Keresés

Részletes keresés

toria78 Creative Commons License 2012.05.31 0 0 9855

üdv mindenkinek, már Finnországból

 

nem tudom a napi életben mennyire foglalkoztok a wczéssel. Mutatni, magyarázni kell, ennek ez a rendje stb. Amikor tudod, látod, hogy nagydolga van, akkor kérdezgeted, kell-e, és mentek, ültök. Pár mpet, netán percet. Nem lesz eredmény, de ezt is gyakorolni kell.

Amikor már olyan 22 fok körül van, akkor már leveheted a pelust és csak bugyiban-alsóban lehet lenni (igazából mi már fűtési szezonban elkezdtük vmikor feb-márc körül), akkor aztán kell sok váltás ruha, de meglátod h fogékony-e rá és lehet jól haladni, vagy még várni kell.

 

Ja és hogy mibe. Bili jó, de valaki utána nehezebben szokik át wc-re. Szűkítő: egyedül nem tud menni, fel-le kell tenni. Létrás se könnyű, nehéz lehet a tetején megfordulni... wc-n tartani nem megoldás szerintem.

Nálunk wcszűkítő és bili is van, ez utóbbit jobban szereti, mert önállóan tud menni.

Napközben 2naponta van kb baleset, de általában az volt h lenti szinten volt, a bili pedig fent (lent a szűkítő volt), és ő oda szaladt, de csak a lépcső tetejéig jutott.. nagydologgal nincs baleset. Az még elő szokott fordulni, hogy pár csepp bemegy, azt utálja és máris cseréli a bugyiját (van vagy 15 bugyija). Szereti önállóan intézni, öltözéssel együtt. Törlésnek annyit csinál, hogy odatartja a papírt, de igazából én törlöm meg rendesen. Amíg nem elég hosszú a keze, nem tud elölről hátra törölni. Legtöbbször már éjjeli alvásnál sincs a pelenkában pisi, de azt még tartom. Majd ha itt berendezkedtünk és lesz kapacitásom mosni, akkor majd meglátjuk.

A biliből a kiöntést is ő végzi, és szokta mondani hogy szia kaka, amikor lehúzza.

 

Az átlag szerintem kb 2,5 évesen, nyár végi leszokás, de ha még 3 év után sem került le a pelus, az sem kirívó. Mi annak idején bezzeg már 2 évesen szobatiszták voltunk, mondják anyáink - túl kényelmes a mostani pelenka .-)

Előzmény: Az Ötödik Elem (9854)
Az Ötödik Elem Creative Commons License 2012.05.20 0 0 9854

Sziasztok!

 

Most nem tudok visszaolvasni, kivel mi újság, de majd igyekszem. Csak 2 gyors kérdés:

 

- A hisztiskedéssel ti hogy álltatok 2 éves kor körül? Hogy kell kezelni? Néha az agyamra megy a gyerek - ez a kisebbik baj, a nagyobb, hogy üt engem, ha vmi nem tetszik, szórja rám a homokot, kavicsot a játszótéren...elég gáz...nem tudom, mit tegyek...

 

-Szobatisztaság: hogy kell egyáltalán elkezdeni a biliztetést? A gyerekem egy percet sem nagyon tud megülni a fenekén, nemhogy többet a bilin.

toria78 Creative Commons License 2012.05.08 0 0 9853

Közben pedig számolgatom a meglévő szabijaimat, van kb 45,  gyerekek után jön 4 (ugye?), aztán >10 éve vagyok  a cégnél, arra is jön majd 10, az lesz vagy 60 nap...3 hónap, vagy most már ugye kpban is lehet kérni...??

 

Nati aranyos a szobatisztasággal - tökre érti az egészet, nincs félelem a wctől, mindegy hogy szűkítő vagy bili, nem kell bábozni, ő csak a lényegért megy oda. Vannak teljesen jó napok nulla balesettel, minden megy a helyére, de van hogy a pisi becsurog, főleg ha iszik :-) felül be alul rögtön ki :-D    Úgyhogy most jobb csak napi 2 pelenkával, az alvásokhoz.

Szókincs bővül, de még mindig nem tesz össze két szót. Kedvence a "babáé - enyémm!" - minden az övé:-)

Előzmény: toria78 (9852)
toria78 Creative Commons License 2012.05.07 0 0 9852

Vannak ismerősök, munkatársak (én egyébként is leginkább finnekkel -és britekkel- dolgoztam), egy jó kollega-baráti család is jön ősszel. 13 éve dolgozom a cégnél, voltam kint sokszor, magán- és üzleti úton is (volt 1-2 udvarlóm onnan, hogy szépen fejezzem ki magam :-)). Lesznek nehézségek, de hát hol nem, most megpróbáljuk. Once in a lifetime, mondom erre, hogy megtalált a lehetőség. Meglátjuk, hogy bírjuk. 3-4 évet tervezünk, bármi lehet belőle. 

A relocation teamet kérdezte vki, az az a csapat, aki most küldi h mekkora csomaggal mehetünk (30m3), kinél kell repjegyet venni, hol kell lakásbiztosítást kötni, segítenek lakást bérelni, szerződni, akik jönnek majd velünk a rendőrségre reg.számot kérni stbstb

A -25 fok kemény lesz, meg a sokáig hó, de pl nyáron nem fog hiáynozni a tartós 26 fok feletti idő (igaz ott is van 30 fok)

 

Addig könnyebben mozog az ember, amíg nem iskolás a gyerek, esetleg anyuka úgy is othton van, úgyhogy nálatok is pont jó az időzítés.

 

 

Muzsa, Zsiga-cici :-D

Előzmény: MissEarnshaw (9851)
MissEarnshaw Creative Commons License 2012.05.07 0 0 9851

Izgalmas lenne! Vannak ott ismerősök vagy csak úgy bele a közepébe?

Nem félsz a hidegtől, a sötéttől, a rossz időtől? Mi régebben gondolkoztunk Skandináviában, de Irország után már eszünkbe sem jut, én szeretem a meleget, nem birom sokáig jó idő nélkül. :)))

És fix időre mennétek vagy ki tudja, ameddig jó?

Előzmény: toria78 (9849)
MissEarnshaw Creative Commons License 2012.05.07 0 0 9850

ajjjjaj, ne mondd ezt, kicsit félek, hogy haza kell menni lassan. :( az első héten nem voltunk túl jól, ugye új hely, beszokás, jetlag, de egy hét után már nagyon elkezdtem élvezni az ittlétet. imádom. :D a játszók elég bénák az irekhez képest, de az állandó napsütés, a kellemes meleg ősszel is, a sok látnivaló, program, mind-mind nagyon jó. hétvégén voltunk kirándulni, hajóztunk is, baromi jól éreztük magunkat. pont azt beszéltük, hogy nehéz lesz visszamenni dublinba. :( persze ott meg vannak barátok, ismerős minden... meg az a baj, hogy ez a hely tényleg a világ vége. ettől függetlenül szeretnék pár évig itt élni... de örökre nem tudnám elképzelni.

a férjem japánban is szivesen élne, azt mondta, tokió álomváros, minden működik és a japánok a legkedvesebbek a világon. :)))) csak ott meg sok a földrengés, én azért nem tudnék odamenni, folyton félnék... 

ez a bölcsis sztori nagyon édes! képzeld, mostanság tök sokan mesélték, hogy a 2 év körüli gyerkőcük egyik héten még szótagokat mondott, majd rá egy hétre full mondatokat, helyes ragozással. :D várom már ezt az áttörést. :))) peti egyre több szót mond (pl szikla, tenger, lépcső stb, ami körbeveszi), de csak én értem meg esetleg az apja. szóval mond vmit, hogy plüplü :D én arról tudom, hogy az a templom. és mikor kiomondom, hogy templom, akkor mosolyog, hogy igen, arra gondolt. ezt már kipróbáltam, ha mást mondok, akkor megismétli kicsit türelmetlenebbül, hogy PLÜPLÜ. :D :D 

Előzmény: kiscsirek (9848)
toria78 Creative Commons License 2012.05.06 0 0 9849

Egy hónapon belül remélem már nekivágunk, Finnországba megyünk. Remélem átvesznek a magyarlánytól a finn központba, de hát még bármi lehet, nem áll jól a cég.

 

Előzmény: MissEarnshaw (9843)
kiscsirek Creative Commons License 2012.05.02 0 0 9848

Ne is mond Miss, itt tegnap 7 fok volt es zuhogott az eso egesz nap!! komolyan kesz volam mar. ma kicsit jobb de azert nem maszkalunk furdoruhaban.

Amugy nagyon kemenyen nyomjak itt az irek, tegnap ebben az iteletidoben vezettem haza es a Navan Rd mellett van egy nagy focipalya pont ralatni az utrol, meglepodotten lattam ohgy 12-14 korulieknek valami foci vagy GAA edzes volt. siman ott rohangaltak mezben a palyan :))) Bar utanna azon gondolkoztam hogy  ha az idotol tennek fuggove az eletuket senki nem csinalna semmit soha. :)) tul kell lepni rajta, altalaban sikerul is de amikor napok ota ilyen az ido tele lesz a hocipom az egesz hellyel..

Ugyhgoy komolyan irinykedve nezem a kepeidet a fbon :D

Olyan jo lehet poloban meg rovid nadragban lenni. Amugy milyen eddig ott? komolyan fontolgatom hogy ha lenne vlaamikor lehetoseg kimennenk egy kicsit. bar lehet hogy csak az  idojaras van ram ilyen hatassal :)))

Bolcsi : Itt van kozel hozzank Bright Horizons a neve. pont jo mert utbaesik az apjanak freggel a munkaba (o viszi) es nekem is hazafele jovet.  nagyon orulok neki, nagyon jo hogy nyugodt vagyok. persze az elso 2 het razosabb vol amig beszokott de mondtak bent hogy nagyon jol csinalja, van olyan gyerek aki honapok utan is sir reggel amikor otthagyjak. szoval ehhez kepest konnyu volt.

Es tenyleg szereti is reggel integet az emuletnek a kocsibol meg szalad be. csak a szobajuk ajtajaban szeppen meg kicsit, fel kell venni es bevinni de utanna szalad be es integet az apjanak.

 

Jaj had meseljem el, olyan edi volt ma az egyik kisfiu. van egy japan kissrac, Yan. Eddig mindig latott amikor menetm Lindusert de nem foglalkozott velem. szokltam nekik integetni ennyi. Erre ma meglatott es odarohant es csimpaszkodott a labamba.  minha mondogatta volna hogy mami mami. Hat, te lattal mar, sokmindent el lehet mondani rolam de hogy japan formam lenne azt nem, ugyohgy nem tudom kivel kevert ossze :DD

Előzmény: MissEarnshaw (9843)
kiscsirek Creative Commons License 2012.05.02 0 0 9847

O is milyen nagyfiu mar!!

Előzmény: muzsa (9841)
kiscsirek Creative Commons License 2012.05.02 0 0 9846

Haha, aranyos!! :)))

Előzmény: muzsa (9845)
muzsa Creative Commons License 2012.05.02 0 0 9845

Zsiga mai legjobb mondata, amin kifeküdtem :) (két hete még nem beszélt szinte egyáltalán). Ülünk az autóban, megyünk az oviba Ivánért, tök fáradt, éhes, nyűgös. Egyszercsak azt mondja: "Egy icike picike cicikét nekem ide hátra."

Előzmény: muzsa (9841)
konczeyb Creative Commons License 2012.05.02 0 0 9844

A beszéd nálunk nagyon hirtelen indult be. 20 hónaposan még csak 20-25 szótagot, szavacskát mondott, és nyögött, aztán egyre jobban elkezdte összerakni a szótagokat, egymás mellé pakolni szavacskákat, és 24 hónapos korára 3-4 szavas mondatokat mondott. Hozzáteszem azért még ez messze van a tiszta beszédtől, az érti meg aki sokat van vele, és tudja mikről szokott beszélni, de ez teljesen természetes, csak nehogy azt higyjétek, hogy már nyerne a szavalóversenyen :) Most már ragoz, de azért még megy az apáé autója. Szerintem nálunk sokat lendített az is, hogy pont 20 hónapos kora korul kerult bolcsibe, es meg sokat volt egyutt nagyobbakkal, de otthon is kap eleg impulzust.

Előzmény: MissEarnshaw (9843)
MissEarnshaw Creative Commons License 2012.05.02 0 0 9843

Sziasztok, mi is vagyunk, 3 hetet voltunk otthon és most sydney-ben vagyunk július közepéig. Jön az ősz. :D

Pepe a szokásos: elég akaratos, türelmetlen, de vicces is egyszerre. Enni ő egész keveset eszik, de 13.5 kg és kb 88-90 cm. Rengeteget mozog, 10 mp-ig nem ül a senekén, keveset alszik (11>x) ennek ellenére. Beszélni nem igazán beszél, van 20-25 szava, azokat használja, de mutogat inkább meg nyög. Szeptembertől szeretném én is, ha heti 3 délelőttöt bölcsizne. Nem sok, de ez van, amig nincs munkám, egész napra nem adnám be egész héten.

 

Kiscsirek, melyik bölcsibe is jár Lindus? Tök jó, hogy igy beilleszkedett! A tanfolyam tetszik? Hideg van otthon? Itt 20-22 fok, szuper pólóban mászkálni, de basszus fél 6kor már tök sötét van. :((((

 

Konczeyb, tök jó, hogy nálatok ilyen szuper a beszéd. Irigykedem. Ez a kajamennyiség nem semmi!!! Pepe csak tásztát eszik meg tojást meg banánt joghurttal. :)

 

Muzsa, nagyon helyes fiú Zsiga, nagyon megnőtt ő is!

 

Toria és igy mikor mennétek, hogy lesz most? Te dolgoznál kinn?

 

 

konczeyb Creative Commons License 2012.05.02 0 0 9842

Iszonyu, hogy megnottek ezek a kis torpek. Mate nagyon szepen beszel (most 2 ev 2 honapos), de szerintem ezzel elorebb van a koranal, ugyhogy nem mervado. Mindent kifejez amihez erdeke fuzodik 5-6 szavas kis mondatocskakat pakol ossze. A hetvegi alvasokrol ugy tunik lemondott, illetve autoban alszik, vagy akkor ha borzasztoan faradt, de akkor is vagy egy orat zsizsikel, mire hajlando elaludni. Ha csak kicsit faradt, akkor abszolut nem alszik otthon hetvegen. Enni annyit eszik, mint harom felnott, vagyis hullamzo, neha tart par napos szuneteket, de altalaban rossz nezni. Valamelyik nap ebedre megevett ket tanyer gulyaslevest, utana, ket kisebb talka borsofozeleket, es meg 3 palacsintat. mar en voltam rosszul a latvanytol. Egyebkent minden rendben, rosszalkodik a bolcsiben, a csalad talan helyreallni latszik...

 

Akartam csatolni kepet, de sajnos nem sikerult :(

 

 

 

muzsa Creative Commons License 2012.05.01 0 0 9841

Hú, nálatok ilyen az időjárás per pillanat?:) részvétem...

Nagyon cuki nagylány, egyébként!!!!!!:)

Itt meg egy gondterhelt Zsiga:

 

Előzmény: kiscsirek (9840)
kiscsirek Creative Commons License 2012.04.29 0 0 9840

 Gondoltam hozok 2 friss kepet :)

 

 

kiscsirek Creative Commons License 2012.04.28 0 0 9839

Csibe, utolag is koszi a kabatos tippet. rogton miutan lattuk a videot kiprobaltuk itthon 3-4 probalkozas utan megcsinalta. Csak azota nem tudam irni. Azota is igy oltozik, le is teriti maganak, bar neha fejjel lefele :) nagyon buszke magara, mindig megtapsolja magat.  ( mi is ot :))

kiscsirek Creative Commons License 2012.04.28 0 0 9838

Szia toria, es hova koltoznetek?

Bocsi kicsit le vagyok maradva. Milyen ez relocation team?

 

Előzmény: toria78 (9836)
kiscsirek Creative Commons License 2012.04.28 0 0 9837

Sziasztok!

Jo nagy a csend :) Biztosan mindenki elfogalt :)

 

Zsuzsa, nagyon edesek a lanyok!!!

 

 

Nalunk rohanas az elet. Nem sok odom van extra dolgokra mint a netezes es hasonlok. Csutrtokon volt az elso vizsgam, ugyhogy most hevegen nem kell tanulni igy pihizek :))

 

Lindus jar a bolcsibe, es imadja!!! feltem tole de ugy ugy orulok neki. Aranylag hamar beszokott, persze picit sirt reggelente de hamar abbahagyta. Azota pedig kifejezetten szereti. reggel rohan a bolcsisneni karjaba, aztan szalad az asztalhoz mert reggeli jon, kis belgep :)) Szepen intejet az apjanak kuld puszit es leul es varja a kajat :D

Az ovonenik is nagyon aranyosak, igazabol nem is nenik, delelott van egy idossebb no aztan delutan 2 fiatal csaj van veluk, nagyon jofejek.

mindennap van valami kis projectjuk amin "dolgoznak". pl kartondobozbol repulot csinltak legutoljara es a gyerkocok festettek ki meg ragasztgattak ra, es fellogattak egy gumikotelre es lehet lokdosni. Vagy ultettek napraforgot es locsolgatjak stb.

Nagyon sokmindent megert mar. Megmutatja a testreszeit meg vannak kepek a falon megmutatja a repulot buszt stb. Szoval jol halad.

Minden nap kapok egy kis papirt az aznapi kajaval meg hogy mibol mennyit evett. mikor csereltek rajta pelust es milyet. meg hogy mettol meddig aludt es aznap miket csinaltak. Persze szoban is elmonjdak de megkapom papiron is ugyohgy eleg alaposak.  elegedett vagyok a hellyel. Meg ha nem is talaok munkat es otthon maradok, akkor is szeretnem legalabb reggelente bevinni majd remelem megoldhato lesz.

Szepen alszik, eszik. Ami szerencse mert itthon a joghurton es sajton kivul minimalisat eszik. Semmit nem fogad el. :( pedig aranylag jo evo volt.

 

Sajnos a beszeddel nem halad azota sem. Szerintem most a bolcsi is bezavart nala. Bar az egyik csaj a bolcsiben hallani velte hogy azt mondta hogy "aeroplane", de szeritnem csak valami halandzsat hallott felre :))))

Beszeltem 6 hete a vedonovel mondta hogy beutal logopedushoz, nem tudom ide irtam e ezt. Szoval kaptam egy levelet 2 hete hogy altalaban 6 honap(!!) a varakozasi ido majd kuldenek egy masikat az idopontal par honap mulva. Szoval errol ennyit. Szeptemberben a suli utan szeretnek hazamenni 3-4 hetre, ha addig sincs haladas megprobalok ott keresni valamit.

 

 

 

 

 

toria78 Creative Commons License 2012.04.19 0 0 9836

Sziasztok,

Tegnap jelentkeztünk a bölcsibe. Sok a gyerek, de úgy éreztem, hogy akinek van munkáltatóija, azért beveszik.

Ha jól sejtem, minden városban áprilisban lehet jelentkezni - ha valaki tervezné fél-egy év múlva beadni a gyerekét.

A szomszéd lány járt ide, sajna azokhoz pont nem fog kerülni, mint akiket ő ajánlott (más korcsoportot visznek), de itt nem ígéret volt az, hogy rendszeresen írnak a szülőknek a kis füzetbe, hogy beszélgetnek a szülővel hogy mi hogy van, viszik őket ide-oda, összegyűjtve odaadták az ott készült rajzokat stb hanem tényleg megvalósult minden.

Ahová a fiam járt pár hónapot (2 utcával arrébb), ott nem volt ilyen.

A költözésünk akad, a relocation team nem csinál semmit, pedig már mindenki jóváhagyta (a cég első emberének nem kellett, de a kövekező 5 szintnek igen...). Addig is a biztonsági köröket futom idehaza, ld bölcsis jelentkezés.

Mindenesetre sok tárolt dolgotól már megszabadultam :-)))

konczeyb Creative Commons License 2012.04.17 0 0 9835

jaj egyébként köszönjük, biztos sokan láttuk, csak nekm pl mindig macerás belépni, hogy kommentezzek :)

utólagosan is boldog nyuszit

Zsuzsa89 Creative Commons License 2012.04.06 0 0 9834

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

 

Zsuzsa89 Creative Commons License 2012.04.04 0 0 9833

Nekem olyan problémám van, hogy megírok egy hsz-t, és valamelyik gyerek egy mozdulattal kitörli :))

Tud valaki segíteni? :))

Előzmény: konczeyb (9832)
konczeyb Creative Commons License 2012.04.04 0 0 9832

gyönyörű loknik :))

nektek nincs olyan problémátok mostanában, hogy megírjátok a hozzászólást, és mikor elkülditek hibaüzenettel visszalöki, hogy üres a szöveg, de egyúttal ki is törli?

toria78 Creative Commons License 2012.04.02 0 0 9831

Boldog szülinapot Timinek! gyönyörű!

Előzmény: Zsuzsa89 (9830)
Zsuzsa89 Creative Commons License 2012.04.02 0 0 9830

 

Köszönjük a köszöntést!

Hoztam két képet, egy éppen a bárányhimlő előtt, meg egy múló-pöttyös szülinapi...

 

 

KicsiManci Creative Commons License 2012.03.31 0 0 9829

Timikének boldog szülinapot!!!!!

Előzmény: Zsuzsa89 (9800)
MissEarnshaw Creative Commons License 2012.03.31 0 0 9828

muzsa, most olvastam csak, mi történt, sajnálom. :((

MissEarnshaw Creative Commons License 2012.03.31 0 0 9827

ja tekintélyesek a súlyok! peti most 13.6 kg volt, mikor eljöttünk vasárnap és 87 cm. tegnap volt "babazsúr" hasonló nagyságú (és korú) babák voltak, nem volt se dagi se vékony, tök átlagos. (oké, ő volt a legfiatalabb 22 hónaposan, de a többiek is épp elmúltak 2 évesek)

 

a tanítást illetően én nem tanítgatom tudatosan, úgy értem, nincs ilyen, hogy most számok / színek / formák stb ha vmit tudni akar, elmondom, de nincs "tanulás". beszélni nem igazán beszél (talán ezért?) oké, van 5-6 aktív szava, amit nem utánoz, hanem amivel közöl, mit szeretne (pl alma, sátor, hajó (=menjünk hajót nézni - az elmúlt hónapban minden este kiautóztunka tengerhez és megbámulta a hajókat, jól rászokott, itt meg magyarázhatok), de ennyi. szobatisztaság - haha. meglát egy alsógatyát és menekül, nagyon fél tőle. (az úszópelustól is)

 

továbbra is baromi félénk, ha jön szemben az úton egy nem szimpi ember, bebújik a lábam közé, míg el nem halad az illető mellettünk. tegnap voltunk babák között, először félt, bebújt egy sarokba autózni, aztán 1-1,5 óra után már egész feloldódott, de általában csak a felnőttekhez ment oda, az ő kezüket fogdosta, a gyerekeket csak eltűrte. most ilyen. 

 

ő abszolút nem akar még önállóan enni / öltözni, úgy értem, csinálja, ha kell, de nem harcol érte, hogy én, én, én akarom. :) levenni mindent le tud magáról, az öltözés rosszabb persze. az ellenkezést illetően hol rosszabb, hol jobb, vannak szófogadó napok, akkor elsőre mindent megcsinál, de vannak ellenkezősebb napjai, amikor kínlódunk, mert mást akar, mint én, szinte direkt.

 

csibe, menő ez a videó, nagyon édes lili, konczeyb, most nézem a képeket mindjárt... toria, olyan nagy lány már a lányod! zsuzsa, bárányhimlőről lemaradtam, szegények.

KicsiManci Creative Commons License 2012.03.31 0 0 9826

Annyi szent, hogy nem lesz elveszett:-) Az akaratát nagyon tudja érvényesíteni:-)

Köszönöm a könyvcímeket, mindegyiknek utána nézek. Az Anya, taníts engem megvan, csak el volt téve, és mikor írtad, Toria, akkor előkerestem. Igazából egy csomó mindent csinál már, ami a könyv szerint "elvárható", így megnyugodtam. Csak mikor fórumokat olvasok, és írják, hogy ezt meg azt tudja már az egyidős gyerek, akkor megijedek, hogy Maja még nem tudja. Ma felvette ő is Csibe módszerével a kabátot, nagyon örülök neki, és ő is nagyon büszke volt magára:-)

Kapott névnapjára gyurmát, és szépen eljátszott vele, tépkedte, épített, formázott, jól el is fáradt. Bocsi, hogy néha így kitörök, második gyerkőccel gondolom már sokkal lazább az ember, de mindig  félek, hogy nem jól segítem Maját. Na meg most dolgoznak a hormonok is rendesen.

Előzmény: franciacsibe (9820)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!