Keresés

Részletes keresés

sr1 Creative Commons License 2026.06.29 0 0 74752

A gond az ezekkel a fóliákkal, hogy a párát ki kéne szellőztetni a belső légtérből.

Télen szellőztetni óránként óránként pár percet, vagy megoldani a gépi szellőztetést. A második macerás, ha nincs legalább egy 20cm állmenneyezet.

Fa fődém, gerendákkal, felette deszkaburkolat- talán duplán- vagy eltólva, azon a sár tapasz.  

Az eresz nem zárt, az hűti és fűti a padlást. Ez ez elsődleges probléma. A télen belső térből túl sok meleg távozik a födémen keresztű. De nyáron hűl a belső tér.  

Szerintem. 

1. Meg kell oldani úgy az ereszt, hogy a rágcsálók és a bogarak be tudjanak bejútni, de rés 6-8 cm széles kell maradjon.  

2. El kell távolítani a sár tapasztást. A deszkázatot meg kell javítani és le kell lezelni gomba elllen.   

3. A fődémgerendák irányába fel kell emelni a padlót élére állított 6-8 cm magass pallókkal, ezeket is le kell kezelni gomba ellen. Légszárazak kell legyenek beépítsnél.  

4. Arra 12cm szélesre felsávozott 18mm vastag csoré PAL lapokat kell felcsevarozni, 1-1.5 cm réssel. 

5. Egy közepes minőségű geotextilt feltűzni a padolásra.  

5. 25cm vastag Rockwool Multirock egy 20-ast -es és egy 5-öst, kötésben

6. Rá a legsűrűbb dryvit halót.   

Így a belső térből térből télen a pára ki tud szellőznei az ereszen, és nyáron egy kicsi hűtőhatása is marad a födémnek.  

Előzmény: Paco155 (74746)
Paco155 Creative Commons License 2026.06.29 0 0 74751

Egyelőre az merült fel, hogy olcsón, egyszerűen rágurít 3-4 tekercs gyapotot mert van 14 ezerért 10 méteres tekercs a szögteszkókban de azt mondták neki, hogy kell alá tenni műanyagfóliát. 

Ekkor kérdezett meg engem az asszony, hogy ugyan előtte legalább nézzük már meg. Én meg most azon agyalok hogyan nem omlasztja magára a házat.

Előzmény: halaloszto (74750)
halaloszto Creative Commons License 2026.06.28 0 0 74750

Nem merült fel, hogy a födémgerendák közét kifújni?

Előzmény: Paco155 (74748)
jcsapo Creative Commons License 2026.06.28 0 0 74749

Tavaly szigeteltem a padlásunkat 15 cm kőzetgyapottal.

A ház egyik része fafödémes sár tapasztással, a másik része betontálcás mindössze 5 cm salak szigeteléssel.

Én a padlást tárolásra használom, ezért fontos volt, hogy szigetelés után járható, pakolható maradjon, ezért járófelületet készítettem a szigetelés fölé.

Mivel régi ház, a párazárás szóba sem jöhetett, így a párának szabad utat engedtem, ezért is lett kőzetgyapot a szigetelés, ami páraáteresztő. A járófelületet úgy alakítottam ki, hogy a járófelület és a szigetelés között legyen 5 cm-es légrés a pára kiszellőzésére. A padlás átszellőzéséről természetesen gondoskodtam.

Én is féltem a nedvesedéstől, de az elmúlt egy év alatt ilyet nem tapasztaltam. Felvittem a padlásra egy rádiós páratartalom- és hőmérséklet mérőt, amit eleinte gyakrabban, ma már ritkábban nézek. A padlás páratartalma mindig 5-10 %-al kisebb volt mint a környezeti páratartalom.

Nekem az volt fontos, hogy a padlásra esetleg feljutó pára minél kisebb ellenállással találkozva kiszellőzzön és ez nálam úgy tűnik, hogy sikerült.

Paco155 Creative Commons License 2026.06.28 0 0 74748

Térdfal nincs, oldalt az eresz felé nyitott a födém és a héjazat közötti rész a szarufák között.

Egyelőre azt találtam, hogy befújt cellulóz szigetelés (ennek egy "kádat" kell majd készíteni OSB-ből) aminek nem kell, és nem is szabad alulra fólia, ugyanúgy lélegzik, viszont nem esik össze.  Persze másfél-kétszer olyan a bekerülési költsége. Bár ha mindent összeszámolok ( párazáró+gyapot+páraáteresztő) akkor már nem is annyival drágább. 

Előzmény: halaloszto (74747)
halaloszto Creative Commons License 2026.06.28 0 0 74747

A pára eddig is átment a födémen. A padláson azért nem csapódott le, mert ha jól értem rendesen kiszellőzik a padlás. 

Ha a sárra letett rétegek páraellenállása kisebb mint a födémé, akkor ami a födémen átjutott, az ki is tud menni, ez egyeszerű. Viszont mostantól a födém melegebb lesz, ami jó, a szigetelésben viszont lesz egy pont ahol még elég sok a pára de már elég hideg van, és ott elázik a gyapot. 

Ezért a tankönyvi megoldás az a legalulra rendes párazárás, afölé a gyapot, arra páraáteresztő. Ezzel csak az a gyakorlatban a gond, hogy a szélénél mit csinálsz. Talán ha van térdfal vagy hasonló, és arra felfordulsz a párazárással és a szigeteléssel is, az már jó. Ha az sincs, akkor nincs ötletem. 

Paco155 Creative Commons License 2026.06.28 0 0 74746

Urak. És mindenki más aki úgy érzi hozzá tud szólni.

Sógornőm kitalálta, hogy ideje hőszigetelni a padlását. Erre a célra valami gyapotot nézett ki, azt sem tudjuk hogy kőzet vagy üveg, meg hallotta, hogy valami fólia is kell. Nem bízunk a szakmai hozzáértésében szóval inkább nézzük meg. A padlásméret az ami, a lényeg, hogy a tető két oldalon az eresz felé nyitott ami nyáron jó hűs szobákat eredményez, sajnos télen is. Tehát az igény jogos. Viszont némi malíciával detektáltam hogy a padlás sárral van felkenve. Úgyhogy a konkrét rákérdezés igazolta, hogy vályogház, és tapasztott vályog menyezet. 

Itt kezdtem fázni és leállítottam az egészet amíg utána nem nézek.   Lehet-e egyáltalán, és ha lehet akkor mivel lehet hőszigetelni azt a szerkezetet? 

Félelmeim:

- Párazáró fólia:   A vályog megszívja magát a párával mert nem szellőzik ki, átázás,  födém beszakad

- Páraáteresztő fólia: Teljesen vízzártra lehetetlen megcsinálni azon a padláson szóval a pára átmegy rajta majd a hőszigetelésben lecsapódik, elfolyik az első résig, átázás, födém beszakad  

- Nincs fólia: a pára a hőszigetelésben lecsapódik, lefolyik a födémre, átázás, födém beszakad

Ismer valaki megoldást?

409 Creative Commons License 2026.06.26 0 1 74745

Loctite SI 5910

Victor-Reinz Reinzosil 70-31414-20

Mannol 9915

Vagy bármi hasonló ami olajálló, hőálló, oldószermentes szilikon tömítőpaszta.

Előzmény: pali923 (74741)
fejes.i Creative Commons License 2026.06.26 0 0 74744

Bizony azok...

Előzmény: stolaz (74743)
stolaz Creative Commons License 2026.06.26 0 0 74743

Jó étvágyat a grillekhez!

"a sok éve várakozó cseresznye már elég száraz" ezek még azok, amiket együtt hoztunk el??

Előzmény: fejes.i (74734)
Paco155 Creative Commons License 2026.06.26 0 0 74742

Adok neked egy hasonló kompresszor testet, elvileg működött amikor leszereltem, azon nézegetheted a megoldásokat  (talán viton az a tömítés amit keresel). 

Előzmény: pali923 (74741)
pali923 Creative Commons License 2026.06.26 0 0 74741

Akkor én kérdeznék mást, hogy ne így legyen. :) Évek óta nézegetek felújítandó kompresszoros videókat, valamiért ez ilyen bölcsész becsípődés nálam. :) Most találtam egyet a jófogáson, ráadásul csak a szomszéd faluba kellett érte elmenni, 9000-ért hoztam el. Az eladó szerint nyomáskapcsoló hibája van csak. Ez igaz volt, ugyanis valakinek nem sikerült megfejteni egy bonyolult feladványt: van 4 csatlakozó, a feliratuk rendre motor-motor/line-line. Ehhez tartozik ugye 2-2 kábelvég, amit ide kéne bekötni. Sikerült úgy bekötni, hogy mindkét kábel motor-line viszonylatban volt a kapcsolóban, persze, hogy leverte a biztosítékot. :) 

Sajnos még sincs hepiend. Szétszedtem, kitakarítottam, működik, de az olajat elengedi. A dugattyús ház (vagy hogy hívják) végén egy műanyag lap van, alatta valamilyen számomra szokatlan anyagú tömítés, ami gyakorlatilag ezt a műanyagot is betakarja, de nem zár jól. Erre keresnék valamilyen megoldást.  

Laikusként 3 elképzelésem van:

- valamilyen anyagból vágok másik tömítést (miből érdemes?) Nem tudom, a műanyag tető és a 4 csavar oda tudja-e annyira szorítani, mint kéne, el tudom képzelni, hogy most is ez a baj

- tömítő paszta (milyet?)

- szerzek egy vastagabb alu lapot, és lecserélem ezt a műanyagot, persze tömítéssel ellátva.

Van még egy dilemma: van a takaró lap alján egy csavar, ami akár leeresztő csavar is lehetne, de csak egy negyed fordulatot lehet rajta fordítani, kivenni (elvileg) nem lehet, és mintha nem is csinálna semmit. Lehet, hogy az nem zár jól? Akár elfordítom, akár nem, ugyanúgy szivárog elfolyik az olaj az alján. Lehet ennek más funkciója a leeresztésen kívül? Annak én komolyabb csapot képzelnék el, ezzel gyorsan biztosan nem folyik egyik állásban sem.  

Előzmény: Amadeus214 (74740)
Amadeus214 Creative Commons License 2026.06.26 0 0 74740

👍

hobbiasztalos-hobbihegesztő topic lesz ennek a vége :)

fejes.i Creative Commons License 2026.06.26 0 0 74739

Nem éreztem negatív kritikának, meg tényleg nem is fontos, hogy is néz ki. Részleteiben biztos tudott volna lenni másmilyen, de ez elsősorban funkcionális valami, csak másodsorban valamilyen.

Előzmény: pali923 (74738)
pali923 Creative Commons License 2026.06.25 0 0 74738

Szerintem nincs semmi baj a kinézetével, csak egyből ez jutott eszembe. A steampunk amúgy is divatos manapság. :)

Előzmény: fejes.i (74737)
fejes.i Creative Commons License 2026.06.24 0 0 74737

Be kell vallanom, hogy a design tervezőm nem ért rá, úgyhogy a kinézet túlnyomórészt funkcionális okokból és a rendelkezésre álló anyagokból alakult így.

Előzmény: pali923 (74736)
pali923 Creative Commons License 2026.06.24 0 0 74736

Jár a plusz. A Stepenson-féle gőzmozdony utánérzés szándékos vagy véletlen? 

BJaca Creative Commons License 2026.06.24 -1 1 74735

Összehegesztetted a vasat, hogy kividd a műhelyből, és elégeted benne a fát, aminek a műhelyben kellene lennie? :)

Nagyon jól néz ki, gratulálok! 

fejes.i Creative Commons License 2026.06.24 0 9 74734

Végül is néhány év "tervezgetés" után tavaly karácsonykor fogtam a hegesztőt és nekiálltam végre a smokeremnek. Úgy néz ki, végre nagyjából elkészült, még néhány sallang kell rá ugyan, de már működik. Szép nem lett, ahhoz jobban kellene tudnom hegeszteni, de szétesni nem fog és nem lyukas sehol, ahol nem kell annak lennie. Azért is jó, hogy végre kész lett, mert így mostmár nincs több indokom, hogy a műhely vasakkal legyen tele fa helyett. Jöhet az ebédlőasztal - projekt. Alighanem, az a sok éve várakozó cseresznye már elég száraz. 

d_feco Creative Commons License 2026.06.22 0 0 74733

Igen, azt is mágnessel szoktam keresni. Mondjuk eddig egy sem lett meg...

Előzmény: BJaca (74726)
rferi Creative Commons License 2026.06.22 0 0 74732

És milyen rohadt messziről!!

(pár napja olvastam egy cikket, hogy a 2015-ben elfogott első gravitációs hullámok óta már 400-nál járnak az ily módon felfedezett fekete lukaknál. Baromira tetszik, hogy a mérési metódus mennyire pofonegyszerű-- persze megcsinálni már csúcskategóriás technológia! :D )

Előzmény: Paco155 (74731)
Paco155 Creative Commons License 2026.06.22 0 0 74731

Mindegy is.  Vonzza a rezet meg az alut is. :P 

Előzmény: BJaca (74730)
BJaca Creative Commons License 2026.06.22 -1 0 74730

Vagy rejtett erőforrás ;)

Előzmény: Paco155 (74729)
Paco155 Creative Commons License 2026.06.22 0 0 74729

Úgy hívják, hogy gravitáció. :P  

Előzmény: BözsiBözsi (74728)
BözsiBözsi Creative Commons License 2026.06.22 0 0 74728

Sokszor álmodoztam már róla, hogy fel  kéne fedezni a réz mágnest, az alu mágnest, és akár a saválló mágnest...

Nagyon nagyon sok pénzt érne ez a felfedezés... :D

Majdnem a kerék feltalálási szintű a dolog...

Előzmény: BJaca (74726)
BJaca Creative Commons License 2026.06.22 -1 0 74727

BJaca Creative Commons License 2026.06.22 -1 0 74726

Ejtettél már le saválló csavart? :)

Előzmény: d_feco (74725)
d_feco Creative Commons License 2026.06.21 0 0 74725

Hát nem tudom, én mágnest szoktam használni a csavarok kergetésére... :D

Amúgy nem csak a programozást bonyolítja túl, hanem mindent is. :/

Előzmény: BJaca (74724)
BJaca Creative Commons License 2026.06.21 -1 0 74724

Arra vigyázz, hogy az AI mindig túlgondolja az ESP32-nél a programozást. Szólj neki, hogy csak annyit módosítson, amennyit kérsz. Én fémkeresőt csináltattam vele. Nagyon jó lett, ha a fűben szerelek, és leesik egy csavar, most már megtalálom. 

Előzmény: d_feco (74723)
d_feco Creative Commons License 2026.06.21 0 1 74723

Ma nem felejtettem el, csak későn jutott eszembe. Egy hihetetlenül érzékeny műszert sikerült létrehoznom, egy LED-ből, és egy ellenállásból... Hát a franc a programozókba, a villanyreszelőkbe és a többi jóemberbe. Amennyiben holnap ez a led világítani fog azonnal, mihelyst fémet érzékel a berendezés, onnantól már csak a fantázia és a 24V/300mA szabhat csak határokat a működésének.

Amúgy szépen halad az awi apparát is, sok segítséget nyújtott az AI is. Már amennyiben segítséget nyújthat egy olyan entitás, aki nem érti és nem is akarja érteni a dolgok menetét. De a hálózati rész* már elviekben észen áll a bevetésre, már csak a sok minden más van hátra.:/

De azért nem akarom lehúzni az AI-t, mert eddig nem is sejtettem, hogy az esp32 izének van hardveres pwm meghajtója... FAULT lábakkal, hardveres megszakítással...

*EMI filter, soft-start, igbt kapumeghajtó, feszültségfigyelő miskulancia, ect.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!