Keresés

Részletes keresés

Chik Fan Creative Commons License 2019.02.07 0 0 22689

Szia!

Senkinek nem tanácsolnám, hogy mellőzze a szellőző furatokat a gépén!
Ha jó a gép hőszigetelése, ráadásul jól is tömített a külvilág felé, akkor a keltetés utolsó fázisában, közvetlenül a bújtatást megelőzően, - amikor az önhő jelentősen megemelkedik -, a gép túlfűtött lesz.
Saját tapasztalat.

A fűtés gyakorlatilag leállt, ám mégis majdnem 40 0C volt a gépben. A csodálkozást követően leesett a tantusz. Azonnal fúrtam még néhány lyukat a gépemre.
Szóval nem csak az oxigén-széndioxid csere miatt kell a légcsere, hanem hogy ki tudjon jutni a felesleges hő a gépből, mikor a csibék már több hőt termelnek, mint amennyi a gépből  alap esetben "megszökik".

Egy "széllelbélelt" gépnél elég lehet a fals-levegő, de egy tisztességesen kivitelezett gépnél már nem.

Előzmény: japipapi (22683)
Ladybee Creative Commons License 2019.02.06 0 0 22688

Ki kell játszani a dolgot. Engedj 40 fokos vizet egy edénybe,  bele a hőmérőket. Ahogy javasolták, a higanyos lázmérő is mehet bele. Többszöri próba után kiderül, hogy melyik csal, arra rá kell írni az eltérést és figyelembe venni.

Előzmény: miki1029 (22686)
japipapi Creative Commons License 2019.02.06 0 0 22687

Most kalibrálj lázhőmérővel, pohárba mind a hármat, és ahhoz írd rá korrigáló értéket.

Előzmény: miki1029 (22684)
miki1029 Creative Commons License 2019.02.06 0 0 22686

Akkor ilyenkor mit csináljak szted? Már sajnálom rá a pénzt így is 8900at fizettem a 2 hőmérőért meg páramérőért

Előzmény: Ladybee (22685)
Ladybee Creative Commons License 2019.02.06 0 0 22685

Nekem négy könyökhőmérő működik a négy keltetőben. A tesztelés alapján három egyformán mér, a negyedik egy fokot csal, ezt ráírtam, így nem ér csalódás. A páramérők hasonlóan ellenőrizendők.

Előzmény: miki1029 (22684)
miki1029 Creative Commons License 2019.02.06 0 0 22684

Na nekem meg meg megjött a 2 darab keltető hőmérő. egy baj van velük mind a 2 mást mutat másfél fok az eltérés. Mikor megjött mind a kettőbe megvolt szakadva az alkohol csík. a használati utasításba az volt ha megvan szakadva a csík regyük forró vízbe míg felnem megy teljesen a csík és összenem ér a 2 csík na ezt megcsináltam szép lassan vissza is hűtöttem jó is lett nincs megszakadva a csík aztán mindkettőt beleraktam egy pohár  vízbe és másfél fok külömbség a két hőmérő közt. Na most melyiknek higgyek? :D 3000 volt darabja. amelyik a többet mutatja annál viszont azt vettem észre hogy sokkal gyorsabban is reagál mint a másik. Innen rendeltem amúgyhttps://heatcontroll.hu/alkatreszek/keltetogep_kontroll_homero

Előzmény: Chik Fan (22682)
japipapi Creative Commons License 2019.02.06 0 0 22683

Szia! Druszám.

Azt hiszem - bár tudatlanul-, hogy az automata forgatás miatt szükségtelen a lyukazás légcsere érdekében. Ha már meg van, én mindenképpen minimum gumidugóval megszüntetném. Ha netán majd lesz automata forgató, talán jó is lehet. Persze az én közgazda agyam azért a légtechnikához is korlatokolt. (Magyarul hülye vagyok hozzá, de vak tyúk is talál szemet alapon -estetleg ostobán filózok) :-))))

Előzmény: Chik Fan (22682)
Chik Fan Creative Commons License 2019.02.05 0 0 22682

Nem egyszerű a válasz.

A fenti ventilátornál valóban nagyobb lesz a nyomás. Viszont az alsónál az izzók felől kisebb.
Így mind a két helyen forszírozott lesz a külső tér és a keltetőtér közötti légcsere.
Alul nem okozna gondot ha ott áramlana be a hideg levegő, mert a fűtőkamrában szinte teljesen elkeveredne a melegebb levegővel. Az sem lenne baj, ha fent távozna el némi levegő, csak attól tartok, a ventilátorok kényszerítő hatása miatt ez sok lenne. Talán kisebb átmérőjű furatokkal működhetne a dolog.
Mindenképpen ki kell tapasztalni. Csak ezt látom járható útnak.

Előzmény: miki1029 (22680)
madar86 Creative Commons License 2019.02.04 0 0 22681

Végre történik valami erre is késöbb végig olvasom.

miki1029 Creative Commons License 2019.02.03 0 0 22680

Na akkor az utolsó rajz szerint fogom megcsinálni remélem jó lessz. Azt akarom még kérdezni hogy szerinted a szellőző furatot hova tegyem? Igazából én már kifurtam előre 6db 12mm-es furat van alul a fűtőkamrába és ugyanígy 6db felül hátul így vannak most. Csak a felsők ha megcsinálom az utolsó rajzom szerint akkor a terelő lemez mögött lesznek ott is jó helyen vannak? Mert én azt gondolom így pont a ventilátor rá fogja fújni a lyukakra a levegőt. Szerinted hova kéne tenni a szellőző furatokat?

Előzmény: Chik Fan (22676)
japipapi Creative Commons License 2019.02.03 0 0 22679

Nincs baj, én is sietve firkáltam, nem dolgoztam ki kellően. Jó, hogy figyelsz Druszám, köszi az ébresztőt.

és egy off: 

Késett a naptáram, ma vettem észre, hogy vasárnap van! :-))))))) , igy majd csak kontrol után kereslek. Kedden kell mennem kontrolra, azután valamilyen képalkotó biztosan lesz rövid időn belül remélhetően. Most működik a zabszem effektus. :-) 

Előzmény: Chik Fan (22677)
japipapi Creative Commons License 2019.02.03 0 0 22678

Igen, ez jó, elkerülte a figyelmem. Az én firkám hasonló, csak előre raktam a terelőt. A tiéd bevallom logikusabb, támogatom.

Előzmény: miki1029 (22673)
Chik Fan Creative Commons License 2019.02.03 0 0 22677

Bocsi Druszám, kevés az időm hosszasan kifejteni a véleményem, de a megoldásod hibás.
A ventilátor által kifúvott levegő nagyobbik hányada visszafordul hátrafelé, és az izzók fölötti réseken rögtön záródik a kör.

Előzmény: japipapi (22675)
Chik Fan Creative Commons License 2019.02.03 0 1 22676

Eddig ez a leginkább szimpatikus változat.

Előzmény: miki1029 (22673)
japipapi Creative Commons License 2019.02.03 0 0 22675

N agyon Móricka, de ilyesmire gondoltam

Előzmény: japipapi (22674)
japipapi Creative Commons License 2019.02.03 0 0 22674

Igen, mert ahogyan Druszám is mondta, a tojás lassabban melegszik - hűl, mint a levegő, aztán még ott van az önhő. A  magasabb hőtől kell óvakodni, az helyrehozhatatlan károsodást okoz. Alacsonyabb hőnél csak lassul  fejlődés. Ott is azért lehetséges károsodás, de lényegesen kevesebb. Bár pontosan nem emlékszem pontos értékre, de a fejlődés bizonyos fokán már akár pár órás fűtés hiányt is (talán 10-14 nap?) is elviselik. Le lassul, le áll az osztódás, majd ha hőt kap ismét indul. 

Rajzod értem, szerintem nem igazán jó ötlet. Attól tartok, a szívás rontja a légtérben a kőrforgást, az alsó réteg hideg lesz. Majd próbálom behúzni javaslatom.

Előzmény: miki1029 (22672)
miki1029 Creative Commons License 2019.02.02 0 1 22673

vagy még erre a megoldásra gondoltam

Előzmény: miki1029 (22671)
miki1029 Creative Commons License 2019.02.02 0 0 22672

akkor azt mondod ha a hőfok 37,2 és 37,8 között ingadozik akkor az még elfogadható és nem zavarja a tojásokat?

Előzmény: japipapi (22667)
miki1029 Creative Commons License 2019.02.02 0 0 22671

Először is köszönöm a sok tanácsot sokat segített eddig!! most átgondoltam lehet átvariálom a gépet. csináltam egy rajzot is kicsit béna paintal nemnagyon megy a rajzolás de remélem érteni fogod a lényeget. első kép jelenleg ahogy most van gépem

és erre gondoltam hogy így variálom áterre mit mondassz szerinted jó lenne? a ventilátor így is tudná tolni lefelé a levegőt hogy kb 40-45fokba döntve szívná? ezt csak a helykihasználás miatt szeretném így

Előzmény: Chik Fan (22666)
Chik Fan Creative Commons License 2019.02.02 0 0 22670

Szia!

OK! Hívj bátran!

Előzmény: japipapi (22668)
japipapi Creative Commons License 2019.02.02 0 0 22669

Druszám! 

Szia!

Ez ismét a kulturált, "jó tanáros" szándék. Örülök.  Azt hiszem paripa vagyunk, Te tényleg jól magyarázol, ismét kalapom le feléd. :-) :-) 

Minden jót Neked!

japipapi Creative Commons License 2019.02.02 0 0 22668

Szia Druszám!

Megelőztél, miközben írogattam, nem láttam, hogy írtál, bocs. Még nem olvastam utolsó hsz.-ed, ha esetleg dumám ellenére szól bocs, -de mindenképpen elolvasom, úgy is jókat szoktál tanácsolni.

Üdvözöllek, ha sikerül megkereslek a 20-asodra, vezetékesemmel.

japipapi Creative Commons License 2019.02.02 0 0 22667

Szia!

Jó, hogy kipróbáltad, előzőkben is 60 W -osokat javasoltam eleve, látva géped méretét. Ha, tele pakolod, ismét más értéket tapasztalsz.

Nem jó a gyors felfűtés és a 38°C csirke esetén veszélyes határ! Inkább legyen kicsit kisebb, legfeljebb tovább tart a fejlődési idő +1-2 nappal. Az alsó 37,2°C és a felső 37,8°C szerintem optimális kapcsolási értékként az STC 1000-es esetén.

Kezdetben én is igyekeztem beállítani a "nagykönyv" szerint, majd rutin után alább hagyott a lelkesedésem. Indításkor belőttem 37,5°C-ra és csirkekiszedéskor leállítottam. Semmi állítgatás, vidáman kikeltek azok, melyek erősek, életképesek. Ez volt az radikális szelekció, de sok erősen éltek fazékig. 

Amikor állítgattam, kikelt gyenge is, -kacska lábú, éppen vánszorgó egyed-. Sokat vesződtem, sajnáltam, meg akartam menteni életüket. Mondhatom, bármi tettem, előbb utóbb elhullottak. 

Úgy gondoltam, a tyúk sem tized fokra állítja a fűtését, nincs digitális órája a hűtéshez stb. Az életképes kikel. Persze azért nem ugyan az a technológia, de nagy általánosságra igaz lehet.

Előzmény: miki1029 (22665)
Chik Fan Creative Commons License 2019.02.02 0 0 22666

Az STC1000 szabályzó hiszterézise 0,3 0C. Ez azt jelenti, elméletileg a gépben ennyi lehetne a legkisebb hőlengés. De ez csak elméletileg lehetséges, mivel több egyéb tényező is módosíthatja - a mi szempontunkból sajnos rossz irányban - ezt az értéket. Az egyik ilyen dolog a hőtehetetlenség.
Például a fűtőeszköz hőtehetetlensége.

Gondoljuk át ezt a folyamatot.

Az aktív időszakban, amikor fűtenek az izzók, azok túlmelegednek, akár több száz fokkal meghaladják a környezet hőmérsékletét. Miután a keltető levegője eléri a kellő hőmérsékletet és a szenzor is felmelegszik a beállított hőmérsékletre, a szabályzó kikapcsolja a fűtést. Maga a fűtés nem áll le azonnal, hiszen az izzók és a porcelán foglalatok is jóval melegebbek a környezetüknél. Amíg ki nem hűlnek, hőmérséklet túllövést,túlfűtést okoznak. Egy bizonyos pontot elérve már kevesebb lesz az így leadott hő, mint a gép hővesztesége, így a gépben hűlni kezd a levegő. Miután a levegő, majd az érzékelő is lehűl a beállított hőfok + 0,3 0C alá, a szabályzó bekapcsolja a fűtést. Ekkorra már alaposan lehűlnek az izzók + a foglalatok is. 
Most is idő kell, amíg annyira felmelegszenek, hogy fűthessék a levegőt. Mire újból eléri a szenzor hőmérséklete a felső kapcsolási pontot, az izzók ismét túlmelegednek. Az egész ciklus ismétlődik újból és újból.

Kiderült, idő kell amíg a keltetőtér levegője a szükséges hőmérsékletere felmelegszik, illetve lehűl.
Ha csökkentjük ezt az időt, azzal csökkenthetjük a hőlengés mértékét. Mivel csökkenthetjük?

1,  A fűtőtest tömegének a csökkentésével, illetve a hőátadó felület növelésével.
Minél kisebb a tömeg/felület aránya, annál hamarabb le tudja adni a hőenergiát a környezetének.

2,  A szenzorra is érvényez az előbbi tétel. A nagy tömegű, kis felületű érzékelő "lustán" reagál, ezáltal növeli a hőlengés mértékét.

3,  Idő kell ahhoz is, hogy a fűtéstől az érzékelőig eljusson a hideg, vagy meleg levegő.
A légáramlás ezt is elősegíti, ráadásul fokozza a hőátadás sebességét is.
Hamarabb felmelegszik/lehűl a fűtőtest, illetve a szenzor.
Röviden összefoglalva: a 0,5 - 0,7 0C hőlengés az STC1000 szabályzó esetén - a fentiek figyelembe vételével - természetesnek mondható.
A tojások viszont a nagynak mondható tömeg/felület arány miatt sokkal lassabban követik a körülöttük lévő levegő hőmérsékletét. Másképpen mondva: a rövid néhányszor tíz másodperces hőlengések nem hatnak lényegesen a tojásokra.
A fentiekből más következtetés is levonható. Minél kisebb a szabályzó hiszterézise, annál kevesebb idő telik el a fűtés folyamata során a felső bekapcsolási pont és az alsó kikapcsolási pontok között. 
Mivel rövidebb ideig vannak a fűtőtestek (izzók) be- ,illetve kikapcsolva, kevésbé melegednek/hűlnek túl. Ezzel is csökkentik az adott gépben a hőlengést és a lengés periódus idejét.

A linkelt képeken látható gépek jól példázzák a nem kellően átgondolt légkeverést. Az egyiknél csak alul vannak ventilátorok. Ezek felfelé fújva, felülre kényszerítik a meleg levegőt, de már semmi sem kényszeríti ezt a meleg levegőt vissza alulra. Emiatt  fent melegebb lesz, mint alul.
A másiknál sem javul sokat a helyzet, mert a fenti ventilátorok csak ott helyben fent keverik a levegőt. A lefelé irányuló légáramlatokat kioltja az alsó ventilátorok ellenirányú légáramlata. "Szemben" dolgoznak.
Ismét csak kialakul egy függőleges irányú légrétegeződés.

Előzmény: miki1029 (22664)
miki1029 Creative Commons License 2019.02.01 0 0 22665

kicseréltem 60 wattos izzókra így 1tized fokot sem fűt túl viszont 37,7foknál kikapcsol a szabályzó és kb 2tized fokkal lejjebb esik a hő szóval 37,5-38C fok között ingázik. 37.7 foknál bekapcsol elnézést rosszul irtam

Előzmény: miki1029 (22664)
miki1029 Creative Commons License 2019.02.01 0 0 22664

Nagyon jó ez amit mutattál mostmár így értem az egészet vagyis a légkeverést. kár hogy én meg már összeraktam a gépet, de nem baj ha így jelen állapotban nem lessz jó, akkor amit mutattál átépítem olyanra. egy pár órát már teszteltem üresen kb 3-4 órát ment. stc 1000-es szabályzóm a 4 darab 100as égő sorosan párhuzamosan kötve soknak bizonyult túlfűtött, ha beálitottam a szabályzót 38C fokra 3-4 tizeddel túlszaladt mindig. kicseréltem 60 wattos izzókra így 1tized fokot sem fűt túl viszont 37,7foknál kikapcsol a szabályzó és kb 2tized fokkal lejjebb esik a hő szóval 37,5-38C fok között ingázik. szerinted ez még elfogadható? hozzáteszem azt is hogy kint a garázsba a külső hőmérséklet 0C fok max 3-4Cfok gondolom ha magasabb lenne a külső nem esne ennyivel lejjebb a hőfok, ja meg teljesen üresen ment a gép se krumplit se tojást se vizes palackot nem tettem bele :) gondolom az is számít valamit. még többhelyen a gépbe nemtudtam hőmérsékletet mérni mert még amit rendeltem 2 db keltetőhőmérőt meg páramérőt nem jött meg. amúgy megmutatom én innen vettem az ötletet vagyis ezt a gépet másoltam le: http://keltetes.mlap.hu/html/19357182/render        http://keltetes.mlap.hu/gallery/19975208/renderimages/17483463/kepek

Előzmény: Chik Fan (22660)
pipet8 Creative Commons License 2019.01.31 0 0 22663

Sziasztok!Köszönöm a választ és köszönöm a tanácsot.

Chik Fan Creative Commons License 2019.01.31 0 1 22662

Szia!

Ha leállítanánk a légkeverést, azonnal elkezdene rétegeződni a hideg és a meleg levegő.
Szóval a légkeverés állandóan üzemeljen.

Off: Ügyelj arra, a mondatokat nagybetűvel kezdjük.

Előzmény: pipet8 (22661)
pipet8 Creative Commons License 2019.01.31 0 0 22661

sziasztok.első keltetőmet építem eddig minden ok.

a kérdésem az lenne hogy a keltetőn belül a légkeverés folyamatosan megy

vagy csak akkor ha bekapcsol a fűtés a hőfokszabályzóval?Köszönöm a válaszokat

Chik Fan Creative Commons License 2019.01.30 0 0 22660

A legtöbbször ÍGY, vagy hasonló módon oldottam meg.
Egy kép az ajtóról: LINK

A fűtést így szoktam megoldani: Link

Előzmény: Chik Fan (22659)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!