Keresés

Részletes keresés

stevebi Creative Commons License 2011.08.04 0 0 490
Előzmény: borzimorzi (446)
Berlusz Móni Creative Commons License 2011.07.20 0 0 489

Még egy kis Liliomkert. :-)

 

Előzmény: Berlusz Móni (482)
stevebi Creative Commons License 2011.07.18 0 0 488
Előzmény: freesleep (485)
freesleep Creative Commons License 2011.07.17 0 0 487

:)

Előzmény: Berlusz Móni (486)
Berlusz Móni Creative Commons License 2011.07.17 0 0 486

:-)))

 

Előzmény: freesleep (485)
freesleep Creative Commons License 2011.07.17 0 0 485

"tótszerdahelyi kiwi lekvárt"

hazai... és az állatvédők mit szólnak ehhez?

Előzmény: stevebi (483)
bakibaby Creative Commons License 2011.07.17 0 0 484

Csepp a tengerben...

 

bb

Előzmény: stevebi (483)
stevebi Creative Commons License 2011.07.16 0 0 483

Voltunk ma a hévízi és a gyenesdiási termelő piacon. Csodálatos mindkettő, csak ajánlani tudom, ha a környéken jártok.

A Hévízi valamivel nagyobb, több áru van, a korábban linkelt hvg cikk nagyon jól megfogta a lényeget.

Vettünk finom áfonyás sajtot, tótszerdahelyi kiwi lekvárt, házi barackos-mákos rétest, "Bio-apó"-tól manna rax "fényszeletet", stb. és persze Isteni a káptalantóti mangalica parasztkolbász és a díjnyertes füstölt májasuk.

http://praktikaksokgyerekhez.blogspot.com/2011/05/ostermeloi-piac-nyilt-gyenesdiason-itt.html

Előzmény: Berlusz Móni (482)
Berlusz Móni Creative Commons License 2011.07.15 0 0 482

Nagyon jó kis riport volt 2-től a Kossuthon a káptalantóti Liiomkertről. Itt meghallgatható:

 

http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/legfrissebbek/harmathy-ildiko-biologus-mernok.html

 

 

Előzmény: Berlusz Móni (454)
borzimorzi Creative Commons License 2011.07.13 0 0 481

 

Éljen Szekszárd (is)!

 

http://penzcentrum.hu/kkv/regota_vartuk_ezt_a_boltot_magyarorszagon_ez_a_jovo.1028974.html

 

"Izgalmas kezdeményezés bontogatja szárnyait Szekszárdon: egy nonprofit kft. olyan boltot indít, amelyben kizárólag a környező településeken előállított termékeket forgalmaznak majd. A tervek szerint az üzlet jövő tavasszal indul, és egyfajta közösségi térként is működik majd.

 

Szekszárdon a Nefelejcs közben a régi ingatlanrészek bontásával kezdődött meg 2011 június végén annak a boltnak az építése, amely uniós támogatással jöhet létre mintegy 30 millió forintból. A beruházás gazdája, az Eco-Sensus Nonprofit Kft. látványos és újszerű, ugyanakkor a helyi tradíciókra építő, azokat újraélesztő kiviteli tervet kért és kapott.

A helyitermék-előállítók és vendéglátó szakemberek szakmai tapasztalataira építő, azok bevonásával létrejövő üzlet egyedi ajándékokat kínáló turisztikai látványosságnak sem lesz utolsó. Az összesen 60 nm elárusító térrel, saját parkolóval rendelkező bolt a tervek szerint 2012 tavaszától szolgálhatja ki a vásárlókat. Ettől függetlenK

A projekt a környékbeli tudatos fogyasztók mellett a helyi, kézműves termékeket előállítók, mezőgazdasági kistermelők, a megyében működő biogazdaságok körében is népszerűvé válhat. Az elmúlt évek európai és hazai jogszabály-változásainak eredményeként egyre több helyen növekszik a helyi termékek aránya a lakossági fogyasztásban. A jogszabályi könnyítések mellett közösségi forrásokból indított infrastruktúrafejlesztés segíti a termelők és fogyasztók közvetlen kapcsolatának építését, a környezetbarát, helyi termékek piacának fejlesztését. A fejlesztés eredményeként 2012-től Szekszárd lakossága lényegesen könnyebben juthat a fenntarthatósági követelményeknek is megfelelő helyi termékekhez.

A beruházást végrehajtó Eco-Sensus Kft. szerint az élelmiszer behozatal helyett a szén-dioxid kibocsátást és környezeti terhelést csökkentő, a gazdálkodóknak jobb megélhetést biztosító helyitermék-rendszereket szükséges fejleszteni, mert ez a termelőknek biztos bevételi forrást és méltányos árakat, a fogyasztóknak jó minőségű, friss, szezonális és egészséges helyi élelmiszert jelent.

A térségi márkaépítést is magában foglaló "Fenntartható helyiélelmiszer-rendszer fejlesztése Szekszárdon és térségében" című projekt keretében a Szekszárd környéki helyi termék előállítók saját emblémát is kapnak, hogy köztes felvásárló nélkül, közvetlenül értékesített árujuk könnyebben azonosítható legyen a boltok polcain. A rendszer részei lesznek a térségben régi hagyományokkal rendelkező többgenerációs családi vállalkozások, üzemek, a borvidék hagyományaihoz kapcsolódó helyi termék előállítók is.

 

Csillag Péter projektvezető a Pénzcentrum.hu-nak elmondta: a bolt egy nagyobb program része, melynek során a térség termelőit, élelmiszer-előállítóit fogják össze, például termékvédjeggyel, online adatbázissal. Az adatbázisban mintegy 200 helyi termelő szerepel, ennek alapján kiadnak kézikönyvet is, amelyben félszáz termelő kap megjelenést.

A tavasszal induló üzletben kizárólag kistérségi, megyei élelmiszereket forgalmaznak majd, a későbbiekben elképzelhető, hogy nem-élelmiszer termékek (például kézműves iparcikkek) is megvásárolhatóak lesznek. A boltot ugyanakkor egyfajta közösségi térként képzelik el, kóstolókkal, kiállításokkal, de külön figyelnek például a kisgyermekes vásárlókra is. Mivel az üzlet a város frekventált helyén épül, a szekszárdiak mellett a tolnai értékek iránt érdeklődő turistákra is számítanak.

Az árképzésben fontos szerepet játszik majd, hogy a termék szállítására keveset kell költeni, igaz, a nagy láncok áraival nem tud és nem is akar versenyezni a bolt. Csillag Péter szerint minimális technikai árréssel dolgoznak majd, leginkább a környezeti terhelés csökkentésére helyezik a hangsúlyt.

 

Az ECO-SENSUS Közhasznú Nonprofit Kft. egy éve Tolna megyében reprezentatív felmérést végzett, hogy megismerje a megyében élő emberek jelenlegi élelmiszervásárlási és fogyasztási szokásait.

Mint a felmérésből kiderült, a Tolna megyében élők harmada nagyrészt helyi élelmiszert fogyaszt, s kétharmadunk számára fontos, hogy Tolna megyei termék kerüljön az asztalára. Vásárláskor erről alaposan tájékozódik, döntését nem bízza a véletlenre.

A tolnaiak jellemzően megbíznak a helyi élelmiszerben, és jobb minőségűnek is tartják. A nem városi háztartások inkább a helyi boltot látogatják, míg a gyermekes háztartások bevásárlói többet járnak piacra. A megyében élőkre igen magas arányban (10 százelék fölött) termelik meg maguknak az alapvető élelmiszereket. A Tolna megyei, nem városban élő családokra jellemző leginkább az önellátás.

 

Bajban a magyar üzletlánc? Sorra zárnak be a boltok

Minden jel szerint egyre kevésbé működik a szociális boltok modellje Magyarországon. A két évvel ezelőtt nyílt boltoknak mára alig több, mint a fele maradt életben.

A koncepciót életre hívó Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) adatai szerint országban körülbelül 130 szociális bolt nyílt 2009 óta, közülük mintegy 70 maradt talpon. Örvendi László, a szervezet alelnöke márciusban azt nyilatkozta: elképzelhető, hogy átalakítják a rendszert. Egy elképzelés szerint a gazdaáruházakban a termelők saját áruikat kínálhatnák, ám az egy ilyen rendszer kialakulásához több évre van szükség.

A Magosz által létrehozott szociális boltok eredeti célja, hogy a magyar termelőket közvetlenül juttassa piachoz, és így a magyar árukat olcsóbban vehessék meg az emberek. Egybehangzó vélemények szerint a koncepcióval a legnagyobb baj az, hogy nincs elég termelő a bolt környezetében, és sokszor a minőséggel is gond van. Közrejátszik az is, hogy a multinacionális láncok üzleteivel rendkívül nehéz versenyezni."

 

Azt már csak én teszem hozzá, hogy "a magyar termelők közvetlen piachoz juttatása" papíron ugyan lehetett a  Magosz által létrehozott szociális boltok eredeti célja, de ehhez képest a valóság legtöbb esetben sajnos az lett, hogy a magosznyikok rokonyait és csókosait betették a boltokba mindenféle beosztásokba. Azok meg kereskedni nem tudtak, viszont loptak ezerrel. Na, így nem is lehet mást, csak csődbe menni. 

 

Ahol rendes, kereskedelemhez és marketinghez értő embereket vettek fel, nem sógorkoma alapon, ott megy is a bolt.

 

Üdv:

b

Berlusz Móni Creative Commons License 2011.07.08 0 0 480
Berlusz Móni Creative Commons License 2011.07.07 0 0 479

Csak olvasnivaló, de délután jó kedvem lett tőle. :-)

 

http://alomlato2.nolblog.hu/archives/2011/07/06/Magyar_termek/

 

 

borzimorzi Creative Commons License 2011.07.06 0 0 478

Hát, ezt meg. Bocs az elütésekért.

 

Üdv:

b

Előzmény: bakibaby (476)
stevebi Creative Commons License 2011.07.06 0 0 477
bakibaby Creative Commons License 2011.07.06 0 0 476

ööőőÖÖŐŐ, igen. Nem is tudok mit hozzátenni... Akkor ezt megbeszéltük :-)

 

bb

Előzmény: borzimorzi (474)
stevebi Creative Commons License 2011.07.05 0 0 475
Előzmény: Berlusz Móni (455)
borzimorzi Creative Commons License 2011.07.05 0 0 474

Így van. Ennek ellenére, ha valami közpénzből készült, az a közé, ergo közzéteendő. A baj csak az, hogy ha csak hazánkban van lyen, máshol meg nincsen, akkor azzal csakrontanánk a hazai termelők helyzetét, versenypozícióját. Ezt csak akkor szabad meglépni, ha egyúttal az összes többi EU-tag is meglépi. Ebben vastagon igazad van.

 

Más kérdés, hogy a tesztek elvégzése előtt is sejteni lehetett, hogy ez lesz az eredmény. Eleve titkosítani kellett volna. Aztán diplomáciai úton, szépen suba alatt elérni, hogy mindenki más is csináltassa meg ugyanezt a felmérést. Mert az stratégiai kérdés, hogy az EU ne legyen kiszolgáltatva a világ többi részuének, vagyis élelmiszerből önrendelkezésre képes legyen.

 

Arra  kellett volna felhasználni a magyar EU-elnökséget, hogy - különös tekintettel a német és francia hasmenésjárványra, amelet Egyiptomból hozott csírák okoztak -, kidolgozzanak egy valósághű termékszármazási jelzésrendszert. Ma ugyanis az az európai termék, amelyiknek a szaporítóanyaga itt jön létre, és a végső simításokat is az EU-n belül végzik. Ergo a módszer: a holland paradicsommagot vagy palántát kiviszed Kenyába, és ott a brutális napsütés meg a nonstop nyomatott műtrágyázás hatására nagyon gyorsan paradicsomot neveltetsz belőle, vegyszerekkel telit, persze. Aztán a terméket az EU területére visszahozod, becsomagolod félkilós dobozkákba, és máris forgalmazhatod olyan megjelöléssel, hogy származási hely: EU.  (Nem véletlen, hogy agrármérnök és kertészmérnök ismerőseik inkább nem esznek télen semmilyen olyan zöldséget, amelyiknek nincsen szezonja.)

 

Na, ezt kellene egyszer, s mindenkorra  megszüntetni, és kimondani, hogy EU-s agrártermék csakis az, amelyik a gyártás kezdetétől, a szaporítóanyag létrehozásától fogva  folyamatosan, a pályafutása legvégéig nem hagyta el az EU területét. És ez  mindegyik országra külön-külön is érvényes legyen, vagyis legyenek kötelesek az EU-direktívát saját nemzeti jogrendjükbe belefoglalni. Ez szolgálta volna az EU összes agrártermelőjének valódi érdekeit! Különösen sokat lendítve a hazai agrártermelők érdekein!

 

De sajnos minden más hülyeség fontosabb volt ennél, élen a soha, senki által meg nem valósítható romastratégiával...

 

Üdv:

b

Előzmény: bakibaby (473)
bakibaby Creative Commons License 2011.07.05 0 0 473

A probléma lényege, hogy a dolog nem ilyen egyszerű. A "színtiszta" magyar termék létrehozása azt eredményezi/eredményezheti, hogy a jóval olcsóbb külföldi alapanyagok helyett jóval drágább magyar alapanyagok kerülnek majd a termékbe. Ezzel az ára is nő majd. És akkor még inkább lehet majd a még olcsóbb ALDI/LIDI/mittudomémmi üzletek külföldi áruit vásárolni. És még nem említettük azt a problémát, hogy sok alapanyagból nincs is elegendő hazai.......

 

bb

Előzmény: borzimorzi (472)
borzimorzi Creative Commons License 2011.07.05 0 0 472

Ha lenne bennük egy csepp tisztesség, akkor nem zsarolgatnák vele a vállalkozókat, hanem már rég nyilvánosságra hozták volna. Közpénből készült gyanis, tehát köztulajdon.

 

Üdv:

b

Előzmény: bakibaby (466)
borzimorzi Creative Commons License 2011.07.05 0 0 471

Plusz elfelejted azt,  hogy az, aki alkalmazottként azt képzeli, ha a gazdagok nyernek, akkor ő veszít, az elfelejti, hogy az igazi veszteség a számára az lene, ha megszűnt volna a munkahelye. Amire igen jó esélye lett volna, ha itthon fennmarad a progresszív, sávos adórendszer, miközben a régió többi országaiban már mind a szlovák példát követik, és minél több vállalkozást adóztatnak alacsony kulccsal, hogy az állam összbevétele nőjön. 

 

Üdv:

b

Előzmény: Két Diplomás Bozgor (467)
borzimorzi Creative Commons License 2011.07.05 0 0 470

Én meg attól, hogy valamelyik modi már úgyis annyira retteg a cenzorillától, hogy rákönyököl a DEL gombra, ha csak megemlítődik valamelyik "hazánk nagy...ja" a polidilin kívül. Aztán akár mehet az egész topic is a levesbe. Pedig kár lenne érte. Nem azért nyílt,  hogy valaki addig rombolja, míg végül a modik is besegítenek neki...

 

Üdv:

b

Előzmény: Berlusz Móni (468)
borzimorzi Creative Commons License 2011.07.05 0 0 469

Baromságokat beszélsz. Megint.

 

Az egykulcsos nem azért kellett, mert OVi vagy bármelyik haverja mennyit nyer rajta. Hanem azért, mert az államoknak is versenyezniük kell a jól kereső magánszemély adózókért és a profitábilis, ezért jól adóztatható vállalkozásokért a többi államokkal. AZ EU tagállamai egymás orra elől kapkodják el a jól kereső adózókat. Lásd még az orvoskivándorlást...  Az az állam, amelyik irreálisan magas adóterheket szab ki, az veszít a versenyképességéből, mert elmennek az adózói, és csak az eltartandók maradnak a nyakán. Az, aki  mérsékelten adóztat, az a "sok kicsi sokra megy" elve alapján jól jöhet ki a dologból.

 

Ha az egykulcsost nem vezették volna be, akkor a ma még hazánkban bejegyzett és itt adózó vállalatok már mind Szlovákiában lennének bejegyezve és ott is adóznának. Aztán megnézhetné magát a min.elnök, alig lenne bevétele a kincstárnak.Arról nem is beszélve, hogy hazai munkahelyek százezrei szűntek volna meg.

 

Plusz figyelembe kell venni, hogy jellemzően azok tudnak a korábbinál is több profitot előállítani, akik eddig is jól teljesítettek. A segédmunkásnak lehet nagy a pofája, de tőle ritkán telik több. Ha több telne tőle, már most sem segédmunkás lenne. Viszont a jól menő vállalatvezető és cégtulaj, akitől több is telik, az meg úgy van vele, hogy minek megkeresni  az ő képességeivel potenciálisan  megkereshető évi 20. vagy 50. milkót, ha egy progresszív kulcs miatt annak már a 80-90%-a az államkincstárba vándorolna? Inkább nem strapálja magát, hanem mindig csak annyit keres, amennyivel még nem lép be a legmagasabb kulccsal adózó sávba. Őtőle telik nagyobb teljesítmény, de erre csak azzal lehet rávenni, ha az évi 100. milkó után is csak akkora százalékban adóztatjuk, mint az  évi 1. vagy 15. milkója után.

 

Soha nem gondoltam volna, hogy még nekem kell bármilyen ügyben is megvédeni egy olyan figurát, mint OVi, de ezt az egyet speciel jól csinálta.

 

Nyomatékosan kérlek, hogy vidd ezt a demagógiát valamelyik másik topicba. Itt off is, nemcsak hülyeség.

 

Üdv:

b

 

 

Előzmény: Két Diplomás Bozgor (467)
Berlusz Móni Creative Commons License 2011.07.05 0 0 468

Felhívnám a szíves figyelmedet, hogy ez a topik NEM a Polidiliben van! Így légyszi tartózkodj az orbánozástól!!!

 

Legközelebb nem én fogok szólni, attól tartok...

 

 

Előzmény: Két Diplomás Bozgor (467)
Két Diplomás Bozgor Creative Commons License 2011.07.05 0 0 467

Jól kifejlett orbanofóbiával szemben sajnos nincs javaslatom. :-))))

 

 

Az a helyzet, hogy egykulcsos viktor kb. havi félmilliót nyert az önző módon megszavazott személyi adómódosítással. A nép nagy része vesztett rajta. A munka világát érintő új jogszabályok tovább mélyítik a munkavállalók kiszolgáltatottságát.

 

A magyar cégtulajdonosok többsége szintén tovább gazdagodik a mi fokozott kizsákmányolásunkból. Akkor miért támogatnám őket?

 

Én egyszemélyben sokat nem teketek, de a magam szerény módján válaszolok a népellenes törvényekre. Ha legalább annyi öntudat lenne a népnek, hogy nem ül fel a nemzeti összefogás hamis jelszavának, akkor lenne ennek némi hatása.

 

Mert hamis az az összefogás, amin egyik oldal csak veszít, a másik meg nyer.

Előzmény: Berlusz Móni (459)
bakibaby Creative Commons License 2011.07.05 0 0 466

"a fogyasztók által hazainak gondolt élelmiszerek"-ről néhány mondatban:

 

http://hirszerzo.hu/profit/20110704_orban_csanyi_lista#rss

 

bb

borzimorzi Creative Commons License 2011.07.05 0 0 465

Mi a fene? A Cora elkezdte volna felvenni a tempót? Mivel multi, nem kultiválom, de egy esélyt talán adok neki valamelyik nap. A porszívóba úgyis kell zsák, majd kinézek.

 

Üdv:

b

Előzmény: qdz (463)
Berlusz Móni Creative Commons License 2011.07.04 0 0 464

Hopsz.... Ilyet a múltkor valamelyik CBA-ban láttam! Talán a Corvin Plazaban. De elég mérgezett ára volt, kb. 500 ft.

 

 

Előzmény: qdz (463)
qdz Creative Commons License 2011.07.04 0 0 463

Purpur kenyér a Corában is van. Én ott szoktam venni. (Egyenként lila papírzacskóba csomagolva árulják, külön állványról.)

Előzmény: borzimorzi (460)
Berlusz Móni Creative Commons License 2011.07.04 0 0 462

Én már nem fárasztom magamat... Valszeg árokásásból meg vályogvetésből van a két diplomája...  :-))))))))

 

 

Előzmény: borzimorzi (461)
borzimorzi Creative Commons License 2011.07.04 0 0 461

Értem. Tehát a megszorítások ellen azzal kívánsz tiltakozni, hogy fogyasztásodat úgy irányítod, hogy abból minél kevesebb adóbevételt kasszírozzon a magyar állam, ezzel még kevesebb elkölthető pénze legyen, vagyis még komolyabb megszorításokra kényszerüljön. Maaargit, nooormális?

 

Ennyi erővel úgy is harcolhatsz a légszennyezés ellen, hogy beszállsz a liftbe, s amikor tele van emberrel, belebrunzolsz a légtérbe, ami a csövön kifér. :-D

 

Inkább valahol máshol nyomasd ezt a hülyeséget a továbbiakban, jó?

 

Üdv:

b

Előzmény: Két Diplomás Bozgor (458)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!