Székkutas környékén relatíve jobban állnak - a 1998-as belvíz után most kevésbé áll víz alatt, és szivattyúzzák ezerrel. Akkor a falu fele úszott. Meg Orosháza alacsonyabb területei is. Aztán a csatornázás nagyban javított a dolgok állásán.
Tervezek én is egy Félegyháza-Orgovány-Félegyháza túrát a közeljövőben (de azt MTB-vel), illetve illendő lenne feltekernem már Csongrádra, mert Szeged-Sanyifalvát leszámítva az az egyik kedvencem :) Tekintve, hogy tegnap már jó meleg volt, nagy az esély megint egy szép havas túrára.
Kihasználtam én is a szabadnapomat. Mentem ma egy Csongrád-Gátér-Kiskunfélegyháza-Selymes-Pálmonostora-Tömörkény-Csanytelek-Csongrád kört. Ugyanez a látvány fogadott, mint téged a pusztában. Pálmonostorán láttam összedőlt házakat. Az út több helyen el van öntve, erre táblák figyelmeztetnek. Most ásnak nagy markolókkal vízelvezető árkokat.
A 451-es út Gátér előtt- ahol a vasutat keresztezi- olyan , mintha a tengerparton vezetne. Kettőshalom felé egy hatalmas tó keletkezett. Itt is nagy erőkkel dolgoznak.
Atomboy ki fog végezni, hogy továbbra is országútizásra terelem a topicot, node, csinálják jobban :P
Szóval: ma végülis mégsem Mezőhegyes felé mentem, mert a szél sem arra fújt, meg tele volt minden repülő póktakonnyal. Szóval Kardoskút után visszafordultam és inkább a Fehér tó felé mentem. Mögérte. 15 nap elteltével elég kontrasztos képeket sikerült összehoznom, talán a városi kerósok is méltányolják.
Főleg, hogy ekkorra rájöttem, miért megyek 28km/h-val, majd 26km/h-val, majd még lassabban - nem húztam meg eléggé imbusszal az ülést és szépen araszolt lefelé... Szóval a jópofa fottók után elgurultam Székkutasra, ahol várhattam másfél órát a vonatra. Nem unatkoztam, megpróbálok vendégposztot írni szegedbicóra Székkutas kerós infrájáról, hátha ezt majd leközlik. Lesz benne minden: vér, kerékpárút, vér, kerékpáros itató, még több vér, milleniumi emlékmű, botrány, döbbenet és egy beláthatatlan kanyar. Valamint egy HAL.
Meg az összehasonlító képek a blogon. Sajna a kilátóra nem fértem fel, mert ilyenkor megszállják a BMV SUV-os húúúúúúúúúúúúúúrkáááááááááák. Bezzeg -8 fokban, akár piknikelhettünk is volna :D .
"az egy dolog, hogy kos alakú a kormány, de nem elég széles ahhoz, hogy meg is tudjam markolni."
a geometriához ezis hozzátartozik. haver maliján pl. egy 5-5 centivel keskenyebb kormány van mint az én csepelemen. egyszer a vásárhelyi buszpályaudvaron kipróbáltuk egymás bicaját, és kurvára zavart hogy csak egy kis helyen tudok támaszkodni. mivel ez a bizonyos haver erösebb mint én, ezért viszonylag sok időt töltöttem a szélárnyékában és igy volt alkalmam megfigyelni a stilusát. én ugye 80%-ban a karokon támaszkodom, ő pedig 80%-ban pár centivel feljebb a kanyarulatnál tenyérrel félig elöre teszi ugyanezt (látszik is a bandázson). ezt azért csinálja, mert bár ugyanolyan szélesen markol mintha a fékváltókarokat fogdosná, azonban ha feljebb fogja a kormányt akkor a testtartása miatt a könyökeit jobban ki tudja nyomni oldalra. tehát gyakorlatilag szenved és próbálja a legtöbbet kihozni a helyzetböl.
Na, hogy ne maradjatok poszt nélkül, amíg összejön a Szeged-Orosháza-Mezőhegyes poszt, következzék a 2004-es túra utolsó két szakasza: Biatorbágy-Várpalota-Paks-Kalocsa. Ha már az előbb emlegettem, hogy a kompos bácsi a kerós második legjobb barátja... A stílus kissé elvadult, ezt azonban be lehet tudni annak, hogy azóta se volt ennyire kiélezett harcom az idővel - konkrétan a 11 órai komp elérésén múlott, hogy aznap hazaérek-e, vagy valahol ott ragadok a pusztában szanaszéjjel ázott cuccokkal és kissé meghasznált keróval.
Nem kicsit. Mert az egy dolog, hogy kos alakú a kormány, de nem elég széles ahhoz, hogy meg is tudjam markolni. Heavy Pedalos srácok erre mondjuk figyelmeztettek a km óra felrakásakor, hogy az is foglalja majd a helyet, de megenne a fene a Pusztában óra nélkül (a Vásárhely-Sóshalom rész a 47-esen a világegyetem legunalmasabb pontja. Annál unalmasabb talán csak a Maroslele-Kompkikötő szakasz lehet ebben az irányban). Ha mindkét irányban lenne rajta még 5 cm, egész jó lenne. Vagy legalább egy szarv felfelé.
"az első hetekben nekem még így is iszonyatos nyakfájásaim voltak"
Azt mondjuk hozzá kell tennem, hogy a hátamon ott figyelt a munkába járós ellátmány (laptop, aksi nélkül), kiegészítve a frissiben vett pumpával, tartalékbelsővel, étcsokival, kulccsomóval, meg ami még benne marad egy táskában (a 4 darab almám és a hétvégére szánt munkám ellenben az asztalomon maradt :D ). Szóval Kútvölgyi leágazásnál megáll, mély levegő be, hátrafordul lassan és kifúj. Levegőt mélyen beszív, visszaegyenesdik, majd másik irányba fordul és kifúj. MTB-nél is bejön az ilyesmi, csak ott sokkal többet tudok kiegyenesedve haladni, meg ismerem a gépet. Itt még nem mertem vigéckedni egykezezéssel. Kakasszék magasságában már igen, sőt a váltó működtetésére is rájöttem. Megvolt a motiváló tényező :D
"amikor melóba tekerek a montival igen kedves ellenszélben, akkor rákönyöklök a kormányra és a bowdenekbe kapaszkodom:)"
Az ember életében előbb-utóbb eljön ez a pillanat, sok-sok pusztai km-t tettem meg én is így. Kellemes tud lenni rácsoffadni a vasra és let it go. Ennek az a betegebb változata, amikor az ember eljátszik azzal a gondolattal, meg tudna-e érintetni egy bütyköt a 24km/h-val pörgő első keréken. Innentől már csak pár lépés egy Belga nóta eléneklése. Esetleg szellemgitározás.
Tótkomlósról Makó felé haladva lamentáltam egyszer így lógva, mire rámdudált hátulról egy rendőrautó, hogy ébresztő :D
Azt egyébként nézzétek el nekem, hogy így, MTB-n tölött 10.000 országúti km után minden kétkerekűből tankot akarok építeni. Szóval nyugodtan szóljatok rám, ha netán típusidegen dolgokon törném a fejem. Oké, szélesebb felnit meg terepgumit nem tennék rá, de az emberben megvan a beépített ősi reflex, hogy telidobálnám kacatokkal a csomagtartóra erősített táskát - csakhát ezen nincs is csomagtartó, meg sárhányó se.
"- azt a kormányt ki kell cserélni valami egyenesre, mert nem az én derekamnak való."
geometriától függ, a tied pont hogy szar:)
nekem egy itm super 330-am van, amelyet pont úgy fog a stucni mint a képen
a fékváltókarok kb az ív negyedére lettek rakva, így mondhatni kényelmes. 80%-ban a karokon támaszkodom és 10-10%-ban fogom a feliratnál illetve legalul (utóbbi legtöbbször a szembeszél miatt). az első hetekben nekem még így is iszonyatos nyakfájásaim voltak és attól tartottam hogy ez nem nekem való. aztán szinte egyik napról a másikra elmúlt, csak a derekam fájdul meg néha de az is ilyen 60-70km felett. szóval sztem a koskormányt mint olyat ne utáld meg ilyen gyorsan. venni kell egy rendeset amihez hozzászoksz. ahogy egyébként néztem a bicajod hirdetését, kb ilyen hatvanas méretü lovat sikerült venned, ami a magasságodhoz képest extrakényelmes. keress rá a neten az "átlépőmagasságra" ésakkor rájössz.
ui: amikor melóba tekerek a montival igen kedves ellenszélben, akkor rákönyöklök a kormányra és a bowdenekbe kapaszkodom:) de úgy egyébként is nagyon ritkán fogom a markolatot, az esetek nagy részében úgy nyomom mint a fixisek.
hm.. régi szép idők, amikor Dovával a Hortobágyban másztunk -0 fokos szembe szélben és délután magasságában elértünk a faluba + csárdába. Mind a mai napig emlékszem az elfogyasztott zamatos szürkemarha ízére :) Aztán persze csak kellett menni tovább Debrecen felé a hidegben (kerekedett némi esőke is), de azok a finom falatok...
Illetve a dec 29-es pusztai havas túrán is leküldtem 8 deka kolozsvári szalonnát 1 fej vöröshagymával meg valami pizzaszerű izével, amit Laci hozott. Tudom, MTB-s állattt vagyok :D
(miután hazaértem, először megetettem a kutyát. Nem sok hiányzott, hogy meg ne kóstoljam a kutyatápot. Fej vöröshagymával biztos finom lenne... Aztán megérkezett a futi a megrendelt tortillval, így oldódott a probléma :D )
Még nem ismerem az órarendem, de természetesen mindenképpen ráérek :D
Tegnap este tíz után tekrtem a városban egy "fél sünt" a vidáman csöpögő esőben - kimentem a Szentháromságon a hattyasi vasútig, majd jobbra a Móravárosi körút felé, végül azon egészen a Csongrádiig. Ott már annyira vizes lett a szemüvegem, hogy vissza kellett fordulni: Csongrádi-Feketesas-Szantháromság. Így lett 11 km, nemtom mennyi idő alatt. "Teljes sün" akkor lett volna, ha körbemenve a körúton (az ÚTon) eljutok a Felső Tiszapartra, majd úgy vissza. Bár a Rakpart most le van zárva holmi árvíz miatt, anélkül meg kevésbé stílusos.
Koller Andornak igaza van, optimista lévén ma én is a Vréjjsszel mentem dolgozni, aztán a múlt heti 10-12-17 órás műszakok emlékére 12:30-kor el is húztam a bélést Heavy Pedálékhoz. Ott már ismerik a jószágot az előző tulaj miatt, így kaptam hozzá két tartalék belsőt, egy kézi pumpát (a fene cipeli magával a kéthegeres lábbal hajtósat versenykerón) meg egy km órát. Majd 13:13kor kigurultam, a városhatárt elértem 13:27-kor. Ott felmellényesedtem, és bekapcsoltam a muzsikát. Algyőig 36km/h volt az utazó, onnantól beállt szép 34-32km/h-ra. Nem erőltettem, tegnap este még betettem max fokozatba, aztán csak a szokásos AC/DC ütemű 8 negyedes fordulatszám. A Tisza hídnál persze jó lett volna vissza váltani, de ott még nem mertem piszmogni a vázon, így föltekertem úgy ahogy van. Aztán csak nem akarózott a túlparton lemenni a retyóba, így egészen a keróút becsatlakozásáig kintfelejtődtem a 47-en. Volt lejtő is, meg lelkesedés, megkínáltam egy 42km/h-val. Vásárhelyen kezdett felhősödni, de némi keróutas kitérő után az úton ragadtam, nem cimpogott rám senki. Kútvölgy magasságában ellenben nekiállt szakadni az eső, és bírta egészen Székkutasig. Na ezen a szakaszon már nagyon utáltam a dolgot, mert a hátam majd le szakadt, illetve délelőtt nem ettem semmit. Meghát vizet se vittem, de volt nálam egy tábla 75%-os étcsoki, abból ettem meg útközben 5 kockát. Székkutason lusta voltam elmenni a vasút túlfelén lévő kútig. Ellenben Kakaszék környékén (szóval a Pannon beltenger egyik szigetén...) rájöttem a hátsó váltó szakszerű használatára menet közben. Miután itt a 47-es elkerülőn valamiért építettek egy emelkedőt az útba (magasabbra emelkedik, mint a mellette futó vasút...), visszakapcsolta és olyan öreges 26km/h-val szötymögtem. Sőt, a felüljáróra már az első váltót is sikerült visszakapcsolni. Majd a tetején mindent maxra és az uccsó 2km-n pörgettem, ahogy bírtam. Így jött össze a 29km/h- átlag és a 1:50-es menetidő 56km távon. Rég nem esett olyan jól a forró zuhany, mint ez után. Meg persze rávetődtem a kajára, mert úgy szétütöttem magam, mint pár éve, amikor egy óra alatt kellett ledúrnunk Lacival a Szentes-Vásárhely távot...
Tapasztalatok:
- azt a kormányt ki kell cserélni valami egyenesre, mert nem az én derekamnak való.
- nyugodtan leszerelhetem a pedálról a papucsokat, mert nem használom. A gágogó 45-ös lúdtalpamnak mindig a közepével taposom a pedált, a papucs meg valami hobbitra lehetett szabva, mert alig fér bele a lábam harmada.
azt úgy elöreláthatólag tudod hogy február elsö hetében hogy érsz rá? csak mert én szabin leszek, az okosok meg azt mondják hogy csapadék nemlesz (elötte se nagyon). addigra ha minden igaz meglesz a nagygenerál a gépemen, oszt mennék pár kört. inkább csak olyan bemelegitö jelleggel gondoltam (40-50km harminc körüli átlaggal), mert eléggé összeeshettem a tél alatt, nameg a tüdöm sem kedveli annyira a 4-5 fokos levegöt.
Uff. De kár, hogy holnapra esőt mondanak :( Eddig úgy nézett ki, hogy délután hazatekerek Orosházára, kipróbálandó ezt a versenyjószágot - de az időkép egyre rusnyábbakat mond. Persze az is lehet, hogy átviszem a kerót és vasárnap visszagurulok a 47-esen, mert akkorra már jó időt mondanak.
A szilveszter előtti és utáni túrán Vásárhely befagyott tóvidékét nézegettük mi is, hogy mi lesz, ha ez mind elolvad. De a Csaj tó az tényleg durva- normál esetben az pöttyet beljebb szokott lenni.
Gumileszedőm az van, meg kéthengeres lábbal hajtós pumpám is, illetve átalakítóm. Benzinkút tudja a 6 bart, mert egyszer volt szerencsénk annyit tenni még a Vas Paripába - azóta tudjuk, hogy a gomb elengedésekor mutatja a mutató a tényleges nyomást egyes kutaknál. Ja: és nem durrant szét a gumi :D
Szóval februárban szépen beszerzek rá valami egyenes jellegű kormányt meg fékbe épített váltót. Addig oldtimerezek.
hát ha a vázon kell váltani, akkor az biz nem mai darab lehet. egyéb pontos infót tudsz még mondani róla?
"Egyébként: hogy kell az ilyenen gumit javítani?"
Gumileszedő: 300ft. általában hármassával árulják mert egyszerre kettő segitségével tudod levájni a gumit a felniröl, igy ha kurvaerős vagy akkoris marad egy tartalék. ha még nincs pumpád akkor nálam lehet fújni, de hevipedálék is adnak zokszó nélkül (benzinkút nagyon max 5 bar, de inkább 3). egyébként a pumpálás folyamatát úgy kell elsajátitani, mert az sem olyan egyszerü egy outin. hiába csavarod jól a dolgokat, akkoris sziszegni fog és nemérted:)
a kajálást pedig ésszel, mert az elején az ember nemigazán érzi a terhelés maximumát, ezért esélyes hogy túltolod aztán visszajön a drága étek. indulás elötti órában semmi szilárdat nem érdemes.
Nos, kívánságod valósággá vált. A "Vréjjssz" 28"-os, totál alu és úgy viselkedik, mint a zselatinra állított rántotthús. Először azt hittem azért, mert kicsi, de percíz mérések alapján kiderült, hogy épp akkora, mint a Cobríta. Csak ne lenne ez a hülye csavart kormány, mert előtte jól bezabáltam és nyakamban a gyomrommal nem egy felemelő élmény. Illetve a váltója a vázon van - ezt fel kéne paterolni a kormányra.
Szóval kérdés: léteznek-e egyenes kormányos versenykerók? Mert akár igen, akár nem, most ebből egy.
Egyébként: hogy kell az ilyenen gumit javítani? Mert most van benne 6 bar a ráírt 8 helyett, meg kaptam autószelep átalakítót is, azonban nem úgy néz ki, hogy csak úgy flupp - leveszem. Gyaníthatóan a holnapi nap során benézek a Heavy Pedálba "hülye vagyok üssetek" üzemmódban.
Egyébként bámulatos, hogy létezik olyan kerékpár, amit az ember a tenyerén tud egyensúlyozni. Szóval voltam már két tesztkörön így este, és a másodiknál már nem akartam sikítva üvölteni (első körben olyan montisan megdöntöttem az ülést, így a teljes súlyom lement a kormányba), meg a lámab se gubancolódott a papucsba.
Kb olyan, mint amikor az ember átül a tankból egy roadsterbe.
Érdeklődöm, hogy Szegeden tudtok-e kerékpárboltot,ahol lehet üdülési csekkel fizetni? Szentesi hírdetést láttam már,de mégiscsak jó volna itthon elintézni.
a kommentekben olvastam hogy sirdavegd szeretne egy országutit:) én meg azt szeretném ha komolyan gondolná, mert akkor egy kalandos szezonnak nézhetünk elébe. jelenlegi terveim szerint 1-2 hét bemelegitö edzés után célbaveszem nagycsanádot (románia) pár szelet csokival és egy banánnal a mezzsebben.