Keresés

Részletes keresés

emyl Creative Commons License 2010.12.13 0 0 1419

észak felé fordulsz, megkeresed a sarkcsillagot (kábé a nagygöncöl két háccsó csillagának a távolságát azok tengelyére cirka 6szor ráméred és találni fogsz egy viszonylag fényes csillagot), az a forgástengely, körülötte forog a többi. őt oda rakod a képen, ami körül akarod hogy köríveket ajzoljanak a csillagok. ennyi :)

Előzmény: 5ax (1418)
5ax Creative Commons License 2010.12.13 0 0 1418

Bár sérülékenynek tartom a dolgot (elcsúszom, elesek, elrántom az állványt, valaki elsétál közöttem és a kamera között, meg ugye helyhez vagyok kötve) azért látok benne rációt.

Elképzelem magam, amint a kis sátor mellé egy mobil akkumlátort (olyan orosz rádiós/hátizsák félét) felcipelek magammal :)

Persze ez nyílván sarkítás.

Nem tudom be mernék e nevezni egy ilyen szettre. Az én kamerahasználati stílusomhoz lehet nem illene, de ez nem jelenti azt, hogy másnak ne lenne tökéltes!

megpróbálok találni a neten egy ilyen képet, mert érdekel, hogy hogyan működhetett.

Apca és Emyl, köszönöm a válaszokat, kipróbálom az ügyet.

A forgás tengely kompózíciót hogyan lövitek be mert az még érdekel?

Előzmény: Venyerin (1417)
Venyerin Creative Commons License 2010.12.13 0 0 1417

"Azért miközben DFS-t számol, nem hiszem, hogy örülne neki, ha kicserélném az elemet."

Félre tetszik érteni.

A battéria a te ruhád alatt, azaz melegben van, de egy kábellel a gépbe bekötve.

Régebbi komolyabb vázakhoz gyári tartozék volt ez a kábel, ma sajna kénytelen vagy barkácsolni.

Előzmény: 5ax (1414)
apca Creative Commons License 2010.12.13 0 0 1416

Miközben a DFS fut, ugye lehet mozgatni a kamerát? Amikor lezártam a Bulb-ot akkor befejezi a kép expót, utána elmozdíthatom a kamerát, nem kell az eredeti 'tájkép' a dark framehez?

Egész nyugodtan, ui. nem nyitja ki a zárat, szóval tök 111 mi van előtte.

(tehát pl beülök a vázzal az éppen ott állomásozó traktorba miközben ő dolgozik:)

Jöbb ötletnek tartom a szomjas vándoroknak fenntartott vendéglátóipari egység felkeresését lélekmelegítési célzattal.

Traktor legfeljebb akkor jöhet szóba, ha ezen helyiség elérése fizikai akadályokba üktözik.

emyl Creative Commons License 2010.12.13 0 0 1415

persze, a darkfrém azér dark, mert csukott zárral csinálja :)

5ax Creative Commons License 2010.12.13 0 0 1414

Azért miközben DFS-t számol, nem hiszem, hogy örülne neki, ha kicserélném az elemet.

Kb ugyan az mint ha hosszú távra kikapcsolom.

Egyébként, amikor a hegyekben túrázunk, akkor való igaz, hogy szoktam egy akkut az aláöltözet alatt tartani (ha gyorsan kell a meleg, akkor a hónalj remekül működik! -20ban próbáltam), de jelen esetben szerintem ez kivitelezhetetlen.

Emyl, egy noob kérdés.

Miközben a DFS fut, ugye lehet mozgatni a kamerát? Amikor lezártam a Bulb-ot akkor befejezi a kép expót, utána elmozdíthatom a kamerát, nem kell az eredeti 'tájkép' a dark framehez?

(tehát pl beülök a vázzal az éppen ott állomásozó traktorba miközben ő dolgozik:)

Előzmény: Venyerin (1413)
Venyerin Creative Commons License 2010.12.13 0 0 1413

"vigyek magammal egy kicsi kedves thermo pulcsit a gépre?"

A klasszikus megoldás az, hogy rajtad amúgy is van pulcsi, az alá beviszed az elemet és kész a csoda... :)

Előzmény: 5ax (1411)
emyl Creative Commons License 2010.12.13 0 0 1412

"Azt hiszem igencsak felhúznám a szemöldököm, ha a portrémarkolatban rejlő teljesen töltött + akksival (2db Li 90-es eredeti pentax akku) fél órás expó és DFS közben lemerülne a cucc."

én nem fostam, de páran k100d-vel meg cerkaakksis gépekkel 3-4 fok körüli hidegben igen :)

"Tudom, hülyét fogok kérdezni, hogy valahogy be tudod állítani, hogy milyen tengelypont körül 'forogjanak' a csillagok? A jobb felső harmadra gondolok."

egen :)

szóval az van, hogy mindig a sarkcsillag körül forognak a csillagok (illetve ezt látjuk, mert a föld forgástengelye most éppen arra mutat :))

"(még nem sokat fotóztam bulb-ban)"

ennyire hosszúakat még én sem :)

Előzmény: 5ax (1411)
5ax Creative Commons License 2010.12.13 0 0 1411

Azt hiszem igencsak felhúznám a szemöldököm, ha a portrémarkolatban rejlő teljesen töltött + akksival (2db Li 90-es eredeti pentax akku) fél órás expó és DFS közben lemerülne a cucc.

Mondjuk a hideg az megviccelhet, de ennyit csak ki kell bírnia.

Vagy vigyek magammal egy kicsi kedves thermo pulcsit a gépre? :)

egyébként a kép korrekt!

Tudom, hülyét fogok kérdezni, hogy valahogy be tudod állítani, hogy milyen tengelypont körül 'forogjanak' a csillagok? A jobb felső harmadra gondolok.

Vagy ez totál véletlen?

(még nem sokat fotóztam bulb-ban)

Előzmény: emyl (1410)
emyl Creative Commons License 2010.12.13 0 0 1410

"valóban DFS-el bajlódik éppen, ami akár ugyan annyi is lehet mint maga az expo...."

pont ugyanolyan hosszú mint maga az expó

mikor a legutóbbi pfc-s talin kint voltunk éccakaifotózni, fostak is a kolléga urak, hogy "csak bírja ki az akksi azt a kurva dárkfrémet..." asszem félórás expóidővel ment a móka csillagjárásos-kilátós dolgot fotóztunk és szvsz egész korrektek lettek...

"kapott egy kis sokkterápiát a kedves"

kibírja :)))

"

Legközelebb majd szépen szedi a lábát és nem tököl miközben -4 fokban a gazdi kint fagyoskodik a pusztában pár részeg vadásszal."

:)))

Előzmény: 5ax (1409)
5ax Creative Commons License 2010.12.13 0 0 1409

Elismerem, Bűnös.

Utánaolvastam, és valóban DFS-el bajlódik éppen, ami akár ugyan annyi is lehet mint maga az expo....

ehhehe.

Nem baj, kapott egy kis sokkterápiát a kedves.

Emyl köszi a választ, látnod kellett volna hogy vigyorogtam.

"Jogos".

Legközelebb majd szépen szedi a lábát és nem tököl miközben -4 fokban a gazdi kint fagyoskodik a pusztában pár részeg vadásszal.

Előzmény: emyl (1408)
emyl Creative Commons License 2010.12.13 0 0 1408

gratula, kikapcsoltad a gépedet, miközben éppen csinálta a dárkfréémet :)

a közvetlenül a kikapcsvisszakapcs után gondolom elgondolkodott hogy mifasz törpént mert arra melékezett hogy ilyesmit csinált legutóbb de nem végzett vele... gondolom ezért nem igazán reagált...

Előzmény: 5ax (1407)
5ax Creative Commons License 2010.12.13 0 0 1407

Urak,

valaki használta már a Bulb módot, hosszabb időre?

A hétvégén csillagkép fotózásra vettem rá magam.

Állványra vas fel, Bulb mód, távkioldó lenyom, expó elindul.

Forraltborozni el, hejjjjdemégegypálinkátazértcsakigyunk... egy óra múlva vissza, távkapocs gomb lenyom, expo vége, éééééés...

semmi.

a gép kb 5 perc után sem tért magához, az lcd kijelző sötét a kis kijelzőn meg villogot a 'még mennyi kép fér bele a memóriakártyába' szám.

Expo gombra, menü, és egyéb gombokra semmire nem reagál.

Gép kikapcs, bekapcs, továbbra is semmi.

Gép kikapcs 2 percre, közben egy 'miaszartörtént' pálinka (szentségtelen hideg volt kint a puszta közepén) bekapcs.

Minden tökéletesen működik, és a képet megcsinálta...

Utána próba, 2 perc expóidővel, kb 4-5 mp-et gondolkodott és az lcd kijelző visszatért az életbe.

aztán még egy próba, fél órás expóidővel, és megint eldobta az agyát a gép.

Kikapcs hosszan, bekapcs, a kép elkészült.

Valaki? Megnéztem a kézikönyvet de nem találtam ide vonatkozó figyelmeztetést.

PentaxMan Creative Commons License 2010.11.26 0 0 1406

Irnál erről a k10D félmegoldásról? ... akár egy link is segítene.

Előzmény: _pihe_ (1400)
simico Creative Commons License 2010.11.24 0 0 1405

Én anno végigolvastam, meg a kapcsolódó topikot is a pnetaxforums.com-on. Azt nem mondom, hogy mindent elsőre 100%-ig megértettem vagy hogy nem maradtak nyitott kérdések... de érdekes volt.

Előzmény: Tab (1404)
Tab Creative Commons License 2010.11.24 0 0 1404

Igen, abból. Most csináltam egy gyors tesztet 1/25, 1/100 és 1/200-al 18mm-en, de nem tapasztaltam ilyesmit. Holnap megismétlem több fényben. Én végig megyek majd az irományon, amint lesz időm kicsit elmélyedni benne. Érdekesnek találom ezt a fajta gyujtótávolságtól való függést, mivel az egyéb berázások/bemozdulások mértéke egyenesen arányos a gyutávval.

Előzmény: simico (1403)
simico Creative Commons License 2010.11.24 0 0 1403

K-5-nél eddig még senki sem tapasztalta a jelenséget, tehát eddig úgy tűnik, hogy megoldották a problémát. (ezt csak azért írom, mert mintha ebből a kérdésből indult volna el a szál a 645 topikban)

Előzmény: Tab (1401)
Davidon Creative Commons License 2010.11.24 0 0 1402

Őszintén megmondom, hogy nem. Egyrészt mert látom, szembesülök vele, másrészt mert nem volt rá időm. Azt tudom mikor hol jelentkezhet, próbálok ellene tenni.

Előzmény: Tab (1401)
Tab Creative Commons License 2010.11.24 0 0 1401

A 645D topikból hoztam át ide. K-7 berázásról vala szó.

Davidonnak.

Gondolom te végigrágtad magad az irományon, én is megteszem majd mind a 33 Pdf oldallal, de egy kérdés. Mi a magyarázata annak, hogy a nagylátó/extra nagylátó tartományban jelentkezik? Azt írja az elején, hogy az SR irreleváns. Akkor nem mindegy milyen obi van előtte? Hogy van ez?

_pihe_ Creative Commons License 2010.11.13 0 0 1400

A vicc az, hogy a K10D-n ez félmegoldással ugyan, de működött. :-/

Előzmény: csakb (1399)
csakb Creative Commons License 2010.11.12 0 0 1399

"ebben van kedvenc márkánk elmaradva a konkurenciától."

De valami piszkosul, és tényleg  nevetséges, hogy nem hajlandóak megcsinálni rendesen. A legcsóróbb Kanyon váz is vezérelhető PC-ről, semmi eszement, évtizedes fejlesztés nem kellene hozzá. :(

Előzmény: _pihe_ (1398)
_pihe_ Creative Commons License 2010.11.12 0 0 1398

Nem sajnos, pedig a tetheringet el tudnám viselni és nem hiszem el, hogy ez nem szoftveres kérdés. A K-5-öt elnézve most már tényleg csak ( = nem említem a vakuszinkront és a videózási finomhangolást) ebben van kedvenc márkánk elmaradva a konkurenciától.

Előzmény: 5ax (1397)
5ax Creative Commons License 2010.11.12 0 0 1397

úgy leálltunk mindennel.

Hallott valaki esetleg új firmware-ről?

Steve the Great Creative Commons License 2010.09.18 0 0 1396
Ha jól értem, ez a "tethered shooting" mód, amiről írsz. Namost ilyen nincs, vagy csak rettentő nyögvenyelősen. :)
http://www.pentaxforums.com/forums/pentax-dslr-discussion/65721-k7-tethering.html
Előzmény: 5ax (1394)
Mercutio_ Creative Commons License 2010.09.17 0 0 1395
Nem gyorsabb kipróbálni?:))
Előzmény: 5ax (1394)
5ax Creative Commons License 2010.09.17 0 0 1394
Egészen csöndesen kérdezem, hogy K7-hez remote assistant-ról tud valaki valamit?

Ahogy néztem a netes nagyvilágban mindenhol megy a hömbölgés, hogy hát nincs, és fúj-fúj pentax központ. Esetleg hallott valaki valamit?

Még valamit (még nem volt időm megnézni a manualt) de hdmi kábelen keresztül ha rákötöm a laptop-ra akkor mit fogok látni?
a LV-t gondolom igen, de ha lövök egy képet akkor azt nem tolja át a gép vinyójára meg ilyenek?

Mert a következőt szeretném kipróbálni.
A gép állványon, LV-ben nézem amit fotózni szeretnék a monitoron.
Ellövöm a képet, és utána már nézhessem is a számítógépen, hogy mit fotózott 'kéjszí'.
És, hogy mire kell? Csak :)
rastagyik Creative Commons License 2010.09.14 0 0 1393

Hát igen - pressing.

Csak neki kéne már állnom újra az angol tanulásnak. Legalább a TO-ról is kikapnám diplomám. :)

Köszi segítséget.

Előzmény: Tab (1392)
Tab Creative Commons License 2010.09.14 0 0 1392
Ugye bekapcsolás alatt tartod nyomva a menu gombot?

Helyesen tehát:

4. kártya be. menu gomb megnyom. tart. bekapcs.

:)
Előzmény: rastagyik (1391)
rastagyik Creative Commons License 2010.09.14 0 0 1391

Mi a hiba a k-7 v1.10 firmware telepítésnél?

1. teljesen feltöltött akksi. ok

2. formázott kártya. ok

3. fwdc204b.bin másolása a kártyára. ok

4. kártya be. bekapcs. menu gomb megnyom. ok

5. megjelenik a rendes menü, ha mégegyszer megnyomom akár fotózhatok is.

???

Davidon Creative Commons License 2010.09.13 0 0 1390
Igen az 1.10-ben benne van minden, de az AF gombbal kell hogy fókuszáljon.
Előzmény: rastagyik (1389)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!