Tremcsényi László, az Országos Köznevelési Tanács kerettantervi bizottságának elnöke szerint:"nemecsek Ernőt a társai belekényszerítik a lékbe, ami miatt később meg is hal. Nyilas Misit átverik, igaztalanul vádolják, és kicsapják az iskolából. Ők lennének azok, akikkel a mai gyerekeknek kellene azonosulni? Hiszen mind gyámoltalan, vesztes típusok! Teljesen érthető, ha a mai diákok elutasítják ezeket a figurákat"
A Superman-szintű képregényekkel szemben éppen a népszerű, könnyen olvasható regények, novellák jelenthetnek vonzó alternatívát. Ha ezeken keresztül megszereti az olvasást, jöhetnek a nehezebb olvasmányok.
Ha viszont nehéz olvasmánnyal akarnak startolni, nagyobb az esélye, hogy a gyerek azt mondja, neki ez nem kell, jó neki helyette a képregény, a rajzfilm, a számítógép...
Méregkeverő! neked tartozom a padlásról lehozott alábbiakkal: nem volt benne sztálin nidézet.De azért produkálok egyet igaz nem Sztálin idézet, de gyönyörű a 180 oldalról:) És mikor elnémult a motor szava, Utolsó útjára indult a gép... Hazánkért halt meg,hol Sztáli nevét Örökre szívébe zárta a nép.
Kétlem, hogy engem kérnének fel az új tanterv kidolgozására."
Pedig pont ez lenne a megoldás, hopgy néha a tapasztalat is beleszólhatna az elméletbe. Hisz a tudományok nem restelték soha az empirikus megoldásokat.
Szerintem egy kipróbált anya többet ad, mint hat diplomás mostkezdő pedagógus.Végülis a nevelés alfája és omegája az anyaság, ha jól sejtem.
Hihetetlen ,komolyan mondom. A szivem szakad meg a sok szülőért ,meg gyerekért. A francba hogy nem tolhatja a számitógépes játékot egész nap az a szegény kölyök.Pedig élvezetesebb mint iskolába járni....... Roppantmód kiváncsi lennék ezen "demokratikus" ország megcélzott oktatási szinvonalára. Mindenesetre már most látszik hogy van jövője az "elit" iskoláknak ,ahol majd valóban tananyagot adnak le és követelnek vissza. Ugy tűnik ,hogy az a szülő aki azt akarja hogy a gyermekének tanitását ne a Superman-szintű képregényeket üggyel-bajjal felfogók szinvonalához "igazitsák" ,legjobban teszi ha már most elkezd lobbyzni egy zártkörű intézmény létrehozásáért. Ahol a gyerek azt teszi amit a tanár mond ,mert ez az oktatási forma már bevált ,méghozzá nagytömegben.
Hát igen, ez a másik, hogy teljesen felesleges ennyi lexikális anyagot bemagoltatni. Máig nem értem, mi volt a teteje annak, hogy a gimis irodalom könyvben lévő kész műelemzéseket magoltatták be velünk. Ezerszer több értelme lenne a sok irodalomkritikus agyszüleményének tanítása helyett inkább jóval több primer irodalmat olvastatni, és arról szabadon beszélgetni.
Kiegeszitve azzal, hogy meg a buta tanulok is kivaloan latjak hogy a "lexikalis" magolas mennyire felesleges. Anno se volt sok hasznal, de konyvtarakbol es lexikonokbol megtalalni egy tenyadatotsok ido. Ez ma par masodperc gugliban.
Es tele vagyunk diakokkal, akik bevagtak az evszamokat, de nem tudjak hogy mi volt elobb, kesobb meg kb azonos idoben...
Betehették volna Rejtő Jenőt is akkor Shakespeare helyett ,elég sokan olvasgatták ,nagyobb örömmel ,mint valamelyik tragédiát. A tanitási módszerek jók voltak.Ezt viszont gondosan szétzüllesztették ,és most a tananyag minőségét próbálják hozzáigazitani az degradált oktatás szintjéhez. Határ a béka segge.
A nevelési módszer, a gyerekekhez való szülői hozzáállás változott. Ma az otthoni nevelés nem kiegészíti és támogatja az iskolait, hanem szembe megy vele. Akkora mennyiségű lexikális anyagot, amennyit még ma is tartalmaz a tananyag, csak idomított gyerekeknek (kuss, azt csinálod, amit a tanár mond) lehet hatékonyan megtanítani. A mai, demokratikus családban nevelt kölykök viszont már távol állnak ettől. Többnyire úgy kerülnek iskolába, hogy nem ismerik azt a szót, hogy "kell", és sok szülő azután is csak látványosan sajnálja a sok feladatért, amit az az "inkompetens tanító néni" ad "szegénykéknek". Valahol a kettő között, középen lenne az igazság, a frontális, "maradj csendben, és hallgass" jellegű oktatáson lazítani kellene, interaktívabbá tenni, odahaza meg megtanítani a gyereket arra, hogy nem dől össze a világ, ha olyasmivel is tölti az idejét, amihez épp nincs kedve. A gyereknek is érdeke lenne, hogy bizonyos mértékű terhelést elviseljen, különben az élete lesz nagyon nehéz.
És esetleg nem lehet épp az az ok, hogy a kötelezők listáját egy régebbi időszakban állították össze, az akkori diákok érdeklődéséhez igazítva, de később változtak a viszonyok, a tananyag és a tanítási módszerek viszont ezt nem követték?
Érdekes módon eddig a beszélt nyelvek kivételével a magyarok meglehetősen műveltek voltak ,sőt kritikaként hangzott el hogy többet tudnak mint szükséges lenne. Amenyiben ez most megváltozott ,az nem a tanterv vagy a tananyag miatt történt. Lehet megkeresni az okokat és visszaállitani az állapotokat. A kötelező orosz nyelvtanulás helyett meg tanuljon mindenki azt amit akar. Ennyi. Nem pedig zanzásitani a Bánk bánt ,vagy az Ember tragédiáját ,vagy képregényekre cserélni a könyveket. Eddig is voltak bukott diákok ,ezután is lesznek. Lehet menni külön órákra ,a szülő leülhet a kölykével tanulni ahelyett hogy monikasót bámulna meg brazil sorozatot.
Kétlem, hogy engem kérnének fel az új tanterv kidolgozására.
Pusztán két elég jól tanuló gimnazista gyerek anyjaként, n+1 szülői értekezlet meg szmk marhaság után kialakult bennem egy kép a tanulóifjúság olvasási szokásairól. Szerintem jobbára tragikus. Mivel a gyerekeket nehezen lehet kicserélni intelligensebbekre, talán a tanitás módszerén kéne változtatni, különben a nem olvasó illetve értő olvasásra képtelen többség müveletlen hülyeként éli le hátralevő életét és ez nagy veszteség, mert olvasni jó.
Nem lenne világkatasztrófa, ha ehhez lecserélnének pár kötelező olvasmányt.
Lefordítani elhiszem, hogy nehéz. A fordítás külön szakma. Én speciell nem találtam annyira nehéznek. Na mind1, tőlem lehet kötelező a HP. Az viszont nem tiszta, hogy akkor 1.-8.-ig akkor csak azt taníttatnád, hogy olvasás, szövegértés, összeadás, kivonás, osztás, szorzás? Mert akkor a gimi megintcsak nagy ugrás. Ott már elvárjuk hirtelen az Iliászt, meg a proteinszintézist? Vagy ott sem? És akkor az egyetemen majd plussz 2 éven keresztül oktatják, mi is az a protein, vagy hogy miért fontos Goethe? Esetleg már a 6-7 éves gyerekeket szelektáljuk (névsor, sorsolás, szülők végzettsége, vagy óvodai IQ-teszt alapján?), hogy melyikük legyen orvos, melyikük nyelvész, és az egyik csak reáltárgyakat tanul heti 20 órában, a másik meg csak humán tárgyakat heti 20ban?
Elméletileg felső tagozatba sem lehetne engedni azt, aki nem tud folyékonyan olvasni, vagy egy oldalas szöveget értelmezni (nyilván nem az atomfizikáról, hanem a korának megfelelő szöveget). Ezt értem lebutítás alatt. Most ott tartunk, hogy ez a cél 14 éves korukra.
Miért lebutitás a Harry Potter ? A 3 utolsót leforditottuk ismerősökkel angolból magyarra és nagyon nehéz volt, olyan ritkán használt szófordulatokkal, jelzőkkel, igékkel, összetett mondatottak van tele, hangutánzó szavakkal stb hogy egy kevéssé müvelt gyereknek már épp elég nehéz ezt is olvasni.
Persze oda lehet parancsolni Jaózsikát 100-200 évvel ezelőtti szerzők müveihez, de ettől se érteni nem fogja, se megszeretni nem fogja, főleg ha otthon senki se olvas.
Általános iskolában jobb lenne, ha az olvasás szeretete lenne a cél , az összes régi szerzőt középiskolában adnám nekik. Sokkal hasznosabb lenne, ha a 8 általános végzettek, mlg a gyengébb képességüek is jól olvasnának 14 éves korukra. Ehhez pedig komoly gyakorlat kell és a HP összesen vagy 3-4000 oldala jó előkészités.
A jelenlegi kötelezők kevés gyereket motiválnak, viszont a HP 7 kötete óta az én kisebbik gyerekem minden nap rendszeresen és sokat olvas, a legváltozatosabb könyveket.
Én szerettem az Egri Csillagokat, Winnettou-t, Nagy Indiánkönyvet, de kicsit avittasok a mai világban...
Dehogynem.A következő lépés a képregények lesznek. Ez a cél.A lebutitás. Negetiv verseny.A jobb képességűek egyszintre hozása a gyengébbekkel ,lustákkal ,elhanyagoltakkal. Garfield the best :))))
te nem fogod fel, miről szól a vita mindenki azon igyekszik, hogy akár bábozással, akár cigánykerékhányással de rávegye a gyerekeket hogy olvassanak valami, bármit. ha a ti erőlködésetek célhoz érne, a gyerekek nagy része hamarosan egyáltalán semmit ne olvasna, egyébként ma se olvas, hogy a puf meg a ljmh a kötelező
Jelenleg az általános iskolások kb fele egyáltalán nem olvas, egyszerüen nem is érti meg egy regény szövegét, nem olyna mintát hoz otthonról és a jelenlegi kötelezők aztán végképp nem érdeklik. Ehhez képest bármilyen igényesebb könyv ( a HP-t ebbe a csoportba kell sorolni, már ha olvastad akár magyaraul akár angolul ) iránti érdeklődés felkeltése komoly eredmény lenne.
Vagy neked az is számit, hogy mit _nem_ olvasnak ? :-)
Sztem valamilyen mesekönyv.... Nem fogod hogy a vita nem arról szólt hogy betegyék-e a HP-t az olvasmányok közé. Arra megy ki a libbant erőlködés hogy HP szintre vigyék le az irodalomtanitást. Ennyi. HP ,mint alapmű...fenébe a klasszikusokkal....ez a cél. Egy degenerált ,igénytelen,populáris kulturán nevelkedő ,ostoba birkanyáj kialakítása ,akik számára a győzikeshow ,meg a Tiffany jelenti a kultúrát. Tény viszont ,hogy biznisznek nem rossz.
nem mindig, nyilván viszont örüljünk, hogy van egy regény, amit a film nézése mellett is hajlandók elolvasni...
tehát elolvasnak 4-500 oldalt maguktól, és kedvük van átbeszélni is - ez azért nem rossz kezdet az olvasáshoz mint napi gyakorlathoz... persze a hp-olvasók egy részének a hp lesz az egyetlen könyve, ez is benne van a pakliban, nincs biztosíték rá, hogy mást is akar majd olvasni. de legalább van olyan az agyában, hogy az olvasás élményszerzősre is alkalmas
Soha nem vitattam, hogy szeretik a gyerekek. De a gyerekek szeretik a kötelezőket elolvasás helyett filmen megnézni is. Kérdés, h mindíg a könnyebb ellenállás felé kell-e elmozdulnunk.
szerintem a gyűrűk ura azért más korosztálynak is készült
lehet, hogy a hp-t pont az egyszerű nyelvezete miatt is, meg a sok kaland miatt is szeretik a gyerekek, nem hátrány az egy gyerekkönyvnél. én megvettem angolul ismerős középiskolás gyerekeknek, még mielőtt le lett volna fordítva, és végigrágták magukat rajta, legalább javult az angoljuk
(mókás de latin és olasz után én is tudok valamennyire spanyolul olvasni, a francia viszont nem adja annyira magát)
Soha nem vitattam a HP érdemeit és értékeit. Van neki. De engem zavar, hogy olyan egyszerű a nyelvezete. 1 év latin, fél év portugál után elolvastam az egyik (asszem 3.) részt spanyolul. Ennyire bonyolult. Ebből a szempontból a Gyűrűk urát sokkal színvonalasabbnak tartom.
(Nekünk Az arany ember volt kötelező 8.ban) Mondjuk én szerettem a kötelezőket, a naturalistákat, francia realistákat és Jókait kivéve.
még egyszer kérdem: neked az íliász vagy az Aranyember volt az első olvasmányod? illetve: olvastad-e a hp-t, és ha igen, mi a problémád azzal, ha ezen tanítják a suliban az értő olvasást?
asszem 8.ban a kőszívű van. de nem hiszek abban az általános iskolásban, akinek a hp unalmas, engem simán lekötött annyira amennyire kell a végigolvasáshoz felnőttként is. egy jó kalandregény, nem misztifikálom, de nem értem, miért lenne alacsonyrendű. dugig van mitológiai meg kultúrtörténeti elemekkel, ha valakit az ismeretterjesztés hiánya zavar
Én pár éve olvastam fel a lányomnak a LJMh-ot. Semmi gond nem volt vele, elolvastuk, megbeszéltük, jó volt. Szerintem máshol keresd a hibát, ne a könyvben ...
Ha valaki kipakolja az oktatásból a klasszikusokat ,és a helyét szeméttel ,ponyvával tölti fel ,akkor az ezt a szemetet teszi meg mércének. Azaz igénytelenséget tanít a gyermekének. Ezt megteheti a sajátjával.De nem kényszerithati rá másokra ,csak azért mert a csemetéje értelmi képességei max a HP-t tudja befogadni.
Ált. isk. melyik szakasza? 14 évesen már sztem kicsit kevés a HP. Mondjuk, nyilván én akkoriban is megkaptam a több odafigyelést igénylő könyveket, ha HP a kötelező, akkor is kaptam volna mást is. Csak ha egyszer azon problémázunk, h a magyar iskolarendszer nem képes eltüntetni a születéskor (beiskolázáskor) meglévő különbségeket, akkor ne már hogy az legyen a megoldás, hogy a görbe innenső felén lévők jól érzik magukat a suliban, a tantervvel, a középtájon lévők unatkoznak, az okosabbja meg a minizsenik meg öngyilkosok lesznek az unalom miatt.