észak felé fordulsz, megkeresed a sarkcsillagot (kábé a nagygöncöl két háccsó csillagának a távolságát azok tengelyére cirka 6szor ráméred és találni fogsz egy viszonylag fényes csillagot), az a forgástengely, körülötte forog a többi. őt oda rakod a képen, ami körül akarod hogy köríveket ajzoljanak a csillagok. ennyi :)
Bár sérülékenynek tartom a dolgot (elcsúszom, elesek, elrántom az állványt, valaki elsétál közöttem és a kamera között, meg ugye helyhez vagyok kötve) azért látok benne rációt.
Elképzelem magam, amint a kis sátor mellé egy mobil akkumlátort (olyan orosz rádiós/hátizsák félét) felcipelek magammal :)
Persze ez nyílván sarkítás.
Nem tudom be mernék e nevezni egy ilyen szettre. Az én kamerahasználati stílusomhoz lehet nem illene, de ez nem jelenti azt, hogy másnak ne lenne tökéltes!
megpróbálok találni a neten egy ilyen képet, mert érdekel, hogy hogyan működhetett.
Apca és Emyl, köszönöm a válaszokat, kipróbálom az ügyet.
A forgás tengely kompózíciót hogyan lövitek be mert az még érdekel?
Miközben a DFS fut, ugye lehet mozgatni a kamerát? Amikor lezártam a Bulb-ot akkor befejezi a kép expót, utána elmozdíthatom a kamerát, nem kell az eredeti 'tájkép' a dark framehez?
Egész nyugodtan, ui. nem nyitja ki a zárat, szóval tök 111 mi van előtte.
(tehát pl beülök a vázzal az éppen ott állomásozó traktorba miközben ő dolgozik:)
Jöbb ötletnek tartom a szomjas vándoroknak fenntartott vendéglátóipari egység felkeresését lélekmelegítési célzattal.
Traktor legfeljebb akkor jöhet szóba, ha ezen helyiség elérése fizikai akadályokba üktözik.
Azért miközben DFS-t számol, nem hiszem, hogy örülne neki, ha kicserélném az elemet.
Kb ugyan az mint ha hosszú távra kikapcsolom.
Egyébként, amikor a hegyekben túrázunk, akkor való igaz, hogy szoktam egy akkut az aláöltözet alatt tartani (ha gyorsan kell a meleg, akkor a hónalj remekül működik! -20ban próbáltam), de jelen esetben szerintem ez kivitelezhetetlen.
Emyl, egy noob kérdés.
Miközben a DFS fut, ugye lehet mozgatni a kamerát? Amikor lezártam a Bulb-ot akkor befejezi a kép expót, utána elmozdíthatom a kamerát, nem kell az eredeti 'tájkép' a dark framehez?
(tehát pl beülök a vázzal az éppen ott állomásozó traktorba miközben ő dolgozik:)
"Azt hiszem igencsak felhúznám a szemöldököm, ha a portrémarkolatban rejlő teljesen töltött + akksival (2db Li 90-es eredeti pentax akku) fél órás expó és DFS közben lemerülne a cucc."
én nem fostam, de páran k100d-vel meg cerkaakksis gépekkel 3-4 fok körüli hidegben igen :)
"Tudom, hülyét fogok kérdezni, hogy valahogy be tudod állítani, hogy milyen tengelypont körül 'forogjanak' a csillagok? A jobb felső harmadra gondolok."
egen :)
szóval az van, hogy mindig a sarkcsillag körül forognak a csillagok (illetve ezt látjuk, mert a föld forgástengelye most éppen arra mutat :))
Azt hiszem igencsak felhúznám a szemöldököm, ha a portrémarkolatban rejlő teljesen töltött + akksival (2db Li 90-es eredeti pentax akku) fél órás expó és DFS közben lemerülne a cucc.
Mondjuk a hideg az megviccelhet, de ennyit csak ki kell bírnia.
Vagy vigyek magammal egy kicsi kedves thermo pulcsit a gépre? :)
egyébként a kép korrekt!
Tudom, hülyét fogok kérdezni, hogy valahogy be tudod állítani, hogy milyen tengelypont körül 'forogjanak' a csillagok? A jobb felső harmadra gondolok.
"valóban DFS-el bajlódik éppen, ami akár ugyan annyi is lehet mint maga az expo...."
pont ugyanolyan hosszú mint maga az expó
mikor a legutóbbi pfc-s talin kint voltunk éccakaifotózni, fostak is a kolléga urak, hogy "csak bírja ki az akksi azt a kurva dárkfrémet..." asszem félórás expóidővel ment a móka csillagjárásos-kilátós dolgot fotóztunk és szvsz egész korrektek lettek...
"kapott egy kis sokkterápiát a kedves"
kibírja :)))
"
Legközelebb majd szépen szedi a lábát és nem tököl miközben -4 fokban a gazdi kint fagyoskodik a pusztában pár részeg vadásszal."
gratula, kikapcsoltad a gépedet, miközben éppen csinálta a dárkfréémet :)
a közvetlenül a kikapcsvisszakapcs után gondolom elgondolkodott hogy mifasz törpént mert arra melékezett hogy ilyesmit csinált legutóbb de nem végzett vele... gondolom ezért nem igazán reagált...
Én anno végigolvastam, meg a kapcsolódó topikot is a pnetaxforums.com-on. Azt nem mondom, hogy mindent elsőre 100%-ig megértettem vagy hogy nem maradtak nyitott kérdések... de érdekes volt.
Igen, abból. Most csináltam egy gyors tesztet 1/25, 1/100 és 1/200-al 18mm-en, de nem tapasztaltam ilyesmit. Holnap megismétlem több fényben. Én végig megyek majd az irományon, amint lesz időm kicsit elmélyedni benne. Érdekesnek találom ezt a fajta gyujtótávolságtól való függést, mivel az egyéb berázások/bemozdulások mértéke egyenesen arányos a gyutávval.
K-5-nél eddig még senki sem tapasztalta a jelenséget, tehát eddig úgy tűnik, hogy megoldották a problémát. (ezt csak azért írom, mert mintha ebből a kérdésből indult volna el a szál a 645 topikban)
Őszintén megmondom, hogy nem. Egyrészt mert látom, szembesülök vele, másrészt mert nem volt rá időm. Azt tudom mikor hol jelentkezhet, próbálok ellene tenni.
A 645D topikból hoztam át ide. K-7 berázásról vala szó.
Davidonnak.
Gondolom te végigrágtad magad az irományon, én is megteszem majd mind a 33 Pdf oldallal, de egy kérdés. Mi a magyarázata annak, hogy a nagylátó/extra nagylátó tartományban jelentkezik? Azt írja az elején, hogy az SR irreleváns. Akkor nem mindegy milyen obi van előtte? Hogy van ez?
"ebben van kedvenc márkánk elmaradva a konkurenciától."
De valami piszkosul, és tényleg nevetséges, hogy nem hajlandóak megcsinálni rendesen. A legcsóróbb Kanyon váz is vezérelhető PC-ről, semmi eszement, évtizedes fejlesztés nem kellene hozzá. :(
Nem sajnos, pedig a tetheringet el tudnám viselni és nem hiszem el, hogy ez nem szoftveres kérdés. A K-5-öt elnézve most már tényleg csak ( = nem említem a vakuszinkront és a videózási finomhangolást) ebben van kedvenc márkánk elmaradva a konkurenciától.
Ha jól értem, ez a "tethered shooting" mód, amiről írsz. Namost ilyen nincs, vagy csak rettentő nyögvenyelősen. :) http://www.pentaxforums.com/forums/pentax-dslr-discussion/65721-k7-tethering.html
Egészen csöndesen kérdezem, hogy K7-hez remote assistant-ról tud valaki valamit?
Ahogy néztem a netes nagyvilágban mindenhol megy a hömbölgés, hogy hát nincs, és fúj-fúj pentax központ. Esetleg hallott valaki valamit?
Még valamit (még nem volt időm megnézni a manualt) de hdmi kábelen keresztül ha rákötöm a laptop-ra akkor mit fogok látni? a LV-t gondolom igen, de ha lövök egy képet akkor azt nem tolja át a gép vinyójára meg ilyenek?
Mert a következőt szeretném kipróbálni. A gép állványon, LV-ben nézem amit fotózni szeretnék a monitoron. Ellövöm a képet, és utána már nézhessem is a számítógépen, hogy mit fotózott 'kéjszí'. És, hogy mire kell? Csak :)