmy

 

 

 

 

Előzmény: meszi67 (47272)
meszi67 Creative Commons License 2020.05.17 0 0 47277

"mellőzném a fehérje gazdag eleséget . Inkább proteinben gazdag keveréket tudnék elképzelni"

 

No ez a tanács elég "Mátyáskirályosra" sikeredett! :))  Az ismert  mesében ő is ilyen körmönfontan fogalmazott: hozzál is ajándékot meg ne is, gyalog is gyere  meg ne is...

 

Mondjuk az okos lány is megoldotta  ---talán Enikő FK is megbírkozik a furmánnyal :)  

Előzmény: claas patrol (47276)
claas patrol Creative Commons License 2020.05.17 0 0 47276

Akkor junius végéig nyugodtak is maradunk .  :-)) ...Nyárutóra pedig ...meg meg kottyan belőle ,*meglázsd csak* ....  :-))

Hogy , aztán 'zőcséges láda' ,vagy kas-kosár a kialakítandó fészeknek szánt , az nem számít . Az elhelyezése annál inkább (csendes félhomályos és a többiektől zavarmentesség) segítheti a mélyen elülést . A takarmányozással is lehetséges próbálkozni ilyenkor majd . A kotlásra hajlandóságot mutató anyaállatot ,(ha nem ideges fajta-féle) a korábbi megfigyelésünk szerint , mert nem minden kotló jó anyaállat (!), érdemes a napi étkeztetésében némi változást végig beiktatni . A rozs és búza lehet a fő magvas koszt ,mellőzném a fehérje gazdag eleséget . Inkább proteinben gazdag keveréket tudnék elképzelni . Végül is pont ellenkezőleg mint a növendékeknek ajánlott összeállítást . Vitamin a vízben ajánlott szerintem , és némi olajos magvak is . 

Ja ,... a fészek anyaga inkább a szalmaféle , mert azt megépíti szépen és igazgatja , a gyöngytyúk mintájára . A sárga magyarjaim nevezem a "fészeképítő művészkéknek" ...   xDD   ,-))

De tényleg .   :-)) A forgatás technikájuk végett a faforgácsban elkevert tojások , szörnyű látványt okoznak , még ha attól is tartanánk , hogy tisztábbnak tűnik . 

Érdemes lenne egy növendék pulykát tartani , ha nem sikeres a tyúk kotlós elültetése . Ő mindenre megtanít minket gyakorlati szinten .Fiatalon összeszokva nem agresszív és minden szempontból hasznos .

Előzmény: Enikő FK (47275)
Enikő FK Creative Commons License 2020.05.16 0 0 47275

Nem dokumentálom a keléseket, június végére tippelnék.

Tavaly az volt a bajom, hogy sokan kotlottak egyszerre és nem tojtak. Idén egy tojó korán elkotlott és már vagy három hete kikeltek a fiókái, azóta senki nem érez hajlandóságot. Két fészekben is hagytam tojásokat hogy kedvet kapjanak.

Azért gondoltam a túlsúly problémára, mert tavaly a tyúktetvek miatt nem voltak ilyen szépek a tyúkok, mégis kotlottak. A tetű-problémát megoldottam, most meg nem kotlanak.

A fészek anyagának van jelentősége? Nekem a régi fonott kosarak váltak be a legjobban, de idén például kis gyümölcsös műanyag ládában keltette ki a fiókákat a tojóm. 

Előzmény: claas patrol (47274)
claas patrol Creative Commons License 2020.05.15 -1 0 47274

Indirekt talán (?) A második tojóévükben kevesebb de keltetésre is alkalmasabb tojást raknak . A pihenő napjuk is kitolódik , erősen kondicionált tyúkok kihagynak a tojásrakásban időszakokat , így kitolódik a kotlási hajlam is ,megfigyelésem szerint . (extrém túlsúlynál le is állhat) .

A meleg napokon kevesebbet mozgó és sokat lihegő keverékek (ahol ugye nem segít a fajtára jellemző standard előírt súlyadat), még a járásuk is megmutatja a túlkondicionáltságot .A kotlási hajlandóságot kevésbé befolyásolja .A kotlásra hajlandóságot mutató tojó , ha és amennyiben 10 -15% többlet testsúlyt mutat fel , talán még nem is lenne hátrányos minden szempontból (?), ugyan is a fészkelés ideje alatt a testsúly csökkenésük az eredetien kalibrált jó egy harmadát is elvesztik .

Mikor keltek ki ezek a másod tojóévesek ,évre és hónapra visszatekintve ?

Előzmény: Enikő FK (47273)
Enikő FK Creative Commons License 2020.05.14 0 0 47273

Mi lehet az oka, ha a tavalyi évben elkotló tyúkjaim idén nem akarnak kotlani? A teljes állományomat tyúk keltette ki, nem keltető. Ha túl kövérek az lehet gond?

meszi67 Creative Commons License 2020.05.13 0 0 47272

Szia. Persze, gyere, szeretettel várlak!

Előzmény: Szurujjas (47271)
Szurujjas Creative Commons License 2020.05.12 0 0 47271

Szia Meszi! 

Tekintettel a jelenlegi helyzetre-e is, kérheteket-e 10 leghorn tojást keltetni? A hétvégén tudnék eljutni érte, ha azt gondolod, hogy vállalható a kockázat. 

(Legjobb tudomásunk szerint egyikőnk sem esett át semmin, gyerekek március 16-óta max a kerting jutottak, mi is itthonról dolgozunk - bár a feleségem heti két nap be kell menjen az üres suliba ügyelni...)

Én csak kérdezem, nyilván te döntöd el, hogy mi az, ami megoldható.

 

Üdv:

zsolt

 

 

claas patrol Creative Commons License 2020.05.12 0 1 47270

claas patrol Creative Commons License 2020.05.12 0 1 47269

A bodza virágzásra érkezők egyből karanténba mentek ...  ,-))  Nagyon szép kelés lett .

claas patrol Creative Commons License 2020.05.05 0 0 47268

A fehér hybridek a galádabb gézengúzok nálam ,(nincs is már egy sem) . 3 virág csokornyi fűfélét felkötnék (mellmagasságban), elfoglaltság okán ,és főt-tojás vagy túró (aludttej nálam most a sláger ,mert van) ... ,és némi macska száraz ... protein pótló ...sem árt .

Kerülni lehet a végtermék csibéket és inkább utcai vegyeseket tartani , UV. nem annyira örökíti a szelektált állandó éhség érzetet . Már csibe korban jelölöm a kereső típusokat ... (értem ez alatt , hogy pl. 2 napos és már kapirgál a lámpa alatt). Na ők maradnak elsők között . Elfoglaltság és válogató képesség fontos pl. nálam .

Előzmény: timetable (47265)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!