Ez függ attól, hogy talajon fekszik, vagy pince feletti, és ha pince feletti, akkor hogy fűtött, vagy fűtetlen, illetve hogy lesz-e padlófűtés. Minden esetben más a hőlépcső, ezért más a veszteség, más vastagság kell. Ha átnézel a (Hő)Szigetelések topicba (eléggé pörgős), ott segítenek kiszámolni a gazdasági optimumot.
Ja es a minimum az az elfogadhato minimum ertelemben van itt. Nem az ep.hatosag szempontjabol, hanem a hosszutavu kenyelmi es penzugyi szempont alapjan.
Na jo, ertsd ugy a min. 30-40-et, hogy minimum 30, de lehet hogy nala mar 40 cm a jo. Es a szokasos szalas vagy azzal azonos hoszigetelesi erteku anyagokbol (lambda = 0,04 korul). Persze lehet szamolgatni is, vagy ha olyan helyrol van szo, ami kesobb nem turbozhato tovabb, inkabb a biztonsagi oldalra jatszani, es a tobbet valasztani. Mintha lenne olyan forumozo is itt valahol a Hazepitesben, aki 50 cm-t meg is valositott, de erre azert nem eskudnek, csak remlik.
De mivel laikus forumozo vagyok, ezert eleve a 30-40 sem egzakt szamolas, csak ara'nyok alapjan saccolas. (Regen a ferde teton kitoltottek a szarufakozt, 15 cm, na az lakott tetoter eseten ugyan a nullanal joval tobb, de az akkori gyenge falazathoz kepest _is_ veszett keves volt, telen-nyaron.)
Uj hazba sztem csakis 3 retegu ablak, regibe is ha szigetelek, legfeljebb szigetelesre eselytelen vagy nemsokara eladasra szant panelba erdemes az 1.0-t tartani.
Hoszig. fodemben ha ez a termikus burok hatara (azaz nem kozbenso csak), akkor NAGYON keves a 20 cm. Minimum 30-40 kene... Nekem 2005-os fele ennyire jo hazamban van 2x14 cm.
Lenne egy olyan kérdésem, hogy Isoteq Extra falelemmel épített falazathoz kb milyen paraméterű ablakot érdemes választani.
Persze gondolom minél jobbat, de biztos van egy ésszerű határ költségeket is figyelembevéve.
Halottam olyat, hogy az üveg szigetelése alapvetően a közötte lévő gáztól/nyomásától függ, és eza gáz biza elmegyeget... és erre a gyártók 1 év garit adnak (amelyik nem 1-et az vlmi nagyon drága márka) Ebből kiindulva van értelme ilyen 3 rétegűkre gondolni ? vagy 1.0 alá menni ?
Nekem most már meggyőzőbb a külön szigetelőhéj. Ugyanis abban tud "dilatálni" is a cső, ami a műanyag csöveknél elég nagy mértékű. Ha PUR-ba ragasztom, akkor az nem engedi úgy mozogni, vagy a cső a PUR habbal együtt fog mozogni, ami már nyekereghet/pattoghat a falban. A PUR hab jó arra, hogy a szigetelt csövet beragasszuk.
amúgy a kollégának abban teljesen igaza van ,hogy a kaiflex, vagy az armaflex egy igen jól szigetelő anyag, nem véletlen használják klímához is, viszont sajna piszok drága:))))
Köszönöm! A vízvezetékezés PPR csővel készül, ebből nincs gyárilag hőszigetelt. Tehát marad a csőhéj. Már elkezdtem felrakni, csak érdekelt, hátha ki lehetne spórolni. Majdnem egy árban van a csővel :)
Sziasztok. Most csinálom a falba a vízvezetékezést. Kérdésem, hogy szoktátok-e hőszigetelni a csöveket, vagy a hab erre is jó? Korábban azt javasoltátok a Fórumon, hogy a hideg vezetéket szigeteljem polifoam-szerű csőhéjjal. Gondolom, a meleg vizet pedig ezért kell, hogy ne adja le a hőt a szobába. Mert ez még nyáron is fűtené a szobát egy kicsit.
Aki mostanában akar venni Isoteq-et, figyeljen! Nekem maradtak ki elemek, most, a hétvégén összeírom és kiteszem a listát fórumra.
Előzetesen: Nekem "extra" falazatom van, azaz 15cm külső habbal. Ha valakinek vékonyabb kell, tudok vágni, a levágott "fogas" hab jól használható pl sarkoknál, betétnek (a drága zsaluelem helyett). Zsaluelem és fal magasító is sok maradt.