Üdvözlet mindenkinek, mivel a gépészetre, alternatív energiákra, költségekre kellő figyelem fordul, úgy vélem helye lenne egy olyan topiknak is ahol megbeszélhetnénk a ház elrendezésével, tájolásával, belső elosztásával kapcsolatos dolgainkat, kész tervekkel kapcsolatosan felmerülő kérdéseket, elképzeléseinket, skicceinket. Majd meglátjuk mennyire életképes az ötlet, várok mindenkit szeretettel.
Régi polgári /kispolgári szokás az un. hálószoba, sőt a szülői háló. Nálunk személyekhez vannak rendelve a szobák és az elnevezés is ebből adódik.
Amúgy ezzel az ajtó levevősdivel kapcsolatban. anyósomék is szép nagy házzal rendelkeztek Volt vagy 120 -130 nm. A magamódján kellemes is volt... habár a szobák, mint sok tíz vagy százezer magyar lakásban ... egymásra fűzve, csak az egyikből átmenve lehetett megközelíteni a másikat.
Nos egyszer gondolt egyet az anyós a nagyszoba ( ez volt a megnevezése a többfunkciós szobának... nappali étkező átjáró tv. szoba sőt háló annak akinek nem volt szava ) és asarokszoba között levette az ajtót hasonló filozófiával, hogy az eleve mindig nyitva vagyon. Így egy 32 nm -es tér és egy 20 nm-es zárható ajtó nélkül maradt. Igenám de telt az idő a mama egyedül maradt, pénze egyre kevesebb, végül semelyik szobát nem tudta kifűteni. Sokáig hallani sem akart a visszarakásról, mikor belegyezett volna az ajtó szőrén szárán eltűnt.
Szép szép a nagy lakás és főleg az ha sok egymásba nyiló szoba van. A múltnyáron voltam az egyik barátomnál. Ott is fölmerült hogy a konyhából háromszobán lehet átlátni, mondtam ha van tükör még a negyedikbe is belátni. Ők is vagy 140 nm en laknak... a felnőtt gyerekei szanaszét, a legtávolabbi Újzélandban van.
Nem a lakó szobákra írtam amit írtam. Az kb egyenlő a hálóval vagyis sokszor az ilyen szobákban alszanak is. Külön szobák, gyerek szoba. Ezeken persze praktikus és jó ha van ajtó, mert itt tényleg nem csak zavaró porfogó, hanem mindennapi használatban lévő, folyton csukják nyitják.
- az előteret lezárnám, iszonyat dzsuvát bevisztek majd télen, még akkor is, ha nagyon figyeltek rá és az szépen bejárja majd a lakás minden pontját - főleg, hogy a három gyerekszobából folyamatos rohangálás lesz a lakótérbe (és ha kicsik, akkor a papucsot sem fogják felvenni, némelyik gyerek mind egyforma) ;-)
- a konyhát valami alternatív módon tényleg fel lehetne dobni, bár így sem tűnik vészesnek (ismétlem, a tájolást nem ismerem)
- én hiányolnám a konyha mellől a kamrát
- a szülői háló gardróbja viszont tényleg nem elég világos - és ha nyugis hálót akarsz, akkor a gardrób és a szoba közé teszel ajtót (ajtó nélkül ebben az állapotban sem teresebb az a rész...) - esetleg fel is lehetne cserélni a két helyiséget (igen látom, hogy akkor az arányok megborulnak és akkor a szoba direktben nyílik a nappaliból (mondjuk egyelőre így is)
- nem tudom hol az utca, de ha a két bal oldali szoba irányában, akkor a nappalira tennék egy ablakot, amin át rálátni a bejáratra
- a konyha-étk-nappali blokkra legalább 4,5 m2 bevilágító felület kellene (talán több sem ártana) - lesz annyi?
Ha jól emlékszem itt volt szó az ajtók számáról. Hová rakjunk hová ne. Pl. a nappali étkező közé. Legyen dupla szárnyú, elhúzható...
Szerintem jobb a kevesebb. Legyenek tágas egybenyíló terek. Sok házban minden helységen van ajtó, régen nálunk is volt. Azt figyeltem meg, hogy az emberek sokat abszolút nem használnak, csak egy nyűg, hely és porfogó. Jó ha 20 év alatt 5ször be vannak csukva. Tipikusan ilyen feleslegesek szerintem a nappali-közlekedő, a nappali-étkező, előszoba-akármi.
"hogy ezek a mindenféle lakberendezős programok igazán kártékonyak."
A nagyarcú Puzsér is a kártékony kategória előkelő helyét adta a lakberendezőknek !
Egyik rokon most építkezik.
/Nem tudtak választani a meglévők közül, előtte nézegettek eladó házakat/.
Felfogadtak lakberendezőt is ---- az építkezés nagyon korai szakaszában.
Az meg a világításra koncentrált és hogy produkáljon, áttervezte az egészet. Naiv megrendelők meg mind a kettőt megrendelték és mos csomó átfedésük van.
Annyit azért tisztáznék, hogy én abszolút nem megoldani akarom a helyzetet, hanem éppen az építész dolgát megkönnyíteni. Az eredeti elképzelésben szerepelt 2 db garázs, a tervező megrajzolta, aztán rájöttem magamtól is, hogy marhára nincs értelme ekkora háznál. Ha minden elképzelésemet elmondanám, soha nem lenne vége a tervezésnek, plusz amit itt szerencsétlenkedtem abból már kaptam tök jó ötleteket mástól ( rájöttem, hogy tényleg JÓ LEHET, ha az előszobából a konyhába is be lehet menni ). Én laikusként abból értek, ha látok valamit, ha hülyeség amit csinálok, a kollégádat fogom megkérni hogy előttem tépje szét és gyűrje össze a gányolásomat.
Forgatókönyv a következő tervezős találkozásnál: "Szia! Köszi az előző tervet, csomó mindent megint átértékeltem, próbáltam szerencsétlenkedni, kérlek, mondd el, hogy ezek közül mi az ami megvalósítható, mi az ami megvalósítható de fszság, és készítsd el úgy a tervet, hogy az a Te tapasztalatod, tudásod szerint a legjobban illeszkedik az én igényeimre".
Az én munkában is sokszor sérti a saját szakmaiságomat, amikor az ügyfél jön a berögzült hülye elképzeléseivel, tudom milyen. ;)
Soha nem értettem, hogy miért akarják az építtetők megoldani az építész helyett? Kezdem azt gondolni, hogy ezek a mindenféle lakberendezős programok igazán kártékonyak.
Nekem van most ilyen megbízóm. Folyamatosan átvariálja az egészet, köti magát a lehetetlen elképzeléseihez. Mondtam is neki, hogy ez eddig pályafutásom leglehetetlenebb háza. Jó derült, én nem annyira, így le is hervadt hamar.
Kezdem feladni, lerajzolom amit akar, éljen benne. Legfeljebb nem lesz benne a referenciába.
Ha azt nézed, amire hivatkozol, akkor 0 :D Én rajzoltam, igazából csak a koncepciót próbálom keresni, se nem pontos, se nem mérvadó, inkább csak gondolatébresztő. Többet nem töltök fel, majd ha az építésszel találkoztam. ( az lehetett picit becsapós, hogy ahhoz a képhez pont nem írtam oda, hogy én rajzoltam :) )
Nyolc m2 tároló költsége - még ha olcsóbb is mint a lakóterek négyzetmétere- minimum:1 200 000-1 300 000 Ft.
( Kivitelezők, építészek ,szakemberek majd pontosítanak ha szükséges.)
Ha van pénz nem számít, de szűkös költségvetés esetén megfontolandó.
Ha a hőszigetelt burkon kívülre teszed,akkor teljesen külön szerkezetként kell megépíteni.Gyakorlatilag egy önálló helyiséget (mintha egy melléképület lenne)nekitolsz a háznak. Akkor még többe kerülHET.
Komoly ok (pl:a telken csak egy épület helyezhető el) nélkül ÉN nem tenném, de ezt a te esetedben neked kell eldöntened.
Szerintem könnyebb is a jó elrendezést megtalálni ha egy helyiséggel kevesebbet kell elhelyezni.
Én is rágom a körmöm a hátsó szoba miatt, de egyelőre nem látom, hogy hogyan lehetne megoldani azt, hogy a házburokban lévő tárolót kipateroljam, de a két gyerekszoba egymás mellett maradjon.
A 32,61 nm-es helyiség a nappali nem? Legalábbis a régebbi rajzon úgy volt jelölve, így én ezen is annak vettem. :D Ha az több közlekedő, akkor nem szóltam, bár attól még a fényviszonyok nem változnak abban a térben :)
Nem a hálószoba lesz a sötét, hanem a nappali belső része. Példaként itt az én lakásom nappali/étkezője. Ha a redőnyt leengedem a keleti és nyugati ablakokon (2db 130x150-es ablak), a belső tér már meglehetősen sokat veszít világosságból, főleg télen, amikor nincs benapozás sem. A teraszajtó 190-es dupla, abból láthatod az arányokat kb.
Hat ize... nezd meg a nappali (bar delkeleti) benapozasat ara'nyaiban az eszakkeleti hatso szobaihoz kepest. A ketto kozul az elobbi lesz szumma (nem az ablakok mellett, hanem atlagban) sotetebb - szerintem. Amugy nekunk van egy ennel kicsit eszakibb gyerekszoba, ket 90x150 ablak es ugy ahogy te tervezed oldalra, egy erkelyajto (igaz, ott nem problema mert abbol az iranybol egy emelet magassagban levo erkelyre jutsz, volt bent sztem itt nemreg foto es szo is volt errol az indokrol). Nem sotetebb, inkabb futesigenyesebb, de mi anno me'g az akkori arkulonbsegnel nem tudtunk 3 retegut betenni, cserelni meg mar nem eri meg a beruhazas (ellenben estere redonyt le tud ereszteni, az segit).
Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget, körvonalazódnak a dolgok. A WC-khez nem nyúlnék, a fürdős megoldást megszoktuk, majd lesz szabály, hogy a nagy dolgokat csak SOS esetében :) :)
A nappali kialakítására is kaptam több tippet, egyet meg is rajzoltam ( a többi szóban mondom majd el a tervezőnek ), illetve a hátsó részt átvariáltam.Én is túlzásnak éreztem a fűtött kinti tárolót, plusz ahogyan mondtátok is, a motor ki-be hurcolása rémálom lenne. (tekintsetek el a nyílászáróktól azokat csak beszórtam, össze vissza nyílnak és az ablakok sem feltétlenül így lesznek, sőt...)
A hátsó résznél így megszüntettem a tárolót és felcsúsztattam az egyik szobát, lásd rajzon. A tároló és terasz közös oldalán egy kis grillezőt el tudnék képzelni.
Probléma:
Ha már így vannak a szobák, akkor bűnnek érzem, hogy egy ablakot nem rakok a kert felé. A tárolónak úgysem kell ház magasságában lennie, esetleg fölötte egy hosszabb ablakot be lehetne rakni, hogy ott is érkezzen be fény.
A nagyobb probléma az az oldalhatárra feltolt szoba, mindkét ablak északon, nem lesz túl sötét? Bár itt is lehetne a terasz / tároló felé nyitni egy "besütős" ablakot, elnyújtva.
Lehet nem lesz túl népszerű az ötletem, de én teljesen átvariálnám az egészet... :-)
- nappali menne mostani konyha helyére
- konyha menne , nappali helyére. L alakban a mostani erkély ajtós "falra" és nappali-konyha közötti részre, úgy, hogy ott lenne egy kb 1 méter magas fal
-- vagy nem lenne "fal" konyha-nappali között, DE a "másik oldalon" lenne egy "sziget", annak nekitolva az étkező asztal..
- A teraszra nyíló ajtó maradna csak meg
- Hátsó tároló megszűnne !
- helyére felmenne az "első" szoba . (ott a folyosóval variálni kéne, hogy mind3 megközelíthető legyen..esetleg a ház hátulja is ki lehetne hozni "egy vonalban")
- az "első" szoba "2/3-ába" egy dolgozószobás, gardrób lenne
- a másik 1/3-ába meg átkerülne a "kis garderób" és a WC . Ahol most a WC-kis garderób ajtajai vannak, ott meg lehetne egy pados előszoba fal, cipőknek, kabátoknak..
- a fürdő-házt. helyiség előrébb csúszna a "dolgozós-garderób" felé..
Ha ez így OK. akkor már csak a speiznek kell helyet találni ! :-))
Igen, az hogy ettol a par nm-nek a minositesetol nem lesz meltanyolhato (nyilvan spec. esetben felfele kell csalni, nalunk igy lett nyaka egy szobanak hogy az ep.ktg. max az 3.5 es ne 3 szobahoz tartozokent legyen meghatarozva), de ez a haz me'g 4 fore is inkabb sok, tolnam lefele.
A kialakitas maradhat ugyanez, csak egy resze mas funkciot lat el, akkor mar maga a szoba nem nagyobb. Es ez nem csalas, ld. ezen a rajzon azt a felso reszt sarkot nyilvan csak kozlekedonek fogjak hasznalni, akkor jobb ha neven is van nevezve, ne szivassak egy jovobeni szituacioban magukat.
[A torvenyek nem tudnak minden helyzetet egyforman jol - igazsagerzetunk alapjan - lefedni, tipikus masik ilyen amit ismerek a ket gyerek szuletese kozott a felallast vallalo anyuka elveszti ugyanazt a penzt amirert megdolgozott gyas/gyed-ben, mig ha otthon maradt volna akkor a max ertek jarhatna. Logikus maga a torveny (mit kell nezni), logikus hogy azt hiszi, ha dolgozik akkor jobb szitu mintha nem, de megis az jon ki belole, hogy megszivja.]
Ez a nappali így "berendezhetetlen" /használhatatlan..
Ebben a formában szinte csak "közlekedő út" !
Minek oda/rá 2 terasz ajtó ?
Tároló - kerti cuccoknak, kerékpároknak (mert, hogy ott még egy motor biztos nem fér el, hacsak nem egy babetta...) - 6,48 x 300.000Ft = 1.944.000 Ft-ért...
Háááát tényleg hümmögésre késztet !
Főleg, hogy nemrég hirdettek egy majdnem ugyan ekkora alapterületű, faházat jófogáson, bontatlan csomagolásban 80.000Ft-ért !