Keresés

Részletes keresés

csabbair Creative Commons License 2022.04.06 0 0 2246

Sajnos több infó nem érkezett. A felvilágosodásom és elhatározásom úgy született, hogy amikor a maszkolószalagot feltettem nem akart egy vonalban futni az ablakok közötti törésvonal az eresz szélével. Nézegettem, hogy esetleg behajlik a szalag vagy nagyon megnyújtottam volna, de nem.

Aztán elkezdtem nézegetni ezeket a nem túl jó minőségű képeket és úgy gondoltam, hogy a környezeti hatás erősen befolyásolta a festés határainak megállapíthatóságát, és, hogy a való életben is  jelentkezhetett ez a felismerés, hogy nincsenek egy vonalban. Innen már egyszerű út vezetett a gondolataim teljesüléséhez, ha én festettem volna anno a kocsikat akkor a homlokfalon is két színt használtam volna.( valahogy így tűnik nekem praktikusabbnak is)

Aztán számomra még egy beigazolódás, hogy a világoskék színűeknél is a homlokfal felé folytatódik a tetőn a mégvilágosabb kék szín használata.

Szóval sajnos kész tényhez nem jutottam.

Előzmény: nazareth (2245)
nazareth Creative Commons License 2022.04.06 0 0 2245

Kaptál mástól is infót a szürke tetőre vonatkozólag? Mert ugye itt a fórumon az lett a konklúzió, hogy a teljes oldalfal kék volt, én még a kék tetőt is vélelmeztem. Csak mert érdekelne a régi fotó az emeletesről...

Előzmény: csabbair (2237)
nazareth Creative Commons License 2022.04.01 0 1 2244

Kezdetben vala a szürke. Jó 30 évig. Aztán a '90-es évek végén a CFR is belevágott a modernizálásba. Akkor még az Electroputere a SIEMENS-szel közösen újított fel '99 és 2000-ben 24 gépet, amelyek kivétel nélkül a bukaresti vontatáshoz kerültek. A felújított gépek sorozatszámát 41-ről a következő szabadra, 45-re változtatták (a pályaszámot meghagyták). A felújítás során "számítógépesítették" a vezérlést, lecserélték az ASEA főmegszakítót SIEMENS-re (eltűnt a kerítés, illetve az új főmegszakító már keresztben van a gépen), illetve megforgatták az áramszedőket.

A 45-ösök megjelenésekor a CFR Călători arculatváltása is zajlott – ugye a világoskék kocsik és a CFR-patkány is ekkoriban jelent meg –, színt vittek hát a mozdonyok festésébe is (mit ne mondjak, 30-35 év után rájuk fért). A 45-ösök az egyébként szerintem eddig legmutatósabb fehér-bordó-fehér ruhát kapták meg. A ruha betűtípusára is odafigyeltek, és a CFR-logó is elég korrekt lett az oldalukon. Egyszóval úgy tűnik, beruháztak, és megfizettek valami iparművészt, látványtervezőt, hogy kitalálja a dolgokat. 

Ha jól emlékszem, ekkoriban (2000-es évek első felében) kezdték a többi, modernizáláson át nem eső gépet is átfestegetni. Mivel a 45-ös gépek ruhája sajnos nem vált be, a fehér frontoldal elfogadható szinten tartása lehetetlen küldetésnek bizonyult a tuskófékes világban és a CFR karbantartási politikája mellett, ezért csavartak egyet a színterven, és a többi gép már a bordó-fehér-bordó ruhát kapta meg. A betűtípussal is elkezdtek variálni, a pályaszámok mérete és helyzete is összevissza lett. Aztán az árnyalatokat is megvariálták aszerint, hogy éppen milyen festék volt kéznél; illetve idővel rájöttek, hogy a fehér oldalfal is macera, ezért a főkeretet elkezdték szürkére festeni. Szóval visszatértek a hagyományokhoz: AS-szabvány.

A szürkék meg ha jól tudom, teljesen eltűntek a CFR Călători-tól. Újabban kezdenek egyet-kettőt "retro" színezéssel visszafesteni, sajnos a színek itt sem stimmelnek, főleg az eredeti zafírkék helyett sikerült valami jóval lilásabbat találni. 

Sajnos a 45-ös sorozat nem vált be. Gondok voltak a számítógépes vezérléssel, illetve a cserealkatrész-ellátással, így már 2006-ban megkezdődött az ismételt átépítésük, ekkor már a Softronic vette kezelésbe őket. A 24-ből első körben 12-t, majd még 2-t átépítettek. A maradék 9-ből pedig amennyire tudom, kerítés lett. Hogy jelenleg hány ex-SIEMENS közlekedik, nem tudom. A második átépítésen is átesett gépek természetesen már vörös-fehér-vörös ruhát kaptak. 

A 318-as még sokáig eredeti kivitelben, eredeti ruhában közlekedett, csak az áramszedőit fordították vissza. Végül aztán 17 év üzem után (2013 és 17 között is le volt állítva), 2020-ban belőle is kerítés lett. 

Előzmény: Megateher (2242)
ForzaVIDI Creative Commons License 2022.04.01 0 0 2243

A 45-ös sorozatot a Siemens modernizálta a 40/41-es szériákból 1999-től, ekkor lett fehér a homlokfaluk. Belőlük már csak a 318-as hordja ezt a festést. A többi vagy leállításra került, vagy a Softronic mikroprocesszoros vezérlésűre alakítása után vörös-fehér-vörös fényezést kapott, ami a 40-es és 41-es pályaszámcsoportú gépek egy részén is látható.

Előzmény: Megateher (2242)
Megateher Creative Commons License 2022.04.01 0 0 2242

"... ez ugrik be ..."

Ilyen koszolással kiadva tök égő lenne, politikailag elfogadhatatlan, bár sajnos gyakori a valóságban.

"Pasărea măiastra"

Ezt lenne ráció modellben megalkotni: mintha kigyulladt volna a mozdony, nagyon izgalmas szinezés.

Köszi a mozdonnyal kapcsolatos kőrképet. A piros-fehér-pirosról tehát: először volt fehér-piros-fehér a 0300-as sorozatú, és aztán később egy változtatott altipusnál megcserélték a színeket, vagy az összes Azea megkapja (kivéve a retró szürkék) idővel a megcserélt piros-fehér-pirost mint a legújabb flottaszínt? Amikor öt éve Kolozsváron jártam véletlenül csak fehér-piros-fehéret láttam, azért gondoltam az a sztenderd. 

Előzmény: nazareth (2241)
nazareth Creative Commons License 2022.04.01 0 0 2241

Nem tudom... felül rá ez egy határozottan nemszép minta. Persze nem tudok objektíven nyilatkozni, mert gyerekkoromban iszonyat mennyiségű román népzenét nyomtak le a torkomon, amivel egy életre elvették a kedvemet az egész kultúrkörtől, de valahogy disszonáns az egész kompozíció. A figurák is, meg az is, hogy betolták a csupakocka-embereket a két ferde csík közé. Meg aztán hirtelen/távolabbról rápillantva az embernek óhatatlanul ez ugrik be.

Persze az is elvitathatatlan, hogy a román néplélekben nagyon élénken megmaradt a vonzalom az egyszerű, geometrikus minták iránt (szögletes, , cikkcakkos minták, körzővel rajzolt virágok, csillagok), amit nálunk, magyaroknál néhány évszázada kiszorítottak az organikusabb (növény, virág, állat-)ábrázolások. Nem véletlen, hogy bár Brâncuşi is főként csupa-csupa organikus, lágy formájú szobrokat alkotott, mégis Romániában a "végtelen oszlop" folyik a csapból is, a bankjegytől kezdve a falusi házak betonból készült tornácoszlopáig :) De hát ilyen ez, benne élve nem is tapasztaljuk, hogy egy nemzet kollektív tudatába mennyire beleépül a népzene, motívumok, színvilág, betűtípus. 

Amúgy ha már román népi kultúra, szépen is fel lehet dolgozni. Valószínűleg a "Pasărea măiastra" nagyobb sikernek örvendett volna, bár a festése komolyabb technológiát igényelne. 

Amúgy a 45-ösből (fehér-vörös-fehér) nemrég adta ki az AF a 0318-ast, szóval egy újabb 318-asnak nem sok értelme lenne. És mivel a 45-ösök relatíve rövid ideig működtek, továbbá csak a 318-as volt az, aminek egy ideig nem fordították meg az áramszedőit, az összes többi fordított áramszedővel közlekedett, egy újabb 45-öshöz már komolyabban hozzá kellene nyúlni a szerszámokhoz (bár a 0318-ast is relatíve korrektül összeakták, megcsinálták hozzá Siemens-áramszedőt; kár, hogy a feliratot összebarkácsoló ACME-munkatárs nem tudott 3-ast rajzolni, és arra sem jött rá, hogy az amúgy korrekt 8-asból egy picit kiharapva készen is lenne az eredetinek megfelelő 3-as). 

Előzmény: Megateher (2240)
Megateher Creative Commons License 2022.03.31 0 0 2240

Miert adjak ki  ilyen werbeloknak? A tancolo figurak nelkul es a piros es feher mezok megcserelesevel tizszer annyit tudnanak eladni belole. 

Előzmény: nazareth (2239)
nazareth Creative Commons License 2022.03.31 0 0 2239

Hoppá-hoppá! Változás:

- új csomagolás;

- új NyÁK (örülünk, Vincent?);

- új kiegészítők: sűrítettlevegő-tartály (ez elég ronda volt a régi Ázeákon) és kitérés-kiegyenlítő a forgóvázak közé (mondjuk ez kívülről nem igazán látszik, de a szándékot értékelem). 

Mondjuk a tartályos cuccból gyárthatna néhány ezerrel többet az A.C.M.E., és árulhatná őket feljavítókészletként... 

AF Models CFR 060-EA H0 Hora - YouTube

wekerlei Creative Commons License 2022.03.29 0 0 2238

csabbair Creative Commons License 2022.03.26 0 0 2237

Még csak részkészültség, de kiraktam, hogy jó lesz e az összhatás.

Nem gyári minőség, nagyítóval nem ér nézni, de azt hiszem a menetrendbe bele fog férni, hogy menjenek is az asztalon.

További fejlődés után még csinálok képeket.

Üdv

Csaba

Előzmény: nazareth (2236)
nazareth Creative Commons License 2022.03.18 0 0 2236

Tényleg ennyit spóroltak a román kocsikon?

Nem, hanem a Schicht volt ilyen bőkezű. Valamilyen okból ezeket az emeleteseket ilyen szélesre csinálta. Mondjuk egy NDK-s Ludmilla, vagy egy Gorilla mögött a dolog nem tűnt fel, mert az "univerzális hajtás" miatt azok is ormótlan szélesre sikerültek. Viszont ha a régi Schicht kocsi mögé akasztasz egy új Piko emeletest, már egyből kiabálni kezd az a cirka 5mm, ami a két kocsi szélessége között van.

Ami az ereszeket-díszléceket illeti, ugyancsak nem román sajátosság. A fotók alapján azt sem tudtam megállapítani, hogy a fehér díszsávok egyáltalán kiemelkedtek-e a kocsi oldalfalából, vagy csak a Schicht csinálta őket ilyenre, hogy egyszerűbben lehessen festeni; minden esetre az eredeti német kocsikról készült fotókon a fehér sávok már csak festve vannak, vagy egyáltalán nincsenek (a románokon meg szinte sosem voltak sávok). Szóval ha voltak is kiemelkedő díszlécek, legfeljebb az első egynéhány német szerelvényen lehettek csak... 

Várjuk az eredményt :)

Előzmény: csabbair (2235)
csabbair Creative Commons License 2022.03.17 0 0 2235

Köszönöm a tanácsokat. Arra gondoltam, hogy kell majd kompromisszumokat elfogadnom, de a 4mm kivágás az elborzasztott. Tényleg ennyit spóroltak a román kocsikon? (keskenyebb, nincs díszléc, nincs eresz, brrr...)

Először azt gondoltam átfestem és jól mutat a Csaurusz mögött. Aztán jött, hogy az elején beépítem a középső ablakot, majd utána a tetőt átfaragom. Hát kezdésnek jó móka volt, még nem csináltam ilyet, de eléggé szórakoztatóan telt.

Az alsó díszlécet lecsiszoltam, jó munkás dolog ez is, de nem igazán tetszik ez a fajta munkám, gyakorolni kell, de azt hiszem az ablak felettit meg az ereszeket meghagyom. Hát az ajtó ablakai is maradnak.

Csinálok egy világoskéket is, csapott tető meghagyásával, de a középső ablakot azért beépítem. Ehhez még majd kell egy Sulzer.

Bízok benne, hogy az összhatás jó lesz. Ha kész teszek ide képeket. Még egyszer köszönöm.

Üdv

Csaba

Előzmény: nazareth (2234)
nazareth Creative Commons License 2022.03.17 0 0 2234

Szia! Valóban elég kevés a fotó a sötétkék változatokról. Amennyire emlékszem, a teljes homlokfal sötétkék volt. 

Sőt, élek a gyanúperrel, hogy az Andreas Axmann fotóin látható szerelvényeknek a tetejük is sötétkék volt, csak megfogta őket a rozsdapor. HA megnézed, itt-ott látni, hogy ahol az oldalfal és a tető találkozásánál nincs eresz, a felső ablaksor ablakai között nem annyira egyértelmű a színek közti határ:

1. Klasse Doppelstock-Endwagen 26-17 der CFR bei Ploiesti(05.1997) Scan von Bild - Bahnbilder.de

Egyébként '97 már a sötétkék korszak vége volt; szürke tető inkább a '80-as évek elején, a sötétkék korszak kezdetén volt jellemző, akkor sem általánosan. 

Ami az átalakítást illeti, az alul és a felső ablaksor aljának magasságában futó "díszléceket" távolítsd el, sokat dobnak az összhatáson. Megpróbálhatod az alsó ablaksor ablakai fölötti ereszt is eltávolítani úgy, hogy magának az ablaknak a kerete ne sérüljön (elég nehéz meló), kipróbáltam, szvsz. sokat dobna az összhatáson. 

Illetve ha minden igaz, a magas végűeknek már mind keskenyablakos ajtajuk volt... bár az ajtókat – meg akár a szekciókat is – javítások alkalmával meg is keverhették (láttam olyan szerelvényt, aminek felemás végei voltak). 

Ja, és ha igazán elszánt vagy, hosszában kettévághatod, és kivághatsz a modellből vagy 4mm-t... :) 

Előzmény: csabbair (2233)
csabbair Creative Commons License 2022.03.17 0 0 2233

Sziasztok!

Szeretnék kérni egy kis segítséget. Éppen átalakítok emeletes vagonokat, sajnos nem találtam sok képet a neten.

Ezekből lenne a sötétkékes kocsi szürke tetővel.

(Andreas Axmann képe a netről)

Kérdés, hogy az elején (homlokfalon) hol helyezkedi el a festés határ a kék és szürke között:

1. Követi az oldalán a vonalat

2. Vagy lentebb kerül az ablakok ereszcsatornájáig?

Esetleg tudna valaki képet róla?

Köszi

Üdv

Csaba

RhB Creative Commons License 2021.11.05 0 0 2232

Sajnos az 50-30-as feliratozása nem sikerült valami jól (az ablakok fölötti felirat a perem miatt maszatos)

Nekem ez a Bcm 243 kusett blau-beige DB-ben van meg. Az a gond, hogy az ablak és a tető perem között túl kicsi a távolság, nem fér oda a felirat.

Előzmény: nazareth (2220)
RhB Creative Commons License 2021.11.05 0 0 2231

Itt a 003-as, igaz hogy 40-70. :D Keleti, 2010.08.31, persze a harmadik kép most is bemozdult, de a pályaszám olvasható. Ja, és szakadt az eső...

Erről sem tudom melyik vonat, az egész végig van fotózva 3/4 7 és 7 óra között (az első két kocsi színe látszik a képen):

V43,1135

CFR 61 53 71-70 010-0 WLABmee

CFR 61 53 40-70 003-3 AcBcmee

CFR 61 53 88-96 004-4 WRmz (szürke-fehér Bord Restaurant)

CFR 61 53 21-90 019-8 B11 (bordó, fehér csík)

CFR 61 53 21-90 005-7 B11(bordó, fehér csík)

CD   61 54 19-70 005-4 Aee142 (piros-fehér)

CD   61 54 20-70 506-8 Bee240 (piros-fehér)

CD   73 54 21-91 003-6 Bmz245 (kék-fehér)

RhB Creative Commons License 2021.11.05 0 0 2230

ilyen lila színű AcBc-t biztosan láttam többször is itthon (mert azt a furcsa dupla ablak miatt könnyen megjegyzi az ember...)

Keleti, 2009.06.16, nem tudom, melyik vonat, az első kép 19 óra16 perc (lehet, hogy az óra vagy a vonat nem volt pontos :D). Sajnos két kép bemozdult, persze most pont ez lenne a lényeg. Ki is nagyítottam.

Előzmény: Sz. G. Á. (2218)
Törölt nick Creative Commons License 2021.11.05 0 0 2229

Nem akar valaki  Today’s  Railways Europe angol magazinnak bedolgozni?

A novemberi számban ez jelent meg:

New Romania correspondent required

TR EU is is looking for a new correspondent to cover Romania from the start of 2022. If you have a good knowledge of Romania’s railways,contacts in the country, and are able to provide at least one news story and photo per month, please email the editor: keith.barrow@platform5.com ”

Egyébkent Joo Ferenc a magyarorszagi tudósitó, fel tudna világosítani miből áll a munka. (A novemberi számban meg rádásul írt is egy hosszú cikket a V43-as Sziliről. Szivesen veszik ha a tudósító nagyobb cikket is készit aktuális orszag-jellegzetes témákban.)

KZsoe Creative Commons License 2021.11.05 0 0 2228

"T2S-ből azóta a Roco és az A.C.M.E. is adott ki, mindkettő nagy kedvencem (főleg az A.C.M.E. sikerült szépre)"

Az AF/ACME-féle kék-sárga-szürke T2S-ből én is vettem, tényleg nagyon szép darab, csak nagyon kell vigyázni rá. Már a boltban felhívták a figyelmem, hogy óvatosan vegyem ki a dobozából, mert olyankor törhetnek le bizonyos alkatrészek a kocsivégekről. Tapasztalatból mondták a T.A.-s fiúk, hogy voltak olyan vásárlók, akiknek sikerült letörni ezt-azt a kocsiról dobozból ki/be való mozgatáskor.

KZsoe Creative Commons License 2021.11.05 0 0 2227

"Felújításuk után az AcBc 44-31 sorozatba kerültek"
Ilyen kocsiban utaztam az idei nyáron a tengerre. A legfelső ágyon aludtam egy szál bugyiban, takaró nélkül (a meleg miatt), míg a legalsó ágyon alvók a takarót is magukra húzták, mert fáztak. :)))))

Előzmény: KZsoe (2226)
KZsoe Creative Commons License 2021.11.05 0 0 2226

Ha a duplaablakos alatt mindketten erre a kocsira gondoltok: https://i882.photobucket.com/albums/ac22/florinbv/Predeal/_dsc8898.jpg
akkor azok szintén UIC-X szabványú ex. nyugatnémet Bctm256 kocsik, különlegességük az hogy 27.5 méter hosszúak és a CFR-nél a 40-31 középszámot kapták.
Link a kocsiról itt: https://forum.lokomotiv.ro/threads/vagoane-seria-40-31-si-40-70.10754/

"A duplaablakos AcBc az 59-50-es volt"
Az 59-50 -es az 24.5 méter hosszú Y/B-70 szabványú Bc kocsi, görlitzi gyártmányú, és újan szerezte be őket a CFR a 80-as évek első felében (1983-84). Felújításuk után az AcBc 44-31 sorozatba kerültek.

Sz. G. Á. Creative Commons License 2021.11.05 0 0 2225

hú, a kék-szürke T2s-ből viszont cserébe megvan az A.F./Acme féle. Igazából a típusból egész tisztességes flotta gyűlt össze, mert van még egy modernizált ÖBB upgrade festésűm is a Rocotól, (ha minden igaz akkor ez "AB33s", amelyikben párosával vannak az ablakok, ahogy minden harmadik eltűnt, ahogy megnőttek a fülkék...) Ezek a dácsiában mindennaposak voltak egy időben...
ha  a hétvégén lezs időm, lehet, elő is szedem őket, hogy jól összenézhessem őket egymás mellett. (A fotók alapján a heris félének tényleg optkailag elég picikék az ablakai...)
(És ahogy alakul-sikerül, szeretnék majd még egyszer valamikor beszerezni egy ÖBB-s LS félét az "AB32s"-ből, amiben valahogy középen csináltak két nagy fülkét, így csak egy foghíj lett az ablksorban hogy kvázi teljes legyen a paletta... ezek nem nagyon jártak be, de addig túrtam a youtubeot amíg valahol találtam egy olyan felvételt, ahol látszik, hogy az egyik dácsiában egy ilyen megy... valószínűleg valami pótlás, mert a neten fellelhető összeállítások szerint ilyen nem igazán kéne, hogy járjjon... de a lényeg, hogy sikerült a létjogosultságát alátámasztani :D )

Előzmény: nazareth (2221)
KZsoe Creative Commons License 2021.11.04 0 0 2224

"minden korban Görlitz (Va?) forgóvázzal pózol"

Ha megnézzük a lenti linken látható Görlitz V és Va forgóvázak lengéscsillapítóit,
https://www.vagony.cz/pojezdy/gorlitz_va/tlumic.html

és utána megvizsgáljuk az alábbi képeket az 50-30 -asokról
https://i47.photobucket.com/albums/f176/Dr2006/PozeLok/515350-30005-6-RevGrivita-002.jpg
https://i127.photobucket.com/albums/p136/zanganel/vagoane%20calatori/DSC_4145%20copy.jpg

akkor én Görlitz Va forgóvázaknak vélem őket (amennyire a képekből kivehető a forgóváz lengéscsillapítója).

Előzmény: nazareth (2219)
KZsoe Creative Commons License 2021.11.04 0 0 2223

"Hopp! és ez alatt a modell alatt meg Görlitz V forgóváz van. (felteszem a gazdája kicserélte...)"

Nekem Bc 59-50 -es Tillig gyártmányú lila-szürke kusettem van, így sajnos nem ismerem a Heris modelljét, és élőben sem láttam azt. Lehetséges, hogy cserélte a forgóvázat. Amúgy a 2215. posztomban belinkelt képeket szintén a lokomotiv fórumról vettem.
Íme a link a topichoz, ahonnan származnak a képek.
https://forum.lokomotiv.ro/threads/baza-de-date-vagoane-de-calatori-cfr-scara-h0.10484/

Ott van felette kép a Heris hálókocsiról is.

Sz. G. Á. Creative Commons License 2021.11.04 0 0 2222

A T.A oldalán az egyik  beharangozott Acme/A.F. kusetthez tétre-helyre-befutóra ugyanennek a 003-as 50-30 asnak az eredetijének van befotózva. (Természetesen ezzel a Görlitz forgóvázzal.)
meg hát deréktől lefelé is eléggé máshol vannak a másmilyen dobozok és szerelvények, no meg a légtecnika... de hát kicsire nem adunk :D
... szerintem ezt a forgóvázcserét akkor ahogy így mondod fel is veszem a tennivalók közé, (feltéve ha egyszerűen plug-and-play módon megoldható, mert egyébként általánosságban véve is mindenféle ellenérzéseim vannak a gyári modellek megmókolásával szemben...)

Előzmény: nazareth (2219)
nazareth Creative Commons License 2021.11.04 0 0 2221

Nekem is egy szürke Bcm és egy bordó T2S párost sikerült összevadásznom :) Egyébként azt néztem, lehet, hogy azért tűnnek annyira aprónak a Heris T2S ablakai, mert még az eredeti, középen elválasztott kivitelűek... Na majd alkalom adtán veszek egy tolómérőt, és méregetek egy kicsit.

nazareth Creative Commons License 2021.11.04 0 0 2220

A duplaablakos AcBc az 59-50-es volt, azokat később felújították, 44-31-esek lettek belőlük.

A Heris a nevezett 50-30-ast párban adta ki egy T2S-sel. Volt vörös, illetve szürke-kék kivitelben is (a T2S természetesen kapott sárga csíkot is). Sajnos az 50-30-as feliratozása nem sikerült valami jól (az ablakok fölötti felirat a perem miatt maszatos), a T2S-nek meg az ablakai sikerültek túlságosan picire. T2S-ből azóta a Roco és az A.C.M.E. is adott ki, mindkettő nagy kedvencem (főleg az A.C.M.E. sikerült szépre).

Szép volt még a Hansa-féle gömbölyű 71-31-es is szürke-sárga-kékben, kár, hogy a Roco nem vette a fáradtságot, hogy a két ajtót befalazza...

nazareth Creative Commons License 2021.11.04 0 0 2219

Lila-szürke ruhában állítólag Bécsig jutott, de megfordult Romániában több gyorsvonatban is. Bukarestbe voltak állomásítva (ha jól tudom, minden kusett és háló Bc. Grivicára van állomásítva), több bukaresti viszonylatban is forgolódtak. A fórumokat átbogarászva említik a Jászvásár--Bk. Tesszaloniki--Bk. viszonylatokat, meg az Istert.

2009-től a légkondi hiánya miatt elég keveset közlekedtek.

2015-től egyik-másik kocsi szimpla másodosztályként közlekedett Bk--Galaţi és Bk--Temesvár viszonylatban is.

Konkrétan a 003-asról nem találtam fotót, de amit találtam, mindegyik példány, minden fotón, minden korban Görlitz (Va?) forgóvázzal pózol, legyen szó 2008-as fotóról még pirosan, vagy 2016-os fotóról, már kék-szürkén. Szóval nem lősz nagyon mellé, ha fogsz egy levedlett Tillig forgóvázat, leszeded róla a tuskófékeket, és berakod alája.

Sőt, a fenti forgóvázcsere már csak amiatt is kötelező, mert a Heris MD-forgóvázak anyaga bottrányosan vacak, a tengelyek tűcsapágyai rekord sebességgel kirágják belőle magukat... Én is lecseréltem a forgóvázakat, bár nem voltam elég körültekintő, és ugyanúgy MD-ket raktam alájuk :)

Előzmény: Sz. G. Á. (2211)
Sz. G. Á. Creative Commons License 2021.11.04 0 0 2218

Hopp! és ez alatt a modell alatt meg Görlitz V forgóváz van. (felteszem a gazdája kicserélte...)
viszont így a modellen a Rev dátuma és az elmodottak alapján a lila szürke szín között is érzek némi ellentmondást.
(érdekes, hogy ezek szerint szettben, vagy szettben is árulták... eképp a párja sajnos nincs meg, viszont a bordó T2s meg pont megvan... és így ahogy nézem a googlt, ahhoz meg ugyanígy tartozott, vagy tartozhatott egy bordó kusett... mivel egyértelműen külön saját dobozban van, ezért gondolom simán árulhatták külön is a egyik másik boltban...)

Az biztos, hogy idehaza román kusettek jöttek-mentek pl az Isterrel és a Daciaval... és ilyen lila színű AcBc-t biztosan láttam többször is itthon (mert azt a furcsa dupla ablak miatt könnyen megjegyzi az ember...), és úgy vagyok vele, hogy végülis miért ne jöhetett volna néhanapján ilyen Bcm is, ha máshogy nem, akár pótlásként...

Előzmény: KZsoe (2215)
Törölt nick Creative Commons License 2021.11.04 0 0 2217

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!