Saját magad irod a választ-mindig az a kerék fog pörögni,amelyiket a difinek a legkönnyebben lehet hajtani-a hajtott kerekek közül..aztán,hogy neked a már egyenesben lévő kocsidnál az árokban mi fog hajtani..azt ki tudja-akár még jó ötlet is ,ám az árok és árok,talaj és talaj-kerék kapcsolat is eltérő..lehet.A lediferáló kereket-ami pörög-esetleg valami súlyozással megterhelni-magyarán jobban odanyomni a talajhoz..hogy ne rúgja annyira el magát..keréknyomást is lehetcsökkenteni,jobban feküdjön fel a gumi-de óvatosan,mert túl kis nyomás esetén a gumi megforoghat a felnin-a megforgó kerék alá valami stabilabb dolgot tenni-esetleg megemelni a kereket,alá deszkázni,vagy valami hasonló..
Régen,a hátul dupla kerekes teherautók önmentési módja volt-drótkötél bedug a két kerék közé,a felni nyilásában rögzit,másik vég kikötve valami szilárdhoz-és mintegy csörlés..ugy ment.Egyszerű légfékes kocsikon-pl ZIL-130-a megpörgő kerék fékje beteker-12-es kulcs kell hozzá-tehát a másik kerékre megy a hajtás..de ugye ez csak szemléltető példa,esetedben nem ilyen gépről volt szó..
volt régebben egy földes úton pocsolyába ragadás, ott kicsit fel is ült az autó a földre középen, és csak külső vontatással tudott szabadulni
de szóval annyit értek, hogy az autón, elsőkerékhajtás mellett van differenciálmű, ami oda viszi át a nyomatékot, amelyik könnyebben forog, tehát amelyik kipörög
ha az autó egyik kerékkel az árokban van, akkor alapból átterhelődik a súly az árokban, lejjebb lévő kerékre, és a másik, ami az úton van, az súlyt, leszorító erőt nem kap, és az pörög ki, ha nem lenne az úttest havas, akkor viszont jó eséllyel a lenti kerék pörögne ki, mert ott nincs tapadás a sár miatt
ehhez adódik hozzá hogy a hátsó kerék is elsüllyedhet és gördülési ellenállása van, illetve hogy emelkednie kéne az autónak hogy kijöjjön az árokból, ahhoz pedig erő kellene
de tapadás nélkül nincs erő, csak kipörgő kerekek
nem tudom az értelmes stratégia-e ilyenkor, hogy az egész autót beviszem az árokba, hogy legalább vízszintbe kerüljön az eleje, és ne legyen ez a differenciálmű okozta kipörgés, tehát pont egyforma tapadás legyen mindkét hajtott keréken?
De jó hogy nem most kell vele foglalkozni, szárazon bent. Napi 1-2 nagy diszperzites vödörnyi raklap+vágott akác- és cser-tuskó, ráér az ember láncot élezni, gépet karbantartani. Következő fuvar áprilisban várható.
ma végre este sikerült kikaparni a hó alól a bedobált tüzifákat, behordani, az autónak a helyét ellapátolni, etc és mentem ki, hogy beállok az autóval a telekre
rám tolták a tolólappal a havat, ezért csak tolatva lehetett kiállni
nézek a tükörbe jobbra - feketeség, balra - ott nagyjából láttam az út szélét, de mégsem elég jól, mert túlmentem és egyből belecsúsztam az árokba
nem mély az árok, max 30 centi, de tele van puha hóval, oda tolja le a traktoros ember is, alatta meg ázott sáros föld
legalább egy órát kínlódtam mire sikerült deszkákkal a kerék alá téve, hintáztatva (kuplung csókoltat), kijönni belőle
nem tudom igazából mit kéne ilyenkor csinálni, ami be is válik, a fizikát nagy vonalakban értem, de ebből nem tudom kikövetkeztetni hogy egy árokba csúszott, vagy gödörbe ragadt autót hogy lehet kiszabadítani
itt az egyik hajtott kerék kint volt az úttesten, a másik az árokban, a kintin kisebb a súly, tehát ha csak simán elindulnék, az a kerék pörög ki
az alá tettem a deszkát, de így sem jött ki
a végén amikor már hintáztatással félig kijöttem, még azt csináltam, hogy az árokban lévő hátsó kerék alá is tettem deszkát, de nem tudom hogy rajta maradt-e a kerék, mert a sikerhez is egy csomót hintáztatni kellett még így is
Korcsolya gimnazista koromban volt rajtam legutóbb a nyíregyházi stadion jegén, a hatvanas években (bár szerintem bátran mondhatom, hogy utoljára), síléc soha életemben, hiszen a Mátészalka környéki síkságon voltam gyerek :-)
Valamikor még a '60-as évek végén, már katonaság után - mert ott tanultam meg úgy-ahogy síelni - a Széchenyi hegyről jöttem le a Farkastorok felé. Este volt, holdfény, nyugodt volt minden, aztán egyszer csak hátulról jön 1 darab léc, jó gyorsan. Utána üvöltés, hogy "Vigyázz, jövök!" és jött egy ürge egy lécen rollerezve... Én félreállék szótlanul... az ürge meg beleállt a soron következő bokorba. Soha nem fogom megtudni, hogy utólérte-e a szökött másik lécét...
Én ma Tatabánya-Tata (tizenkilométer) között közlekedtem. Tegnap délután gondosan lepucoltam a 12 cm-es hótakarót a kocsiról. Éjjel esett rá tizenhét centi, így busszal mentem. A buszállomás kb. másfél kilométer tőlünk - beleizzadtam, míg a szűz hóban elbukdácsoltam a rossz lábammal odáig. A busz hasított, az 1-es út rendbe van téve. Tatán a buszpályauvartól a klinikáig megint átmentem Amundsenbe.
Beüzemelés előtt kis házi javítás. Ugyan nulla üzemórás volt, de közel 50 évet pihent egy raktárban. Szimmeringek cseréje stb. kellett, az üzemeltetés során meg olajcsere stb. Rákötve a ház fűtési rendszerére, így nincs hidegindítás. Amíg megy, hőt termel.
akkor sem értem rá, meg most sem, csak most már muszáj
fa van, meg volt a telken eddig is, csak nem konyhakész, hanem deszka amit fűrészelni kell, meg a farakás aminek a fele nyers még, és most a hó alól kell kikotorni
elmentem, aztán jól ráfáztam, de nem a tüzelő miatt, hanem mert elejtettem a kulcsom, és nehéz volt bejutni újra a házba
Amit leirtam,az nem erről szól-ezen az általam emlitett gépen cserélték a cserélendőket rendesen-csak hát ment is rendesen-sok órát.Aztán,mint minden motornál,ha lejár az idő,még lehet kicsit huzni,de sokat nem,előbb utóbb lépni kell.Na,ezek nem léptek sem kicsit,sem nagyot,hanem villany leo-sok száz millios beruházással megépitett dolog nem lett tovább használva-mert a motort nagyjavitani kell..és az nem éri meg.Mennyire politika,mennyire az ellenzéki város szivatása a dolog-lényegen nem változtat-nem dolgozik a gázmotor..
Mivel nem tudom a tényeket-nem tudom,a javitás várható árát,a termelés kiesést,javitás utáni megtérülés relációit,az egész gazdaságossági kérdéseket..ezért nincs tiszta képem a dolgokról..de azért fura az egész nekem..
Kb mint mikor a MÁV bérel diesel mozdonyokat idegenből-hat hó bérleti dijból már megvehetné a jobb vasutaknál már félrerakott mozdonyt-de nem,saját az nem kell,inkább két mozdony árát kifizeti másnak-egy mozdony éves dijában..noormális..?
A legtöbb ember nem javittat semmit sem addig használja amig megy egy motor ha kezdenek bajok lenni akkor eladja és vesz másikat ,legyen az motor ,autó ,mezőgazdasági gép . Sokan még olajat se cserélnek Tudunk olyan autóról hogy 100 000 körül azért halt meg benne a motor mert még semmit sem cseréltek rajta és a fáradt olaj kifogyott belőle . És még a szervíz se garancia rá mert a szomszédom cimborája se cserélt a hondán olajat ,mondtam is a szomszédnak hát én nem nevezném haveromnak aki szánt szándékkal átver egy olajcserével és a munkadijjal !
Ez nem annyira régi történet..a kórház valahogyan a város üzemeltetésébe tartozott-és a város saját energetikai cége adta a fűtést,meleg vizet,stb..neki.Gázmotor akkor lett,mikor uj vezetése lett ennek a cégnek,aki mindent átalakitott,megkevert,újra épitett-egy igazi"román",erdélyi magyar,a túlsó oldalról..szóval,messziről jött,azt mondott,amit akart...és támogassuk szegény üldözötteket..na,ez a koma mindent megkavart,mindenen nagyot kaszált,meg minden szakembert kinyirt maga mellől-egyszemélyi,rendkivűl agressziv gondolkodású,diktatórikus,és dilettáns szakmailag-emberileg is-igy nevezhetnénk röviden-de támogassuk a határontuliakat..magunk kárára is..kellő politikai hátszéllel..
szóval ez a koma kijárta ezt a gázmotort,a kórháznak tolták a villanyt,a meleget,stb..és ment a dolog egy darabig-aztán jött másik elgondolást,kórházat lenyulta a kisgömböc..egyből nem kellett az ellenzéki villany meg hő..amugy is már kellett volna költeni a gépészetre,mert azért az üzemóra neki is üzemóra..tehát nem költöttek,lett hálózati villany,meg hálózati fűtés-meg később a buzi napelemek..a gázmotor erőmű meg porosodott csak,üzemen kívűl..méregdrágán vették,épitették,majd használták,azt javitani nem javitottták,ment a lecsóba,mert nem érte meg..?Tényleg nem?Én nem tudom,nem értek hozzá..a gépről utoljára annyit hallottam,hogy valami "Rézbőrű"vasas számolgatta,mennyit adna érte..vasba,kilóra..de valós sorsáról nem tudok..
Aztán,hogy igy alakult,ahogy-én azt minősiteni,hogy ez jó,vagy nem jó-azt én nem tudom,mert nem értek hozzá-de azt tudom,hogy javitható gépet elpocsázni..nem az én világom..de ugy látszik,nálunk ez vezetői erény...igaz magyar az ilyen..
Te diesel áramfejlesztőd az gyárilag van épitve-motor fordulat,generátor fordulat-kapcsolat az áramfejlesztő üzemre van optimalizálva.Amennyiben traktoros hajtás van,az valószinűleg a tlt-ről van meghajtva-annak a fordulatszáma a nevezett gépnél szabványos max 560 ford/perc.Tehát a max 1800-at forgó motort fogaskerék stb utján lelassitják,ki be kapcsolhatóvá teszik-hiszen ez a tlt-és igy megy ki hátra a traktorból.Ez a fordulatszám a generátor működéséhez valószinűleg kevés-tehát,fel kell gyorsitani,hogy a periódus és egyebek jók legyenek.Tehát az ez mind erőt visz el,az erőt meg gázolajból meritjük,jelen esetben,az egyszer már lelassitott fordulatot most visszagyorsitjuk-ez a felesleges dupla lépcső valószinűleg a nagyobb költségek egyik oka..
Ahol van traktor,oda mégis érdemes venni ilyen megoldást,ha csak ideiglenesen kell áramot termelni-természetesen gazdaságosság terén nem versenyezhet egy optimálisabb megoldással.Pl ha egy MTZ motort csak magában egy generátort hajt,mindenféle áttétel nélkűl,stabil rögzitett 1500 fordulaton..ugyanaz a motor igy már gazdaságosabb lenne.Főleg,ha a motor felesleges kipufogó és hűtési hőjét is tudjuk hasznositani..
Régebben volt olyan,hogy gázmotor-mikor még volt olcsó orosz földgáz,a csőböl jövő gázzal hajtottak egy nagy benzinmotort,ami gázra volt átrakva..az hajtotta a generátort a villanynak,a fűtési meleg vizet-a gép beszerzési tételét nem nézve-az előállitott villany és fűtési viz ára fele volt,mint a normál árak.. meg volt valami hatalmas támogatás is rá-a beruházásra-és felénk pl a városi korházban volt ilyen rendszer-a régi készenléti diesel áramforrás helyére tették be a nagy,hat hengeres,soros motort,valami stabil hajómotor volt gázosra átalakitva-tipusát nem tudom már..aztán az évek alatt a motor kifutotta magát,cserélni vagy generálozni kellett volna,de azt már saját zsebből..igy az elmaradt,azóta nem használják-van helyette államilag támogatott napelem rendszer..csak süssön a nap...eleget..
Kopik, de a rendszer már vastagon, többszörösen visszatermelte azt a pénzt, amibe nekem került. Egyszer kellett jól megcsinálni, utána gombokért üzemeltethető.
A hideg idő meg tökéletes alkalom lett a fagyasztó- és hűtőszekrény leolvasztására.
Hát ott se laknék ,az katasztrófa ott ! Miért nincs áram rendszeresen ? Itt én hatásomra a szolgáltatót feljelentettem ,mert egy időben itt is hasonló állapotok uralkodtak ,voltak itt vagy 4 elktromérnök is és el se akarták hinni hogy nem mindig van áram . Felszereltek egy mérőegységet és egy hétig mérték a semmit . Lekapcsolt az első áramszünetnél és nem mért semmit sem . Akkor másik doboz vagy 3 laptoppal egy csomó aksival egy marha nagy fém dobozban ! Azután lett valami gubanc ,mert eddig nincs áramszünet ! Ha nem szól senki se ezek ellen akkor az áramszolgálttók le se szarják az embereket ! Az áramhiba bejelentésnél is megmondtam neki minden eggyes áram kimaradás után fel fogom hívni még akkor is ha az 25 lesz naponta ,lett is foganatja mert ez a fajta baromságok megszüntek . Ahányszor elmegy az áram annyiszor kell a hibabejelentést megtenni . Amíg nincs áram addig akár óránként zaklatni őket !
A saját dízelgenerátor (ex-szovjet HAD-30, JAZ-204 motoros) 1 liter üzemanyagból.12kWh áramot tud termelni, eléggé drága a megoldásod.
A környéken több helyen nincs villany, rezignált nyugalommal mosolygok a cserépkályháikat diadalittasan elbontó urizáló cirkósokra, a hidegben hatékonyságukat vesztő hőszivattyúkra 😝.