Mivel magyarok vagyunk, segítsük: magunkat, gazdaságunkat és országunkat is azzal, hogy magyar termékeket vásárolunk!!! Ennek segítségével is tompítani tudjuk a válság hatásait... Persze lesz olyan aki azt mondja erre hogy hülyeség, de az olyan még nem találkozott francia, német, japán emberekkel akik bizony (hiába nagy országok polgárai) a saját országuk termékeit veszik és fogyasztják. Akkor mi miért ne tennénk ezt, egy a franciánál sokkal kissebb gazdaságú országban??? Vegyél minnél több MAGYAR gyártmányú terméket!!!
Ügyrendi javaslat: esetleg érdemes lenne a topicot összevonni a nála egy nap híján egy évvel öregebb hasonlóval, amelynek "Vásároljunk hazait!" a címe ( http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9177960 ), és magam nyitottam a Törzsasztalon. Kár, hogy az itteni topicnyitó véleményét nem tudjuk kikérni. Ha a törzsközönségnek megfelel, tőlem nyugodtan összevonható a kettő, hogy az összes vonatkozó beszerzési infó egy topicban legyen.
Sajnos, ott rengeteg a gagyi is, és a nagy forgalom miatt lepi a mocsok az árut.Én ott csakolyasmit veszek, amit aztán megmosok. Azt is ritkán.
Ha már odáig elmégy, akkor autóval 8-10, de HÉV-vel se sokkal több eljutni a Flórián háta mögé, az Óbudai Piacra. Az északi oldalon a Flórihoz legközelebbi bejáraton bemégy, és ott azonnal megtalálod jobbra a Lucfalvit, egyszerűen meseszép füstölt húsokkal, balra meg egy nagyon jó halas van, receptötleteket is ad. A Lucfalvi egyszerűen csúcsszuper. Füstölt csülköt csak onnét végy, olyan bablevesed lesz vele, hogy 7 nyelven beszél. Valóban füstölt, nem az a gyorspácolt szemét. Zsírtalan húst szeretőknek meg ott van a füstölt karaj, egyszerűen utánozhatatlan. Húsvétra is mindig azt veszek, kiválóan megfő,és sokkal finomabb, mint bármilyen sonyesz. Ja, és ott kapható a város szerintem legjobb füstölt-főtt császárszalonnája. Csak ajánlani tudom. A vele párhuzamos, csak pár bejárattal hátrábbi bejáraton belépve pedig megtalálod a Valkóról való Fuchs tejet. Eszméletlen tökély az összes gyümölcsös joghurtjuk, különösen az áfonyás meg az epres. Kár, hogy kávés nincsen, elvégre nem tudok mindig kiruccanni a Faaki-tóhoz kávés joghurtért...
A libatoportyut nem a liba borebol csinaljak csak rajta hagyjak a liba szalonnajan,van ahol a disznotoportyut is igy csinaljak ,mi nem,mi leszedjuk a bort a zsirszalonnarol
Tegnapelőtt voltam a Magyar Ízek Házában. Drága hely, de jónak tűnik.
Kolbászfélék nagy választékban, sajtok, tejtermékek, tészták, lekvárok (pl. medvehagymalekvár), és amit nagyon szeretek: rengeteg csoki, de ezek drágák, egy 8 dekás csoki 700-900 forint, viszont amit vettem az nagyon finom - gyógynövény likőrrel töltött fekete csoki.
Igen, okos vagyok .Lobol is csinalnak kolbaszt de mennyit? Hany lovat vagnak evente manapsag? A SZURKE MARHA IS KULONLEGESSEG MA par eve meg nem is letezett a piacon,csak mint genbank volt ,max a hortobagyi tenyesztok ettek ilyet ha hebe korban levagtak egyet egyet. Mert a paraszt ugye szurkemarhat vag karacsonyra meg lovat. Piaci reszesedese es hazi reszesedese is az ilyen dolgoknak minimalis,ahogy a vadhusokbol keszult ilyen keszitmenyeknek is. Van haltoportyu is ugye de azert leginkabb disznotorportyut eszunk.
En az USA-ban szinte kizarolag Russet Potato-t veszek,tokeletes sultkrumplinak, krumlipurenek is , idonkent veszek aproszemu pirosat is de azt petrezselymes ujkrumlinak es van egy sarga ami viszont krumplisalatanak a legjobb
Magyarországon Miskolci Hűtőipari Gyár volt a meki mélyhűtött hasábburgonya beszállítója. Felszerelkeztek magas minőséget előállítani képes gyártósorral, organizálták a termelést, vagyis intézték a vetőgumó beszerzést, szaktanácsolták a termelőket, minőségi ellenőrzést végzett, felvásárolta a megtermelt krumplit és előállította a mélyhűtött hasábot és szállította a mekinek.
A tevékenység mérlege szinte végig a 0 % haszon körül volt, de amikor a hűtőház burgonya ágazata a honi termeltetés 5.- évében 60 milliós minusszal zárt, elcsapták a főmérnököt és beszüntették a krumplifeldolgozást.
A Mc Donald's hálózat privilegizált burgonyafajtákkal dolgozik világszerte.
Legnagyobbrészt még a XIX. sz.- ban Luther Burbank által nemesített Russet Burbank fajtát használják, amely mellesleg az USA- ban, Kanadában a Mc Donald's- tól függetlenül is a vezető fajta. Ez nagy gumójú, megfelelően magas keményítőtartalommal rendelkezik. Ez nagyon lényeges kritérium, mert így a sütésnél a sejtekből távozó víz helyére csak kis mennyiségben- kerülhet be a gumóba a sütőolaj. Ugyanakkor fontos szempont az alacsony redukáló cukor tartalom is. Ez utóbbi azért lényeges, mert a gumókban lévő cukor szintje ha magasabb az előírásostól, az a sütés során karamellizálódhat és ettől lesz égett ízű a burgonya. A Russet Burbank nagyon igényes fajta a termesztési körülményekkel és tényezőkkel (agrotechnika, öntözés, növényvédelem, stb.) szemben. Nagyon hosszú tenyészidejű, ezért lényeges, hogy vetőgumója már korán a földbe kerüljön. Ha késik az ültetés, az könnyen tenyészidő- rövidüléshez és így végső soron terméskieséshez vezet. Ennek ellenére korán el kell kezdeni a betakarítását, mert ha a talaj lehűlt, a betakarítással együtt járó mechanikai gyötrések hatására könnyen szürkefoltos lesz és az ilyen gumó teljesen alkalmatlan a feldolgozásra; a pommes- frites előállításra. Amikor még Mo.- on is termesztették, egyik évben a vetőgumót szállító Tádé Kosciuszko lerohadt a kanadai kikötőben és 3 hetet késett a szállítmány. A késés X %- al csökkentette a termést (a pontos %- ra már nem emlékszem, de mérhető volt.)
Az USA- ban félsivatagos körülmények között termesztik főleg Idaho államban, ahol 2- 300 mm az éves csapadék mennyisége. Ott a farmer már januárban elkészíti a pontos menetrendet: ültetés, műtrágyázás, öntözések, betakarítás időpontjai, stb. Mindent az öntözővízzel adagolnak ki. Ha kap egy kiadósabb esőt a terület, a farmer csak káromkodik mert az felborítja a programját.
Vannak más fajtáik is, ilyen az 1905- ben Hollandiában nemesített Bintje, vagy az újabb kanadai eredetű Shepody - ez rövid tenyészidejű. Anyámnak ebből vittem anno - még 10- év múlva is emlegette, hogy ebből tudta a legfinomabb habszerű krumplipürét csiinálni. :-)
NNnna, azt hiszem egyenlőre elég ennyi is a krumplikból. De ha valakit érdekel, még tudok mesélni.... :-)
Na tessék. Az igazi nemzeti érdekre tesz itten ívesen mindenki. Pacalt a magyar mekdóba! :)
A legnagyobbikkal voltunk nemrég far far awayban és Nürnbergben be kellett menjek vele egy McDonald's-ba, mert nem akarta bemondásra elhinni, hogy a német mekdókban sört is mérnek. A nürnburger meg úgy nézett ki, hogy zsemle között valami aprókolbászkák. Szerintem teljesen jogos elvárás a részemről, hogy a hazai mekikben legyen pacal. Követelem! :)
Hát, aki mekibe megy hamburgert enni, annak úgy is kell...
Ebből a termékből eddig ehetőt összesen 3 helyen ettem, mindegyik burger king volt: a Moszkva tér mellett, az Astoriával szemben és a Bécsi úton. De ezek is elbújhatnak egy otthon készült sült húst és paprikát-paradicsomot-ubit tartalmazó szendvics mellett. És akkor hol vannak még a Jamie Oliver szendzsói...
"... A mostani akció már olyan beszállítói hátteret talált Magyarországon, amely garantálhatta, hogy szinte száz százalékig itthoni alapanyagokból készülhettek a Magyar Hetek menüi, ráadásul olyan minőségben, amely a márkától elvárható. Ez a hazai beszállítói körnek kitűnő üzletet jelent, hiszen amúgy csak az alapanyagok egyharmada magyar a McDonald’snál.
Hiába támogatná a magyar vezetés a honi termékeket, ha nem veszik fel a versenyt minőségben és árban a külföldön megtermelt élelmiszerekkel. A Magyar Hetek akció itthoni és esetleges külföldi sikere ezért a magyar beszállítóknak is égetően fontos. Azt persze nem várhatjuk, hogy magyarországi burgonyát ropogtassunk Európa McDonald’saiban (a McCain lengyelországi áraival nem versenyezhetünk), de a csirkehúshoz hasonlóan, amelyet a bábolnaiak szállítanak a régió minden éttermébe, előbb-utóbb talán magyar zsemle vagy néhány húsféleség, esetleg saláta is megjelenhet a külföldi kínálatban."
Tudod, anno az őz-sertés vegyes kolbásznál nem az szokott lenni a kérdés, hogy kereskedelmi forgalomba hozható-e, hanem az, hogy ki ér oda hamarabb a rokonságból. hogy még jusson neki... :-)
jó kérdés, én most konkrétummal nem tudok szolgálni, de állítólag amit lehet, azt az adott országból szerzi be a meki. Nekem pl egyik ismerősöm szállított régebben nekik krumplit.
És állítólag azért nyílt Bábolna mellett az első magyar meki, mert Bábolnából szereztek be alapanyagot.
Dehogy tevedek. Termeszetesen van olyan is amit te irsz de a hazi keszitmenyek 99 szazalekanak alapanyaga az disznohus, az oz, szarvas kolbasz az elenyeszo mennyisegu,inkabb helyi kulonlegesseg ahol sok a vad . es a vadorzo:-))Mellesleg iparilag vadhusbol tilos nyers fustoltarut csinalni, olyen kereskedelmi forgalomba nem is hozhato.